Kiskutyából felnőtt eb: mikor érdemes elhagyni a kölyöktápot?
Téli Varázs az 55 éves Siófokon, hisz Siófok télen is varázslatos!
Téli Varázs az 55 éves Siófokon, hisz Siófok télen is varázslatos!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Kiskutyából felnőtt eb: mikor érdemes elhagyni a kölyöktápot?

A kutya megfelelő táplálása minden életkorban kiemelt fontossággal bír. Azonban még egyazon állat etetésében is szükség van olykor változtatásokra, például amikor kölyökből felnőtté válik, vagy időskorba lép. A különféle életszakaszok ugyanis kisebb-nagyobb változásokat hoznak, melyekhez az állat étrendjének is igazodnia kell.

Mi a különbség a felnőtt- és a kölyöktápok között?

Némelyek szerint a kiskutyáknak való eledelek csupán abban különböznek a felnőtteknek szánt tápoktól, hogy kisebb szemekből állnak és könnyebben rághatóak. Bár ez is egy különbség lehet, a fő szempont azonban mégsem ez, hanem a tápok összetétele.

Nem véletlenül található ugyanis a legtöbb márka, köztük a Petgurunál kapható Panzi kutyatápok kínálatában is külön junior és adult eledel. A kiskutyáknak ugyanis nagyobb a kalóriaigénye, hisz a fejlődéshez rengeteg energiára van szükségük. Azonban amint elérik a felnőttkort, a növekedés megáll, ez pedig együtt jár a kalóriaigény csökkenésével.

Ha még ekkor is junior táppal etetjük, az könnyen elhízáshoz vezet, főleg, ha a kutya aktivitása is csökken, mert nem lesz már olyan izgága, mint kiskutyaként. Ezért célszerű minden esetben tápot váltani, amint az állat fejlődése befejeződött.

Mikor számít felnőttnek egy kutya?

Általánosságban egyéves kortól tekinthető egy eb kifejlettnek, de azért akadnak eltérések az egyes fajták, sőt, egyedek között is. Egyes kutyafajták például már akár 9-10 hónapos korukban felnőttnek tekinthetőek, míg az óriás testű ebek (mint a német dog) akár kétéves korukig is növekedhetnek.

A legbiztosabb módszer az, ha kölyökkorától kezdve figyelemmel kíséred az állat növekedését, és minden hónapban feljegyzed a súlyát, marmagasságát, hosszúságát. Ha ezek az adatok nem mutatnak változást, akkor az állat fejlődési szakasza végére ért.

Ugyanakkor a kinézet is árulkodó lehet: a “kamaszodó” kutyusok gyakran tűnnek aránytalannak, például a lábuk túlságosan hosszú a testük többi részéhez képest, vagy a fejük néz ki túl nagynak a testükhöz mérten. Amint viszont a növekedés befejeződött, a kutya megjelenése arányossá válik.

Hogyan szoktasd át a kutyát kölyöktápról felnőtt eleségre?

A drasztikus változtatás mindenképp kerülendő, hisz a hirtelen tápváltás összezavarhatja az állatot,vagy pocakgondokat okot, vagy az is előfordulhat, hogy elutasító lesz az új eleséggel szemben. Ezért légy türelmes, és szánj az átállásra legalább egy-két hetet.

Ha beszerezted a felnőtt tápot, akkor kezdd el összekeverni a junior eledellel, mindig változtatva egy kicsit az arányokon.

Az első három napban például ⅔ kölyöktáphoz keverj ⅓ felnőtt eleséget, utána pár napig fele-fele arányban adagold őket, majd ⅓ rész kölyöktáphoz kerüljön ⅔ rész felnőtt eledel. Hogyha mindez zökkenőmentesen haladt, akkor 10-12 nap után már el is hagyhatod a kölyöktápot.

Az adagolás során mindig vedd figyelembe a kutya súlyát, és az annak megfelelő mennyiséget oszd fel, tehát ahogy növeled a felnőtt eledel mennyiségét, úgy csökkentsd a kölyöktápét, hogy elkerüld az állat túletetését.


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt programok


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG