Olvasás kontra idő
Téli Varázs az 55 éves Siófokon, hisz Siófok télen is varázslatos!
Téli Varázs az 55 éves Siófokon, hisz Siófok télen is varázslatos!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Olvasás kontra idő

Mit olvasott legutóbb? - hangzik el a kérdés, ami sokak számára kellemetlen. Miért? Mert sokan vannak, akik nem tudnak erre mit válaszolni, hiszen olyan rég ültek le egy jó könyvvel a kezükben. Persze a válasz a legtöbbször arra utal, hogy az olvasásra nem tud vagy nem akar az illető időt szakítani. Pedig kutatásokkal bizonyított tény, hogy több pozitív hozadéka is van, akár testi és lelki egészségünkre is hatással lehet.

Az olvasás jótékony hatásai

Az olvasás egyik hatása, hogy csökkenti a stresszt, megnyugtat és kikapcsol. Gondoljuk csak el: miközben elmerülünk a regények által ábrázolt idilli világban, ellazulunk és kiegyensúlyozottak leszünk.

A könyvet szerető emberek pozitívabbak, hiszen csodás világokba kalauzolják őket a regények. Olyan tájakra is eljutnak gondolatban, ahova fizikai valójukban talán soha. Összeszedettebbek, mint azok, akik nem vesznek a kezükbe köteteket, mivel az irodalmi alkotások segítenek meglátni az összefüggéseket és erősítik a koncentrációt.

Az olvasás fitten tartja az elmét, jó hatással van mentális képességeinkre és közvetve fizikai egészségünkre is. Hozzájárul az időskori leépülés, a demencia késleltetéséhez, de akár meg is akadályozhatja azt. Ezentúl fejleszti az íráskészséget, bővíti a szókincset és fejleszti a memóriát.

A könyvek szereplőihez közel kerülünk, együtt haladunk velük végig az úton, a bőrükbe képzeljük magunkat, átéljük velük a történetet. Ezért aki olvas, az empatikusabbá válik, érzékenyebb lesz. Könnyebben fogadja el más emberek véleményét, más nézőpontból is képes látni az eseményeket.

Olvasás, mint élmény

Miközben egy irodalmi mű lapjain rágjuk át magunkat, tudást, ismereteket és élményeket gyűjtünk. Számunkra távoli és ismeretlen világokat fedezhetünk fel, ha elég élénk a képzeletünk, akár úgy érzékelve, mintha ott járnánk.

Ez miért jó dolog? Sokan vannak, akik ki sem lépnek a szürke hétköznapokból, annyira belefásultak, fáradtak vagy úgy érzik, semmire nincs idejük, nemhogy az olvasásra. Ha mégis belevágnak, akár rövidebb regényekkel kezdve, hamarosan megváltozik a hozzáállásuk.

A megoldás a közösségi olvasás?

Akinek volt már olyan olvasmánya, amit egy ismerőssel vagy családtaggal megbeszélhetett, az már érezte, micsoda élményben volt része. Ha az ajánlása után kölcsönözte vagy vette meg valaki az adott művet, az arról tanúskodott, hogy ez a lelkesedés átadható.

A közösségi oldalakon erre épül több olyan csoport is, amelyek tagjai olvasmányélményeket osztanak meg egymással, irodalmi alkotásokat ajánlanak a tagoknak, ezzel biztatva egymást olvasásra.

Szerencsére az oly divatos kihívások ezekben a csoportokban is megjelentek, mint a “Nincs időm olvasni” kihívás. Ezt Szabados Ágnes televíziós műsorvezető indította pár éve, de sikerét bizonyítja, hogy idén is újraindult. Célja az olvasás megszerettetése, mégpedig oly módon, hogy minden hónapban elolvasunk egy könyvet. Ez pedig könnyen teljesíthető!


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt programok


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG