Segesd (Somogy megye)

Segesd település Somogy megyében. Nagyatád kistérségéhez tartozik.

Fájdalmas Szűz somogyi búcsújáróhelye ( Dózsa tér ) :  A két falurész határán, a forrás fölötti domboldalon látható a kápolna (Szentkút, kegyhely, búcsújáróhely). A legenda szerint a falu szélén folyó patak közelében megjelent - még a török idők előtt - Szűz Mária, és egy pásztorfiút kigyógyított súlyos betegségéből. Ettől fogva csodatévő víznek tartják a forrást. Több gyógyulásról is készült feljegyzés. "A segesdi hegy tövében felbukkanó forrásnál már a török időkben is sokan visszanyerték egészségüket. Ezek hírére gróf Széchenyi Antal tábornok kápolnát építtetett föléje, ahol a sasvári pálos templom (Szlovákia) híres Pietájának másolatát helyezte el. A barokk kápolna festőien szép erdős környezetben áll. A Fájdalmas Anya XVIII. század közepi festett, faragott fa kegyszobra fölött a baldachin Sasvár egykori, ma már nem létező kegyoltárát idézi." (Barna Gábor: Búcsújáró és kegyhelyek Magyarországon) A kútnál Mária közbenjárására sok imameghallgatás történt, sokan nyerték vissza egészségüket. A hálás hívők ajándékai jelzik mindezt, amelyek a kegykápolna falán találhatók. A Fájdalmas Szűz somogyi Búcsújáróhelyén 5 búcsút tartottak régen: a Pünkösdit, a Sarlósboldogasszony-, a Nagyboldogasszony-, a Kisboldogasszony-, és a Magyarok Nagyasszonya napit. Az elmúlt években Nagyboldogasszony és Kisboldogasszony ünnepére szerveztek zarándoklatot az ország minden részéről érkezőknek.

Római katolikus templom ( József A. u. 2. ) : Segesd első templomát a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelték 1294-ben. A barokk kori átépítés alapkőletételére 1755. augusztus 24-én került sor, Szent László és Szent Katalin ereklyéivel együtt. A Krisztus levétele Szűz Máriával oltárképet Schaller István készítette, s 1777-ből való, míg a Szent Katalint ábrázoló oltárképet Dorfmeister festette 1779-ben. A 14 darabból álló Stációt 1848-ban fejezte be Horváth Hilárion szerzetes.

 

 

 


Kategóriák

Találatok száma: 1

PROGRAMGAZDÁK


Árpád-házi Szent Margit Helytörténeti Múzeum és Könyvtár Segesd

Árpád-házi Szent Margit Helytörténeti Múzeum és Könyvtár Segesd

Segesd szívében a postaépület szomszédságában van az Árpád-házi Szent Margit Múzeum és Könyvtár. Segesd gazdag történelmi emlékekben, az ásatások feltárták az ispánsági központ csaknem egészét, s jelentős leletekre bukkantak. A múzeum a XIX. századi uradalmi malomépületben kapott helyet, amely műemlék ... Bővebben
Szeretne megjelenni ebben a találati listában?
TÖLTSE fel online, és küldje be programját! A nevezéshez, előzetes regisztrációhoz, bejelentkezéshez, asztalfoglaláshoz, szállásfoglaláshoz, ajánlatkéréshez, jegyvásárláshoz, közvetlen információkéréshez, kapcsolatfelvételhez szükséges elérhetőségeket régebbi és új megjelenéseihez is megrendelheti. Bővebb információért keresse szerkesztőségünket!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!