Bakator Bor- és Gasztrofesztivál 2022 Bihardiószeg (Erdély)
Téli Varázs Siófokon, adventi programkavalkád a nyár fővárosában!
Téli Varázs Siófokon, adventi programkavalkád a nyár fővárosában!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Téli programajánló
Téli programajánló

Bakator Bor- és Gasztrofesztivál 2022 Bihardiószeg (Erdély)

Népszerűség

2022. május 28-án, Bihardiószegen rendezik meg Debrecen város támogatásával a Bakator Bor- és Gasztrofesztivált, melynek a gyönyörű Zichy Kastély kertje ad helyszínt. A bihari Érmellék borászati központja Bihardiószeg: ma az érmelléki borvidék bihari részének 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a településen művelnek. A helyi borok, valamint a tradicionális ízek mellett a minőségi zene kap főszerepet. Fedezd fel az Érmellék gazdag borkultúráját a negyedik alkalommal megrendezendő Bakator Bor- és Gasztrofesztiválon!
Újdonság, hogy a helyi borok, a tradicionális ízek és a minőségi zene mellett idén az Érmelléki néptánccsoportok is főszerepet kapnak.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

4. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál - A keleti régió legautentikusabb borgasztronómiai fesztiválja

2022. május 28., 13:00 - 23:45

Helyszín:
Bihardiószeg, Zichy-kastélykert

A 4. Bakator Bor- és Gasztrofesztivál célja az, hogy megteremtse a régió borgasztronómiai eseményét, melyet igazán autentikussá varázsol helyszíne, hiszen szőlőtőkék és pincesorok között valósul meg május 28-án.

Debrecenből indulva, a mindössze egyórás autóúton észrevehetetlenül lépjük át Erdély és Partium határait. A kicsiny falucska, Bihardiószeg ad otthont minden évben a Bakator Bor- és Gasztrofesztiválnak. A községen belül pedig a már letűnt korok barokk pompáját idéző, több mint 400 éves Zichy-kastély kertjében és a Padalja-pincesoron találkozni a kulináris kínálattal.

Tudtad, hogy Debrecennek van szőlőskertje?

A 19-20. században a Zichy-család száz éven át irányította az érmelléki szőlőművelést és borkészítést, továbbá nekik köszönhető az első Magyar Királyi Vincellérképző megalapítása. A legendárium szerint ekkoriban 200 palack diószegi bakator még a kínai császár asztalára is eljutott.

Az érmelléki borvidék 250 hektár területéből napjainkban 80 hektáron művelnek szőlőt, többek között furmintot, rajnai rizlinget, traminit, szürkebarátot, és az egyik legősibb szőlőfajtát, a névadó Bakatort. Ez utóbbi szőlőfajta története hasonlít a Kadarka sztorijára, hiszen erről a fajtáról is elmondható, hogy majdnem kihalt, ám a gondos munkának, a szakértelemnek és az odafigyelésnek köszönhetően sikerült újjáéleszteni, napjainkban pedig reneszánszát éli. Különlegessége az, hogy kizárólag ezen a bihardiószegi vidéken honosított fajta. 

Kóstolópohárral, zenével és tánccal

A rendezvény újdonságának számít, hogy a helyi borok, a tradicionális ízek és a minőségi zene mellett idén az érmelléki néptánccsoportok is főszerepet kapnak, sőt, tekintettel a modern igényekre, zenél a csodálatos - Bartók Tavaszon is hallhatott - Drimba Cristina és a szövegcentrikus, élőhangszeres popzenéjéről ismert 4S Street zenekar. A szervezők a focirajongókra is gondoltak, így a nap végén az UEFA-bajnokok ligája döntőjének eseményei is követhetőek a szőlőbirtokról.

PROGRAMOK

13:00 – 15:00
I. Érmelléki Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozó

Meghívott csoportok:

 • Bábota Néptáncegyüttes (Monostorpetri),
 • Csokalyi Fényes Néptánccsoport (Csokaly),
 • Debreceni Egyetem Hortobágy Néptáncegyüttes (Debrecen),
 • Ezüstperje Néptáncegyüttes (Érsemjén),
 • Gilice Néptáncegyüttes (Paptamási),
 • Nyílóakác Néptáncegyüttes (Érmihályfalva),
 • Szömörce Néptáncegyüttes (Bihardiószeg),
 • Zajgó Néptáncegyüttes (Székelyhíd)

15:00 – 16:00
Agyag Banda interaktív műsora

16:00 – 17:00
Szómiszó együttes koncert

18:00 – 19:00
Drimba Cristina és Hegedüs Szabolcs koncert

20:00 – 21:30
4S Street koncert

22:00 – 23:45
UEFA Bajnokok Ligája döntő

Belépőjegy: 10 lej ~ 800 Ft, ami tartalmazza a kóstolópoharat. A kóstolópohár nem visszaváltható.

A fizetés – az egész rendezvényen – lejjel és forinttal is lehetséges.

A rendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Székelyhíd-Létavértesi határátkelőhely magyarországi idő szerint 22:00-kor zár. 22:00 óra után a határátkelést az Érmihályfalva-Nyírábrányi, vagy a Bors-Ártándi határátkelőnél javasoljuk.

A programváltozás jogát fenntartjuk!


A Debrecentől alig harminc kilométerre, a magyar-román határ túloldalán található dombokkal, szőlőskertekkel és borospincékkel tarkított vidéken a borászkodás a 19. század második felében élte aranykorát: gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően az állam Bihardiószegen alapította meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is. A borvidék egykori és mai zászlósbora a Bakator, melynek minden mai Kárpát-medencei termelője bemutatja a fesztiválon a saját Bakatorát a Szerémségtől a Somló-hegyig. A Bakatorok mellett a bihari Érmellék közel 20 borászatának válogatott borait is kóstolhatók majd: többek között Királyleánykák és Muskotályok, Rizlingek és Kékfrankosok.

A bihari Érmellék borászati központja Bihardiószeg: ma az érmelléki borvidék bihari részének 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a településen művelnek. Debrecentől alig harminc kilométerre, a magyar-román határ túloldalán azonnal elénk tárulnak a szőlőskertekkel, borospincékkel tarkított dombok. Egy monda szerint az első szőlőt Nagy Lajos király telepítette Diószegen. A debreceni polgárok figyelme a törökök terjeszkedése miatt a 17. század közepétől fordul a borvidék felé: sok debreceni polgár vásárolt szőlőt a városhoz legközelebb eső borvidéken, hiszen a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra - már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is. Az érmelléki boroknak a XIX. században is igen jó híre volt: Széchényi István, aki a IV. Hessen-Homburg Huszárezred hadnagyaként 1821-1825 között Bihardiószegen tartózkodott, nagyra becsülte az itt termett könnyű fehérborokat: „Fehér asztali borainkat, úgymint a könnyű Érmellékit, Lajoshegyit, Somlait, Neszmélyit, ízlésem szerint a világ minden fehér borai elé teszem”.

A diószegi borászkodás a 19. század második felében élte aranykorát: gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően az állam Bihardiószegen alapította meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is. A vidék zászlósbora évszázadokig a Bakator volt. Piros héjú, kerek szemű, bogyója korán kezd édesedni, de lassan érik, héja vastag, ellenáll a szürkerothadásnak, ezért október második felében szüretelik. Fehér bora lassan érik, de a kitűnő évjáratokban legendás borokat adott. Elég gyakran fehér aszúbort is készítettek belőle – a kínai császár is rendelt belőle 200 üveggel 1872-ben.

A II. világháború után a bihari Érmellék településein a Bakator már nem szerepel a termesztésre javasolt és termeszthető szőlőfajták között: jó hetven évre el is tűnt Bihardiószegről. A fajtát elsőnek Szeremley Huba termesztette újra a Badacsony-hegyen (2008-tól újra elismert fajta lett Magyarországon). A szatmári Érmelléken 10-12 éve termeszti a fajtát a Bakator Hegyközség 20-25 gazdája Avasújvárosban és környékén. Innen hozott vesszőkkel telepítette újra a fajtát Bihardiószegre a Heit család 2013-ban.

Forrás: Szervezők

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Villányi BorZsongás Fesztivál 2023
Villányi BorZsongás Fesztivál 2023
 • Villány
2023.04.28. - 05.01.
Rosalia Fesztivál Budapest 2023
Rosalia Fesztivál Budapest 2023
 • Budapest
 • XIV. kerület
2023. június 9 - 11.

Pontos cím, geokód, térkép
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt események