
Sóskúton mindig híres volt a trubelka a családok körében. Nagy ünnepekre, esküvőkre, karácsonyra sütötték meg a vaníliás finomságot. Amikor megalakult a Sóskúti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, akkor az elhatározás is megszületett, hogy a trubelkát széles körben megismertessék az emberekkel. Több mint száz éves receptről van szó: egy hájas vagy vajas tésztából készül a trubelkatészta, azt kinyújtják, csíkokra vágják, majd feltekerik egy csőre, megsütik, majd pedig megtöltik egy vaníliás krémmel. A trubelka trombitácskát jelent, ilyen alakúra tekerik fel a süteményt.
Sóskúton mindig híres volt a trubelka a családok körében. Nagy ünnepekre, esküvőkre, karácsonyra sütötték meg a vaníliás finomságot. Amikor megalakult a Sóskúti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, akkor az elhatározás is megszületett, hogy a trubelkát széles körben megismertessék az emberekkel. Több mint száz éves receptről van szó: egy hájas vagy vajas tésztából készül a trubelkatészta, azt kinyújtják, csíkokra vágják, majd feltekerik egy csőre, megsütik, majd pedig megtöltik egy vaníliás krémmel. A trubelka trombitácskát jelent, ilyen alakúra tekerik fel a süteményt.

Sóskúton mindig híres volt a trubelka a családok körében. Nagy ünnepekre, esküvőkre, karácsonyra sütötték meg a vaníliás finomságot. Amikor megalakult a Sóskúti Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, akkor az elhatározás is megszületett, hogy a trubelkát széles körben megismertessék az emberekkel. Több mint száz éves receptről van szó: egy hájas vagy vajas tésztából készül a trubelkatészta, azt kinyújtják, csíkokra vágják, majd feltekerik egy csőre, megsütik, majd pedig megtöltik egy vaníliás krémmel. A trubelka trombitácskát jelent, ilyen alakúra tekerik fel a süteményt.

Kolbászfesztivál: hagyomány és ízek! A téli Balaton legnagyobb gasztronómiai eseményén szórakozhatunk együtt Fonyódon. A fesztiválon helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és vásárolhatóak a helyszínen. Rétessütés, erdélyi kürtöskalács, langalló, édességek és megannyi válogatott gasztronómiai finomság várja az érdeklődőket. Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő Fonyódi Kolbászfesztiválra.
Kolbászfesztivál: hagyomány és ízek! A téli Balaton legnagyobb gasztronómiai eseményén szórakozhatunk együtt Fonyódon. A fesztiválon helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és vásárolhatóak a helyszínen. Rétessütés, erdélyi kürtöskalács, langalló, édességek és megannyi válogatott gasztronómiai finomság várja az érdeklődőket. Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő Fonyódi Kolbászfesztiválra.

Kolbászfesztivál: hagyomány és ízek! A téli Balaton legnagyobb gasztronómiai eseményén szórakozhatunk együtt Fonyódon. A fesztiválon helyet kapnak a legjobb magyar kézművesek portékái és bemutatói a termelői piacon. Sajtkülönlegességek, mangalica termékek, balatoni borok, békéscsabai házi szárazkolbászok és szalámik, különleges töltelékáruk, szalonnák, sonkák lesznek kóstolhatóak és vásárolhatóak a helyszínen. Rétessütés, erdélyi kürtöskalács, langalló, édességek és megannyi válogatott gasztronómiai finomság várja az érdeklődőket. Szeretettel meghívjuk önt és kedves családját, barátait az immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő Fonyódi Kolbászfesztiválra.

2025. február 8-án ismét megrendezik Perkátán a böllérversenyt. A rendezvény ideje alatt több kulturális, hagyományőrző program is várja a rendezvényre érkezőket. A verseny során a hízósertés feldolgozását, a disznótoros ételek készítését, a böllérmunkát, és a csapatmunka minőségét osztályozzák! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk Perkáta első 2025-ös szabadtéri rendezvényére!
2025. február 8-án ismét megrendezik Perkátán a böllérversenyt. A rendezvény ideje alatt több kulturális, hagyományőrző program is várja a rendezvényre érkezőket. A verseny során a hízósertés feldolgozását, a disznótoros ételek készítését, a böllérmunkát, és a csapatmunka minőségét osztályozzák! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk Perkáta első 2025-ös szabadtéri rendezvényére!

2025. február 8-án ismét megrendezik Perkátán a böllérversenyt. A rendezvény ideje alatt több kulturális, hagyományőrző program is várja a rendezvényre érkezőket. A verseny során a hízósertés feldolgozását, a disznótoros ételek készítését, a böllérmunkát, és a csapatmunka minőségét osztályozzák! Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk Perkáta első 2025-ös szabadtéri rendezvényére!

XXVI. Hájastészta- és fánksütő verseny, XII. Lekvárfőző verseny Csömörön! Immár 26. alkalommal kerül megrendezésre a Hájastészta- és fánksütő verseny, melyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2025. február 8-án 14 órától a művelődési házba. A versenyző csoportok helyben készített süteményeiből a helyszínen megvásárolható kóstolójeggyel ehetnek a látogatóink. A verseny eredményhirdetése 17 órakor lesz a helyszínen. A rendezvényt népzenei produkciók kísérik.
XXVI. Hájastészta- és fánksütő verseny, XII. Lekvárfőző verseny Csömörön! Immár 26. alkalommal kerül megrendezésre a Hájastészta- és fánksütő verseny, melyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2025. február 8-án 14 órától a művelődési házba. A versenyző csoportok helyben készített süteményeiből a helyszínen megvásárolható kóstolójeggyel ehetnek a látogatóink. A verseny eredményhirdetése 17 órakor lesz a helyszínen. A rendezvényt népzenei produkciók kísérik.

XXVI. Hájastészta- és fánksütő verseny, XII. Lekvárfőző verseny Csömörön! Immár 26. alkalommal kerül megrendezésre a Hájastészta- és fánksütő verseny, melyre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2025. február 8-án 14 órától a művelődési házba. A versenyző csoportok helyben készített süteményeiből a helyszínen megvásárolható kóstolójeggyel ehetnek a látogatóink. A verseny eredményhirdetése 17 órakor lesz a helyszínen. A rendezvényt népzenei produkciók kísérik.

2026. február 14-én a Gödrei Töpörtyű- és Forraltbor Ünnep a magyar gasztronómia hagyományait hívja elő, azzal a céllal, hogy a közösségépítésen és a szórakozáson túl a Nyugat- Hegyháti térséget turisztikailag népszerűsítse, településeinek összetartozását erősítse, a hagyományokat őrizze. A rendezvény feleleveníti azon disznóvágások hangulatát, ahol a család a komasággal, barátokkal karöltve dolgozik, és zárásként elkészítik a töpörtyűt.
2026. február 14-én a Gödrei Töpörtyű- és Forraltbor Ünnep a magyar gasztronómia hagyományait hívja elő, azzal a céllal, hogy a közösségépítésen és a szórakozáson túl a Nyugat- Hegyháti térséget turisztikailag népszerűsítse, településeinek összetartozását erősítse, a hagyományokat őrizze. A rendezvény feleleveníti azon disznóvágások hangulatát, ahol a család a komasággal, barátokkal karöltve dolgozik, és zárásként elkészítik a töpörtyűt.

2026. február 14-én a Gödrei Töpörtyű- és Forraltbor Ünnep a magyar gasztronómia hagyományait hívja elő, azzal a céllal, hogy a közösségépítésen és a szórakozáson túl a Nyugat- Hegyháti térséget turisztikailag népszerűsítse, településeinek összetartozását erősítse, a hagyományokat őrizze. A rendezvény feleleveníti azon disznóvágások hangulatát, ahol a család a komasággal, barátokkal karöltve dolgozik, és zárásként elkészítik a töpörtyűt.