Acetánia Ecetmúzeum
A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílt meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. Az Acetánia Ecetmúzeum egy olyan kiállítótér, ahol a látogatók a legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével ismerhetik meg a borecetek gazdag történetét és izgalmas előállítási módját. A múzeum élményszerűen mutatja be az érdeklődőknek ennek az emberiséggel közel egyidős fűszernek a kultúrtörténetét. A látogatás során megismerkedhetnek az ecetek megannyi fajtájával, elkészítésük mikéntjével és kalandos történelmükkel. Az Acetánia, a Borecet Művek alagsorában nyílt meg, Bodrogkeresztúron.
Ha kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, a többségnek a zöld flakonos, ipari ecetsav jut eszébe. Mire is használjuk ezt? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és olykor, nagyon óvatosan mérve, ezzel savanyítjuk a bablevest. Szégyenletes kép egy olyan fűszerről, melynek készítésének hagyománya visszanyúlik időszámításunk előttig.
Nincs benne a köztudatban, hogy olyan ecetalapanyagok léteznek, mint a bor, sör, rizs, gyümölcsök, vagy akár a méz. Ezekből rengeteg féle ecet készül, amelyek mind-mind magukban hordozzák az alapanyagokra jellemző íz- illatanyagokat. A jó minőségű, biológiai eljárással készült, sokszor akár évekig érlelt ecetek elsősorban fűszerek, és nem savanyítószerek. Pár csepp minőségi bor-, balzsam-, vagy gyümölcsecettel bármilyen ételt „megbolondíthatunk”, izgalmasabbá tehetünk.
A modern kialakítású múzeum élményszerűen mutatja be az érdeklődőknek ennek az emberiséggel közel egyidős fűszernek a kultúrtörténetét. A látogatás során megismerkedhetnek az ecetek megannyi fajtájával, elkészítésük mikéntjével és kalandos történelmükkel.
Az Acetánia Ecetmúzeum a bodrogkeresztúri Borecet Művek pincéjében található, egy olyan kiállítótérben, ahol a látogatók a legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével ismerhetik meg a borecetek gazdag történetét és izgalmas előállítási módját.
A múzeumot Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete alapította. Az egyesület létrejöttének célja is az volt, hogy megismertesse az emberekkel a természetes eceteket illetve megváltoztassa az érdeklődők ecetről kialakult képét.
Nyitvatartás:
Hétfő – Péntek 08:00 – 16:00
Egyéb időpontban: egyeztetés alapján,
Hétvégi látogatás esetén kérjük jelentkezzen be a fenti telefonszámon
Forrás: A Múzeum honlapja
2021.01.01 - 2021.12.31 |

Bodrogkeresztúr piac 2021. Hegyalja Ízei - Termelői piac 2021.01.01. - 12.31.
Piactér: kettős jelentése van, itt találkozik a helyi áru, a vásárlókkal. És itt találkoznak a helyiek is egymással. Bővebben

Acetánia Ecetmúzeum
A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílt meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. Az Acetánia Ecetmúzeum egy olyan kiállítótér, ahol a látogatók a legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével ismerhetik meg a borecetek gazdag történetét és izgalmas ... Bővebben

Magyar Motorok Múzeuma
Magángyűjteményből jött létre 1997-ben a Magyar Motorok Múzeuma Bodrogkeresztúron. Az 1945 utáni magyar motorkerékpár-gyártásnak és a korszak használati tárgyainak szentelt múzeum, közösségi találkozóhely a magyar motorok megszállottjai számára. A kiállítás hiteles történeti képet ad a különböző típusú magyar ... Bővebben

Panoráma Kilátó-pont Bodrogkeresztúr
A kilátó egy Bodrogkeresztúr felett elterülő hegyen áll, kőből készült korong mivoltában, egy fém iránytűvel a közepén. Az egyik irányból a dombságot, a Bodrog folyót láthatjuk majdnem Sárospatakig, majd a másik irányból a Tokaji-hegy, majd Mád látványa vár. Itt minden van, ami szépség. A kilátó ... Bővebben