Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál július 4-7. között!
Pécsett a Zsolnay Fényfesztivál ismét ellenállhatatlan programokat kínál július 4-7. között!
Balatoni blues fesztivál! Nagy buli készül Felsőörsön.
Balatoni blues fesztivál! Nagy buli készül Felsőörsön.
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Dinoszaurusz leletek Magyarországon, nyílt napok Iharkúton és Németbányán

A lelőhely a Bakonyban található az iharkúti bauxitbányában. Ez a 60 méter mély külfejtés 50 méter vastagságban tárja fel a 84 millió éve lerakódott ártéri, folyóvízi üledékeket. A bánya északi részén a rétegsor felvétele közben egy homokkőpadból kerültek elő az első gerinces maradványok. Erről a lelőhelyről származnak többek között Magyarország első dinoszaurusz testfosszíliái is.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Dinoszaurusz leletek Magyarországon

Az Iharkútról előkerült összes ősmaradvány a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonát képezi, tudományos vizsgálatuk a Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszékének együttműködésével zajlik. Szálláslehetőség vendéglátással Bakonyjákón, a Forrás Vendégházban.

Az évente megrendezésre kerülő nyílt napok keretében szeretnénk a nagyközönség számára biztosítani az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely és az ott folyó ásatási munkálatok és az előkerült leletek egy részének megtekintését.

A lelőhely szomszédságban lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó) megrendezett DinoExpo keretein belül a felfedezéshez, a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó programokat, emellett egyéb szabadidős és kulturális programokat biztosítunk külső és helyi partnerek bevonásával.

A dinoszaurusz lelőhely

Lelőhelyünk a Bakonyban található az iharkúti bauxitbányában. Ez a 130 méter mély külfejtés 50 méter vastagságban tárja fel a 84 millió éve lerakódott ártéri, folyóvízi üledékeket.

A bánya északi részén a rétegsor felvétele közben egy homokkőpadból kerültek elő az első gerinces maradványok. Erről a lelőhelyről származnak többek között Magyarország első dinoszaurusz testfosszíliái is.

Az Iharkútról előkerült összes ősmaradvány a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonát képezi, tudományos vizsgálatuk a Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszékének együttműködésével zajlik.

Az iharkúti dinoszuruszok

A lelőhelyről négy különböző dinoszaurusz maradványai kerültek elő. Ezek közül kettő a Saurischia (hüllőmedencéjű dinoszauruszok) renden belül a Theropodakhoz (ragadozó dinoszauruszok), kettő pedig az Ornithischia (madármedencéjű dinoszauruszok) rendbe sorolható.

A Theropoda dinoszauruszhoz eddig biztosan csak fogakat sorolhatunk. Ezek közül a kisebbik egy kb. pulyka méretű dromaeoszaurida („raptor”), a nagyobbik pedig egy kb. négy méter hosszú ragadozó dinoszaurusz lehetett.

A lelőhely leggyakoribb dinoszaurusza a csak innen ismert Hungarosaurus tormai páncélos dinoszaurusz (Ankylosauria: Nodosauridae). Öt részleges csontvázát, illetve több száz izolált csontját, páncélelemét, fogát találtuk meg az ásatások során. Ez a növényevő kb. 4,5 méter hosszú volt, négy lábon járt, testét több száz péncélelem borította. Fogai jellegzetesen csipkézett koronájúak. Az állat közeli rokona a több európai felső-kréta lelőhelyről leírt Struthiosaurus, illetve az észak-amerikai Pawpawsaurus.

A másik iharkúti Ornithischia egy (többnyire) két lábon járó rhabdodontida (Rhabdodontidae család). Mint minden Ornithischia, ezek is növényevők voltak, fogaik jellegzetes koronáján függőleges barázdák találhatók. A család tagjai gyakoriak az európai felső-kréta lelőhelyeken, azonban a bakonyi lelőhelyen jóval ritkábbak. Az állatnak (mely valószínűleg új nem) izolált fogai, csigolyái, függesztőöv elemei és végtagcsontjai kerültek elő.

Az iharkúti lelőhely egykori élővilága

Halak - Kétéltűek - Teknősök - Squamatak - Krokodilok - Dinoszauruszok - Repülő hüllők - Madarak - Növények

Nyílt napok Iharkúton és Németbányán 2022

Idén is megrendezésre kerül a DinoExpo Németbányán, mely során meglátogatható a szomszédos iharkúti dinoszaurusz-lelőhely, és az ott folyó őslénykutató ásatás.

Németbányán a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó, továbbá egyéb szabadidős és kulturális programokkal egész napos tartalmas elfoglaltságot kívánunk biztosítani vendégeink számára.

Minden, a rendezvényre megváltott jeggyel vagy ott elköltött forinttal a bakonyi dinoszaurusz-kutatásokat támogatja!

2022-es nyílt napok időpontjai

    2022. július 16. szombat - eső esetén: július 18. hétfő
    2022. július 17. vasárnap - eső esetén július 19. kedd
    2022. július 20. szerda - eső esetén július 21. csütörtök

FIGYELEM! Eső, rossz idő esetén mind a szervezőket, mind a regisztrált résztvevőket előző este e-mailben értesítjük a program elhalasztásáról!

Amennyiben az időjárás hirtelen rosszra fordul (pl.: vihar esetén), a szervezők fent tartják a jogot, hogy a programot megszakítják, és nem indul el az adott turnus a lelőhelyre a résztvevők biztonságának érdekében. Ez esetben a részvételi díjat visszafizetjük és a németbányai Faluházban egy interaktív előadás keretei között bemutatjuk a lelőhely érdekességeit díjmentesen.

DinoExpressz – vonatos kirándulás az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyre

A programon való részvétel kizárólag előzetes regisztráció esetén lehetséges. Minden időpontra maximum 50 ember tud regisztrálni. Vonat indulási időpontok Németbányáról Iharkútra: 9.00; 9.55; 10.50; 11.45; 15.00; 15.55; 16.50; 17.45. A regisztráció kizárólag weboldalunkon keresztül lehetséges. Fizetni a helyszínen kell majd készpénzben!

A megváltott jegy minden alábbi programra az adott napon érvényes!

Jegyárak:

    Felnőtt jegy: 3 000 Ft/ jegy
    Gyermek jegy (3-14 éves korig): 2 000 Ft/ jegy
    3 éves kor alatt ingyenes

Geotúra egy forrásvidék felfedezésével

Túravezető: Németh Rita

Program: A túra időtartama 2,5-3 óra. 6 km táv és 50 méter szintkülönbség várható. Találkozzunk 10.00 órakor Németbányán a Kápolna bejáratánál és fedezzük fel közösen a település múltját, majd induljunk a bükkösök világán keresztül a Pisztrángos-tóhoz. Az erdő lombkoronája suttogja a gyökerei alatt megpihenő színes geomesét, ami a források születését is elénk tárja. Járjuk együtt ezt az utat, hogy vizeink védelméért tudjunk hétköznapjainkban is tenni. Mindegyik Nyílt Napon (július 16, 17 és 20) 10.00 órakor Geotúra indul Németbánya főteréről. Minden időpontra maximum 50 ember tud regisztrálni.

Fontos! A programon való részvételhez regisztrálni kell! A programon csak az vehet részt, aki a DinoExpresszre is jegyet váltott, de további költsége nincsen a geotúrának. A geotúrára önállóan regisztrálni nem lehet!

Javasoljuk előbb adja a kosárhoz a kiválasztott DinoExpressz jegyeket, majd utána adja hozzá a kosárhoz a kiválasztott geotúra jegyeket. Ezt követően látni fogja, hogy a geotúra jegyek ingyenesek.

A falu főterén számos stand várja az érdeklődőket:

    A Bakony-Balaton Geopark standja
    Magyar Madártani Egyesület foglalkoztató standja
    Magyar Dinoszaurusz Alapítvány standja
    A Bakonyi Csillagászati Egyesület standja
    A Magyar Mikológiai társaság standja

    Vásárlási és adományozási lehetőségek (A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa c. könyv, Iharkúti ősállatokról készült poszter)

    Kirakodóvásár (inni- és egyszerűbb harapnivalók, pólók, ajándéktárgyak)

Filmvetítés Németbányán a Faluház nagytermében (Dinoszauruszok és Vadászaik; Bauxit Expedíció)

Ismeretterjesztő előadások a Faluházban a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány és a Bakonyi Csillagászati Egyesület jóvoltából:

Július 16. szombat

    9.30: Dinoszauruszok a Bakonyban
    11.15: Kozmikus becsapódások hatása

Július 17. vasárnap

    10.00: Meteoritok titokzatos világa
    16.00: Dinoszauruszok a Bakonyban

Július 20. szerda

    10.00: Jurassic Park és a valóság
    16.00: Dinoszauruszok a Bakonyban

Az előadások ingyenesek!

Találatok száma: 3

Forrás Vendégházak Pihenőpark Bakonyjákó

Forrás Vendégházak Pihenőpark Bakonyjákó

A Forrás Vendégházak Bakonyjákón a Bitva-patak völgyében, a források csobogásától hangos pihenőparkban bújik meg. Az érintetlen természet csodája a zöld wellness élményét kínálja. A saját erdőnkben bújnak meg lakosztályaink, a Patakvölgye Vendégház, Mókus-lak, Erdei Kuckó a vízpartot és az erdőben ...

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Jákó Ház Bakonyjákó

Jákó Ház Bakonyjákó

A Bakony szívében található falusi jellegű vendégházunk, mely felszereltsége minden igényt kielégít. Kisgyermekes családoknak és baráti társaságoknak ideális turisztikai cél. A kikapcsolódást a környék túraútvonalai, kalandparkjai és kisebb városok közelsége is biztosítja. Szabadtéri fürdés ...

Zsuzsanna Vendégház Bakonyjákó

Zsuzsanna Vendégház Bakonyjákó

Az Északi-Bakony kis falujában Bakonyjákón szép, gondozott környezetben, kényelmes, tágas, ízlésesen berendezett családi ház várja a vendégeket egész évben. A ház kényelmesen 12 fő elhelyezését tudja biztosítani.

Találatok száma: 10

Apicius Kávéház Herend

Apicius Kávéház Herend

Kávéházunk Apiciusról, a római származású gourmet-ról elnevezett első kategóriás étterem és hangulatos kávéház. A vendégek elé Herendi porcelánterítéken érkeznek az ínycsiklandó fogások.

Kiemelt partner
Paletta Étterem Herend

Paletta Étterem Herend

A Paletta Étterem házias ízekkel, naponta változó ételkínálattal, gyors kiszolgálással, kedvező árakon és kellemes környezetben várja vendégeit Herenden. Az étterem 120 fő befogadására alkalmas. Ezen kívül rendelkezésre áll még egy 12 fő befogadására alkalmas különterem is.

Kiemelt partner
Bakonybél Vadszőlő Szálló és Étterem

Bakonybél Vadszőlő Szálló és Étterem

Panziónk és éttermünk a Bakonyban, Bakonybélben, Bakonyváriéknál az erdő szélén,a Gerence patak partján fogadja vendégeit. Szállásunk egyéni vendégek, és csoportok részére is ideális. Szállás, étterem, wellness, masszázs, sétavonat, kerékpárkölcsönző, trófeakiállítás tartozik szolgáltatásaink közé.

Lucullus Fogadó

Lucullus Fogadó

A Lucullus Fogadó, a Somló hegy közelében, Noszlopon helyezkedik el. Vendégei számára kínál kíválő ételeket- italokat, bortúrákat a Somlóra, valamint szálláslehetőséget.

Nimród Vendéglő Farkasgyepű

Nimród Vendéglő Farkasgyepű

A Bakony szívében található éttermünkben házias ízekkel, udvarias kiszolgálással találkozhatnak és vidéki hangulatban fogyaszthatják ételeinket. Jó étvágyat és kellemes időtöltést kíván a Nimród csapata nevében.

Pikoló Vendéglő Bakonybél

Pikoló Vendéglő Bakonybél

Házias jellegű konyhával, szolid árakkal működő családias hangulatú étterem. Étlapunk választékában, hideg és meleg levesek, frissen sültek, vegetáriánus fogások, saláták, hamburgerek és desszertek is megtalálhatóak.

Retro Caffé Étterem Ajka

Retro Caffé Étterem Ajka

A Retro Caffé étteremben a múlt, jelen és jövő lépett szövetségre, hogy a tradíciókból táplálkozva a régi idők ízeit és a jelenkor frissességét házasítva valami új szülessen. Hagyomány és minőség, ugyanakkor fiatalosan izgalmas ízvilág. Számos tér és rendezvényterem áll rendelkezésre, ami lehetővé ...

Tó Vendéglő Ajka

Tó Vendéglő Ajka

Ajka központjában, a Csónakázó -tó partján, gyönyörű környezetben várjuk vendégeinket.

Velvet Lounge Cafe Étterem Ajka

Velvet Lounge Cafe Étterem Ajka

Étterem, bár, találkozóhely nagy terasszal. Finom ételeket és italokat kínálnak, de menüt is rendelhet.

Volcz Családi Birtok

Volcz Családi Birtok

A Volcz Családi Birtok Étterem és Rendezvényhelyszín üdvözli Önt. Nem csillog és nem hivalkodik. Mindez nem is lenne hű a hely szelleméhez. Kívül-belül visszafogottság jellemzi. Egy családias étterem, mely a természet adta lehetőségekkel működik.Ételeink családi receptek alapján készülnek, ízletesek ...

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE

Kiemelt programok

Közeli ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Hajókirándulás Badacsonyból menetrendi járatokkal 2024 Hajókirándulás Badacsonyból menetrendi járatokkal 2024
  • Badacsony-Badacsonytomaj
2024. június 24. (hétfő) - 2024. június 30. (vasárnap)
Sétahajózás Balatonlelléről 2024. Panoráma járatok indulnak a kikötőből Sétahajózás Balatonlelléről 2024. Panoráma járatok indulnak a kikötőből
  • Balatonlelle
2024. június 24. (hétfő) - 2024. június 30. (vasárnap)
Gyerekprogramok Balatonfüreden 2024 Gyerekprogramok Balatonfüreden 2024
  • Balatonfüred
2024. július 24. (szerda)

Figyelmébe ajánljuk!

Foglaljon szállást!

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Foglaljon szállást!

Bakonyjákói programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program

Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!