Programok online jegyvásárlási lehetőséggel
Programok online jegyvásárlási lehetőséggel

Világszerte széles körben ünneplik a Csillagászat Napját, mely 2017-ben április 29-re esik. Ennek az ünnepnek már Magyarországon is jelentős múltja van, hiszen évről évre több ezer érdeklődő nézhet bele egy-egy távcsőbe, hogy részesülhessen a „Galilei-élményben”. Országszerte számos helyszínen rendkívüli nyitva tartással, járdacsillagászattal, távcsöves bemutatókkal várják az érdeklődőket a magyar csillagászok és amatőr csillagászok. A Csillagászat Napja mozgó ünnep, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. A csillagászat napja magyarországi helyszíneit az Magyar Csillagászati Egyesület honlapja ismerteti.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

A Csillagászat Napja 2017

2017. április 29-én a Csillagászat Napja országszerte ismét megrendezésre kerül. Budapesten a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében, illetve az ország számos településén ingyenes távcsöves bemutatásokkal várják az érdeklődőket.

Az egyes települések programjairól az MCSE honlapján lehet tájékozódni.

Programok a Csillagászat Napján

Csillagászat Napja, Szegedi Csillagvizsgáló
2017. április 28, péntek @ 17:30 – 23:45

HELYSZÍN:
Szegedi Csillagvizsgáló
Szeged Kertész u.
Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Csillagászat Napja a SZTE csillagvizsgálójában. Közérthető és közkedvelt témákról szóló ismeretterjesztő előadásokkal és az égbolt távcsöves megfigyelésével várunk minden kedves érdeklődőt! Szervezők: A Szegedi Tudományegyetem TTIK BSc, MSc és PhD hallgatói, illetve részben az SZHCS tagjai.
Az SZTE Csillagászat Napja 2017 programja:

Előadások:

 • 18:00 – 18:30: A csillagászat mérföldkövei, avagy a Stonehenge-től az űr meghódításáig
 • 18:45 – 19:15: Minden ami az űrből jön: fotonok, részecskék, meteorok
 • 19:30 – 20:00: Hét bolygó, egy csillag: Lehet-e élet a TRAPPIST-1 rendszerben?
 • 20:15 – 20:45: Fekete lyukaktól a gravitációs hullámokig és vissza
 • 21:00 – 21:30: A csillagászat mérföldkövei, avagy a Stonehenge-től az űr meghódításáig
 • 21:45 – 22:15: Minden ami az űrből jön: fotonok, részecskék, meteorok
 • 22:30 – 23:00: Hét bolygó, egy csillag: Lehet-e élet a TRAPPIST-1 rendszerben?
 • 23:15 – 23:45: Fekete lyukaktól a gravitációs hullámokig és vissza

Az előadások megtekintése előzetes regisztrációhoz nem kötött, azonban termünk véges befogadóképessége miatt érdemes korábban kilátogatni és részvételi szándékukat a helyszínen jelezni

Távcsöves bemutató:

 • Derült idő esetén a csillagvizsgáló udvarán felállított teleszkópokon keresztül bárki saját szemével is megtapasztalhatja a űrbéli objektumok csodálatos látványát.
 • Napnyugta előtt a Napot és a Holdat tudjuk megfigyelni; sötétedés után pedig a Hold, a Jupiter, valamint csillaghalmazok és színes csillagok várnak látogatóinkra.

További programok:

 • - Csillagképtúra: derült idő esetén lézeres útmutatással ismerhető meg a csillagos égbolt. Bemutatjuk a fényesebb csillagokat, valamint sorra vesszük a fényesebb csillagképeket és az azokhoz tartozó mitológiát.
 • - Sci-Fi sarok: a tudomány és a szórakozás kedvelt fúziója, de mi igaz belőlük és mi nem? Kötetlen beszélgetés, kérdezz-felelek, könyv-, film- és sorozat-ajánlók.
 • - Csillagvizsgáló: látogatható az obszervatórium kupolája, ahol bemutatjuk a csillagászati mérések menetét, a szükséges műszereket és a távcsövek világát.
 • - Űridőjárás-stand: napkitörésektől a sarki fényig, kis részecskéktől az óriási energiákig. Hogyan néz ki egy időjárás jelentés az űrről?
 • - Csillagos égbolt stand: hogyan változik a felettünk lévő égbolt és miként lehet tájékozódni rajta?”

Csillagséták nemzeti parkjainkban
2017. április 28, péntek @ 19:00 – 2017. április 29, szombat @ 22:00

Időpont: április 28-29.
Helyszín: országszerte számos helyszínen
Távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzolnak a Magyar Nemzeti Parkok április 28-29-én. Szakképzett túravezetők segítségével az éjszakai égboltot tanulmányozhatják majd mindazok, akik részt vesznek a tematikus túrák valamelyikén.
A természetes fény kiemelt jelentőségére rámutatva hívták életre az egyre népszerűbb Nemzetközi Sötét Égbolt Hét kezdeményezést, aminek mentén a Magyar Nemzeti Parkok is különleges túrákat szerveznek április 28-29-én.
A csillagséták programsorozat bepillantást enged a nemzeti parkok éjszakai világába. Egy éjszakai túra már önmagában is különleges élmény, hiszen ilyenkor az emberi érzékelés is más, a látás és a hallás kiélesedik, egészen más arcát mutatja a természet. Az állatvilág egy része is ilyenkor éled, így amellett, hogy a csillagos égboltban gyönyörködhetnek, több éjszakai állatfaj rejtett életét is megismerhetik a nemzeti parki „csillagséták” kirándulói. A szakképzett túravezetők irányításával zajló túrákon maradandó élményekben részesülhet minden résztvevő.


Csillagászat Napja Szarvason
2017. április 29, szombat @ 10:00 – 22:00

HELYSZÍN:
Városi Könyvtár Szarvas
Szarvason a Városi Könyvtárban tartunk napmegfigyelést, egész délelőtt.
Emellett előadások, vetélkedők, különféle programok kerülnek megrendezésre.


Csillagászat Napja Zalaegerszegen
2017. április 29, szombat @ 12:00 – 16:30

HELYSZÍN:
Dísz tér 7. Zalaegerszeg
12.00-12:45: derült esetén napbemutató
13:00: Könyvbemutató (Csizmadia Ákos: Izsák Imre (Izsák Imre Gyula életrajza), 580 oldal, a könyv a VCSE-től ápr. 29-étől megvásárolható)
13:45: VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának távolból történő felavatása
14-15 óra: VCSE közgyűlés
15:30-16:30: Nagy Viktor: Hogyan élj túl a világűrben? (előadás)


Csillagászat Napja, B & B Csillagvizsgáló
2017. április 29, szombat @ 17:00 – 23:59

HELYSZÍN:
B & B Csillagvizsgáló
Kiskunhalas Kossuth u. 43
Távcsöves bemutató Kiskunhalason, a csillagvizsgálóban.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesüket


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!