Savaria Történelmi Karnevál 2022 Szombathely
Jön a Tuning és Retró Fesztivál! Egy vadonatúj autós fesztivál vár rád Budapesten!
Jön a Tuning és Retró Fesztivál! Egy vadonatúj autós fesztivál vár rád Budapesten!
Ismét az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
Ismét az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
Pontyshow 2022 - Horgászkiállítás és Vásár Budapest, Hungexpo
Pontyshow 2022 - Horgászkiállítás és Vásár Budapest, Hungexpo
Csabai Kolbászfesztivál programok
Csabai Kolbászfesztivál programok
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Őszi programajánló
Őszi programajánló

Savaria Történelmi Karnevál 2022 Szombathely


Szombathely, Nyár, Karnevál! A szombathelyi nyár emblematikus rendezvénye, a millenium évében újjáélesztett Savaria Karnevál idén már 21. alkalommal invitálja a városba az igényes nyári szórakozásra vágyó vendégeket. Augusztus utolsó hétvégéjén – 25. és 28. között – a római alapokra épült belváros számtalan szegletében találkozhatunk a régmúlt valamely megelevenedett, újraszínezett részletével. A kétezer éves város ünneplőbe öltözve kínálja az ismeretbővítő, ugyanakkor szórakoztató programok színes, dúsgazdag kavalkádját.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

XXI. Savaria Történelmi Karnevál

2022. augusztus 25-28.

A Savaria Történelmi Karnevál országosan egyedülálló rendezvényként a katonai hagyományőrzők legnagyobb időtávot felölelő hazai „találkahelye”. A római kori harcászatot és katonaéletet megidéző legionárius csapatok, a testi épségüket nem kímélő rettenthetetlen gladiátorok, a fegyvereikkel mesterien vívó kora és késő középkori lovagok, valamint az őseink életmódját és harcászatát megidéző magyar hagyományőrzők a korhűség mellett a tanítva szórakoztatás jelszavát tűzték zászlajukra.

A Karnevál leglátványosabb, legegyedibb programja a hagyományőrzők és mutatványosok péntek és szombat esti felvonulása, mely során közel 1000 jelmezes vonul végig a belváros utcáin látványos produkciókkal fűszerezve a várakozás perceit.

Ha a látogató – a legionáriusok és gladiátorok bemutatói után a városlakókhoz hasonlóan – tógát-tunikát öltött, római polgárként indulhat felfedezni a régmúlt átörökített értékeit és napjaink legcsillogóbb kultúrkincseit. Komoly- és könnyűzenei koncertek, ismeretbővítő és szórakoztató előadások, autentikus életmód-bemutatók, páratlan gyermekprogramok, orientális táncbemutatók kínálnak egyedülállóan gazdag és színes választékot.

A hegy leve, a hordó aranya és a gasztrokülönlegességek szerelmeseinek ígér egyedülálló kulináris élményt a Borok Utcája, a Sörtér és az Öreg Város Vásárának kínálata. A középkori forgatagot megidéző vásárban emellett kézműves remekek, különleges vásárfiák és mesterségbemutatók nyújtanak enyhülést a programkavalkádban megfáradt karneválozónak.

Pénteken és szombaton 19.00 órakor, a lemenő nap fényében indul a menet a Történelmi Témaparktól. Többszáz jelmezes idézi meg a város és a régió történelmét Szombathely belvárosának utcáin. Az impozáns menetet mutatványosok, gólyalábasok, dobosok, zenészek, rengeteg tűznyelő és tűzfújó Európa számos szegletéből, valamint zászlóforgatók tarka-barka serege teszi még emlékezetesebbé. A jelmezes felvonulás megtekinthető a város több pontján felállított lelátókról is. A lelátók csak érvényes jegy birtokában vehetők igénybe.

Tógába bújva vagy más történelmi maskarát magunkra öltve, családosan vagy baráti társasággal vethetjük bele magunkat ismét a város legnagyobb rendezvényének eseményeibe.

Ha idén nyáron kizökkentenéd a múló időt, itt a helyed! Szombathely, Nyár, Karnevál – újra Téged vár!

PROGRAMOK

Forum Színpad

A Fő tér ezekben a napokban találkozóhelye a különböző kultúráknak, fóruma a minőségi szórakozásnak, egyszersmind középpontja a Karnevál igencsak színes forgatagának. Perzselő dallamok, szívhez szóló dalszövegek, fékevesztett ritmusok, éjszakába nyúló baráti találkozások nagyszerű művészek kíséretével. A zenei palettán idén a következőket találja a karneválozó közönség: ethno világzene Mitsoura-tól, „hazai” zenés szülinapozás az Elefánttal, etno-beat az Aurevoir-tól, zúzás a szombathelyi kötődésű Vad Fruttikkal, magyar-cigány etnofolk muzsika a Bohemian Betyars és a Parno Graszt együttműködésében, de megszólalnak pop, swing, soul és jazz-dallamok is a színpadon.

Karneválnyitó ceremónia
2022. augusztus 25. (csütörtök) 20:00

Újra fellobban a Karnevál lángja! A Fő téri Forum színpadnál újra kezdetét veszi a karneváli időszámítás! Augusztus 25-28. között Szombathely újra helyszíne lesz a város kétezer éves történetét megidéző összművészeti fesztiválnak: színes programkavalkád, a térség emblematikus történelmi alakjainak megidézése, kézműves vásár, gasztronómiai forgatag, boros-sörös örömök - mind-mind részét képezik a három napos eseménysorozatnak. Tógába bújva vagy más történelmi maskarát magunkra öltve, családosan vagy baráti társasággal vethetjük bele magunkat ismét a város legnagyobb rendezvényének eseményeibe.

Radics Gigi és a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje
2022. augusztus 25. (csütörtök) 20:30

Idén ismét a Savaria Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertjével kezdődik meg a Forum Színpad sokszínű koncertjeinek sora. Ezúttal Radics Gigivel közösen lép színpadra a zenekar.

Langaléta Garabonciások: Vásári komédiák
2022. augusztus 26. (péntek) 15:00

A Langaléta Garabonciások sok éve járják már az országot-világot gólyalábaikon, s ejtik ámulatba a tisztelt „kurtalábú” publikumot. A közönség közé vegyülnek, megviccelik őket: kicsiket és nagyokat a játékokba, tréfás vetélkedőkbe bevonva teremtenek feledhetetlen hangulatot. Vásári komédiáikat nem csak a hazai fesztiválok, de Európa számos más városa is élvezhette már. Eszközeik óriásbábok, mímesjátékok, hangos muzsikálások, s ravasz szófacsarások.

Body Beat Crew (Városháza tribün előtt)
2022. augusztus 26. (péntek) 16:00

1986 óta működő breaktánc csapat, amelyet Vass Ferenc (Ritchie King), Vass Szabolcs (Mike) és José Paulo Martins (Paulo) alapított.

Gulyás László: Borvirágos huncut mesék – vásári komédiázás (Városháza tribün előtt)
2022. augusztus 26. (péntek) 16:30

A magyar utcaszínház-művészet egyik legismertebb fenegyereke mesél egy muzsikaszóval megízesített fertályórában a régi, sobrikalapos, árvaleányhajjal lebőgő, büdös kenyőccsel kifenyt bajszú, puskadurrogtató betyárvilágról, a csángó magyarok kimeríthetetlen találékonyságáról, keserédes jókedvéről, pusztán okulásunk végett, ami még az öregtata dédapjának az idejében járt a Tiszának meg a Dunának, ennek a két öreg víznek a köziben.

Mitsoura
2022. augusztus 26. (péntek) 17:30

A MITSOURA-t a kétezres évek legkarakteresebb magyar world-music/etno-electronic zenekaraként ismertük meg, melyet mindig is az egyedülálló megközelítés, különleges hangzás és művészeti komplexitásra való törekvés jellemzett. Ősi tradíciók és a jelenkor hangjai, autentikus népzenei elemek és a XXI. század cinematic-electro-ambient hangkollázsai jellemzik az előadást, amelyet 2022. június 11-én, Veszprémben a Mozgókép Fesztiválon láthatunk.

FELVONULÁS
2022. augusztus 26. (péntek) 19:00

Augusztus 26-án, pénteken és 27-én, szombaton 19.00 órától a Karnevál időkereke kétezer esztendő történelmi korait, a rómaiaktól a második világháborúig terjedő időszak kiemelten fontos szereplőit és eseményeit vonultatja fel előttünk a belváros ünnepi kulisszái között. Aki megtekinti a lemenő nap fényében induló jelmezes felvonulást, az több száz maskarás látványában, valamint hagyományőrzők és muzsikusok produkcióiban lelheti kedvét. A város és Pannónia dicső történetét, híres szülötteit, a magyar történelem emblematikus figuráit felvonultató menetet gólyalábasok, dobosok, zenészek, tűznyelő és tűzfújó mutatványosok, valamint zászlóforgatók produkciói színesítik és teszik pezsgővé.

A jelmezes felvonulások időpontjai: 2022. augusztus 26-án és augusztus 27-én 19.00 óra.

Jegyár a lelátóra: 2800 Ft.

Az augusztus 27-i felvonulás esőelőadásának időpontja: augusztus 28., 10.30 óra

A felvonulások útvonala: Történelmi Témapark - Thököly I. utca - Bejczy I. utca - Kossuth L. utca - Hefele M. utca - Berzsenyi D. tér - Széchenyi I. utca - Kőszegi utca - Mártírok tere - Király utca - Savaria tér - Szent Márton utca - Wesselényi M. utca - Thököly I. utca

Váltson jegyet felvonulás útvonalán elhelyezett lelátókra.

A FELVONULÁS RÉSZTVEVŐINEK TERVEZETT SORRENDJE

    RÓMAIAK
        bigán Claudius császár
        Legio XV Apollinaris Cohors II
        Hasta Nomadorum (szarmata segédcsapatok)
        Legio III Italica Concors
        Legio I Adiutrix
        Legio Leonum Valentiniani
        Lanciarii Sabarienses savariai palotagárda alakulat
        A legiokat kísérő asszonyok, konkubinák és vízhordóleányok
        Isis istennő papjai és papnői az istennő szobrával
        Collegium Gladiatorium
        Római fanfárok
        Savaria szenátorai, a colonia elöljárói, kíséretükben liktorokkal és díszvendégeik
        Savaria civil lakossága I.
        Szombathely Város Fúvószenekara
        Probus Császár, hitvese és kísérete
        Tiberius Claudius Pompeianus proconsul és hitvese, Sopianae városából
        Savaria civil lakossága II.
        Trapp Topp Flotta a birodalmi sassal

    BARBÁROK ÉS A NÉPVÁNDORLÁS KORA
        Pannonia Sarmatica - szarmaták a Kárpát-medence keleti részéből (1-5. sz.)
        Jaurinum Hagyományőrző Egyesület - markomannok (1-2. sz.)
        Északi Gárda - germán gepidák (4-5. sz.)
        Kassai Lajos Lovasíjász Iskola

    KÖZÉPKOR
        Magor Íjász Hagyományt Őrző Kulturális Egyesület - 10. századi magyarság
        István király és kísérete - Keleti Szövetség
        Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület - Herman, német lovag, 11. századi magyar elit vértes lovasság, varég nehézgyalogság (5-6 fő)
        Langaléta Garabonciások gólyalábon
        Vándor dudás (Juhász Balázs)
        Újhold régizene- és táncegyüttes
        Milites Christi Templárius Katonai Hagyományőrző Alapítvány - templomos lovagok (12. sz.)

    RENESZÁNSZ KOR
        Artistica Anam Cara mutatványosok Kaufbeurenből
        Kötélugró mutatványos lányok Sabariából
        Vándor jokulátor bourdonnal (Nagy Gergely)
        Mátyás király zsoldos serege
        Pavane zászlóforgatók
        Seres Zoltán Shivendra és táncosai
        A Keleti Udvar és Szultánia hastáncosai

    BAROKK ÉS REFORMKOR
        Fresco Ballo zászlóforgató csoport
        A barokk Sabaria-Szombathely polgárai
        Tűzmadarak steampunk tüzes mutatványosai időgép-triciklin
        A Mare Temporis Alapítvány steampunk tüzes mutatványosai
        Mare Temporis Alapítvány az 1848-as forradalom idejének polgársága
        Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület
        Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület - Magyar Királyi Honvédség (II. VH.)

    MODERN KOR (GLADIÁTORAI)
        KOKSZ oldtimer velocipedisták és biciklisták
        Szentkirályi Tánccsoport (Kiskunság) kiskunsági népviseletben
        A Westside TSE táncosai
        Falco KC Szombathely bajnokcsapata
        Szombathely Crushers Amerikai Football Egyesület
        Savaria Cheerleaders
        ATARU TAIKO ütőegyüttes

Ha saját készítésű, kölcsönzött vagy megvásárolt jelmezedben szeretnél részt venni a felvonulások színes forgatagában, akkor augusztus 22-ig töltsd ki és küldd be az alábbi űrlapot, és csatlakozz a résztvevőkhöz!

A jelentkezőket a későbbiekben e-mailben értesítjük a tudnivalókról, valamint a felvonulással kapcsolatos személyes tájékoztató időpontjáról.

Elefánt
2022. augusztus 26. (péntek) 21:30

A 10. évet megélni már eleve nagy dolog, bármilyen projekt kapcsán. Zenekari léptékben pedig igazán keveseknek sikerül, pláne úgy, hogy a lelkesedés és a fény ami a zenekart övezi, legkevésbé se kopjon, mi több, ragyogóbban tündököljön, mint valaha. Az Elefánt sokféle szempontból kuriózum a magyar zenei életben. Tényleg nehéz őket ide, vagy oda sorolni. Alternatívnak túl elektronikus, elektronikusnak túl hangszeres, szomorúnak túl vidám, és.... a sort nem is folytatjuk. Nem fedezte fel őket semmilyen műsor, se tehetségkutató, a semmiből érkeztek, és nem kérnek szívességet se. A zenekar, ami sokáig úgy aposztrofálta magát: “Filmzenéket írunk nem létező filmekhez!” - immár a kezdet végén ígéri, hogy ez ismét valami új kezdete...és hát egymás közt legyen szólva, nem szokásuk a levegőbe beszélni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a pandémia közepén is folyamatosan teltházas koncerteket adnak vidéken is, míg Budapesten hónapokkal az események előtt elfogynak a jegyek. Valamit tudnak. Szóval az Elefánt idén elfújja a szülinapi gyertyát a tortán és utána az arcunkba nyomja!

Wing Singers kórus
2022. augusztus 27. (szombat) 11:00

A kórus célja a protestáns és neoprotestáns egyházi zene (gospel) népszerűsítése, korunk dekadens könnyűzenei kultúráját alterálni. Bemutatni, hogy életerős, életigenlő fiatalok, akik ragaszkodnak tradicionális, mégis a modern világban is biztonságot és stabilitást adó szellemi-erkölcsi értékekhez, képesek példaértékű és minőségi zenei együttműködésre egy nem éppen fiatalokra jellemző zenei műfajban, tudniillik, a karéneklésben.

TrappTop Flotta: Repülési lecke (Fő tér – Savaria tér)
2022. augusztus 27. (szombat) 13:30

Rumi Laci és barátai évtizedek óta a magyar báb- és utcaszínházi élet elmaradhatatlan és közkedvelt figurái, akik számos alkalommal szerepeltek már a Karnevál közönsége előtt is. A mókás kedvű gólyalábas komédiások ezúttal a legbátrabb gyerkőcöket játszótársnak választják. Különféle próbatételek várnak a jelentkezőkre, hogy aztán a legügyesebbek fölszállhassanak a Flotta híres repülő alkalmatosságára. Kérjük bekapcsolni a biztonsági övet! Nevetni is lehet, meg-megállva és jövet-menet!

Pavane Zászlóforgatók (Fő tér - Thököly utca)
2022. augusztus 27. (szombat) 14:30
2022. augusztus 28. (vasárnap) 10:30

A 20. századot megelőző háborúk hadszínterein fontos szerepet töltöttek be a zászlók. Ezeket követték már a legiok is, de jeleikre mozdultak a középkor vitézei is. A reneszánsz Itáliában pedig egészen kifinomult jelrendszer alakul ki. Ennek mesterei aztán igazi művészetté avatják a zászlóforgatást, ami így megjelenik a civil ünnepeken és mulatságokon is. Ezt a hagyományt újítják fel és őrzik a szegedi Pavane Egyesület zászlóforgatói. A zászlóforgató csoport zenei kíséretét saját dobos együttesük szolgáltatja.

Tűzmaradak: Steam on
2022. augusztus 27. (szombat) 16:00
2022. augusztus 28. (vasárnap) 11:30

Időutazó vándorcirkusz, ahol három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járja az idő és a tér végtelen labirintusát. Az ő világukból rég kiveszett az öröm és a szeretet, ezért elhatározták, hogy összegyűjtik a megmaradt boldogságot. Feltett szándékuk, hogy amerre járnak nevetésre és tapsolásra bírják a helyieket, mert csak így menthetik meg a világot. Üljenek be velük az időgépbe és csatlakozzanak ehhez a humoros, ámde fantasztikus világmegváltáshoz!

Szentkirályi Tánccsoport: Népek tánca
2022. augusztus 27. (szombat) 16:30

Idén első alkalommal vesz részt a Karneválon a Szentkirályi Tánccsoport. Szentkirály 2000 lelket számláló település Bács-Kiskun megyében. Nevük a tagok lakhelyére, Szentkirályra utal. A község kulturális életének nagy értéke az 1992-ben alakult csapat, mely jelenleg 100 fővel működik. A népek tánca egy szórakoztató egyveleg, amelyben a körülöttünk élő nemzetek táncainak jellegzetességeit mutatják be.

Aurevoir
2022. augusztus 27. (szombat) 17:30

Az Aurevoir zsámbéki fiatalokból álló ethno-beat zenekar. A kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy magukat, illetve zenéjüket ne szorítsák szigorúan meghatározott műfaji keretek közé; az ethno-beat mint műfaj megnevezés arra utal, hogy leginkább a Kárpát- medence népzenéje és az angolszászbeat-folk hatásai köszönnek vissza dalaikban, e műfajok hatottak leginkább alkotó tevékenységükre, legfőbb példaképeik a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régireneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz.

Vad Fruttik
2022. augusztus 27. (szombat) 21:30

A Vad Fruttik egy magyar alternatív rockegyüttes. 2005-ben tettek szert országos hírnévre. A szombathelyi kötődésű, városunkban diákoskodó Likó Marcell a mai napig szívesen jár ide muzsikálni.

Takáts Eszter Band Acoustic
2022. augusztus 28. (vasárnap) 16:30

Takáts Eszter: gitár, ének Lovas András: basszusgitár, tradicionális hangszerek Molnár Zoltán: elektronikus és akusztikus percuisson Ugyanez "hangos" formában elektronikai kiegészítésekkel.

Szűcs Gabi, Váczi Eszter, Zséda
2022. augusztus 28. (vasárnap) 19:00

A három kiváló énekesnő egyedülálló műsora, különleges felállásban.A három kiváló énekesnő egyedülálló műsora, különleges felállásban. Igényes könnyűzene az.

Bohemian Betyars X Parno Graszt
2022. augusztus 28. (vasárnap) 21:30

A Bohemian Betyars és a Parno Graszt külön-külön is sikeres világszerte ismert és elismert zenekarok, akik mind szűkebb hazánkban és nagyvilágban letették a névjegyüket.

Történelmi témapark

A Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időutazókat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a Történelmi Témapark. A Kr. utáni 1. és 3-4. századi római és germán csapatok mellett találkozhatunk szarmatákkal, 11. századi magyar és német harcosokkal, még István király és udvartartásának tagjai is idelátogatnak egy birtokadományozás kapcsán. Tábori bronzöntő és kovácsműhely is helyet kap a parkban és megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal, feldolgozásuk módjával is. Különleges élményt kínálnak a Mare Temporis időtengerészei is, akik ezúttal az 1848-as forradalom idejébe repítenek bennünket. Szombaton pedig a Savaria város északi szomszédságában (a mai Kőszegen) született, de birodalomszerte ismert pékmester, Sabillus Liberfilius (Szabi, a pék) csábítja a Témaparkba egy exkluzív gasztronómiai bemutatóval a kovász szerelmeseit.

Tüzes Játék
2022. augusztus 25. (csütörtök) 21:30

A jó és a rossz örök harca elevenedik meg a Témaparkban az idei Tüzes Játékban. Erények és gaz ármány, jó és gonosz varázslók mérik össze erejüket. Hogy végül kinek sikerül majd maga mellé állítani a gyarló embereket, az kiderül Pannónia és a messzi Allgäu kiváló tüzes mutatványosainak fergeteges műsorából. Újra a Karneválon a kaufbeureni Artistica Anam Cara, a Tűzmadarak és a Mare Temporis tűzvarázslói! A műsort a Kopula tűzijátéka zárja.

Jegyár: 2.800 Ft

Tábori élet
2022. augusztus 26. 09:30
péntek • Időtartam: 8 óra
2022. augusztus 26. 11:30
péntek • Időtartam: 2 óra
2022. augusztus 26. 16:50
péntek • Időtartam: 1 óra
2022. augusztus 27. 09:30
szombat • Időtartam: 8 óra
2022. augusztus 27. 11:50
szombat • Időtartam: 1 óra
2022. augusztus 27. 17:15
szombat • Időtartam: 45 perc
2022. augusztus 28. 09:30
vasárnap • Időtartam: 8 óra
2022. augusztus 28. 11:30
vasárnap • Időtartam: 2 óra
2022. augusztus 28. 16:45
vasárnap • Időtartam: 1 óra

Történelmi témapark hagyományőrző bemutató. Bemutatkoznak a Történelmi Témapark "táborlakói".

A Vita Romana standjánál megtudhatjuk, mit ettek a római polgárok. Kenyeret, húst, zöldséget és gyümölcsöt - na de milyet is? Felismered az ókori alapanyagokat? Kipróbálod a tudásodat a korabeli gabonákat, fűszereket illetően? Ismerd meg az ókori gasztronómia titkait!

A Jaurinum Győri Történeti Társaság markomann táborában annak a germán népcsoportnak az életmódját és fegyvereit ismerhetjük meg, akiknek Marcus Aurelius legioi ellen vívott háborúját a nagysikerű Gladiátor című film vitte vászonra.

A Collegium Gladiatorium, Pannonia provincia legnagyobb ludusa, azaz gladiátoriskolája ugyancsak impozáns táborral várja azokat, akik kíváncsiak a római kor szupersztárjainak mindennapjaira.

A Savaria Legio Egyesület a kezdetektől az egyik legfontosabb szereplője a Savaria falai között rendezett hadijátékoknak és történelmi hagyományőrző találkozóknak. Az általuk megjelenített Legio XV. Apollinaris veteránjai egészen biztosan szerepet kaptak Savaria Kr. u. 50 körüli alapításában is. Táboruk a mai Erdélyből érkezett Hasta Nomadorum, a Duna menti Brigetioból (Szőny) érkező Legio I. Adiutrix és az ingolstadti III Italica Concors táborával együtt a római erődrészlet-rekonstrukcióban kap helyet, itt a korai principátus kori (Kr. u. 1. sz.) és a 3-4. századi római legionáriusok viseletével és harcmodorával ismerkedhetünk.

A Colonia Rostallo ugyancsak a principátus korának hadviselését és civil életét jeleníti meg, őket az erőd falain kívül találjuk a Témaparkban. Táborukban megismerkedhetünk római civil viseletek szabályaival és a nemezelés technikájával is.

Szent Márton korának fegyvereit és viseletét mutatja be a Lanciarii Sabarienses. A Savariában állomásozó palotagárda alakulatban szolgált a 316-ban itt született Szent Márton apja is.

Az Északi Gárda, azaz a Nordegard közel két évtizede vesz részt a Savariában rendezett katonai hagyományőrző találkozókon, táborukban a marcona északi harcosok, a gepidák és a longobárdok népvándorlás korabeli viseletét és eszközeit ismerhetjük meg.

A longobárdokkal az Északi Gárda táborán kívül is találkozhatunk. A Kenaz Manufaktúra táborában longobárd kézművesek készítenek népvándorlás kori bőr használati tárgyakat.

A Pannonia Sarmatica táborában a késő ókortól a kora középkorig terjedő időszak sztyeppei kultúráját ismerhetjük meg, és betekintést nyerünk számos korabeli mesterség titkaiba, a famegmunkálástól a fonáson át a nemezelésig, a tűzcsiholástól a fegyverjavításig.

A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület és a Keleti Szövetség táborában István király és magyar előkelőkből és német lovagokból álló kísérete várja a közönséget. A szerencsések még a Gyöngyöshermán névadójaként emlegetett Herman lovaggal is találkozhatnak.

Római legiók seregszemléje
2022. augusztus 26. 10:00
2022. augusztus 27. 10:00
2022. augusztus 28. 10:00
Időtartam: 20 perc

Közreműködnek: Legio XV Apollinaris COH II, Legio I Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses, Colonia Rostallo, Legio III Italica Concors.

Római, dák, szarmata és korai germán hadviselés az 1-2. században
2022. augusztus 26. 10:20
2022. augusztus 27. 10:20
2022. augusztus 28. 10:20
Időtartam: 20 perc

Közreműködnek: Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris Cohors II, Terra Dacica, a Hasta Nomadorum Egyesület és a Jaurinum Történeti Társaság.

Kik azok a szarmaták?
2022. augusztus 26. 10:40
2022. augusztus 27. 10:40
2022. augusztus 28. 10:40
Időtartam: 30 perc

Vásári komédiába torkolló élő történelemóra arról, kik is voltak az első évezred elején a Kárpát-medence egy részét is közel négy évszázadig uraló szarmaták. Közreműködnek: Pannonia Sarmatica, Jaurinum Egyesület

Élő történelemóra Szent Márton korának római hadviseléséről
2022. augusztus 26. (péntek) 11:10

Közreműködnek: Lanciarii Sabarienses, Legio Leonum Valentiniani.

Kvád-szarmata betörés Pannóniába
2022. augusztus 26. 13:30
2022. augusztus 27. 13:45
2022. augusztus 28. 13:30
Időtartam: 15 perc

Közreműködnek: Északi Gárda, Pannonia Sarmatica, Legio I Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses.

Viselet- és fegyverzetbemutató a principátus korából
2022. augusztus 26. 13:45
2022. augusztus 27. 14:00
2022. augusztus 28. 13:45
Időtartam: 15 perc

Mik a lehetőségei és a korlátai az autentikus principátus kori katonai viselet megjelenítésének? Hogy tudjuk ma hitelesen megidézni Augustus korának reguláris hadseregét? Mi az, hogy leletnáci? A Colonia Rostallo egyesület régész és történész tagjai bemutatják, hogy a kísérleti régészet és a legújabb kutatások fényében milyen lehet egy principátus korabeli hiteles viselet és fegyverzet rekonstrukció.

Milyen volt a római „tüzérség”?
2022. augusztus 26. 14:00
2022. augusztus 27. 14:15
2022. augusztus 28. 14:00
Időtartam: 15 perc

Mit tudunk a római távolba ható fegyverekről? Mit keres egy skorpió, egy onager, azaz vadszamár a rómaiak fegyvertárában? Mi volt a szerepe az íjászoknak a reguláris római hadseregben? Mindezt megtudhatjuk a szombathelyi és szőnyi hadfiak bemutatójából. Közreműködnek: Legio I. Adiutrix, Legio XV Apollinaris COH II.

Élő történelemóra a Collegium Gladiatorummal
2022. augusztus 26. (péntek) 14:15

Pannonia legnagyobb gladiátoriskolájának tagjai betekintést adnak, hogy milyen is volt a gladiátorok élete az antik Rómában. Szerencsére mára egyfajta sporttá szelídült ez a különleges ókori harcművészet, mely eredetileg feltehetően az etruszk temetési szertartásokat kísérő rituális emberáldozat formájában született meg, majd a nép szórakoztatására kieszelt játékként terjedt el az egész Római Birodalomban. A sportfogadás gyökerei is erre a meglehetősen véres mulatságra nyúlnak vissza, erre idén is lesz lehetősége a közönségnek. A Collegium Gladiatorium ma a világ egyik legnagyobb létszámú, gladiátor küzdelmeket megjelenítő iskolája, melynek műsorát már csak azért is érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy a nap folyamán a gladiátorok által szervezett játékos tábori vetélkedőkön minél felkészültebben tudjanak szerepelni a vállalkozó kedvű látogatók.

Kassai Lajos és tanítványai
2022. augusztus 26. 14:45
péntek • Időtartam: 25 perc
2022. augusztus 27. 11:30
szombat • Időtartam: 20 perc
2022. augusztus 27. 15:15
szombat • Időtartam: 15 perc
2022. augusztus 28. 11:10
vasárnap • Időtartam: 20 perc
2022. augusztus 28. 14:30
vasárnap • Időtartam: 20 perc

Kassai Lajost és a lovasíjászatot nem kell bemutatni a szombathelyi közönségnek. Annak ellenére, hogy a szervezőkkel együtt a világhírű lovasíjász sem elsősorban hagyományőrzőként tekint magára, meggyőződésünk, hogy ennek a mára világszerte elismert különleges sportágnak, a „harcművészetek királynőjének” feltétlenül helye van egy savariai történelmi hagyományőrző rendezvényen.

Markomann rajtaütés
2022. augusztus 26. 15:10
péntek • Időtartam: 20 perc
2022. augusztus 27. 15:30
szombat • Időtartam: 15 perc
2022. augusztus 28. 14:50
vasárnap • Időtartam: 20 perc

A markomannok és a kvádok már a Krisztus utáni 1. században betörtek a frissen elfoglalt Pannónia területére. A bemutató során egy markomann rajtaütést idéznek meg a harcosok. Közreműködnek: Colonia Rostallo, Legio XV Apollinaris COH II, Északi Gárda, Jaurinum Történeti Társaság.

István király birtokadományozási aktusa Sabariában
2022. augusztus 26. 15:30
péntek • Időtartam: 30 perc
2022. augusztus 27. 15:45
szombat • Időtartam: 30 perc
2022. augusztus 28. 15:30
vasárnap • Időtartam: 45 perc

Az adományozás során a Nürnberg környékéről Gizella kíséretével Magyarországra érkezett német kóbor lovag, Hermann is nem csekély szerephez és még kevésbé csekély földbirtokhoz jut. A birtokadományozást gyalogos és lovas haditorna követi. A bemutatóban a 2021. augusztus 20-án Buda várában rendezett ünnepségsorozatban is rendkívül nagy szakmai és közönségsikerrel szereplő Keleti Szövetség és a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület tagjait láthatjuk.

Artistica Anam Cara – artista bemutató
2022. augusztus 26. 16:00
péntek • Időtartam: 30 perc
2022. augusztus 27. 16:15
szombat • Időtartam: 30 perc
2022. augusztus 28. 16:15
vasárnap • Időtartam: 30 perc

A Kaufbeurenből, Szombathely bajor testvérvárosából érkezett délceg artisták levegőakrobatikai elemekkel színesített mutatványai ámulatba ejtik a közönség apraját-nagyját.

Pavane Zászlóforgatók
2022. augusztus 26. (péntek) 16:30

A 20. századot megelőző háborúk hadszínterein fontos szerepet töltöttek be a zászlók. Ezeket követték már a legiok is, de jeleikre mozdultak a középkor vitézei is. A reneszánsz Itáliában pedig egészen kifinomult jelrendszer alakul ki. Ennek mesterei aztán igazi művészetté avatják a zászlóforgatást, ami így megjelenik a civil ünnepeken és mulatságokon is. Ezt a hagyományt újítják fel és őrzik a szegedi Pavane Egyesület zászlóforgatói. A zászlóforgató csoport zenei kíséretét saját dobos együttesük szolgáltatja. A Pavane csapata a Fő téren és a Thököly utcán vonul végig.

Collegium Gladiatorium – gladiátor-párhacok
2022. augusztus 27. (szombat) 11:10
2022. augusztus 28. (vasárnap) 14:15

A gladiátorok képzése ezúttal a nézők előtt zajlik. Előkészítő párharcok a délutáni nagy gladiátorjátékokra.

Collegium Gladiatorium: Nagy gladiátorjátékok
2022. augusztus 27. (szombat) 14:30

Savaria helytartója a véres küzdelmekre vágyó polgároknak ajándékozza Pannonia legnagyobb ludusának félelmetes harcosait. A játékokat Aesculapius, a gyógyászat és az egészség istene tiszteletére rendezik - engesztelésül, hogy az istenség megállítsa a birodalomszerte tomboló járványt. Két év szünet után újra igazán nagy gladiátorjátékok a savariai arénában!

Fresco Ballo
2022. augusztus 27. (szombat) 16:45

A reneszánsz kori ügyességi játék, a zászlóforgatás és zászlódobálás mesterei mutatják be különlegesen látványos tudományukat a közönségének. A középkori lovagi tornák hangulatát idéző együttes mindenki figyelmét magának követeli. A zászlóforgatás a reneszánsz idején költözött be a hadszínterekről az itáliai városok fesztiváljaira. Ezt a hagyományt újítják fel és őrzik a győri Fresco Bello zászlóforgatói. Ezeknek az utánozhatatlan atmoszférájú fesztiváloknak a varázslatos hangulatából kaphatunk ízelítőt a győri zászlóforgatók jóvoltából. Bemutatójukat az egyedileg kézzel készített reneszánsz jellegű, színpompás jelmezek, valamint a szintén egyedi zászlók és dobok teszik felejthetetlenné.

A Fresco Ballo csapata a Fő téren és a Thököly utcán vonul végig.

A honfoglaló magyarok életmódja és harcászata
2022. augusztus 28. (vasárnap) 15:10

Az Úr 2000. esztendejében, a Savaria Karnevál újjászületésekor két tábor várta a Ferences kertben a nagyérdeműt. A Savaria Legio erődje, és egy a Kárpát-medencét a 10. századra teljes egészében meghódító, nomád íjfeszítő nép hagyományait kutató és megjelenítő egyesület tábora. A nép a magyar, az egyesület pedig a Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület volt, akik azóta is minden karneválon részt vettek. Műsorukban a honfoglaló magyarok életmódját és harcászatát idézik meg. Táboruk a Kalandvárban található.

Sörtér

Ha jó zenét és a minőségi kézműves söröket fogyasztanál – lehetőleg egyidőben –, akkor a Sörtéren a helyed a Karnevál napjaiban! A hordó aranya legjobb hazai főzőműhelyeiből kikerülő nedűk méltó kísérői lesznek idén is a színpadi eseményeknek: gipsy muzsika, swing, blues, rock – ez mind hallható lesz az Isis tömbbelsőben. Akik pedig „tálalják” a minőségi kínálatot mások mellett: az Isis Big Band, a Bognár Szilvia Sextet, a Takáts Tamás Blues Band, a Mágikus Mintha, a Koprive és a Cimbaliband.

Les Pommes de Terre 
2022. augusztus 26. (péntek) 16:00

Jazz zenei műsor, elsősorban francia gypsy jazz.

Les Pommes de Terres zenekar fő célja a jazz manouche (Francia gypsy jazz) magas szintű elsajátítása, bemutatása koncerteken és különböző programokon, hogy így széles körben tudja megismertetni és megszerettetni ezt aműfajt. Fontos számunkra a zenekari tagok egyéniségét is felhasználni, így törekedve a legegyedibb hangvételre és szórakoztatásra.

Muddy Shoes Band
2022. augusztus 26. (péntek) 18:00

A zenekart Fekete Jenő, a Palermo Boogie Gang gitáros-énekes frontembere és a blues-berkekben ekkor már jól ismert Nagy Szabolcs alapította 1996-ban. A duóhoz csatlakozott Mezőfi „Fifi” István a dobokon, szintén a PBG-ből és Pengő Csaba nagybőgőn. A zenekar a blues műfajában igen tág keretek között mozog: a 20. század elejének akusztikus világától a nagyvárosi blues-on át egészen a modernebb hangvételű, saját szerzeményekig.

Takáts Tamás Blues Band
2022. augusztus 26. (péntek) 20:30

Takáts Tamás (aki az éneklés mellett szájharmonikán is játszik), Gál Gábor-gitáros, valamint Patyi Sándor basszusgitáros és Tóth Károly dobos: az amerikai blues és a magyar rock legjobb hagyományait ötvözik karakteres dalaikban. „Optimizmus, búfelejtés, rock and roll!” - ahogyan Takáts Tamás szokta mondani.

Tom Kondor’s Moonshine
2022. augusztus 26. (péntek) 22:00

Magával ragadó líra, tökös-dögös rockzene őszinte érzelmekről kis romantikával és szenvedéllyel fűszerezve - ez a Tom Kondor's Moonshine zenei világa. A zenekar egy, az 50-es évektől napjainkig terjedő időszakot felölelő kortalan pop-rock zenei irányvonalat képviselő cover band. Repertoárjukban a világszerte ismert és népszerű előadók dalait az alapító, Kondor Tamás saját szerzeményei színesítik.

Artistica Anam Cara – tüzes artista bemutató
2022. augusztus 26. (péntek) 23:00

Szombathely bajor testvérvárosából, Kaufbeurenből érkeztek azok az ifjú artisták, akik minden évben a szó szoros értelmében befűtenek a karneváli hangulatnak. Akik csütörtök este elmulasztották őket megnézni a Tüzes Játékban, most lehetőséget kapnak arra, hogy testközelből megismerjék a tűzzsonglőrködés, a tűznyelés és a tűzfújás fortélyait. A sörös korsókkal, de főként az égetett szeszes poharakkal a kézben azért mindenképpen ügyeljünk a megfelelő védőtávolságra.

Isis Big Band
2022. augusztus 27. (szombat) 16:00

A klaszzikus swing és big band darabok mellet filmzenék, pop és rock slágerek is felcsendülnek big band stílusban.

Alterego
2022. augusztus 27. (szombat) 18:00

Az Alterego zenekar saját dalait adja elő. Lesz tombolás, romantikázás és persze még több tombolás. Eddigi koncertjeik helyben, Szombathelyen voltak. Folyamatosan készülnek az újabb számaik és bíznak benne, hogy hamarosan valamennyi daluk hallgatható lesz. Céljuk, minél több ember megszólítása a zenéjükkel és az üzeneteikkel.

Bognár Szilvia Sextet
2022. augusztus 27. (szombat) 20:30

A Bognár Szilvia Sextet repertoárjában magyar, cigány, bolgár, szefárd és görög dalok szólalnak meg egy szokványosnak nem nevezhető felállással, illetve hangszerelésben, hiszen a műsorban három világ - a népzene, a jazz és az indiai klasszikus zene - találkozik. Az alapvetően akusztikus hangzásvilágot és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve, biztonsággal eveznek az eltérő zenei stílusok és a hagyományos dallamok bábelien sokszínű folyamán. Bognár Szilvia a magyarországi nép- és világzene egyik legkeresettebb énekes előadója, számtalan produkció szólistája.

Mokka
2022. augusztus 27. (szombat) 22:30

Az elmúlt évtizedekben sok-sok megpróbáltatáson átesett, viharverte napokat megélt Mokka zenekar vadonatúj köntösbe öltözött! Jubileumi évfordulóhoz érkeztek, félszáz éves lett a Mokka! Az új formációt az egykori alapító Szántai Gyula (Kacsa) hozta létre ezen jeles évforduló alkalmából. Céljuk továbbra is a magyar és külföldi slágerek interpretálása, és a minőségi élő zene hirdetése.

Exxxtra Blues Band
2022. augusztus 28. (vasárnap) 15:30

A műfaj ismert előadóitól származó ismert dalokat hallhatunk a koncert során.

Mágikus Mintha
2022. augusztus 28. (vasárnap) 17:30

A rock örök... örökletes... örockorunkig szeretjük. Ja, és a Sörtéren örökké szól. Jó, hogy ott játszhatunk, mert végre nem kell színészkedni, adhatjuk a keményet. Csapatjuk a csapattal. Ami persze változik... Tagok mennek és jönnek. Már nem vagyunk ugyanazok, mint hét éve, mikor megalakultunk. Vagy mégis? A rock örök. Mágikus. Mintha semmi nem változna. Mi sem. Ti sem, ugye? Gyertek, csapassuk együtt!

Koprive
2022. augusztus 28. (vasárnap) 19:30

A Vas megyei tamburazenekar tagjaival az utazás Nyugat-Magyarországról indul a Balkánon át, majd távoli kontinensek érintésével visszatér Szombathelyre.

Cimbaliband
2022. augusztus 28. (vasárnap) 21:00

Kalandvár

Fás, árnyas, ligetes, kellemes és szellemes – az mind elmondható a Karnevál családi helyszínéről, a Kalandvárról. A legnagyobb hőségben is enyhülést nyújtó Gáyer-parkban az egész nap látogatható játszóházak mellett időszakos játszóprogramok, gyermekelőadások és családi koncertek, interaktív bemutatók és foglalkoztatók hívják játékra az apróbbakat és az örökifjakat. Míg Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint a Veronaki Zenekar először látogat el a Savaria Történelmi Karneválra, addig hosszabb idő után tér vissza a Campus Ludendi színpadára a Majorka Bábszínház és Joós Tamás. Mások évről-évre színesítik a Kalandvár programjait: Gulyás László vándormuzsikus kacagtató elmésségei és a Langaléta Garabonciások gólyalábas produkciói nélkül elképzelhetetlen a gyerekhelyszín.

Játszóprogramok a Kalandvárban
2022. augusztus 26. 10:00
2022. augusztus 27. 10:00
2022. augusztus 28. 10:00
Időtartam: 8 óra

Napközbeni aktivitások kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és családoknak.

Bohócdoktor: Sziszi bohóc és segítőtársai idén is jótékony célra hajtogatják a lufikat.

Fehérlófia Hagyományőrző Gyerekfoglalkoztató: baba-mama jurta, kézműves foglalkozás, lovagoltatás, íjászat. Alkalmi vendégük egy magyar agár! A 10. századi táborba betérőket egy berendezett, autentikus jurta, „honfoglaláskori” viselet- és fegyverbemutató, valamint - jelképes összegű térítés ellenében - íjászat várja. Megismerkedhetnek és kipróbálhatják a korabeli gyermekjátékokat, a hagyományos kézműves technikákat (bőrözés, nemezelés, arc- és testfestés korabeli motívumokkal, rovásírás). A baba-mama jurtában szoptatási, gondozási lehetőség adódik az édesanyák számára. Gyógypedagógusként szívesen látják foglalkozásaikra a sajátos nevelési igényű gyerekeket is.

Kalandozó Komédium: Furmányos játékudvar: „Családi kompániánk nekivágott a nagyvilágnak, hogy újratanítsa játszani a gyerekeket és szüleiket. Azon mesterkedünk, hogy az egész család együtt virtuskodjon, ügyeskedjen, szórakozzon. Áram ugyan nem, de furfang és lelemény szükséges a játékainkhoz.”

Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozat: „Erőt, tisztességet!” Második alkalommal mutatkoznak be a kishuszárok a Savaria Karnevál gyermekhelyszínén. Sátras táborukban a huszárok viseletével, fegyverzetével, elhivatottságával, erkölcsi normáikkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A hadgyakorlatok mellett énekelni, táncolni is fognak. Megtekinthetők lesznek lovaik és közszemlére tesznek egy mai napig működőképes ágyút. Az ő felvezetésükkel és közreműködésükkel zajlik a szombat 15-kor kezdődő karneváli gyermek-felvonulás.

Linka Sándor logikai játékai: A fából készült, kézzel festett, szemgyönyörködtető játékok a gyermekek és a felnőttek logikai és vizuális képességeit fejlesztik. A tartalmas időtöltés, a micimackós fejtörés, az agytekervények csikorgó működése garantált! Míg az ifjak, szülők és nagyszülők gondolkodnak, a kisgyerekek kedvükre építhetnek a játszószőnyegen.

Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület - életmód- és harcászatbemutató: Időutazás egy honfoglalás kori tábori szegletbe. A nádkerítéssel körbevett településimitációban megtekinthető a korhűen berendezett jurta és félsátor, különböző fegyverzetek, eszközök. Az íjászat szakmai ismertetése és bemutatása után, ennek kipróbálására is lehetőséget adnak. A táborlakók alkalmanként sámándob kísérettel dalra is fakadnak.

Mívestár Egyesület - népi játszó- és pihenőtér: A Mívestár Egyesület immáron 5 éve folytatja tevékenységeit. Olyan kézműves foglalkozásokat, népi játszóházakat kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ahol a természetes anyagokkal közvetlen módon tudnak megismerkedni, olyan szerszámokkal munkálkodni, melyet nagyanyáink-nagyapáink használtak. A bőr, a gyapjú, az agyag, növényi részek kiváló játéknak bizonyulnak. Főbb céljuk az elődök tárgyi és szellemi műveltségét átörökíteni a megtapasztaltatás segítségével. A legkisebbek számára létrehozott babasarokban, népi játszótéren a pihenő funkció mellett a babák az életkoruknak megfelelő játékteret kapnak.

Lovagi kastély - csúszdás légvár

Óriási darts-foci a nagypályán: A foci és a darts játék ötvözete, remek szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Simon István tradicionális és ügyességi fajátékok: Simon István játékai gondos munkával, fából készültek az egész család számára. Az egészen kicsik remekül érzik magukat a kosaras körhintában, az egyévesek már tekerős autóversenyezhetnek, pecázhatnak, kipróbálhatják a hintalovat. A nagyobbak kacsát reptethetnek, háromfejű sárkánnyal küzdhetnek meg, gyakorolhatják a célbadobást és a gólyalábazást. Kitartásra ösztönző, egyensúlyérzéket és szem-kéz koordinációt fejlesztő játékaival várjuk a kisebbeket, nagyobbakat.

Skorpió Box Club - Mini Savaria Legio Race: A karneváli napokon idén is élvezhetik a gyerekek a Skorpió Box Club jóvoltából felépített akadálypálya örömeit. A III. Mini Legio Race kihívásait a kis Hősök különböző ügyességi feladatok végrehajtásával teljesíthetik. Az élmény garantált - gyertek hát!

Tudor játékok - logikai táblás játékok: Játszóházukban tíz különböző stratégia-táblás játékot próbálhatnak ki az érdeklődők az ókortól egészen napjainkig. A régi táblás játékok többsége korábban kultikus célokat szolgált. A tábla ábrái, a bábok színe, mozgása mindig jelentőséggel bírt. A játékok az eredeti szabályokkal készültek. Minden játék tartalmaz egy kisebb történeti ismertetőt a kialakulásáról, játékká válásának előzményeiről. A Tudor család elsődleges célja, hogy a régi játékkultúra terjedjen el ismét Magyarországon, s hogy népszerűséget szerezzenek az emberi logikát, taktikai, stratégiai készséget megmozgató táblás játékoknak.

Vitéz László bábautomata - Interaktív bábautomata kicsiknek és nagyoknak: Az automata folyamatos működését a Kolibri Színház 2-3 színészművésze biztosítja. Időről időre újabb bábokkal és jelenetekkel bővül a kínálat, nem véletlen, ha órákra ottragadnak a gyerekek és persze szüleik is.

Weking Sport és Kulturális Közhasznú Egyesület - Karneváli kenuzás a Gyöngyös-patakon: Már egy évtizede részt vesznek a Savaria Történelmi Karneválon, a Kalandvár rendezvényeinek egyik legkedveltebb programját kínálva a gyerekeknek. Saját ötletüket megvalósítva évente mintegy 2-3 ezer gyermek tapasztalhatja meg a kenuzás élményét. A programot önerőből finanszírozzák. Saját hajóikat hozzák el a Rábáról és a három nap alatt folyamatosan 10-15 fővel biztosítják a gyermekek önfeledt szórakozását.

Tűzoltók: A Tűzoltóság vizes állomáshelyén a kicsik és nagyok megismerhetik a tűzoltóautók típusait, azok felszerelését, a gyerekek felölthetik a kicsi tűzoltóruhákat s a védőfelszereléseket. Ügyességüket is próbára tehetik fecskendős célbalövéssel, mentőkötél-felszedéssel. Fotófal, nagy méretű puzzle-k, színezők és egy különleges VR szemüveg is várja az érdeklődőket.

A pénteki programelemeken túl három újdonság szombaton és vasárnap:

Kőszegi-Arbeiter Anita meseíró: Fülöp, a strucc savariai kalandjai. Meseórák és kézműves barkácsolás a babaszőnyeg szomszédságában.

Kalandjáték Savariában - Múltidéző Szombathely (10.00-12.00 és 14.00-18.00 óra között): A Kalandjáték Savariában című interaktív tematikus játszóház és gyermekfoglalkoztató megalkotásának célja a Szombathely városában máig fellelhető és élő tradíciók, városi kulturális hagyományok felelevenítése volt, elsősorban Szent Márton korához, a római kori város hagyományaihoz kötődően. A játszóprogram nyolc játékhelyszínt foglal magába. A játékban résztvevő elsőként a város kapujához érkezik, ahol magára ölti a római viseletet szimbolizáló bőrövet és tarsolyt, majd a kapun belépve, a díszletek között, az egyes játékhelyszíneken zajló feladatok megoldásába kapcsolódik be.

Yart fajátékok - középkori interaktív várjátékok: Érdekel a történelem, a középkori lovagok s a várak? Már 3 éves kortól kipróbálhatóak izgalmas játékaink: katapultok, nyílvetők, valamint a vár-krikett, billegő kapu és a lovag-célbadobó.

Horagus mester cirkusza
2022. augusztus 26. (péntek) 11:00

Horagus mester a középkor óta járja híres kompániájával az országot, világot.

Cirkuszának minden huncutságával és hosszú, hosszú lábaival próbálja meg ámulatba ejteni a bámész seregletet. Míves előadásukban megjelennek: az idomított Circuli Saurus nevű fenevadak, a birkózó Gemini fivérek kik átlagalacsonysága cirka 50 cm. A világ legerősebb embere, ki két kezével fölemel két embert, maximum 18 kg-ig, majd a feje fölé emeli a közönség „önként jelentkező” leghatalmasabbikát. Látható lesz még egy 6,5 méteres óriás sárkánykígyó, kit török vendégművészünk, Mehemed szelídít majd meg a közönség nagy-nagy örömére! Az előadás 45 percéhez tátott szájakat és hatalmas jókedvet kívánnak a: Langaléta Garabonciások.

Zsongi játszóház – a Tűzmadarak játszóprogramja
2022. augusztus 26. (péntek) 14:00
2022. augusztus 27. 14:00
Időtartam: 30 perc

A játszóházban kicsik és nagyok egyaránt önfeledten szórakozhatnak, próbára tehetik ügyességüket, kitartásukat és egyensúly érzéküket. A foglalkozás során többféle zsonglőreszközt kipróbálhatnak a résztvevők.

A malacon nyert királylány
2022. augusztus 26. (péntek) 15:00

Amikor János, a kanászlegény furulyázásba fog, malacai úgy táncolnak, hogy kacag, aki látja. Megtetszik ez a királylánynak is. Kéri Jánost, adna neki egyet.

Ad is a legény jó szívvel, de nem ám pénzért. Hogy mi a malac ára, a néző csak sejtheti, látni azonban nem látja. Majd kiderül a mese végén. Addig hősünk még túlad a többi két malacon is, elindul, hogy feleségül vegye a királylányt. Találkozik egy rátarti gróffal, aki ugyanerre pályázik. Szabadtűzön elégetik egymás kabátját, majd a király előtt jól felelnek a kérdések kérdésére. De melyiküké lesz a királylány keze? Kiderül a Majorka Színház meséjéből, amelyben látványos-humoros, új színpadi megoldások és a megszokott színvonalú majorka-stílus szórakoztatja a nagyérdeműt.

TrappTop Flotta: Repülési lecke
2022. augusztus 26. (péntek) 16:00

Rumi Laci és barátai évtizedek óta a magyar báb- és utcaszínházi élet elmaradhatatlan és közkedvelt figurái, akik számos alkalommal szerepeltek már a Karnevál közönsége előtt is. A mókás kedvű gólyalábas komédiások ezúttal a legbátrabb gyerkőcöket játszótársnak választják.

Különféle próbatételek várnak a jelentkezőkre, hogy aztán a legügyesebbek fölszállhassanak a Flotta híres repülő alkalmatosságára. Kérjük bekapcsolni a biztonsági övet! Nevetni is lehet, meg-megállva és jövet-menet!

Violin király és Hanga királykisasszony meséje
2022. augusztus 26. (péntek) 17:00

A Violin király és Hanga királykisasszony című mese Szász Ilona dramaturg által kifejezetten Joós Tamás előadóművész számára írt interaktív játék, amelynek fő célja több népi hangszer (tekerő, koboz, citera, furulya, doromb, csörgődob, esőbot) játékos bemutatása és a gyerekek általi megszólaltatása, mesekeretbe ágyazva.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, a hangok országa, Pentatónia. Hogy milyen volt ez az ország? Nem volt se északon, se délen, se keleten, se nyugaton, de ott volt mindenütt: a földön, a vízben és a levegőben. Ez a birodalom tele volt csodálatos hangokkal, szépséges dallamokkal, varázslatos muzsikával. A mese folytatásaként az előadásból megtudhatjuk, hogy mi történt a királykisasszonnyal, hogyan veszítette el és szerezte vissza a hangját az ördögtől a közreműködő gyerekekkel.

Fülöp, a strucc savariai kalandjai
2022. augusztus 27. (szombat) 10:00

Kőszegi-Arbeiter Anita szoknyáján megelevenedik Fülöp, a strucc története...

Fülöp, a strucc egy nap felfedezi, hogy ő nem kisebb jószág, mint Vas vármegye címerállata. Fel is kerekedik, hogy meglátogassa Vas megye központját, Szombathelyt, és kiderítse, hogyan is került egy strucc a címerbe. Ismerd meg jobban Szombathely városát! Egy kíváncsi strucc, Fülöp lesz a segítségedre a kalandok során!

Gulyás László: Egérparádé
2022. augusztus 27. (szombat) 11:00

Az egerek megszámlálhatatlan válfaját vonultatja fel a kis porondon zajló, bravúros utcai mutatvány, ahol a templom egerétől a mezei egérig, az előkelő származású fehéregértől a Marsról érkezettig mindenki sorra kerül. Apróléptű cirkuszi próbálkozások kicsinyeknek és nagyobbacskáknak, bábokkal és csinnadrattával! Egy fertályóra móka a nézők segedelmével, mindannyiunk örömére.

Karneváli mini-felvonulás kishuszárokkal, muzsikával
2022. augusztus 27. (szombat) 15:00

A korhű ruhákban pompázó gyereksereg a Gáyer-parktól a Fő térig olvasztja a szíveket.

Mosó Masa Mosodája – a Veronaki Zenekar családi koncertje
2022. augusztus 27. (szombat) 17:00

Varga Katalin írónő kiváló és nem kevés humorral fűszerezett költeményeit dalaikon keresztül minőségi muzsika formájában ismertetik meg a gyerekekkel.

A koncerten a közös éneklés, tánc és zenélés mellett, játékos, mesés formában az írás és olvasás megszerettetése is központi szerepet kap a betűk, a képzelet és a zene által. Tarján Veronika újra kinyitja a Mosó Masa Mosodájának öreg kapuját, zenekarával felébresztik a benne lakó meseszereplőket, betűket, majd a közönséggel együtt varázslatos mulatságot kerekítenek.

Aranyszamár Bábszínház: A Holdkirály palotája
2022. augusztus 28. (vasárnap) 11:00

"Laimét a Holdkirály magával ragadta, fekete várába hét lakattal zárta..."

„Nyergeld fel lovadat, indulj messzi útra, fel az égbe, alá a tengerbe, a látóhatáron túlra...” Te is segíthetsz kiszabadítani a szépséges leányt: locsogj, mint a tenger, kopogj, mint a kövek, ciripelj, mint a kabócák, s meglátod, a szerelmesek újra egymásra találnak.

Artistica Anam Cara – artista bemutató
2022. augusztus 28. (vasárnap) 13:00

A Kaufbeurenből, Szombathely bajor testvérvárosából érkezett délceg artisták levegőakrobatikai elemekkel színesített mutatványai ámulatba ejtik a közönség apraját-nagyját.

Szamóca Színház: Csipi-Csupi bábszínháza
2022. augusztus 28. (vasárnap) 15:00

Csiperke és Csuporka színházalapításának mosolyogtató története

Csiperke és Csuporka, a két bohóc némi csetepaté, majd békekötés után egyszerű eszközökkel nagyszerű bábszínházat alapít őseik hagyatékából. A vásári komédiák hangulatát hordozó színes, zenés gyermekműsor az élő játék és a bábszínház együttes varázsát kínálja.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl
2022. augusztus 28. (vasárnap) 17:00

Az év hazai gyermekalbuma kategóriában, kétszeres Fonogram-díjas zenekar a koncerten régi és új dalokkal szórakoztatja a kicsiket és nagyokat.

Hazai kortárs költők megzenésített versei mellett a zenekar saját szövegei és dalai is felcsendülnek, melyek a családról, a barátságról, szerelemről, emberségről, összetartozásról szólnak. A zenekar, a hangzásvilág kialakításakor különösen figyelt arra, hogy az egész családnak igazi, közös zenei élményt nyújtson.

Thalia kertje

Mikor a gyerekek estére kellőképpen elfáradtak a Kalandvár nekik szóló programjaitól, a felnőttek birodalmává válik a Gáyer-park. A hangulatos szabadtéri színpadon mindhárom estén a hazai kamaraszínházi kínálat legjavából láthatunk produkciókat. Péntek este a !BIPP! Társulat Casting-jának lehetünk aktív résztvevői, szombaton Szirtes Balázzsal merítkezhetünk meg Oscar Wilde csodálatos világában, míg vasárnap Balsai Móni lép elénk az egykori lázadó, Shirley Valentine bőrében.

BIPP! társulat: Casting – impró a FŐszerepért
2022. augusztus 26. (péntek) 21:30

„Mi, a BIPP! társulat tagjai imádunk szerepelni. De mi van akkor, ha mind ugyanarra a castingra érkezünk, és ugyanarra a szerepre pályázunk? Egyetlen főszerep, életünk nagy lehetősége, amiért (egymást sem kímélve) mindannyian megküzdünk - és hogy végül kié lesz, azt Te döntöd el. Másfél órányi kalandozás az improvizációs műfajok világában, változatos karakterek, sírva nevetős jelenetek. Várunk téged is, ha egy interaktív, laza, szórakoztató színházi impró előadásra vágysz, és nem bánod, hogy a végén szem nem marad szárazon a nevetéstől. dönts Te a sorsunkról! Bevállalod?

Szirtes Balázs: !Oscar Wilde! one man show
2022. augusztus 27. (szombat) 21:30

Oscar Wilde titokzatos alkotói és magánéletébe nyerhet betekintést az előadás közönsége.

Az előadás Oscar Wilde legismertebb, legnépszerűbb és legfontosabb műveinek felidézése mellett, valamint a szerző izgalmas életeseményeinek elmesélésén túl elsősorban a jellegzetes wilde-i személyiséget, a műveiben szereplő önportrékat, mindenekelőtt pedig egy stílust - egy alkotói és egy életstílust - igyekszik megjeleníteni.

Willy Russell: Shirley Valentine
2022. augusztus 28. (vasárnap) 20:00

A kiváló humorú Mrs. Bradshaw egy nap Görögországba szóló repülőjegyet kap, ami gyökerestül felforgatja az életét.

A kiváló humorú Mrs. Bradshaw egy nap Görögországba szóló repülőjegyet kap, ami gyökerestül felforgatja az életét. Szembe kell néznie fiatalkori önmagával, a szabadszellemű, lázadó Shirley Valentine-nal, aki Mrs. Bradshawként mára olyan magányossá vált, hogy élete sorsfordító döntéseit kénytelen a konyhafallal megbeszélni. Például, hogy elhagyja-e Liverpoolt és a férjét, hogy Kolombusz Kristóffal együtt elhajózzanak Klitorisz szigetére... Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabját új fordításban láthatja a közönség Balsai Móni nagyszerű tolmácsolásában. Az előadást Ujj Mészáros Károly állította színpadra. Az előadás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Művészetek utcája

A képző- és iparművészetek fantasztikus tehetségű alkotói mellett az irodalom és a zene kiválóságai népesítik be évről évre a Művészetek Utcáját. Idén ez a kínálat tovább bővül! Az idei évben az orientális táncművészet legmagasabb szintű művelői is a Művészetek Utcája színpadán mutatják meg tehetségüket, tudásukat. A műhelytitkokba történő betekintés mellett itt lehetősége adódik a látogatónak, hogy a művészetek legjavát élvezze színpadi produkciók formájában is.

Mare Temporis: Forradalmi jelenetek és táncok az 1840-es évekből
2022. augusztus 26. (péntek) 14:00
2022. augusztus 27. 13:30
Időtartam: 30 perc

Jeleneteinkben az 1848. márciusi forradalom és az azt követő szabadságharc zűrzavaros hétköznapjaiba repülünk vissza. A reformkor izzó vitáitól indulva a forradalmon át a szabadságharc végéig utazunk. Hazafias költők, álmodozó kisasszonyok, ravasz fogadósok, megszálló osztrákok, kémnők, hetvenkedő honvédek, kotnyeles cselédlányok lesznek a kísérőink, akikkel a nyugodt pihenésen kívül bármi megtörténhet. A műsor táncbetéteit a 19. századi báltermek népszerű társastáncai adják.

Saue Music School Band

2022. augusztus 26. 14:30
2022. augusztus 27. 10:00
2022. augusztus 28. 11:00
Időtartam: 1 óra

Az észtországi Saue Zenegimnázium növendékei és kísérő tanárai. Művészeti vezető: Toivo Unt, direktor, manager: Kristiina Liivik

Kovács Viki és Kiss Gabesz
2022. augusztus 26. (péntek) 16:00

Együtt zenélésből lett barátság. Barátságból lett még több együtt zenélés. Viki és Gabesz kedvenc dalai mellé ülhetünk oda harmadiknak, mintha épp egyikük nappalijának kanapéján lennénk.

Kürti Regina
2022. augusztus 26. (péntek) 16:50
2022. augusztus 27. 16:45
2022. augusztus 28. 14:50
Időtartam: 15 perc

Évek óta a törzsi fúziós hastánc szerelmese. A stílus képviselőjeként részt vett országos versenyeken és változatos tematikájú hastánc esteken egyaránt. Előszeretettel használ különféle eszközöket előadásai változatosabbá tételéhez a hagyományosabbaktól - kard, fátyol - a kevésbé megszokottig - toll, legyező.

Stúber Gyöngyi
2022. augusztus 26. (péntek) 17:05
2022. augusztus 27. 18:05
2022. augusztus 28. 16:45
Időtartam: 15 perc

Stúber Gyöngyi itthon és nemzetközileg is elismert hastáncos előadó, oktató és koreográfus, valamint magyar RakasaFit™- központ erősítő hastánc fitnesz nagykövet. Rendszeres hastánc és RakasaFit™ órái elérhetők Veszprémben és Budapesten, emellett az ország több más városában tart workshopokat is.

Vépi Jáde Hastánccsoport, Jáde gyöngyöcskéi
2022. augusztus 26. (péntek) 17:20
2022. augusztus 27. 17:00
2022. augusztus 28. 18:20
Időtartam: 20 perc

A Jáde hastáncklub két oszlopos tagja Gyűrű Zsuzsa és Habda Viktória immár 13 éve táncolnak együtt. Az ifjabb korosztály Viki által 8 éve ismerkedett meg ezzel a műfajjal. A Jáde Gyöngyök csoport tagjai számos versenyen mérettették meg magukat, melyekről arany ezüst és bronz minősítésekkel térhettek haza. A legifjabb tagok a Jáde Gyöngyöcskéi egy éve bontogatják szárnyaikat Viki kezei alatt. A Jáde ladys Zsuzsa vezetésével 1 éve alakult, első versenyükön bronz minősítést értek el.

Peltzer Géza
2022. augusztus 26. (péntek) 17:35

Francia sanzonokat és virtuóz harmonika darabokat játszik ezúttal Peltzer Géza a Művészetek Utcájában. Az ismert zenész Herrer Pálnál tanult a nyolcvanas években, számos stílusban mutatta meg magasfokú hangszertudását. Egyik kedvenc műfaja a párizsi instrumentális zene a múlt század közepétől - ebből kapunk ízelítót.

Aster és a Kőszegi Orientális Táncklub
2022. augusztus 26. (péntek) 18:05
2022. augusztus 28. 15:45
Időtartam: 15 perc

Aster több, mint tizenöt éve foglalkozik hastánccal. Az általa alapított Kőszegi OrientálisTáncklub célja, hogy megéljék a tánc örömét, fejlesszék a női test kultúráját. Ezt az örömöt nagy szeretettel adják át a kedves közönségnek.

Freya & Inanna
2022. augusztus 26. 18:20
péntek • Időtartam: 10 perc
2022. augusztus 27. 17:50
szombat • Időtartam: 15 perc
2022. augusztus 28. 18:40
vasárnap • Időtartam: 25 perc

Freya és Inanna, azaz Paizer Aliz és Ipkovics Ágnes 2014 óta táncolnak együtt ebben a formációban. A hastánc legmodernebb műfajában, a törzsi fúzióban mélyedtek el. Műsoraikban az erős, független női karaktereket jelenítik meg, nyugati, gyakran elektronikus zenére, mitikus lények bőrébe bújva. Voltak már boszorkányok, sámánnők, amazonok, démonok és szirének. Hogy idén mivel várják Önöket, maradjon meglepetés.

Shamila és Johara Duó
2022. augusztus 26. (péntek) 18:30
2022. augusztus 27. 17:20
Időtartam: 15 perc

Shamila és Johara 2010-ben ismerték meg egymást, és együtt táncoltak, majd egy kis szünet után 2021-ben a sors újra összehozta őket. Mindketten a műfaj szerelmesei, Shamila 2004, Johara pedig 2008 óta táncol.

Don Pedro’z Duo
2022. augusztus 26. (péntek) 21:00

Gitár és harmonika? Jó ötlet. Ügyes kezekkel történő megszólaltatásuk számtalan hangulatot rejt... Francia sanzonok, tangó, latinos ritmusú flamenco gitárzene, vagy éppen az elmúlt néhány évtized ismert pop és filmzenei válogatása szerepel repertoárjukban.

Nart eposz mondái – a Pannonia Sarmatica egyesület meseelőadása
2022. augusztus 26. (péntek) 22:00

Világunk történetekből szövődik, tartják ősidőktől fogva. Ezt a szőttest színesítjük mi is a magunk módján. A kaukázusi Nart eposz mondáit hallhatjuk, melynek legősibb rétege az alán-szarmata-szkíta mitológiában gyökeredzik. Rutinos mesemondók, történetmesélők várják a látogatókat: többen a Hagyományok Háza Magyar népmese - hagyományos mesemondás akkreditált tanfolyamán végeztek, és van, aki a MythOff nemzetközi storytelling előadója.

Mare Temporis: Tűzvarázs
2022. augusztus 26. (péntek) 22:30

A tűz megszelídítése embert próbáló feladat, zsonglőreink azonban legjobb tudásuk szerint szolgálják, de uralják is egyben az emberiség történetének legtitokzatosabb és legfélelmetesebb elemét... Használják a tüzes fejű meteor több fajtáját, tüzes kardot és különféle botokat, lángoló angyalszárnyat, legyezőket és igyekeznek a mutatványos műfaj újdonságaival is szolgálni.

Kortárs Fuzio – kortárs táncelőadás
2022. augusztus 27. (szombat) 09:45

A Kortárs Fuzio 2014 évi Tánc Világnapjára szerveződött a Homo Ludens Mozgásszínház tagjaiból, a kortárs tánc népszerűsítése érdekében. A karneváli „Telihold-Álom” táncjátékot táncolják: Koczka Márta, Oroszvári Katalin a Kortárs Fuzio táncosai.

Fűzfa Balázs: Iroda-Lom?
2022. augusztus 27. (szombat) 11:00

Az előadó a legutóbbi évtizedek magyar költészetéről ad átfogó képet, majd Orbán Ottó, Petri György, Markó Béla, Kovács András Ferenc, Szabó T. Anna és Dragomán György műveiről beszél. Az alkotók közül többen szombathelyi kötődésűek, így különösen érdekes lehet a kedves közönség számára, hogy miképpen juthat el valaki a Perinttől az óceánig. Gitáron közreműködik Lutor Katalin.

Seres Zoltán tánccsoportja
2022. augusztus 27. 12:40
szombat • Időtartam: 20 perc
2022. augusztus 28. 13:45
vasárnap • Időtartam: 15 perc

Mesetrük Sereszoltáncom brandnév alatt működteti táncóráit és táncos motivációs terápiás hatású foglalkozásait Budapesten. Évek óta kiemelkedő előadója a Savaria Történelmi Karneválnak.

Újhold régi zene és táncegyüttes
2022. augusztus 27. (szombat) 13:00

2008-ban a reneszánsz emlékévben alakult meg az együttes és a középkori, valamint a reneszánsz táncok hiteles tolmácsolását vállalta fel. 2021-től vált állandóvá a korábban a Tatai Patarára alkalmanként összeálló zenekar. Középkori eredetű, reneszánsz, valamint barokk táncok szerepelnek repertoárunkban.

Kelet Varázsa
2022. augusztus 27. (szombat) 14:00

A 2011-ben alakult Kelet Varázsa Hastáncformáció Egyesület alapító tagjaihoz az évek során sok táncolni vágyó hölgy csatlakozott. Repertoárjukon az orientális táncszámos stílusa mellett, flamenco-, hula-, tahiti- fúziós táncok, és hungaroriental stílus is szerepel.

Bablena Attiláné Mariia – flamenco
2022. augusztus 27. (szombat) 14:15

A Flamenco művészete már több, mint 500 évvel ezelőtt született Spanyolországban. Az ősi gyökerekkel rendelkező tánc sok érzelmet és hangulatot képes megjeleníteni. Bablena Attilláné Mária, a Sopronban élő egyetlen autentikus flamenco tanár és táncos mutatja be ennek a művészetnek szívbéli mélységeit.

Hangulataink dalokban
2022. augusztus 27. (szombat) 15:00

Bujtás Ervin és Tislér Mónika „Rózi” ismert szombathelyi zenészek. Akusztikus hangszerelésű műsorukban Bujtás Ervin saját szerzeményei szólalnak meg.

Waves – Varga Zsolt zongorakoncertje
2022. augusztus 27. 16:15
2022. augusztus 28. 17:20
Időtartam: 30 perc

Varga Zsolt 4 éves kora óta zongorázik, számos zenekar tagja volt. Kedvenc műfaja a jazz, szíve csücske a bossa nova. Célja, hogy a muzsikájával az embereknek vidámságot adjon és kikapcsolódjanak a napi rutinból és rohanásból.

Seres Zoltán – burlesque tánc előadás
2022. augusztus 27. 17:35
2022. augusztus 28. 18:05
Időtartam: 15 perc

Shererah Bellydance & Tribal Fusion
2022. augusztus 27. 18:20
2022. augusztus 28. 14:30
Időtartam: 20 perc

A Shererah Bellydance iskola vezetője, Sárközy Zsuzsó Shererah, 18 éve hastáncol, showhastánc és törzsi fúziós ágakat képvisel. A két ág, mint a Nap és a Hold együtt fejezik ki természetét. Egyedi stílusa elbűvölő, nőies és dinamikus.

Ujvári Tímea és Holdosi Attila
2022. augusztus 27. (szombat) 21:00

Repertoárjukban főként mélyérzelmű dalok szerepelnek a világ zeneirodalmából merítve. Ezek a dalok ebben a formában - ének-gitár - csak ritkán hallhatók. A dalok átiratába saját érzéseiket viszik bele, egyedi módon feldolgozva szólaltatják meg. Ének: Ujvári Tímea Gitár: Holdosi Attila

Tűzmadarak – tüzes showműsor
2022. augusztus 27. (szombat) 22:30

Teátrális tűzzsonglőr előadás, amit óriási lángoló eszközök, látványos pirotechnikai elemek és virtuóz zsonglőr, valamint akrobata mutatványok tesznek nézőink számára felejthetetlenné. Komplex művészi alkotás, melynek minden eleme - a jelmezek a koreográfia és a zene is - a társulat saját kreációja.

Ataru Taiko – japán dob előadás
2022. augusztus 28. (vasárnap) 10:00

Az együttes fellépései kivétel nélkül nagy sikert aratnak, mivel a műsor időről időre látványos és változatos koreográfiai elemekkel tarkított, lendületes előadásmódjáról és dinamizmusáról híres dobszínházat tár a közönség elé. A koncertek kivétel nélkül nagyfokú látogatottságnak örvendenek, köszönhető ez a taiko stílusnak, mely olykor feszültséget kelt, míg másutt teljesen ellazít és megnyugtat, esetenként történetet mesél el vagy épp mosolyt csal az emberek arcára.

Body Beat Crew
2022. augusztus 28. (vasárnap) 14:00

1986 óta működő breaktánc csapat, amelyet Vass Ferenc (Ritchie King), Vass Szabolcs (Mike) és José Paulo Martins (Paulo) alapított. A csapat folyamatosan bővült az évek során, egyes tagok felcserélődtek. Számos versenyen, fellépésen, cirkuszok és varieték műsorában léptek fel éveken keresztül.

Nesreen és az Ezer Rózsa Kertje
2022. augusztus 28. (vasárnap) 15:05

A csoport díjak garmadáját hozta el országos és nemzetközi versenyekről. A 2012-es Cairo! Festival első helyezett és közönségdíjas csoportja, emellett többszörös IDF világbajnoki cím tulajdonosok.

Lunah-Shamila Trió
2022. augusztus 28. (vasárnap) 15:25

A Lunah-Shamila formáció 2015-ben alakult. Táncukkal szeretnék átadni a közönségnek azt a csodát, amit a táncnak köszönhetően átélnek.

Somi Panni táncosai, a Sivasakti Kalánanda Táncszínház tagjai
2022. augusztus 28. (vasárnap) 16:00

A Sivasakti Kalánanda Táncszínház repertoárjába a klasszikus bharatanátjam előadások, indiai kulturális, ismeretterjesztő és művészeti programok, valamint a bharatanátjam technikáját alkalmazó kortárs darabok tartoznak. Ezúttal a táncszínház három tagja érkezik a Karneválra.

Erika és táncosai
2022. augusztus 28. (vasárnap) 16:30

A táncszerető közönség előtt nem ismeretlen a több mint egy évtizede alakult körmendi „Erika és táncosai” csoport. Az évek során fellépéseikkel számos helyi és megyei rendezvényen népszerűsítik a hastáncok sokszínűségét.

Takács Csaba és Balatonyi Kata - táncbemutató
2022. augusztus 28. (vasárnap) 17:50

Kata és Csaba több mint egy éve elválaszthatatlanok a parketten. Csaba az argentin tangó csodálatos világában mélyült el eddig. Kata a standard és latin-amerikai táncok eleganciáját és pezsgését hozta magával ebbe az együttműködésbe. Táncukban a különböző világok és stílusok egyesítésére, harmonizálására törekednek.

Horváth „Dudu” Dániel és Peltzer Géza koncertje
2022. augusztus 28. (vasárnap) 19:05

Az összeszokott zenész páros ezúttal népszerű nemzetközi dallamokat, ismert filmzenéket elevenít fel hegedű-gitár hangszerelésben.

Merry Go Round Duo
2022. augusztus 28. (vasárnap) 20:00

A duó 2011-ben alakult Hajdú Anett és Bokor Ádám közreműködésével. Mindig alkalomhoz illő zenét játszanak, ezért folyamatosan bővítik a közel 200 dalos repertoárjukat. Fő profiljuk az igényes lounge zene összekomponálása híres, örökzöld vagy éppen mai slágerekkel. Műsorukban Gershwintől Bruno Marsig, mindenféle stílusú dal megtalálható.

Bajusz
2022. augusztus 28. (vasárnap) 21:30

A Bajusz egy 2019-ben alakult zenekar, műfaját tekintve francia gyökerekből építkező manouche jazz, gypsy swing stílusú, öt tagú formáció. A zenekar az autentikus, eredeti műfajt szabadabban értelmezi, eszerint a muzsika kicsit pörgősebb, intenzíven pumpáló és dallamos, a múlt század párizsi utcaképeit idéző, táncos kedvű kocsma-jazz.

Artistica Anam Cara – tüzes artista bemutató
2022. augusztus 28. (vasárnap) 22:30

Szombathely bajor testvérvárosából, Kaufbeurenből érkeztek azok az ifjú artisták, akik minden évben a szó szoros értelmében befűtenek a karneváli hangulatnak. Akik csütörtök este elmulasztották őket megnézni a Tüzes Játékban, most lehetőséget kapnak arra, hogy testközelből megismerjék a tűzzsonglőrködés, a tűznyelés és a tűzfújás fortélyait. A sörös korsókkal, de főként az égetett szeszes poharakkal a kézben azért mindenképpen ügyeljünk a megfelelő védőtávolságra...

Borok utcája

A hegy leve a kezdetektől fogva elmaradhatatlan kísérője a karneváli programoknak. Magyarország szinte valamennyi borvidéke képviselteti magát a rendezvényen a nagy hagyományokkal rendelkező pincészetek és a legjobb nedűk által. Idén a legjobb borok mellé olyan utcazenei produkciókat kínál a helyszín, melyek erősen fokozzák a hangulatot, ugyanakkor lehetőséget teremtenek a baráti társaságoknak, családoknak, hogy a muzsika mellett beszélgetéssel töltsék idejüket a Karnevál népszerű találkozóhelyén.

Horváth Gypsy Band
2022. augusztus 26. 17:30
2022. augusztus 27. 21:00
2022. augusztus 28. 18:30
Időtartam: 1 óra

Body Beat Crew
2022. augusztus 26. (péntek) 18:00

1986 óta működő breaktánc csapat, amelyet Vass Ferenc (Ritchie King), Vass Szabolcs (Mike) és José Paulo Martins (Paulo) alapított. A csapat folyamatosan bővült az évek során, egyes tagok felcserélődtek. Számos versenyen, fellépésen, cirkuszok és varieték műsorában léptek fel éveken keresztül.

Peltzer Géza
2022. augusztus 26. (péntek) 21:30
2022. augusztus 28. 20:30
Időtartam: 1 óra

Francia sanzonokat és virtuóz harmonika darabokat játszik ezúttal Peltzer Géza a Művészetek Utcájában. Az ismert zenész Herrer Pálnál tanult a nyolcvanas években, számos stílusban mutatta meg magasfokú hangszertudását. Egyik kedvenc műfaja a párizsi instrumentális zene a múlt század közepétől - ebből kapunk ízelítót.

Gulyás László: Borvirágos huncut mesék – vásári komédiázás
2022. augusztus 27. (szombat) 13:30

A magyar utcaszínház-művészet egyik legismertebb fenegyereke mesél egy muzsikaszóval megízesített fertályórában a régi, sobrikalapos, árvaleányhajjal lebögő, büdös kenyőccsel kifenyt bajszú, puskadurrogtató betyárvilágról, a csángó magyarok kimeríthetetlen találékonyságáról, keserédes jókedvéről, pusztán okulásunk végett, ami még az öregtata dédapjának az idejében járt a Tiszának meg a Dunának, ennek a két öreg víznek a köziben.

Fúvósok tere
2022. augusztus 27. (szombat) 15:00

Szombathely Város Koncert Fúvószenakara kedves invitálásra több környékbeli fúvószenekar is közreműködik a Fúvósok terének programjában. A tradicionális fúvós zenétől a sramlizenén, a könnyűzenei átiratokon és filmzenéken át az indulókig bezárólag széles palettából merítenek a zenészek.

Artistica Anam Cara – tüzes artista bemutató
2022. augusztus 27. (szombat) 23:00

Szombathely bajor testvérvárosából, Kaufbeurenből érkeztek azok az ifjú artisták, akik minden évben a szó szoros értelmében befűtenek a karneváli hangulatnak. Akik csütörtök este elmulasztották őket megnézni a Tüzes Játékban, most lehetőséget kapnak arra, hogy testközelből megismerjék a tűzzsonglőrködés, a tűznyelés és a tűzfújás fortélyait. A sörös korsókkal, de főként az égetett szeszes poharakkal a kézben azért mindenképpen ügyeljünk a megfelelő védőtávolságra...

Öreg Város Vására

Kézműves és gasztronómiai vásárunkban mindent megtalál az Karneválozó, ami szem-szájnak ingere. Lesz itt kézműves ékszer és kürtőskalács, kézzel faragott tárgy és Mátyás csemegéje, kerámiaportéka és pecsenyekülönlegesség, babakelengye és kézműves fagylalt, fonott kosár és különleges aszalvány, kecsketejes szappan és kemencés lángos is. Az Öreg Város Vására a régi idők vásárainak hangulatát idézi meg a belvárosban, így nem maradhat el a kosárhinta és a falovacska idén sem.

Jegyek

A Savaria Történelmi Karnevál legtöbb helyszíne, eseménye ingyenesen látogatható. Belépőjegy ellenében látogathatók az alábbi események: Tüzes játék a Történelmi Témaparkban, Jelmezes felvonulás megtekintése a lelátókról (több helyszínen felállított fix és mobil lelátók), Történelmi Témapark katonai hagyományőrző programjai (napijeggyel vagy három napos jeggyel látogatható), esetenként egyes beltéri színházi előadások, koncertek.

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK – BELÉPŐ KARSZALAG

08.26. péntek

    napi felnőtt: 1800 Ft,
    kedvezményes diák, nyugdíjas, pedagógus-igazolvánnyal, jelmezben, karneváli véradók: 1000 Ft,
    egész napra Szent Márton-kártyával: 1000 Ft.

08.27-28. szombat és vasárnap

    napi felnőtt: 2400 Ft,
    kedvezményes diák, nyugdíjas, pedagógus-igazolvánnyal, jelmezben: 1500 Ft.
    Három napos felnőtt jegy: 5000 Ft,
    három napos kedvezményes (diák, nyugdíjas, pedagógus-igazolvánnyal, jelmezben, karneváli véradók): 3500 Ft,
    három napos jegy Szent Márton-kártyakedvezménnyel: 4500 Ft.

TÜZES JÁTÉK

Időpont: augusztus 25. csütörtök 21.30 (kapunyitás 21.00)
Esőnap: augusztus 26. péntek 22.30
Jegyár: 2800 Ft

LELÁTÓ A FELVONULÁSRA

Az augusztus 26-án pénteken és 27-én szombaton 19.00 órakor kezdődő felvonulás megtekinthető a város több pontján felállított lelátókról is.
Jegyár: 2800 Ft

Jegyek előjegyezhetők a Tourinform Irodában (Szombathely, Király u. 1/A). A Fő téri Karneválinformációs Pavilonban, illetve a Tourinform Irodában (Király u. 1/B) lehet hozzájutni a karneváli jegyekhez, kiadványokhoz, illetve a városhoz és a rendezvényhez kötődő ajándéktárgyakhoz.

További ajánlataink

2022.10.01. - 2022.10.08. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Weöres Sándor Színház előadásai októberben
2022.10.11. - 2022.10.18. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Weöres Sándor Színház előadásai októberben
2022.10.12. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Mocskos nyelvvel feleselek - Pottyondy Edina felnövéstörténete Mosonmagyaróvártól a szülőszobáig
2022.10.14. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Neoton Nagykoncert
2022.10.16. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Rumini Ferrit szigeten
2022.10.16. 19:00 Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Lili Bárónő
2022.10.20. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
L`ART POUR L`ART LÉGITÁRSASÁG
2022.10.21. - 2022.10.31. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Weöres Sándor Színház előadásai októberben
2022.10.22. - 2022.10.23. Történelmi fesztiválok 2022
Nemzeti hétvége, 1956. október 23. falun. A Szentendrei Skanzen rendezvénye
2022.11.03. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
HOBO - Vadászat
2022.11.05. - 2022.11.06. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Szent Márton-napi vásár és Libanap
2022.11.09. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Leszállás Párizsban Boeing Boeing
2022.11.20. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Találkozás egy régi szerelemmel - Nagy Szenes Iván show - Retro Party
2022.11.26. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Fenyő Koncert
2022.12.01. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
A 35 éves 100 tagú Cigányzenekar adventi koncertje, Vendég: Tóth Vera
2022.12.14. Szombathelyi programok 2022. Fesztiválok, rendezvények, események
Charlie 75 Koncert - Csak a zene van! Vendégek: Vendégek: Tóth Vera, Veres Mónika Nika, Szolnoki Péter
Találatok száma: 15

Alvég Panzió és Étterem Szombathely

Alvég Panzió és Étterem Szombathely

Panziónk Szombathely keleti városrészén helyezkedik el zöldövezetben. Könnyen és egyszerűen megközelíthető, helyi járatos buszmegálló a panziótól 10 m-re. Zárt parkolónkban körülbelül 30 autó parkolását tudjuk biztosítani. Éttermünkben házias ételekkel, szolid árakkal, panziónkban otthonos, olcsó szobákkal ... Bővebben


Ciao Amico Pizzeria Kávézó és Hotel

Ciao Amico Pizzeria Kávézó és Hotel

A Ciao Amico vendéglátóipari és szórakoztató centrum a régió nyugati kapujában, az osztrák határtól 10 km-re, Szombathelyen, a Bucsui határátkelő felőli elkerülő, valamint a Kőszegi határátkelőtől érkező 87-es út városba érkezésénél található. Szombathely egyedüli és legnagyobb ilyen jellegű ... Bővebben


Garda Hotel

Garda Hotel

A Garda Hotel Szombathely legszebb részén, a Csónakázó-tó közelében, a városi Fedett Uszoda és Termálfürdő szomszédságában és a gyönyörűen felújított Tófürdő strandtól pár perc sétára található. Jelenleg 3 csillagos szállodaként üzemelünk. Szoba választékunkban található nagyobb méretű, elegáns, ... Bővebben


Herényiek Háza Szombathely

Herényiek Háza Szombathely

A Herényiek Háza Szombathely herényi városrészében a híres Kámoni Arborétum szomszédságában található a Gyöngyös és a Perint patak völgyében, karnyújtásnyira Dunántúl legmagasabb pontjától, az Írottkőtől. Vendégeinket a külső megjelenésében ókori római kori villa hangulatát idéző 2007-ben megújult ... Bővebben


Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió Szombathely

Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió Szombathely

Az `Il Gallo Nero` Étterem és Panzió Szombathely történelmi belvárosától néhány perces sétányira helyezkedik el. Bővebben


Józsi bácsi Vendéglője és Szállodája Szombathely

Józsi bácsi Vendéglője és Szállodája Szombathely

Szeretettel várjuk minden kedves vendégünket aki Szombathelyen szállást, vendéglőt vagy akár 200 fő befogadására is alkalmas rendezvénytermet keres. Bővebben


P4W Hotel - Residence Szombathely

P4W Hotel - Residence Szombathely

A P4W Hotel-Residence Szombathely Magyarország egyik legrégebben lakott településének központi, de csendes részén várja a kikapcsolódni vágyó vagy munkájuk kapcsán – a Nyugati Királynőnek is nevezett – Szombathelyre látogató vendégeit. Szállodánkban közel négycsillagos ellátásban részesülhet, míg ... Bővebben


Park Hotel Pelikán**** Szombathely

Park Hotel Pelikán**** Szombathely

Park Hotel Pelikán Szombathely. A város szívében, közel a városközponthoz és a történelmi látványosságokhoz, a Pelikán Parkkal szemben található. A szállodában étterem, wellness részleg és konferencia terem várja mind a pihenni vágyó turistákat mind az üzleti utazókat. Bővebben


Sunset Motel

Sunset Motel

Szombathely zöldövezetében várják a bármely irányból könnyen megközelíthető, az amerikai autós motelek stílusában megépített és európai igényeket kielégítő szállodában. A gyönyörű kerttel körbevett Sunset Motel kedvező áron kínálja hotel szintű és minőségű szolgáltatásait. Szállás Szombathelyen, minőség ... Bővebben


Vadász Panzió**** & Étterem

Vadász Panzió**** & Étterem

A panzióban a mai designnak megfelelő szobákat alakítottunk ki, így szolgálva minden kedves vendégünk kényelmét. Hangulatos, árnyas belső kerthelyiségünk gyermekbarát játszótérrel van felszerelve. Panziónk kiváló választás mindenkinek, aki akár üzleti útra érkezik, akár családdal vagy baráti ... Bővebben


1 2   


Találatok száma: 19

Alvég Panzió és Étterem Szombathely

Alvég Panzió és Étterem Szombathely

Panziónk Szombathely keleti városrészén helyezkedik el zöldövezetben. Könnyen és egyszerűen megközelíthető, helyi járatos buszmegálló a panziótól 10 m-re. Zárt parkolónkban körülbelül 30 autó parkolását tudjuk biztosítani. Éttermünkben házias ételekkel, szolid árakkal, panziónkban otthonos, olcsó szobákkal ... Bővebben


Ciao Amico Pizzeria Kávézó és Hotel

Ciao Amico Pizzeria Kávézó és Hotel

A Ciao Amico vendéglátóipari és szórakoztató centrum a régió nyugati kapujában, az osztrák határtól 10 km-re, Szombathelyen, a Bucsui határátkelő felőli elkerülő, valamint a Kőszegi határátkelőtől érkező 87-es út városba érkezésénél található. Szombathely egyedüli és legnagyobb ilyen jellegű ... Bővebben


Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió Szombathely

Il Gallo Nero - Fekete Kakas Étterem Panzió Szombathely

Az `Il Gallo Nero` Étterem és Panzió Szombathely történelmi belvárosától néhány perces sétányira helyezkedik el. Bővebben


Józsi bácsi Vendéglője és Szállodája Szombathely

Józsi bácsi Vendéglője és Szállodája Szombathely

Szeretettel várjuk minden kedves vendégünket aki Szombathelyen szállást, vendéglőt vagy akár 200 fő befogadására is alkalmas rendezvénytermet keres. Bővebben


Mészáros Cukrászda Szombathely

Mészáros Cukrászda Szombathely

Hagyomány- és családtisztelet, ízek és illatok kavalkádja. Torták, sütemények, fagylaltok - minden, ami megédesíti az életet! Szombathelyen évtizedek óta ezt nyújtja, erről híres - A Mészáros! Gyerünk, menjünk a Mészároshoz, és együnk egy jó fagyit vagy süteményt! Bővebben


Vadász Panzió**** & Étterem

Vadász Panzió**** & Étterem

A panzióban a mai designnak megfelelő szobákat alakítottunk ki, így szolgálva minden kedves vendégünk kényelmét. Hangulatos, árnyas belső kerthelyiségünk gyermekbarát játszótérrel van felszerelve. Panziónk kiváló választás mindenkinek, aki akár üzleti útra érkezik, akár családdal vagy baráti ... Bővebben


Wagner Hotel & Étterem Szombathely

Wagner Hotel & Étterem Szombathely

A Wagner Vendégudvar Hotel & Étterem Szombathely belvárosában immáron három generáció óta várja a Szombathelyre érkező turistákat, látogatókat. A családias hangulatú hotelben 12 szoba található, melyek mindegyike kiválóan felszerelt. Bővebben


Ziccer Vendéglő Szombathely

Ziccer Vendéglő Szombathely

Friss és minőségi alapanyagokból, házias receptek alapján készítjük ételeinket. Hetente frissülő menükínálattal várjuk vendégeinket családias hangulatban. Bővebben


Öreg Sam Sörkert és Étterem Szombathely

Öreg Sam Sörkert és Étterem Szombathely

Házias, magyaros konyhával várjuk kedves vendégeinket az egyetem szomszédságában. Külön büszkeségünk a kerthelyiségünk (téli-nyári), mely felejthetetlen élményt és kikapcsolódást nyújt a gasztronómia szerelmeseinek. Térjen be egy menüre, randevúra, családi összejövetelre - nem fog csalódni kollégáink ... Bővebben


AFRI Cafe & Bar

AFRI Cafe & Bar

Sok szeretettel fogadunk afrikai hangulatot idéző bárunkba, ahol nem csak egy tökéletes kávéval várunk. Bővebben


1 2   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
9700 Szombathely , Több helyszínen
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt események