Segesd
Borbirtok a Balatonnál prémiumborokkal és programokkal!
Borbirtok a Balatonnál prémiumborokkal és programokkal!

Segesd (Somogy megye)


Feliratkozás értesítésre Iratkozz fel Segesd legfrissebb programajánlataira! Ne maradj otthon!

Segesd település Somogy megyében. Nagyatád kistérségéhez tartozik.

Fájdalmas Szűz somogyi búcsújáróhelye ( Dózsa tér ) :  A két falurész határán, a forrás fölötti domboldalon látható a kápolna (Szentkút, kegyhely, búcsújáróhely). A legenda szerint a falu szélén folyó patak közelében megjelent - még a török idők előtt - Szűz Mária, és egy pásztorfiút kigyógyított súlyos betegségéből. Ettől fogva csodatévő víznek tartják a forrást. Több gyógyulásról is készült feljegyzés. "A segesdi hegy tövében felbukkanó forrásnál már a török időkben is sokan visszanyerték egészségüket. Ezek hírére gróf Széchenyi Antal tábornok kápolnát építtetett föléje, ahol a sasvári pálos templom (Szlovákia) híres Pietájának másolatát helyezte el. A barokk kápolna festőien szép erdős környezetben áll. A Fájdalmas Anya XVIII. század közepi festett, faragott fa kegyszobra fölött a baldachin Sasvár egykori, ma már nem létező kegyoltárát idézi." (Barna Gábor: Búcsújáró és kegyhelyek Magyarországon) A kútnál Mária közbenjárására sok imameghallgatás történt, sokan nyerték vissza egészségüket. A hálás hívők ajándékai jelzik mindezt, amelyek a kegykápolna falán találhatók. A Fájdalmas Szűz somogyi Búcsújáróhelyén 5 búcsút tartottak régen: a Pünkösdit, a Sarlósboldogasszony-, a Nagyboldogasszony-, a Kisboldogasszony-, és a Magyarok Nagyasszonya napit. Az elmúlt években Nagyboldogasszony és Kisboldogasszony ünnepére szerveztek zarándoklatot az ország minden részéről érkezőknek.

Római katolikus templom ( József A. u. 2. ) : Segesd első templomát a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelték 1294-ben. A barokk kori átépítés alapkőletételére 1755. augusztus 24-én került sor, Szent László és Szent Katalin ereklyéivel együtt. A Krisztus levétele Szűz Máriával oltárképet Schaller István készítette, s 1777-ből való, míg a Szent Katalint ábrázoló oltárképet Dorfmeister festette 1779-ben. A 14 darabból álló Stációt 1848-ban fejezte be Horváth Hilárion szerzetes.

 

 

 


Kategóriák

Találatok száma: 1

PROGRAMGAZDÁK


Árpád-házi Szent Margit Helytörténeti Múzeum és Könyvtár Segesd

Árpád-házi Szent Margit Helytörténeti Múzeum és Könyvtár Segesd

Segesd szívében a postaépület szomszédságában van az Árpád-házi Szent Margit Múzeum és Könyvtár. Segesd gazdag történelmi emlékekben, az ásatások feltárták az ispánsági központ csaknem egészét, s jelentős leletekre bukkantak. A múzeum a XIX. századi uradalmi malomépületben kapott helyet, amely műemlék ... Bővebben
Szeretne megjelenni ebben a találati listában?
TÖLTSE fel online, és küldje be programját! A nevezéshez, előzetes regisztrációhoz, bejelentkezéshez, asztalfoglaláshoz, szállásfoglaláshoz, ajánlatkéréshez, jegyvásárláshoz, közvetlen információkéréshez, kapcsolatfelvételhez szükséges elérhetőségeket régebbi és új megjelenéseihez is megrendelheti. Bővebb információért keresse szerkesztőségünket!

Hol járunk?

Segesdi programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával?
PROGRAMOT KÜLDÖK BE
Szeretne online jegyet értékesíteni?
Növelje bevételeit online jegyértékesítéssel! Bővebb információért keresse ügyfélszolgálatunkat!