TOUREX SPA Wellness és Gyógyturisztikai Kiállítás és Vásár 2017 Kecskemét
TOUREX SPA Wellness és Gyógyturisztikai Kiállítás és Vásár 2017 Kecskemét

A Cifrapalota a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelye. 1902-1903-ban, Márkus Géza építész tervei alapján épült fel magyaros szecessziós stílusban. A hullámzó vonalú attikának mint a felvidéki pártázatos reneszánsz jellegzetes elemének tudatos felhasználása jellemzi az épületet. Kecskemét város bérpalotája a II. világháborút követően szakszervezeti székházként működött. 1983-ban felújították és a múzeumi funkciók ellátásának megfelelően átalakították. Így 1983. október 8-án megnyithatta kapuit a Kecskeméti Képtár.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Múzeumok Őszi Fesztiválja programok

16+ múzeumi találkozások – Társas színtér - A CIFRAPALOTA FANTOMJA
A Cifrapalota fantomja. A korábbi évek sikerén felbuzdulva, idén ismét egy szabaduló szobához hasonló, kalandos játékra invitáljuk az érdeklődőket. A témát a Kecskemét 650 kiállításra, illetve a cifrapalota sajátosságaira építjük, helyszíne az elvarázsolt palota, amelyet hatalma alatt tart a múzeum fantomja. A játékra jelentkező 4-6 fős csapatok különböző rejtélyek, feladatok megoldása során kiűzhetik a Cifrapalota dolgozóit rettegésben tartó rémet. A programra 4-5 fős csapatok jelentkezését várjuk.

JEGYÁRAK:
A programon való részvétel díja 10.000 Ft/csoport

Regisztráció szükséges!

A lámpás én vagyok – Tanárok napja - MÚZEUMMAL A SZAKKÉPZÉSÉRT
2018. OKT 05. 15:00 - 17:00

Tanárok Napján – Múzeummal a szakképzésért címmel a pedagógusok körében kívánjuk népszerűsíteni a Cifrapalota és a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállításait és múzeumpedagógiai programjait. Az idei évben szeretnénk nyitni a szakképzés felé, ezért elsősorban a szakiskolák pedagógusait várjuk a rendezvényre. A nap első részében a Kecskemét 650 interaktív kiállítást mutatják be a kurátorok, a másik felében pedig átvonulunk a volt Szigma épületébe, ahol a város ipartörténeti kiállítását, és a szakképzés támogatásához felépített múzeumi órákat és foglalkozásokat mutatjuk be.

Ingyenes program! Regisztráció szükséges!

Kecskeméti Katona József Múzeum
Őszi hagyományápolás múzeumi receptre

Utazó múzeum programon belül az iskolákat, óvodákat látogatjuk meg múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal. A programhoz kapcsolódás célja a Cifrapalota múzeumpedagógiai programjainak, lehetőségeinek népszerűsítése az oktatási intézmények körében. Az őszi fesztivál ideje alatt az alábbi foglalkozásokat hirdetjük meg:

Szüreti népszokások
Mivel a vidéki gyermekek többsége részt vett már szüreten, ezért a foglalkozás beszélgetéssel indul, ahol mindenki elmondhatja, hogyan zajlik náluk a szüret, milyen eszközöket használnak, és hogyan nevezik azt az édes-savanykás nedűt, amit a szőlőből préselnek. A foglalkozás során a gyerekek kézbe vehetik a hagyományos szüret múzeumban őrzött gyűjteményi darabjait, mint pl. a kacor, a fadongás vödör vagy a tökből készült lopó. A beszélgetés után szőlőcsősz figurát vagy szüreti-koszorút készítünk.

Dömötör napja – pásztorélet, állat- és kirakodó vásárok
A bevezető beszélgetésben a juhászújévről, a juhászok életéről, eszközeiről esik szó, majd áttérünk a hagyományos, régi vásárok világára. Beszélgetünk a vásár ünnepi jellegéről. Arról, hogyan készültek az emberek a vásárokra. Megismerkedünk néhány régi mesterséggel, akik képviselték magukat a vásárban: a szűccsel, a csizmadiával, a kékfestővel, a fazekassal és a mézesbábossal. A gyerekeknek elmondjuk, hogy ki volt a vásári planétás, mit neveztek vásárfiának, és hogy egy vásárban hogyan zajlott az alkudozás. Megtanulunk egy-két vásári kikáltó versikét, és ezek után a gyerekek magukra vehetik a mesteremberek, a vásárlók jelmezét, és demonstrációs tárgyak segítségével részt vesznek egy igazi, régi vásáron. Lehet kézműves tevékenységet is választani, ez esetben ujjbábot varrunk, vagy állatfigurákat készítünk.
Szent Márton napi hiedelmek és szokások
A foglalkozáson elsőként Szent Márton legendáját ismerhetik meg a gyerekek: hogyan lett belőle a szegényeket és betegeket gyámolító szent ember, és hogyan árulták el a ludak, amikor elbújt, mert nem akart püspök lenni. Beszélgetünk még a Márton naphoz kapcsolódó népi babonákról, időjárás-jóslásokról. A gyerekek kézbe vehetnek egy libacsontból készült régi gyermekjátékot is, majd megbeszéljük, hogy milyen természetes anyagokból, milyen játékokat készítettek a parasztemberek gyermekeiknek. A program végén libabábot vagy liba figurát készíthetünk.

A foglalkozások ára: 400 Ft/fő
Előzetes regisztráció szükséges!

A Pincétől a padlásig tematikával a Szenzációs kecskeméti örökségünk, vagyis a múzeum gyűjteményi tárgyainak különleges bemutatásával kívánjuk a múzeumba csalogatni a látogatókat, vagyis nemcsak az épület rejtett zugaiba, hanem a város eldugott, sokak számára kevésbé ismert épületekbe, az épületek alagsorába, a külvilág elől rejtett szegleteibe nyújtunk bepillantást.
Kecskemét városa idén ünnepeli 650 éves fennállását. Ez alkalomból szeretnénk meghirdetni a Múzeumok Őszi Fesztiválján egy interaktív, a gyűjteményi darabok kézzelfoghatóságát is magába foglaló előadássorozatot, amely különböző megvilágításból, más-más helyszínen mutatja be a felnőtt lakosságnak a város helyi „Szenzációs örökségét”. Akik az előadásokat prezentálják: Hajagos Csaba történész, Bezsenyi Ádám és Szalai Sándor gyűjteménykezelők, ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, dr. Bereznai Zsuzsanna néprajzkutató

Tervezett előadások:
2018. okt. 3. szerda 16 óra „Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját”– A kecskeméti huszárok története (népdal)
Helyszín: Kecskeméti Rudolf Laktanya, ahol a múzeum a 48-as és a huszár relikviáit teszik közszemlére az előadás során
2018. okt. 10. szerda 16 óra „Az ég lehullhat, A föld megmozdulhat, Kiéghetnek a csillagok…” – A kecskemétiek helytállása az 1911 évi nagy földrengés idején (Royal Tailor)
Helyszín: Kecskeméti Piarista Gimnázium, ahol bemutatásra kerül az alagsorban őrzött, még ma is működő földrengés-jelző készülék.
2018. okt. 17. szerda 16 óra „Sem magasság, sem mélység nem rettent” – Híres Kecskeméti olimpikonok (Kecskemét város jelmondata)
Helyszín: Kecskeméti KTE pálya, és a Sporttörténeti kiállítás, ahol az érdeklődők múzeumi szakember közvetítésével első kézből tapasztalhatják meg a múzeum gyűjteményében fellelhető sporttörténeti relikviákat
2018. okt. 24. szerda 16 óra „A legjobbat, vagy semmit” – Kecskemét iparának története (Mercedes-Benz Manufacturing Hungary)
Helyszín: Volt Szigma - Ipartörténeti kiállítás, ahol az érdeklődők a városban készült Habselyem kombinétól a BRG magnetofonig szemrevételezhetik helyi gyárak késztermékeit és munkaeszközeit
2018. okt. 31. szerda 16 óra „A levéltárak porában és a múzeumok csöndjében is az élő embert kell keresni.” – Pincétől a padlásig a Kecskeméti Katona József Múzeumban (Marc Block)
Helyszín: KKJM, ahol olyan terek, munkafolyamatok és gyűjteményi különlegességekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ahol és amit eddig csak a beavatott múzeumi szakemberek ismerhettek.
2018. nov. 7. szerda 16 óra „Hozd vissza a tavaszt, a nyiló virágot, Hozd vissza a múltat, a szép ifjúságot” –  Cifraszűr - subapiac – Cifrapalota összefüggések, kapcsolatok (Kisfaludy Atala)
Helyszín: Cifrapalota, ahol az érdeklődők nem vitrin mögött, szabadon beszélgethetnek a múzeum legújabb gyűjteményi darabjáról, a kecskeméti subáról, az épület mellett évtizedekik működő subapiacról és arról, hogy mi köze van a subának a Cifrapalotához.

A programokon való részvétel ingyenes!

Forrás: Múzeumok Őszi Fesztiválja oldala


2018.10.01. - 2018.11.11.
Találatok száma: 1

Gokart Hotel**** Kecskemét

Gokart Hotel**** Kecskemét

A négycsillagos Gokart Hotel, Kecskemét business és sport szállodája, Kecskemét mindig pezsgő belvárosától alig 2 km-re, Budapesttől mindössze 60 percre található. Több stílusú szoba áll ...
Találatok száma: 1

Gokart Étterem Kecskemét

Gokart Étterem Kecskemét

Élvezze modern konyhánk ízeit, vagy lazítson, ragadja meg a hangulatot éttermünkben, miközben végigkíséri a gokart futamokat panoráma ablakainkon, illetve hangulatos nyári teraszunkon. Minden nap ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Cifrapalota programok Kecskemét 2018 Múzeumok Őszi Fesztiválja

Könyvtár

Legjobb élmények

Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Behajtási ünnep a Hortobágyon
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Vigyázz, mert jövök és lövök. Próbáld ki milyen!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Darufesztivál a Hortobágyon
11468
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket