Falumúzeum Györköny
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Falumúzeum Györköny


Az 1983 - ban megnyílt múzeum hagyományosan berendezett lakásbelsőt mutat be - bútorokkal, konyhai és kézműves eszközökkel. A berendezési tárgyakat a lakosok gyűjtötték Kuti Imre kezdeményezése és vezetése mellett. Maga az épület valamikor az 1900 - as évek elején épült a kor építkezési szokásai szerint döngölt falakkal, kis ablakokkal, náddal fedett nyeregtetővel. Az udvari homlokzaton faoszlopos tornác látható. A ház utcai homlokzatához deszkakerítés csatlakozik, kis - és nagykapuval. Az épület érdekessége még, hogy tűzfala paticsból készült.

A lakóház három helyiségből áll: az ajtón belépve a konyhában vagyunk, amihez egy nyitott kémény és kemence tartozik. A szinte hiánytalanul berendezett konyha tükrözi a régi életet. Az 1880 – ból származó szépen festett köcsögtartó deszkán és a hozzátartozó edényeken akad meg először tekintetünk, majd a szemközti fal tányértartóin a festett tányérokkal és régi evőeszközökkel. A kemencén és a mellette álló „csikó”- tűzhelyen füles cserépfazekak, öntött vasból készült fazekak, lábosok és egyéb apró konyhai felszerelések árulkodnak a múlt emlékeiről. A kemence mellett minden fontos kelléket megtalálhatunk a kenyér és a kalács sütéséhez: sütőlapát, dagasztóteknő állvánnyal, kendő tartófával, lisztes lapát, stb.

Az utca felöli a tulajdonképpeni élet színtere. Itt születtek meg a gyermekek, és itt ravatalozták fel a halottakat. Belépve jobbról és balról egy - egy szekrény áll (egyiken "Michael Koch Anno 1833" felirat). A véletlen műve, hogy a tulipántos láda tulajdonosa szintén Koch nevű.

A folyosóra nyíló ablak alatt áll a sublót, rajta varrott terítő, melyen faragott tükör és különböző porcelánedények állnak. Az asztalt sarokpad öleli körül, 1885-ös évszámmal, valamint egy öntvénykeretes petróleumlámpa díszíti még a sarkot. Az asztalon megtaláljuk az üveg légyfogó mellett a gót betűs Bibliát is. A jobb oldali ablak alatt található a varrógép, hajtóján varrókosár eredeti felszereléssel (pl: kézzel kovácsolt olló).
A fal mentén láthatjuk az ágyakat, kézzel varrott ágyneművel, ágytakaróval, valamint felettük egy gót betűs idézettel a Bibliából. Az ágyak előtt rongyszőnyeg terül el, rajta festett bölcső áll, melyben egy baba fekszik szépen keményített kelengyében; a pólyát piros – fehér szalaggal kötötték át és hímzett keresztelő kendővel takarták le.
Az ágyak végén egy menyasszonyi ruhában öltöztetett bábú áll, - a helyi viseletnek megfelelően - tiszta feketében. Érdekes módon ezt a hagyományt egészen 1920-as évekig megőrizték.
A sarokban esztergált fogason lóg a tarkán felpántlikázott újonckalap. A szekrényekben helyben gyűjtött textíliák, ruházati kellékek találhatók.

Forrás: A település honlapja

 

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 1

Falumúzeum Györköny

Falumúzeum Györköny

Az 1983 - ban megnyílt múzeum hagyományosan berendezett lakásbelsőt mutat be - bútorokkal, konyhai és kézműves eszközökkel. A berendezési tárgyakat a lakosok gyűjtötték Kuti Imre kezdeményezése és vezetése mellett. Maga az épület valamikor az 1900 - as évek elején épült a kor építkezési szokásai ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Termelői Piac Nagydorog 2021
Termelői Piac Nagydorog 2021
  • Nagydorog
2021. február 27.

Ez is érdekelheti!


Pontos cím, geokód, térkép
7045 Györköny , Kossuth Lajos utca 325.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Györkönyi programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események