Sasközpont Látogatóközpont

Sasközpont Látogatóközpont

Kiemelt partner

A Hortobágyi Nemzeti Park Ig. és a Magyar Madártani Egyesület Látogatóközpontja biciklis és gyalogos tanösvénnyel, kiállítással, ragadozómadarakkal.

Jászberénytől mintegy 7 km-re, a Jászárokszállásra vezető út mellett épült fel a Sasközpont, nem véletlenül ezen a helyszínen. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak, köztük a parlagi sasoknak, ezért itt kezdte el működését az a sasetetőhely, melynek életét telente webkamerán keresztül bárki követheti az interneten.

A látogatóközpont nem véletlenül ezen a helyszínen épült fel. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz (HNPI) tartozó Jászsági Madárvédelmi Területen található jelenleg az ország egyik legsűrűbb költő parlagisas-állománya. A térség fontos telelőhelye is a ragadozómadaraknak, köztük a parlagi sasoknak, ezért itt kezdte el működését az a sasetetőhely is, melynek életét telente webkamerán keresztül bárki követheti az interneten.

Az itt található kiállítás és két tanösvény a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában került kialakításra.

A Sasközpontot és a projektben szintén partner Jászberényi Állat- és Növénykertet egy, az állatkertben bérelhető kerékpárokkal bejárható, mintegy 30 km hosszú tanösvény körút köti össze, amely a Jászság természeti értékeit mutatja be. A Sasközpontból a látogatók egy 4 km-es gyalogos tanösvényt végigjárva ismerkedhetnek meg a parlagi sasok életével.

Az intézmény egyaránt fontos helyszíne a kutató-, a természetvédelmi és a szemléletformáló munkának, mivel a bel- és kültéri kiállítások mellett iroda, szolgálati lakás, 24 fős szálláshely és játszótér is kialakításra került benne. Emellett bemutatásra kerülnek a Jászságra jellemző ragadozómadár-fajok azon sérült példányai is, amelyek már nem elengedhetőek vagy a gyógykezelésüket követően elengedésre várnak.

2021.01.01 - 2021.12.31


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Kapcsolat, elérhetőség
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG