ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Pünkösdi wellness hétvége a Bonvitalban - Sztárvendég: Gájer Bálint
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Tojásfutás 2024 Szigetbecse

Nagy, az országban egyedülálló eseményünk a húsvéti tojásfutás Szigetbecsén. A `Tojásfutás` egy olyan húsvéti sváb hagyomány, melyet kizárólag Szigetbecsén lehet manapság megtekinteni.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Tojásfutás Szigetbecse

2024. március 31. vasárnap, 17.00

Tojásfutás / Eierlauf – Lerner Mária írása

A keresztény területeken a húsvéti időszakban jelentek meg a tavasz kezdetével kapcsolatos szórakozások, játékok, amelyekkel az ember a természet, az élővilág, az egész létezés újjászületését próbálta kifejezni.

A hagyományőrzés és átörökítés egyik legékesebb példája a falunkban a tojásfutás húsvét vasárnap alkalmával. Faluközösségünk még ma is ápolja a híres húsvéti tojásfutást, melyet a 18. század elején Stájerországból, Ausztriából idetelepített sváb családok hoztak magukkal, mely a szülőföldjükön honos népszokás volt, s megőrzésével a folytonosságot, a kapcsolatot biztosították régi hazájukkal.  A hagyomány kisebb változásokon ment át, összeolvadtak a két különböző – magyar, sváb – kultúra elemei. Magával hordozva az eredeti sváb jegyeket, mint például a sváb zene, nagykendő, tánclépések; és a magyar jelképeket, mint a nemzeti lobogó, pántlikák, Magyar Himnusz.

Természetesen időbeli, szervezésbeli, sőt a játék menetében is módosítások mentek végbe. A század első évtizedeiben még a kocsmárosok rendezték, és a legények maguk közül választották ki a kocsmában a résztvevőket. Később aztán, ahogy ma is, a Szigetbecsei Sportkör és a Német Nemzetiségi Önkormányzat vette át a szervezést.

Korábban húsvét hétfőjén tartották, évek óta pedig vasárnap délután vonul ki a lakosság az utcára a tojásfutást megnézni. Már az előző napon megindul a tojásgyűjtés, melyet régen a 17-21 éves legények végeztek, ma pedig az iskolások. Ezeket a tojásokat azután a játék napján kiviszik a Petőfi Sándor utcára, és 20-30 centiméteres távolságokra lerakják egyenesen, sorban. Úgy mesélték a régiek, hogy a futás régen amolyan virtus volt a legények közt. A versengés a szegényebb alszeg és a gazdagabb fölszeg között is folyt. A futók nem lehettek házasemberek, csak legények, és természetesen kizárólag sváb családok közül kerültek ki. A húsvéti bált is hol az egyik, hol a másik kocsmában rendezték. A háború, a kitelepítés korszaka után néhány évig eltűnni látszott a szokás, de aztán az ötvenes években a sportegyesület élesztette fel ezt a hagyományt.  A mai napig kivonul a zenekar, ami a régi időkben a 24 tagú szigetbecsei zenekar volt. Olyan zenét játszanak a zenészek, amelyekre jól lehet táncolni, induló jellegűek.

A két futó öltözete szinte semmit sem változott: bő, fehér gyolcsing, gatya, fekete kalap, rajta piros, zöld szalagok, s ugyanilyenek átkötve a vállukon is. Csuklójukat, bokájukat szintén átkötik ilyen pántlikákkal, és megmaradt a kasmírkendő, amit a derekukra kötnek. A csizmát felváltotta a sportcipő, de előfordult már jó idő esetén, hogy zokniban táncoltak a fiúk, így még ügyesebben tudtak lépkedni a tojások között. Elmaradhatatlan a fehér kesztyű, hidegben pedig a száj elé tartott fehér zsebkendő is.

A régi időkben a szertartás versenyjellege dominált. A két legény, hogy megmutassa magát az egybegyűlteknek, felállt az asztalra, amit ekkor még a tojássor közepére – újabban az egyik végére – helyeztek, s ott szembefordultak egymással, kezet fogtak. Ezután kezdődött a próbafutás: az egyik az asztaltól felfelé, a másik lefelé futott a sor végéig és az győzött, aki először visszatért.

A tojásfutás leplezetlenül mutatja a húsvéti szokások kapcsolatát a „legénység” intézményével, az erőfitogtatással, a versengéssel, virtuskodással. A futás után következett a tényleges tojásgyűjtés versenye, amikor szintén ellenkező irányba elindultak a legények, de most már ügyesen zenére „futva”, közben fel-felkapkodva a földről a tojásokat. A cél: felszedni az összes tojást, nyilván rövidebb idő alatt, mint a másik futó.  „A közönség persze közbekiabálhatott, drukkolhatott. Nevettek, sikongattak, hiszen a fiúk könnyítés céljából, de bizonyára hangulatkeltés miatt is egy-egy tojást időnként a közönség közé dobtak, ami bizony nem kímélte az ünneplő ruhát, a házfalakat, a kerteket.”

A győztes tojásszedőt háromszor feldobták a magasba, majd egy kofának eladták a tojások egy részét, másik részéből pedig rántottát készítettek a kocsmában, ahol megették.

Ma már a táncolásra, a szórakozásra helyeződik a hangsúly. A két önkéntes jelentkező fiú kézen fogva elindul az asztaltól a tojássor végéhez, ahol leszúrják a földbe a magyar zászlót.

Vannak fiúk, akik évről évre vállalják ezt a mókát, amíg ki nem nőnek, öregednek belőle, vagy nincs újabb jelentkező.

A tojásfutást követően kezdődik a húsvéti bál, melyet hagyományosan a Sportegyesület szervez a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A húsvéti tojás az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. Ez is visszautal a sváb múltra, mivel a svábok általában katolikus vallásúak voltak.

„Láthatatlan, mégis erős szál köti össze a ma élőket az ősökkel, amikor évről évre elindulnak a gyerekek tojást gyűjteni, aztán a futókat felöltöztetik a hagyományos ruházatba.”

„Vigyáznunk kell ezekre az értékeinkre, igyekszünk továbbra is folytatni, ápolni ezt a régi hagyományt!”

Forrás: a település honlapja

Találatok száma: 1

Dunapartman Szigetbecse

Dunapartman Szigetbecse

Közvetlen vízparti kertes házak (6db), mindegyik saját stéggel a Ráckevei-Soroksári holt Duna-ágon. A víz sodrása elenyésző, fürdőzésre, horgászatra kiváló vízparti nyaralók. Kisállat-barát és kisbaba barát házaink is vannak. Klimatizált, fűthető házak. Télen-nyáron gyönyörű.

Találatok száma: 4

Kiskeve Étterem Ráckeve

Kiskeve Étterem Ráckeve

Kiskeve Étterem Ráckeve - Finom eleganciával berendezett, kellemes miliő várja Önöket, csupa fény éttermünkben, nagyszerű fogásokkal, zamatos borokkal, mennyei süteményekkel. Kiváló séfjeink a grillsütés elismert szakemberei. Könnyű grillezett halak, szárnyasok és steak-ek mind jól megférnek egymás mellett ...

Kiemelt partner
Cadran Pizzéria & Pub Ráckeve

Cadran Pizzéria & Pub Ráckeve

Olasz, magyar és mexikói ételspecialitásokat kínálunk Ráckeve központjában, festői környezetben lévő pizzériánkban.

Csónakos Caffé Ráckeve

Csónakos Caffé Ráckeve

Az újhullámos kávézás legfontosabb alapeleme, maga a specialty kávé, amely kizárólag Arabicából készül és az úgynevezett SCAA (Specialty Coffee Association of America) minősítési rendszerében elérte a minimum 80 pontot. Ezzel tudjuk biztosítani számotokra a minőséget. Fagylaltjaink között ...

Retro Kisvendéglő Kiskunlacháza

Retro Kisvendéglő Kiskunlacháza

Hagyományos és speciális fogásokkal utazóknak, helybélieknek, kicsiknek és nagyoknak.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Duna-part Feszt 2024 Ráckeve. A bejövős fesztivál Duna-part Feszt 2024 Ráckeve. A bejövős fesztivál
  • Ráckeve
2024. július 4. (csütörtök) - 2024. július 6. (szombat)
Majális Ráckeve 2024. Páskom majális Majális Ráckeve 2024. Páskom majális
  • Ráckeve
2024. május 1. (szerda)

Hasonló ajánlatok

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Szigetbecse programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program