Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok 2019 Szeged


90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok 2019. június 13-17. között Szegeden. Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló kulturális rendezvénysorozat, évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. A Somogyi-könyvtár, mint a szegedi könyvheti események koordinálója több helyszínen, számtalan rendezvénnyel várja az érdeklődőket.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok

Idén is programok sokaságából válogathatnak Szegeden az olvasás szerelmesei a 90. Ünnepi Könyvhéten. Június 13-tól 17-ig a Dugonics téren, június 2-től 27-ig pedig kávéházakban, könyvtárakban és művelődési intézményekben kínálják a könyvújdonságokat, zajlanak a dedikálások, beszélgetések és zenei előadások.

Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét elé

Szeged mítoszok nélkül senki földje. Ha ez a város nem lenne megírva, már elvitte volna a feledés. Nem az árvíz fojtotta volna meg, hanem a feledés pora. A városnak nincs lelke – magától. A várost nem teszik élhetővé a házak meg a platánsorok, de még a Széchenyi téri tulipánfák sem. A város a megírt és el nem feledett hagyomány, a regényekben, történetekben élő gyökérzet, a megírt anekdotákban létrejött identitás. Ezek teszik valamivé.
Amelyik város nincs megírva, nem létezik.
Ahol becsülik az íróikat, ott becsülik a mítoszaikat, ott minden kávéháznak, kricsminek, receptnek, utcasaroknak legendája van, és mikor a büszke városi polgár mesél, kipirul az arca, megnedvesedik a szeme, kikeresi kedves regényét, és fölolvas belőle, hogy hallja a messziről jött, idegen fül és lélek a nyelv zengését. Érezze ő is a régiek és maiak találkozását. A találkozást a nemzeti (és lokális) emlékezet kicsikét murvás mezején.
A város szívét félteni kell. Mert Szegednek nincsen szíve, csak ha az írók írnak neki. A mai Szeged sehol sem marad emlékezetül, ha nem készülnek róla remekművek. Az olvasók élete, világa, az önök szellemi öröksége sárgul bele a régi, bekötött újságokba, amit csak néhány félbolondnak tartott helytörténész vesz majd elő, ha nincsenek zseniális könyvek. Nem az írókat kell félteni, de a szegedi kortárs létet, a szellemiséget, a mai tudást a közös múltról, a hely folyton megújuló, mégis Bálint Sándortól Ilia Mihályig ugyanazon gyökérről táplálkozó szellemét.

2019. június 2. (vasárnap)

15.00 – Szent-Györgyi Albert Agóra
„Másodszor is nyit az akác”– dr. Bánfalvi József születésének századik évfordulójára emlékezünk magyarnótáival és dalaival.
A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egykori, legendás hírű igazgatója, a Magyarnótaszerzők Egyesülete titkára jelentős szerepet töltött be a magyarnóta-szerzésben. Közel 400 nótaszöveget írt és mintegy 100 nóta szerzője.  „Lassan ballagok” (Pelikán Könyvkiadó) címmel születésének századik évfordulója alkalmából könyv jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre.
A program a dr. Bánfalvi József születésének századik évfordulójára emlékező programsorozat része.

2019. június 4. (kedd)

17.00 – Somogyi-könyvtár, Dorozsmai Fiókkönyvtár
A Dorozsmai füzetek 22. számának, Szentes Bíró Ferenc 300 küzdelmes év krónikája című kötetének bemutatója. A szerzővel Mészáros János lokálpatrióta beszélget.
Közreműködik a Dorozsmai Versmondók Köre.

2019. június 5. (szerda)

16.00 – Somogyi-könyvtár, Stefánia Fiókkönyvtár-klub
Zanzásítva – könyvklub fiataloknak

2019. június 6. (csütörtök)

16.30 – Somogyi-könyvtár, Francia Utcai Fiókkönyvtár
Borbás Edina, MTA SZAB-médiadíjas és Los Angeles Cinefest-díjas forgatókönyvíró, író Kék macska (Álomgyár) című könyvének bemutatója a Könyvbarátok klubjában

16.30 – Somogyi-könyvtár, Móra Utcai Fiókkönyvtár
Papírszínház-maraton – papírszínházas mesék ovi/suli után zárásig

2019. június 7. (péntek)

17.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Zenei album: népszerű dallamok – válogatás a romantikus operák és a legnépszerűbb magyar operettek dallamaiból
Közreműködnek: Busa Gabriella – mezzoszoprán, Kóbor Tamás – tenor, Rákai András – zongora
A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár közös rendezvénye.

17.00 – Somogyi-könyvtár, Dorozsmai fiókkönyvtár
A Dorozsmai füzetek 23. számának, Maróti László A Dorozsmai Hozsanna Kórus című kötetének bemutatója.
A szerzővel Veres Antal beszélget.
Közreműködik a dorozsmai Hozsanna Kórus.

2019. június 11. (kedd)

9.45 – Somogyi-könyvtár, Stefánia Fiókkönyvtár-klub
Pilcz Roland YKX – Yorn Kayrah Xemovrah 2. – Sötét vizeken (OneWay) című képregényének bemutatója

10.30 – Somogyi-könyvtár, Északvárosi Fiókkönyvtár
A Terefere nem csak irodalomról klub keretében: hangolódás az Ünnepi Könyvhétre – ismerkedés a kortárs prózával címmel beszélgetés Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével

11.00 – Dugonics tér, SZTE Rektori Épület, lépcsőház
Rendhagyó történelemóra. Az ÉSZ és SZÍV című egyetemtörténeti kiállításon középiskolások számára tárlatvezetést tart, és a közel húszszerzős egyetemtörténeti kötetről beszél Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltár igazgatója.

14.00 – SZTE BTK Konferenciaterem
Marc Redfield A terror retorikája: töprengések a 9/11 és a terror elleni háború kapcsán című művét a kötet fordítója, Fogarasi György (tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) moderálásával, a szerző jelenlétében, angol nyelvű beszélgetésen mutatják be. A könyvről Dragon Zoltán (adjunktus, SZTE BTK Amerikanisztika Tanszék), Lengyel Zoltán (PhD hallgató, SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék), Szőnyi György Endre (egyetemi tanár, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék) beszélget.

16.00 – Somogyi-könyvtár, Rókusi Fiókkönyvtár
A remény fénye, a fény reménye – beszélgetés Simai Mihály József Attila-díjas költővel Visszhangzik a fény című új kötetéről
Beszélgetőtárs: Vörös Pál, a Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagja

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin
Prof. dr. Homoki-Nagy Mária (tanszékvezető egyetemi tanár SZTE ÁJTK, Jogtörténeti Tanszék): „Az általam megkért hiteles tanúk előtt a következő végső rendelésemet tészem…” Jobbágy-parasztok végrendeletei Szentes mezővárosban – a tanulmánykötet bemutatóján dr. Marjanucz László történész (SZTE BTK, Modernkori Magyar Történeti Tanszék) beszélget a szerzővel.

17.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Petrovics István: Várostörténeti mozaikok. Barangolások a középkori Szegeden és környékén –
a szerzővel Diószegi Szabó Pál történész, középkorkutató és Bene Zoltán író beszélgetnek.

18.00 – Grand Café
Arthur Koestler: Sötétség délben. Új fordítás az eredeti kéziratból (Magvető) – a kötet fordítójával, Mesés Péterrel Bencsik Péter történész (SZTE BTK) és Lengyel Zoltán irodalomtörténész (Grand Café) beszélget.

2019. június 12. (szerda)

11.00 – Somogyi-könyvtár, Dorozsmai Fiókkönyvtár
Mészáros Fanni környezetkutató, az SZTE TTIK környezettudományi mesterszakos hallgatója, jogász és szakközgazdász kiskundorozsmai általános iskolásoknak mutatja be Lehetséges? című mesekönyvét.

11.00 – Dugonics tér, SZTE Rektori Épület, lépcsőház
Rendhagyó történelemóra. Az ÉSZ és SZÍV című egyetemtörténeti kiállításon középiskolások számára tárlatvezetést tart, és a közel húszszerzős egyetemtörténeti kötetről beszél Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltár igazgatója.

11.00 – Somogyi-könyvtár, Stefánia Fiókkönyvtár-klub
Rendhagyó történelemóra. Konfliktusszimulátorok – innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.

14.00 – Somogyi-könyvtár, Gyermekkönyvtár
A varázsecset és az elvarázsolt festmények (Főnix Könyvműhely) – könyvbemutató és interaktív foglalkozás 10–14 évesek számára a magyar–vietnámi írónő, Kitty Bich Thuy Ta fantasy-regényéhez kapcsolódóan

15.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin
A Huszadik századi magyar novellák című, a Noran Libro Kiadó Modern Dekameron sorozatában megjelent antológiáról a szerkesztőt, prof. dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténészt (SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdezi.

16.30 – Csongrád Megyei Levéltár
A Forrásaink a reformációról. Dokumentumok az MNL Csongrád Megyei Levéltárából című kötetet Kovács Eleonóra főlevéltáros (MNL OL) és dr. Varsányi Attila főlevéltáros, igazgatóhelyettes (MNL CSML) mutatja be.

16.30 – Somogyi-könyvtár, Északvárosi Fiókkönyvtár
Kitty Bich Thuy Ta: A varázsecset és az elvarázsolt festmények (Főnix Könyvműhely) – interaktív könyvbemutató 10–14 éves kamaszok számára

17.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Molnár Gyula és Andrési Pál A civilizáció káros hatásai az élővilágra Magyarországon (Typotex)
A kötetet dr. Molnár Gyula biológus, c. egyetemi docens vetített képes előadás keretében mutatja be.
A helyszínen lehetőség van a kötet megvásárlására és dedikáltatására.

17.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin
Az SZTE NKI JATEPress kiadói műhely gondozásában megjelenő Ikonológia és Műértelmezés sorozat 14. (Kérchy Anna: A nő nyelvet ölt. Feminista narratológiai, esztétikai, testelméleti tanulmányok) és 16. (Horváth Nóra: „A szépség szeretői". George Santayana és kortársai. A platóni égi Erósz által befolyásolt létezésesztétikák példázatai a 19–20. század fordulójának új-angliai eszmetörténetéből) kötetének közös bemutatója. Beszélgetőpartnerek: dr. habil. Kérchy Anna (egyetemi docens, SZTE BTK Angol-Amerikai Intézet, Angol Tanszék), dr. Horváth Nóra (egyetemi adjunktus, Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar, Bölcsészettudományi és Humánerőforrás-fejlesztési Tanszék), prof. dr. Szőnyi György Endre (egyetemi tanár, SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet, Angol Tanszék), dr. Annus Irén (egyetemi docens, SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet, Angol Tanszék), dr. habil. Krémer Sándor (egyetemi docens, SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék).

18.00 – Grand Café
Losoncz Alpár A  hatalom(nélküliség) horizontja. Hommage à Új Symposion (Forum Könyvkiadó Intézet) – a szerzővel Virág Zoltán irodalomtörténész (SZTE BTK Magyar Tanszék) beszélget.

18.00 – MTA SZAB székház, díszterem
Ismerje meg a Belvedere Meridionale társadalomtudományi lapszámait! A Perspectives című tematikus lapszámot prof. dr. Pászka Imre (egyetemi tanár, SZTE BTK Szociológia Tanszék), a  Cigányok/Romák Magyarországon címűt pedig dr. habil Kállai Ernő (főiskolai tanár, SZTE JGYPK Romológiai és Kisebbségtudományi Szakcsoport), a lapszámok szerkesztői mutatják be. Házigazda: dr. Jancsák Csaba (elnök, SZAB Szociológiai Munkabizottság).

20.00 – Grand Café
Lanczkor Gábor: Monolit (Libri)
A szerzővel Klajkó Dániel (SZTE BTK) beszélget.
Utána a Los Reyes Católicos új zenei experimentum koncertje. Lanczkor Gábor: gitár, Biba harmónium, szájharmonika, ének, Lengyel Zoltán: basszusgitár, ének.

2019. június 13. (csütörtök)

2019. június 13-tól 17-ig – Somogyi-könyvtár, Gyermekkönyvtár
Kabala-kalamajka
Folytatódik! Utolsó lehetőségek!
További részletek: a Somogyi-könyvtár honlapján, facebook-oldalán és ünnepi könyvheti standjánál

12.20 – SZTE Gyakorló Gimnázium
Alain Sobel Fragments d’exil. Les carnets d’un émigré 1914–1946 (Száműzetéstöredékek. Egy emigráns jegyzetei 1914–1946) (Editions Le Bord de l’eau) című kötetéről a szerzővel Éric Blin, az SZTE BTK vendégtanára, tiszteletbeli francia konzul beszélget. A beszélgetés tolmácsolással folyik.
A program a Szegedi Francia Konzuli Képviselet, az Alliance Française, a Frankofon Egyetemi Központ és a Szegedi Román Intézet szervezésében valósul meg.

15.30 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min
A polisz című tanulmánykötet bemutatóján Laczkó Sándor szerkesztővel (SZTE BTK Filozófia Tanszék) egyetemi hallgatók – Albert Csaba, Boldog István Dávid és Gaál Bendegúz – beszélgetnek.

16.00–19.00 – Dugonics tér, vendégsátor
A Belvárosi mozi sátrat ver a könyvhéten: múlt, jelen, jövő
Ismerje meg a Belvárosi mozit! Információ filmekről, alternatív tartalmakról, mozikvízek, mozis játékok!

16.00–19.00 – Dugonics tér, vendégsátor
A Europe Direct Szeged az európai uniós intézmények, illetve saját kiadványait mutatja be. Az iroda munkatársai emellett útmutatást adnak a különféle uniós információs forrásokkal és az EU Bookshop szolgáltatásaival kapcsolatban is.

16.30 – Dugonics tér, színpad
A 90. Ünnepi Könyvhét megnyitója
Köszöntőt mond: dr. Botka László, Szeged város polgármestere
A könyvhetet megnyitja: Grecsó Krisztián József Attila-díjas író
Könyvkiadási támogatások és az Év Könyve-díj átadása
Közreműködnek: Benyó-Korcsmáros Réka és Páli Tibor, a Terebes zenekar tagjai és a Tiszavirág Néptáncegyüttes

17.00 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra
Grecsó Krisztián dedikál

17.00 – Grand Café
Jean-Marie Cador „Hja, Kiskirálynőm, ha így állnak a dolgok, … elmegyek én édesanyámhoz” (Garbo), Bicójátékok (Garbo), Levelek a bicikliről. A biciklimről…  (Garbo) című köteteiről a szerzővel Éric Blin, az SZTE BTK vendégtanára, tiszteletbeli francia konzul beszélget. A beszélgetés tolmácsolással folyik.
A program a Szegedi Francia Konzuli Képviselet, az Alliance Française, a Frankofon Egyetemi Központ és a Szegedi Román Intézet szervezésében valósul meg.

17.15 – Dugonics tér, színpad
A FOLKID Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivál gyermekcsoportjai az Ünnepi Könyvhét színpadán
Fellépnek: Bulgária, Lengyelország, Oroszország, Szerbia, Törökország, kiemelkedő együttesei, valamint a Vajdaságból érkező Talentum Egyesület
Házigazda: Tiszavirág Néptáncegyüttes Szeged–Deszk
A fesztivál főszervezői: Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége, CIOFF Hungary, Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület, Tiszavirág Néptáncegyüttes Szeged–Deszk

18.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Az Ünnepi Könyvhét vendége Grecsó Krisztián József Attila-díjas író
Beszélgetőtárs: Balog József újságíró

18.00 – Grand Café
Alain Sobel Fragments d’exil. Les carnets d’un émigré 1914–1946 (Száműzetéstöredékek. Egy emigráns jegyzetei 1914–1946) (Editions Le Bord de l’eau) című kötetéről a szerzővel Éric Blin, az SZTE BTK vendégtanára, tiszteletbeli francia konzul beszélget. A beszélgetés tolmácsolással folyik.
A beszélgetések után: a Belleville randevú /Les Triplettes de Belleville/ című film vetítése.
A program a Szegedi Francia Konzuli Képviselet, az Alliance Française, a Frankofon Egyetemi Központ és a Szegedi Román Intézet szervezésében valósul meg.

18.00 – Tiszatáj Szalon
„A legmélyebb kékség” – a Virág Zoltán által szerkesztett, a Tiszatáj Könyvek sorozatában megjelent Színkép, hangkép, összkép című tanulmánykötet bemutatója – zenés aláfestéssel. A könyv szerkesztőjével Orcsik Roland beszélget.

18.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin
Váli Mari: Hathalmi emlékek – a Németh Tibor gondozásában megjelent kötet bemutatója. A szerkesztővel prof. dr. Szajbély Mihály (egyetemi tanár, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet, Magyar Irodalmi Tanszék) és dr. Kokas Károly (főigazgató-helyettes, SZTE Klebelsberg Könyvtár) beszélget.

19.00 – Borháló Szeged
Nagy Miklós Francia megszállás Szegeden (1918–1920) című kötetének bemutatója
A szerzővel Tóth Marcell történész és Bene Zoltán író beszélgetnek.

20.00 – Grand Café
Pál Sándor Attilával, az SZTE irodalomtudományi doktorjelölt hallgatójával Balladáskönyv (Magvető) című kötetéről Molnár H. Magor költő, szerkesztő beszélget.

2019. június 14. (péntek)

07.45 – Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, 510. terem
Rendhagyó irodalomóra. Gellérfi Bencével, a Tömörkény gimnázium „öregdiákjával, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, Kulturális Iroda munkatársával Varga Magdolna, a gimnázium magyarszakos tanára beszélget a vers születéséről és a már megjelent, Határok és takarók című kötetéről.

10.00–19.00 – Dugonics tér, vendégsátor
A Nemzetiségek Háza nemzetiségi folyóiratokat és könyveket mutat be a hazai bolgár, görög, lengyel, német, örmény, szlovák és ukrán kultúra köréből. A kiadványok között megtalálhatók lesznek a Nemzetiségi Szövetség naptárai, a Szegedi görög füzetek sorozat 13 darabja, egy ukrán konferenciasorozat kötetei és további hazai szépirodalmi és történelmi művek – magyarul, illetve a nemzetiségek nyelvén.

10.00–19.00 – Dugonics tér, vendégsátor
Sátorban a Szeged folyóirat
A SZEGED várostörténeti és kulturális folyóirat 2017 nyarán megújult szerkesztősége várja az érdeklődőket. Harminc esztendővel ezelőtt azért alapították a lapot, hogy megőrizze és bemutassa Szeged város régi és új értékeit, hogy igyekezzék számot adni mindenről, ami vonzerejében vagy éppen kisugárzásában szegedi érdem. Mindmáig ez a folyóirat (csöppet sem egyszerű) feladata, s a 2017 júliusában megújult szerkesztőség szándéka sem lehet egyéb.

10.00 – Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Hogyan segíthetjük gyermekeinket megbirkózni negatív érzéseikkel
Előadó: Boros Kata, pszichológus és integratív gyerekterapeuta

10.00 – Katolikus Ház
Kerekítő Mondókás Móka 0–3 éveseknek – ölbeli játékkal, mondókákkal, dalokkal, hangszerjátékkal, Kerekítő manó bábjelenetével. Félóra höcögés, kacagás a Kerekítő könyvsorozat népi mondókái, ölbeli játékai nyomán, lógázás, hintáztatás, cirókázás, lovagoltatók élő hangszerjátékkal, népdalokkal színesítve.
Az első évek mondókázása során teremtett érzelmi biztonság, önfeledtség, érintés, ölelés és mosoly igazi útravaló, a művészeti nevelésen túl.  Játsszunk, énekeljünk együtt!
A foglalkozást vezeti: Szabó Emese zenepedagógus, Kerekítő foglalkozásvezető

14.00 – Csongrád Megyei Levéltár
Raktárlátogatás és levéltári barangolás

15.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin
Az SZTE NKI JATEPress kiadói műhely gondozásában megjelenő Kortárs drámák sorozat 1. és 2. kötetének közös bemutatója (1. Adrienne Kennedy: A bagoly válaszol. Öt egyfelvonásos. Szerkesztette: Kiss Attila. 2. Alberto Conejero: A sötét kő; Laila Ripoll: 927 spanyol útja Mauthausenbe; Mariano Llorente – Laila Ripoll: A kék háromszög; Juan Mayorga: A leégett kert; Joan Cavallé: Mezítláb az augusztusi holdfényben. Szerkesztette és fordította: Katona Eszter)
Beszélgetőpartnerek: dr. habil. Katona Eszter (egyetemi adjunktus, SZTE BTK Romanisztika Intézet, Hispanisztika Tanszék), dr. Kiss Attila (tanszékvezető egyetemi docens, SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet, Angol Tanszék), dr. Lénárt András (egyetemi adjunktus, SZTE BTK Romanisztika Intézet, Hispanisztika Tanszék), dr. Bocsor Péter (egyetemi adjunktus, SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet, Angol Tanszék).

15.30 – Városháza, Díszterem
A Somogyi-könyvtár „Könyvkirály” olvasásnépszerűsítő játékának eredményhirdetése, a 2019-es könyvkirály megkoronázása
Furulyán közreműködik: Manqarious Sarah, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola 5. osztályos tanulója

16.30 – Dugonics tér, színpad
Klebniczki György: Bolgár dalok és népdalok fuvolára és zongorára
Fellépnek: Lakos Boglárka és Misák Bence – fuvola (SZTE ZMK fuvola szakos hallgatói), Klebniczki György zongoraművész (SZTE ZMK tanársegéd)

16.30 – Csongrád Megyei Levéltár
Bartháné Boga Ildikó Egy orvos a XX. század politikai útvesztőiben. Életre keltett dokumentumok című könyvének bemutatója

16.30 – SZTE Rektori Épület
Az ÉSZ és SZÍV című egyetemtörténeti kiállításon nyilvános tárlatvezetést tart, és a közel húszszerzős egyetemtörténeti kötetről beszél Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi Levéltár igazgatója.

16.30 – Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – papírszínházas mese
Címe: Egy pöttyös nap

16.30 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Bíró-Balogh Tamás A megvadult írógép. Jegyzetek az irodalomtörténet-írásról című könyvének bemutatója
Beszélgetőtárs: Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész

17.00 – Dugonics tér, színpad
Juhász Árpád, a televízióból ismert világjáró geológus Egzotikus Európa (Medicina) című könyvének bemutatója. Beszélgetőtárs: Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI)

17.00 – Grand Café
Berta Ádám: Nem attól vizes a hal (Kalligram) – a szerzővel Karácsonyi Judit (SZTE BTK Francia Tanszék) beszélget új regényéről.

17.00 – Somogyi-könyvtár, Francia Utcai Fiókkönyvtár
Add a hangod Petőfivel!
A költő halálának 170. évfordulójára emlékezve külföldi diákok anyanyelvükön mondják el Petőfi Sándor verseit. A költemények magyarul is elhangzanak.

17.00 – JATE Klub, terasz
Hódosy Annamária (SZTE BTK, Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék): Biomozi. Ökokritika és populáris film
A szerzővel Tóth Ákos és Borbíró Aletta beszélget.

17.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár,  AudMin
Az SZTE NKI JATEPress kiadói műhely a mágiáról. Ikonológia és Műértelmezés sorozat 15. kötetének és egy angol nyelvű tanulmánykötet közös bemutatója (1. Hoffmann Zsuzsanna – T. Horváth Ágnes: Mágia és varázslás az ókorban. 2. Nemanja Radulović and Karolina Maria Hess (eds.), Studies on Western Esotericism in Central and Eastern Europe)
Beszélgetőpartnerek: dr. Hoffmann Zsuzsanna (ny. egyetemi docens, SZTE BTK Történeti Intézet, Ókortörténeti Tanszék), dr. T. Horváth Ágnes (főiskolai tanár, SZTE BTK Történeti Intézet, Történeti Segédtudományok Tanszék), Diószegi Szabó Pál (PhD, tudományos munkatárs, SZTE ÁJTK), prof. dr. Szőnyi György Endre (egyetemi tanár, SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet, Angol Tanszék).

17.00 – MTA SZAB székház, I. emelet 110. terem
Juhász Péter: Anonymus: Fikció és realitás. Az Álmos-ág honfoglalása – a Belvedere Meridionale-könyvként megjelent kötetet bemutatja: prof. dr. Tóth Sándor László történész (SZTE BTK Történeti Intézet). Házigazda: dr. Kiss Gábor Ferenc történész, szakcsoportvezető (SZTE JGYPK Regionális történeti és Honismereti Szakcsoport).
17.30 – Dugonics tér, színpad
Sándor Anikó mesél késztetésekről, írásról, könyvekről.
Eddig megjelent kötetei: Az ajándék, El Camino, Én igen nagy vétkem, Hamis profil, Házasságsirató, Magyar Camino, Megbukott bűvészinasok, Pillangó a vállamon, Tévúton,  Thaiföldi feleség, Tovább az El Caminón, Zuhanó repülés

17.30 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra
Juhász Árpád dedikál

18.00 – Dugonics tér, színpad
A Forum Könyvkiadó Intézet szerzői olvasnak fel közelmúltban megjelent írásaikból.
Vendégeink: Balázs Attila, Benedek Miklós, Böndör Pál, Czirok Szabó István, Kormányos Ákos, Patócs László, Papp Katalin
Moderátorok: Berényi Emőke, Losoncz-Kelemen Emese

18.00 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra
Sándor Anikó dedikál

18.00 – Városháza, Díszterem
Szegedi Horizont 2019 – antológiabemutató
A kötet mintegy húsz magyar nyelvű lap közlése alapján a Szegedhez kötődő írók, költők 2018. évi terméséből nyújt válogatást.
A könyvet bemutatják a szerkesztők, Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál.
18.00 – Tiszatáj Szalon
Beszélgetés Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című, a Tiszatáj Könyvek sorozatban megjelent kötetéről. Résztvevők: Ilia Mihály, Apró Ferenc, Tóth Ákos, Bíró-Balogh Tamás

18.00 – Dugonics-tér, a Somogyi-könyvtár sátránál
Simai Mihály József Attila-díjas költő dedikálja Visszhangzik a fény című új verseskötetét.

18.00 – JATE Klub, terasz
A Nagy Háború hatása a mindennapok kultúrájára című, e-formátumban is elérhető kötet egyik szerkesztőjével, dr. Mód Lászlóval (adjunktus, SZTE BTK Társadalomtudományi Intézet, Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.

18.30 – Dugonics tér, színpad
Kormányos Ákos Paraván (Forum, FISZ) című verseskötetének bemutatója
Beszélgetőtárs: Szutorisz Szabolcs

18.30 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra
Antal Szilárd, Balázs Attila, Benedek Miklós, Böndör Pál, Patócs László, Papp Katalin, Szilágyi Mária dedikál

19.00 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra
Kormányos Ákos dedikál

19.00 – JATE Klub, terasz
Borbás Edina, MTA SZAB-médiadíjas és Los Angeles Cinefest-díjas forgatókönyvíró, író Kék macska (Álomgyár) című könyvének bemutatója

19.00 – Grand Café
Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet estje – beszélgetés és felolvasások
Szerzők: Antal Szilárd, Balázs Attila, Benedek Miklós, Böndör Pál,  Kormányos Ákos, Patócs László, Papp Katalin, Szilágyi Mária.
Moderátorok: Berényi Emőke, Bicskei Gabriella, Brenner János, Losoncz-Kelemen Emese

19.30 – Dugonics tér, színpad
A Molnár Dixieland Band koncertje
A program a Millenniumi Kávéház szervezésében valósul meg.

2019. június 15. (szombat)

10.00–19.00 – Dugonics tér, vendégsátor
Vendégsátorban a Motiváció Műhely
A Motiváció Műhely társasjátékai segítségével megismerhető, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek milyen nehézségekkel küzdenek a magyar iskolarendszerben. SZEDED című játékával pedig szegedi szimbólumok, jól ismert helyszínek és tárgyak segítségével lehetséges élvezetes pillanatokat átélni.

10.00 – Dugonics tér, színpad
Szegedi Írók Napja – délelőtti beszélgetés szegedi írókkal és költőkkel
Vendégek: Bátyi Zoltán, Bene Zoltán, Czilczer Olga írók, valamint Miklós Péter irodalomtörténész
A beszélgetést vezeti: Veszelka Attila író, a Szegedi Akadémiai Bizottság Szépírói Csoportja elnöke
Közreműködik: Fabulya Andrea
A beszélgetés idején legyen egy kávéra a vendégünk! A kávét a DIEMME Caffé biztosítja.

10.30 – Somogyi-könyvtár, Gyermekkönyvtár
Asterix 60 éves! – képregényes szülinap
A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára és az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület szeretettel várja Asterix és Obelix 60. születésnapja alkalmából az érdeklődő gyerekeket és kísérőiket, hogy méltó módon megünnepelhessük gall barátainkat!
Ceremóniamester: Lovas Mária és az Alliance Française tanárai
A program megvalósulását a Móra Kiadó támogatja.

11.00–19.00 – Dugonics tér, vendégsátor
A Szegedi Helyi Szerb Közösségnek és a Szegedi Szerb Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhetően szerb hetilapok, kalendáriumok, valamint magyarországi szerb írók (Dragomir Dujmov, Predrag Stepanovic, Dragan Jakovljecic, Milan Dujmov) művei lesznek megtekinthetők, továbbá a Magyarországi szerbek etnográfiája, a Baranyai szerb füzetek és a Deszki füzetek kötetei, illetve Magyarországon kiadott szerb népzenei és egyházzenei CD-k.

11.00–19.00 – Dugonics tér, mobil vendégstand
Bemutatkozik a Kreatív Könyvtárosok Társasága
A Társaság az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék hallgatóiból szervezett kör, mely elsősorban a hallgatók számára teremt szórakozási, művelődési és önképző tevékenységeket, eseményeket. Az elnevezés magától értetődik, miszerint kreatívkodásról lévén szó, olyan eseményeket és programokat szervezünk, melyhez némi magunkkal hozott sütnivalót is belecsempészünk. Mára már a társaság legfőbb irányvonalát a könyv- és olvasásnépszerűsítő programok képezik, rendszeresen tartunk Könyv Bartereket, könyvelvesztős (bookcrossing) eseményeket.

11.00–19.00 – Dugonics tér, mobil vendégstand
Ismerd meg az állatvédők munkáját!
Ha meghalljuk azt a szót, hogy állatvédő, szinte majdnem mindenkinek az a kép ugrik be, amit külföldi televíziós csatornákon is láthatunk, hogy szirénázó, állatmentő autóval mentenek meg kisállatokat vagy haszonállatokat az állatmentők. Vajon Magyarországon is így működik ez? Erre a kérdésre és minden egyéb, akár kisállattartással, gondozással kapcsolatos kérdésekre válaszol a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete és az Országos Állatvédelmi Alapítvány.

15.00–19.00 –  Dugonics tér, mobil vendégstand
A Tudástár természettudományos játszóházában elsődlegesen az általános és középiskolás fiatalokat várják, de a családokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevezetni a tudományos ismeretszerzésbe, a mindennapok tudományába.

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin
Az Anjou-kori oklevéltár öt legújabb kötetének bemutatóján a sorozat főszerkesztője, dr. Almási Tibor (tanszékvezető, SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék) beszél az 1334., 1351., 1352., 1353., 1364. év iratanyagának érdekességeiről, a magyar nyelvű okleveleknek a laikusok számára is hasznosítható értékeiről és a történeti segédtudományok jelentőségéről – Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán.

16.00 – Dugonics tér, SZTE SZEK sátor
Konfliktusszimulátorok – innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.

16.15 – Dugonics tér, színpad
A Tamburo Ütőegyüttes koncertje

16.30 – Csongrád Megyei Levéltár
Tóth Marcell: Németi Lajos, a „vörös Forrest Gump” – a kötetről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója beszélget a szerzővel.

17.00 – Dugonics tér, színpad
Nagy Miklós Francia megszállás Szegeden (1918–1920) című kötetének bemutatója
A szerzővel Bene Zoltán író beszélget.

17.00 – Grand Café
Farkas Bertalan űrhajós látványos prezentáció kíséretében eleveníti fel az űrrepüléshez kötődő élményeit, emlékeit, valamint dedikálja a róla szóló könyveket:
Dr. Remes Péter – Dr. Grósz Andor – Dr. Szabó József: A magyar repülő- és űrorvostan története; Simon V. László: Farkas Bertalan. Az űrhajós

17.00 – JATE Klub, terasz
Én szép világom
Balaskó Ákos, Gáspár-Singer Anna és Lesi Zoltán beszélgetnek eszpresszókról, tejsavról és magasugrásról, megjelent és megjelenő könyveik tekintetében az identitás problémáiról.

17.00 – Corso Kávéház, terasz
A Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagjai saját alkotásaikból olvasnak fel.

17.00 – az Írott Szó Könyvesbolt sátra
Pilcz Roland dedikál

17.30 – Dugonics tér, színpad
Dr. Hermann Róbert és dr. Csikány Tamás az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcról, illetve annak évfordulójáról beszélget. Bemutatják a Zrínyi Kiadó Csudáknak éve 1848–1849 című dobozkönyvét, amely a hozzácsomagolt kokárda- és kitüntetésmásolaton túl számos reprintdokumentumot és érdekességet tartalmaz.

18.00 – Dugonics tér, színpad
A nap fénypontja: Szegedi Nemzeti Színház
Különlegességek a teátrum 2019/20-as évadának bemutatótervében
Beszélgetés Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával
Beszélgetőtárs: Beslin Anita

18.00 – JATE Klub, terasz
JAK-füzetek: Az utóbbi években megjelent JAK-füzetek szerzői közül Baróthy Zoltán és Fekete I. Alfonz írók, valamint Simon Bettina költő beszélget írásról és publikálásról, kötetkiadásról, de szó esik majd mások JAK-füzeteiről is, továbbá arról, hogy kinek fontosabb az irodalom – a szerzőnek, a kiadónak vagy az olvasónak?

18.00 – Maláta sörkert (a Fekete ház udvarában)
Az optimalizálás tudományos alkalmazásai
A Springer Kiadó gondozásában megjelent Balázs Bánhelyi, Tibor Csendes, Balázs Lévai, László Pál, Dániel Zombori: The GLOBAL Optimization Algorithm – Newly Updated with Java Implementation and Parallelization című tudományos műről és annak hasznosulásáról az SZTE TTIK kötelékébe tartozó szerzőkkel Csete Mária (SZTE TTIK), Horváth József, Mikóné Jónás Edit (SZTE MGK) és Balogh Nándor (Redink Informatikai Kft.) beszélget.

18.30 – Dugonics tér, színpad
A deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes műsora

19.00 – Dugonics tér, színpad
A Suhancok La cosa folkestra című előadása

19.00 – JATE Klub, terasz
Milyen fiatal író(nő)ként bekerülni az irodalmi körforgásba? Milyen nehézségekkel néz szembe egy költő, ha regényt, novellát akar írni? Ki lehet törni a sztereotípiákból? Erről és más izgalmas témákról esik szó Borda Réka, Kustos Júlia és Seres Lili Hanna beszélgetésén. 

2019. június 16. (vasárnap)

10.00–18.00 – Dugonics tér, vendégsátor
Tíz évesek lettünk! – Világunk címmel a Somogyi-könyvtár Íróklubja új antológiával jelentkezik, amelyben  22 novella- és versíró alkotása olvasható. Az íróklub alkotói bemutatják korábbi és újonnan megjelent írásműveiket.

11.00–19.00 – Dugonics tér, mobil vendégstand
Bemutatkozik a Kreatív Könyvtárosok Társasága

11.00–19.00 – Dugonics tér, mobil vendégstand
Ismerd meg az állatvédők munkáját!
Ha meghalljuk azt a szót, hogy állatvédő, szinte majdnem mindenkinek az a kép ugrik be, amit külföldi televíziós csatornákon is láthatunk, hogy szirénázó, állatmentő autóval mentenek meg kisállatokat vagy haszonállatokat az állatmentők. Vajon Magyarországon is így működik ez? Erre a kérdésre és minden egyéb, akár kisállattartással, gondozással kapcsolatos kérdésekre válaszol a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete és az Országos Állatvédelmi Alapítvány.

15.00–19.00 – Dugonics tér, vendégsátor
Az Algyői Tájház fenntartója, a Gyevikult Nkft. a helyi közösségi terek üzemeltetésével, programszervezéssel foglalkozik. Közösségi terei: Faluház, Alkotóház, Tájház, Ezerjóház, Ifjúsági Klub, Civil Ház. Az Algyői Tájház az állandó kiállítás mellett számos hagyományőrző tevékenységet is folytat (kosárfonás, nemezkészítés, kézimunkázás). Az Ünnepi Könyvhét alkalmával kézműves bemutatóval, a kiállításához kapcsolódó népi játékokkal, érdekes feladatokkal várja a program résztvevőit.

15.30 – Dugonics tér, színpad
Könyvheti térzene a Fricsay Fúvószenekarral

16.30 – Dugonics tér, színpad
Az Ünnepi Könyvhét vendége Krusovszky Dénes József Attila-díjas író, költő, kritikus. Akik már nem leszünk sosem (Magvető) című regényéről Balog József újságíró beszélget a szerzővel.

16.30 – Csongrád Megyei Levéltár
Urbancsok Zsolt főlevéltáros (MNL CSML Makó) előadása és A Holokauszt gyermekei című kötetének bemutatója

17.00 – Dugonics tér, színpad
Beszélgetés Benkő László íróval új történelmi regényéről

17.00 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra
Krusovszky Dénes dedikál

17.00 – JATE Klub, terasz
A Délvidék Kutató Központ kiadványairól – Délvidéki Szemle; Fejős Sándor: Magyarkanizsa művelődéstörténete (1867–1918); Pető Bálint: A szentesi sajtó kezdetei (1871–1883) – prof. dr. Zakar Péter (a Délvidék Kutató Központ elnöke; SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszék), dr. Döbör András (SZTE JGYPK) és dr. Forró Lajos (a Délvidék Kutató Központ alelnöke) beszélget a szerzőkkel.

17.30 – Dugonics tér, színpad
Az Ünnepi Könyvhét vendége Spiró György Kossuth-díjas író.
Egyéni javaslat (Magvető) című, humoreszkeket tartalmazó kötetéről Jászay Tamás újságíró, egyetemi oktató beszélget a szerzővel.

17.30 – Dugonics tér, a Lazi Könyvkiadó sátra
Benkő László dedikál

17.30 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra
Bíró-Balogh Tamás dedikál

18.15 – Dugonics tér, színpad
90 éve Szegeden – a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar jubileumára kartörténeti monográfia jelent meg a Gondolat Kiadó gondozásában.  A magyar polgári iskolai tanárképzés története (1868–1947) című kötetről Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget a szerzővel, dr. Fizel Natasával (neveléstörténész, SZTE JGYPK).

18.15 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra
Spiró György dedikál

19.00 – Dugonics tér, színpad
A szegedi Deák Big Band műsora

19.00 – JATE Klub, terasz
Pilcz Roland YKX – Yorn Kayrah Xemovrah 2. – Sötét vizeken (OneWay) című képregényének bemutatója
A szerzővel Szabó Zoltán Ádám beszélget legújabb képregényéről (és a jelenlegi magyar képregényhelyzetről).

2019. június 17. (hétfő)

10.00–19.00 – Dugonics tér, vendégsátor
A Fatima Ház Alapítvány célja a hátrányos helyzetű, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű családok, valamint a fiatalok életkörülményeinek javítása és érdekeik képviselete. A szociálisan hátrányos helyzetű, szegénységben élő családoknak továbbadott adományok formájában nyújt támogatást. A rászoruló családok gyermekeinek szabadidős és kulturális programokat, táborokat szervez. Képviseli a célcsoport érdekeit az őket érintő fórumokon, és biztosítja számukra az információáramlást. A szerény körülmények között élő gyermekek és fiatalok tehetségének kibontakoztatását, illetve tanulását ösztöndíjalapból igyekszik támogatni.

14.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin
Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget.

15.00 – a Bibliotéka Egyesület könyvtára
Meseírók találkozója – Hozz egy mesét!
A Szegedi Alkotók Körének tagjai 2014-ben kezdtek mesék írásával és kötetbe gyűjtésével is foglalkozni. Az alkotómunkában sokan részt vettek, köztük idősek és diákok is. A kezdetek óta sok idő eltelt; a körnek tizenhárom mesekönyve született, az akkori diákírók pedig mostanra felnőttek.
Találkozóra hívjuk minden egykori és mai alkotótársunkat, hogy megtudjuk, kivel mi történt azóta, ki maradt hűséges a meseírás hagyományához, vagy ki váltott át más irodalmi műfajra. Erről beszélgetünk, tapasztalatainkat megosztva, és meséink közül is felolvasunk a közönségnek. Új meseírókat is várunk, hogy velük együtt folytassuk ezt a szórakoztató hagyományt.

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin
Legtisztább boldogság. Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában (Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával)
A kötetet – képekkel illusztrálva – a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) mutatja be, Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán.

16.30 – Dugonics tér, színpad
A Király-Kabóca Gitárzenekar műsora
A 10 fős gitárzenekarhoz kapcsolódik két fuvola és egy vagy két cselló.
A zenekar vezetője: Joó Gabriella
További felkészítő tanárok: Farkasné Pap Erika, Juhászné Bodrogközy Eszter

16.30 – Csongrád Megyei Levéltár
Marosvári Attila Az 1956-os forradalom Makón című könyvének bemutatója
Beszélgetőtárs: Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója

16.45 – Dugonics tér, színpad
A Royal Balettiskola Szeged műsora

17.00 – Dugonics tér, színpad
Simon Márton Rókák esküvője (Jelenkor) című kötetéről Nagy Sándor és Kiss Dániel beszélget a szerzővel.

17.00 – Somogyi-könyvtár 1. emeleti folyóiratolvasó
Önéletversek – Somló Gábor színművész legújabb verseskötetének bemutatója
Közreműködők: Büky Beáta és Janik László színművészek, Pappné Mészáros Ágnes vers- és prózamondó
Beszélgetőtárs, műsorvezető: Beslin Anita
A helyszínen lehetőség van a kötet megvásárlására és dedikáltatására.

17.30 – Dugonics tér, színpad
Slam Poetry Szeged – beszélgetés & showcase
Mitől hat a színpadon egy szöveg? Lehet-e objektívan pontozni a szubjektivitást? Miért nehéz, vagy épp könnyű több száz ember előtt előadni? Többek között ezeket a kérdéseket is körbejárják majd a Slam Poetry Szeged szervezői és állandó fellépői az Ünnepi Könyvhéten, de a telefonokon és a belsőzsebekben lapuló szövegek is előkerülnek majd.
A beszélgetésen részt vesznek a rendezvénysorozat szervezői: Gömöri Eszter, Nagy Sándor és Kiss Dániel, illetve a klubestek állandó fellépői, azaz slammerei.

18.00 – JATE Klub, terasz
Pejin Lea: Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – könyvbemutató
A szerzővel Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget.
A program az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében valósul meg.

18.15 – Dugonics tér, színpad
A szegedi görög Eleftheria Tánccsoport trák táncokat mutat be. A csoport vezetője Szeltner László. A koreográfiát a Dora Stratou Táncszínház tánctanára, Efstatios Kalogeropulosz készítette. A táncbemutatót követően a közönség is kipróbálhatja a görög táncokat.

17.30 – Grand Café
Próza Nostra Irodalmi Estek
Nnedi Okorafor A halálmegvető (Agave) című regényének bemutatója
A posztapokaliptikus Afrika egyik vidékén játszódó fantasyról Borbíró Alatta és Erdei Lilla beszélget, moderál Pozsár Anett.

2019. június 18. (kedd)

17.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Matuska Márton: A föld alól is eltűntek – könyvbemutató
Beszélgetőtárs: Kisimre Ferenc publicista
Szervező: a Somogyi-könyvtár és a VMDK szegedi tagozatának közhasznú művelődési egyesülete

17.00 – Tömörkény István Művelődési Ház
Szegedi Horizont 2019 – antológiabemutató
A kötet mintegy húsz magyar nyelvű lap közlése alapján a Szegedhez kötődő írók, költők 2018. évi terméséből nyújt válogatást.
A könyvet bemutatják a szerkesztők, Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál.

2019. június 19. (szerda)

10.00 – Somogyi-könyvtár, Odesszai Fiókkönyvtár
Bosnyák Viktória A szomorú kacagány című meséjéhez kapcsolódó interaktív és kézműves foglalkozás
A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.

17.00 – Tömörkény István Művelődési Ház
Nagy Miklós Francia megszállás Szegeden (1918–1920) és Petrovics István Várostörténeti mozaikok. Barangolások a középkori Szegeden és környékén című kötetének bemutatója
A szerzőkkel Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál beszélgetnek.

18.00 –Városháza, Házasságkötő terem
Erdélyi Lili Ada A Nap kapuja (Feketesas) című kötetének bemutatója
A szerzővel beszélget: Szabó András festőművész, tanár
Az író – a hangoskönyv előzeteseként – részleteket olvas fel a regényből.

2019. június 20. (csütörtök)

16.30 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Lencsés Gyula: Angolok a Bakonyban. Az Institute of Sociology 1937-es  dudari falukutatásának története és dokumentumai
A kötetet bemutatja, és a szerzővel beszélget: Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész

2019. június 21. (péntek)

16.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti zeneszoba
Vasné dr. Tóth Kornélia: Múltunk neves ex libris gyűjtői – könyvbemutató

17.00 – Somogyi-könyvtár, Dorozsmai Fiókkönyvtár
40 éves a Jerney utcai óvoda – emlékek, dokumentumok, fotók egy óvoda életéből – a kiállítás megnyitója

17.00 – Somogyi-könyvtár, Odesszai Fiókkönyvtár
Az odesszai Könyv-Fa-Ló gyerekklubban Dóka Péter Szupermalac és Űrpatkány című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várják az iskolás gyerekeket.

2019. június 25. (kedd)

10.30 – Somogyi-könyvtár, Móra Utcai Fiókkönyvtár
Tízórai – beszélgetés Weöres Sándor életéről, pályájáról, műveiről

2019. június 26. (szerda)
10.00
– Somogyi-könyvtár, Odesszai Fiókkönyvtár
Csapody Kinga Irány a Tisza-tó! című mesekönyvéhez kapcsolódó interaktív kézműves foglalkozás
A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.

2019. június 27. (csütörtök)
17.00
– Somogyi-könyvtár, Csillag téri fiókkönyvtár
Korea-klub: Czipó Petra Kiáltok, miért nem hallod?! (Atlantic Press Kft.) című regényének bemutatója
Czipó Petra 26 éves szegedi–domaszéki írónő, akinek első regénye a koreai populáris kultúra egyik legnépszerűbb témájáról a K-popról szól, vagyis a koreai popzenéről és ennek buktatóiról.

KAPCSOLÓDÓ KIÁLLÍTÁSOK:

2019. június 22-ig – Somogyi-könyvtár, Gyermekkönyvtár
Radír-o-zoo. A radírkiállításon Békei Judit több ezer darabos különleges radírgyűjteménye látható. A kiállításhoz minden hónapban más játék kapcsolódik, melynek résztvevői között ajándékokat sorsolunk ki június 22-én 11 órakor.

2019. június 22-ig – Somogyi-könyvtár, alagsori kiállítótér
Szín-Vallás – Horváthné Bazsó Irén ikonkiállítása

2019. június 29-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Szeged 300
300 éve kapta vissza szabad királyi városi rangját Szeged – a kiállításon térképábrázolások segítségével mutatjuk be a városkép alakulását napjainkig.

2019. június 29-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Szecesszió a papírlapokon
A szecesszió megújulást hozott nemcsak az építészetben, a képző- és iparművészetben, de a grafikában és a könyvművészetben is. A századfordulón megjelenő könyvek, folyóiratok, aprónyomtatványok tartalmuktól függetlenül, kívül-belül magukon hordozzák az új stílus jellegzetes motívumait, amelyek a szépség és egyediség jegyében születtek.
A kiállítás a Somogyi-könyvtár gyűjteményének legszebb szecessziós köteteiből és szegedi vonatkozású dokumentumaiból ad válogatást.

2019. június 30-ig – Somogyi-könyvtár, 3. emeleti olvasótér
Önmagáért beszél – Anton Seder csodás állatai (kamaratárlat)
Az 1896-ban Bécsben megjelent Das Tier in der decorativen Kunst című kiadvány két mappában összesen 29 kromolitográfiai nyomatot tartalmaz. A vízi állatok és a madarak korai szecessziós ábrázolása egészen egyedi, varázslatos munka, a strasbourgi iparművészeti iskola egykori vezetőjének munkái mellé nem kellenek a szavak.

2019. június 4-től 29-ig – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Az ezredvég népoperája: a musical
Zenés színház már az ókor óta létezik, egyik legnépszerűbb formája napjainkban a musical.
„Hol az operától, hol a revütől, egyszer az operettől, másszor a vaudeville-tól vett át valamit. Mindebből azután valami merőben új született.” (Leonard Bernstein)
A Somogyi-könyvtár dokumentumaiból készített kiállítás a műfaj történetét, kiemelkedő sikereit mutatja be.

2019. június 6-tól 27-ig – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Balkáni népviseletek: gyöngyhímzés ékszereken és viseleteken – Balasi Marianna iparművész kiállítása
Balasi Marianna a balkáni népviselet forma- és motívumvilágát dolgozza fel. Fő inspiráló eszköze a balkáni népzene. A művész érzelemvilágát a színek és az anyagok sokszínűsége jellemzi, amelyet népi ruhák, textilképek formájában csodálhatunk meg.

2019. június 15-től augusztus 31-ig – Somogyi-könyvtár, Stefánia Fiókkönyvtár-klub
Ógörög és nemzetiségi közmondások
Az ókori görögök bölcs mondásai ma is fontos üzeneteket közvetítenek számunkra – a válogatást Cangosz Ioannis grafikái díszítik.
Beszélgetéseinkbe szívesen fűzünk közmondásokat. De tudjuk-e, hogy egy-egy élethelyzetben milyen fordulatokat használnak a bolgárok, görögök, németek, lengyelek, örmények, szerbek vagy ukránok? A Cangosz Ioannisz és Falcione Sarolta grafikáival illusztrált kiállítási anyag a nemzetiségek érdekes közmondásaiból kínál válogatást.

KAPCSOLÓDÓ FILMVETÍTÉSEK A BELVÁROSI MOZIBAN (Csőke József terem)

Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminon (német vígjáték, 92 perc, 2015)
Asterix: A varázsital titka (francia animációs film, 83 perc, 2018)
East Side Stories (magyar játékfilm, író: Tar Sándor, Spiró György, 90 perc, 2010)

Kapcsolódó programok:

Szabadtéri képzőművészeti és zenei fesztivál
2019. június 29-től augusztus 20-ig
A SzegedArt évek óta arra vállalkozik, hogy a Város utcáin, terein, parkjaiban és udvarain
igényes, szerethető, színvonalas művészeti élményt kínáljon a szegedi lakosoknak éppúgy, mint az ide látogató turistáknak.
Ízelítő a programokból:
TÉRZENE – Fúvószenekarok a Klauzál téren, 9 hétvégén
KARIKATÚRAKIÁLLÍTÁS a Kárász utcán
SZOBORKIÁLLÍTÁS a Wagner udvarban
SZABADTÉRI FESTŐRANDEVÚ a Széchenyi tér parktükreiben
MÁTÉ BENCE világhírű magyar természetfotós egyedülálló szabadtéri kiállítása augusztus 15-től 25-ig

Helyszínek: 

Belvárosi mozi (Vaszy Viktor tér 3.)
Bibliotéka Egyesület, könyvtár (Kálvária sgt.14.)
Borháló Szeged (Gutenberg u. 10.)
Csongrád Megyei Levéltár (Dóm tér 1–4.)
Deák Ferenc Gimnázium (József Attila sgt. 118–120.)
Dugonics tér, az Ünnepi Könyvhét színpada
Grand Café (Deák Ferenc u. 18.)
JATE Klub, terasz (Dugonics tér 13.)
Katolikus Ház (Dugonics tér 12.)
Maláta kézműves sör- és grillkert – a Fekete ház udvara (Somogyi u. 13.)
MTA SZAB székház (Somogyi u. 7.)
Somogyi-könyvtár, központi épület (Dóm tér 1–4.)
Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó (Kálvária sgt. 23.)
Somogyi-könyvtár, Csillag Téri Fiókkönyvtár (Kereszttöltés u. 29.)
Somogyi-könyvtár, Dorozsmai Fiókkönyvtár (Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.)
Somogyi-könyvtár, Északvárosi Fiókkönyvtár (Gáspár Zoltán u. 6.)
Somogyi-könyvtár, Francia Utcai Fiókkönyvtár (Kossuth Lajos sgt. 69–71.)
Somogyi-könyvtár, Móra Utcai Fiókkönyvtár (Móra u. 21.)
Somogyi-könyvtár, Odesszai Fiókkönyvtár (Székely sor 11.)
Somogyi-könyvtár, Rókusi Fiókkönyvtár (Vértói út 5.)
Somogyi-könyvtár, Stefánia Fiókkönyvtár-klub (Stefánia 2.)
Szent-Györgyi Albert Agóra (Kálvária sgt. 23.)
SZTE Frankofón Egyetemi Központ (Dugonics tér 2.)
SZTE Klebelsberg Könyvtár (Ady tér 10.)
SZTE Rektori Épület (Dugonics tér 13.)
SZTE Gyakorló Gimnázium (Szentháromság u. 2.)
Tiszatáj Szalon (Roosevelt tér 10–11.)
Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (Tömörkény u. 1.)
Tömörkény István Művelődési Ház (Magyar u. 14.)
Városháza, Díszterem (Széchenyi tér 10–11.)
Városháza, Házasságkötő terem (Széchenyi tér 10–11.)

További ajánlataink

2019.07.15. - 2019.07.20. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.07.22. - 2019.07.27. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.07.29. - 2019.08.03. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.08.05. - 2019.08.10. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.08.12. - 2019.08.17. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.08.19. - 2019.08.24. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.08.26. - 2019.08.31. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.09.02. - 2019.09.07. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.09.09. - 2019.09.14. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.09.16. - 2019.09.21. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.09.23. - 2019.09.28. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.09.30. - 2019.10.05. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.10.07. - 2019.10.12. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.10.14. - 2019.10.19. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.10.21. - 2019.10.26. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.10.28. - 2019.11.02. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.11.04. - 2019.11.09. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.11.11. - 2019.11.16. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.11.18. - 2019.11.23. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.11.25. - 2019.11.30. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.12.02. - 2019.12.07. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.12.09. - 2019.12.14. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
2019.12.16. - 2019.12.21. Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban
Találatok száma: 1

Szivárvány Panzió Szeged

Szivárvány Panzió Szeged

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, színes televízióval felszerelt. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Kontakt személy:
Andóczi Balogh Éva
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
14.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket