Anna-bál Balatonfüred 2022

Anna-bál Balatonfüred 2022


Július 23-án rendezik meg Balatonfüreden a 197. Anna-bált! A balatonfüredi Anna-bál történelmi hagyományra visszatekintő rendezvény, az ország egyik legrégebbi bálja. Hangulatában és tradícióiban feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát a Reformkort. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, melyre éjfél után kerül sor. A Hajókikötő előtti Vitorlás téren utcabálon szórakozhat a nagyközönség. A patinás rendezvényt ezúttal is az Anna Fesztivál szabadtéri programjai előzik meg. Lesz prímásverseny, operagála, kórusok hangversenye és szívhalászat.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

197. Anna-bál Balatonfüreden

2022. július 23. 18.00

Anna Grand Hotel

Az ország egyik legrégebbi társadalmi eseménye az Anna Grand Hotel díszes termeiben, patinás udvarában.

A füredi Anna-bálról

Az első Anna-bál Szentgyörgyi Horváth Fülöp János (1777-1841) nevéhez fűződik, ő rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban. A bált lánya, Krisztina tiszteletére tartották.

Krisztina 1805. július 15-én született Baján, öt keresztnevet viselt, de ezek között az Anna nem szerepelt.

A feltételezések szerint ez a bál volt Krisztina későbbi férjével való megismerkedésének színhelye. Az, hogy valóban itt találkoztak-e először eleméri és ittebei Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, kérdéses.

Az esküvőt minden esetre 1826. május 18-án tartották Répceszentgyörgyön, azonban a pár szerelmének beteljesülését a fiatalasszony következő év februári halála megakadályozta. Férje altábornagyként 1849-ben egyike volt az aradi vértanúknak, ám az arról szóló történet, hogy holttestét felesége csempészte volna haza, egyértelmű hiedelem.

A 19. századi arisztokraták legkedveltebb báljaként elhíresült eseményen olyan Balatonfüredhez kötődő hírességek vettek részt, mint Blaha Lujza, Jókai Mór és Vörösmarty Mihály.

Az Anna-bálok nem minden évben kerültek megrendezésre és bálkirálynőt is csak 1862-ben választottak először, Kozma Irma személyében.

PROGRAM:

A bál fővédnöke:

Káel Csaba

Magyar Nemzeti Mozgóképipar Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos

A bál védnökei:

Dr. Simon Attila
a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
vezérigazgatója

Ókovács Szilveszter
a Magyar Állami Operaház
főigazgatója

dr. Bóka István
Balatonfüred Város
polgármestere

PROGRAM:

18.00 óra

Vaszary Villa

Első bálozók és vendégek gyülekezője

18.30 óra

A 2021. évi 196. Anna-bál szépe (Horváth Eszter)
sétakocsikázik a városban, indulás a Gyógy térről

Közreműködik:

Nemzeti Lovas Díszegység

Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Mezőhegyes

19.30 óra

Ünnepélyes bevonulás

Közreműködik: Verbunk Veszprém Népi Koncertzenekar

Művészeti vezető: Radics Tibor

20:15 óra

Báli nyitány

ÜNNEPI KÖSZÖNTŐT MOND A BÁL FŐVÉDNÖKE:

Káel Csaba

Magyar Nemzeti Mozgógépiar Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos

A BÁLT MEGNYITJA:
Dr. Bóka István polgármester

KISS ERNŐ DÍJ ÁTADÁSA

A nyitótáncokat a Magyar Állami Operaház balettművészei
adják elő.

Közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar
(művészeti vezető: Kováts Péter)

21.00 óra

Ünnepi vacsora

22.35 óra

OPERETT GÁLA

Közreműködnek:

Sáfár Orsolya Artisjus-díjas operaénekesnő

Boncsér Gergely Simándy József-díjas operaénekes

A Bartók–Pásztory díjas Mendelssohn Kamarazenekar

Vezényel:

Kováts Péter
Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész

Nyitány – Johann Strauss: A cigánybáró című operettjéből

Előadja: a Mendelssohn Kamarazenekar

Barinkay belépője – Johann Strauss: A cigánybáró című operettjéből

Előadja: Boncsér Gergely

Szaffi dala – Johann Strauss: A cigánybáró című operettjéből

Előadja: Sáfár Orsolya

Toborzó (Homonnay dala) – Johann Strauss: A cigánybáró c. operettjéből

Előadja: Boncsér Gergely

Vilja dal – Lehár Ferenc: A víg özvegy c. operettjéből

Előadja: Sáfár Orsolya

Daniló belépője – Lehár Ferenc: A víg özvegy c. operettjéből

Előadja: Boncsér Gergely

Ajk az ajkon (duett) – Lehár Ferenc: A víg özvegy c. operettjéből

Előadja: Sáfár Orsolya és Boncsér Gergely

Johann Strauss: Éljen a magyar – polka

Előadja: Mendelssohn Kamarazenekar

23.15 óra

A báli közönség által kiválasztott 15 legszebb lány bemutatkozása

GÁLAMŰSOR 

FARKAS GÁBOR GÁBRIEL & HIS BAND

Sztárvendég:

A bálon a szalonzenét a Tarsoly zenekar, a tánczenét FARKAS GÁBRIEL BAND, a cigányzenét KALLÓ ZOLTÁN Príma díjas előadóművész és zenekara biztosítja. A Gyógy téren Pingiczer Szilárd zongorázik.

A bálhoz idén is több lovas program kapcsolódik:

Július 23-án, szombaton 18.30-19.10 között, a tavalyi Anna-bál szépe kocsikázása az alábbi útvonalon történik: Gyógy tér – Blaha - Jókai – Ady Endre utca – Szent István tér – Kossuth tér – Fürdő – Köztársaság – Ady – Jókai  – Honvéd utca. A mezőhegyesi fogatot a Nemzeti Lovas Díszegység huszárjai kísérik.

Július 23-án, szombaton 18.30-20.00 óra között kijelölt útvonalon fizető vendégek részére rendeznek sétakocsikázást. A 30 perces turnusok az alábbi útvonalon haladnak: Kisfaludy Színpad - Zákonyi Ferenc utca - Széchenyi út – körforgalom - 71-es főút - Zákonyi utca - Kisfaludy Színpad.

A négy hintó 18.30, 19.00, 19.30 és 20.00 órakor indul.

Július 24-én, vasárnap a 197. Anna-bál szépe és udvarhölgyei kocsikáznak 11.00 - 12.30 között az alábbi útvonalon: Móló bejárata – Kisfaludy – Blaha - Jókai  – Ady Endre utca– Szent István tér – Kossuth tér – Fürdő utca – Kemping – Széchenyi utca – Halászkert      étterem.

A fogatokat a Nemzeti Lovas Díszegység huszárjai kísérik.A 197. Anna-bál és kísérőrendezvényei miatt július 20-24. között, Balatonfüreden megváltozik a forgalmi rend a Kisfaludy-, illetve a Blaha Lujza utcákban.

Útlezárások Balatonfüreden

A 197. Anna-bál és kísérőrendezvényei miatt július 20-24. között, Balatonfüreden megváltozik a forgalmi rend a Kisfaludy-, illetve a Blaha Lujza utcákban.

Július 20-22-én 19.30 és 23.00 óra között a Gyógy-téri koncertek miatt az utcák le lesznek zárva a forgalom elől. Az érintett utcákba behajtani csak külön engedéllyel lehet.

Július 23-án, szombaton, a bál napján a Blaha Lujza utcát 18.30-tól teljesen lezárják, az Anna Grand Hotel vendégei a Zsigmond utca felől tudják megközelíteni a hotelt. A Zsigmond utca alja, a Csokonai utca Fészek köz alatti szakasza valamint a Táncsics utca alsó szakasza is le lesz zárva az autósforgalom elől. A zárás megkezdése előtt egy órával már szűkített forgalmi korlátozás lesz érvényben a Kisfaludy utcában. 

A báli menet miatt 19 órától le lesz zárva a Jókai utca Vaszary Galéria előtti szakasza, július 24-én, vasárnap pedig az Anna-bál szépe és udvarhölgyeinek bemutatása miatt az említett utcákban 10.45-től elterelésekre kell számítani.

A rendezvény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

Találatok száma: 52

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Az Astoria Hotel a Balaton északi partján, Balatonfüred központjában - a Balaton parttól 150 méterre -, a Reformkori városrészben található. A hotel épülete műemlék jellegű. A patinás megjelenés Balatonfüred egyik jellegzetes épületei közé emeli. A szálloda épületét a Dőry család építette – romantikus ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Panziónk Balatonfüreden, a Móricz Zsigmond utcában található, ahonnan a strand közel 15, a Tagore sétány pedig nagyjából 10 perces sétával közelíthető meg. Klímás kétágyas (franciaággyal, külön ággyal), családi és földszinti superior szobáink vannak. A kétágyas szobákhoz erkély, míg a földszinti superior ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Academy Dog Kennels Kutyaiskola és Panzió Balatonfüred

Academy Dog Kennels Kutyaiskola és Panzió Balatonfüred

A családokkal élő kutyáknak sok mindent meg kell tanulniuk, hogy családtagként békésen, kiegyensúlyozottan tudjanak élni. A kutyák az életük kezdeti szakaszában, amikor a környezetükkel ismerkednek, mindenképpen tanulnak, és ha ezt a tanulási folyamatot a gazda irányítja, akkor a kutya hasznos, ... Bővebben


Akadémia Hotel**** Balatonfüred

Akadémia Hotel**** Balatonfüred

Az Akadémia Hotel a Balaton északi partjának fővárosában Balatonfüreden a Tihanyi Apátságra lenyűgöző kilátással rendelkező szállodánk csendes környezetben, közvetlen az uszoda mellett a városközponttól csupán 10 perc sétára található. A szálloda 50 szobája, mintegy 120 fő elhelyezését teszi lehetővé. ... Bővebben


Anna Grand Hotel Wine & Vital

Anna Grand Hotel Wine & Vital

Az Anna Grand Hotel Wine & Vital Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának északi partján, Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el. Az Anna Grand Hotel Wine & Vital régmúltat idéző patinájával tökéletes választás konferenciája számára is. Vállalati rendezvény, partnertalálkozó vagy ... Bővebben


Anna Villa Vendégház Balatonfüred

Anna Villa Vendégház Balatonfüred

A Balatonfüred szívében található, egyedülálló Anna Villa Füred tökéletes egy pihentető nyaraláshoz pár percre a Balatontól, mégis csendes, nyugodt környezetben. A szállás üzleti filozófiája és adottságai okán felnőttbarát hely, ahol elsődleges a csend és nyugalom biztosítása a felnőtt vendégek ... Bővebben


Apartman Bruckner Villa

Apartman Bruckner Villa

A 2004-ben épült Bruckner Villa Apartman-ház Balatonfüred-Arácson, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park határában a Péter-hegyen, az erdő közelségében helyezkedik el. Gyönyörű körpanoráma nyílik a tóra és a Tihanyi-félszigetre. A tágas, ápolt kert napozásra és sportolásra is lehetőséget nyújt kedves ... Bővebben


Apartmanházak Balatonfüred

Apartmanházak Balatonfüred

Családunk három házat üzemeltet, amelyeknek mindegyike különféle szolgáltatásokkal várja vendégeit. A házainkban két-három és négyágyas elhelyezésre van lehetőség, amelyekhez saját konyhát, illetve svédasztalos reggelit biztosítunk. Bővebben


Aqua Ház Balatonfüred

Aqua Ház Balatonfüred

Az Aqua Ház Balatonfüred üdülőcentrumában, zöldövezetben, nyugodt környezetben fekszik. A házban 2-3-4 ágyas szobák állnak a vendégek rendelkezésére. A szobák modern berendezésűek, teraszosak, színes TV-vel felszereltek. Bővebben


Aura Hotel Balatonfüred

Aura Hotel Balatonfüred

Töltődj fel és érezd jól magad! Élvezd az Aura Hotel Balatonfüred nyújtotta exkluzív kényelmet: king size méretű franciaágyaink, ergonomikus matracaink valamint párna menünk a pihentető alvást garantálják, esőerdő zuhanyunk és organikus fürdőszobai bekészítünk a frissítő élményeket biztosítják. Ingyenes ... Bővebben


1 2 3 4 ... 6   


Találatok száma: 37

Astoria Étterem Balatonfüred

Astoria Étterem Balatonfüred

Konyhaművészeti remekek a reformkortól napjainkig. Éttermünk nemzetközi és hazai ételkínálattal várja kedves vendégeit, külön kívánságra vegetáriánus és diétás ételeket is készítünk. Jó idő esetén a mediterrán hangulatú, leanderekkel díszített 100 fős kerthelyiségünk nyújt kellemes felüdülést egy frissítő ital ... Bővebben

Asztalfoglalás
Kiemelt partner

Anna Grand Hotel Étterem és Kávéház

Anna Grand Hotel Étterem és Kávéház

Az Anna Grand Hotel 180 fős étterme, a balatonfüredi Anna-bálok helyszíne, egyszerre otthona a tradicionális magyar konyha különlegességeinek a svédasztalos étkezések keretén belül, valamint kreatív, ínyenc konyhát mutat meg az a’la carte étkezések esetében. Balatonfüred reformkori belvárosában, az ... Bővebben


Bella Porto Ristorante Balatonfüred

Bella Porto Ristorante Balatonfüred

Az elfogyasztott menü egy jól sikerült vitorlázást követően megkoronázza a napot, valódi gasztronómiai élményt nyújt. A házilag készített tészták és kenyerek, egészséges ételek és finom italok teszik teljessé egy tökéletes nap élményét. Vendégeinket naponta színvonalas reggeli, ebéd, vacsora ... Bővebben


Bergmann Cukrászda Balatonfüred

Bergmann Cukrászda Balatonfüred

Balatonfüred egyik gasztronómiai nevezetességévé nőtte ki magát az 1992-ben megnyitott Petőfi Sándor u. 64. szám alatti Bergmann Cukrászda. Az igényesség és a békebeli elegancia ölt testet a kedves Vendég előtt, mikor ide belép. A tradicionális hagyományok ápolása és megőrzése mögött egy valóban XXI. századi ... Bővebben


Bistro Sparhelt Balatonfüred

Bistro Sparhelt Balatonfüred

Gondosan válogatott borlappal és az évszaknak megfelelő ételkínálattal várunk Benneteket! A chef, Elek Balázs havonta változó étlappal örvendezteti meg vendégeinket. A nagy körültekintéssel válogatott alapanyagok, a szakma mély ismerete, konyhai fortélyok sora és a főzés szeretete teszik felejthetetlenné a ... Bővebben


Blaha Lujza Hotel és Étterem Balatonfüred

Blaha Lujza Hotel és Étterem Balatonfüred

Balatonfüred a tó északi partjának legrégebbi gyógy- és üdülővárosa. Szerencsés földrajzi és éghajlati adottságai miatt kedvelt üdülőhely. A Hotel Blaha Lujza a Balatontól 200 m-re, a reformkori Füred belvárosában található. A klasszicista stílusú épületrészből alakítottuk ki az éttermet, a hozzá csatlakozó ... Bővebben


Borcsa Étterem

Borcsa Étterem

Balatonfüreden, a Balaton legszebb sétánya, a romantikus és egyben idilli Tagore-sétány keleti végénél található a népszerű vendéglátó komplexum: a Borcsa Étterem. Működését 1984-ben kezdte meg, 2000. augusztusától pedig teljesen megújulva, töretlen és egyre nagyobb népszerűséggel várja vendégeit: a sétányról ... Bővebben


Brada Faloda Balatonfüred

Brada Faloda Balatonfüred

Éttermünk tálcás rendszerű, önkiszolgáló jellegű, ahol a választott ételt kényelmes barátságos környezetben fogyaszthatják el. Amennyiben vendégeink nem a helyszínen kívánnak ebédelni, lehetőség van a választott ételt jól zárható műanyag edényben elvinni. Az étlapon változatos, a tradicionális , és a reform ... Bővebben


Bökő Pince

Bökő Pince

Pincénk Balatonfüreden, a Bocsár dűlőn található. Minden borunk tartályos és reduktív kivéve a vörösek, melyek spontán, fahordóban erjednek, valamint szűretlenül, derítetlenül kerülnek a palackokba. A többi bornál bentonitos derítést és szűrést alkalmazunk, más beavatkozás nincs a borokba. Bővebben


Cafe Amaryllis és Prosecco Bar

Cafe Amaryllis és Prosecco Bar

Exkluzív kávézó a sétányon. Cafe Amaryllis! `A sokszínű fekete`. Dallmayr kávé és teakülönlegességekkel, a Szamos Marcipán házi süteményeivel, és hűsítő-frissítő koktélokkal várjuk kedves vendégeinket! Bővebben


1 2 3 4   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!

Balatonfüred Tourinform
Balatonfüred Tourinform
  • Balatonfüred

Pontos cím, geokód, térkép

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG