Érdemes az aszalványokat beépíteni az étrendünkbe
Fehérvári Advent, ünnepi programok Székesfehérváron
Fehérvári Advent, ünnepi programok Székesfehérváron
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Érdemes az aszalványokat beépíteni az étrendünkbe

Bizonyos hónapokban nehezebben tudjuk szervezetünk számára biztosítani a friss, egészséges gyümölcsöket és zöldségeket. Télen, amikor a friss termények beszerzése nehezebb, vannak alternatív lehetőségek, amelyekkel biztosíthatjuk a magunknak és családunk számára a fontos növényi tápanyagforrást.

Érdemes az aszalványokat beépíteni az étrendünkbe

Bizonyos hónapokban nehezebben tudjuk szervezetünk számára biztosítani a friss, egészséges gyümölcsöket és zöldségeket. Télen, amikor a friss termények beszerzése nehezebb, vannak alternatív lehetőségek, amelyekkel biztosíthatjuk a magunknak és családunk számára a fontos növényi tápanyagforrást.

Konzervek, aszalványok a kamrából

Hagyományos eljárás a zöldségek, gyümölcsök konzerválása. A régi időkben ez volt az a módszer, amellyel az idénygyümölcsöket a hidegebb hónapokra eltették az emberek. A természetes tartósítás másik módszere az aszalás. Ennek a technikának a sajátja, hogy az eljárás során a friss gyümölcsök víztartalmát csökkentik, és ezzel a termék sokáig eltarthatóvá válik. A módszer ősi, de a modern kor is előszeretettel alkalmazza és ez nem véletlen.

Miért érdemes fogyasztani az aszalt gyümölcsöket?

A víz kivonásával tartósított gyümölcsök és zöldségek javarészt megőrzik eredeti aromájukat, illetve szinte teljes vitamin- (karotin, B1-, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványianyag-tartalmukat (kalcium, kálium, vas, réz). Miután cukortartalmuk is megegyezik az aszalás előtti tartalommal, ezért akár édességként is fogyaszthatjuk ezeket a termékeket. Azonban pont a magas cukortartalom miatt érdemes figyelni arra is, hogy ne vigyük túlzásba a bevitt napi mennyiséget.

Az aszalványok vízben áztatva értékes konyhai alapanyagokat adnak, színesebbé és változatosabbá tehetjük velük bevált receptjeinket.

Érdekesség, hogy a gyümölcsök mellett gyakran aszalnak bizonyos zöldségfajtákat is. Ezek szintén kiválóan tartósíthatók aszalással, és felhasználásuk során izgalmas ízeket varázsolnak ételeinkbe, így például az aszalt paradicsom vagy a különböző gombák is rendkívül jó kiegészítői ételeinknek.

Számos értékes nyomelemet és vitamint tartalmazó teakeverék készül az aszalás módszerével. A vizet kivonva tartósítják a tea alapanyagát, majd a teakészítés során vízbe áztatva az összeállított értékes vitaminokat, nyomelemeket tartalmazó teakeveréket jótékony hatású italhoz juthatunk, mely szinte teljes egészében tartalmazza az eredeti növény vitamintartalmát.

Számos ételben fogyaszthatjuk még a szárított terményeket

Az aszalt gyümölcsöket ételekbe, italokba keverve egyaránt felhasználhatjuk. Keverhetjük gabonák kísérőjeként müzlikbe, vagy készíthetünk gyümölcsös chutney-t is belőlük. Édes ízüket kihasználhatjuk, és kombinálhatjuk a sóssal, ezzel különleges ízharmóniát adhatunk a készített ételnek. Szintén a cukortartalmuknak köszönhető, hogy akár a cukor is kiváltható velük és édesítésre is használhatjuk. Köretekbe, így rizzsel, gabonával keverve változatossá tehetjük az addig megszokott kísérőételeinket, illetve egész biztos, hogy salátákban felhasználva is jól megállják a helyüket.

Nem kérdés tehát, az aszalt gyümölcsök fogyasztása hasznos, és felhasználásukkal természetes rost- és vitaminforrást adhatunk a mindennapokban családunk számára.

2021-05-16 22:07:50


Kiemelt ajánlatok