Érdemes az aszalványokat beépíteni az étrendünkbe
Újraindul az elektromos autók állami támogatása Június 14 - től lehet pályázni a támogatásra!
Újraindul az elektromos autók állami támogatása Június 14 - től lehet pályázni a támogatásra!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Hévízi nyaralás a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL  felnőttbarát szállodában
Hévízi nyaralás a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL  felnőttbarát szállodában
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

Érdemes az aszalványokat beépíteni az étrendünkbe

Bizonyos hónapokban nehezebben tudjuk szervezetünk számára biztosítani a friss, egészséges gyümölcsöket és zöldségeket. Télen, amikor a friss termények beszerzése nehezebb, vannak alternatív lehetőségek, amelyekkel biztosíthatjuk a magunknak és családunk számára a fontos növényi tápanyagforrást.

Érdemes az aszalványokat beépíteni az étrendünkbe

Bizonyos hónapokban nehezebben tudjuk szervezetünk számára biztosítani a friss, egészséges gyümölcsöket és zöldségeket. Télen, amikor a friss termények beszerzése nehezebb, vannak alternatív lehetőségek, amelyekkel biztosíthatjuk a magunknak és családunk számára a fontos növényi tápanyagforrást.

Konzervek, aszalványok a kamrából

Hagyományos eljárás a zöldségek, gyümölcsök konzerválása. A régi időkben ez volt az a módszer, amellyel az idénygyümölcsöket a hidegebb hónapokra eltették az emberek. A természetes tartósítás másik módszere az aszalás. Ennek a technikának a sajátja, hogy az eljárás során a friss gyümölcsök víztartalmát csökkentik, és ezzel a termék sokáig eltarthatóvá válik. A módszer ősi, de a modern kor is előszeretettel alkalmazza és ez nem véletlen.

Miért érdemes fogyasztani az aszalt gyümölcsöket?

A víz kivonásával tartósított gyümölcsök és zöldségek javarészt megőrzik eredeti aromájukat, illetve szinte teljes vitamin- (karotin, B1-, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványianyag-tartalmukat (kalcium, kálium, vas, réz). Miután cukortartalmuk is megegyezik az aszalás előtti tartalommal, ezért akár édességként is fogyaszthatjuk ezeket a termékeket. Azonban pont a magas cukortartalom miatt érdemes figyelni arra is, hogy ne vigyük túlzásba a bevitt napi mennyiséget.

Az aszalványok vízben áztatva értékes konyhai alapanyagokat adnak, színesebbé és változatosabbá tehetjük velük bevált receptjeinket.

Érdekesség, hogy a gyümölcsök mellett gyakran aszalnak bizonyos zöldségfajtákat is. Ezek szintén kiválóan tartósíthatók aszalással, és felhasználásuk során izgalmas ízeket varázsolnak ételeinkbe, így például az aszalt paradicsom vagy a különböző gombák is rendkívül jó kiegészítői ételeinknek.

Számos értékes nyomelemet és vitamint tartalmazó teakeverék készül az aszalás módszerével. A vizet kivonva tartósítják a tea alapanyagát, majd a teakészítés során vízbe áztatva az összeállított értékes vitaminokat, nyomelemeket tartalmazó teakeveréket jótékony hatású italhoz juthatunk, mely szinte teljes egészében tartalmazza az eredeti növény vitamintartalmát.

Számos ételben fogyaszthatjuk még a szárított terményeket

Az aszalt gyümölcsöket ételekbe, italokba keverve egyaránt felhasználhatjuk. Keverhetjük gabonák kísérőjeként müzlikbe, vagy készíthetünk gyümölcsös chutney-t is belőlük. Édes ízüket kihasználhatjuk, és kombinálhatjuk a sóssal, ezzel különleges ízharmóniát adhatunk a készített ételnek. Szintén a cukortartalmuknak köszönhető, hogy akár a cukor is kiváltható velük és édesítésre is használhatjuk. Köretekbe, így rizzsel, gabonával keverve változatossá tehetjük az addig megszokott kísérőételeinket, illetve egész biztos, hogy salátákban felhasználva is jól megállják a helyüket.

Nem kérdés tehát, az aszalt gyümölcsök fogyasztása hasznos, és felhasználásukkal természetes rost- és vitaminforrást adhatunk a mindennapokban családunk számára.

2021-05-16 22:07:50


Kiemelt ajánlatok

Úton a magabiztosság felé!


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG