Papír vs. műanyag poharak: melyik a jobb vállalkozásod számára
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Yacht Hotel Siófok - 1000 m2-es panorámás wellness részleg
Yacht Hotel Siófok - 1000 m2-es panorámás wellness részleg
Téli programajánló
Téli programajánló

Papír vs. műanyag poharak: melyik a jobb vállalkozásod számára

A friss és finom kávé csak az egyik eleme egy sikeres kávézó működtetésének, számos egyéb tényező is befolyásolja a vállalkozás sikerét, köztük a gyakran figyelmen kívül hagyott mindennapi kellékek. Ide tartoznak például az eldobható poharak is, amelyek anyagával kapcsolatban sokszor parázs vita zajlik a tulajdonosok között.

 

Sokan vannak például, akik a Hunpohár Webáruház műanyag poharait részesítik inkább előnyben az eldobható papír poharakkal szemben, mert olcsóbbak, tartósabbak és foltállóbbak. De vajon a te vállalkozásod szempontjából is ideális? Találjuk ki együtt!

Környezettudatosság szempontjából

Elsőre valószínűleg azt feltételezed, hogy a papír simán nyeri ezt a kört, de ne lovald bele magad olyan gyorsan. Ezeknek a termékeknek a gyártási folyamatai ugyanis sok kívánnivalót hagyhatnak maguk után. Az előállításukkor például jóval több üvegházhatású gáz kerül kibocsátásra, és akkor a felhasznált energia mennyiségéről még nem is beszéltünk.

Funkció szempontjából

Valószínűleg itt is megvan a saját gondolatod arról, hogy melyik pohártípus kínálja a legjobb értéket a felhasználás szempontjából, de ebben az esetben mindkettő kivételesen alkalmasnak bizonyult, és mindegyiknek megvannak a saját előnyei.

A papír poharak újrafelhasználhatók, könnyen tárolhatók, és kiválóan alkalmasak a márkajelzés elhelyezésére. Műanyag bevonat nélkül azonban a tartósságuk megkérdőjelezhető, és csak korlátozott számú termékhez használhatók megoldásként.

Ezzel szemben a műanyag poharak könnyűek, strapabírók, bármilyen formában kaphatók és rendkívüli sokoldalúságot kínálnak. A negatívumaik közé a környezeti hatásuk mellett talán még az sorolható, hogy nehezebb rájuk nyomtatni, ami azt jelenti, hogy külön, gyakran papírból készült címkét igényelnek.

Költségek szempontjából

A poharak költsége az ellátási láncban mindenkit érint, a gyártótól egészen a végfelhasználóig, akinek végül le kell nyelnie a többletköltségeket a vásárlás részeként.

Egy tanulmány kimutatta, hogy 1000 papír pohár elkészítése 3,4-szer annyi energiát igényel, mint ugyanannyi szabványos műanyag alternatíváé, és ezeket a költségeket általában tovább hárítják a láncon keresztül. A logisztikát pedig még nem is említettük, amelyet a költségek szempontjából szintén figyelembe kell venni, és mivel a papír tömege jóval nagyobb, mint a műanyagé, így a szállítási költségek is nőnek.

A műanyag poharak egyik legnagyobb fegyverténye, hogy a legolcsóbb verziónak számítanak, és könnyű őket beszerezni. A probléma viszont az, hogy a környezettudatosság érdekében az utóbbi időben több ország is jelentősen szigorította, illetve be is tiltotta a felhasználásukat.

Mi a megoldás?

Ha a papír vs. műanyag kérdésről van szó, egyértelműen új megoldásra van szükség, és szerencsére már itt is van a bioműanyag formájában, amely ötvözi ennek a két elemnek az előnyeit, számos alkalmazási területen felhasználható, és egyre kiválóbb újrahasznosítási és komposztálási lehetőségeket kínál.

2023-01-12 09:22:26Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG