Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!

Szolnoki Filmfesztivál 2018. Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál


Október 16-án indul az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál. A fesztivál neve az idei évtől Aexandre Trauner Oscar-díjas díszlettervező nevét viseli, valamint a nagyjátékfilm kategóriával is bővül. A fesztivál október 16-án startol el a Tisza Moziban. Peter Greenaway lesz a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál sztárvendége.

Szolnoki Filmfesztivál 2018. Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál
KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

 Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál

2018. október 16 - 21.

A filmes látványtervezők munkásságát és a képzőművészeti témájú filmalkotásokat díjazó fesztivált októberben rendezik meg Szolnokon, a TISZApART moziban. A fesztivál idei vendégei között ott lesz Peter Greenaway filmrendező, Allan Starski, Oscar-díjas látványtervező, Didier Naert, francia látványtervező és Rajk László, a Saul fia látványtervezője; utóbb három a fesztivál nagyjátékfilmes zsűrijének tagja is. A fesztivál képzőművészeti versenyprogramjainak zsűrijét Gaál József képzőművész, M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, filmrendező és Richly Zsolt animációs rendező alkotják.

Filmes látványtervezők munkásságára és a képzőművészeti filmekre, művészportrékra fókuszáló vetítések, sztár-mesterkurzusok, kiállítások, művészeti programok és koncertek szerepelnek az Trauner Art/Film Fesztivál repertoárjában. Idén világhírű filmesekkel is találkozhatnak azok, akik októberben ellátogatnak a szolnoki székhelyű eseményre.

Peter Greenaway, a festői/képi filmes ábrázolás mestere, a brit mozi nagy hatású rendezője lesz a fesztivál sztárvendége, filmes továbbképzését október 19-én tartják Szolnokon. A Mesterkurzus nyelve angol, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak. A Mesterkurzust megelőzően a szervezők a résztvevőknek levetítik a rendező A rajzoló szerződése című filmjét. Az 1942-ben született Greenaway kezdetben festőnek készült, ám az európai filmalkotók – Antonioni, Pasolini, Godard, Bergman - filmjeinek hatására érdeklődése korán a filmezés felé fordult és rendezőként vált ismertté. Sajátos filmjeiben sokat foglalkozik a filmes képi ábrázolással, figyelme elsősorban a filmben rejlő vizuális lehetőségek felé irányul. A művész 2014-ben kapta meg a BAFTA-díjat a brit mozi kiemelkedő hatású alakjaként.

Greenaway előadását megelőzően október 18-án mesterkurzust tart Allan Starski, lengyel származású produkciós designer, aki a Schindler listája című film díszletéért vihette haza az Oscar-díjat. Az előadás előtt a résztvevők megnézhetik a Zongorista című filmet, amelynek látványvilágáért Starski a Francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia César-díját kapta. Október 17-én Rajk László, az Oscar-díjas Saul fia című film látványtervezője tart mesterkurzust. Rajk építészként is dolgozik és színpadi díszleteket is tervez.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény október 16-án Trauner-konferenciával és kiállítással nyit. Az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjének vetítésével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt. A konferencia díszvendége Didier Naert francia látványtervező, Trauner hagyatékának kezelője.

A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra filmszakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, filmszakos és képzős egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők. A regisztráció szeptember elején kezdődik, a részletekről a szervezők tájékoztatják majd az érdeklődőket.

AZ EURÓPAI NAGYJÁTÉKFILMES VERSENYPROGRAMJÁRÓL RÉSZLETESEN (ABC-rendben)

AZ IFJÚ KARL MARX: A 70. Berlinale Special Gáláján mutatták be a francia-belga-német filmet, amely
Karl Marx ifjúkori éveiről szól. August Diehl, a Marxot alakító főszereplő játszott Quentin Tarantino Becstelen brigantik c. filmjében. Az Engels-et alakító Stefan Konarske a Valerian és az ezer bolygó városa című Luc Besson filmben volt látható legutóbb. Raul Peck rendező filmes tanulmányait a Német Film és Televízió Akadémián végezte, volt már szülőhazája, Haiti kulturális minisztere, 2010 óta híres francia filmes, televíziós iskola a La Fémis elnöke. Látványtervező: Benoit Barouh

KIRÁLYI JÁTSZMÁK
1721-ben Franciaország régense dinasztikus házassággal szeretné megpecsételni a békét Spanyolországgal: a 11 éves XV. Lajos és a 4 éves Maria Anna Victoria spanyol infánsnő, valamint a 12 éves Mademoiselle de Montpensier és a spanyol trón várományosa, a 14 éves asztúriai herceg frigyével. Madrid lelkesen reagál a javaslatokra, a ceremóniákat azonnal megszervezik. A hercegnők cseréje nagy pompával történik, ám semmi sem úgy alakul, ahogy azt eltervezték. Marc Dugain filmje. Látványtervező: Patrick Dechesne, Alain-Pascal Housiaux

MADEMOISELLE PARADIS: Az osztrák-német történelmi drámában a Rokokó korabeli Bécset ismerhetjük meg, ahol a tilalmakon és elnyomáson alapuló rendszerben, a burzsoázia világában egy lány a szabadságát keresi. Vakságról és gyógyításról, a kegyetlenségről és együttérzésről mutat figyelemre méltó képet az osztrák rendező, Barbara Albert filmje. A látványtervező, Katharina Wöppermann a híres Bergenz-i Ünnepi Játékok kosztümjeit és díszéleteit is tervezi.

MASARYK: Jan Masaryk, csehszlovák diplomata és külügyminiszter drámai élettörténete a második világháború előterébe vezeti a nézőt. A 2017-es Berlinálé Speciál programjába válogatott film, összesen 20 díjat nyert Csehországban és Szlovákiában, köztük a legjobb rendező és legjobb film díját. A kettős életet élő cseh diplomata szerelmét a filmben Eva Herzigová alakítja. A film rendezője, Julius Ševčík jelenleg a SIMON MAWER regénye alapján készülő filmet - THE GLASS ROOM - forgatja. főszerepben Carise Van Houten, a Trónok harca sztárja. Látványtervező: Milan Býček

MEGSEBZETT SZÍVEK: A Locarnóban díjazott Megsebzett szívek – Paolo Sorrentino Ifjúság c. filmje után - újabb variációt kínál Thomas Mann A varázshegy c. művére, szereplői Sorrentino víziójával szemben ismét fiatalok. Sőt, hangsúlyozottan azok: ebben a szanatóriumban idős betegek egyáltalán nincsenek. Radu Jude román rendező filmje megszámlálhatatlan popkulturális és szépirodalmi idézetével roppant szórakoztató, ugyanakkor a szereplők korlátjaira hívja fel a figyelmet.
Látványtervező: Cristian Niculescu

MILADA: Milada Horáková szabadságért és igazságért kiálló csehszlovák politikusnőt a kommunista rezsim összeesküvés vádjával végeztette ki. Ügye neves emberekből - köztük Churchill, Einstein, E. Roosevelt - is reakciókat váltott ki világszerte. A film elnyerte a 2018-as Cseh Oroszlán-díjat a legjobb smink, haj és kosztüm-design-kategóriában. A főszereplő hugát Kerekes Vica alakítja. David Mrnka rendező karrierje producerként az Extra (Warner Bros, NBC), és a Larry King Live (CNN) alkotásokkal indult el, később Ausztráliában telepedett le, a filmet Csehországban, szülővárosában forgatta.
Látványtervező: Milan Býček

NOVEMBER: Rainer Sarnet filmje Andrus Kivirähk észt író sikerkönyve - az Ördöngös idők - alapján készült, észt népi hiedelmeken alapuló történet. Krattok, mumusok, rémek segítik és ijesztgetik egy észt falucska agyafúrt népét. Harminc nap történéseit meséli el a film, melyben a tündérmesék világa és az emberi természet keserű valósága jól megférnek egymás mellett. A nagysikerű észt film 2018- ban szerepelt az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek listáján. Látványtervező: Matis Mäestu

ÖRÖK TÉL: A Magyar Filmdíjat 2016-ban elnyert Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül százezren soha nem tértek haza. A film nemzetközi premierje a héten elején volt az A-kategóriás montreáli filmfesztivál versenyprogramjában. A kanadai fesztivál a világ tizenöt legfontosabb versenyfesztiválja közé tartozik, itt debütált az alkotók korábbi két filmje is.
Látványtervező: Horváth Viktória, Nánássy Zsolt

A ROSSZ ÁRNYÉK: A rossz árnyeḱ cımű filmben egy kül ́ önleges képességekkel megaldott huszon ́ eves ́ srac utaz ́ a¶ at k ́ övethetjük végig, melynek soran t ́ öbb különös emberrel hozza össze a sors. Megismerjük apjat, a restaur ́ atork ́ ént dolgozó Pietert, aki épp ifj. Hans Holbein reneszansz festő, ́ A kovetek c ̈ ımű ́ művének helyreállításán dolgozik – a képben rejlő különleges szimbólumok és rejtett üzenetek hatassal lesznek mindkettőjük ́ életére. Jeles András 15 év után készített újra mozifilmet.
Látványtervező: Árvay György

SPANYOLORSZÁG KIRÁLYNŐJE: Spanyolország királynője című vígjáték egy az 1950-es években, Madridban zajló filmforgatás történetét meséli el Penelopé Cruz főszereplésével. A spanyol filmet több hétig Magyarországon forgatták. A filmet Fernando Trueba rendezi, aki 1994-ben Oscar-díjat nyert a Belle Epoque című filmjével, amelyben szintén Penélope Cruzzal dolgozott együtt. Látványtervező: Juan Pedro de Gaspar

Forrás: A szervezők honlapja

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


TOP fesztivál

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Győri Tavaszi Fesztivál 2019
Győri Tavaszi Fesztivál 2019
  • Győr
2019.03.15. - 04.01.
Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2019
Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2019
  • Budapest
  • V. kerület
2019. március 25 - 31.
Banff Hegyi Film Fesztivál 2019
Banff Hegyi Film Fesztivál 2019
  • Budapest
  • VIII. kerület
2019. április 10 - 12.

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
5000 Szolnok , Templom út 4., Tisza Mozi
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Akciós tavaszi wellness csomagok a Tisza-tónál, programokkal és szauna rituálékkal a Balneumban
Soproni akciós üdülés, tavaszi pihenés kedvező árakon számos programlehetőséggel a Szieszta Hotelben
Várjuk a kultúra fellegvárában Budapesten. Irány a Várkert Bazár!
Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket