Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál 2019


A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál Magyarország egyik legjelentősebb gitáros eseménye, mely az elmúlt években felvonultatta a klasszikus zene legkeresettebb gitárművészeit, fiatal versenygyőztes tehetségeit, virtuózait. 2019-ben, június végén újra szól a gitár Balatonfüreden. Kiváló lehetőség a felüdülésre vagy elmélyülésre a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, amely június 22. és 29. között immár 14. alkalommal várja a hangszer kedvelőit, ahol számos hazai és külföldi fellépő nyújtja a virtuóz vagy éppen romantikus, élő gitárzenét.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál 2019

2019. Június 22-29.

Helyszín: Kisfaludy Galéria és Ferencsik János Zeneiskola

A fesztivál 2006 óta minden év június utolsó hetében kerül megrendezésre Balatonfüred reformkori városrészében, amely kiváló környezetet biztosít egy nyár eleji fesztiválnak a maga romantikus hangulatával. A 2019. évi, immár hagyományteremtő rendezvény időpontja 2019. június 22–29. Balatonfüred két meghatározó, különleges, gyönyörűen felújított épületében – Kisfaludy Galéria, Ferencsik János Zeneiskola – zajlanak a Gitárfesztivál programjai, ezért érdemes az épületek történetével is megismerkedni, valamint az esti koncertek helyszínein zajló kiállításokat napközben, például a koncertek előtt megtekinteni.

Edin Karamazow – Sting partnere – és nemzetközi versenygyőztes gitárművészek a Balaton partján. Élmény, feltöltődés, virtuóz gitárkoncertek strandolás után!

Június végén Balatonfüred nemcsak a napfény és a víz szerelmesei, hanem a zenerajongók kedvenc úti célja is lesz, hiszen a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál idei programja különlegesen tartalmasnak ígérkezik.

Sokan egész évben a balatoni nyaralást várják, hogy végre kiszabadulhassanak a hétköznapok egyformaságából, és egy hétig csak pihenhessenek. A strandolás után sokan szívesen beiktatnánk egy-egy színvonalas kulturális programot is a nyaralásba. Ideális választás a felüdülésre vagy elmélyülésre a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál.

A programok a zenerajongók mellett a szakmabeliekhez, muzsikus hallgatókhoz és tanáraikhoz is szólnak – az esti koncertek mellett nyilvános mesterkurzusokon, hangszerkiállításon és vásáron vehetnek részt. A rendezvény délelőttönként nyilvános mesterkurzusok formájába tanulási lehetőséget biztosít a szakmai érdeklődők számára, ahol a világ kiváló művész-professzorai adják át tudásukat, tapasztalataikat, műhelytitkaikat a fiataloknak és tanáraiknak. A mesterkurzusok mellett a közönséget kézzel készült mesterhangszerek kiállítása várja: a hangszerkészítők segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek a nemzetközi kiadványok és a hangszerépítési technikák világába.
Délutánonként szakmai programokat szerveznek gitárzenekari próbák formájában, amely a közös zenélés örömét, az egymásra figyelés fontosságát, a közös produkció megalkotásának nagyszerűségét adja a résztvevőknek. Az egy hét alatt összeállított és megtanult programot a fesztivál utolsó napján koncerten mutatja be a gitárzenekar az esti zárókoncerten. A többi estén a gitáros művészvilág kiemelkedő tagjai adnak koncerteket, amelyek egyaránt szolgálják a kikapcsolódás és a tanulás lehetőségét.

PROGRAM

Június 22. szombat
19.30 – 21.00 Nyitókoncert
JOHANNES MOLLER szólóestje (Svédország)

Johannes Moller 2018 óta a Kínai Zheng An Guitar, a gitártörténelem eddigi legnagyobb befektetésének nagykövete. Zheng’an Kína Guizhou tartományában található, ahol kiemelt figyelmet fordítanak a gitárkészítésre és a gitárkultúrára. A város több száz céget nyert meg annak, hogy ott működtessék gitárgyáraikat. Jelenleg évente körülbelül ötmillió gitár készül a városban. Építés alatt áll egy elsősorban gitármuzsikának helyet adó koncertterem, valamint egy 99 méter magas gitártorony.

2010-ben Johannes első helyezést nyert az Amerikai Gitár Alapítvány (GFA) előadóművész versenyén, amelyet többen is a legtekintélyesebb gitárversenynek tartanak. A művész évi közel száz koncertet ad, és komoly közönsége van Kínában, Európában, Ausztráliában, Dél- és Észak-Amerikában. A Vriendenkrans Versenyen elért kiváló eredménye elismeresékeppen megtalálható a neve az amszterdami Concertgebouw falán.
Fiatalon fény derült remek előadói és komponáló képességeire, hamar kialakult karakteres, egyéni hangja, amelynek csodálóit köszönheti. Tehetsége, ösztönös játéka lehetővé teszi, hogy a XXI. század egyik nagy ikonjává váljon.

2019. június 23. vasárnap
9:00–13:00 Nyilvános mesterkurzus – Johannes Moller
19:30 A Versenygyőztes fiatal gitárművészek a világból sorozat bemutatja: Carlo Curatolo (Olaszország), a 2018. évi Pozsonyi „J. K. Mertz” Nemzetközi Gitárverseny győztese, Antonio Fiorentino (Olaszország), a Manfredoniai Nemzetközi Gitárverseny győztese és Luciano Pompilio (Olaszország) koncertje

Június 24. hétfő
9:00–13:00  Nyilvános mesterkurzus – Luciano Pompilio, Szilvágyi Sándor
Hangszerkiállítás, CD- és kottavásár
15.00-17.00 Gitárzenekari próba a zeneiskolában
19.30 Edin Karamazov (Bosznia-Hercegovina) szólóestje 

Edin Karamazov Sergiu Celibidache diákjaként klasszikus gitáron kezdte zenei pályafutását, és négy versenyen is első helyezést ért el. Tanulmányait barokk lanton folytatta Hopkinson Smith-el a Scola Cantorum Basiliensis-ben. Izgalmas, virtuóz lant- és gitárkoncertjei példátlan kritikai elismertséget szerzett számára Európa- és Amerika-szerte. Szólistaként fellépett és felvételeket készített olyan vezető nemzetközi zenei együttesekkel és művészekkel, mint például a Hillard Ensemble, a Hesperion XX, Andreas Scholl és Sting. Kiváló tolmácsolója a korabeli zeneműveknek, emellett mestere számos korhű és modern húros hangszernek. Karamazov fellépett olyan többek között az amszterdami Concertgebouw-ban, a Wigmore Hallban, a Berlin Philharmonie-ben, a berlini és a bécsi Konzerthaus-ban, a müncheni Herkulessaalban, de játszott a Schleswig-Holstein, a Rheingau, a Mosel, a Lower Saxony, az Istanbul Bach és az Espinho fesztiválokon is.

Edin Karamazov többféle, különböző korszakokból és kultúrákból származó pengetős hangszeren játszik, és elszántan kutatja a lantok használatát modern zenében és kortárs improvizációs kontextusban. Szólókarrierje mellett szívesen kísér énekeseket és más hangszereseket különféle zenei stílusokban.

Lemezi között található a Come heavy sleep Britten és Bach zenéjével (Alpha Kiadó), a XXI (Kortárs zene szóló lantra; Lumaudis), The Lute is a Song (amelyen közreműködik Arien, Andreas Scholl, Renée Fleming és Sting; Decca), a Songs From the Labyrinth  Stinggel (Deutsche Grammophon), a Wayfaring Stranger (népdalok), A Musical Banquet (lant dolok Andreas Schollal; Decca), a Reminiscences gitárra és vonósnégyesre, a Mosaiques gitárra és hegedűre Stefan Milenkovich-csal (Lumaudis), valamint a Seance (gitárra, lantra és csellóra írt darabok Boris Andrianovval; Lumaudis).

Június 25. kedd
9:00–13:00 Nyilvános mesterkurzus – Szilvágyi Sándor
Hangszerkiállítás, CD- és kottavásár
15.00-17.00 Gitárzenekari próba a zeneiskolában
19:30 A Jövő Tehetségei sorozat bemutatja: Koncert Kohno-Sakurai Mestergitáron – Az Eötvös Zenei Alapítvány támogatottjainak koncertje
Ádám István (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)
Barta Gergely (SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium)
Beri Áron (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)
Bozsóki Boglárka (SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium)
Girincsi Márton (Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium)
Krizsány Csenge (SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium)
Nagy Márton (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)
Tokárszky Máté (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

Június 26. szerda
9:00–13:00 Nyilvános mesterkurzus – Eötvös József, Szilvágyi Sándor
Hangszerkiállítás, CD- és kottavásár
15.00-17.00 Gitárzenekari próba a zeneiskolában
19:30 Łukasz Kuropaczewski (Lengyelország) szólóestje

Łukasz Kuropaczewski gitárművész jó úton halad afelé, hogy a világ klasszikus zenei színpadjainak kimagasló szereplője legyen. Łukasz, aki 1981-ben egy Gniezgo nevű lengyel kisvárosban látta meg a napvilágot, tíz esztendős korában kezdett el gitározni. 13 évesen korán megnyilvánuló tehetsége az elismert gitártanár, Piotr Zaleski figyelmét is felkeltette, akinél 1994 és 2003 között folytatta tanulmányait.

Amint a wroclawi zeneakadémián megszerezte mesterdiplomáját, az Egyesült Államokba utazott, ahol ösztöndíjas képzésen vett részt Manuel Barrueco irányítása mellett a Peabody Intézetben, ahol 2008-ban művészi diplomát szerzett.

Jelenleg a lengyelországi Poznan Zeneakadémiájának oktatója, előadóművészet témakörben doktorátussal is rendelkezik. A Poznanban évente megrendezésre kerülő Lengyel Gitárakadémiai Fesztivál művészeti igazgatói feladatait ugyancsak ő látja el. Ezidáig hat CD-felvételt készített.

Kuropaczewski Leszek Gajdzik (Lengyelország) és Ross Gutmeier (USA) hangszerein játszik és Savarez Alliance Corum húrokat használ.

Június 27. csütörtök
9:00–13:00 Nyilvános mesterkurzus – Łukasz Kuropaczewski
Hangszerkiállítás, CD- és kottavásár
15.00-17.00 Gitárzenekari próba a zeneiskolában
19:30 A Versenygyőztes fiatal gitárművészek a világból sorozat bemutatja: Szalai Lotti (Magyarország) és Igor Klokov (Oroszország), a 2018. évi Jücheni (Németország) és a 2019. évi Belgrádi (Szerbia) GAF Nemzetközi Gitárverseny győztesének koncertje

Szalai Lotti 1999-ben született Veszprémben. Klasszikus gitár tanulmányait kilencévesen kezdte. 2013 óta a Zenakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjében tanul, tanára Eötvös József Liszt-díjas gitárművész. Lotti fiatal kora ellenére felléphetett már szólistaként és kamarazenészként is olyan előkelő pódiumokon, mint a Zeneakadémia Nagyterme, a Pesti Vigadó Díszterme, a Budapest Music Center, a Budapesti Kongresszusi Központ. Kamarapartnere volt Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművésznek, Kertesi Ingrid operaénekesnőnek és Szilvágyi Sándor gitárművésznek.

Igor Klokov Oroszországban született. Tizenöt évesen kezdett klasszikus gitározni. A Művészeti Főiskolán tanult, ahol 2013-ban végzett. Ugyanabban az évben a Cseh Köztársaságba költözött, ahol 2016-ban a Brno-i Janaček Zene- és Előadóművészeti Akadémián szerzett diplomát. Már a tanulmányai alatt is tanított gitárt a zeneiskolában.

Jelenleg a mesterdiplomáján dolgozik a Hochschule für Musik Mainz-ban Professzor Hubert Käppellel. 2018 januárjában debütált szólistaként a groningeni (Hollandia) Európai Gitár Versenymű Versenyen, ahol Rodrigo Concierto de Aranjuezével második és közönségdíjat is nyert. 2018 júniusában sztárvendégként szerepelt egy élő rádióműsorban a WEND rádióban (Western New York and Southern Ontario), ugyanekkor az Iserlohni Gitárfesztivál és Versenyen díjat kapott Johann Sebastian Bach zenéjének legjobb értelmezéséért. 2018-ban két német versenyen is első helyezést ért el: októberben a Jücheni Gitárversenyen, novemberben pedig az Oberhausen Gitárversenyen.

A fellépés örömei mellett elhivatott tanár is: jelenleg három gitár osztálya van a németországi Rheinland-Pfalzban.

Június 28. péntek
9:00–13:00 Nyilvános mesterkurzus – Łukasz Kuropaczewski
Hangszerkiállítás, CD- és kottavásár
15.00-17.00 Gitárzenekari próba a zeneiskolában
19:30 A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál junior gitárzenekara Vihula Mihajlo (Magyarország) vezetésével (Magyarország), a Versenygyőztes fiatal gitárművészek a világból sorozat bemutatja: Cyprien N’Tsai (Franciaország), a 2018. évi Bécsi „Forum Gitarre” Nemzetközi Gitárverseny (Ausztria) győztese

Cyprien N’tsai 1995-ben született, és a dél-franciaországi Marseilles-ben nőtt fel. Nyolcéves korában kezdett el gitározni az édesapja ösztönzésére és mentorálása alatt, majd Raymond Gratien-nél, a CRR Marseilles professzoránál tanult. 2013-ban Párizsba költözött hogy először Jérémy Jouve, majd Judicaël Perroy tanítványa legyen az Aulnay-sous-Bois Zeneiskolában. Szenvedélye a hangszer iránt több versenyre is elvitte. Első helyezéseket ért el a következő versenyeken: Tokyo (Japán), Petrer (Spanyolország) a diák kategóriában, Carry le Rouet (Franciaország), Kutna Hora (Cseh Köztársaság), Bécs (Austria). 2017 februárjában jelent meg az első, Reflects című albuma a Tokyo-i Sylphide Records Company kiadásában.

Cyprien N’tsai akkor a legboldogabb, amikor színpadon állhat. Többször meghívták már koncertezni Ázsiába (Japán, Thaiföld), Európába (Ausztria, Lengyelország, Németország, Olaszország), és rendszeresen hallható franciaországi színpadokon. A fiatal és tehetséges művész mindig változatos programmal lép fel, repertoárja a kortárs daraboktól a népszerű darabig terjed.

Hisz abban, hogy a klasszikus és a populárisabb zene vegyítésenek segítségével a szélesebb közönség számára is szerethetővé lehet tenni a kalsszikus zenét. Ezzel a céllal vette fel első lemezét.

Miközben egy Párizs külvárosában lévő zeneiskolában tanít, ő maga is tanul a Párizsi Pôle Sup’93 művészeti egyetemen, mert a tudás közvetítése nagyon fontos számára. Cyprien N’tsai a jövőben is párhuzamosan képzeli el a tanítást és a nemzetközi előadóművészi pályát.

Június 29. szombat
9:00–13:00 Nyilvános mesterkurzus – Łukasz Kuropaczewski
15.00-17.00 Gitárzenekari próba a zeneiskolában
19:30 A B. B. Strings Guitar Orchestra Czakó Erik (Magyarország) vezetésével és a LA VOLTA Guitar Orchestra Jürgen Hübscher (Svájc) vezetésével

Czakó Erika – gitártanár, kamaraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) óraadó tanára, a nyíregyházi Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára és tanszakvezetője, valamint a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium gitártanára. Több kitüntetéses diplomával és egy pedagógus szakvizsgával rendelkezik. Rendszeresen tart kurzusokat és gyakran meghívott tagja hazai és nemzetközi zenei zsűrinek. Növendékei jelentős gyakorisággal nyerik meg a hazai és nemzetközi versenyeket, kivétel nélkül sikeresen felvételiznek az ország zenei intézményeibe, és sokan közülük már végzett gitártanárként dolgoznak itthon és külföldön. Eredményes tanári munkásságát a növendékei által elhozott díjajkon és a tanári nívódíjakon túl számos díjjal jutalmazták. “Mindenféle túlzás nélkül mondhatjuk, hogy szakmájában úgy alsó-, mint középfokon az elképzelhető legjobbat nyújtja, nem csak hazai szinten, de nemzetközi összehasonlításban is. Neve az elmúlt években egyfajta garancia lett a sikerességre. Munkájára jellemző az alaposság, a magas fokú hangszertechnikai és zenei tudás átadása, a hangszer, a zene szeretetére, az emberi értékekre nevelés.” – Eötvös József Liszt-díjas gitárművész.

A LA VOLTA egy 6–8 tagú, 14 és 20 év közötti fiatal zenészekből álló együttes, akik a bázeli Reinachi Zeneiskola diákjai. Rendkívül változatos műsorral lépnek fel, repertoárjuk a XVI–XVIII. századi zenétől a népzenén, az európai, észak-amerikai és latin-amerikai zenén át egészen a popzenéig (ragtime, bossa nova stb.) terjed.

A koncertek a balatonfüredi lakosoknak ingyenesek! (a jogosultságot lakcímkártyával szükséges igazolni).

A koncertekre szóló 2500 forintos jegyek kaphatók a Balatonfüred Tourinform Irodáiban, valamint a koncertek helyszínén a program kezdete előtt 1 órával.

További ajánlataink

2019.10.18. Balatonfüredi koncertek 2019
2019.10.19. Balatonfüredi koncertek 2019
2019.01.01. - 2019.12.31. Balatoni fesztiválok 2019
2019.01.01. - 2019.12.31. Balatonfüredi fesztiválok 2019
Találatok száma: 5

Anna Grand Hotel Wine & Vital

Anna Grand Hotel Wine & Vital

Az Anna Grand Hotel Wine & Vital Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának északi partján, Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el. Az Anna Grand Hotel Wine & Vital régmúltat idéző patinájával tökéletes választás konferenciája számára is. Vállalati rendezvény, partnertalálkozó vagy ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Astoria Hotel***

Astoria Hotel***

Az Astoria Hotel a Balaton északi partján, Balatonfüred központjában - a Balaton parttól 150 méterre -, a Reformkori városrészben található. A hotel épülete műemlék jellegű. A patinás megjelenés Balatonfüred egyik jellegzetes épületei közé emeli. A szálloda épületét a Dőry család építette – ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

GoldHaus Vendégház Balatonfüred

GoldHaus Vendégház Balatonfüred

Vendégházunk Balatonfüreden, a Móricz Zsigmond utcában található, ahonnan a strand cca.15, a Tagore sétány cca.10 perces sétával közelíthető meg. Panziónkat 2000. májusában nyitottuk meg, összesen 10 klímás szobával, 22 férőhellyel. 8 db franciaágyas és 2 db családi szobánk van, amelyek szükség esetén ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Akadémia Hotel**** Balatonfüred

Akadémia Hotel**** Balatonfüred

Az Akadémia Hotel a Balaton északi partjának fővárosában Balatonfüreden a Tihanyi Apátságra lenyűgöző kilátással rendelkező szállodánk csendes környezetben, közvetlen az uszoda mellett a városközponttól csupán 10 perc sétára található. A szálloda 50 szobája, mintegy 120 fő elhelyezését teszi lehetővé. ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hotel Silverine Lake Resort **** superior

Hotel Silverine Lake Resort **** superior

A hotel egy, a régmúltat idéző csodálatos, már a római korban is lakott településen Balatonfüreden, a parti városrész központjában a Tagore sétány és a hajókikötő valamint a reformkori városrész közvetlen szomszédságában, a vízparton nyújt minden igényt kielégítő szolgáltatást az aktív pihenésre és ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerTalálatok száma: 3

Astoria Étterem

Astoria Étterem

Konyhaművészeti remekek a reformkortól napjainkig. Éttermünk nemzetközi és hazai ételkínálattal várja kedves vendégeit, külön kívánságra vegetáriánus és diétás ételeket is készítünk. Jó idő esetén a mediterrán hangulatú, leanderekkel díszített 100 fős kerthelyiségünk nyújt kellemes felüdülést egy frissítő ital ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Portunus Étterem

Portunus Étterem

Portunus Éttermünkben elkalauzoljuk Önt a hazai és nemzetközi gasztronómia remekeinek világába! Érezze át a római lakomák hangulatát éttermünkben, ismerkedjen meg kulináris ételkülönlegességeinkkel a balatoni Riviéra legszebb fekvésű vízparti panorámás svédasztalos és a’ la carte éttermében, ahol randevút ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Anna Grand Hotel Étterem

Anna Grand Hotel Étterem

Az Anna Grand Hotel 180 fős étterme, a balatonfüredi Anna-bálok helyszíne, egyszerre otthona a tradicionális magyar konyha különlegességeinek a svédasztalos étkezések keretén belül, valamint kreatív, ínyenc konyhát mutat meg az a’la carte étkezések esetében. Tóth József executive chef remekbe ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Balatonfüredi koncertek 2019
Balatonfüredi koncertek 2019
  • Balatonfüred
2019. október 18.
Balatonfüredi fesztiválok 2019
Balatonfüredi fesztiválok 2019
  • Balatonfüred
2019.01.01. - 12.31.
Balatoni fesztiválok 2019
Balatoni fesztiválok 2019
2019.01.01. - 12.31.

Fesztiválozzon velünk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
8230 Balatonfüred , Ferencsik János Zeneiskola, Kisfaludy Galéria, Vaszary Galéria
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG