Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Soproni kikapcsolódás - Természet, kultúra, történelem, gasztronómia és színes programok!
Soproni kikapcsolódás - Természet, kultúra, történelem, gasztronómia és színes programok!
Decemberi nyereményjáték
Decemberi nyereményjáték

A Magyar Nyelv Múzeuma, múzeumlátogatás Sátoraljaújhelyen

2018.09.01. - 12.31.

Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsös kertjének helyén található A Magyar Nyelv Múzeuma. Az Európában egyedülálló intézmény modern és mégis tájba illő impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte. A múzeumban három kiállítótér, könyvesház, szemináriumi terem kapott helyet, valamint egy előadóterem száz kényelmes zsöllyével, korszerű hang- és fénytechnikával, amely alkalmassá teszi hangversenyek, kulturális találkozók, irodalmi estek megrendezésére is.

A Magyar Nyelv Múzeuma, múzeumlátogatás Sátoraljaújhelyen

Kiállítások

A Magyar Nyelv Múzeuma jelenleg a következő kiállításokkal várja a látogatókat:

Beszélni nehéz
Magyar Örökség: a „Beszélni nehéz” anyanyelvi mozgalom története

A magyar beszédművelési mozgalom történetét mutatja be Péchy Blanka 1960-as kezdeményezésétől egészen napjainkig.
Könyvek, emlékplakettek, oklevelek, újsághírek és fényképek adnak hírt a mozgalom előzményeiről, a Kazinczy-díj Alapítványról, az anyanyelvi ifjúsági versenyekről.

Beszélő helynevek
A tulajdonnevekről azt tanuljuk, hogy azok önálló jelentéssel nem bíró elemei nyelvünknek, s fő szerepük az egyénítés, a megkülönböztetés.
Mivel azonban többségükben köznévből fejlődtek, jelentéstartalmuk összefügg a megfelelő köznév jelentésével. Igen jól megfigyelhetjük ezt helyneveink esetében. Anyanyelvünk gazdagságát és játékosságát kihasználva az itt bemutatott 9 mondatba 48 hazai település nevét építettük be, sajátos módon szólaltatjuk meg tehát néhány városunk, községünk nevét.

Görbe tükör
Karinthy a kávéházban

Karinthy-ábrázolások, -relikviák, -kéziratok, valamint korhű, a 20. század elejéről származó tárgyak és az írót egykor megihlető technikai eszközök láthatók a kiállításon.
“Halló, itt Karinthy Frigyes, költő a huszadik századból!” Maga Karinthy Frigyes köszönti telefonon a Görbe tükör című kiállításba érkező látogatókat. A telefoncsörgés a kiállítás központi egységében, a korhűen kialakított kávéház egyik szegletében szólal meg, amelynek neve szintén Karinthy mondása: „Ahol az írók eszik egymást”. A valóságban Karinthy Frigyes barátaival gyakran időzött a Baross, a Valéria, a Balaton, az Otthon, a Bucsinszky, a Japán, a Dunacorso, valamint a Hadik és a Centrál falai között; a legendássá lett, egyben a Nyugat folyóirathoz tartozók törzshelyének számító New York mellett. Az író gazdag életművének jelentős része kávéházakban született. A kávéházak levegője éltető elemévé vált Karinthynak. Az itt folyó társas élet folytonos szellemi készenlétet igényelt, ugyanakkor azonnali visszacsatolást is jelentett.  Írótársai figyelme közepette Karinthy itt ontotta kamaszos tréfáit, szóvicceit, gyártotta nevettető és meghökkentő történeteit, itt írta karcolatait, irodalmi karikatúráit, ötlötte ki számtalan nyelvi játékát, amelyeket éppen a kortársak írásai, a technika vagy a nők ihlettek.
Kiállításunkon a kávéházi enteriőr köré elrendezett fényképeken, rajzokon, szövegtáblákon és monitorokon a kávéházi világ felől pillantunk rá Karinthy életpályájának egy-egy kiemelt mozzanatára: a New York kávéházban való jelenlétére, az Így írtok ti születésére, a Karinthy és a nők gondolatkörre, valamint a pályát meghatározó Nyugat folyóirat és Karinthy kapcsolatára. Nem is igazán az életúton van a hangsúly ebben a tárlatban, hanem azon, hogyan hívták elő a különböző élethelyzetek az íróból „karinthységét”, a nyelvi humor utánozhatatlan formáját. A kiállítás jól mutatja Karinthy személyiségének mozaikos sokszínűségét: egyszerre volt író, költő, újságíró, humorista, feltaláló, bűvész, férj és szerető. Bármerre fordult, a humor ott bujkált, és ő előhívta.
A Nyugat és a nyugatos barátságok – kiemelt figyelemmel Kosztolányi Dezsőre – is egy nagyobb kitérő a tárlat tematikájában. A következő egységre egy képeslap vezet át, amelyet „Drága Desiré”-nek (Kosztolányi Dezsőnek) címzett a Zeppelin fedélzetéről. Szenvedélyesen érdekelte minden technikai és művészeti újdonság, a fotografálás, a film, ezért a kiállítás egyik látványos helyszíne a kávéház mellett a vetítőterem. Az archív híradó- és amatőrfilm-részleteken Karinthy alakja jelenik meg fiával hógolyózva, a léghajót üdvözölve és Kosztolányival dohányozva. Ének- és beszédhangját telefonon és fülhallgatón keresztül élvezhetjük.
Nem utolsósorban izgatták a nők, akik delejes vonzásukkal képesek hatalmukban tartani a férfiakat. Különlegességként látható gyermekkori naplójának azon oldala, ahová tizennégy női arcot rajzolt fel a gyermek Karinthy, így üzenve felnőttkori önmagának: ha lesz felesége, vajon melyik archoz fog a hölgy a leginkább hasonlítani?
Az önirónia, irónia, a másik fél észjárásának próbálgatása, felelősség és számonkérés – alkotói világképének, írói magatartásának egyként részévé váltak. Irányultságát jórészt gyermekkorából hozott és felnőttkorában is megőrzött kíváncsiságának, kísérletező, játékos és jövőt fürkésző szellemének, a felfedezések iránti nyitottságának, illetve az elvont gondolkodás iránti vonzalmának köszönhette.
A Karinthyhoz hasonló játékosságot kedvelő látogatók anagramma és eszperente nyelvi játékokon próbálhatják ki magukat.
Az üdítő, friss, könnyed kiállítási sétán nemcsak a megszokott, ismertebb írásai teszik próbára a látogatók rekeszizmait, hanem váratlanul pajzán köntöst is ölthetnek e karinthyságok átírt hirdetési szövegekben vagy Kosztolányi-üzenetekben. Összességében mondhatnánk azt is, hogy a következő kilenc hónapban Karinthy kabarézik A Magyar Nyelv Múzeumában. Az utánozhatatlan, humoros Karinthy-nyelvezet, a blődlizés, a halandzsa, az eszperente kíséri a bemutatott személyes tárgyakat, kéziratokat, fotókat.

Ott látok egy aranyágat…
Archaikus népi imáink nyelvi világa

A kiállítás 11 tablóján Erdélyi Zsuzsanna archaikus népi ima-gyűjtéseinek legkülönlegesebb darabjai elevenednek meg.
A pannók alkotói a legszebb imák irodalmilag is nagy értékű, verbális világát vizuális népművészeti kontextusba helyezték a népi vallásosság ihlette népművészeti tárgyak és a kapcsolódó szakrális helyek fotóival és montázsaival, a Kárpát-medencei archaikus népi imatípusok térképével, a népi szakralitás kapcsolódó nyelvi emlékeivel. Így ebben a kiállításban nyelv és folklór, népi hitvilág és népművészeti tárgyi emlékek alkotnak sajátos egységet. A kiállítás egyúttal Erdélyi Zsuzsanna tudományos munkássága előtt is tiszteleg.  A tárlet létrehozói Pomozi Péter és Karácsony Fanni, a művészeti szerkesztés és nyomdai előkészítés Karácsony Fanni munkája.

Nyelvlesen
Kalandozások a nyelv körül

2014. március 27-én új állandó kiállítás nyílt Széphalmon, a földszinti kiállítóteremben, Nyelvlesen. Kalandozások a nyelv körül címmel.
A bemutató különlegessége, hogy nem statikus ismeretátadásra, bemutatásra épül, inkább múzeumpedagógiai tapasztalatokon alapuló szerepjáték, melynek során a látogatók az érdekes, szórakoztató információk mellett egyben reflektáltabbá válhatnak saját és környezetük nyelvhasználatára is.  A „kalandjáték” során a vendégek jobban bele tudják élni magukat a tárlat miliőjébe, ezért könnyebben rögzül az átadni kívánt információ. Erre a fajta forgatókönyvre kevés példa van nemcsak Magyarországon, de Európában is, így a széphalmi intézmény nemcsak iránykövető lesz, hanem úttörője is e stílusváltásnak.
   

Kazinczy Emlékcsarnok
Kazinczy Ferenc huszonöt éven át, 1806-tól egészen haláláig, 1831-ig élt Széphalmon. Halála után háza, kertje pusztulásnak indult, megmentésére a Kazinczy- Alapítvány keretében gyűjtést szerveztek.

Az emlékcsarnok 1876 óta fogad látogatókat. Mai berendezése 1882-től fokozatosan alakult ki, az ereklyék összegyűjtésében Becske Bálintnak, az író lelkes unokájának vannak hervadhatatlan érdemei. A Kazinczy Emlékcsarnokban megtekinthető többek között Kazinczy néhány személyes használati tárgya, rajza és kézirata, több egykorú portréja.


Nyitvatartás, jegyárak

Nyitvatartás

K - V: 8.00 - 16.00
Hétfőn zárva

A múzeumban italautomata üzemel (kávé, tea, üdítő).

Belépődíjak

A Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokba
egységesen: 300 Ft

A Magyar Nyelv Múzeumába és a Kazinczy Ferenc Emlékcsarnokba
teljes árú jegy: 600 Ft
kedvezményes jegy: 300 Ft

fotójegy: 500 Ft – vakuzni tilos
videójegy: 1.000 Ft – vakuzni tilos
tárlatvezetés: 20 főig 4.000 Ft/csoport, 40 főig 6.000 Ft/csoport (nem tartalmazza a belépőjegy árát)
múzeumpedagógiai foglalkozás: 20 főig 4.000 Ft/csoport, 40 főig 6.000 Ft/csoport (előzetes bejelentkezés szükséges)

Forrás: A magyar nyelv múzeumának honlapja


Zempléni Fesztivál, Arany János: Buda halála, Csavar Színház előadása

Ez a csodálatos mese a romantikus nagymester tollából, „mintha idegről lőtt nyílvesszeje volna”, repít minket a korai középkor varázslatos birodalmába. Buda bölcsen megosztja a hatalmat öccsével, ám az ármány éket ver a két testvér közé. A tragikus vég elkerülhetetlen. Hogy a hunok birodalma más idegen földeken ereszthessen erős gyökeret, ahhoz Etelének el kell távolítania a legnagyobb akadályt. Ez az akadály saját bátyja, Buda. Halálával Etele lesz a hunok egyedüli királya, ám bűne fölött az Öreg Isten nem hunyhat szemet, ezért Etele hatalma véges. Zenés - bábos előadás egy olyan varázslatos világról, mely történelmünk naívan elképzelt, de szívünknek mégis jóleső része.
Az előadás 7 éves kortól ajánlott.

Előadja: Gál Tamás
Közreműködők:
Zenész: Mester András
Bábokat öltöztette: Kiss Szilvia
Zene: Gál Tamás
Rendezte: Gál Tamás


2018.09.01. - 2018.12.31.
2018.09.01. - 2018.12.31.
Találatok száma: 1

Turistaszállás Sátoraljaújhely

Turistaszállás Sátoraljaújhely

A szálláshely megnyitásával a vendégeink régi vágyát váltottuk valóra, hiszen a téli időszakban egyre nagyobb igény mutatkozik a síterephez közeli, elérhető áron foglalható szálláshely iránt. Ugyanakkor nyáron is sok kiránduló osztály, baráti társaság vagy család szeretne a bobpálya közelében ... Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Országos Széchenyi Könyvtár

Programajánlat

Sátoraljaújhelyi programok 2018
Sátoraljaújhelyi programok 2018
  • Sátoraljaújhely
2018. december 1 - 31.
Pesterzsébeti Múzeum programok 2018
Pesterzsébeti Múzeum programok 2018
  • Budapest
  • XX. kerület
2018.11.05. - 12.20.
Cselley-ház  látogatás Mosonmagyaróváron
Cselley-ház látogatás Mosonmagyaróváron
  • Mosonmagyaróvár
2018.01.01. - 12.31.
Gül Baba Türbéje Rózsakert és Múzeum
Gül Baba Türbéje Rózsakert és Múzeum
  • Budapest
  • II. kerület
2018.10.01. - 12.31.

Szolgáltató


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
A Magyar Nyelv Múzeuma, múzeumlátogatás Sátoraljaújhelyen

Legjobb élmények

Ezt látni kell! Mini világ óriási élményekkel!
Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Síeljen Ausztriában, sziesztázzon Sopronban!
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Szilveszterezzen Budapesten Velünk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Téli akciós wellness idilli környezetben!
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket