Magyarország 365 fotópályázat amatőr és hivatásos fotósok részére!
Magyarország 365 fotópályázat amatőr és hivatásos fotósok részére!
Székesfehérváron a Giro D`Italia kerékpáros körverseny világa!
Székesfehérváron a Giro D`Italia kerékpáros körverseny világa!
25 ország közel félezer sajtkülönlegessége hazánk legnagyobb sajtünnepén!
25 ország közel félezer sajtkülönlegessége hazánk legnagyobb sajtünnepén!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Tóparti wellness pihenés kedvező árakon - Irány Gyopárosfürdő!
Tóparti wellness pihenés kedvező árakon - Irány Gyopárosfürdő!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Temesvári Magyar Napok 2019


A Temesvári Magyar Napok egyfajta kulturális seregszemle, amely egyrészt a város magyar múltjáról tanúskodik, de ezen túlmenően pedig a város jelenlegi kulturális és művelődési életét mutatja be, bemutatkozási lehetőséget adva a helyi közösséget formáló szereplőknek, illetve a helyi értékeknek.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.
Székesfehérváron a Giro D`Italia kerékpáros körverseny világa!

IV. Temesvári Magyar Napok

2018. szeptember 26-29.

A Temesvári Magyar Napok a temesvári magyarok közös ünnepe, egy köztereken zajló hétvégi rendezvény keretében. A rendezvénysorozat az egész temesvári magyar közösséget megszólító és megmozgató rendezvény, amely kulturális, oktatási, művelődési, hagyományápoló és szórakoztató eseményekkel a közösség minden korosztályának színvonalas programokat kínál. A Temesvári Magyar Napok idén is színes programkínálattal vár kicsiket és nagyokat: könnyűzenei és jazz koncertekkel, színházi előadásokkal, népzenével és néptánccal, gasztronómiával, kézműves vásárral, gyermekfoglalkozásokkal. 

2019. SZEPTEMBER 26., CSÜTÖRTÖK

16:00–18:30
OTP Bank Románia üzletember találkozó – Mítoszrombolás a befektetésekben

Szervező: OTP Bank Románia
Helyszín: Pepper Étterem, Dóm tér 13 szám
Leírás: Az OTP Bank Románia és az OTP Asset Management fogadást szervez amelynek keretében romániai befektetési lehetőségek bemutatására kerül sor.
Az eseményen különleges borok kóstolására és avatott bemutatására is lesz mód, méghozzá kellemes, élőzenés jazzes hangulatban.

19:00–21:00
Nyitógála

Helyszín: Temesvári Opera
Leírás: Ökumenikus Istentisztelet, köszöntőbeszédek
SZERELMÜNK, KALOTASZEG – a Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar előadása, közreműködnek a temesvári Eszterlánc néptánccsoport, a Szeged Táncegyüttes Ficergők csoportja és a mezőtelegdi Pacsirták.
Rendező: Juhász Zsolt, koreográfus: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt, Mihályi Gábor.
„Ha a Kalotaszeg földjét hosszában átszelő robogó vonat ablakából ítéljük meg ezt a földet, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy annak túlnyomó része egyhangú, kietlen, sőt, szomorú föld. Köves, kopasz dombok szakadatlan összevisszasága. Látszatra szomorú, melancholikus tájkép. De a levegő csodálatosan tiszta és a dombok szeszélyes vonalai élesek, a sziluettek határozottak, a szántók, a kaszálók színfoltjai, vonalvezetése ezen a szeszélyes területen egészen furcsán egyéni. Ebben a hideg és élesen rajzolt tájban a művész szeme, mint rafináltan megkomponált képen, észre fogja venni a kontrasztjával nagyszerűen ható embert és az embernek alkotásait. Talán sehol másutt, mint éppen a rajzában, színében olyan acélosan kemény és hideg kalotaszegi tájban, nem hatna olyan nagyszerűen a színpompás kalotaszegi népviselet, fehér vörös, sárga és fekete színfoltjaival, a világos, hideg kék égbe fúródó hegyes, melegen sötét szürkésbarna, zsendelyfedésű templomtornyaival és a sátoros házfedeleivel a hófehér falak felett, a kiskertek zöld lombjai között. A tipikus kalotaszegi tájék a maga egészében ma is komoly élménye minden egészséges szemű és lelkű, a szépet szerető és a szépet megértő embernek.”

2019. SZEPTEMBER 27., PÉNTEK

10:00–18:00
Látva lássanak – a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából

Szervező: Petőfi Irodalmi Múzeum, Integratio Alapítvány
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, előtér
Leírás: Hét egységben, tizennégy táblán Ady idézetekkel, képekkel és kurátori tájékoztató szövegekkel követjük nyomon a költő életét, pályafutását. A kiállítás terjedelmi lehetősége nem engedi, hogy teljes mélységében mutassuk be Ady életművét, de arra alkalmas, hogy átfogó képet adjunk életének legfontosabb állomásairól: családról, szülőföldről, tanulmányairól, a nagyváradi pezsgő életről, a Léda-szerelemről, a hotelszobák otthontalanságáról, Boncza Bertáról, háborúról, Csucsáról és haláláról. Az életút bemutatása során felvillantjuk az Ady életművében legfontosabb témaköröket: a művészi lét tudatos megélését, a költői öntudat magabiztosságát, a magyarsághoz való viszonyát, a messianisztikus, látomásos költészetét, háborúellenességét, közéleti szerepvállalását.
Kurátor: Hegyi Katalin

10:00
Jurtatábor állítása

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Leírás: A jurta és tábori konyha felállítása.

10:30–13:00
Kulturális körhinta – 10–15 éves diákok számára

Szervező: Bartók Béla Elméleti Líceum, Bartók Béla Alapítvány
Helyszín: Gyermekbirodalom – Jenő herceg tér
Leírás: Izgalmas játékra hívjuk az V–VIII. osztályos diákokat, amelynek során különböző tehetségterületeken (nyelvek, zenei, képzőművészeti, környezeti, stratégiai gondolkodás) próbálhatják ki képességeiket, tudásukat. Az eredményes játék során Bartók pengők gyűjthetők, melyek a program végén nyereményekre válthatók majd be.
Játékmesterek: a Bartók Béla Elméleti Líceum tanárai, segítő diákjai

14:00–20:00
Kreatív bútorfestés

Szervező: Annie Sloan Románia
Helyszín: Jenő herceg tér
Leírás: Az Annie Sloan Románia néhány napra kiköltözteti a kreatív bútorfestő műhelyét Temesvár főterére, hogy megmutassa, milyen egyszerű átfesteni, újragondolni régi bútorainkat. Az Annie Sloan termékekkel újrahasznosítanak, stílust és színt visznek az otthonokba. Csapatuk alapttechnikákat bemutató mini-workshopokkal, illetve ötletekkel, tanácsokkal várja a kreatív kikapcsolódást keresőket.
A mini-workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció a standnál.

15:30–16:00
II. Rákóczi Ferenc emlékév – vándorkiállítás megnyitója

Szervező: Rákóczi Emlékév Testület, Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: A II. Rákóczi Ferenc emlékév szerves folytatása azon II. Rákóczi Ferenc emléknapnak, amellyel az Országgyűlés határozata alapján a Rákóczi-szabadságharc vezérlő fejedelme 1676. március 27-i születésnapjáról a magyar nemzet 2015-től évről évre megemlékezik.
2019-ben az ünnep íve az emléknaptól az emlékévhez, II. Rákóczi Ferenc 1704. július 8-án erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója méltó megemlékezéséhez emel, s az ünnepi eseménysor egészen 2020. szeptember 17-ig tart, Erdélyország és Magyarország vezérlő fejedelemmé választásának 315. évfordulójához vezet.
A kiállítást a Hadtörténeti Intézet és Múzeum készítette el. A kiállítást megnyitja Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke.

15:52
1552 nyílvessző Losonczy István és az elesett temesvári várvédők emlékére

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Leírás: Temesvár 1552-es ostroma alkalmával Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helytálltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért. Ennek emlékére a Losonczy István HSE három íjásza összesen 1552 nyílvesszőt lő ki három óra leforgása alatt egy 15 méterre felállított célra.
Az emléklövések zenei aláfestése: Tinódi Lantos Sebestyén: Az vég Temesvárban Losonczi Istvánnak haláláról

16:00–17:00
Vintage Dolls-koncert

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A Vintage Dolls 2017 márciusában alakult meg, miután a Sárik Péter Trió – Jazz All Stars Projekt vendégeiként léptek színpadra a budapesti Opus Jazz Clubban. A három fiatal énekesnő: Munkácsy Eszter, Nagy Lili és Szász Ágnes egyénileg is ért már el hazai és nemzetközi sikereket, de a jól sikerült közös koncert hozta az elhatározást, hogy együtt alkossanak valami különlegeset és egyedülállót. Az énekes csapat az 1930-as, ‘40-es évek híres többszólamú vokális dalait dolgozza fel. A céljuk az, hogy ezt a régi, már-már elfeledett stílust megismertessék a közönséggel, kicsit átalakítva, a mai korra jellemző zenei és megjelenésbeli elemekkel ötvözve.

16:00–17:00
A Bartók Diákszínpad előadása: Cyber Cyrano

Szervező: Bartók Béla Elméleti Líceum
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: A Bartók Diákszínpad 2018 őszén mutatta be Tasnádi István Cyber Cyrano című darabját és azóta is töretlen sikerrel játsza mind az iskola, mind a fesztiválok színpadán.
A „majdnem felnőttek” világát tárja elénk az előadás, ahol a virtualitás talán még élőbb mint a valóság. Egyórányi felhőtlen és tartalmas kikapcsolódást ígérő produkcióra vár minden érdeklődőt a Bartók Diákszínpad csapata!
Az előadást 12 éven felülieknek ajánljuk!
Szereplők: Fodor Zsuzsanna, Păduraru Szilvia, Fazakas Bencze, Nüszl Richárd, Györfi Andrea, Almássy Eszter
Fény: Jakab Loránd
Hang: Albert Endre
Színpadra állította: Molnos András Csaba

16:00–18:00
Erdély a Kreml érdekszférájában – Kun Miklós történész előadása

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: Kun Miklós a szovjetúnióbeli Kasinban született 1946-ban. Széchényi-díjas történész, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem professzora. Fő kutatási területe: Oroszország, a Szovjetunió és a kommunizmus története. De foglalkozott az 1848-as forradalmak emigrációjának történetével is. Neves külföldi egyetemek és konferenciák vendégelőadója.

16:30
Középkori táborok felállítása

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Résztvevők: Tata Várának Seymenjei, Gyulaffy Bandérium Gyulakeszi, Egri Vitézlő Oskola, Balassi Bálint Bandérium, Pálffy Bandérium Tata, Nánai Solymos Vitézek Kisnána.

17:00–18:00
Történelmi séta Temesvár belvárosában – A boldog békeidő

Idegenvezető: Balázs István
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum
Helyszín: Találkozó az Infó sátornál

17:00–18:00
Borbély Zsolt Attila: „Minden magyar felelős minden magyarért” – könyvbemutató

Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: Borbély Zsolt Attila közíró, politológus a Kriterion könyvkiadó gondozásában megjelent legújabb kötetében lábjegyzetelt, tudományos igénnyel megírt tanulmányait adja közre.
A könyv címét („Minden magyar felelős minden magyarért”) a szerző Szabó Dezsőtől kölcsönözte, akinek ideológusi munkásságával a kötet egyik meghatározó tanulmánya foglalkozik.

17:00–17:15
Trianoni békediktátum emlékezete tárgyakban és képekben – kiállításmegnyitó

Szervező: Meritum Egyesület Szeged, Várbástya Egyesület
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Leírás: Hamarosan száz éve lesz, hogy 1920. június 4-én a versailles-i parkban található Nagy-Trianon Palotában a Magyar Királyság képviselői aláírták azt a békediktátumot, amelynek következtében az ország elveszítette területének kétharmadát, és a magyar lakosság egyharmada idegen fennhatóság alá került.
A traumatikus aktusnak természetesen megvolt a történelmi előzménye. Anélkül, hogy a múltban több száz évre mennénk vissza, a kiállítás az 1918 őszi eseményekkel (őszirózsás forradalom) indít, bemutatva az országba benyomuló ellenséges seregek (szerbek, románok, később a csehek) tevékenységének következményeit.
Az 1920. június 4-i diplomáciai aktus után számos társadalmi egyesület (Magyar Revíziós Liga, Társadalmi Egyesületek Szövetsége, Magyar–Székely Egyesület, Délvidéki Liga stb.) követelte az igazságtalanul meghúzott országhatárok korrekcióját. Az irredenta propagandának számtalan tárgyi emléke (a bélyegektől és gyufásdobozoktól a nemesfémből készített kisplasztikákig) maradt fenn, amelyeket a kiállításon bemutatunk.
A kiállítás a „területgyarapodás” éveinek bemutatásával zárul. Felvillantjuk azoknak az éveknek a pillanatait is, amikor a magyarság által lakott területek egy része visszakerült Magyarországhoz.

17:30
Néptánc Flashmob

Szervező: Eszterlánc Kulturális Egyesület
Helyszín: Jenő herceg tér
Leírás: A néptánc határtalan. Öröm, bánat, ünnep, önfeledt szórakozás, örök szerelem: az élet. Legyünk együtt, táncoljunk együtt! Határtalanul!

18:00–20:30
A Viszkis – filmvetítés és közönségtalálkozó Ambrus Attilával

Szervező: CORSO Egyesület, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: A Viszkis Antal Nimród által rendezett 126 perces magyar akciófilm, Szalay Bence, Schneider Zoltán, Móga Piroska és Klem Viktor főszereplésével.
„Vagány volt, híres lett. Ő az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt. És aki minden bankrablása előtt megivott egy pohár viszkit. Ambrus Attila (Szalay Bence) félárván nő fel, zűrös kamaszkort és javítóintézeti éveket hagy maga mögött, amikor Erdélyből kalandos körülmények között Magyarországra szökik. De az új élet nehezebbnek bizonyul, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa lesz, de továbbra sincs pénze, se barátnője… míg rá nem jön, miben jó igazán. Vakmerő, gyors és alapos. Egymás után fosztja ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszál, egyre éhesebb a sikerre, egyre többet akar magának, és új szerelmének (Móga Piroska). De az utolsó balhéja kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó (Schneider Zoltán) kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel. Kettejük játszmája azonban korántsem zárul le a Viszkis elfogásával…”
A film bemutatása után közönségtalálkozóra kerül sor Ambrus Attilával „a Viszkis rablóval”.

18:00–20:00
Borkóstoló – Kolonics Károly borai

Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: Kolonics Károly a Somló-hegyen gazdálkodik, amit a népnyelv Isten kalapjaként is szokott emlegetni. Borai hamisítatlan somlai borok, koncentráltak, komplexek, ásványosak, egyensúlyosak, jól érlelhetőek. Kolonics Károly kóstolói mindezeken túl azért is jelentenek maradandó élményt, mert előadásmódjával, anekdotáival életközelbe tudja hozni a szőlőhegyet és a borászéletet.
Megjegyzés: a részvételi díj 40 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

18:30–19:30
Járd ki lábam, járd ki most! – felnőtt néptáncosok műsora

Szervező: Butykos Néptánccsoport, Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A Suttyomba zenekar 1993-ban alakult békés megyei, népzenét kedvelő fiatalok összefogásával. Nem első alkalommal szórakoztatják Temesváron a néptánckedvelőket, mindig jó minőségű népi zenét szolgáltatva. A Suttyomba zenekar jelenlegi állandó tagjai: Szujó Zsolt – hegedű, Schäfer Szilveszter – hegedű, Bohák Endre – brácsa, kontra, Laurik László – nagybőgő.
Az idei Temesvári Magyar Napokon pénteken 18.30-tól kísérik a helybéli és a vendég felnőtt csoportok műsorát.
Fellépnek: A temesvári Eszterlánc és Százszorszép csoportja, a Bokréta Néptánc és citeraegyüttes Kisbokréta csoportja, a zsombolyai Délibáb néptánccsoport, a végvári Csűrdöngölő és Szederinda összevont csoportja, a dettai Margaréta néptánccsoport, valamint a szentesi (Magyarország) Jövőnkért Egyesület Néptáncegyüttese.

18:30–20:00
Környezetvédelmi előadás

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: Nem telik el nap, hogy ne találkoznánk a gondolattal, miszerint tennünk kell valamit bolygónk megmentéséért.
Tényleg elértünk egy olyan kritikus pontot, ahol elengedhetetlen a tudatos cselekvés? Tamás Péter, temesvári tiszteletbeli magyar konzul beszélget neves szakemberekkel a témában.

19:30–20:30
Hagyományőrzők fáklyás felvonulása a Peregrinii kíséretében

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Útvonal: a Hunyadi várkastély parkja – Lucian Blaga utca – Dóm tér (Losonczy tér) – Jenő herceg tér – Opera tér

20:00–21:00
Titán zenekar koncertje

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A Titán együttes 2003-ban alakult. Szászrégenben egy gimnáziumi együttesből nőtte ki magát. Az év júliusában lemezfelvételi lehetőséghez jutottak a szatmári Sendus lemezkiadónál, és itt rögzítették az első, Titánium című lemezüket, amely 2003 szeptemberében meg is jelent az erdélyi zenei piacon. Nem sokkal megalakulásuk után elnyerték az országos „Saint-George Rock Night” fesztiválon a II. helyezést.

21:00–22:30
Ismerős Arcok-koncert

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: Bár legtöbbször egyszerűen csak nemzeti rockot játszó csapatként beszélnek róluk, az Ismerős Arcok zenekar jóval több ennél: az elmúlt évek során az összetartozás és a határok fölötti – a zene segítségével történő – nemzetegyesítés szimbólumává váltak, s talán nincs olyan magyar, aki ne ismerné Nélküled című dalukat, vagy a többi tartalmas és értékes szövegvilággal megszólaló szerzeményüket.

22:30–03:00
Táncház

Szervező: Bokréta Néptánccsoport, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: Táncoktatással és népdalénekléssel egybekötött táncházba várunk minden mulatni vágyót!
Muzsikál a Suttyomba zenekar.
Házigazda a Bokréta Néptánccsoport.

SZEPTEMBER 28., SZOMBAT
10:00–20:00
Városnéző kisvonat

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Indulás az Opera térről
Leírás: Egy kellemes séta sok keréken Temesvár belvárosában.
Útvonal: Szent János utca (Sfântul Ioan – Gh. Dima) – Ferdinánd út (Oituz) – Martin Luther utca – IC Brătianu út – Hunyadi várkastély – Telbisz kornél út (20 Decembrie 1898) – Regele Ferdinand I út – Hunyady út (16 Decembrie 1989) – Mária tér – Küttl tér – Hunyady út (16 Decembrie 1989) – Regele Ferdinand I út – Pályaudvar út (Republicii).
Indulás a Materna üzlettel szemközti parkolóból 30 percenként. Egy jegy ára 5 lej. 12 évnél fiatalabb gyermekeknek, felnőtt kíséretében ingyenes. Jegyek a helyszínen kaphatók.

10:00–18:00
Kreatív bútorfestés

Szervező: Annie Sloan Románia
Helyszín: Jenő herceg tér
Leírás: Az Annie Sloan Románia néhány napra kiköltözteti a kreatív bútorfestő műhelyét Temesvár főterére, hogy megmutassa, milyen egyszerű átfesteni, újragondolni régi bútorainkat. Az Annie Sloan termékekkel újrahasznosítanak, stílust és színt visznek az otthonokba. Csapatuk alapttechnikákat bemutató mini-workshopokkal, illetve ötletekkel, tanácsokkal várja a kreatív kikapcsolódást keresőket.
A mini-workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció a standnál.

10:00–18:00
Látva lássanak – a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából

Szervező: Petőfi Irodalmi Múzeum, Integratio Alapítvány
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, előtér
Leírás: Hét egységben, tizennégy táblán Ady idézetekkel, képekkel és kurátori tájékoztató szövegekkel követjük nyomon a költő életét, pályafutását. A kiállítás terjedelmi lehetősége nem engedi, hogy teljes mélységében mutassuk be Ady életművét, de arra alkalmas, hogy átfogó képet adjunk életének legfontosabb állomásairól: családról, szülőföldről, tanulmányairól, a nagyváradi pezsgő életről, a Léda-szerelemről, a hotelszobák otthontalanságáról, Boncza Bertáról, háborúról, Csucsáról és haláláról. Az életút bemutatása során felvillantjuk az Ady életművében legfontosabb témaköröket: a művészi lét tudatos megélését, a költői öntudat magabiztosságát, a magyarsághoz való viszonyát, a messianisztikus, látomásos költészetét, háborúellenességét, közéleti szerepvállalását.
Kurátor: Hegyi Katalin

10:00–13:00
AsztaliTEMISZ bajnokság

Szervező: TEMISZ – Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet
Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum, sportcsarnok
Leírás: Asztal, háló, ütő, labda
Idén is AsztaliTEMISZ, azaz pingpongbajnokságra várjuk a sportolni és szórakozni vágyókat. Kezdő, haladó és páros megmérettetésre lehet jelentkezni, ami nem zárja ki, hogy egy-egy versenyző akár mindegyik kategóriában is szerepeljen (csak bírja szusszal). Az alsó korhatár 14 év, felső korhatár nincs. Ütőket és labdát biztosítunk, de saját ütőt is lehet hozni.

10:00–10:30
Mi általában így – bábelőadás

Szervező: Új Ezredév Református Központ
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: Olyan könnyű egy iskolás lány élete? Sok játszás, kevés tanulás, jó barátnők és – jó fej szülők? Ugyan! Aki túlélte a gyerekkort, tudja a választ! Korai kelés, izzasztó órák, utána rövid, rövid hétvégék! És a Jótündért még nem is mondtuk! Mert mi van, ha egy nap eszébe jut, hogy egybeterel mindenkit a legnagyobb tanterembe? Az ember örül, ha este egyáltalán tudja, merre van az ágy!
Az Új Ezredév Bábkör harmadik előadása az iskolások egyetlen napjáról szól. A gyermekekről, gyermeknyelven, gyermekeknek!
Játsszák: Riskó Hanna, Riskó Erna, Tönkő-Fenyvesi Réka, Mușceac Tímea.
Színpadra állította a szereplők ötletelése nyomán: G. Mátyus Melinda.

10:00–12:00
Íjászverseny

Szervező: Losonczy István HSE
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Jelentkezéseket várja: Kertész Zoltán a tábori konyhánál 9 órától.
Leírás: Három nyílvesszős, távolodó célpontos íjászverseny (Király visszavonulása).

10:00–11:00
Vitézi próbák kicsiknek és nagyoknak

Szervező: Losonczy István HSE, Egri Vitézlő Oskola, Várbástya Egyesület
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Leírás: Vitézt próbáló, virtust ébren tartó ügyességi feladatok kicsiknek és nagyoknak. Aki teljesíti a próbákat, azt a Vár vitézévé avatják.

10:00–13:00
Baranta foglalkoztató

Szervező: Déli Tüzek Őrzői, Várbástya Egyesület
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja, Jenő herceg tér
Leírás: Rovásírásműhely, népi játékok, íjászatoktatás, karikás ostor és hajítófegyver használatának oktatása.

10:00–12:00
Értékkereső. Szerves gondolkodás világunk megértéséhez – Vetési Zoltán előadása

Szervező: Kohézió Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: A mai kor kihívása mindannyiunk számára, hogy mindazt, ami környezetünkben történik, megértsük. Erre szolgálhat segítségül az előadás, mely az élet különböző területein tárja elénk kapcsolatok – és benne saját kapcsolataink – szerves vagy szervesség-hiányos jellegét. Miért lehet fontos ez számunkra? És milyen kapcsolatok szolgálhatják leginkább közérzetünk és lelkiállapotunk javát? Az előadás ilyen kérdésekre keres választ.
Előadó: Vetési Zoltán, a Magyar kincsek, egyetemes értékek című könyv szerzője.

10:00–13:30
Temesvári templomok megtekintése

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Találkozás az Infó sátornál 10:00 órakor
Leírás: Lehetőségünk lesz megtekinteni Temesvár öt, különböző felekezetű templomát.
A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

11:00–12:00
Történelmi séta Temesvár belvárosában – képek, kövek, hangulat

Idegenvezető: Fodor Enikő
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum
Helyszín: Találkozó az Infó sátornál

11:00–12:00
Élő történelemóra: Az oszmán birodalom 1551-1552 hadjárata a magyar királyság területén. „Hallyatok szép viadalokat” – végvári vitéz 16. századi elmondása a portyárúl, főemberekrű, nomeg a vitézi mesterségrűl

Szervező: Szilaj Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Előadó: Kürti Péter történész

11:00–11:40
Ringató foglalkozás és Gólyahír köszöntés

Szervező: Manó klub
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, előtér
Foglalkozásvezető: Bereczki Klára
Leírás: A Ringató családi művészeti nevelési program, amely 0–3 éves korú gyerekek és szüleik számára ajánlott. A hangsúly a zenei élménynyújtáson van, a résztvevő felnőttek és gyerekek átélhetik a közös játék és éneklés örömét. Minta a szülők számára, hogy hogyan kezdődhet a családban a zenei nevelés. A Ringató nem műsor, nem valamiféle előadás, hanem egy közös játékon, mondókázáson, éneklésen alapuló együttlét.
A Gólyahír program lényege, hogy minden olyan újszülött gyermek, aki magyarul beszélő családba születik, megkapja a Rákóczi Szövetség Első Könyvem című kötetét, mely a magyar közösségek újszülöttjeit és családjukat szólítja meg. A kiadvány a családra, az újszülöttre és a magyar kultúrára vonatkozóan tartalmaz fejezeteket. Ebből az alkalomból a kisgyerekes családok átvehetik az Első könyvem ajándékkönyvet.

11:00–15:00
Szabadtéri Játszóház

Szervező: Bartók Béla Elméleti Líceum, Bartók Béla Alapítvány
Közreműködnek a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum és a magyar tannyelvű óvodák pedagógusai
Helyszín: Gyermekbirodalom – Jenő herceg tér
Leírás: Számos ötlettel várjuk az alkotó és játékos kedvű gyerekeket. Változatos technikákat lehet kipróbálni, ötletes játékokat lehet megtanulni, kézművesek munkáját lehet megfigyelni, és nem marad el az arcfestés sem.

11–13 óra között

Simonfi Noémivel magyar motívumos őszi leveleket lehet festeni, Ciobanu Jusztinával kifesthető gipsz hűtőmágnest lehet készíteni, Szabó Angéla, Apró Julianna és Hrîțuc-Lovász Mónika a zokniló készítést irányítják, Salamon Katalinnal agyagozni lehet, Bozsó Margittal őszi fákat lehet alkotni pecsételéssel, Tar Elza megmutatja, hogyan készül a papír bagoly, Libar Juliannával nyárvégi virágokat lehet készíteni, Lőrincz Gyöngyi a mesés zacskók titkába avat be, Gál Anna-Mária a göngyfűzőműhelyt vezeti. Vinczeffy Kinga zöld műhelyébe várjuk a környezet, természet iránt érdeklődő gyerekeket. Kopacz Bíborka csodaszép arc- vagy kézfestéssel lepi meg a jelentkezőket.
A legkisebbeket Palkó Margit várja a manó-maszatoló műhelybe.
Kézművesműhelyek: Lázin Gábor bőrdíszművessel a gyerekek bőr karkötőket, kulcstartókat készíthetnek, Bozsó Ferenc bocskai- és népi ruhakészítővel az érdeklődők különböző filcállatkák varrását próbálhatják ki. Pótor Mónika porcelángyurma-ékszerkészítővel fimo-ékszereket gyurmázhatnak a vállalkozó kedvűek.

13–15 óra között

Băruță Krisztával színes manóházakat lehet készíteni, Bereczki Klárával szívecskés könyvjelzőt, Izmendi Emőke és Bálint Gyöngyi műhelyébe papír krizantém készül, Konti Andrea és Varo Tímea pedig levendulás virágtölcsért készít az érdeklődőkkel. Szabó Judit megtanítja, hogyan készül a magvakkal díszített szalvétagyűrű, Szász Margittal sünit lehet készíteni, Milos Edittel pedig galambot. Bán Mária és Fekete Hajnalka vasalható gyöngyökből segít dekorációt varázsolni, Kovács Ibolya műhelyében őszi ajtókoszorú készül, Kasza Gabriellával és Balázs Melindával pedig színes madarak. Farkas Júlia megmutatja, hogyan fonhatsz karkötőt. Az arcfestő műhely művésze Köntös Kinga.
A legkisebbeket Fenyvesi Éva várja a manó-maszatoló műhelybe.
Kézművesműhelyek: Boda László méhésszel a gyerekek méhkaptárakhoz kereteket barkácsolhatnak, Székely Róberttel a kötélverés mesterségét ismerhetik meg, Nezezon Enikő nemezművessel a nemezelés csoda-dolgait fedezhetik fel az érdeklődők, az alkotókedvűek pedig nemezvirágokat, labdákat készíthetnek.

11:00–11:30
Török portya a vásárosok között

Szervező: Tata Várának Seymenjei, Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: a vásárosok utcája, Jenő herceg tér
Előadó: Tata Várának Seymenjei

11:00–14:00
Üvegfúvás

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Kézműves utca
Leírás: Különleges foglalkozás gyermekeknek és felnőtteknek. Az asztali üvegfúvást a Bunsen-égő feltalálása után tökéletesítették, ami lehetővé tette az üvegcső és üvegrúd megolvasztását. Az üvegeket hagyományosan olvasztókemencében állították elő kézi húzással és fúvással. Az égő gáz és levegő keverésével működik. Az elkészült tárgyat mindenki ingyen hazaviheti.

11:30–13:00
Vuk – filmvetítés

Szervező: CORSO Egyesület, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: A gyerekek találkozhatnak Vukkal, az okos rókával, aki mindig túljár a Simabőrű és kutyái eszén. A Vuk 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fekete István azonos című regénye alapján készült.
A filmvetítést Magyarország kormánya támogatja A Külhoni Magyar Gyerekek Éve 2019 esemény keretében.

11:30–11:45
ROSE tánccsoport bemutatója

Szervező: Újszentesi ROSE tánccsoport, Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: Az újszentesi ROSE társasági tánccsoport két tánccal fog fellépni, amelyet ez év nyarán tanult és az újszentesi napokon már bemutatott. Az első tánc egy tangó koreográfia a Moulin Rouge című film legismertebb betétdalára az El tango de Roxanne-re. Placido Domingo szerint a tangó „az élet maga”. E dinamikus, temperamentumos, argentin eredetű latin-amerikai tánc ritmusa magával ragadja úgy a táncost, mint a nézőket. A tánccsoport második tánca a madison, amely az Amerikai Egyesült Államok Madison nevű városából terjedt el az 1960-as években, nevét is innen kapta. Csoportos tánc, amelyet sorokban állva táncolnak a résztvevők. Játékos jellege miatt nagyon népszerű a tánciskolákban. Csoportvezető: Lukács-Káfony Mónika Ilona, koreográfus: Ilonczai Zsolt. A csoport 6–12 éves újszentesi és temesvári magyar és román gyerekekből áll.

11:45–12:00
Harmónia tánccsoport előadása

Szervező: Harmónia tánccsoport, Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A Harmónia társasági tánccsoport számos dobogós helyezést ért el az elmúlt három évben több nemzetközi táncversenyen. Ez alkalommal is színes táncprogrammal lép színpadra. A kis tagozat a többszörösen díjazott Dolly’s Dream keringőösszeállítást mutatja be.
A nagycsoport hangulatos argentin tangó ritmusokra egy új, látványos táncprodukcióval lép fel.
Csoportvezető és koreográfus: Metz Rita. A fellépők a Bartók Béla Elméleti Líceumban működő társasági tánciskola haladó csoportjainak tagjai.

12:00–12:30
Állatkertből gyerekeknek kollekcióbemutató

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: Szeptember 28-án valódi kifutóvá varázsolják a Temesvári Magyar Napok helyszínét Márkus-Biró Anita legkisebbeknek szánt táskakollekciójának darabjai. Az Állatkert gyerekeknek fantázianevű sorozatban gyermekeink kiskedvenceit idézzük meg egy színes forgatag erejéig. Az egyedi készítésű táskák és hátizsákok mellett Irina Akkaya bukaresti tervező különleges, origami-technikával készült kabátjait is láthatja a közönség. Az A-sign kollekcióját a 26-os óvoda és a Bartók Béla Elméleti Líceum kisiskolásai mutatják be – biztosan állati jó hangulat lesz!

12:00–12:30
Moldvai táncház kicsiknek és nagyoknak a Hollóének Hungarica kíséretében

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: Jenő herceg tér
Leírás: A táncházat vezeti: Végh László és Végh Lászlóné (Zorica) Bácsalmásról

12:00–13:00
Az egresi cisztercita apátság története és régészeti kutatása

Szervező: Várbástya Egyesület, Losonczy István HSE
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: Az előadásban bemutatásra kerül a 2013-ban megkezdett régészeti feltárási folyamat, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és a temesvári Bánsági Múzeum közösen folytat. A III. Béla király által 1179-ben alapított egresi apátság csaknem négy évszázadon keresztül a ciszterciták legfontosabb magyarországi rendháza volt. A kolostor feltárása és az ott 1235-ben eltemetett II. András király sírjának megtalálása azért is fontos, mert a magyar középkori királysírok többsége megsemmisült. Az már bebizonyosodott, hogy Egresen rendkívül értékes, gazdag régészeti lelőhelyről van szó, ahol a vártnál sokkal jobb állapotban maradtak meg a romok is.
Előadó: Kopeczny Zsuzsanna régész és dr. Daniela Tănase régész, Bánsági Nemzeti Múzeum

13:00–13:30
Hagyományőrzők felvonulása a Hollóének Hungarica kíséretében

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Útvonal: a Hunyadi várkastély parkja – Opera tér – vásárosok – Jenő herceg tér – a Hunyadi várkastély parkja

13:40–14:00
A Baranta Válogatott bemutatója a Hollóének Hungarica kíséretében

Szervező: Várbástya Egyesület, Losonczy István HSE
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad

14:00–14:50
Házi ízek

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: Orbán Melinda segítségével megkóstolhatjuk az általa készített házi finomságokat, szörpöket és lekvárokat.
Megjegyzés: a helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

14:00–15:00
Hollóének Hungarica-koncert

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: Középkori világzene középkori hangszereken, eredeti középkori fazonokkal.

14:00–15:30
Csáky Zoltán: Nyomomban kék farkasok – könyvbemutató vetítéssel

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: Négy és fél évtizednyi tévés, rádiós-, újságírói munka termésének legjavát: interjúk, beszélgetések, portrék, dokumentumfilmek szövegeit találja meg az olvasó, valamint a román titkosszolgálat ösztönzésére a szerzőre állított besúgók, ügynökök informátorok jelentéseiből néhányat.

14:00–15:00
Operettslágerek

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Jenő herceg tér, kisszínpad
Leírás: Ismert dallamok csendülnek fel a kora délutáni órákban. Kiderül többek közt, hogy miért rongyos az a bizonyos cintányéros cudar világ, mitől szakad százfelé egy húr, vagy hogy mit tanácsos elkerülni szerelem terén.
Az operettek világába kalauzolnak, feledtetni néhány percre a hétköznapok búját, bánatát, a műsor fellépői: Borbély B. Emília és Molnos András Csaba színművészek.

14:30–16:00
Az igazi Ady – Ady Endre élete tabuk nélkül

Szervező: Integratio Alapítvány
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: Ady 1899 végén jött Debrecenből Váradra. A Szabadsághoz szegődött riporternek, fizetése havi ötven forint volt. Elsőkötetes költő volt, akire az irodalmi körök már felfigyeltek, Váradon mégsem a kötetével keltett feltűnést. A Szigligeti Társaság tekintélyes elnökével, Rádl Ödönnel való konfliktusa jelentette számára az első igazi megmutatkozást. A Szabadság szerkesztőségében életre szóló barátságot kötött Biró Lajossal és Nagy Endrével. Alexandre Dumas regénye nyomán a három testőrnek (Athos, Porthos és Aramis) nevezve magukat jó pár váradi éjszakát mulattak végig együtt. Munkájukhoz új alapelveket fektettek le: az írói elhivatottság jogát a szabad megnyilatkozásra, a modernek viszonyát a hagyományokhoz az örök újítás szellemében…
Meghívott: Imre Zoltán (történész, antropológus, igazgató, Ady Endre Emlékmúzeum)
Moderátor: Dénes László (sajtófőnök, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, elnöki iroda)

15:00–15:30
Összetartozunk Zenekar

Szervező: Összetartozunk Szövetség, Várbástya Egyesület
Helyszín: Jenő herceg tér, kisszínpad
Leírás: Az Összetartozás Zenekart a magyarországi Összetartozunk Szövetség alakította. Tagjai az idén a Délvidéken szervezett Identitás Tábor Dalpárbajának díjazottjai. Az Összetartozunk Szövetség célja a határtalan Kárpát-medencei civil szervezeti magyar–magyar kapcsolatok kialakítása, segítése, erősítése, koordinálása, kulturális programok szervezése, megvalósítása partnerségben.

15:00–16:00
Magyar iskolaválasztók köszöntése – Rákóczi ösztöndíjátadás

Szervező: Bartók Béla Alapítvány, Rákóczi Szövetség, Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztást szolgáló Beiratkozási Programja 2004 óta zajlik annak érdekében, hogy minél több külhoni magyar család merje vállalni gyermeke magyar tannyelvű iskolába íratását, elősegítve ezzel a magyar közösségek megmaradását is. A program az idei évben mintegy 9000 határon túli kisdiákot érint. A Beiratkozási Program mögött nagyszabású társadalmi összefogás jött létre.
A temesvári ösztöndíjátadásra várunk minden olyan kisdiákot és szüleit, aki az idei tanévben magyar tannyelvű iskolában kezdte meg tanulmányait Temes megyében!

15:15–16:00
Zoknicsata gyermekeknek a Balassi Bandérium irányításával

Szervező: Losonczy István HSE, Balassi Bandérium, Tata Várának Seymenjei, Várbástya Egyesület
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Leírás: A zoknicsata egy mókás ostromjáték, amelynek során a gyerekek komoly történelmi eseményekről is tanulnak. A zoknicsatában a gyerekek csellel visszafoglalják a temesvári Hunyadi várkastélyt a törököktől.
A szervezők 8–12 éves gyerekeknek ajánlják.

15:00–16:15
Szakáts Béla Temesvár díszpolgára

Szervező: Temesvári Magyar Nőszövetség
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: Szakács Béla képzőművészt idén avatták díszpolgárrá, ebből az alkalomból köszöntjük közösségünk nagyrabecsült tagját. A kiváló temesvári magyar művészről a Temesvári Televízió román szerkesztősége 25 perces portréfilmet készített Robert Șerban közreműködésével. Az esemény alkalmával ez is vetítésre kerül.

15:00–17:00
Istenkereső fiatalok a rendszerváltás küszöbén – fórumbeszélgetés

Szervező: TEifi-d
Helyszín: Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum, díszterem
Leírás: Nyolc személy, négy házaspár, négy sajátos történelmi pillanat Temesváron. A diákévek mindnyájunk életében meghatározóak: szakmai és lelki téren egyaránt különleges ideje ez a formálódásnak, növekedésnek. A fiatal felnőttek kérdései örökérvényűnek tűnnek (helyünk a világban, szakmai jövőnk, családalapítás stb.), de vajon miként határozza meg ezeket a korszellem vagy az épp uralkodó társadalmi rend? Mit jelentett egy keresztyén ifjúsági csoporthoz tartozni a ’80-as években vagy a ’90-es évek elején? Meghívottaink Temesváron voltak egyetemisták az említett időszakban, és ez az időszak a hitéletükben is mérföldkő volt, mi több: (házas)társukra is ebben a lelki közösségben találtak rá.
Szeretettel várjuk a mai és akkori diákokat, illetve mindazokat, akiket foglalkoztat a hit, közösség vagy párkapcsolat témája, illetve a rendszerváltás körüli korkép.

15:30–16:30
Történelmi séta Temesvár belvárosában – Temesvár, a forradalmak városa

Idegenvezető: Balázs István
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum
Helyszín: Találkozó az Infó sátornál

15:30–16:00
Kárpát-medencei baranta bemutató

Szervező: Várbástya Egyesület, Losonczy István HSE
Helyszín: Jenő herceg tér
Fellépők: Déli Tüzek Őrzői, Kapos Baranta, Baranta válogatott, Délvidéki Baranta, Erdélyi Baranta Szövetség, Kárpátaljai Baranta, Losonczy István HSE

16:00–17:00
Apacuka zenekar koncertje

Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: Az Apacuka a gyermekeknek szóló zenekarok legújabb generációja. Interaktív, játékos, táncos koncertjeiken változatos stílusú, kizárólag élőben előadott dalok hallhatóak, amelyek többek között megtalálhatóak a Színes világ és az újonnan megjelenő Hangfalatok című nagylemezeken. A változatosan hangszerelt dallamokban különféle zenei irányzatok is megjelennek a rocktól a világzenén át a reggae-ig. A zenekar üde színfolt a magyar gyermekzenei palettán. Pálfi Kriszta énekesnő versei, varázslatos hangja és személyisége kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvöl. A dalok mondanivalója, az egyedi stílus és a magával ragadó színpadi produkció teszi különlegessé és emlékezetessé az együttest.

16:00–18:00
Magyar feltalálók vándorkiállítás bemutatója és Vintage Dolls-koncert

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: A mindennapi élet számos területén találkozhatunk magyarok találmányaival, illetve azok mai alkalmazásával. Hasznosságuk és elterjedt használatuk igazolja, hogy milyen jelentős mértékben járultak hozzá a magyarok az emberiség haladásához, előbbre jutásához.
A Szilágyi Szabolcs által szerkesztett színes, kitűnő minőségű könyv, a Magyar feltalálók anyagából áll össze a vándorkiállítás. A kiállítás négy nyelven (magyarul, németül, angolul és franciául) nyújt alapinformációt az elmúlt századok 60 kiemelkedő feltalálójáról, felfedezőjéről, tudósáról, de a legújabb nemzedék képviselőiről és találmányaikról is.
A bemutatót a Vintage Dolls zenekar koncertje színesíti.

16:00–19:00
Üvegfúvás

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Kézműves utca
Leírás: Különleges foglalkozás gyermekeknek és felnőtteknek. Az asztali üvegfúvást a Bunsen-égő feltalálása után tökéletesítették, ami lehetővé tette az üvegcső és üvegrúd megolvasztását. Az üvegeket hagyományosan olvasztókemencében állították elő kézi húzással és fúvással. Az égő gáz és levegő keverésével működik. Az elkészült tárgyat mindenki ingyen hazaviheti.

16:30–18:00
„…függök ezen a zord élet-párkányon…” – Bogdán Zsolt Ady-estje, Szugyiczky István összeállításában

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: A mindiggyermek Ady Endre, a koravén Ady Endre, a szerelmes Ady Endre, a mámoros Ady Endre, a szenvedélyes Ady Endre, a művelt Ady Endre, a romantikus Ady Endre, a szabadgondolkodó Ady Endre, a hitetlenül hívő Ady Endre, a nyughatatlan Ady Endre, a nihilista Ady Endre, a felelősgondolkodó Ady Endre, a közszereplő Ady Endre, a szerencsétlenszerencsejátékos Ady Endre, a pozőr Ady Endre, a nyughatatlan Ady Endre, a pengeéles Ady Endre, a gyöngéd Ady Endre, a nőgyűlölő Ady Endre, a nőkbálványa Ady Endre, a médiasztár Ady Endre, a magányos Ady Endre, a neuraszténiás Ady Endre, a próféta Ady Endre, az alvászavaros Ady Endre, a dölyfös Ady Endre, a macsó Ady Endre, az üreszsebű Ady Endre, a tesztoszteron-Ady Endre, a gyöngéd Ady Endre, a dacos Ady Endre, a paranoiás Ady Endre, a nagymagyar Ady Endre, a nemelégmagyar Ady Endre, a lobbanékony Ady Endre, a kozmopolita Ady Endre, az elvágyódó Ady Endre, a visszavágyódó Ady Endre, a vérbajos Ady Endre, a gyűlölveszerető Ady Endre, a szeretvegyűlölő Ady Endre, a gyűlölveszeretett Ady Endre, a szeretvegyűlölt Ady Endre, a sértődékeny Ady Endre, a mindigbotrányos Ady Endre, a patrióta Ady Endre, a zsidóbérenc Ady Endre, a debattőr Ady Endre, a zászlóratűzütt Ady Endre, a szeretetreéhes Ady Endre, a gáláns Ady Endre, a kirekesztett Ady Endre, a szorongó Ady Endre, a mondén Ady Endre, a züllött Ady Endre, a rémálmoktólgyötört Ady Endre, az otthontalan Ady Endre, a vérbajos Ady Endre, az adyendreségetelutasító Ady Endre, az adyendreséggelazonosuló Ady Endre, a halálkapujábanszűzzésírtszívű Ady Endre, a tékozlófiú Ady Endre, a fekete-fehér Ady Endre, a hiányokhiánya Ady Endre, az adinfinitum Ady Endre.
Bogdán Zsolt egyszemélyes színháza a lehető legközelebb hozza hozzánk Ady Endrét, az embert, a legszerethetőbbet és a legelviselhetetlenebbet.

16:30–18:00
Magyar kézműves sörök kóstolója

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: Közkívánatra megkóstolhatjuk Magyarország legjobb IPA típusú söreit Vásárhelyi István sörgasztronómus, sörblogger bemutatásában.
Megjegyzés: a részvételi díj 20 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

17:00–18:00
Belvárosi séta

Idegenvezető: Albert László
Helyszín: Találkozó az Infó sátornál

17:00–18:00
Ostromjáték: Temesvár Anno 1552, Az vég Temesvárban Losonczi Istvánnak haláláról

Helyszín: Jenő herceg tér
Leírás: Az 1552 július 24-ei roham megidézése történik, amikor Kara Ahmed pasa vezetésével az oszmán sereg Temesvár keleti várkapuját és a Vízi tornyot ostromolta, majd ezt követően a július 27-ei kivonulás a prajkói kapun keresztül, a várvédők elkeseredett harca a hitszegő oszmánok ellen, Losonczy István halála.
Előadják: Tata Várának Seymenjei, Gyulaffy Bandérium Gyulakeszi, Egri Vitézlő Oskola, Balassi Bálint Bandérium, Pálffy Bandérium, Nánai Solymos vitézek, Hollóének Hungarica, Törökbecsei Hagyományőrzők, Sólyom Hagyományőrző Egyesület Óbecse, Peregrinii Temesvár, Hrafnabroœðr Temesvár, Losonczy István HSE

17:30–18:00
Ringató foglalkozás és Gólyahír köszöntés

Szervező: Manó klub
Helyszín: Hunyadi várkastély parkjában felállított jurta
Foglalkozásvezető: Barabás Mónika
Leírás: A Ringató családi művészeti nevelési program, amely 0–3 éves korú gyerekek és szüleik számára ajánlott. A hangsúly a zenei élménynyújtáson van, a résztvevő felnőttek és gyerekek átélhetik a közös játék és éneklés örömét. Minta a szülők számára, hogy hogyan kezdődhet a családban a zenei nevelés. A Ringató nem műsor, nem valamiféle előadás, hanem egy közös játékon, mondókázáson, éneklésen alapuló együttlét.
A Gólyahír program lényege, hogy minden olyan újszülött gyermek, aki magyarul beszélő családba születik, megkapja a Rákóczi Szövetség Első Könyvem című kötetét, mely a magyar közösségek újszülöttjeit és családjukat szólítja meg. A kiadvány a családra, az újszülöttre és a magyar kultúrára vonatkozóan tartalmaz fejezeteket. Ebből az alkalomból a kisgyerekes családok átvehetik az Első könyvem ajándékkönyvet.

18:00–19:00
Teddy Queen-koncert

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A Teddy Queen egy alternatív/indie rock zenét játszó trió, dalaikban észrevehetőek funky illetve punkosabb vonások is, amiket a jellegzetes egyszerű, de annál kifejezőbb szövegviláguk tesz még egyedibbé. A zenekar 2016-ban alakult majd az ezt követő évben, 2017-ben adta ki első kislemezét Helló címmel.

18:00–20:00
Borkóstoló – Vámos Attila borai

Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: Vámos Attila az egri borvidékhez tartozó Szomolyán gazdálkodik. Neve debütálása óta fogalom a szakmában. Neki is megadatott, akárcsak pinceszomszédjának és ihletadójának, Kaló Imrének, hogy piaci kényszerek nélkül olyan borokat alkosson, amilyeneket akar és tud. A természethű borászkodás híve, borai egyedi stílust képviselnek, olyanok, mint elkészítőjük, nem illeszkednek kánonokhoz és szabályokhoz. Vámos Attila borkóstolói beillenek filozofikus kitekintésű kultúrtörténeti előadásoknak is.
Megjegyzés: a részvételi díj 40 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

18:00–20:00
Romokból új életet – Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegyének előadása

Szervező: TEifi-d, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: A halál mindent visz. Mindent borít, mindent felülír. Férjem halálával összeomlott mindaz, ami biztonságot adott: a biztos társ, a biztos jövőkép, a biztos Istenkép. Csak megválaszolhatatlan kérdések maradtak. Túl lehet-e ezt élni? Mikor lesz vége a fájdalomnak és főleg: Hol volt ekkor Isten? Segítség kellett ahhoz, hogy újraépítsem önmagamat, a családomat, az Istenképemet. De végül sikerült.

18:30–20:00
Király Csaba, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész hangversenye

Szervező: Pro Bartók Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: Király Csaba azon ritka művészek egyike, akik a zongora- és az orgonajátékot egyaránt professzionális szinten művelik. Számos magyar és külföldi fesztivál és koncertterem sikeres vendégszereplője. A hazai koncerteken túl fellépett Európa szinte valamennyi országában, sikerrel szerepelt többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában, Kínában, Egyiptomban és Indiában. Számos hazai és nemzetközi fesztiválon vett részt.
Bartók, Liszt, Chopin és Debussy-műveket hallhatunk.

20:00–22:00
Nagy Feró és a Beatrice koncert

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A Nagy Feró és a Beatrice név mindenki számára ismerős. Ki ne bulizott volna a 8 óra munka, az Amikor még nem voltál vagy a Boldog szép napok dalokra? A Beatrice 2018-ban ünnepelte 40. születésnapját egy nagyszabású Aréna-koncerttel. 2018 óta a következő felállásban játszanak: Nagy Feró (ének), Laczik Ferenc (basszusgitár), Kékkői Zalán (gitár), Tari Botond (gitár, billentyűs hangszerek) és Nagy Hunor Attila (dob, ütőhangszerek).

22:00–22:30
Fire Legends tűzzsonglőr előadás

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad előtt
Leírás: A szegedi Fire Fantasy tűzzsonglőr csapat fergeteges bemutatója.

22:00–23:00
Rock’Inger-koncert

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Jenő herceg tér, kisszínpad
Leírás: A zenekar repertoárjában szerepelnek közismert magyar dalok (sokféle műfajból) sajátos, egyedi hangzásban tálalva. A zenekar 2011-ben alakult Tapolcán, jelenleg négy taggal koncertezik: Nagy Imre, Dzsimi (ének), Fekete István, Pittu (szólógitár), Bella András, Andriska (basszusgitár), Horváth Ferenc, Franky (dob).

22:30–03:00
Magyar retro-party

Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: Fergeteges buli a ‘70-es, ‘80-as és ‘90-es évek magyar slágereivel.

2019. SZEPTEMBER 29., VASÁRNAP
10:00–20:00
Városnéző kisvonat

Helyszín: Indulás az Opera térről
Leírás: Egy kellemes séta sok keréken Temesvár belvárosában.
Útvonal: Szent János utca (Sfântul Ioan – Gh. Dima) – Ferdinánd út (Oituz) – Martin Luther utca – IC Brătianu út – Hunyadi várkastély – Telbisz kornél út (20 Decembrie 1898) – Regele Ferdinand I út – Hunyady út (16 Decembrie 1989) – Mária tér – Küttl tér – Hunyady út (16 Decembrie 1989) – Regele Ferdinand I út – Pályaudvar út (Republicii).
Indulás a Materna üzlettel szemközti parkolóból 30 percenként. Egy jegy ára 5 lej. 12 évnél fiatalabb gyermekeknek, felnőtt kíséretében ingyenes. Jegyek a helyszínen kaphatók.

10:00–18:00
Kreatív bútorfestés

Szervező: Annie Sloan Romania
Helyszín: Jenő herceg tér
Leírás: Az Annie Sloan Románia néhány napra kiköltözteti a kreatív bútorfestő műhelyét Temesvár főterére, hogy megmutassa, milyen egyszerű átfesteni, újragondolni régi bútorainkat. Az Annie Sloan termékekkel újrahasznosítanak, stílust és színt visznek az otthonokba. Csapatuk alapttechnikákat bemutató mini-workshopokkal, illetve ötletekkel, tanácsokkal várja a kreatív kikapcsolódást keresőket.
A mini-workshopok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztráció a standnál.

Forrás: Esemény weboldala

10:00–15:00
Látva lássanak – a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából

Szervező: Petőfi Irodalmi Múzeum, Integratio Alapítvány
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, előtér
Leírás: Hét egységben, tizennégy táblán Ady idézetekkel, képekkel és kurátori tájékoztató szövegekkel követjük nyomon a költő életét, pályafutását. A kiállítás terjedelmi lehetősége nem engedi, hogy teljes mélységében mutassuk be Ady életművét, de arra alkalmas, hogy átfogó képet adjunk életének legfontosabb állomásairól: családról, szülőföldről, tanulmányairól, a nagyváradi pezsgő életről, a Léda-szerelemről, a hotelszobák otthontalanságáról, Boncza Bertáról, háborúról, Csucsáról és haláláról. Az életút bemutatása során felvillantjuk az Ady életművében legfontosabb témaköröket: a művészi lét tudatos megélését, a költői öntudat magabiztosságát, a magyarsághoz való viszonyát, a messianisztikus, látomásos költészetét, háborúellenességét, közéleti szerepvállalását.
Kurátor: Hegyi Katalin

10:00–13:00
Baranta foglalkoztató

Szervező: Déli Tüzek Őrzői, Várbástya Egyesület
Helyszín: a Hunyadi várkastély parkja
Leírás: Rovásírásműhely, népi játékok, íjászatoktatás, karikás ostor és hajítófegyver használatának oktatása

11:00–14:30
Játékbemutató és bajnokság

Szervező: TEMISZ – Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: Családi társasjátékozás és bajnokság
A rendezvényen lesz családi program – a szülők a gyermekeikkel együtt próbálhatnak ki egy-egy izgalmas társasjátékot (Activity, Tabu, Dixit, Ligretto stb.) –, illetve egy fiataloknak szóló társasjáték-bajnokságra is sor kerül, amelyre csapatokban vagy egyénileg lehet jelentkezni a helyszínen 12:15-ig. A bajnokság 12:30-től kezdődik. Aki nem akar versenybe szállni, az is nyugodtan kipróbálhat egy-egy játékot; bő választék vár rá.

11:00–18:00
Virgonckodó Játszópark

Szervező: Szórvány Alapítvány
Helyszín: Gyerekbirodalom, Jenő herceg tér
Leírás: A Szórvány Alapítvány szervezésében a magyarországi Virgonckodó Játszópark három tematikus játszóházát lehet kipróbálni. Lesz Népi játszóház, melyben megismerkedhetünk és egyben kipróbálhatjuk a hagyományos foglalkozásokat, mint például a kukoricamorzsolást. Játék közben a gyerekek megtapasztalják, mi a különbség a búza, a zab és az árpa közt. Lesznek Hagyományőrző fajátékok, ahol huszonkét különböző, egyedi tervezésű fajátékok segítségével szórakozhatnak, ügyességi valamint logikai feladatokat oldhatnak meg. Lesz Buborék játszóház, melyben kipróbálhatjuk az óriásbuborékok készítését is.

11:00–11:30
Szomjasan a végeken – színjáték

Szervező: Gyulaffy Bandérium Gyulakeszi, Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: Jenő herceg tér
Előadják: a Gyulaffy Bandérium Gyulakeszi, Tata Várának Seymenjei és az Egri Vitézlő Oskola.

11:30–12:00
Hagyományőrzők felvonulása a Hollóének Hungarica kíséretében

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Útvonal: a Hunyadi várkastély parkja – Opera tér – vásárosok – Jenő herceg tér – a Hunyadi várkastély parkja

11:30–12:30
Járd ki lábam, járd ki most! – gyermek néptáncosok műsora

Szervező: Eszterlánc Kulturális Egyesület, Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A műsorban a gyermek néptánccsoportok táncosai lépnek fel. Temesvárról az Eszterlánc Kulturális Egyesület Tűzkerék, Lármafa és Aprókák néptánccsoportjai, valamint a Bokréta néptánc- és citeraegyüttes Morzsa Bokréta néptánccsoportja, Végvárról a Rece-Fice néptánccsoport, Nagyszentmiklósról a Kékibolya néptánccsoport és Ótelekről a Nefelejcs néptánccsoport.
A néptáncosok hisznek abban, hogy a néptánc csodákra képes a művelői között. A sikeres színpadi előadás, a felejthetetlen hangulatú táncos produkció a közönséget is el tudja varázsolni. Az utóbbit talán csak egy kis időre, a gyakorlóit viszont egy egész életre.
E jelen előadás arra hívja önöket, hogy táncos és műkedvelő egyaránt egy kis időre gyönyörködjön ebben a csodálatos, ősi, tiszta világban.

12:00–12:30
Kárpát-medencei baranta bemutató

Szervező: Várbástya Egyesület, Losonczy István HSE
Helyszín: Jenő herceg tér
Fellépők: Déli Tüzek Őrzői, Kapos Baranta, Baranta válogatott, Délvidéki Baranta, Erdélyi Baranta Szövetség, Kárpátaljai Baranta, Losonczy István HSE

13:00–14:30
Irodalmi kávéház – meghívott: Farkas Árpád

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: Farkas Árpád Kossuth-díjas erdélyi író, költő és műfordító beszélget a temesvári irodalomkedvelőkkel. A táj, a szülőföld, a székely népélet és néphagyomány elkötelező erővel hatnak Farkas Árpád írásaira, de felül tud emelkedni az etnográfiai külsőségeken, a regionalizmuson („Mifelénk a suvadásos dombok / a férfiakban éjjel mélyre szállnak”). Kérlelhetetlen tisztaságigénye (Cipőfűzőárus, Jó férfiak) második kötetében, a Jegenyekörben (Kolozsvár, 1971) már jelentős valóságismerettel társul, megőrzött eszményeit a megvalósítás lehetőségével szembesíti.

13:00–14:00
Ostromjáték: Temesvár Anno 1552, Az vég Temesvárban Losonczi Istvánnak haláláról

Szervező: Losonczy István HSE, Várbástya Egyesület
Helyszín: Jenő herceg tér
Leírás: Az 1552 július 24-ei roham megidézése történik, amikor Kara Ahmed pasa vezetésével az oszmán sereg Temesvár keleti várkapuját és a Vízi tornyot ostromolta, majd ezt követően a július 27-ei kivonulás a prajkói kapun keresztül, a várvédők elkeseredett harca a hitszegő oszmánok ellen, Losonczy István halála.
Előadják: Tata Várának Seymenjei, Gyulaffy Bandérium Gyulakeszi, Egri Vitézlő Oskola, Balassi Bálint Bandérium, Pálffy Bandérium, Nánai Solymos vitézek, Hollóének Hungarica, Törökbecsei Hagyományőrzők, Sólyom Hagyományőrző Egyesület Óbecse, Peregrinii Temesvár, Hrafnabroœðr Temesvár, Losonczy István HSE

14:00–15:00
A Színház Zenéje – Cári Tibor koncertje

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Jenő herceg tér, kisszínpad
Leírás: A Színház Zenéje egy független, úttörő művészeti projekt, mely újító szándékkal indult útjára az eredeti, élő színházi zene népszerűsítése érdekében. A koncerteken olyan színházi előadásokból hallhatók zenei részletek, amelyekhez Cári Tibor írt zenét. Többnyelvűsége mellett (román, magyar, angol, francia, német) sokféle zenei stílust egyesít.

15:00–16:00
Emlékezés II. Rákóczi Ferencre

Szervező: Bartók Béla Dalegylet
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, előtér
Leírás: Kiss Ferenc előadása II. Rákóczi Ferencről, közreműködik a Bartók Béla kórus.
Ebből az alkalomból a II. Rákóczi Ferenc emlékév vándorkiállítás a színházban is megtekinthető lesz.

15:00–16:15
Női vállalkozók Erdélyben – kerekasztal-beszélgetés

Szervező: MINŐK, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: A ma már több mint 2400 főt számláló Női vállalkozók Erdélyben nevű Facebook-csoport alapítóit látjuk vendégül a MINŐK Klub szeptemberi rendezvényén: Czirjék Kati Kibédről, Foszner-Korodi Ildikó Medgyesről, Ballok Ildikó pedig egyenesen Milánóból csatlakozik hozzánk. Mesélni fognak a csoporttagok közötti együttműködési lehetőségekről, konkrét eseteket is felhozva, ugyanakkor a vállalkozásindítással, otthoni munkával kapcsolatos ötleteiket, tapasztalataikat is megosztják a jelenlévőkkel. Sőt az is kiderül, hogy miért nem fogadtak be eddig egyetlen férfit sem a csoportba.
A MINŐK Klub egy temesvári, jókedvű, kíváncsi, jó humorú és empatikus nőkből formálódott közösség, amely nem is kíván szervezetté válni. Minduntalan női identitásunkra kérdezünk rá, és ezen a szemüvegen keresztül próbáljuk értelmezni a környezeti/kulturális/társadalmi kérdéseket. Többnyire temesvári meghívottaink segítségével beszélgettünk már sportról, irodalomról, színházról és pályaváltásról, de kóstoltunk bort is, és megtartottuk egyházi ünnepeinket. Havonta egyszer, szerdán találkozunk az Új Ezredév Református Központ Magyar Klubjában. A szeptemberi rendezvényre bárki eljöhet nemtől függetlenül.

15:00–16:30
Merre a Thália szekerének rúdja Erdélyben? – beszélgetés az erdélyi magyar színház jövőjéről

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: Mennyire marad meg és kell legyen az erdélyi magyar színház közösségi tér? Tamás Péter temesvári tiszteletbeli magyar konzul kérdezi az erdélyi színjátszás egyik legkiemelkedőbb tehetségű színművészét, a kétszeres UNITER és Jászai Mari-díjas művészt, a kolozsvári társulat tagját, Bogdán Zsoltot, és a szintén többszörösen díjazott, UNITER és Jászai Mari-díjas színészt, színművészt, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatóját, Balázs Attilát az erdélyi magyar színházak jövőjéről.

16:00–16:20
Harmónia flashmob

Szervező: Harmónia tánccsoport
Helyszín: Opera tér
Leírás: A Harmónia tánccsoport egy táncos meglepetést készített elő latin ritmusokra. Bemutatójuk után egy jól ismert dallamra kicsi és nagy egyaránt csatlakozhat hangulatos, könnyű csoportos táncukhoz.

16:00–17:00
Történelmi séta Temesvár belvárosában

Idegenvezető: Fodor Enikő
Szervező: Várbástya Egyesület, Bartók Béla Elméleti Líceum
Helyszín: Találkozó az Infó sátornál

16:30–17:15
Stand-up comedy Hajdú Balázzsal

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: Hajdú Balázs a Dumaszínház társulatának tagja.
Orgazmus, foci, tőzsde, buddhizmus, sakk, állásinterjú, MLSZ, részvényindex, póker, tégla, önismeret, pornófilm forgatás. Ki az, akinek ez mind előfordul az életében? Nyilván sokan vannak. Ki az, aki erről szívesen mesél is? Néhányan. Ki az, aki erről színpadon, tévében, nagy nyilvánosság előtt beszél? Csak ő. Az író, akinek könyve még nem készült el, mert nem tudja, mi legyen a téma. A pénzügyes, aki egyiptológus szeretett volna lenni, de végül a tőzsdén kötött ki. A srác, aki lehetett volna rockzenész, profi focista, sakk-világbajnok, de sorsa mégis a stand-up comedy felé terelte. Az élő példa arra, mi az eredménye, ha az ember nyugtatóra iszik töményet. Humor-maffiózó, a Dumaszínház szentesi munkacsoportjának legfiatalabb tagja. Képes fél órát pislogás nélkül beszélni, pulzusának frekvenciája ritka, ő a magyar humor Eric Claptonja.

16:30–18:30
Borkóstoló – Demeter Endre borai

Szervező: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Várbástya Egyesület
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Stúdióterem
Leírás: Demeter Endre Mádon készíti remekbe szabott terroir-borait. A pincészet a legjobb fekvésekben birtokol szőlőt. Populáris tételeik, az Élvezet és a Délceg úgy nyújtanak elérhető áron mádi élményt, hogy az nem megy a minőség rovására. Dűlőszelektált boraik a gondos szőlő- és pincemunka révén a legmagasabb minőséget képviselik. Demeter Endre széles világlátású, felkészült borász, aki tudásának nem kis részét a hallgatóságnak is képes élvezetes formában átadni.
Megjegyzés: a részvételi díj 40 lej. A helyek száma korlátozott, előjegyezni a varbastyatm@gmail.com e-mail-címen lehet, vagy a rendezvény ideje alatt az Infó sátornál.

16:30–17:30
Molnár Dixieland Band koncert

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band is fellép az Opera téren. A Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult Szegeden, 55 éve folyamatosan játszanak. Ezalatt bejárták a világot az USÁ-tól Szibériáig, Norvégiától a Kanári-szigetekig, és eddig összesen 17 lemezt adtak ki. Több díj birtokosai, mint pl. a Magyar Rádió zenei díja, az eMeRTon-díj, melyet a zenekarvezető-klarinétos külön is megkapott, Europa Klasszis-díj, Szeged város több kitüntetése stb. Sok neves szólistával léptek már fel, mint pl. Chris Barber, Jewel Brown, Fatty Goerge, Max Collie, Jo Muranyi és sokan mások.

17:00–18:00
Könyvbemutató: Ha elapad a szó, megszólal a zene – Vesmás Tamás világhírű zongoraművész életútja

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: Az eredeti kötet szerzője: Vasile Bogdan. Fordította: Szekernyés Irén. A kötetet bemutatják: Bodó Barna, a kötet szerkesztője és Szekernyés Irén, a fordító. A könyvbemutatón jelen lesz Vesmás Tamás zongoraművész.

18:00–19:30
„Azért vannak a jó barátok” – Mahó Andrea és sztárvendégei előadása

Szervező: Dési Kádár József Kultúregyesület, Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: Mahó Andrea eMeRTon- és Artisijus-díjas színésznő, énekesnő, a Madách színház művésze. Pályája kezdete óta, töretlen sikerrel emelkedett az ismert és elismert művészek közé. Hangja, egyénisége, kifinomult stílusa és színpadi jelenléte meghatározó élményt nyújt rajongóinak. Neve egybeforr a minőséggel és garancia a világ minden táján. Michel Schönberg vagy Sir Andrew Lloyd Webber világhírű zeneszerzők után már lépett fel Rhoda Scott világhírű orgonaművésznővel, José Cura világhírű tenorral és számos hazai énekessel. Erdélyi turnéja során Koós Réka, Junior Lyra-díjas kiváló színésznő, énekesnő, Csengeri Attila, a Pécsi Nemzeti Színház Nívó- és eMeRTon-díjas színész, énekes és nem utolsó sorban Vikidál Gyula, Liszt Ferenc-díjas, kétszeres eMeRTon-díjas, Magyar Érdemrend tisztikereszttel kitüntetett színész, énekes lépnek fel.
A koncert keretén belül (a teljesség igénye nélkül) felcsendülnek a legszebb magyar dalok Máté Pétertől, Cserháti Zsuzsától, az Omegától, a Neoton Famíliától, valamint hallhatunk nemzetközi slágereket a Queentől, Tom Jones-tól, Tina Turnertől, és nem maradnak el a musicalirodalom (Evita, Operaház Fantomja, Rómeó&Júlia, Mamma Mia) legszebb és legismertebb dalai sem.

18:00–20:00
Hattyúk tava újratöltve, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása

Szervező: Csiky Gergely Állami Magyar Színház
Helyszín: Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Nagyterem
Leírás: Mi történt a mesékkel? Mi történt a hattyúkkal? Mi történt a tóval? Mi történt velünk?
Mikor léptünk ki a mesékből úgy, hogy észre sem vettük?
Miben hiszünk ma, míg tapossuk a tikkadt földet, ahol valaha tó volt? Tudunk még történeteket mesélni? Ha tudunk, vajon azok hasonlítanak-e a mesékre? Ha hasonlítanak – vajon a mesénknek boldog vége lesz?
Rendező: Kokan Mladenović
Szereposztás: Aszalos Géza, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Csábi Anna, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Lukács Szilárd, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Simó Emese, Tar Mónika, Tokai Andrea, Tóth Eszter Nikolett, Vass Richárd

18:00–20:00
Zongoraest dr. Bodó Mária tanárnő tanítványaival

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Régi városháza díszterme (Jenő herceg tér 1.)
Leírás: Fellépnek: Bakos Zsuzsanna, Victor Părău, Lukas Khol, Anastasia Crașovan, Bogdán Gyopár.
Műsoron: Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Franz Schubert, Rogyion Scsedrin, George Gershwin és Johannes Brahms művei.

20:00–22:00
Neoton Família Sztárjai-koncert

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Opera tér, nagyszínpad
Leírás: A Neoton Família legendás magyar popzenei együttes. A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar együttese, harminc körüli magyar nyelvű és tucatnyi angol nyelvű albumuk jelent meg, dalaik pedig szinte kivétel nélkül mindenki által ismert slágerekké váltak.
A Neoton Família Sztárjai elnevezésű koncerten a legismertebb dalokat a formáció híres tagjai adják elő – nagyszabású show keretében. A zenekar tagjai: Csepregi Éva, Végvári Ádám, Baracs János, Lukács László, Lukács Andrea és Heatlie Dávid.

22:30–03:00
Záróbuli

Szervező: Várbástya Egyesület
Helyszín: Capcana klub (Nicolae Titulescu rakpart 5 szám)
Leírás: Fergeteges bulival zárjuk az idei rendezvényt.

 

További ajánlataink

2019.01.01. - 2019.12.31. Programok Erdélyben 2019

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Fesztiválozzon velünk!

Kiemelt ajánlatok

Programok Erdélyben 2019
Programok Erdélyben 2019
2019.01.01. - 12.31.

Hasonló ajánlatok

Csabai Kolbászfesztivál 2019
Csabai Kolbászfesztivál 2019
  • Békéscsaba
2019. október 24 - 27.
Tihanyi fesztiválok 2019
Tihanyi fesztiválok 2019
  • Tihany
2019. október 23.
Városnap  Siófok 2019
Városnap Siófok 2019
  • Siófok
2019. november 29.

Székesfehérváron a Giro D`Italia kerékpáros körverseny világa!
Egy éves a Shopmark, nyerd meg Te az egyik Fiatot!
SZUBJEKTÍV - Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban
Tekintse meg a kiemelt események listáját!

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG