Duna Múzeum programok 2019 Esztergom
HOMMAGE À SZÉCHÉNYI | KONCERTSOROZAT - Magyar Nemzeti Múzeum
HOMMAGE À SZÉCHÉNYI | KONCERTSOROZAT - Magyar Nemzeti Múzeum
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Duna Múzeum programok 2019 Esztergom


A Duna Múzeum új állandó kiállítása, a VÍZEUM október 11-én nyílik meg a nagyközönség számára. A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvény október 19-én, 10-16 óráig kerül megrendezésre.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.
Élmények és értékek! Hívjuk, várjuk, jöjjön!

VÍZEUM állandó kiállítás

Az új kiállítás a Vízeum nevet kapta. Legfőbb célja, hogy megtartva régi követőit, vendégeit, új célcsoportot is elérjen és bevonzzon. Ennek feltétele pedig az, hogy olyan élményt nyújtson, ami a legnehezebben elérhető és aktivizálható réteg, a fiatal felnőttek érdeklődését is felkelti. Ismeretszerzés élményen keresztül – óriási kihívás, aminek a Duna Múzeum új, állandó kiállítása igyekszik megfelelni. Olyan eszközöket, látványos, interaktív elemeket vonultat fel, amik – reményeink szerint – mindenkiben kiváltják a „wow” hatást. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mint fenntartó felismerte és mindenben támogatta ezt a törekvést.

A kiállítás különböző egységekből épül fel, bemutatja a vízgazdálkodás múltját és jelenét, a vízzel kapcsolatos innovációkat, szemlélteti a víz erejének felhasználását, téma lesz a folyók szabályozása, hajózással kapcsolatos érdekességek, a klímaváltozás, a fürdés története, külön rész foglalkozik a Balatonnal, az ásványvizekkel, szódavízzel – és ezek a területek mind önálló egységként működnek. A szokásostól eltérően a kiállítás nem ad javasolt útvonalat, mindenki szabadon járhatja körül a témákat, annyi információt felszedve, amennyi érdekli. Sok kép, sok film, animáció, kevés szöveg – ez jellemzi az új kiállítást.

A Duna Múzeum egyik jellemző darabja a vízgép, vagy aquamobil, ami a régi kiállításban is az egyik kedvenc látványosság volt. Az aquamobil most teljesen felújítva jelenik meg az új kiállításban, fényekkel és narrációval kiegészítve mutatja be a víz erejének sokféle hasznosítását.

A vízgazdálkodással foglalkozó teremben látványos formában mutatjuk be a témához kapcsolódó tárgyakat, falra felfutó animációk szemléltetik és ismertetik a vízügy mérföldköveit, mint például vízközmű, árvíz, belvíz, vízminőség, hajózás, stb fogalmakat.

Az innovációkat felvonultató teremben olyan tárgyakkal, eszközökkel találkozhat a vendég, amiket vagy jól ismer a hétköznapi életből, vagy teljesen új számára. Mindenki ismeri, de senki sem gondol úgy például a vízöblítéses toalett-re, mint vízügyhöz kapcsolódó innovációra, pedig valóban az, és forradalmian megváltoztatta, megkönnyítette az emberek életét. Vagy említhetnénk itt a vízikereket, ami óriási munkát végez az ember helyett már szinte ősidők óta. Szintén érdekes téma a gőzgépek bemutatása, melyek helytől (széljárás, domborzat, vízerő, igavonóktól) függetlenné tették a munkagépeket. Ki gondolná, hogy a gátak is vízüggyel kapcsolatos innovációk, pedig védelmi funkciójuk nélkül elképzelhetetlen a lakott és művelt területek megóvása, duzzasztóként pedig már a 19. századtól segítették a mezőgazdasági termelést.

A vizes mesterségek bemutatása izgalmas része lesz a kiállításnak, hiszen kinek ne csillanna fel a szeme, ha meghallja, hogy aranymosás. A Kárpát-medence Európa egyik leggazdagabb aranymosó helye volt; főleg a Kisalföld, Erdély és a Muraköz. Amikor a Duna belép hazánk területére, sodrása lelassul, hordalékát lerakja, vele együtt az aranyat is. Az aranyászok nagy számban dolgoztak a Duna kisalföldi szakaszán, de előfordultak a Vág, Garam és az Ipoly partjainál is. A vízi mesterségek sorába tartoznak például a bolgárkertészek, a Duna-víz árusok, a faúsztatók, a vízimolnárok, halászok… hadd ne is soroljuk. A mesterségek jellemző és jellegzetes tárgyai szintén a kiállítás részét képezik.

A kiállítás érdekes része lesz a víz halmazállapotainak bemutatása, szemléletesen jeleníti meg a három állapot jellemzőit, vidám, játékos formában, biztosan nem csak a kicsiket fogja elvarázsolni ez a látvány, és ami a legjobb, hogy az így felszedett információk biztosan rögzülnek is a fejekben. Játszva tanulni, ugye, hogy ez a legjobb dolog?

A vízügyi témáknál külön fejezetet kap az árvíz, belvíz, folyószabályozás, az öntözés – az információt itt is könnyen érthető, érdekes kis animációkkal, filmekkel, képekkel adjuk át, és természetesen a Duna és a Balaton is kiemelt témaként jelenik meg.

Szinte nincs olyan ember, aki ne hallana a környezetvédelem, a klímaváltozás problémájáról, az új kiállítás is foglalkozik a témával, honnan és hová tartunk jelenleg milyen a helyzetünk. Hogyan változik a Föld vízkészlete, a klímaváltozás milyen hatással van az élővilágra, milyen veszélyt jelentenek az olvadó jégtáblák.

A kiállítás egyik legszebb része lesz a hajózással foglalkozó terem, ahol jól és kevésbé ismert dunai hajók makettjeit, történeti tárgyait vonultatjuk fel, de a szódavíz történetét és az ásványvizeket bemutató rész is biztosan elnyeri a vendégek tetszését.

Igazi különlegesség lesz az úszással foglalkozó rész, ami az őskortól napjainkig mutatja be a történetét, külön kitérve az esztergomi vonatkozású emlékekre.

A sok élménytől megfáradt vendégek számára kellemes pihenőhelyet alakítottunk ki, mi Merengőnek neveztük el. Itt körbe-körbe filmek futnak, kellemes fények és zene uralkodik, melyek lenyugtatnak, elgondolkodtatnak.


MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2019

Tudományos találkozások a Duna Múzeumban!

Vizes találmányok, megvalósult elképzelések, felfedezések.

Találkozz vízzel kapcsolatos ötletekkel, találmányokkal, felfedezőkkel a Duna Múzeum új, állandó kiállításában, a VÍZEUM-ban!

A Duna Múzeum új állandó kiállítása az Őszi Fesztivál keretében.

Október 19-én, szombaton, 10-16 óra között családi napra várja az érdeklődőket.

Számtalan vízzel kapcsolatos találmány, megvalósult ötlet született az idők során. Az artézi kút, a vízöblítéses WC vagy akár a vízkerék feltalálása megváltoztatták, könnyebbé tették életünket. A rendezvény során a családok játékos formában, színes felfedező kártyákkal felszerelve indulnak majd útra a kiállításban, hogy kalandjuk végére érve közelebb kerüljenek a technika világához. Az új kiállítás több ponton lehetőséget nyújt a gyermekeknek, hogy játékos tevékenység közben értsenek meg műszaki megoldásokat, technikai érdekességeket.

A múzeum foglalkoztató termében játékos feladványokat, bemutatót, előadást tervezünk. Vendégeink betekintést nyerhetnek egy csodálatra méltó, 300 évvel ezelőtt élt tudós ember, L. F. Marsigli, a Duna Fölfedezése c. munkájába. Marsigli ízeire bontotta a Dunát, minden érdekelte, a csillagok állásától kezdve a halakon, ásványokon át, az ott élő népek történetéig.

Az L. F Marsigli és J. C. Müllert munkássága nyomán 1726-ban nyomtatásban is megjelent Duna-térkép új korszakot nyitott a hazai térképészet történetében. A látogatók összehasonlíthatják a mai és a korabeli térképrészleteket, a gyerekek kiszínezhetik azokat, illetve térkép puzzle is várja őket. 

A múzeum munkatársa azokkal az ásványokkal ismerteti meg a részt vevőket, amelyeket Marsigli könyvében megtalálunk.

A tudós szép grafikus madár ábrázolásai alapján játékos madárfaj felismerő játék várja a családokat.

A kézműves foglalkozások 10-15 óra között várják az érdeklődőket.

15:00: A felnőtteknek Deák András, történész-muzeológus, Luigi Fernando Marsigli gróf művének fordítója és feldolgozója tart előadást a tudós a Duna Fölfedezése című munkájából.

A polihisztor sorai most is érvényesek és erőt adhatnak nekünk is: „Gondolta volna bárki is, hogy életem annyi hányattatása között egyszer még napvilágot lát ez a mű? Mégis megvalósul, ami szinte hihetetlen, szinte reménytelen volt...” .


Nyitvatartás:

Minden nap 9-17 óráig (szombaton és vasárnap is!), kedden szünnap.

Az új nyitvatartási rend 2019. október 12-től érvényes.

Jegyárak:

  • Teljes árú: 1400.-Ft
  • Kedvezményes 700.-Ft (diák és 70 év alatti nyugdíjas)
  • Családi: 700 Ft/fő
  • Csoportos felnőtt jegy minimum 10 fős csoport esetén: 1000 Ft/fő
  • Múzeumpedagógiai foglalkozás: 400.-Ft / fő
  • Ingyenes: 6 év alatti gyermekek, 70 év fölöttiek, fogyatékkal élők kísérője,

Az EMMI által kiadott, szakmai belépővel rendelkezők. Legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai, közoktatásban dolgozó pedagógusok (pedagógusigazolvánnyal, magyar és EGT állampolgárok részére). Állandó kiállításainkat minden hónap utolsó vasárnapján a 26 év alattiak illetve 18 év alatti gyermekek, két közeli hozzátartozóval (magyar és EGT állampolgárok részére) ICOM, ICOMOS kártyával rendelkezők. Nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) minden látogató

Újságírók (érvényes igazolvánnyal)

Múzeumi dolgozók érvényes igazolással könyvtárosok, levéltárosok

Tájak – Korok – Múzeumok-igazolvánnyal rendelkezők

Vízügyi dolgozók

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Online jegyvásárlás

Közeli ajánlatok

A Művelődés Háza Esztergom programok 2019
A Művelődés Háza Esztergom programok 2019
  • Esztergom
2019. november 13.
Termelő és régiség piac Esztergom 2019
Termelő és régiség piac Esztergom 2019
  • Esztergom
2019. november 17.
Esztergomi Bazilika programok 2019
Esztergomi Bazilika programok 2019
  • Esztergom
2019. november 24. 10:30

Figyelmébe ajánljuk!

Duna Múzeum
Duna Múzeum
  • Esztergom

Érdemes felkeresni!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
SZUBJEKTÍV - Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban
Tekintse meg a kiemelt események listáját!

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG