Bakonyi látnivalók, kiállítóhelyek és múzeumok a Bakony és Balaton térségében
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tartsa esküvőjét exkluzív és különleges környezetben! Várjuk Móron, a Paulus Bormúzeum Étteremben!
Tartsa esküvőjét exkluzív és különleges környezetben! Várjuk Móron, a Paulus Bormúzeum Étteremben!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Bakonyi látnivalók, kiállítóhelyek és múzeumok a Bakony és Balaton térségében

2021.01.01. - 12.31.

A bakonyi múzeumok kiállításai méltán keresettek és népszerűek a vendégek körében. Sok közülük országos hírnévnek örvend. A bakonyi múzeumi kínálatból mindenki úti célja és érdeklődése szerint válogathat. Számos vallási, építészeti kincsre lelhetünk a Bakony és Balaton térség szabad ege alatt. Merüljünk el a természet hívogató békéjében, keressük fel a gyönyörű bakonyi tájakon – erdőkben és völgyekben megbúvó, dombokon magasodó kálváriákat, kápolnákat. Bakony & Balaton kártyával bebarangolhatja a térséget, miközben számos látnivalót, szolgáltatást, kikapcsolódási lehetőséget, programot kedvezményesen vagy akár ingyen vehet igénybe.

Ajka

Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont gyönyörűen felújított, esztétikus környezetben várja vendégeit. Az 500 fős színházteremben felnőtt és gyerekszínházi előadásokat, koncerteket, gálaműsorokat rendeznek egész évben. Az épületben működik továbbá egy információs központ, 3D mozi, könyvtár, de időszaki kiállítások is megtekinthetőek.
Nyitva tartás: rendezvények idején.
Elérhetőség:
8400 Ajka, Szabadság tér 13.

Városi Múzeum és Fotógaléria

A helytörténeti gyűjteményben megismerhető Ajka földrajzi környezete, az ott élő emberek tevékenységi köre, a régi mesterségek tárgyi emlékei, háztartási eszközök, ipari emléktárgyak és régészeti leletek. Bemutatja továbbá a környező táj növény- és állatvilágának sajátosságait, a természeti adottságok felhasználási lehetőségeit, a környék ásványait is.
A muzeális intézmény további kiállításai:
Borsos Miklós Emlékkiállítás: a rajzokat, kisgrafikákat, kisplasztikákat bemutató Borsos terem előadások, kisebb rendezvények, író-olvasótalálkozók, irodalmi, művészeti baráti körök megbeszéléseinek hangulatos, kedvelt helyszíne is egyúttal. Fekete István emlékszoba: Az 1928-tól Ajkán, Nirnsee Ferenc kisbirtokán 10 évig gazdatisztként dolgozó Fekete Istvánnak a településen bontakozott ki írói munkássága. A művész írásos és tárgyi emlékei, fényképei, művei, lakberendezési- és használati tárgyai láthatók ehelyütt.
Molnár Gábor emlékszoba: Molnár Gábor gyermekkora nagy részét Ajka-Csingervölgyben élő nagyszüleinél töltötte, felnőttként is szívesen visszalátogatott Ajkára. Az utazó író életének, útjainak tárgyi emlékeit, használati tárgyait, a vadászat szerszámait, kéziratait és műveit őrzi. A múzeumban található Városi Fotógaléria 2001 óta hivatásos fotóművészek, és amatőr fotósok időszaki kiállításainak megrendezésével teszi színesebbé Ajka kulturális életét.
Nyitva tartás:
Kedd-Szombat: 9:00 – 16:00
Elérhetőség:
8400 Ajka, Szabadság tér 19.

Bányászati Múzeum

Ez a gyűjtemény volt hazánk első szabadtéri skanzen műszaki emlékmúzeuma. Az épületét 1983-ban az Országos Műemléki Felügyelőség műemlékké nyilvánította.
Állandó kiállításai: Gépház, Aknaház, Kovácsműhely, Kiállító terem, Bemutató-táró, Őslény és Kőzettár.
Nyitva tartás:
Kedd - Péntek 11:00-16:00
Szombat - Vasárnap: 10:00-16:00
Elérhetőség:
8400 Ajka, Parkerdő 

BAKONYBÉL

Pannon Csillagda

Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma. Modern távcsőpark, 3D-s planetáriumi show, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítás. „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012” díj birtokosa.
A 800 m2-es látogatóközpont főbb elemei:
• csillagászati távcsőpark
• digitális planetárium
• valamint csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások
A hét napjain különböző tematikus programokból választhatnak a látogatók, amelyekhez illeszkedve minden egész órában filmvetítés és naponta 3 alkalommal szakvezetés is indul.
3D (szemüveges) filmvetítés a Pannon Csillagda 3D médiatermében a Mars meghódításáról. A Mars 3D vetítést nem tartalmazza a csillagda belépőjegye, ez a szolgáltatás az általános belépőjegy mellé megvásárolt film+ kiegészítő jeggyel (500 Ft/fő) látogatható! MARS ÚTIKALAUZ STOPPOSOKNAK 25 perces 3D ismeretterjesztő film.
Elérhetőség:
Cím:
8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9.

Erdők háza

A festői elhelyezkedésű bakonyi üdülőfalu, Bakonybél központjában található a Bakonyi Erdők Háza. A zirci apátság hajdani gazdasági épületegyüttesének korszerű felújítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy az egykori magtárban természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt lehessen kialakítani.
A gyűjtemény földszinti terme magát a természetet mutatja be: a hegység földtörténeti múltját, főbb kőzeteit, ásványait, érdekes földtani jelenségeit. Fényképeken jönnek elénk a fontosabb növénytársulások, azok egy-egy védett növénye. Megismerkedhetünk a természet értékeit számba venni tudó erdőrendező mérnök egykori mérő, térképező eszközeivel, munkájával.
Az emeleti terem a természetben élő, dolgozó, annak javait hasznosító erdész, vadász és a faműves mesterségek tevékenységével ismertet meg. Egy hangulatos diorámában láthatjuk a Bakony vadon élő állatait, s Dani Pál naiv festő képein az egykori Bakonyerdő vadregényes világát. Az erdőgondnoki szobának berendezett kiállító sarok a selmecbányai erdőmérnökképzésnek és Dobó Jenő farkasgyepüi erdőgondnok életművének bemutatásán keresztül az informatika korát megelőző század eleji mérnöki pontosságnak, fegyelmezettségnek, szaktudásnak állít emléket.
Elérhetőség:
8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 9.

Szent Mauríciusz Monostor

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban megtekinthető:
• Zarándokudvar Szent Günter ikonjával (innen indul az idegenvezetés, itt van az Ajándékbolt, mosdó, fedett padok)
• Templom (barokk stílusban épült plébániatemplom)
• Arborétum (3 ha területen elterülő, a XIX. században létrehozott történeti kert, információs táblákkal, 2013-ban teljesen felújítva)
• Bemutatókert (minták a termesztett és gyűjtött gyógy- és fűszernövényekből)
• Gyógynövénykert (1,5 ha területen elterülő, a szerzetesek és az alkalmazottak által gondozott, ökológiai gazdálkodással művelt gyógynövénykert)
• Könyvkötő műhely látogatása
A Monostor épületének belső terei, a szerzetesek cellái nem látogathatók.
Elérhetőség:
8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.

Bakonybéli Tájház

A Bakonybéli Tájház a bakonyi népi építészet egyik legszebb példája. A két lakóházból és a hagyományostól eltérő, úgynevezett torkospajtából álló épületeit a 19. század közepén építette a tehetős, faszerszámok kereskedelmével foglalkozó Hasprai család. A kisebbik ház elé 1895-ben egy bolthelyiséget toldott Hasprai István – erre utal az oromzaton olvasható évszám és a H.I. monogram. A két házat boltíves kapuval kötötték össze, így alakult ki a jelenleg is látható utcai homlokzat. A nagyobbik épület udvari oldalán mellvéddel ellátott íves gádor (tornác) fut végig.
A lakószobák közül a nagyobbik ház az utcai szobájának berendezése az 1920-as évek végét, a jómódú, fiatal házasok polgárosodó igényeit tükrözi, míg a kisebbikben a szülők 19. század végi életkörülményeit idézhetjük fel. Az egykori istálló helyiségében önálló kiállításrész foglalkozik a hagyományos faszerszám készítés történetével és eszközeivel. Ez a bemutató egyedülálló a Veszprém megyei, paraszti kultúrát felidéző tárlatok között. A kisebbik ház konyhájában épségben látható az eredeti kemence és a szabadkémény. A konyhában és az onnan nyíló szobában a falu lakóitól kapott, különböző korból származó használati eszközökből rendeztünk tárlatot. A kisebbik ház egykori bolthelyiségében látható a Bakonyi indián játék története című kiállítás, amely a Cseh Tamás nevével fémjelzett, több mint 50 éves indián játék keletkezésének és történetének összefoglalására vállalkozott. Emléket kíván állítani az alapítónak, a játék hosszú történetének, hagyományának, a falu és az indiánok kapcsolatának. 1961-ben az érettségire készülő Cseh Tamás három barátjával a Bakonybél-környéki erdőkbe ment „hogy indián módra megküzdjön egymással”. Olvasmányélményeik, May Károly, Cooper indiánregényei alapján az indiánokat tiszta, nyíltszívű, egyszerű, természetszerető és bátor embereknek tartották, ilyenek akartak lenni maguk is. Így kezdődött az indián játék. Az aktív taglétszám ma körülbelül 200 fő, a sok év alatt több mint ezer ember fordult meg a játékban. A tájház „háziasszonya” minden látogatót végigkísér. A vezetés időtartama 35-45 perc. A tájház évente március 15-től október 30-ig látogatható, minden nap. Március 15 – április 30. és október 1 – október 30. között naponta 9-16 óra között, Május 1. – szeptember 30. között 9-18 óráig, de vasárnap csak 16 óráig.
Az épület adottságai miatt egyszerre legfeljebb 25 főt tudunk fogadni. Az ennél nagyobb létszámú, előre bejelentkező csoportok számára két vezetőt tudunk biztosítani, vagy javasoljuk a csoport megosztását az Erdők Házával közösen.
Elérhetőség:
8427 Bakonybél, Fő utca 15.

Mészégető

A Bakonyban kb. 250 éven át foglalkoztak mészégetéssel. A meszet fertőtlenítésre, házak tisztán tartására, meszelésre, építkezésnél kötőanyagként használták. Előállítása szaktudást kívánt. Az égetett meszet szekerezéssel távoli vidékekre is szállították. Bakonybélben utoljára Sekk István, Másli Károly és Pék Ferenc égettek meszet az 1990-es évek elején.
A Sekk-kemence rekonstrukciója 2008. nyarán készült el, mellette kialakított szalonnasütő helyek csábítják a vendégeket, továbbá egy magaslesről is gyönyörködhetnek a falura nyíló csodálatos panorámában.
Elérhetőség:
8427 Bakonybél, Gáthegyalja düllő

Szentkút (Borostyán-kút)

Két, a magyar történelemben és Bakonybél történetében fontos szerepet betöltő szent emlékét őrzi a falutól 1 km-re fekvő kedvelt kirándulóhely.
A hagyomány szerint a béli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is e hely közelében töltött remeteségben néhány évet. A község tisztelettel őrzi a két szent legendáját.
Először 1826-ban emeltek az emlékhelyen kápolnát, amelyet a 19. század végén a ma álló épület váltott fel. Ekkor készült a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakjával.
Három forrás fakad a kápolna előtt, amelyet kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért e helyhez kötődő legendáját, valamint emlékét egy szintén Szent Gellértet és egy szarvasborjút ábrázoló szobor is őrzi, amely Opra Szabó István zirci szobrászművész alkotása.
A kápolna mellett lépcső vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került. A szájhagyomány szerint e barlang lehetett a remeteség helye.
A kápolna környékét a falu összefogásával állították helyre 1996-ban, ekkor duzzasztották tavacskává a források vizét, s alakították ki a parton a pihenőparkot. A padok háttámlájára az adományozók nevét vésték fel.
A bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnájának környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike.

Nepomuki Szent János szobra

Nepomuki Szent János a folyók, a hidak és a vízen járó hajósok, halászok, vízimolnárok védőszentje. A 14. században prágai pap, királynéi gyóntató volt. A gyónási titok mártírjaként tartják számon, a legenda szerint ugyanis miután megtagadta, hogy IV. Vencel királynak elárulja felesége, Johanna királyné gyónási titkát, a király a Prágán átfolyó Moldvába ölette. A hagyomány szerint a város népe még azon az éjszakán csodát látott: fényesen tündöklő csillagok úszkáltak a Moldva vizén.
Nepomuki Szent Jánost a 18. században avatták szentté. Kultusza gyorsan terjedt a Habsburg Birodalom területén. Szobrai egész Magyarországon is elterjedtek, különösen vízparton, hidakon állnak. Papi ruhában, vállán hermelinpalásttal, fején birétummal, karján feszülettel ábrázolják.
Szobra Bakonybélben a templom előtti téren áll és az évszám tanúsága szerint 1871-ben készült. Eredetileg nem itt, hanem az út túloldalán, a mai takarékszövetkezet előtti, akkor még fedetlen árok partján, egy öreg hársfa mellett állt.
Elérhetőség:
8427 Bakonybél, Szent Gellért tér

Millenniumi Park

Boa Endre Letenyén élő fafaragó, népi iparművész, akinek közel száz figurális alkotása található magyarországi köztereken, de van szobra Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Erdélyben is.
Felkérésünket elfogadta, ezután kezdődött meg a közös munka. Az erdős tájba illő, a bencés monostor ezer éves múltjára utaló szobrot képzeltünk el. A monostor megalapításában három ember, három szent játszott főszerepet: Szent István, Szent Günter és Szent Gellért.
Elérhetőség:
8427 Bakonybél, Pápai u.

Trófea és kőzetbemutató

A trófeakiállításon bemutatjuk a Bakonyban élő állatokat, több, mint száz trófeát, prémeket (szarvas, őz, vaddisznó, muflon, róka, vadmacska, borz...). Láthatnak agancsokat, szarvakat, szőrméket és kitömött állatokat. A trófeakiállítás mellett, kőzetkiállítással várjuk látogatóinkat.
Az ajándékboltban kaphatók pólók, párnák, hűtőmágnesek, fa eszközök (favella, seprű, gereblye...), képeslapok, térképek, esztergált és faragott fa tárgyak, gyertyák, fokosok, tollak...
Elérhetőség:
8427 Bakonybél, Pápai u. 78.

CSETÉNY

Holitscher-kastély és kastélypark

A műemlék jellegű, egykori barokk, majd az évszázadok során többször átépített és megtoldott kastély községünk büszkesége. Névadója Holitscher Károly, az épület utolsó tulajdonosa, egykori országgyűlési képviselő, bankelnök, nagybirtokos.
Az épület építési idejét nem ismerjük, de 1747- 49. között már említik, mint Eszterházy Imre tulajdonát, rá utalnak az épületben talált C I E monogramos téglák. Ekkor már biztosan létezik a boltíves pince és az épületnek a pincével megegyező alapterületű része. A kastély felújítása során azonban találtak még Esterházy János gróf által -1692. előtt- vettetett téglákat is. A kastély természetesen ritkán szolgált állandó lakásául az általában Bécsben és Pozsonyban tartózkodó Eszterházy grófoknak. Alkalmanként szállhattak meg az épületben, nyaralónak, vadászháznak használva azt. Az oszlopi kastély megépülte után, az 1780-as évek végén már valószínű, hogy egy rövidebb ideig nem is lakták. Ekkorra oly mértékben leromlott az épület, hogy az akkor házasodó Eszterházy Mihály 1817. táján 60.000 ezüst forintból tudta csak helyreállítani az egykori barokk kúriát. Feltehetően 1852-60. között került sor a másik nagy átépítésre, tulajdonosa ekkor ifj. Zitterbarth Mátyás, a kor egyik legnevesebb klasszicista építésze. Az ezt követő 30 év alatt toldotta meg a földszintes részt egy víztoronnyal valamelyik tulajdonos, az 1890 körüli alaprajz az akkor a kastélyban szolgálók visszaemlékezései alapján készült. Egykoron a kastélyhoz tartozott az úgynevezett kiskastély is, mely a mai emeletes szárny helye előtti részen volt, és 1890. előtt elsősorban vendégszobák voltak benne. A nyitott verandás kiskastélyt fedett átjáró kötötte össze a toronnyal. 1892-ből maradt ránk az első fénykép az épületről. Zitterbarth Mátyás 1862-es halála és a millennium között több tulajdonosa volt az épületnek: báró Bornemissza Gábor, a Sclézinger-család, a bécsi Boschán-család, majd végül a kastélyt emeletes szárnnyal megtoldó Holitscher Lipót és leszármazottai. Az épület utolsó tulajdonosától Holitscher Károlytól az államosítás során vették el az épületet és a hozzá tartozó nagybirtokot. A második világháború után az épületet államosították és a helyi tanács, majd önkormányzat tulajdonába került, itt volt a tanácsház, a posta és egyéb közintézmények. A felújítás előtti romos épület. A kastély földszintes részét 1993-94-ben az önkormányzat támogatásával közművelődési célokra újíttatta fel a Holitscher Kastély Felújító Társaság Alapítvány. Az emeletes szárny felújítási munkái 2000-ben kezdődtek, és még napjainkban is tartanak. A felújítások utáni jelenlegi állapot és egy légi felvétel az épületről. A kastély körül található, több mint 16 hold területű, angol mintára telepített park történetéről, életkoráról nem sokat tudunk. A park elődje talán a kastély körül meghagyott ősi erdő lehetett, melynek még létező legidősebb fái 250-300 évesek, első említése 1846-ból való. Jelenlegi állapota inkább gondozott parkerdő jelleget mutat, mint a két világháború közötti egykor egzotikus növényekkel telepített arborétumot.
Elérhetőség:
8417 Csetény Hunyadi u. 7.

Kápolna

A magyarországi reformáció kezdeteitől fogva Csetény lakói előbb kizárólagosan, később többségükben református hitet vallottak, viszont földesuraik általában római katolikusok voltak. A kápolna a földesúri családot és hasonló hitű alkalmazottait szolgálta. Pontos építési ideje ismeretlen. Az 1845. évi ániel református lelkész 1848. március 12-én viszont feljegyzi: "Esterházy Mihály itt e helyben grófi lakja udvarán házi kápolnát csináltatott". Az épületet megszemlélve, úgy látszik inkább, hogy felújíttatta, vagy átalakíttatta a már meglévő épületet. Az 1870-es canonica visitatio 15-20 évesnek becsüli a kápolnát. 1874-ben Schlézinger Dávid, a birtok új tulajdonosa hitbeli okok miatt megtiltja a kápolna használatát, így annak berendezését az ácsteszéri plébániára szállítják. A birtokot megvásárló Báró Bornemissza Gábor 1877-ben helyreállíttatja az épületet és berendezését, fenntartására 200.- forintos alapítványt hoz létre. Utoljára 1994-ben újították fel az épületet a csetényi katolikus hívek. 2007-ben megkezdődött az épület tető- és héjazatcseréje. 2007. szeptember 30-án szentelték újra a kápolnát. Képek a kápolnáról: az épület 1890. körül, a két világháború közötti belső tér, 1960. körül, a kápolna ma.
Elérhetőség:
8417 Csetény, Holitscher park

Református templom

A mostani református templom helyén állott a középkorban a község első temploma. Első említése ugyan csak 1478-ból való: "kőtemplom kő toronnyal", de papját már több, mint száz évvel előbbről ismerjük. A templom a 16. század közepén pusztult el; az 1543. évi török betörés után nem sokkal, mikor elesik Fehérvár és Szolimán Palota ellen vonul. A török alatt és után csupán torony nélkül, fából és vályogból épült templomuk volt a csetényieknek, mely 1665-ben, 1774-ben és 1775. április 24-én leég, majd 1790-ben földrengés miatt leomlik. 1765-ben épül fel az új parókia. Az 1790-ben elpusztult templomot már nem állítják helyre, hanem újat építenek a középkori kőtemplom helyén s részben annak romjaiból. 1792-93-ban épül fel s az alábbiakat írja róla Vincze Imre lelkész: " ...Hegyen lévő templom épült a tolerancia után 1792-dik esztendőnek tavaszától fogva az 1793-dik esztendőnek tavaszáig...kőbeli matériájának nagy részét csakugyan azon helyen gothus formájú templomnak széjjeltört falaiból és köveiből kerítették ki, nem csak, hanem egész faldarabok is hagyattak amabbul, úgy, hogy azon réginek hosszúsági falából egy nagyrészt emez újnak csak nem egész falazatját vagy hátulsó kereszt falát tészi". 1810. január 12-én földrengés miatt tornya megreped, egy részét lebontják és a harangokig bedeszkázzák. "1831. martius 14-én-én reparálni kezdik a megrongált templomot". 1893-ban kerül sor a templom újabb, nagyarányú felújítására, melynek során elveszti eredeti barokk jellegét. Utolsó ízben 19...-ben végeztek nagyobb tatarozást az épületen. Majd felépül a templom és a legújabb parókia között a központi fűtéses új imaterem is. Képek a templomról: 1910. előtti felvétel, 1. világháború alatti felvétel, a templom ma, az imaterem, kegytárgyak
Elérhetőség:
8417 Csetény, Rákóczi u. 26.

DEVECSER

Esterházy Kastély

Nagyjából a város közepén találunk rá a kastélyra, amelynek helyén eredetileg egy késő gótikus stílusú udvarház állt. A most itt látható, XVI. században épült kastély a késő barokk és az eklektikus stílus jegyeit hordozza magán. Az évszázadok során volt végvár, de a török sosem foglalta el, volt magtár, majd a XIX. században megtoldották a kétemeletes toronnyal és a kápolnával.
Érdemes belülről is megismerkedni az épülettel, hiszen ma Magyarország egyik legszebb könyvtára működik itt. Az épület régi elemeit hangulatosan építették be a mai helyiségekbe: az előtérben szépen faragott reneszánsz kandalló áll, egy ugyancsak reneszánsz ajtón át juthatunk be a könyvtár helyiségeibe, ahol újfent megcsodálhatjuk a reneszánsz korból származó részleteket, töredékeket. A könyvtár fogadócsarnokában Marton László alkotása, Nagy László költő bronz mellszobra látható. Érdemes megnézni még az udvaron a szintén reneszánsz korból származó kút faragott káváját, amelynek eredetijét a Csoron család Itáliából hozatta, ma a Szépművészeti Múzeumban őrzik. Devecseri látogatásunkat érdemes úgy időzíteni, hogy részt vehessünk a kastélyban rendezett sajátos hangulatú hangversenyek egyikén!
Nyitva tartás:
Hétfő- Kedd:12:00-18:00
Szerda: 9:00-16:00
Csütörtök-Péntek: 9:0 -18:00
Szombat: 8:00-12:00
Elérhetőség:
8460 Devecser, Várkastély

DOBA

Erdődy-kastély

Az Erdődyek 1839-ben, Doba északkeleti határában építtették klasszicista kastélyukat, melyben ma a Hollós István Szocioterápiás Pszichiátriai Kórház működik. A ritka fafajoknak is otthont adó kastélypark természetvédelmi terület.
Bejelentkezéssel látogatható.
Elérhetőség:
Cím: 8482 Doba, Petőfi u.

HALIMBA

Dr. Szalai Miklós Emlékház és Helytörténeti Gyűjtemény, Falumúzeum és Oktatókert

Kivételes fogadtatásban és élményben részesülünk, ha ellátogatunk a Déli-Bakony kicsiny településére, Halimbára. A környék Magyarország egyik leggazdagabb gyógynövénytermő vidéke. Nem csak a teakeverékeiről országos hírű "halimbai esperes" történetét ismerhetjük meg, ha ellátogatunk a Dr. Szalai Miklós Emlékházba, hanem a gyógyító füveket és a belőlük készült ízletes teákat is! Dr. Szalai Miklós plébános nevéhez fűződik a Halimbárium gyógyteacsalád 3 évtizeddel ezelőtti megszületése is. Az esperes egykori lakhelye, ahol élt és dolgozott, kertjével ad helyet a Szalai Miklós Gyógynövényes kert Bemutató- és Oktatóközpontnak, amely méltón őrizi a „halimbai esperes" hagyatékát, továbbá elősegíti a településhez és az egész környékhez kapcsolódó gyógynövényes hagyományok felélesztését, bemutatását és elterjedését. A füveskert talán tavasszal a legszebb, amikor a megannyi aromás növény ontja magából a színes virágokat s a bódító illatokat. Nem hiába találunk ezen a településen méhészetet is, hiszen ennyi virágpor ezeket a szorgos kis állatokat sem hagyja hidegen... Az emlékházban jószívvel útbaigazítanak a méhészet felé.

Egész évben nyitva.
Elérhetőség:
8452 Halimba, Petőfi u. 21.

Bauxitbányászati Gyűjtemény

Halimba másik sajátossága és kézjegye a ma már csak a múzeumi gyűjteményből s a helyi geotúráknak köszönhetően megismerhető bauxitbányászat. A település egykor fontos tevékenysége ma már a múltté; a bányászati ipartörténeti eszközöket és helyszínt egy épület pincéjében kialakított, imitált bányavágat segítségével tekinthetjük meg. Az udvaron bányai népes kocsi, kőzetgyűjtemény és egy, a községben bányabalesetben elhunytak emlékére állított emlékmű található.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel
Elérhetőség:
8452 Halimba, Petőfi u. 16.

HEREND

Minimanufaktúra és Porcelánművészeti Múzeum

Herend a művészi porcelánkészítés hazai fellegvára. A Porcelanium látogatóközpont kínálta színvonalas programoknak köszönhetően az egész napunkat tartalmas kikapcsolódással tölthetjük, ha ide látogatunk.
A múzeum a herendi porcelángyár történetét, az általa alkalmazott technológia fejlődését mutatja be, részben termékei, részben régi iratok, fotók, oklevelek, plakettek segítségével. Egyúttal megtekinthetjük Magyarország legrégibb, világhírű porcelángyárának termékeit, külön csoportosítva a legszebb, legsikeresebb motívumokat, valamint a különböző korokban, különböző alkotók által készített termékeket.
Nyitva tartás:
Március 4 - Április 4.: kedd-szombat 9:30-17:00
Április 5 - Október 25.: minden nap 9.30-18:00
Október 26 - December 19.: kedd-szombat 9.30-17.00
Elérhetőség:
Cím: 8440 Herend, Kossuth L. u. 140.

Herendi Majolikagyár

Herend másik kincse és gyöngyszeme a hasonlóképpen nagymúltú majolikagyár, amely ma már újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. A látogatók megcsodálhatják a kézzel festett kerámiagyártás szépségeit, és bepillantást nyerhetnek annak rejtelmeibe. Ne hagyjuk ki, hiszen a két művészi alkotási forma együtt jelenti Herendet.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel, csak szakvezetéssel.
Elérhetőség:
Cím: 8440 Herend, Bányatelep 1.

KISLŐD

Rőthy Mihály Egyháztörténeti Gyűjtemény

Csodálatosan gazdag keresztgyűjteménnyel találkozik, aki a Déli-Bakonyban járva megáll a 8-as főútról megközelíthető Kislődön, s betér a település egyháztörténeti gyűjteményét őrző múzeumába. A múzeum alapítója, Markója László plébános volt. A gyűjtemény értékes darabja egy gerendarész, amelyen az 1402-es évszám látható. Ezt a darabot a német telepesek hozták magukkal, amikor szülőföldjükről erre a vidékre vándoroltak. Ez emlékeztette őket régi, középkori templomukra.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.
Elérhetőség:
8446 Kislőd, Zrínyi u. 5.

JÁSD

Tájház

A község Tájházát és udvarát felélesztettük Csipkerózsika álmából. A helyi alkotók, mesterek munkáiból rendezett kiállítással nyitottuk meg faluházunkat, mely egyben helyet is ad szlovák közösségünk szlovák szobájának és berendezett konyhájának. A faluház udvarán a kisebbek játszhatnak Jásd újonnan elkészült népi játékaival (diótörő, százlábú, halacskahalászat, patkódobáló stb.).
Elérhetőség:
8424 Jásd, Kossuth u. 67.

Plébániatemplom

E templom helyén a 12.-16. században a Szent György tiszteletére épített bencés kolostor és templom állt, amely a török korban elpusztult. Megmaradt faragott kövei a veszprémi, tihanyi múzeumban és a helyi plébánia templomban találhatók. A törökkor utáni templom 1792-ben épült fel, az árpád-kori kolostor és templom anyagának felhasználásával.
Elérhetőség:
8424 Jásd, Kossuth u. 81.

Poós malom

A vár építésének pontos ideje nem ismert. Egy 420 m magas domb tetején elhelyezkedő, összedőlt várépület belsejében 1-1,5 m széles mészhabarcsos falmaradványok figyelhetők meg, amelyek egy négyszögű lakótorony, még jól felismerhető falai voltak. A középkorban vadászkastélynak építették át.
Közelében található a Tési - fennsík perem egyetlen forrásbarlangja.
Elérhetőség:
8424 Jásd

Avar sánc

(Márkusvár, Mária Terézia sánc)
Kora-Árpádkori földvár maradványai, kettős földsánca és a lakótorony maradványai máig láthatóak.
Elérhetőség:
8424 Jásd

NAGYVÁZSONY

Postamúzeum

A Kinizsi-vár szomszédságában található műemlék épület izgalmas kikacsolódást ígér: megismerkedhetünk a hírközlés történetével, tárgyi emlékeivel, majd egy-egy régi telefont ki is próbálhatunk! A kiállított tárgyak és dokumentumok, elektronikus kiadványok segítségével végigkövethetjük a Balaton-felvidék távközlésének, postarendszerének változását, fejlődését.
Nyitva tartás:
Hétfő: szünnap
Április 15. - Október 15.: 10:00 - 18:00
Elérhetőség:
Cím: 8291 Nagyvázsony, Temető u. 3.

Schumacher-ház - Néprajzi Múzeum

A vártól kicsit feljebb, a falu felé találhatjuk a szabadtéri néprajzi kiállítóhelyként működő, utolsó tulajdonosáról Schumacher-háznak nevezett, XIX. századi oszlopos tornácos épületet, ahol a Bakony és a Balaton-felvidék falvainak XVIII-XIX. századi életét ismerhetjük meg. Konyhájában egy módosabb parasztgazda napi használati tárgyaival találkozhatunk, a tisztaszobában népi világítástörténeti kiállítás látható, a hátsó szobában ma is üzemkész állapotában áll a ház egykori lakójának szövőszéke. Ha a házat végigjártuk, igazi kuriózum vár bennünket az egykori istállóban: az utolsó vázsonyi rézműves mester műhelyének felszerelése.
Nyitva tartás:
Május 1.- November 30.: kedd-vasárnap 10:00-17:00
Elérhetőség:
8291 Nagyvázsony, Bercsényi u. 21.

Kovácsmúzeum

Valódi ritkasággal fogunk találkozni, ha betérünk ide: egy még ma is, folyamatosan működő kovácsműhely vár bennünket! Tarsoly László kovácsmester hagyományos eszközökkel berendezett magánmúzeumában megismerhetjük a mesterség történetét, a műhelyben pedig annak csínját-bínját: magunk is kipróbálhatjuk a kovácsolás hagyományos, ma már sajnos eltűnőben lévő technikáját, és ha késztetést érzünk, el is készíthetünk egy-egy kovácsoltvas tárgyat. A mester számos díjazott termékéből - ha kedvet kaptunk - rendelhetünk is.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.
Elérhetőség:
8291 Nagyvázsony, Kossuth L. u. 35.

Kinizsi Vármúzeum

Kihagyhatatlan célpont Nagyvázsonyban a középkori vár, amelynek híres várura és - névadója - volt Kinizsi Pál. A vármúzeum kiállításán megtekinthetjük a vár feltárásának régészeti leleteit, az egykori élet kellékeit és egyes jeleneteit, a várról és a kolostorról készült maketteket. Kinizsi Pál síremlék is látható, a kápolnában.
Nyitva tartás:
Március - Április, Október: 10:00 - 17:00
Május, Szeptember: 9:00 - 18:00
Június - Augusztus: 9:00 - 19:00
November - Február: 10.00-16:00
Elérhetőség:
8291 Nagyvázsony, Vár u. 9.

NEMESVÁMOS

Baláca - Római kori villagazdaság és romkert

Ha szeretünk a régi korokba visszarepülni egy-egy élmény erejéig, akkor Balácapusztán a helyünk! A Dunántúl legnagyobb római kori villagazdasága vár bennünket a Balaton és a Bakony találkozásánál, Veszprém vonzáskörzetében. A nemzetközi rangú kiállítóhely új ismeretek és élmények tárháza, komplett kis szeletét mutatja be a római kori életnek, annak tárgyaival, és legkülönfélébb bizonyítékaival. A központi épület fogadóhelyiséget és múzeumpedagógiai foglalkoztató-termet foglal magába. A lapidáriumban Veszprém megye római kori kőemlékeinek impozáns darabjai tekinthetők meg. A parkszerűen kialakított romkertben római kori fűszer- és gyógynövények bemutató kertje fokozza a mediterrán hangulatot, a kert közepén pedig római jellegű napóra mutatja a múló időt. A villagazdaság központjától mintegy 600 méterre északra itáliai síremlékeket idéző egykori mauzóleum látható. Innen, a megfelelő pontot megtalálva, dél felé elláthatunk egészen a Balatonig, északi irányba pedig a bakonyi lankákig.
Nyitva tartás:
Május 14 - Május 31.: hétköznap 10:00-18:00 hétvégén 10:00-17:00
Június 1 – Augusztus 31.: hétköznap 10:00-18:00 hétvégén 10:00-19:00
Szeptember 1 - Október 31.: hétköznap 10:00-18:00 hétvégén 10:00-17:00
Elérhetőség:
8248 Nemesvámos-Balácapuszta, külterület

SÜMEG

Kisfaludy Sándor Szülőháza

Sümegen született és Sümegen meghalt költőnk, Kisfaludy Sándor és ifjú felesége, Szegedy Róza egykori otthonában - egyben a költő szülőházában -, ma városi múzeumban a költőnek állított emlékgyűjteményt, valamint állandó kiállításokat tekinthetünk meg: sümegi kerámia ill. Patonai fazekasmester munkái, egyházművészeti gyűjtemény, Darnay emlékkiállítás, Sass Brunner emlékkiállítás, Kovács Margit kerámiák, porcelántárgyak és szobrok láthatók.
Nyitva tartás:
Május.1. - Szeptember.30.: kedd-vasárnap 10:00-18:00
Október.1. - Április.30.: hétfő-péntek 8:00 - 16.00
Elérhetőség:
8330 Sümeg, Kisfaludy S. tér 4.

Patonai Fazekasház

A fazekasság mint hagyományos népi mesterség rejtelmeibe pillanthatunk be ebben a házban. Patonai Ferenc fazekasmester alkotásai a sümegi hagyományokat, a régi formákat és motívumokat tükrözik. Magángyűjteményét 1979-ben nyitotta meg az érdeklődők számára.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.
Elérhetőség:
8330 Sümeg, Rákóczi u. 16.

Balaton-felvidéki Radetzky Huszáregyesület kiállítása

A várhegy lábánál álló boltíves, barokk istállóépület az 1700-as években épült Padányi Bíró Márton idejében. Az impozáns épülethez lakóházak is tartoztak. Földszintje két sor kőoszlopon áll, és ma is istállóként üzemel. Emellett itt kapott helyet a Radeczky Huszár Egyesület állandó kiállítása is.
Látogatható: egész évben ingyenesen.
Elérhetőség:
8330 Sümeg, Vároldal u. 5.

Sümegi Vár

A város fejlődésének és történelmének alakulásában nagy szerepe van a várnak, amely a tatárjárás után, IV. Béla várak építését ösztönző rendelkezéseit követően épült. A mai vár látványosságai: hadtörténeti kiállítás (Magyarország fegyverei a XV. századból), panoptikum (középkori kínzóeszközök bemutatóhelye), Rédey-emlékszoba - Gábor Áron ágyúi; kovács műhely, bognár műhely, középkori konyha, kápolna, pénzverde.
Nyitva tartás: minden nap
Január - Április: 9:00-16:00
Május - Június: 9:00-17:00
Július - Augusztus: 8:00-19.00
Szeptember - December: 9:00-16:00
Havas, jeges időben a vár nem látogatható!
Elérhetőség:
8330 Sümeg, Vár

Püspöki Palota

A várhegy déli lejtőjén áll a barokk Püspöki Palota, amely Sümeg virágkorában, Padányi Bíró Márton püspöksége alatt épült, egy akkor már több mint 200 éves borospince fölé. A palota egykori berendezése, Padányi képgyűjteménye elveszett, illetve szétszóródott, de több helyiségben ma is láthatók az eredeti fal– és mennyezetfreskók maradványai, mennyezeti stukkók és az eredeti fa padlóburkolat. A palota helyreállítása folyamatos, a már felújított termekben állandó, és időszaki képzőművészeti kiállítások láthatók (Sümegi Képtár, Kajári Gyula grafikái, Horváth Márton üvegművész és Frederick Hagan kanadai művész állandó kiállítása).
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.
Elérhetőség:
8330 Sümeg, Szent István tér 8.

SZENTGÁL

Tájház - Vitéz Tamás Gábor háza (helyismereti gyűjtemény)

A ház az egykori tulajdonos, egy hajdani szentgáli kisnemes életterét mutatja be. A múzeumban az eredeti bútorokat és használati eszközöket láthatjuk, a viselet pedig életnagyságú bábokon tekinthetjük meg. Ide kerültek még a helyi fazekasok cserépedényei a XIX. század végéről, a szentgáli pásztorok faragásai, a helyi motívumokkal készített bakonyi fehérhímzések, fotók a falu életéből, a királyi vadászok leszármazottaitól vadászati emléktárgyak, a női és férfiruhák, az imakönyvek és a zsoltárok német és magyar nyelven, valamint az oklevelek és leszerelő levél Ferenc József korából. A helyismereti gyűjtemény egyik szobáját pedig Lőrincze Lajos nyelvész munkásságának szentelték.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.
Elérhetőség:
8444 Szentgál, Malom u. 10.

ÚRKÚT

Falumúzeum

E kicsiny bakonyi falu múzeumában számos sváb relikvia található, valamint az úrkúti népi hagyományok tárgyi eszközei tekinthetők meg, köztük a tradicionális sváb viselet egy-egy szép darabja.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.
Elérhetőség:
8409 Úrkút, Csokonay u. 1.

VÁROSLŐD

Német Nemzetiségi Tájház

A Falumúzeum (tájház) műemlék jellegű épületében néprajzi, népviseleti és helytörténeti kiállítás várja a látogatókat. A konyhában és az egyik szobában néprajzi, a másik szobában német népviseleti kiállítás látható. Az épület másik lakásában egy helytörténeti és egy iskolatörténeti kiállítás kapott helyet. Állandó kiállítások: bakonyi német parasztház a XX. század fordulóján, városlődi német népviselet a XX. század első felében.
Nyitva tartás:
Vasárnap-Hétfő:szünnap
Április 1- Október 3.: 13:00- 17:00
Elérhetőség:
8445 Városlőd, Kossuth u. 1.

Városlődi Keramika Kft. Bemutatóhelye

Tekintsünk vissza a történelemben, hogy megértsük, miért honosodott meg itt a kerámiagyártás!
A török hódoltság után elsősorban az üveggyártás (üvegfúvás) és a fafeldolgozás (fűrészmalom) adta a megélhetést a településen. A határban található, jó minőségű agyagot hamar megtalálták a fazekasmesterek is. Ma a kerámiagyár több mint 30 régi városlődi virágos dekort ápol. Dísz- és használati kerámiát egyaránt gyártanak itt, amelyek díszítése kézi festéssel, ecsettel történik. Több termék mint "népművészeti alkotás" minősített, és minden itt gyártott kerámiatárgy jogosult a "Magyar Kézműves Remek" embléma használatára. A termékeket a kiállítóteremben lehet megtekinteni, ahol vásárlásra is van lehetőség A gyártás megtekintése is lehetséges, csoportoknak előzetes bejelentkezéssel.
Nyitva tartás:
Gyártás: hétfő-péntek 8:00-14:00
Kiállítás: hétfő-vasárnap 8:00-18:00
Elérhetőség:
8445 Városlőd, Kossuth u. 46.

VÁRPALOTA

Thury-vár

A vár kalandos története az 1300-as évekre nyúlik vissza. A Konth család eredetileg kastélyt építettet, majd a török korban végvárrá alakították át. Nevét védőjéről, Thury Györgyről kapta. A legenda szerint Aragóniai Beatrix hercegnő is itt készült fel a másnapi királynői koronázásra. Az ásatások során egyedülálló Zsigmond korabeli világi freskók kerültek elő, a kőbe faragott rózsaablakok a mai napig megtekinthetők.
A 600 éves Thury-várba érkezők több állandó és időszaki kiállítást tekinthetnek meg. Állandó kiállítások: a Matzon Frigyes kiállítás, trófea kiállítás, viselet kiállítás, Bányászattörténeti Gyűjtemény, középkori fegyverkiállítás. A középkori Thury-várat mint rendezvényközpontot is érdemes felkeresni: részese lehetünk itt esküvőknek, koncertnek, középkori kori várostromnak. Kiemelt rendezvény: minden év június második hétvégéjén: „A Diadal Napja”.
Nyitva tartás:
November 2 - Március 31.: 9:00 - 17:00
Április 1 - Október 31.: kedd-vasárnap 9:00 - 19:00
Elérhetőség:
8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1.

Bányászattörténeti Gyűjtemény

A Thury-várban található a város bányászattörténeti gyűjteménye, ahol aknákat, bányamentő eszközöket, bányában használatos világítási eszközöket, ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat és a homokbánya őslénytani leleteit tanulmányozhatjuk.
Nyitva tartás:
Kedd – Vasárnap: 10:00-18:00
Elérhetőség:
8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1., Thury-vár

Zichy-kastély – Trianon Múzeum

A kastélydombon álló gróf Zichy-kastélyt a XVIII. század első felében kezdte építtetni a Várpalotán élő egyik Zichy család. A város uralkodó pontján álló épület egy évszázaddal később leégett. Ekkor a művészetpártoló földesúr, Waldstein János birtokolta a kastélyt, amelynek felesége, Zichy Terézia révén lett tulajdonosa. A kastélyt Ybl Miklós tervei alapján újjáépíttette. A földszinti, szépen felújított hall eredetileg kápolna volt, a világháborúk ideje alatt garázsnak használták. Az emeleti könyvtár gyönyörű fa polcai és különleges fa burkolatai máig láthatók, könyvei azonban 1913-ban megsemmisültek. A könyvtárterem, mennyezetén látható mitológiai korokat idéző freskóival ma is rendszeresen kulturális rendezvények otthona. Az épület homlokzatán látható a Waldstein – Zichy címer 1876-ból. Az épület ma a Trianon Múzeumnak ad otthont, amely a Kárpát-medence természeti, történeti, kulturális értékeit, a XX. századi békeszerződés népességi, gazdasági előzményeit mutatja be. A kiállítás foglalkozik a trianoni békeszerződés, a bécsi döntések és a párizsi békeszerződés történetével, következményeivel. Külső-Magyarországiak (az 1920 után Magyarországtól elszakított területeken élők) számára a Trianon Múzeum látogatása ingyenes.
Nyitva tartás:
Hétfő:szünnap
Kedd-Csütörtök: 10:30-16:00
Péntek-Vasárnap: 10:30-17:00
Elérhetőség:
8100 Várpalota, Gróf Apponyi Albert liget 1.

Nagy Gyula Galéria

A galéria XIX. században klasszicista stílusban épült épülete 1975-ig zsinagógaként működött. A függőkarzatokat leszámítva eredeti szépségében látható ma is. Jelenleg tartós bérletben van.
Elérhetőség:
8100 Várpalota, Szent István u. 3.

Fodor Sára Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

Az egykori Megyeház és modern 10 emeletes lakóépületek szomszédságában bújik meg a tájház épülete. Ez a parasztház a környék és a település paraszti és iparos múltjából fennmaradt eszközöket mutatja be az utókor számára. Az állandó kiállításon a látogató elé tárulnak a régi palotai élet megmaradt eszközei a meszesek, földművelők, fazekasok, csapók, bognárok mézeskalácsosok mindennapjaiból.
Látogatható: előzetes bejelentkezéssel.
Elérhetőség:
8100 Várpalota, Jókai u. 15.

VESZPRÉM

Szent Imre piarista és helyőrségi templom

A klasszicista stílusú, Szűz Mária és Szent Imre tiszteletére szentelt templom szentélyének falait Bucher Ferenc, a mennyezeti freskókat Szirmai Antal, az oltárképeket Rudolf Steiner készítette. A templomot az 1711-ben Veszprémbe települt piaristák korszerű oktatási és szellemi központja, a Piarista Gimnázium és Rendház mellé építették. A templomban a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény egyházművészeti kiállításokat rendez. 2016. szeptember 17-ig látogatható Mudrák Attila fotóművész Freskós Gelence című kiállítása a felső-háromszéki Árpád-kori Szent Imre-templomról.
Nyitva tartás:
hétfő:szünnap
Május 7 - Október 31.: 10:00-17:00
November 1 - Május 6.: előzetes bejelentkezéssel
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 18.

Gizella-kápolna

Veszprém egyik műemlék gyöngyszeme. A Robertus püspök által építtetett legkorábbi gótikus magyar püspöki vagy királyi magánkápolna 13. századi freskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak, boltozati zárókövei is egyedülállóak. Apostolokat ábrázoló freskói bizánci stílusúak. Az alsó kápolna a késő Árpád-kori egyházi művészet legkiemelkedőbb alkotása. Értékét növeli, hogy itt végezték az egyik legkorábbi magyarországi műemléki helyreállítást.
A Gizella-kápolna május 6-tól október 31-ig minden nap 10:00‒18:00 között, november 1-jétől előzetes bejelentkezéssel látogatható.
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 18.

Szent György-kápolna

Az 1109‒1112 között írt Szent Imre-legenda emlékezik meg Szent Imre szüzességi fogadalmának helyszínéről. Középkori források szerint itt őrizték Szent György fejereklyéjét, amelyet Szent István 1016‒18 között, a bolgárok felett aratott győzelme emlékére, a bizánci császártól kapott. A román stílusú, 10‒11. századi eredetű kápolnát (rotundát) a székesegyház mellett tárták fel 1957-ben. A román kori, félköríves szentélyű körkápolnát a 13. században gótikus stílusban átalakították, ekkor nyerte el nyolcszögletű alakját. Az ásatások során találták meg Vetési Albert reneszánsz püspök sírját és vörösmárvány sírkőtöredékeit. Vetési 1473-ban újrafesttette a kápolnát és egy vörösmárvány gótikus oltárt állíttatott fel. A kápolna káptalanterem is volt, sőt, egy 1417-ben kiadott oklevél szerint püspököt is választottak itt.
Nyitva tartás:
Május 7 - Október 31.: 10:00-17:00
November 1 - Május 6.: előzetes bejelentkezéssel
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 20.

Érseki Palota

ENTERIŐR KIÁLLÍTÁS
KIRÁLYNÉK ÉS KORONÁZÓ PÜSPÖKÖK
Boldog IV. Károly apostoli magyar király és Zita királyné emlékezete – Az utolsó király- és királyné-koronázás centenáriuma ‒ 1916‒2016

Koller Ignác püspök megrendelésére, az Esterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján, 1765‒1776 között épült a magyar barokk építészet egyik remekműve, mely belső tereiben a rokokó világát tükrözi. Termeit Giuseppe Orsatti gipszstukkói, a bécsi Johann Cymbal által 1772-ben festett mennyezeti freskók a négy évszak allegorikus alakjával, a Rubens-, Poussin-, Le Brun-, J. Vernet-, Watteau-, Chardin-, Fra Bartolomeo-, Tiziano-, Andrea del Sarto-, Caravaggio-festmények nyomán, neves metszők által készített rézmetszetek 18. századi tölgyfa keretben, aranyozott mázas fajanszkályhák, az Erzsébet királyné fogadására készített gyöngyházintarziás ülőgarnitúra és az empire bútorművészet remekei díszítik. 18. századi faszobrok, itáliai és flamand festők munkái, Bánáss László püspök kelet-ázsiai és arab műgyűjteménye mellett az állandó koronázási kiállításon látható Erzsébet és Zita királyné koronázási ajándéka: Ranolder János püspök és báró Hornig Károly bíboros pásztorbotja, Rónai Attila ötvösmester magyar Szent Koronáról készített másolata, IV. Károly király kelyhe és Czédly Mónika divattervező Erzsébet királyné ruharekonstrukciói.
Nyitva tartás:
Május 7 - Október 31.: 10:00-17:00
November 1 - Május 6.: előzetes bejelentkezéssel
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 16‒18.

Laczkó Dezső Múzeum

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprém megyéről szól a világnak és a világról szól a Veszprém megyeieknek. Történeteket, életeket mesél el a múltból, a jelenből és a jövőről. A múzeum 330 000 darabból álló gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. Válogatás a múzeum 2017-es kiállításaiból:

Szellem a tárgyban... a helyben... a képben
Látványkönyvtár és tudástár
Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból
Arany 200

Nyitva tartás:
hétfő:szünnap
kedd-vasárnap:10:00-18:00
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

Tűztorony

Veszprém város legmagasabb pontján áll a Vár egyetlen, a középkorból megmaradt tornya, a barbakán, a mai Tűztorony, amely minden órában Csermák Antal, veszprémi zeneszerző hangulatos Verbunkosát játssza. A torony körerkélyéről csodás kilátás nyílik Veszprém városrészeire.
Nyitva tartás:
9.00-17.00
Október 31 és március 15 között külön kérésre, időpont egyeztetéssel és megfelelő időjárási viszonyok esetén látogatható a Tűztorony.
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 9.

Csikász Galéria

A várban található épület a nevét építtetőjéről, a hírneves ügyvédről, Simoga Györgyről kapta. A XVIII. század legvégén épült késői barokk stílusban. Ma kiállításoknak ad otthont, földszintjén a Csikász Galéria található kortárs művészek, alkotók időszakos kiállításaival, illetve kortárs képzőművészeti tárlatokkal.

Nyitva tartás:
vasárnap:szünnap
10:00-18:00
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 17.

Dubniczay-palota

A Dubniczay Palota a képzőművészeti alkotásokat bemutató László Károly Gyűjteménynek, illetve időszaki kiállításoknak ad otthont. Az épület maga a várban, a Szentháromság tér nyugati oldalán található.
Az udvar alatt hatalmas XVI. századi kőboltozatos pince húzódik. A feltárások során istálló, várfal, ágyúbástya, kazamata nyomaira bukkantak. A palotában jelenleg két gyűjtemény látogatható. A László Károly Gyűjteményt az emeleti termekben és az északi szárny tetőterében nézhetjük meg. A Várgalériában pedig időszaki - többnyire kortárs - kiállítások látogathatók.

Nyitva tartás:
hétfő:szünnap
November 1 - Április 30.: 10:00 -17:00
Május 1 - Október 31.: 10:00 - 18:00
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 29.

Hősök Kapuja

Az 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen a látogatók megismerkedhetnek az épület históriájával, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetével.

Nyitva tartás:
9.00-17.00
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 2.

Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény

A kortárs művészetek iránti érdeklődésünket egy újabb gyűjtemény csigázza a Várkapu mellett nyíló kicsi, eldugott kis zugban. Szegényebb iparosok laktak itt valaha kicsi és dísztelen házakban: szitások, ácsok, csizmadiák. Egyszerű, régies szépségük ma is látszik. Ma a modern művészet egyik kiemelkedő tárlatának adnak otthont. A Vass-gyűjteményben a magyar mesterek alkotásai az európai absztrakció legnagyobbjainak szobraival, képeivel, rajzaival és sokszorosított grafikáival egészültek ki az elmúlt néhány év során. Az a vágykép lebegett a gyűjtő szeme előtt, hogy a művek egy része idővel majd ebbe a galériába kerül. A gyűjtemény darabjaiból jól kiolvasható a XX. századi művészet történetének néhány jelentős fejezete: elsősorban a konstruktivizmus és az absztrakció irányzataié. Vass László törekedett arra, hogy az egyes életműveken belül lehetőség szerint több alkotói periódus is képviseltesse magát, illetve a festményekkel, szobrokkal összefüggésben álló akvarellek, pasztellek és rajzok közül is jussanak be jelentős darabok a Vass-gyűjteménybe, amely most már nem titkoltan a veszprémi gyűjtemény számára gyarapodik.
Nyitva tartás:
vasárnap:szünnap
Május 1 - Október 31.: 10:00 – 18:00
November 1 - Április 30.: 10:00-17:00
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 3-7.

Szaléziánum- Érsekségi Turisztikai Központ (Bíró-Giczey ház)

Az írók és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum a Szentháromság téren, az Érseki Palotával szemben számos érdekességgel várja látogatóit:

A 18. századi házat bebarangolva a látogató megismerkedhet a ház egykori lakóinak minden napjaival. Itt lakott például a híres Padányi Biró Márton püspök, aki a művészetek kiemelkedő mecénása volt. Az emeleten megtekinthetők a pazar barokk falfestményekkel rendelkező termek, a díszterem puttós mennyezetében majdnem teljes épségében fennmaradt a barokk freskó. A barokk kor hangulatát a korabeli műtárgyak és a kiállításon hallható barokk zeneművek elevenítik meg. Az interaktív „Képtálaló asztal” segítségével a vendég végigkövetheti a restaurátorok szorgalmas munkáját és a barokk termek varázslatos átalakulását. A vetítőteremben virtuális utazásra hív. A látogató megtekintheti Veszprém és a Főegyházmegye legérdekesebb látnivalóit dr. Márfi Gyula veszprémi érsek ajánlásával, és betekintést nyerhet a Katolikus Egyház mindennapjaiba megismerkedve a liturgikus tárgyak használatával. A gyógynövények és gyógyhatásaik felfedezésre várnak az üvegpadlós füvesszobában. A tetőtérben kialakított liturgikus kiállítótér betekintést ad a liturgia tereibe, hangjaiba és tárgyaiba. A liturgikus időkerék segítségével az egyházi év eseményeit lehet végigkövetni. Az időszaki kiállítótér egész évben változatos kiállításoknak ad otthont (templommakett kiállítás, hegedűkiállítás, Fekete István-kiállítás, domonkos kiállítás stb.) A tea- és kávéházban megkóstolhatók a „Halimbai esperes”, Szalai Mikós teái, aki a 20. században az ország gyógyfüvekkel gyógyító papja volt. A kisebbekről sem feledkezik meg a Szaléziánum. A gyerekek bepillanthatnak egy hegedűkészítő mester munkájába, kipróbálhatják a gyertyaöntést, drámajátékokon és gyógynövénytúrákon vehetnek részt, megismerkedhetnek az ostyasütés folyamatával és kézműves foglalkozások várják őket.
Tudta-e, hogy… …a veszprémiek egykor Madaras háznak is nevezték a Bíró-Giczey házat, mivel barokk termeinek szekkóin csodálatos madarak láthatók! Egykori nevét építtetőiről, Padányi Biró Márton kanonokról, későbbi veszprémi püspökről és Giczey István kanonokról kapta. A 2011-ben Európai Uniós pályázat útján megújult és megnyitott központ célja, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, mindeközben felfedezésre csábítsa azokat, akik a házat önmagában is szeretnék megismerni. A központ egyben az egyházi tematikus út kiindulópontja is.

Nyitva tartás:
Január 14. – Február 28.: 10:00-17:00 (hétfő és vasárnap kivételével)
Március 1. – Május 31.: 10:00-17:00 (hétfő kivételével)
Június 1. – Augusztus 31.: 9:00-18:00
Szeptember 1. – December 31.:10:00-17:00 (hétfő kivételével)

Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 31.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény (Tejfalussy-ház)

A Vár barokk újjáépítésének időszakában, 1772-ben, a Szentháromság-tér közelében emelt barokk kanonoki épület 1985 óta ad otthont a Veszprémi Érsekség egyházművészeti múzeumának, a magyarországi egyházi kincstárak második leggazdagabb, körülbelül 7000 műtárgyból álló gyűjteményének. Az egyházi kincstár gyűjteményét reneszánsz és barokk liturgikus ötvöstárgyak, faszobrok, grafikák, textilek, osztrák–olasz–francia miseruhák, a lyoni selyemmanufaktúra remekei mellett, koronázási ajándékok, Vetési Albert püspök, Mátyás király vezető diplomatája Velencében készült 15. századi miseruhája, Mindszenty József veszprémi püspök liturgikus tárgyai gazdagítják. A Gyűjtemény a firenzei Andrea del Sarto és a velencei Veronese műhelyében készült 16. századi festményeket, gazdag metszetgyűjteményt, a magyar koronázási palást 1867-ben Bécsben készült másolatát, az orosz és a szerb ikonművészet és a Herendi Porcelánmanufaktúra remekeit őrzi. Gazdag kelet-ázsiai, oszmán-török és arab gyűjteménye.
Emeleti előcsarnokában kvalitásos, jó technikával és anyaghasználattal kivitelezett barokk kori falrétegek kerültek elő a közelmúltban végzett falfestési feltáró munka eredményeként. A falakat lendületesen festett, plasztikus stukkóelemeket utánzó, illuzionisztikus falfestések, timpanonos díszítések ékesítik. A mennyezet felületeit a festő kinyitja az ég felé, ahol puttók virágfüzéreken repülnek vagy a koronázó párkány szélén üldögélnek, könyökölnek. Az oldalfalakon korinthoszi fejezetes oszlopok láthatók.
A Veszprémi Egyházmegye történetét, a veszprémi vár építészettörténetét, a román kori, gótikus, reneszánsz és a barokk veszprémi egyházi építészetet a Kőtár, Kőtöredékek a veszprémi várban című kiállítása reprezentálja.
Nyitva tartás:
Május 7 - Október 31.: 10.00-17:00
November 1 - Május 6.: előzetes bejelentkezéssel
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár utca 35.

Mestermű Galéria

A belvárosban sétálva érdemes felkeresni a Mestermű Galériát, ahol nemcsak kortárs magyar művészek festményeit, grafikáit vagy szobrait csodálhatjuk meg, de a kiállított műveket meg is lehet vásárolni.
Nyitva tartás:
Május 7 - Október 3.: kedd-péntek 13:00-17:00, szombat 10:00-13:00
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Kossuth utca 17.

Várbörtön

A Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének köszönhetően 2015. május 6-án megnyitotta kapuit a látogatók előtt a veszprémi Várbörtön mínusz harmadik emelete.
Az „Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században” című új állandó kiállítás nem „csak” a várbörtönről, mint épületről és érdekességről szól, hanem több izgalmas témát mutat be. A tárlatban látható egy Mindszenty József-emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a „Bakonyi betyárok a pandúrok kezén” című tárlat, továbbá megtekintetők a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. Emellett interaktív filmvetítés várja a látogatókat.
Nyitva tartás:
hétfő-péntek 9:00-14:00
Elérhetőség:
8200 Veszprém, Vár u. 19.

ZIRC

Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpont

Nem járhatunk a Bakony fővárosában úgy, hogy az apátság monumentális épülete ne állítana meg bennünket. S ha már jártunk itt régebben, most érdemes újra eljönni, biztosan érezni fogjuk a különbséget!
A barokk stílusú római katolikus templom a ciszterci szerzetesek ma is használt apátsági temploma. Az apátság ma még változatosabb programmal várja látogatóit: az újonnan megnyílt látogatóközpont célja az apátság nyolcszáz éves múltjának és műtárgyainak bemutatása interaktív eszközök segítségével. Érdemes megnézni egyúttal az eredeti pompájában látható bazilika minort, az országosan híres műemlékkönyvtárat és a természettudományi múzeumot. Nem fogunk csalódni!
Nyitva tartás:

hétfő:szünnap
9:00-17:00
A templomi vezetés minden egész és fél órakor indul, a könyvtári minden negyed és háromnegyed órakor. A jegyek az Apátsági templom előterében válthatók meg.
Elérhetőség:
8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár

Az apátság épületében található könyvtár a Ciszterci rend gyűjteményét őrzi. A mai gyűjtemény alapját képező köteteket Heinrichauból hozták a ciszterci szerzetesek. Ez az állomány ma 65.000 kötetből áll. Ebből 70 kötet a XV. századból való ősnyomtatvány, amely hazai viszonylatban egyedülálló! A könyvtár állományában a teológia mellett a történelem, az irodalom, a természettudományok, de a segédtudományok is képvisletetik magukat. Az intézmény ma mint múzeum és szakkönyvtár működik:
egyrészt szakszerű idegenvezetés segítségével Magyarország egyik fontos kultúrtörténeti emlékét ismerhetik itt meg a látogatók, másrészt az értékes régi könyves állomány és külön olvasóterem a kutatóknak nyújt segítséget munkájukhoz.
Nyitva tartás:
hétfő-szombat 9:00-17:00
vasárnap: 10:00-12:00 és 14:00-16:00
Elérhetőség:
8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

Agrárműszaki Emlékek Gyűjteménye

Az apátságtól kicsit eltávolodva találjuk ezt az országosan egyedülálló, muzeális értékű mezőgazdasági gépekből, használati eszközökből álló zirci gyűjteményt. A XIX-XX. század mezőgazdaságának mindennapjait ismerhetjük meg az itt kiállított eredeti eszközök, szerszámok és gépek tárlatán keresztül.
Nyitva tartás:
Szeptember - Június: hétfő-péntek 7:00 - 14:00, valamint előzetes bejelentkezéssel bármikor.
Elérhetőség:
8420 Zirc, Szabadság u. 10.

Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Az apátság barokk épületének első emeletén található múzeum számtalan érdekességet és kincset mutat meg a minket körülvevő természetből. Megtekinthetjük itt a jellegzetes bakonyi tájak életközösségeit, védett területeit. Az ásványbemutató csodálatos válogatást kínál a Kárpát-medence ritkaságaiból. A Jégkorszaki Óriások a Bakony-hegységben c. őslénytani állandó kiállítás is itt tekinthető meg. Ezenkívül megcsodálhatjuk a térségben elejtett vadak trófeáit.
Nyitva tartás:
Hétfőn: zárva
naponta 09:00 - 17:00 óra között
Elérhetőség:
8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház

A Zirc főterén álló Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház az 1766-ban épült, barokk lakóházban, az ún. „Dubniczay-házban” kapott helyet, hiszen a védett műemléket Reguly Antal szülőházaként tartják számon. A tematikus múzeumként működő intézmény tevékenysége Reguly Antal (1819-1858) munkássága köré szerveződik. Az „Utazás az ismeretlenbe” című állandó kiállításon Reguly Antal személyével, a finnugor nyelvek kutatásával és az Urál hegység feltérképezésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők
Az épületegyüttesben helyet kapott a népművészeti alkotóház is, ahol a kialakított népi kismesterség-műhelyekben „Műhelytitkok” címmel állandó kiállítás nyílt a bakonyi mesterségekről. Bemutató foglalkozások mellett az egyes mesterségek – fazekas, szövő, mézeskalács, gyertya, nemez, bőr, csuhé, kovács, kosárfonó – kipróbálására, elsajátítására is lehetőség nyílik a bejelentkező csoportok számára.
A Kincsek a padláson – látogatható raktárban a Múzeum néprajzi-helytörténeti gyűjteménye található, ahol a helyi kézművesség, a várostörténeti fotótár és a Bér Júlia Grafikai Gyűjtemény tekinthetők meg. Időszakos kiállítótermükben helytörténeti, művészeti, néprajzi kiállításokat rendeznek. Rendszeresen tartanak családi napokat előadásokkal, koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal.
Nyitva tartás:
november 1-től március 31-ig, hétfőtől péntekig 10.00-16.00; szombat 10.00-17.00
április 1-től október 31-ig, hétfőtől szombatig 9.00-17.00; vasárnap 11.00-17.00
Ünnepi nyitva tartás:
December 16. szombat 10:00-17:00 óra között
December 17. vasárnap: 11:00-17:00 óra között
December 18-23. : 10:00-17:00 óra között
December 24-26. között zárva
December 27-30. : 10:00-17:00 óra között
December 31-Január 1. között zárva
Január 2.: 10:00-16:00 között
Elérhetőség:
8420 Zirc, Rákóczi tér 10.


2021.01.01. - 2021.12.31.
További ajánlataink

2021.01.01. - 2021.12.31. Búbos vöcsök tanösvény, ökotúra a Kis-Balatonnál a Kányavári-szigeten
2021.01.01. - 2021.12.31. Geológiai és botanikai tanösvény, ökotúra Badacsonyban
2021.01.01. - 2021.12.31. Szigliget Kamon-kő tanösvény, ökotúra a Balaton északi partján
2021.01.01. - 2021.12.31. Pele apó tanösvény a Keszthelyi-hegységben, ökotúra a Balatonnál
2021.01.01. - 2021.12.31. Csopaki tanösvény, mini ökotúra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park központjában
2021.01.01. - 2021.12.31. Túra az Odvaskői-barlanghoz
2021.01.01. - 2021.12.31. Káli-medence túrák a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Kitaibel tanösvény Somlójenő, ökotúra a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Kányavári-sziget, ismerkedés a Kis-Balaton madárvilágával
2021.01.01. - 2021.12.31. Bakonyi kerékpárutak és kerékpározható utak, kerékpárral a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Balatoni kerékpárutak és kerékpározható utak, kerékpárral a Balaton és a Bakony térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Balatoni gasztronómia, éttermek és vendéglátóhelyek a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Kilátók, kilátótúrák a Bakony és Balaton Térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Kerékpárkölcsönzés Bakony, két keréken a Bakony és Balaton térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Kerékpárkölcsönzés Balaton, két keréken a Bakony és Balaton térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Balaton-Bakony Geopark kirándulások
2021.01.01. - 2021.12.31. Kőtenger túra Mindszentkálla
2021.01.01. - 2021.12.31. Kis-Balaton túrák a fokozottan védett területen
2021.01.01. - 2021.12.31. A Káli-medence felfedezése, kirándulások a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Theodóra-Kékkő tanösvény túra
2021.01.01. - 2021.12.31. Túraajánlatok a Keszthelyi-hegységben
2021.01.01. - 2021.12.31. Túra a Káli-medence tanösvényein
2021.01.01. - 2021.12.31. Attyai-láprét tanösvény a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Balaton-felvidéki kirándulás a Pécselyi-medencébe
2021.01.01. - 2021.12.31. Bazaltorgona tanösvény ökotúra a Tapolcai-medencében, a Szent György-hegyen
2021.01.01. - 2021.12.31. Természetfotózás leskunyhókból a Kis-Balatonon
2021.01.01. - 2021.12.31. Tanösvény Somló
2021.01.01. - 2021.12.31. Séta szakvezetéssel a balatonfüredi erdőben
2021.01.01. - 2021.12.31. Séta szakvezetéssel a farkasgyepűi kísérleti erdőben
2021.01.01. - 2021.12.31. Szent György-hegyi túra a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Bazaltorgonák tanösvény, ökotúra Kisapátiból és Raposkáról
2021.01.01. - 2021.12.31. Tihanyi túra a gejzírek félszigetén
2021.01.01. - 2021.12.31. Lóczy gejzír-sétaút a Tihanyi-félszigeten
2021.01.01. - 2021.12.31. Túrák a Magas-Bakonyban, szakvezetéssel
2021.01.01. - 2021.12.31. Csobánci vártúra
2021.01.01. - 2021.12.31. Darvas-tó bauxitlencse túra
2021.01.01. - 2021.12.31. Boroszlán tanösvény Bakonybél, ökotúra a Bakonyban
2021.01.01. - 2021.12.31. Cserszömörce- és rizling túra a Káli-medencében
2021.01.01. - 2021.12.31. Gejzírmező túra a Tihanyi-félszigeten, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Kirándulás a devecseri Széki-erdőbe
2021.01.01. - 2021.12.31. Gyalogtúrák a Mura-menti Tájvédelmi Körzetben
2021.01.01. - 2021.12.31. Kőtenger túra Szentbékkálla
2021.01.01. - 2021.12.31. Klastrom túra a Káli-medencében
2021.01.01. - 2021.12.31. Dörgicsei kirándulás szakvezetéssel
2021.01.01. - 2021.12.31. Látogatás a Somló-hegyi Szent Margit-kápolnához
2021.01.01. - 2021.12.31. Gyalogtúrák a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Balatoni ingyenes programok gyerekeknek a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Bakonyi kerékpártúra
2021.01.01. - 2021.12.31. Túra az Odvaskői-barlanghoz
2021.01.01. - 2021.12.31. Kirándulás Csobánc várának falaihoz
2021.01.01. - 2021.12.31. Veszprémi Állatkert látogatás
2021.01.01. - 2021.12.31. Kalandok a Bakony-Balaton térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Várak a Bakony-Balaton térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Somlói borbarangolás
2021.01.01. - 2021.12.31. Túrázás a Bakony-Balaton térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Balatonkenese kerékpárút és kerékpározható utak, kerékpártúrák Balatonkenesén és környékén
2021.01.01. - 2021.12.31. Egyházi múzeumok, örökségek és kálváriák a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Bakonyi lovaglás, lovaglás ajánlatok a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Kulináris élmények, gasztronómiai programok a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Gasztrofalu Köveskál, finom ételekkel és italokkal várjuk a Káli-medencében
2021.01.01. - 2021.12.31. Lovagi tornák és várlátogatások a Bakony és Balaton térség váraiban
2021.01.01. - 2021.12.31. Balatoni várak, vártúrák és lovagi tornák a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Bakony gasztronómia, bakonyi éttermek és vendéglátóhelyek a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Balatoni pihenés, kikapcsolódás a Bakony és Balaton térségben Balatonkenesén
2021.01.01. - 2021.12.31. Gyógynövénytúrák a Bakonyban, gyógynövények nyomában a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Helyi termékek a Bakony-Balaton térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Pele-körút csopaki séta a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
2021.01.01. - 2021.12.31. Történelmi városok a Bakony és Balaton Térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Arborétumok a Bakony és Balaton Térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Nemzeti park programok 2021
2021.01.01. - 2021.12.31. Golfozás a Bakony és Balaton Térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Rendezvényhelyszínek a Bakony és Balaton Térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Városnéző séták a Bakony és Balaton Térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Remete zarándokút, túra a nagykapornaki apátsági remetekertben
2021.01.01. - 2021.12.31. Tavasbarlang látogatás Tapolcán, a Bakony és Balaton térségében
2021.01.01. - 2021.12.31. Pannon Csillagda látogatás Bakonybélben
2021.01.01. - 2021.12.31. Barlangok a Bakony és Balaton Térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Balatoni borkóstolás, borkultúra és pincelátogatások a Bakony és Balaton Térségben
2021.01.01. - 2021.12.31. Balatoni túrák, gyalogtúrák, barlangtúrák, geotúrák
2021.03.15. - 2021.11.14. Hegyestű túra a Bakony és Balaton Térségben
2021.06.19. - 2021.07.04. Levendula Fesztivál Tihany 2021. Levendula Hetek Tihanyban

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás