Magyar Nemzeti Múzeum - programok, kiállítások, múzeumi foglalkozások, tárlatvezetések!
Magyar Nemzeti Múzeum - programok, kiállítások, múzeumi foglalkozások, tárlatvezetések!
Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei - Miskolc
Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei - Miskolc
Imagine Budapest - Tematikus városnéző séták
Imagine Budapest - Tematikus városnéző séták
Bakonyi látnivalók, kiállítóhelyek és múzeumok a Bakony és Balaton térségében

A bakonyi múzeumok kiállításai méltán keresettek és népszerűek a vendégek körében. Sok közülük országos hírnévnek örvend. A bakonyi múzeumi kínálatból mindenki úti célja és érdeklődése szerint válogathat. Számos vallási, építészeti kincsre lelhetünk a Bakony és Balaton térség szabad ege alatt. Merüljünk el a természet hívogató békéjében, keressük fel a gyönyörű bakonyi tájakon – erdőkben és völgyekben megbúvó, dombokon magasodó kálváriákat, kápolnákat. Bakony & Balaton kártyával bebarangolhatja a térséget, miközben számos látnivalót, szolgáltatást, kikapcsolódási lehetőséget, programot kedvezményesen vagy akár ingyen vehet igénybe. A Bakony & Balaton kerékpárkölcsönző hálózat bármelyik pontján kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő bringát és kellékeit.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Ajka

Városi Múzeum és Fotógaléria

A helytörténeti gyűjteményben megismerhető Ajka földrajzi környezete, az ott élő emberek tevékenységi köre, a régi mesterségek tárgyi emlékei, háztartási eszközök, ipari emléktárgyak és régészeti leletek. Bemutatja továbbá a környező táj növény- és állatvilágának sajátosságait, a természeti adottságok felhasználási lehetőségeit, a környék ásványait is.

A muzeális intézmény további kiállításai:

Borsos Miklós Emlékkiállítás: a rajzokat, kisgrafikákat, kisplasztikákat bemutató Borsos terem előadások, kisebb rendezvények, író-olvasótalálkozók, irodalmi, művészeti baráti körök megbeszéléseinek hangulatos, kedvelt helyszíne is egyúttal. Fekete István emlékszoba: Az 1928-tól Ajkán, Nirnsee Ferenc kisbirtokán 10 évig gazdatisztként dolgozó Fekete Istvánnak a településen bontakozott ki írói munkássága. A művész írásos és tárgyi emlékei, fényképei, művei, lakberendezési- és használati tárgyai láthatók ehelyütt.

Molnár Gábor emlékszoba: Molnár Gábor gyermekkora nagy részét Ajka-Csingervölgyben élő nagyszüleinél töltötte, felnőttként is szívesen visszalátogatott Ajkára. Az utazó író életének, útjainak tárgyi emlékeit, használati tárgyait, a vadászat szerszámait, kéziratait és műveit őrzi. A múzeumban található Városi Fotógaléria 2001 óta hivatásos fotóművészek, és amatőr fotósok időszaki kiállításainak megrendezésével teszi színesebbé Ajka kulturális életét.

Látogatható: 9 – 16 óráig keddtől szombatig

Bányászati Múzeum

Ez a gyűjtemény volt hazánk első szabadtéri skanzen műszaki emlékmúzeuma. Az épületét 1983-ban az Országos Műemléki Felügyelőség műemlékké nyilvánította.

Állandó kiállításai: Gépház, Aknaház, Kovácsműhely, Kiállító terem, Bemutató-táró, Őslény és Kőzettár.

Nyitva tartás:

Kedd - Péntek 11:00-16:00

Szombat - Vasárnap: 10:00-16:00

Kristálymúzeum

Az üveggyártás történetét, valamint az ajkai üveggyárban készült termékeket mutatja be a múzeum. Egyedi darabokat és csiszolt, színes üvegtárgyakat készítenek a gyárban ősi, szájfúvásos technológiával. A gyár 1878-ban kezdte meg működését, amikor az úrkúti üveghutát a Zihcy-ek Ajkára telepítették. Az üzem az I. világháború idején leállt, de 1916-ban újra működni kezdett. Ma több mint másfél ezer embernek ad munkát, termékei az ország, sőt Európa határain túl is ismertek.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.


Balatonkenese

Tájház

További néprajzi érdekességeket tudhatunk meg, egyúttal megismerhetjük a balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit, és bepillanthatunk a helyi gazdálkodás rejtelmeibe, ha ellátogatunk a kenesei Tájházba. Ezenfelül olyan érdekességekkel is találkozhatunk itt, mint a Kossuth Bizottság iratai, a településsel kapcsolatos kiadványok vagy a falu költőjének, Soós Lajosnak az emléktárgyai.

Látogatható: Kedd - Szombat: 10:00-12:00 és 14:00-16:00

Ezerjó Bormúzeum és Pincegaléria

A kultúrának szentelt balatonkenesei napunkat zárjuk egy hangulatos pincelátogatással és koronázzuk meg egy ízletes borkóstolóval az Ezerjó Bormúzeum és Pincegalériában. Érdemes telefonon bejelentkezni!

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Népművészeti Szövőház

Az emlékmúzeumként működő épületben a népművészet, ezen belül is a népi szövészet hagyományai iránt érdeklődők találnak tartalmas programot ide látogatásuk, illetve itt tartózkodásuk idejére.

Látogathatóság: előzetes bejelentkezéssel.

Kultúra Háza

Ez a szép formájú, I. világháború utáni épület egykor Csikvándy Béla ezredes villája volt, ma a helyi kulturális élet tárháza: időszakos kiállításokkal, szakkörökkel, klubokkal, és számos érdekes programmal várja mind a helybeli mind az ide látogató érdeklődőket.


Devecser Esterházy Kastély

Nagyjából a város közepén találunk rá a kastélyra, amelynek helyén eredetileg egy késő gótikus stílusú udvarház állt. A most itt látható, XVI. században épült kastély a késő barokk és az eklektikus stílus jegyeit hordozza magán. Az évszázadok során volt végvár, de a török sosem foglalta el, volt magtár, majd a XIX. században megtoldották a kétemeletes toronnyal és a kápolnával.

Érdemes belülről is megismerkedni az épülettel, hiszen ma Magyarország egyik legszebb könyvtára működik itt. Az épület régi elemeit hangulatosan építették be a mai helyiségekbe: az előtérben szépen faragott reneszánsz kandalló áll, egy ugyancsak reneszánsz ajtón át juthatunk be a könyvtár helyiségeibe, ahol újfent megcsodálhatjuk a reneszánsz korból származó részleteket, töredékeket. A könyvtár fogadócsarnokában Marton László alkotása, Nagy László költő bronz mellszobra látható. Érdemes megnézni még az udvaron a szintén reneszánsz korból származó kút faragott káváját, amelynek eredetijét a Csoron család Itáliából hozatta, ma a Szépművészeti Múzeumban őrzik. Devecseri látogatásunkat érdemes úgy időzíteni, hogy részt vehessünk a kastélyban rendezett sajátos hangulatú hangversenyek egyikén.

Látogatható: H, K 12h - 18h, Sze 9h - 16h, Cs, P 9h - 18h, Szo 8h - 12h.


Doba Erdődy-kastély

Az Erdődyek 1839-ben, Doba északkeleti határában építtették klasszicista kastélyukat, melyben ma a Hollós István Szocioterápiás Pszichiátriai Kórház működik. A ritka fafajoknak is otthont adó kastélypark természetvédelmi terület. 

Bejelentkezéssel látogatható.


Halimba

Dr. Szalai Miklós Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény, Falumúzeum és Oktatókert

Kivételes fogadtatásban és élményben részesülünk, ha ellátogatunk a Déli-Bakony kicsiny településére, Halimbára. A környék Magyarország egyik leggazdagabb gyógynövénytermő vidéke. Nem csak a teakeverékeiről országos hírű "halimbai esperes" történetét ismerhetjük meg, ha ellátogatunk a Dr. Szalai Miklós Emlékházba, hanem a gyógyító füveket és a belőlük készült ízletes teákat is! Dr. Szalai Miklós plébános nevéhez fűződik a Halimbárium gyógyteacsalád 3 évtizeddel ezelőtti megszületése is. Az esperes egykori lakhelye, ahol élt és dolgozott, kertjével ad helyet a Szalai Miklós Gyógynövényes kert Bemutató- és Oktatóközpontnak, amely méltón őrizi a „halimbai esperes" hagyatékát, továbbá elősegíti a településhez és az egész környékhez kapcsolódó gyógynövényes hagyományok felélesztését, bemutatását és elterjedését. A füveskert talán tavasszal a legszebb, amikor a megannyi aromás növény ontja magából a színes virágokat s a bódító illatokat. Nem hiába találunk ezen a településen méhészetet is, hiszen ennyi virágpor ezeket a szorgos kis állatokat sem hagyja hidegen... Az emlékházban jószívvel útbaigazítanak a méhészet felé.

Látogatható: egész évben.

Bauxitbányászati Gyűjtemény

Halimba másik sajátossága és kézjegye a ma már csak a múzeumi gyűjteményből s a helyi geotúráknak köszönhetően megismerhető bauxitbányászat. A település egykor fontos tevékenysége ma már a múlté; a bányászati ipartörténeti eszközöket és helyszínt egy épület pincéjében kialakított, imitált bányavágat segítségével tekinthetjük meg. Az udvaron bányai népes kocsi, kőzetgyűjtemény és egy, a községben bányabalesetben elhunytak emlékére állított emlékmű található.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel


Herend

Minimanufaktúra és Porcelánművészeti Múzeum

Herend a művészi porcelánkészítés hazai fellegvára. A Porcelanium látogatóközpont kínálta színvonalas programoknak köszönhetően az egész napunkat tartalmas kikapcsolódással tölthetjük, ha ide látogatunk.

A múzeum a herendi porcelángyár történetét, az általa alkalmazott technológia fejlődését mutatja be, részben termékei, részben régi iratok, fotók, oklevelek, plakettek segítségével. Egyúttal megtekinthetjük Magyarország legrégibb, világhírű porcelángyárának termékeit, külön csoportosítva a legszebb, legsikeresebb motívumokat, valamint a különböző korokban, különböző alkotók által készített termékeket.

Látogatható:

Március 4 - Április 4.: kedd-szombat 9:30-17:00

Április 5 - Október 25.: minden nap 9.30-18:00

Október 26 - December 19.: kedd-szombat 9.30-17.00

Herendi Majolikagyár

Herend másik kincse és gyöngyszeme a hasonlóképpen nagy múltú majolikagyár, amely ma már újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A látogatók megcsodálhatják a kézzel festett kerámiagyártás szépségeit, és bepillantást nyerhetnek annak rejtelmeibe. Ne hagyjuk ki, hiszen a két művészi alkotási forma együtt jelenti Herendet.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel, csak szakvezetéssel.


Kapolcs

Fazekasműhely-Galéria

Kapolcsra nem csak a Művészetek Völgye idején érdemes ellátogatni. A falu és a környék életével, a népi mesterségekkel és kézműves tevékenységgel számos kiállítóhelyen ismerkedhetünk.

A Fazekasműhely és Galéria 1999 óta működik a 470 lelkes, barátságos falu központjában. A műhely tulajdonosa és megálmodója Szurdi Éva, aki a XIX. század végéig működő, híres kapolcsi fazekasok hagyományos kézműves technikáit és formavilágát ötvözi a modern iparművészet különböző elemeivel. A használati és dísztárgyak, kályhacsempék egész évben megtekinthetőek és kis szériában meg is rendelhetők a műhelyben.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Kovácsműhely Múzeum

Mint lovas nemzetnek, a kovács ősidőktől fogva nélkülözhetetlen mestersége volt minden magyar településnek. Ma már nemigen találkozhatunk élőben ezzel a tevékenységgel, térjünk hát be a kovácsműhelybe, s lássuk, mit és mivel is dolgoztak ezek a mesterek!

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Falumalom múzeum

Kapolcson úton-útfélen régi malomépületekkel találkozhatunk, amelyek többsége - műemlék épületként - egy újabb hagyományos népi mesterségről regélnek. Egyre többet újítanak fel közülük, ennek egyik szép és ékes példája a Szaller-vízimalom, a Falumalom, amely ma múzeumként működik. A teljes helyreállítás után az egyik legértékesebb magyarországi műemlék vízimalom-múzeum lett, mert a búzaőrlésen túl bármilyen más termény őrlését és feldolgozását is bemutatja, 100 évnél is régebbi gépeivel és gabona-feldolgozó műszaki berendezéseivel.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Faluház

A Faluház Kapolcs mindennapi kulturális életét kívánja összefogni, ennek megfelelően kiállításokat tekinthetünk itt meg, és tovább művelődhetünk a könyvtárban, amely munkanapokon áll az olvasni és kutatni vágyó és szerető közönség rendelkezésére. A könyvek társaságában eltöltött időnkbe pihenésként iktassuk be azt a fotótörténeti kiállítást, amely a régi és a mai Kapolcsot mutatja be ugyanitt.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.


Kislőd

Rőthy Mihály Egyháztörténeti Gyűjtemény

Csodálatosan gazdag keresztgyűjteménnyel találkozik, aki a Déli-Bakonyban járva megáll a 8-as főútról megközelíthető Kislődön, s betér a település egyháztörténeti gyűjteményét őrző múzeumába. A múzeum alapítója, Markója László plébános volt. A gyűjtemény értékes darabja egy gerendarész, amelyen az 1402-es évszám látható. Ezt a darabot a német telepesek hozták magukkal, amikor szülőföldjükről erre a vidékre vándoroltak. Ez emlékeztette őket régi, középkori templomukra.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.


Magyarpolány

Tájház és Alkotóház

Ez a Bakonyban megbújó kis falu szép, fehérre meszelt parasztházaival, rendezett környezetével megállásra készteti az erre járókat. A település egyik legjellegzetesebb, műemlék épülete a tájház, ahol a helyi viseletet és életmódot bemutató kiállítással, továbbá népi fazekas- és szövőműhellyel találkozhatunk. Az épület nem utolsó sorban alkotóházként is működik, tevékenyen segítve az alkotási vággyal érkező gyermekeket és felnőtteket számos mesterség kipróbálásában: fazekas- és grafikai műhely, pajtaszínház, kovácsműhely, fafaragó szín és rajzterem várja a látogatókat. A Polányi Pünkösdi Hetek alkalmával állandó és időszakos kiállítások segítik kikapcsolódásunkat. A Tájház udvarán nyáron szabadtéri színpad ad remek helyszínt a színes és változatos kulturális előadásoknak.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Pajta Galéria

Ha épp egy rendezvénybe csöppenünk a faluban, látogassunk el a polgármesteri hivatal udvarán kialakított, sajátos hangulatú Pajta Galériába, amely különféle kiállításokkal vár minden érkezőt.

Látogatható: a rendezvények ideje alatt.

Bakonyi népi műemlék parasztházak

A rendezvények és programok forgatagában ha egy kis csendre vágyunk, sétáljunk végig a Petőfi Sándor utcán, amely nemzeti örökségünk része, egyúttal műemlék utca: a bakonyi népi építkezésre jellemző boltozatos tornácú, mellvédes, oszlopos, hosszú kőházak szegélyezik. A falu a műemlék házak felújításáért és megőrzéséért 1993-ban Európa Nostra díjat kapott.

Látogatható: kívülről szabadon.


Nagyvázsony

Postamúzeum

A Kinizsi-vár szomszédságában található műemlék épület izgalmas kikacsolódást ígér: megismerkedhetünk a hírközlés történetével, tárgyi emlékeivel, majd egy-egy régi telefont ki is próbálhatunk! A kiállított tárgyak és dokumentumok, elektronikus kiadványok segítségével végigkövethetjük a Balaton-felvidék távközlésének, postarendszerének változását, fejlődését.

Látogatható: hétfő kivételével 10h - 18h (04.15-10.15.)

Schumacher-ház - Néprajzi Múzeum

A vártól kicsit feljebb, a falu felé találhatjuk a szabadtéri néprajzi kiállítóhelyként működő, utolsó tulajdonosáról Schumacher-háznak nevezett, XIX. századi oszlopos tornácos épületet, ahol a Bakony és a Balaton-felvidék falvainak XVIII-XIX. századi életét ismerhetjük meg. Konyhájában egy módosabb parasztgazda napi használati tárgyaival találkozhatunk, a tisztaszobában népi világítástörténeti kiállítás látható, a hátsó szobában ma is üzemkész állapotában áll a ház egykori lakójának szövőszéke. Ha a házat végigjártuk, igazi kuriózum vár bennünket az egykori istállóban: az utolsó vázsonyi rézműves mester műhelyének felszerelése.

Látogatható: Május 1.- November 30.: kedd-vasárnap 10:00-17:00

Kovácsmúzeum

Valódi ritkasággal fogunk találkozni, ha betérünk ide: egy még ma is, folyamatosan működő kovácsműhely vár bennünket! Tarsoly László kovácsmester hagyományos eszközökkel berendezett magánmúzeumában megismerhetjük a mesterség történetét, a műhelyben pedig annak csínját-bínját: magunk is kipróbálhatjuk a kovácsolás hagyományos, ma már sajnos eltűnőben lévő technikáját, és ha késztetést érzünk, el is készíthetünk egy-egy kovácsoltvas tárgyat. A mester számos díjazott termékéből - ha kedvet kaptunk - rendelhetünk is.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Kinizsi Vármúzeum

Kihagyhatatlan célpont Nagyvázsonyban a középkori vár, amelynek híres várura és - névadója - volt Kinizsi Pál. A vármúzeum kiállításán megtekinthetjük a vár feltárásának régészeti leleteit, az egykori élet kellékeit és egyes jeleneteit, a várról és a kolostorról készült maketteket. Kinizsi Pál síremlék is látható, a kápolnában.

Látogatható:
Március: 10 órától 17 óráig
Április: 10 órától 17 óráig
Május: 9 órától 18 óráig
Június, július, augusztus: 9 órától 19 óráig
Szeptember: 9 órától 18 óráig.
Október: 10 órától 17 óráig
November, december, január, február: 10 órától 16 óráig.


Nemesvámos

Baláca - Római kori villagazdaság és romkert

Ha szeretünk a régi korokba visszarepülni egy-egy élmény erejéig, akkor Balácapusztán a helyünk! A Dunántúl legnagyobb római kori villagazdasága vár bennünket a Balaton és a Bakony találkozásánál, Veszprém vonzáskörzetében. A nemzetközi rangú kiállítóhely új ismeretek és élmények tárháza, komplett kis szeletét mutatja be a római kori életnek, annak tárgyaival, és legkülönfélébb bizonyítékaival. A központi épület fogadóhelyiséget és múzeumpedagógiai foglalkoztató-termet foglal magába. A lapidáriumban Veszprém megye római kori kőemlékeinek impozáns darabjai tekinthetők meg. A parkszerűen kialakított romkertben római kori fűszer- és gyógynövények bemutató kertje fokozza a mediterrán hangulatot, a kert közepén pedig római jellegű napóra mutatja a múló időt. A villagazdaság központjától mintegy 600 méterre északra itáliai síremlékeket idéző egykori mauzóleum látható. Innen, a megfelelő pontot megtalálva, dél felé elláthatunk egészen a Balatonig, északi irányba pedig a bakonyi lankákig.

Látogatható:

Május 14 - május 31. között: hétköznap 10-18 óráig, hétvégén 10-17 óráig
Június 1 – augusztus 31. között: hétköznap 10-18 óráig, hétvégén 10-19 óráig
Szeptember 1 - október 31. között: hétköznap 10-18 óráig, hétvégén 10-17 óráig.


Sümeg

Kisfaludy Sándor Szülőháza

Sümegen született és Sümegen meghalt költőnk, Kisfaludy Sándor és ifjú felesége, Szegedy Róza egykori otthonában - egyben a költő szülőházában -, ma városi múzeumban a költőnek állított emlékgyűjteményt, valamint állandó kiállításokat tekinthetünk meg: sümegi kerámia ill. Patonai fazekasmester munkái, egyházművészeti gyűjtemény, Darnay emlékkiállítás, Sass Brunner emlékkiállítás, Kovács Margit kerámiák, porcelántárgyak és szobrok láthatók.

Látogatható:
05.1 - 09.30.: K-V 10:00 - 18:00
10.1 - 04.30.: H-P 8:00 - 16:00

Patonai Fazekasház

A fazekasság mint hagyományos népi mesterség rejtelmeibe pillanthatunk be ebben a házban. Patonai Ferenc fazekasmester alkotásai a sümegi hagyományokat, a régi formákat és motívumokat tükrözik. Magángyűjteményét 1979-ben nyitotta meg az érdeklődők számára.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület kiállítása

A várhegy lábánál álló boltíves, barokk istállóépület az 1700-as években épült Padányi Bíró Márton idejében. Az impozáns épülethez lakóházak is tartoztak. Földszintje két sor kőoszlopon áll, és ma is istállóként üzemel. Emellett itt kapott helyet a Radeczky Huszár Egyesület állandó kiállítása is.

Látogatható: egész évben ingyenesen.

Sümegi Vár

A város fejlődésének és történelmének alakulásában nagy szerepe van a várnak, amely a tatárjárás után, IV. Béla várak építését ösztönző rendelkezéseit követően épült. A mai vár látványosságai: hadtörténeti kiállítás (Magyarország fegyverei a XV. századból), panoptikum (középkori kínzóeszközök bemutatóhelye), Rédey-emlékszoba - Gábor Áron ágyúi; kovács műhely, bognár műhely, középkori konyha, kápolna, pénzverde.

Látogatható: minden nap.

Január – április: 9h – 16h
Május – június: 9h – 17h
Július – augusztus: 8h – 19h
Szeptember – december: 9h – 16h (december 23-27. zárva tart)
Havas, jeges időben a vár nem látogatható!
 

Püspöki Palota

A várhegy déli lejtőjén áll a barokk Püspöki Palota, amely Sümeg virágkorában, Padányi Bíró Márton püspöksége alatt épült, egy akkor már több mint 200 éves borospince fölé. A palota egykori berendezése, Padányi képgyűjteménye elveszett, illetve szétszóródott, de több helyiségben ma is láthatók az eredeti fal– és mennyezetfreskók maradványai, mennyezeti stukkók és az eredeti fa padlóburkolat. A palota helyreállítása folyamatos, a már felújított termekben állandó, és időszaki képzőművészeti kiállítások láthatók (Sümegi Képtár, Kajári Gyula grafikái, Horváth Márton üvegművész és Frederick Hagan kanadai művész állandó kiállítása).

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.


Szentgál

Tájház - Vitéz Tamás Gábor háza (helyismereti gyűjtemény)

A ház az egykori tulajdonos, egy hajdani szentgáli kisnemes életterét mutatja be. A múzeumban az eredeti bútorokat és használati eszközöket láthatjuk, a viselet pedig életnagyságú bábokon tekinthetjük meg. Ide kerültek még a helyi fazekasok cserépedényei a XIX. század végéről, a szentgáli pásztorok faragásai, a helyi motívumokkal készített bakonyi fehérhímzések, fotók a falu életéből, a királyi vadászok leszármazottaitól vadászati emléktárgyak, a női és férfiruhák, az imakönyvek és a zsoltárok német és magyar nyelven, valamint az oklevelek és leszerelő levél Ferenc József korából. A helyismereti gyűjtemény egyik szobáját pedig Lőrincze Lajos nyelvész munkásságának szentelték.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.


Taliándörögd

Ősök Háza Helytörténeti Múzeum

A megszokott helytörténeti kiállításon túl néhány érdekességgel is találkozhatunk, ha ellátogatunk a Művészetek Völgye egyik meghatározó településére, Taliándörögdre - ott is a múzeum könyvtárába... A római katolikus plébánia épületében lévő múzeum állandó kiállítása helytörténettel, népszokásokkal, a népi kultúra írásos és tárgyi emlékeivel, a koronkénti életmód jellemzőivel ismerteti meg a látogatót. A II. világháború előtti időszakot felölelő tárlaton a római kortól kezdve láthatunk emlékeket, egyházi és falutörténeti dokumentumokat, térképészeti leleteket, mezőgazdasági használati eszközöket. Itt található egy kőmúzeum is. A II. világháború utáni időszakkal foglalkozó rész a faluban és környezetében gyűjtött tárgyakat sorakoztatja fel az érmektől, zászlóktól, brigádnaplótól kezdve a nyolcezer kötetes könyvtárig, amelyben megtalálhatók Sztálin és Mao könyvei is.

Látogatható: folyamatosan előzetes bejelentkezéssel


Tapolca

Városi Múzeum

A Bakony és Balaton térség délnyugati csücskében, a Balaton közelében található városka remek kikapcsolódást és programot ígér a csendesebb, nyugodtabb tempót kedvelőknek. Kezdhetjük városlátogatásunkat mindjárt a Városi Múzeummal. Épülete – vagy ahogy a régi tapolcaiak emlegetik, a „Kántorház” – védett építészeti emlék, amelynek eredetije már a XVIII. század első felében állt. Mai formáját a XIX. század elején nyerte el. Jelenleg öt kiállító helyiségében három állandó tárlattal várják az érdeklődőket: egyedülálló iskolatörténeti kiállítással, a Batsányi Emlékkiállítással és a lapidáriummal.

Látogatható:Vasárnap-Hétfő: zárva, Kedd-Péntek: 10:00-18:00, Szombat: 9:00-13:00

 Szent Antal Bormúzeum

A tóparton található, étteremként is működő múzeumban a környék szőlőtermesztésének és -feldolgozásának hagyományai, történeti fejlődésének áttekintése szolgál érdekes programmal a borászat iránt érdeklődőknek.

Látogatható: az étterem nyitva tartása idején.

Marton Galéria

Szintén a tóparton található a galéria, amely Tapolca szülöttének és Munkácsy-díjas szobrászművészének alkotásait mutatja be a látogatóknak állandó kiállítás keretében.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.

Wass Albert Városi Könyvtár

A könyvtár több mint 230 ezer kötetnyi állományával (könyvek, folyóiratok és a különgyűjteményekben található dokumentumok) várja a kulturális feltöltődésre és szellemi kikapcsolódásra vágyó olvasókat, érdeklődőket. Az intézmény rendezvények szervezésével színesíti szolgáltatásai palettáját. A könyvtárhoz tartozó Tapolcai Muzeális Gyűjtemény anyaga sok helyi értéket, mintegy 10.800 műtárgyat mutat be látogatóinak.

Látogatható: Vasárnap-Hétfő:zárva, Kedd-Péntek: 10:00-18:00, Szombat: 09:00-13:00


Úrkút

Falumúzeum

E kicsiny bakonyi falu múzeumában számos sváb relikvia található, valamint az úrkúti népi hagyományok tárgyi eszközei tekinthetők meg, köztük a tradicionális sváb viselet egy-egy szép darabja.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.


Városlőd

Német Nemzetiségi Tájház

A Falumúzeum (tájház) műemlék jellegű épületében néprajzi, népviseleti és helytörténeti kiállítás várja a látogatókat. A konyhában és az egyik szobában néprajzi, a másik szobában német népviseleti kiállítás látható. Az épület másik lakásában egy helytörténeti és egy iskolatörténeti kiállítás kapott helyet. Állandó kiállítások: bkonyi német parasztház a XX. század fordulóján, városlődi német népviselet a XX. század első felében.

Látogatható: hétfő kivételével 13:00 - 17:00, Vasárnap-Hétfő:szünnap

Városlődi Keramika Kft. Bemutatóhelye

Tekintsünk vissza a történelemben, hogy megértsük, miért honosodott meg itt a kerámiagyártás!

A török hódoltság után elsősorban az üveggyártás (üvegfúvás) és a fafeldolgozás (fűrészmalom) adta a megélhetést a településen. A határban található, jó minőségű agyagot hamar megtalálták a fazekasmesterek is. Ma a kerámiagyár több mint 30 régi városlődi virágos dekort ápol. Dísz- és használati kerámiát egyaránt gyártanak itt, amelyek díszítése kézi festéssel, ecsettel történik. Több termék mint "népművészeti alkotás" minősített, és minden itt gyártott kerámiatárgy jogosult a "Magyar Kézműves Remek" embléma használatára. A termékeket a kiállítóteremben lehet megtekinteni, ahol vásárlásra is van lehetőség A gyártás megtekintése is lehetséges, csoportoknak előzetes bejelentkezéssel.

Látogatható:
Gyártás: hétfő-péntek 8:00-14:00
Kiállítás: hétfő-vasárnap 8:00-18:00


Várpalota

Nagy Gyula Galéria

A galéria XIX. században klasszicista stílusban épült épülete 1975-ig zsinagógaként működött. A függőkarzatokat leszámítva eredeti szépségében látható ma is. A karzaton ma Matzon Frigyes (1909-1986) szobrászművész kisplasztikai hagyatéka tekinthető meg állandó kiállítás keretében. A galéria termében április 1. és november 30. között időszakos képzőművészeti és egyéb kulturális eseményeken is részt vehetünk.

Látogatható: 04.01 - 10.31., hétfő kivételével 13h00 - 17h00.

Thury-vár

A vár kalandos története Mátyás király idejére nyúlik vissza, és leginkább a török kori végvári harcokhoz kapcsolódik. Nevét leghíresebb védőjéről, Thury Györgyről kapta. Aragóniai Beatrix hercegnő is itt készült fel a másnapi királynői koronázásra. E kort követően a várat átépítették, és kialakult mostani formája. Az ásatások során egyedülálló középkori falképek kerültek elő, amelyek különlegessége, hogy nem egyházi eseményt ábrázolnak.

A mai látogató folyamatosan mintegy tíz különféle kiállítást tekinthet meg a Thury-várban. Itt látható többek között a Bányásztörténeti Gyűjtemény, de megtekinthetjük a magyar népviselet mintegy száz, teljes öltözetét magába foglaló, egyedülálló kollekciót, valamint különböző korok egyenruháit a honfoglalástól napjainkig. A várat mint rendezvényközpontot is érdemes felkeresni: részese lehetünk itt esküvőknek, koncertnek, reneszánsz kori eseményeknek stb.

Látogatható:

November 2 - Március 31.: 9:00 - 17:00
Április 1 - Október 31.: kedd-vasárnap 9:00 - 19:00

Bányászattörténeti Gyűjtemény

A Thury-várban található a város bányászattörténeti gyűjteménye, ahol aknákat, bányamentő eszközöket, bányában használatos világítási eszközöket, ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat és a homokbánya őslénytani leleteit tanulmányozhatjuk.

Látogatható: Kedd – Vasárnap: 10:00-18:00

Zichy-kastély – Trianon Múzeum

A kastélydombon álló gróf Zichy-kastélyt a XVIII. század első felében kezdte építtetni a Várpalotán élő egyik Zichy család. A város uralkodó pontján álló épület egy évszázaddal később leégett. Ekkor a művészetpártoló földesúr, Waldstein János birtokolta a kastélyt, amelynek felesége, Zichy Terézia révén lett tulajdonosa. A kastélyt Ybl Miklós tervei alapján újjáépíttette. A földszinti, szépen felújított hall eredetileg kápolna volt, a világháborúk ideje alatt garázsnak használták. Az emeleti könyvtár gyönyörű fa polcai és különleges fa burkolatai máig láthatók, könyvei azonban 1913-ban megsemmisültek. A könyvtárterem, mennyezetén látható mitológiai korokat idéző freskóival ma is rendszeresen kulturális rendezvények otthona. Az épület homlokzatán látható a Waldstein – Zichy címer 1876-ból. Az épület ma a Trianon Múzeumnak ad otthont, amely a Kárpát-medence természeti, történeti, kulturális értékeit, a XX. századi békeszerződés népességi, gazdasági előzményeit mutatja be. A kiállítás foglalkozik a trianoni békeszerződés, a bécsi döntések és a párizsi békeszerződés történetével, következményeivel.

Látogatható: 
Kedd-csütörtök: 10h30 - 16h00
Péntek-vasárnap: 10h30 - 17h00.

Fodor Sára Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

Az egykori Megyeház és modern 10 emeletes lakóépületek szomszédságában bújik meg a tájház épülete. Ez a parasztház a környék és a település paraszti és iparos múltjából fennmaradt eszközöket mutatja be az utókor számára. Az állandó kiállításon a látogató elé tárulnak a régi palotai élet megmaradt eszközei a meszesek, földművelők, fazekasok, csapók, bognárok mézeskalácsosok mindennapjaiból.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.


Veszprém

Tűztorony

Veszprém város legmagasabb pontján áll a Vár egyetlen, a középkorból megmaradt tornya, a barbakán, a mai Tűztorony, amely minden órában Csermák Antal, veszprémi zeneszerző hangulatos Verbunkosát játssza. A torony körerkélyéről csodás kilátás nyílik Veszprém városrészeire

Látogatható: Március 15 - Október 31.: 10:00-18:00

Laczkó Dezső Múzeum

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprém megyéről szól a világnak és a világról szól a Veszprém megyeieknek. Történeteket, életeket mesél el a múltból, a jelenből és a jövőről. A múzeum 330 000 darabból álló gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét.

Látogatható: hétfő kivételével 10:00-18:00.

Csikász Galéria

A várban található épület a nevét építtetőjéről, a hírneves ügyvédről, Simoga Györgyről kapta. A XVIII. század legvégén épült késői barokk stílusban. Ma kiállításoknak ad otthont, földszintjén a Csikász Galéria található kortárs művészek, alkotók időszakos kiállításaival, illetve kortárs képzőművészeti tárlatokkal.

Látogatható: 10:00-18:00 vasárnap:szünnap

Dubniczay-palota

A Dubniczay Palota a képzőművészeti alkotásokat bemutató László Károly Gyűjteménynek, illetve időszaki kiállításoknak ad otthont. Az épület maga a várban, a Szentháromság tér nyugati oldalán található.

Az udvar alatt hatalmas XVI. századi kőboltozatos pince húzódik. A feltárások során istálló, várfal, ágyúbástya, kazamata nyomaira bukkantak. A palotában jelenleg két gyűjtemény látogatható. A László Károly Gyűjteményt az emeleti termekben és az északi szárny tetőterében nézhetjük meg. A Várgalériában pedig időszaki - többnyire kortárs - kiállítások látogathatók.

Látogatható:
11.01 - 04.30.: vasárnap kivételével 10:00 -17:00
05.01 - 10.31.: kedd kivételével 10:00 - 18:00

Hősök Kapuja

Az 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen a látogatók megismerkedhetnek az épület históriájával, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetével.

Látogatható: minden nap 10:00 – 18:00

Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény

A kortárs művészetek iránti érdeklődésünket egy újabb gyűjtemény csigázza a Várkapu mellett nyíló kicsi, eldugott kis zugban. Szegényebb iparosok laktak itt valaha kicsi és dísztelen házakban: szitások, ácsok, csizmadiák. Egyszerű, régies szépségük ma is látszik. Ma a modern művészet egyik kiemelkedő tárlatának adnak otthont A Vass-gyűjteményben a magyar mesterek alkotásai az európai absztrakció legnagyobbjainak szobraival, képeivel, rajzaival és sokszorosított grafikáival egészültek ki az elmúlt néhány év során. Az a vágykép lebegett a gyűjtő szeme előtt, hogy a művek egy része idővel majd ebbe a galériába kerül. A gyűjtemény darabjaiból jól kiolvasható a XX. századi művészet történetének néhány jelentős fejezete: elsősorban a konstruktivizmus és az absztrakció irányzataié. Vass László örekedett arra, hogy az egyes életműveken belül lehetőség szerint több alkotói periódus is képviseltesse magát, illetve a festményekkel, szobrokkal összefüggésben álló akvarellek, pasztellek és rajzok közül is jussanak be jelentős darabok a Vass-gyűjteménybe, amely most már nem titkoltan a veszprémi gyűjtemény számára gyarapodik.

Látogatható:
11.01 - 04.30.: vasárnap kivételével 10h -17h
05.01 - 10.31.: kedd kivételével 10h - 18h.

 Tejfalussy ház

A várban, a Szentháromság-téren található épület jelenleg a Boldog Gizella Főegyházmegyei gyűjteménynek ad otthont. Ízelítő az intézmény 2013-as kiállításaiból:

  • Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben
  • Ikonok és ortodox liturgikus tárgyak
  • Francia, itáliai és osztrák miseruhák
  • Magyar királynék és koronázó püspökök

Látogatható: májustól októberig, hétfő kivételével 10h00 - 17h00.

Bakonyi Ház

A Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában áll a Bakonyi Ház, amely az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely. A múzeumi műtárgyakkal berendezett épületben a látogatók részletes áttekintést kaphatnak a vidékünkre jellemző paraszti kutúra sajátosságairól.

Látogatható: 04.15 - 10.15., hétfő kivételével 10h - 18h.

Szaléziánum - Érsekségi Turisztikai Központ (Bíró-Giczey ház)

Az írók és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum a Szentháromság téren, az Érseki Palotával szemben számos érdekességgel várja látogatóit:

A 18. századi házat bebarangolva a látogató megismerkedhet a ház egykori lakóinak minden napjaival. Itt lakott például a híres Padányi Biró Márton püspök, aki a művészetek kiemelkedő mecénása volt.

Az emeleten megtekinthetők a pazar barokk falfestményekkel rendelkező termek, a díszterem puttós mennyezetében majdnem teljes épségében fennmaradt a barokk freskó.

A barokk kor hangulatát a korabeli műtárgyak és a kiállításon hallható barokk zeneművek elevenítik meg. Az interaktív „Képtálaló asztal” segítségével a vendég végigkövetheti a restaurátorok szorgalmas munkáját és a barokk termek varázslatos átalakulását.

A vetítőteremben virtuális utazásra hív. A látogató megtekintheti Veszprém és a Főegyházmegye legérdekesebb látnivalóit dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ajánlásával, és betekintést nyerhet a Katolikus Egyház mindennapjaiba megismerkedve a liturgikus tárgyak használatával.

A gyógynövények és gyógyhatásaik felfedezésre várnak az üvegpadlós füvesszobában.

A tetőtérben kialakított liturgikus kiállítótér betekintést ad a liturgia tereibe, hangjaiba és tárgyaiba. A liturgikus időkerék segítségével az egyházi év eseményeit lehet végigkövetni.

Az időszaki kiállítótér egész évben változatos kiállításoknak ad otthont (templommakett kiállítás, hegedűkiállítás, Fekete István-kiállítás, domonkos kiállítás stb.)

A tea- és kávéházban megkóstolhatók a „Halimbai esperes”, Szalai Mikós teái, aki a 20. században az ország gyógyfüvekkel gyógyító papja volt.

A kisebbekről sem feledkezik meg a Szaléziánum. A gyerekek bepillanthatnak egy hegedűkészítő mester munkájába, kipróbálhatják a gyertyaöntést, drámajátékokon és gyógynövénytúrákon vehetnek részt, megismerkedhetnek az ostyasütés folyamatával és kézműves foglalkozások várják őket.

Tudta-e, hogy… …a veszprémiek egykor Madaras háznak is nevezték a Bíró-Giczey házat, mivel barokk termeinek szekkóin csodálatos madarak láthatók! Egykori nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról, későbbi veszprémi püspökről és Giczey István kanonokról kapta. A 2011-ben Európai Úniós pályázat útján megújult és megnyitott központ célja, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, mindeközben felfedezésre csábítsa azokat, akik a házat önmagában is szeretnék megismerni. A központ egyben az egyházi tematikus út kiindulópontja is.

Nyitva tartás: 

Január 14. – Február 28.: 10:00-17:00 (hétfő és vasárnap kivételével)
Március 1. – Május 31.: 10:00-17:00 (hétfő kivételével)
Június 1. – Augusztus 31.: 9:00-18:00
Szeptember 1. – December 31.:10:00-17:00 (hétfő kivételével)

Mestermű Galéria

A belvárosban sétálva érdemes felkeresni a Mestermű Galériát, ahol nemcsak kortárs magyar művészek festményeit, grafikáit vagy szobrait csodálhatjuk meg, de a kiállított műveket meg is lehet vásárolni.

Látogatható: Május 7 - Október 3.: kedd-péntek 13:00-17:00, szombat 10:00-13:00


Zirc

Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpont

Nem járhatunk a Bakony fővárosában úgy, hogy az apátság monumentális épülete ne állítana meg bennünket. S ha már jártunk itt régebben, most érdemes újra eljönni, biztosan érezni fogjuk a különbséget!

A barokk stílusú római katolikus templom a ciszterci szerzetesek ma is használt apátsági temploma. Az apátság ma még változatosabb programmal várja látogatóit: az újonnan megnyílt látogatóközpont célja az apátság nyolcszáz éves múltjának és műtárgyainak bemutatása interaktív eszközök segítségével. Érdemes megnézni egyúttal az eredeti pompájában látható bazilika minort, az országosan híres műemlékkönyvtárat és a természettudományi múzeumot. Nem fogunk csalódni!

Látogatható: hétfő kivételével 9:00 - 17:00.

Téli nyitva tartás: 2017. november 16. - 2018. március 14. között: 

hétfő: zárva kedd-vasárnap: 10:00-16:00 

Ebédszünet: 12h30-13h30
Templom vasárnapi nyitva tartása: 12h00 - 17h00 (szertartásokhoz igazítva).

OSZK Reguly Antal Műemlékkönyvtár

Az apátság épületében található könyvtár a Ciszterci rend gyűjteményét őrzi. A mai gyűjtemény alapját képező köteteket Heinrichauból hozták a ciszterci szerzetesek. Ez az állomány ma 65.000 kötetből áll. Ebből 70 kötet a XV. századból való ősnyomtatvány, amely hazai viszonylatban egyedülálló! A könyvtár állományában a teológia mellett a történelem, az irodalom, a természettudományok, de a segédtudományok is képviseltetik magukat. Az intézmény ma mint múzeum és szakkönyvtár működik:

egyrészt szakszerű idegenvezetés segítségével Magyarország egyik fontos kultúrtörténeti emlékét ismerhetik itt meg a látogatók, másrészt az értékes régi könyves állomány és külön olvasóterem a kutatóknak nyújt segítséget munkájukhoz.

Látogatható: hétfő-szombat 9:00-17:00, vasárnap: 10:00-12:00 és 14:00-16:00

Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye

Az apátságtól kicsit eltávolodva találjuk ezt az országosan egyedülálló, muzeális értékű mezőgazdasági gépekből, használati eszközökből álló zirci gyűjteményt. A XIX-XX. század mezőgazdaságának mindennapjait ismerhetjük meg az itt kiállított eredeti eszközök, szerszámok és gépek tárlatán keresztül.

Látogatható:

szeptembertől júniusig H - P: 7:00 - 14:00, valamint előzetes bejelentkezéssel bármikor.

Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Az apátság barokk épületének első emeletén található múzeum számtalan érdekességet és kincset mutat meg a minket körülvevő természetből. Megtekinthetjük itt a jellegzetes bakonyi tájak életközösségeit, védett területeit. Az ásványbemutató csodálatos válogatást kínál a Kárpát-medence ritkaságaiból. A Jégkorszaki Óriások a Bakony-hegységben c. őslénytani állandó kiállítás is itt tekinthető meg. Ezenkívül megcsodálhatjuk a térségben elejtett vadak trófeáit.

Látogatható: egész évben 9h00 - 17h00.

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

A múzeum és alkotóház - amint neve is jelzi - számos tevékeny elfoglaltságot és kiállítást kínál vendégeinek. Megtekinthetjük többek között a névadó Reguly Antal (néprajzkutató, nyelvész, folklorista) életéről, utazásairól, kutatásairól szóló tárlatot; Bér Júlia, zirci születésű grafikus-és festőművész emlékszobáját. Jelenleg még Bakonyi mesterek, bakonyi műhelyek címmel zirci és Zirc környéki kézműves mesterek alkotásaival is találkozhatunk itt. Előzetes bejelentkezéssel az alkotóműhelyekben lehetőség van a népi kismesterségek kipróbálására. Alkotóműhelyek: bőrműves, toplász, fazekas, gyertyakészítő, mézeskalácsos, szövő, kosárfonó-csuhézó, kovács, bognár, méhész- barkács.

Látogatható:
november 1-től március 31-ig, hétfőtől péntekig 10.00-16.00; szombat 10.00-17.00
április 1-től október 31-ig, hétfőtől szombatig 9.00-17.00; vasárnap 11.00-17.00


2018.01.01. - 2018.12.31.
Kapcsolódó időpontok

2018.04.24. - 2018.04.29. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
XXVI. Szent György hegyi napok
2018.04.24. - 2018.04.29. Bakonyi rendezvények 2018
XXVI. Szent György hegyi napok
2018.04.25. - 2018.04.27. Bakonyi rendezvények 2018
Népek Tavasza
2018.04.27. Bakonyi rendezvények 2018
Óz, a nagy varázsló - Operett gála Várpalotán
2018.04.28. Bakonyi rendezvények 2018
Carpathian Couriers Race kerékpáros verseny
2018.04.28. - 2018.05.01. Bakonyi rendezvények 2018
XII. Tapolca Tavaszi Fesztivál
2018.04.28. - 2018.05.01. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
XII. Tapolca Tavaszi Fesztivál
2018.04.29. Bakonyi rendezvények 2018
Veszprém Séta
2018.04.30. - 2018.05.01. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
III. Tour de Ajka
2018.04.30. - 2018.05.01. Bakonyi rendezvények 2018
III. Tour de Ajka
2018.05.01. Bakonyi rendezvények 2018
Tavaszköszöntő Majális Ajkán
2018.05.01. Bakonyi rendezvények 2018
Sümegi majális
2018.05.01. Bakonyi rendezvények 2018
Majális
2018.05.04. - 2018.05.06. Bakonyi rendezvények 2018
IV. Gesztenyevirág Fesztivál
2018.05.04. - 2018.05.06. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
IV. Gesztenyevirág Fesztivál
2018.05.05. Bakonyi rendezvények 2018
Ákos koncert
2018.05.05. - 2018.05.06. Bakonyi rendezvények 2018
Anyák napi libegőzés
2018.05.07. Bakonyi rendezvények 2018
XXIII. Gyermek Várostrom
2018.05.11. Bakonyi rendezvények 2018
Majka & Curtis Aréna Show
2018.05.12. Bakonyi rendezvények 2018
Folly Nyílt Nap
2018.05.12. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
II. Nemzetközi Ikarus Találkozó
2018.05.12. Bakonyi rendezvények 2018
II. Nemzetközi Ikarus Találkozó
2018.05.25. Bakonyi rendezvények 2018
Függöny fel! - Színház, mi más - avagy káoszból rendet
2018.05.25. Bakonyi rendezvények 2018
Hófehérke - Családi musical a Veszprém Arénában
2018.05.26. - 2018.05.27. Bakonyi rendezvények 2018
Tájfutás Diákolimpiai döntő
2018.05.27. Bakonyi rendezvények 2018
Vadász Gyermek Nap
2018.05.28. - 2018.05.29. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
Vadhús workshop Vári Dáviddal! - Terítéken a vaddisznóhús
2018.05.28. - 2018.05.29. Bakonyi rendezvények 2018
Vadhús workshop Vári Dáviddal! - Terítéken a vaddisznóhús
2018.06.01. - 2018.08.31. Vízpart Balaton, Balaton-parti kikapcsolódás, felüdülés a Bakony és Balaton térségben Balatonkenesén
2018.06.08. - 2018.06.10. Bakonyi rendezvények 2018
A diadal napja - Történelmi várjáték
2018.06.08. - 2018.06.10. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
A diadal napja - Történelmi várjáték
2018.06.14. - 2018.06.17. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
Veszprémi Sörfesztivál
2018.06.14. - 2018.06.17. Bakonyi rendezvények 2018
6. Veszprémi Sörfesztivál
2018.07.06. - 2018.07.15. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
Rozé, Rizling & Jazz Napok
2018.07.06. - 2018.07.15. Bakonyi rendezvények 2018
Rozé, Rizling & Jazz Napok
2018.07.07. - 2018.07.08. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
Tapolcai Hadifesztivál
2018.07.07. - 2018.07.08. Bakonyi rendezvények 2018
Tapolcai Hadifesztivál
2018.07.11. - 2018.07.15. Bakonyi rendezvények 2018
VeszprémFest 2018
2018.07.11. - 2018.07.15. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
VeszprémFest
2018.07.18. - 2018.07.21. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
Veszprémi Utcazene Fesztivál
2018.07.18. - 2018.07.21. Bakonyi rendezvények 2018
Veszprémi Utcazene Fesztivál
2018.07.27. - 2018.07.29. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
XIV. Jakab Napi Történelmi fesztivál
2018.07.27. - 2018.07.29. Bakonyi rendezvények 2018
XIV. Jakab Napi Történelmi fesztivál
2018.01.01. - 2018.12.31. Aktív programok, túrák, gyalogtúrák, lovastúrák és kerékpártúrák a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Bakonyi programok a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Bakonyi kerékpárutak és kerékpározható utak, kerékpárral a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Balatoni kerékpárutak és kerékpározható utak, kerékpárral a Balaton és a Bakony térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Balaton szabadidő programok, gyalogtúrák, lovastúrák és kerékpártúrák a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Balatoni gasztronómia, éttermek és vendéglátóhelyek a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Balatoni múzeumok, kiállítás- és múzeumlátogatások a Balaton és a Bakony térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Kerékpárkölcsönzés Bakony, két keréken a Bakony és Balaton térségben
2018.01.01. - 2018.12.31. Kerékpárkölcsönzés Balaton, két keréken a Bakony és Balaton térségben
2018.01.01. - 2018.12.31. Lovagi tornák és várlátogatások a Bakony és Balaton térség váraiban
2018.01.01. - 2018.12.31. Bakonyi lovaglás, lovaglás ajánlatok a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Kulináris élmények, gasztronómiai programok a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Balatoni termelői piacok, helyi termékek és helyi piacok a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Balatoni várak, vártúrák és lovagi tornák a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Gyógynövénytúrák a Bakonyban, gyógynövények nyomában a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Bakonyi múzeum ajánlatok, kiállítás- és múzeumlátogatások a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Veszprémi Állatkert látogatás
2018.01.01. - 2018.12.31. Kalandok a Bakony-Balaton térségben
2018.01.01. - 2018.12.31. Várak a Bakony-Balaton térségben
2018.01.01. - 2018.12.31. Túrázás a Bakony-Balaton térségben
2018.01.01. - 2018.12.31. Borbarangolás a Bakony-Balaton térségben
2018.01.01. - 2018.12.31. Somlói borbarangolás
2018.01.01. - 2018.12.31. Balatonkenese kerékpárút és kerékpározható utak, kerékpártúrák Balatonkenesén és környékén
2018.01.01. - 2018.12.31. Egyházi múzeumok, örökségek és kálváriák a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Bakony gasztronómia, bakonyi éttermek és vendéglátóhelyek a Bakony és Balaton térségében
2018.01.01. - 2018.12.31. Balatoni pihenés, kikapcsolódás a Bakony és Balaton térségben Balatonkenesén
2018.01.01. - 2018.12.31. Helyi termékek a Bakony-Balaton térségben
2018.08.25. Bakonyi rendezvények 2018
VI. Magas-Bakony Teljesítménytúra
2018.08.26. - 2018.09.02. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
XXXIII. Várpalotai Napok
2018.08.26. - 2018.09.02. Bakonyi rendezvények 2018
XXXIII. Várpalotai Napok
2018.09.22. - 2018.09.23. Bakonyi rendezvények 2018
XV. Mesefesztivál
2018.09.22. - 2018.09.23. Fesztiválok a Bakony-Balaton térségben
XV. Mesefesztivál
2018.10.06. Bakonyi rendezvények 2018
XVII. Bakonyi Barangolás