Gyermeknapi korlátlan vidámparkozás, vidám családi szórakozás Budapesten!
Gyermeknapi korlátlan vidámparkozás, vidám családi szórakozás Budapesten!
Gyermeknap a Veresegyházi Medveotthonban
Gyermeknap a Veresegyházi Medveotthonban
Szigligeti nyári színházi elődások 2024-ben a Veres 1 Színházzal
Szigligeti nyári színházi elődások 2024-ben a Veres 1 Színházzal
Cardoner Hotel **** - természetközeli kikapcsolódás Dobogókőn
Cardoner Hotel **** - természetközeli kikapcsolódás Dobogókőn
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Ettől a teától egyikünk sem fog fázni!

Egy csésze forró, gőzölgő tea mindenkinek jólesik a téli hidegben. Azonban itt ne csak a hagyományos, vízzel és szárított növények áztatásával készülő italra gondoljunk, hisz manapság akad egy másik fajta “tea” is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend!

 

A Tátra tea vagy eredeti nevén Tratranský čaj, egy tea alapú, gyógynövényekkel és alkohollal dúsított ital. Története, ahogyan arra neve is utal a Magas-Tátrához kötődik: receptúráját az ott élő emberek kísérletezték ki, hogy a zord időjárás esetén is fel tudják magukat és a hozzájuk betérő vendégeket melegíteni.

A Tatratea változatai

A Tátra tea nagyüzemi gyártásának kezdete a kétezres évek elejére tehető. A Karloff szlovák cég – felhasználva a korábbi receptúrákat – megalkotta a saját változatát azzal a nem csekély szándékkal, hogy létrehozza Szlovákia első számú nemzeti italát. Először csak kis tételben készítették, de az első komolyabb sikereket követően 2004-től kezdve az ital nagyüzemi forgalmazását is megkezdték.

Jelenleg három változata ismert: a tea alapú, a gyümölcs alapú és a gyógynövény alapú Tátra teák. Az üvegek kinézete induláskor átlagosnak volt mondható, csak később cserélték le a forró italok melegen tartására hivatott termosz alakú üvegre.  

  • 1. széria: a tea alapú változatok

A tea alapú változatok a legkedveltebbek és a legelterjedtebbek a fogyasztók körében.  Ide tartozik az eredeti Tátra tea, amit fekete teából, málna- és gyógynövénykivonatból készítenek 52%-os alkoholtartalommal. Ez az alkoholtartalom standardnak számít, de léteznek ennél jóval erősebb és gyengébb típusok is.

Legkevesebb alkoholtartalma a 22%-os Coconutnak van, alapja fehér tea kókuszdió-kivonattal, könnyű, lágy ital.  Üvege fehér, az ital maga arany színű. Legmagasabb alkoholtartalma az ún. Betyáros teának van (72%), összetevői megegyeznek az eredeti Tátra teáéval, de kevesebb cukorral készítik és kinin-kivonatot (láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású anyag) is tartalmaz.

  • 2. széria: gyümölcs alapú változatok

Második szériába tartoznak a gyümölcs alapú változatok. Ezek közül a leggyengébb a 17%-os Milk&Tea, az eredeti változatot tejszínnel lágyították. Üvege arany színú, Magyarországon nem kapható.

Ezt követi a 27%-os Acai&Aronia, alapja ennek is a klasszikus Tátra tea, az eredeti receptből az alkoholt elvonták és acai, valamint arónia bogyó hozzáadásával tették még jóízűbbé.

A szériának különlegessége a Flower, ami hétféle gyógynövényt tartalmaz, cukor helyett mézzel édesítették. Üvege citromsárga. A második széria legerősebb változata a 67%-os Apple&Pear alma és körte felhasználásával készült.

  • 3. széria: gyógynövény alapú italok

A harmadik szériában a Karloff cég gyógynövény alapú teákat dobott a piacra. Nem cukorral, hanem sztíviával édesítették, így azok is fogyaszthatják, akiket korábban zavart a finomított cukor.

A harmadik szériában jelenleg két típus kapott helyet, mindkettő 35%-os alkoholtartalommal, legalább harmincféle gyógynövényt tartalmaz. A különbség, hogy a Herbal Tea Digestif az emésztőrendszert támogatja étkezés után, a Tea Bitter hatóanyagai pedig az epe és a máj funkcióit.

A Tatratea idáig összesen 14 terméket dobott piacra eltérő alkoholtartalommal és összetevőkkel. Mindenki megtalálhatja a számára kedvezőt, azonban a mértékletes fogyasztásra figyelni kell.

Kapcsolódó témák:

Hasonló ajánlatok

Teadélután a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban Teadélután a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban
  • Fehérvárcsurgó
2024.10.01. (kedd) - 2025.03.30. (vasárnap)

Kiemelt ajánlatok

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Megadott intervallumban:
-tól
-ig
Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!