Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál július 4-7. között!
Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál július 4-7. között!
Balatoni blues fesztivál! Nagy buli készül Felsőörsön.
Balatoni blues fesztivál! Nagy buli készül Felsőörsön.
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Mennyi a szürkehályog műtét utáni felépülési idő?

Felgyorsult világunkban mindenkinek drága az ideje. Alapvetően már az kellemetlen, ha valami miatt szabadnapot kell kivennünk, egy műtét utáni, hetekig tartó lábadozás pedig sokak számára szinte teljesen elképzelhetetlen. De vajon olyan sokáig gyógyul egy szürkehályoggal műtött szem, mint mondjuk egy törött láb? Szerencsére nem!

Először is le kell szögezni, hogy bármennyire is reménykedünk abban, hogy talán pont minket kerül majd el a szürkehályog, a szomorú igazság az, hogy a 65 év felettiek körülbelül fele, a 75 év felettieknek pedig hozzávetőleg 70%-át érinti ez a szembetegség. Az is súlyos adat, hogy évente több ezren veszítik el a látásukat szürkehályog miatt.

Aki nem szeretne plusz egy fő lenni ezekben a statisztikákban, annak tudnia kell, hogy a szürkehályog nemcsak akkor műthető, amikor már komoly látásproblémákat okoz, hisz már akár az első tünetek jelentkezésekor is elvégezhető a műtét.

De kinek van erre ideje? Mindenkinek!

Fel kell tenni magunkban a kérdést, hogy az időnk drágább vagy a látásunk. Remélhetőleg mindenki úgy gondolja, hogy megéri időt szánni a látásjavításra, de mielőtt bárki azt hinné, hogy hetekről vagy hónapokról van szó, álljon is itt egy megnyugtató szám: 10. Tíz, ugyanis körülbelül ennyi percet vesz igénybe a szürkehályog műtét. Ugye, hogy nem is sok?

Persze attól, hogy gyors a beavatkozás, még nem lehet egyből kocsiba pattanni és visszarohanni a munkahelyre. A műtét után javasolt 1-2 órát pihengetni még a klinikán. Ha jól választunk, akkor ezt akár exkluzív, kényelmes és megnyugtató közegben tehetjük, legalábbis ha a margitszigeti Focus Medicalt választjuk, akkor biztosan.

A rövid pihenő után nyugodtan haza is lehet menni, de érdemes inkább kísérővel érkezni, aki hazavezet, vagy a tömegközlekedést választani, ugyanis nem ajánlott egyből volán mögé ülni. Valószínűleg mindenki úgy kalkulál, hogy a műtét után pihenne még egy kicsit otthon, de azért sem célszerű már másnap visszatérni a mindennapi teendőkhöz, mert vissza kell látogatni a klinikára egy kontrollvizsgálatra, hogy a kezelőorvosunk ellenőrizhesse az eredményt.

Meddig tart a teljes felépülés?

A teljes felépülés általában legalább hat hetet vesz igénybe, de ez nem jelenti azt, hogy másfél hónapig nem csinálhatunk semmit. Ebben az időszakban még előfordulhat egy kis diszkomfort érzés, illetve történhet olyan is, hogy egy kicsit romlik a látás, aztán újra kitisztul a kép. Hogy a teljes folyamat kontrollálható legyen, nem szabad kihagyni a kötelező kontrollokat, és javasolt évente elvégeztetni egy látásvizsgálatot - persze ez azoknak is ajánlott, akiknek nem volt szürkehályog műtétje.

Világos tehát, hogy a műtét kifejezetten gyors, az esetleges kellemetlenségeket rejtő időszak nem túl hosszú, és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a látásunk már szinte a műtét után azonnal jobb lesz, mint előtte volt. Szóval időhiány ide vagy oda, a szemünkre mindenképp időt kell áldoznunk, ha nem akarjuk a szürkehályog miatt elveszíteni a színeket, a kontrasztokat, vagy akár a látásunkat.


Kiemelt programok

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megadott intervallumban:
-tól
-ig
Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!