Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház Zalaegerszeg
Budapest Feszt országjáró turné fergeteges bulikkal! Irány Tahitótfalu!
Budapest Feszt országjáró turné fergeteges bulikkal! Irány Tahitótfalu!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház Zalaegerszeg


A magyarság szerves kultúráját valaha együttesen alkotta a népzene, a néptánc, a népmese, de a tárgyi kultúra is. Utóbbinak hivatott közvetítője Zalaegerszegen a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház. A 70-es évek végén merült fel a gondolat: kell egy hely, ahol alkotni lehet, mégpedig közösségben. A gondolat, ehhez az időszakhoz kötődően, a fiatalok egy rétegében előretört, a hagyományos népi kultúra - ezen belül is a tárgyi kultúra iránti érdeklődés - s annak megújítására való törekvésben nyilvánult meg, s közösséget teremtett e területen a Fiatal Népművészek Stúdiója megalakításával.

Ezzel együtt létrejött - céltudatosan e tevékenységek helyszíneként - a népi kézműves alkotóház, mely nem „csak” a találkozás helye, hanem az eszközrendszer megteremtésével az alkotás, oktatás helye is lett. Zalaegerszegen az 1982-ben megalakult Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagsága és Zalaegerszeg városa építette fel, a ma is működő, sőt azóta jócskán kibővült alkotóházat a Gébárti-tó gyönyörű környezetében. Azóta a ház szakmailag önálló szervezeti egysége a mindenkori városi művelődési központnak, ugyanakkor az Egyesület szakmai bázisa is.

A ház építészetileg is külön értéket képvisel, hiszen külső és belső megjelenésében egyaránt egyedülálló. Az 1981-82-ben épült épületrész magán hordozza a Nyugat-Dunántúl népi fa építészetének jellegzetes vonásait. A belső berendezés külön értéke, hogy a bútorzat is egyedi, hiszen a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagsága hozta létre azt, az úgynevezett házépítő táborok folyamán. Az épülethez műhelysor is csatlakozik, így bőrműves, faműves, szálasanyag-feldolgozó. A ház udvarában tavaly adták át a boronafalas építkezés megőrzésével elkészített kovácsműhelyt. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület az Alkotóház Gébárti-tóra néző oldalán alakította ki a Panoráma Népművészeti Galériát.

Az alkotóház főbb tevékenységei: mesterség bemutatók és játszóházak az alkotóházban, és külső helyszíneken egyaránt, táborok szervezése szakági, vagy vegyes kézműves tematikával, közösségek szervezése, működtetése; közösségi tevékenységek szervezése, kiállítási tevékenység, saját hagyományőrző rendezvények, szakmai konferenciák szervezése, szakmai képzések, továbbképzések szervezése, pályázatok írása, lebonyolítása, kiadványozás és egyéb más tevékenységek.

Nagyrendezvényeink a Családi Pünkösdi Fesztivál és a Pásztorhagyományok Napja, melyekhez mindig társul a folklór (népzene, néptánc). Közkedvelt programunk a Nyitott Műhelygalériák Napja. Nyári táboraink különböző korosztályokat vonnak be a tárgyalkotás megismerésébe: gyermek, ifjúsági és felnőtt szaktáborok. Az elmúlt években népzenei táborokat is sikeresen megvalósítottunk.

Alkotóközösségeket működtetünk: Zalaegerszegi Hímző Stúdió, Zalai Csipkeműhely, Fazekas Szakkör, Bőrtárgykészítő- és Fafaragó Szakkör, Kosárfonó Szakkör, Komplex Szakkör szülőknek és gyermekeknek, Kovács Stúdió.

A 2019-ben történt fejlesztés során új tevékenységi körrel bővült a szakmai tevékenységünk, állandó kiállításokkal várjuk a hozzánk látogatókat. Ennek az új épületrész ad helyet, mely megjelenésében is alkalmazkodott a benne kiállításra került nemezsátor szerkezeti megoldásához, miszerint az egy öntartó szerkezet, így az állandó kiállítások tere is ezt az építészeti jellegzetességeket hordozza magán. E térben három állandó kiállítás látható, és egy nemezes műhely is helyet kapott a nemezsátor melletti térben.

Legfőbb attrakció az 1996-ban készített honfoglalás-kori nemez vezérsátor rekonstrukciója, melyet a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagsága és segítői - 122 fő - készítettek el a millecentenárium tiszteletére, s ugyan ebben az évben már látványossága volt a Mesterségek Ünnepének, a zalai egyesület rendezvényhelyszínén. A nemezsátor 22 éven át több mint 200 rendezvényen volt látható, s ez azt jelentette, hogy ennyi alkalommal került felépítésre és lebontásra. A kazah típusú nomád lakhely rácsos falú alsó „keregéjét” és a kupola felső körgyűrűjét hajlított tetőlécek kötik össze, megvalósítva ezzel az öntartó szerkezetet, melyet nemez lapok borítanak. Honfoglaló őseink lakhelye is hasonló lehetett.

Az építés során felhasznált alapanyagok: 8 m3 kőrisfa, 7 q gyapjú, valamint felhasználtak a készítésnél 2800 db bőrszeget, s elkészítettek 140 m szövött szalagot, 300 m fonott, sodrott kötözőt is.

A nemezsátor, mint közösségi alkotás elkészülte során az alkotókban megfogalmazódott gondolat még ma is érvényes: „A Honfoglalás 1100. évfordulóján épített jurtánk hitvallás magyarságunkról, közösségi kultúránkba vetett hitünkről. Öröm és nyugalom tölti el szívünket, hogy híd lehetünk a múlt és a jövő között, hogy az ősök fogták a kezünket és bátorították lelkünket, hogy a felvállalt feladatot elvégezzük.”

Az épület galériaszintjén került elhelyezésre Szelestey László néprajzkutató, néprajzi gyűjtő hagyatéka.  A kiállítás alkalmas a pásztorművészet reprezentatív bemutatására. A közel 200 tárgyat felsorakoztató tárlat, a pásztortársadalom önálló tárgykultúrájának állít emléket. A kiállítás számos példát mutat be a pásztorélet használati tárgyai tekintetében: botok, sótartók, tükrösök, borotvatokok, kobakok, gyufatartók. De bemutatásra kerülnek azok az ajándéktárgyak is (mángorlók, vetélők, guzsalyfák), amelyek ugyan olyan díszítményeket kaptak, mint a használati tárgyak, tárgycsoportok. A gyűjteménynek, melynek nem csak összegyűjtése volt nemes tett, hanem feldolgozása, kutathatóvá tételének megteremtése, együttesen adja meg jelentőségét. Szelestey László évtizedeket tett fel az életéből arra, hogy végigbúvárkodja a Dunántúl levéltárait, múzeumait, plébániáit, s ez által tudta megrajzolni a névtelen faragóművészek ismeretlen portréját. A fellelt tárgyi anyagot rendszerezte és felsorakoztatta egy-egy, a kutatásai során kirajzolódó alkotó neve mellé. Ez szakmailag óriási teljesítmény, mindezekről megjelent publikációit is összegyűjtöttük.

Ugyancsak a galériaszinten kapott helyet Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia megalapítója, a magyar organikus építészet megteremtőjének zalai munkáságát bemutató tablókiállítás. Két apropója is van, hogy ide került ez a kiállítás. Egyrészt, mint már említettük a 70-es évek végén kelt gondolat a közösségi  népi kézműves alkotóházak létrehozására, melynek egyik megálmodója Makovecz Imre volt, aki megfogalmazta a Tokajban létrejött első ilyen ház építése során, hogy  ,,A tokaji házépítésnek előre tudott célja és értelme a közösség…  nyitott szellemiségével a ház valamit őriz azokból, akik felépítették, és alkalmas befogadni azokat, akik hisznek a tudatos közösségi lét lehetséges sugárzásában.”

Másrészt a Gébárti Szabadidőparkban 2019-ben került átadásra a Makovecz Imre tervei alapján felépült Boldogasszony Kápolna, melyet néhány évvel halála előtt vetett papírra. A kápolna felfelé keskenyedő, hatszögletű tornyával, gyönyörűen ívelő hajórészével, különleges belső terével - mely a Pieta körvonalát idézi fel- ejti ámulatba a látogatót.

A Gébárti-tó körüli szabadidőparkban látványosságot nyújt még a Gébárti Szoborpark, melyben az Alkotóház által 1992 óta működtetett GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepen alkotó képzőművészek monumentális alkotásai nyújtanak felejthetetlen esztétikai élményt.

A 2019-ben Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata segítségével kialakított emlékparkban a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szakmai táboraiban elkészült rekonstruált fa sírjelek és egy harangláb került elhelyezésre. E szabadtéri kiállítóhely a "Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjelek Emlékpark" nevet viseli.

Szolgáltatások

  • Az állandó kiállítások belépőjeggyel tekinthetők meg. Nagyobb létszámú csoportokhoz előzetes időpont egyeztetése szükséges.
  • Kézműves foglalkozás: előzetes egyeztetés és árajánlat alapján kérhető.

Forrás: Az Alkotóház honlapja

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 13
Göcseji Falumúzeum programok 2021

Göcseji Falumúzeum programok 2021 2021. augusztus 2 - 6.

A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteményeként, hosszas szakmai előkészítést és gyűjtést követően 1968 óta fogadja a látogatókat. A múzeumfalu tavasztól őszig számos hagyományőrző rendezvénnyel várja látogatóit. Bővebben


Zalaegerszeg Bolhapiac 2021

Zalaegerszeg Bolhapiac 2021 2021. augusztus 7.

Várunk szeretettel minden szombat délelőtt Zalaegerszeg legnagyobb bolhapiacán. Fedezd fel nálunk az alkudozás izgalmát, keresgélj, nézz szét a rengeteg árus megannyi portékája közt. Keress `kincseket`, vagy csak egyszerűen sétálj egy nagyot a friss levegőn, érezd jól magad. Bővebben


ZEG Rally Show Zalaegerszeg

ZEG Rally Show Zalaegerszeg 2021. augusztus 8.

Egynapos rali fesztivál , ahol a rallyshow indulói nyolc gyorsasági szakaszt teljesítenek Zalaegerszeg belvárosában és a Zala ZONE Járműipari Tesztpályán. A zalai megyeszékhely mellett a jövő járművei és kommunikációs technológiái számára létrehozott Zala ZONE Járműipari Tesztpályát is megismerhetik a ... Bővebben


Göcseji Múzeum programok 2021 Zalaegerszeg

Göcseji Múzeum programok 2021 Zalaegerszeg 2021. augusztus 9 - 13.

Göcseji Múzeum programajánló. Bővebben


St. Martin koncertek 2021

St. Martin koncertek 2021 2021. augusztus 14. 19:00

St. Martin fellépések, koncertek online jegyvásárlási lehetőséggel. A világhírű St. Martin első önálló lemeze 1994-ben jelent meg Magyarországon St. Martin 1 címmel, mely Ázsiában is aranylemez lett. Azóta számtalan lemezzel ajándékozta meg a zenekedvelő közönséget, koncertjeivel és lemezeivel pedig a ... Bővebben


Edda Művek koncertek 2021

Edda Művek koncertek 2021 2021. szeptember 17.

Edda Művek koncertek országszerte! Ha van zenekar, amely dalaival, üzenetével, falakat lebontó energiájával stabil és megkerülhetetlen szereplője a hazai zenei életnek, akkor az Edda Művek mindenképpen az. Az Edda Művek Magyarország egyik legkedveltebb, legsikeresebb rock zenekara. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 5 999 Ft -tól 15 900 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Zalaegerszegi Sörfesztivál 2021

Zalaegerszegi Sörfesztivál 2021 2021. szeptember 17 - 19.

Nyugat-Magyarország egyik legnépszerűbb sörfesztiválja, mely Zalaegerszeg belvárosában, a Sportcsarnok és Pláza előtti téren kerül megrendezésre. Gasztronómiai, kulturális programok, sörivó versenyek, vidámpark, Bungee Jumping, Sörbicikli, kézműves és import sörök... Bővebben


Zalaegerszegi programok 2021. Fesztiválok, rendezvények, események

Zalaegerszegi programok 2021. Fesztiválok, rendezvények, események 2021. szeptember 17 - 19.

Zalaegerszegi Sörfesztivál 2021

Zalaegerszegi programok, fesztiválok, események, rendezvények, koncertek, kiállítások, vásárok 2021-ben. Bővebben


Dr. Bagdy Emőke előadások 2021. Online jegyvásárlás

Dr. Bagdy Emőke előadások 2021. Online jegyvásárlás 2021. szeptember 24.

Dr. Bagdy Emőke előadások online jegyvásárlási lehetőséggel. Dr. Bagdy Emőke mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 2 100 Ft -tól 3 200 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Zalaegerszeg Art Mozi programok 2021

Zalaegerszeg Art Mozi programok 2021 2021. szeptember 24.

Programajánló. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 2 900 Ft -tól 3 200 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

1 2   


Találatok száma: 4
Apáczai Csere János Művelődési Ház Zalaegerszeg Programok 2021

Apáczai Csere János Művelődési Ház Zalaegerszeg Programok 2021 2021.06.21. - 08.13.

Apáczai Csere János Művelődési Ház programajánlója. Bővebben


Termelői Piac Zalaegerszeg 2021

Termelői Piac Zalaegerszeg 2021 2021.01.01. - 12.31.

Zalaegerszegi termelői piac és Vásárcsarnok a Mérleg téren keddtől vasárnapig. Bővebben


Zala Megyei Népművészeti Egyesület program 2021

Zala Megyei Népművészeti Egyesület program 2021 2021.01.01. - 12.31.

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei. Bővebben


Gébárti- tó kirándulás, séta Zalaegerszeg szabadidős övezetében

Gébárti- tó kirándulás, séta Zalaegerszeg szabadidős övezetében 2021.01.01. - 12.31.

Zalaegerszeg mellett, a várostól északi irányban található a környék legnagyobb mesterséges tava, a két kisebb patak felduzzasztásából keletkezett, mintegy 32 hektáros Gébárti-víztározó. Félszigetén szabadtéri strand található, továbbá egy kutyastrand is kialakításra került. Az elmúlt évek során a helyiek által ... Bővebben
Találatok száma: 6

Csácsbozsoki Arborétum

Csácsbozsoki Arborétum

Csácsbozsoki Arborétum Zalaegerszeg keleti határában, Csácsbozsok városrészben, a városközponttól körülbelül 4 kilométerre található 83 hektáros védett terület, melyen Zala megye erdősült vidékének valamennyi jellemző fa- és cserjefaja megtalálható. Domborzata változatos, minden kitettség fellelhető. ... Bővebben


Csácsi Állatkert Zalaegerszeg

Csácsi Állatkert Zalaegerszeg

Zalaegerszegen a Csácsi-hegyen található Állatkert, Állatsimogató és Állatotthonban olyan egzotikus állatokat is megnézhet és akár meg is simogathat, mint a kenguru, ormányos medve, teve, majom, lámák, emuk. Játszótér, trambulin, körhinta és bográcsozási lehetőség is várja a látogatókat! A hely küldetése, hogy a ... Bővebben


Göcseji Falumúzeum Zalaegerszeg

Göcseji Falumúzeum Zalaegerszeg

A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteménye, a várost átszelő Zala folyó holtága és egy régi vízimalom körül kapott helyet. A skanzen jelenleg negyven különböző építményből (lakóházak, fatemplom, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék, útszéli keresztek) ... Bővebben


Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Zalaegerszeg

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Zalaegerszeg

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, mely gyűjti, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutatja a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét. Ezen kívül gondozza a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, és a szénhidrogénipar, a vízbányászat történeti ... Bővebben


Jánkahegyi-kilátó Zalaegerszeg

Jánkahegyi-kilátó Zalaegerszeg

A kilenc és fél méter magas Jánkahegyi-kilátót 2012 őszén avatták fel a Gyuri Csárda tetején, Zalaegerszeg Kertváros feletti Jánkahegyen. Egész évben ingyenesen látogatható a kilátó. A hegyhátra addig is sokan sétáltak fel csupán a panoráma miatt. A kilátóból kipillantván a távlatok azonnal értelmet ... Bővebben


Madárerdő tanösvény Zalaegerszeg

Madárerdő tanösvény Zalaegerszeg

A zalaegerszegi Madárerdő tanösvény a zalaegerszegi Alsóerdőn hívják fel a figyelmet a környékre jellemző madárfajokra, különleges szokásaikra, meglepő tulajdonságaikra. 1200 méter hosszú. Információs táblák ismertetik a madaraink legérdekesebb jellemzőit, s a különböző madárfajoknak alkalmas ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Zalaegerszeg Bolhapiac 2021
Zalaegerszeg Bolhapiac 2021
  • Zalaegerszeg
2021. augusztus 7.
Göcseji Falumúzeum programok 2021
Göcseji Falumúzeum programok 2021
  • Zalaegerszeg
2021. augusztus 2 - 6.

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás