ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Érdemes az aszalványokat beépíteni az étrendünkbe

Bizonyos hónapokban nehezebben tudjuk szervezetünk számára biztosítani a friss, egészséges gyümölcsöket és zöldségeket. Télen, amikor a friss termények beszerzése nehezebb, vannak alternatív lehetőségek, amelyekkel biztosíthatjuk a magunknak és családunk számára a fontos növényi tápanyagforrást.

Érdemes az aszalványokat beépíteni az étrendünkbe

Bizonyos hónapokban nehezebben tudjuk szervezetünk számára biztosítani a friss, egészséges gyümölcsöket és zöldségeket. Télen, amikor a friss termények beszerzése nehezebb, vannak alternatív lehetőségek, amelyekkel biztosíthatjuk a magunknak és családunk számára a fontos növényi tápanyagforrást.

Konzervek, aszalványok a kamrából

Hagyományos eljárás a zöldségek, gyümölcsök konzerválása. A régi időkben ez volt az a módszer, amellyel az idénygyümölcsöket a hidegebb hónapokra eltették az emberek. A természetes tartósítás másik módszere az aszalás. Ennek a technikának a sajátja, hogy az eljárás során a friss gyümölcsök víztartalmát csökkentik, és ezzel a termék sokáig eltarthatóvá válik. A módszer ősi, de a modern kor is előszeretettel alkalmazza és ez nem véletlen.

Miért érdemes fogyasztani az aszalt gyümölcsöket?

A víz kivonásával tartósított gyümölcsök és zöldségek javarészt megőrzik eredeti aromájukat, illetve szinte teljes vitamin- (karotin, B1-, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványianyag-tartalmukat (kalcium, kálium, vas, réz). Miután cukortartalmuk is megegyezik az aszalás előtti tartalommal, ezért akár édességként is fogyaszthatjuk ezeket a termékeket. Azonban pont a magas cukortartalom miatt érdemes figyelni arra is, hogy ne vigyük túlzásba a bevitt napi mennyiséget.

Az aszalványok vízben áztatva értékes konyhai alapanyagokat adnak, színesebbé és változatosabbá tehetjük velük bevált receptjeinket.

Érdekesség, hogy a gyümölcsök mellett gyakran aszalnak bizonyos zöldségfajtákat is. Ezek szintén kiválóan tartósíthatók aszalással, és felhasználásuk során izgalmas ízeket varázsolnak ételeinkbe, így például az aszalt paradicsom vagy a különböző gombák is rendkívül jó kiegészítői ételeinknek.

Számos értékes nyomelemet és vitamint tartalmazó teakeverék készül az aszalás módszerével. A vizet kivonva tartósítják a tea alapanyagát, majd a teakészítés során vízbe áztatva az összeállított értékes vitaminokat, nyomelemeket tartalmazó teakeveréket jótékony hatású italhoz juthatunk, mely szinte teljes egészében tartalmazza az eredeti növény vitamintartalmát.

Számos ételben fogyaszthatjuk még a szárított terményeket

Az aszalt gyümölcsöket ételekbe, italokba keverve egyaránt felhasználhatjuk. Keverhetjük gabonák kísérőjeként müzlikbe, vagy készíthetünk gyümölcsös chutney-t is belőlük. Édes ízüket kihasználhatjuk, és kombinálhatjuk a sóssal, ezzel különleges ízharmóniát adhatunk a készített ételnek. Szintén a cukortartalmuknak köszönhető, hogy akár a cukor is kiváltható velük és édesítésre is használhatjuk. Köretekbe, így rizzsel, gabonával keverve változatossá tehetjük az addig megszokott kísérőételeinket, illetve egész biztos, hogy salátákban felhasználva is jól megállják a helyüket.

Nem kérdés tehát, az aszalt gyümölcsök fogyasztása hasznos, és felhasználásukkal természetes rost- és vitaminforrást adhatunk a mindennapokban családunk számára.


Kiemelt ajánlatok

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig
Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!