A Tropicarium – a cápás állatkert
A Tropicarium – a cápás állatkert
Dinoszaurusz leletek Magyarországon, nyílt napok és szervezett kirándulás szállással Iharkútra

Lelőhelyünk a Bakonyban található az iharkúti bauxitbányában. Ez a 130 méter mély külfejtés 50 méter vastagságban tárja fel a 84 millió éve lerakódott ártéri, folyóvízi üledékeket. A bánya északi részén a rétegsor felvétele közben egy homokkőpadból kerültek elő az első gerinces maradványok. Erről a lelőhelyről származnak többek között Magyarország első dinoszaurusz testfosszíliái is. Az Iharkútról előkerült összes ősmaradvány a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonát képezi, tudományos vizsgálatuk a Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszékének együttműködésével zajlik. Szálláslehetőség vendéglátással Bakonyjákón, a Forrás Vendégházban.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

DinoExpo 2018

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezésre kerül a DinoExpo, az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely, és az ott folyó ásatási munkálatok bemutatására rendezett nyílt napok keretében! A nyílt napokon a nagyközönség is megismerkedhet az iharkúti ősgerinces lelőhellyel, és az ott folyó kutatásokkal. A lelőhely szomszédságban lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó) megrendezett DinoExpo keretein belül a felfedezéshez, a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó programokat, emellett egyéb szabadidős és kulturális programokat biztosítunk külső és helyi partnerek bevonásával. A főbb programok (DinoExpress – kisvonatos kirándulás a lelőhelyhez és az ott folyó ásatási munkálatokhoz, valamint Geotúra – vezetett kirándulás a környék legszebb természeti értékeihez) regisztráció-kötelesek. Minden a rendezvényre megváltott jeggyel, vagy ott elköltött forinttal támogatja a bakonyi dinoszaurusz-kutatásokat!

NYÍLT NAPOK IDŐPONTJAI

    1) 2018. július 22. (vasárnap) - eső esetén: július 23. (hétfő)
    2) 2018. július 25. (szerda) - eső esetén: július 27. (péntek)
    3) 2018. július 28. (szombat) - eső esetén: július 29. (vasárnap)

Eső, rossz idő esetén mind a szervezőket, mind a regisztrált résztvevőket előző este e-mailben értesítjük a program elhalasztásáról!

Helyszínek:

- Németbánya (DinoExpressz indulása az iharkúti ásatásra, filmvetítés, előadások, kirakodóvásár)

- Bakonyjákó (Geotúra, Dino-ásatás gyermekeknek, hagyományőrző pásztor-betyár bemutatók)

A DINOEXPRESSZ ÉS A GEOTÚRA REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT PROGRAMOK!

    Felnőtt jegy: 1500 Forint
    Gyermekjegy (6-14 éves korig): 1000 Forint
    6 éves kor alatt ingyenes!

DinoExpressz – vonatos kirándulás az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyre

Németbánya északi határáról kisvonat szállítja a legfeljebb 50 fős csoportokat vadregényes erdei úton az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen vezetett túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedhetnek a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével.

Az ásatás helyszínén a kutatócsoport egyik tagja mesél az ásatás menetéről, a legfontosabb tudnivalókról, az érdekességekről, a feltárás melletti asztalokon pedig megtekinthetőek lesznek az idei évben előkerült legszebb leletek is. Ezután a kisvonat visszaszállítja a vendégeket Németbánya határába.

A kisvonat útja mindkét irányba nagyjából 10 perc, a lelőhelyre vezetett túra (a vonat megállója és a lelőhely közötti sétával együtt) pedig körülbelül 60-70 perces; a teljes program tehát másfél órás elfoglaltságot biztosít. Parkolás közvetlenül a kisvonat indulási helyszíne mellett lehetséges. További, bővebb információk (hasznos tudnivalók, jegyvásárlás, parkolási lehetőség, térképes útvonal, stb.) itt olvashatóak.

Geotúra Bakonyjákón - Földtörténeti Időutazás

"Földtörténeti múltunk Bakonyjákó helytörténetében" gondolattal hívom ebben az esztendőben a túrázásra és időutazásra nyitott vendégeket. A Bitva patak völgyében meghúzódó településünket körül ölelik letűnt idők tengereinek, folyóinak kőzetekbe zárt titkai. Forrásjáratokkal szabdalt dolomitszikla tekint le a völgybe, ahol a házak közt sétálva az ódon falakban megtaláljuk a környezetünkben bányászott leggyakoribb építési anyagokat is. 1810-ben épült templomunk távolból is hívja a vándort méltóságteljes megjelenésével és történetével. A falumúzeum udvarában már az év ásványával is találkozhatunk a kvarc kavicsokban. Egy bányaudvarban feltárul a titok, miért is van a házaink falában oly sok kavics. Aki szeretne egy kicsit a felfedezés útjára térni, tartson velünk 3 órás programunkra!

Németh Rita, geotúravező

Parkolás a Forrás Vendégház parkolójában lehetséges. A jegyek megváltása, felelősségvállalási nyilatkozatok aláírása, illetve a már meglévő jegyek felmutatása a vendégház teraszán történik.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK A KÖZELI TELEPÜLÉSEKEN

DINO EXPO - NÉMETBÁNYA

A falu főterén számos stand várja az érdeklődőket:

    - A Bakony-Balaton Geopark standja
    - Magyar Madártani Egyesület foglalkoztató standja (a 3. alkalom során / július 28.-án)
    - Magyar Dinoszaurusz Alapítvány standja
    Vásárlási és adományozási lehetőségek:
    - az iharkúti őslények maradványainak tudományosan hiteles másolatai
    - A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa c. könyv
    - iharkúti ősállatokról készült kifestő és poszter
    - Kirakodóvásár (harapni- és innivaló, dinós pólók, ajándéktárgyak)

DINO EXPO - BAKONYJÁKÓ

A Forrás Vendégháznál további változatos programok várják az érdeklődőket:

- Kipróbálható Dino-ásatás gyermekeknek és Geojátszóház

Az ásatás gyermekeknek és a geojátszóház mindegyik alkalommal folyamatosan várja az érdeklődőket a Forrás Vendégház parkjában. A játszóház programjában településünk határában található kavicsok és a víz lesznek a főszereplők. Hogyan mozgatja a víz a kavicsot? Játszunk együtt! Melyik kavicsra lehet karcolni és melyikkel lehet az üveget karcolni? Csoportosítsuk színük szerint a vízzel mosott kavicsokat! Mindenki elkészítheti a nap kavicsemlékét is.

- Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület hagyományőrző pásztor-, és betyárprogramja a betyárkunyhónál 9-16 óráig (ostorkészítés, kincskeresés)

Dinoszaurusz leletek Magyarországon

A nyári 3 hetes ásatások alatt 3 nyílt napot tartunk, amikor a nagyközönség is megismerkedhet az iharkúti ősgerinces lelőhellyel, és az ott folyó kutatásokkal.

A nyílt napok keretében szeretnénk a nagyközönség számára biztosítani az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely és az ott folyó ásatási munkálatok és az előkerült leletek egy részének megtekintését.

A lelőhely szomszédságban lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó) megrendezett DinoExpo keretein belül a felfedezéshez, a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó programokat, emellett egyéb szabadidős és kulturális programokat biztosítunk külső és helyi partnerek bevonásával. A főbb programok (DinoExpress – kisvonatos kirándulás a lelőhelyhez és az ott folyó ásatási munkálatokhoz, valamint Geotúra – vezetett kirándulás a környék legszebb természeti értékeihez) regisztráció-kötelesek.

Minden a rendezvényre megváltott jeggyel, vagy ott elköltött forinttal támogatja a bakonyi dinoszaurusz-kutatásokat!

A Forrás Vendégház kiemelt programja a belépőjegy árában foglalt Geotúra Bakonyjákón - Földtörténeti Időutazás

A napi két alkalommal indított túra során a résztvevők megismerkedhetnek az Év Ősmaradványával, a Szent László pénzeként is ismert Nummulitesszel.

Mivel a Bakony egyik gyakori fosszíliájáról van szó, ezért a túra során megcsodálhatják az őket tartalmazó üledékes kőzeteket, valamint az egykori Pannon-tenger vadregényes tengerparti szikláit.

A túra változatos domborzatot jár be szép panorámapontoknál történő pihenéssel, és körülbelül 3 órás elfoglaltságot biztosít.

Parkolás a Forrás Vendégház parkolójában lehetséges. A jegyek megváltása, felelősségvállalási nyilatkozatok aláírása, illetve a már meglévő jegyek felmutatása a vendégház teraszán történik.

A dinoszaurusz lelőhely

Dinoszaurusz leletek Magyarországon, nyílt napok és szervezett kirándulás szállással Iharkútra

Lelőhelyünk a Bakonyban található az iharkúti bauxitbányában. Ez a 130 méter mély külfejtés 50 méter vastagságban tárja fel a 84 millió éve lerakódott ártéri, folyóvízi üledékeket. 

A bánya északi részén a rétegsor felvétele közben egy homokkőpadból kerültek elő az első gerinces maradványok. Erről a lelőhelyről származnak többek között Magyarország első dinoszaurusz testfosszíliái is.

Az Iharkútról előkerült összes ősmaradvány a Magyar Természettudományi Múzeum tulajdonát képezi, tudományos vizsgálatuk a Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Őslénytani Tanszékének együttműködésével zajlik.

Az iharkúti dinoszuruszok

A lelőhelyről négy különböző dinoszaurusz maradványai kerültek elő. Ezek közül kettő a Saurischia (hüllőmedencéjű dinoszauruszok) renden belül a Theropodakhoz (ragadozó dinoszauruszok), kettő pedig az Ornithischia (madármedencéjű dinoszauruszok) rendbe sorolható.

A Theropoda dinoszauruszhoz eddig biztosan csak fogakat sorolhatunk. Ezek közül a kisebbik egy kb. pulyka méretű dromaeoszaurida („raptor”), a nagyobbik pedig egy kb. négy méter hosszú ragadozó dinoszaurusz lehetett. 

A lelőhely leggyakoribb dinoszaurusza a csak innen ismert Hungarosaurus tormai páncélos dinoszaurusz (Ankylosauria: Nodosauridae). Öt részleges csontvázát, illetve több száz izolált csontját, páncélelemét, fogát találtuk meg az ásatások során. Ez a növényevő kb. 4,5 méter hosszú volt, négy lábon járt, testét több száz péncélelem borította. Fogai jellegzetesen csipkézett koronájúak. Az állat közeli rokona a több európai felső-kréta lelőhelyről leírt Struthiosaurus, illetve az észak-amerikai Pawpawsaurus. 

A másik iharkúti Ornithischia egy (többnyire) két lábon járó rhabdodontida (Rhabdodontidae család). Mint minden Ornithischia, ezek is növényevők voltak, fogaik jellegzetes koronáján függőleges barázdák találhatók. A család tagjai gyakoriak az európai felső-kréta lelőhelyeken, azonban a bakonyi lelőhelyen jóval ritkábbak. Az állatnak (mely valószínűleg új nem) izolált fogai, csigolyái, függesztőöv elemei és végtagcsontjai kerültek elő.

Az iharkúti lelőhely egykori élővilága

Halak - Kétéltűek - Teknősök - Squamatak - Krokodilok - Dinoszauruszok - Repülő hüllők - Madarak - Növények

Dinoszaurusz leletek Magyarországon, nyílt napok és szervezett kirándulás szállással Iharkútra

Szálláslehetőség vendéglátással Bakonyjákón, Forrás Vendégházunkban

Vendégházunk épületegyüttesében 5 db kétágyas szoba várja a pihenni vágyókat. Mindegyik szobánk az erdő hangulatához illeszkedően szépen megmunkált faszerkezetekkel és a vidéki hangulatot idéző bútorokkal nyújt pihenést. Szobáink tágas galériáján pótágyakkal családok, illetve baráti társaságok számára is kényelmes elhelyezést tudunk biztosítani.

Zuhanyzós fürdőszoba, szekrények, asztal és szék biztosítja a kívánt komfortot. A padlófűtés melege időjáráshoz igazodóan ellensúlyozza az erdő tiszta friss levegőjében már esetleg didergők hőérzetét. Park, terasz: Épületegyüttesünk a Bakony lankáin patakok, vízesések csobogásától hangos csodálatos erdei fákkal gazdag pihenőparkban helyezkedik el. A több mint 1 hektáros terület lehetőséget biztosít a csendes elvonulásra, a közös sétákra, és a vidám szabadtéri játékokra egyaránt. A szabadban fa kerti bútorok biztosítják a pihenést.

Fedett teraszunk fantasztikus kitekintést biztosít a parkra, rácsodálkozást a természetre. Itt a kemence mellett baráti beszélgetések, és éttermünk nyújtotta kulináris élmények fokozhatják az itt töltött idő egyediségét.

Éttermünk melegséget sugárzó hangulatát a cserépkályhában ropogó tűz varázsa teszi felejthetetlenné.

A vidéki ízek kavalkádja, egy kellemes pohár ital biztosíthatja a meghitt családi, baráti beszélgetéseket. Könyvek, játékok, zenelejátszó próbálja a hozzánk érkezőket a mindennapokban megszokott technikai eszközök nélkül csak az együtt töltött idő tartalmasságát fokozni.

Szaunaházunkban a tiszta forrásvíz, a kavicsos patak, a forrásvízzel táplált tó a szauna szerelmeseit a szaunázás őshazájába repíti. A legmerészebbek a csillogó fehér hóban hóangyalokat rajzolhatnak, majd jégcsapok között merülhetnek kristálytiszta vízbe. A szelídebbek masszázskabinunkban folytathatják a felüdülést. Az igazi kényeztetésre vágyók egyeztetett időpontban a masszőr által a test és lélek megkönnyebbülését is kérhetik

Szolgáltatások:
- szállás kényelmes fürdőszobás családi szobákban,
- társalgóban játékok, könyvek
- zenehallgatás a cserépkályhában ropogó tűz mellett

Fakultatív lehetőségek:
- félpanziós ellátás ökoportánk termékeinek feldolgozásával
- szaunaházunk kényeztetései
- gyógyteáink kóstolója
- házi sütemények nagyanyáink receptjeiből

Szállásfoglalás