Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Játékbirodalom nem csak gyerekeknek!
Játékbirodalom nem csak gyerekeknek!
Panorámautazás a Dunától a Budai Várig.
Panorámautazás a Dunától a Budai Várig.

Március 16-tól négy nap alatt négy vadonatúj játékfilmet vetítünk a Művész moziban, és természetesen az észt animáció rajongóit sem hagyjuk cserben. Vadul bulizó észtek a 90-es évekből, fokozódó feszültségek a vadregényes északi tengerparton, abszurd kémtörténet szerelmi szállal, bonyodalmak a pólusok körül – ilyesmire számíthatnak azok, akik jegyet váltanak a filmekre. Vendégeink is lesznek: két rokonszenves elsőfilmes rendező, Triin Ruumet és Vallo Toomla, valamint az észt animáció egyik ásza, Ülo Pikkov.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

10. ÉSZT HÉT

2017. március 16.
ZAVARBA EJTŐ NAPOK

(Päevad, mis ajasid segadusse)
2016, észt játékfilm, 105’
rendező: Triin Ruumet, forgatókönyvíró: Triin Ruumet, Grete Varts, gyártó: Kinosaurus Film
észt nyelven, magyar és angol felirattal
Az elsőfilmes rendező fekete humorral fűszerezett tragikomédiája a 90-es évek második felének vidéki Észtországába repíti el a nézőt, ahol az illegális fakitermelés, a neonszínekben pompázó Adidas melegítők és a volán mögötti vodkaivás nem szabad választás volt, hanem elkerülhetetlen törvényszerűség. A főszereplő Allar céltalanul teng-leng az észt nyárban. Az eseményekkel sodródva veszélyes figurákkal kerül kapcsolatba és egyre meredekebb helyzetekben találja magát...
A kamera a legbanálisabb hétköznapokat mutatja: frissen vásárolt fűnyírót karéjban csodáló rokonokat, egy kutya három napig tartó születésnapi partiját, de mindenekelőtt: falusi romantikát. A háttérben pedig már-már halálos dózisú észt diszkózene szól.
Karlovy Vary Filmfesztivál „East of the West“ program: a zsűri különdíja
Észt filmkritikusok díja: az év legjobb filmje
Észt Kulturális Alap díja: az év legjobb filmje
Vendégünk a film rendezője, Triin Ruumet.

március 17., 18.30 Bunuel terem
PÓLUSOK (Polaarpoiss)

(Polaarpoiss)
2016, észt játékfilm, 97’
rendező: Anu Aun, forgatókönyvíró: Anu Aun, gyártó: Luxfilm
észt nyelven, magyar felirattal
A Műszakváltás című rövidfilmjével pár éve számtalan fesztiváldíjat begyűjtő Anu Aun rendező első egész estét mozija Tallinn legvonzóbb arcát mutatja meg a Hidroplánhangártól a romantikus faházakon és a tengerparton át a Kultúrkatlanig.
Mattias leghőbb álma, hogy fotográfiát tanulhasson a Berlini Művészeti Egyetemen. Hanna színésznő szeretne lenni, de bipoláris zavar keseríti meg az életét. Találkozásuk viharos érzelmeket szabadít fel a fiúban, aki úgy érzi, végre megtalálta a múzsáját. Mattias nehezen viseli a lány betegségéből adódó feszültségeket, és féltékenységében olyan tettre ragadtatja magát, melynek következtében meghiúsulhatnak reményei a továbbtanulásra. Hogy a felelősségre vonást megússza, valamilyen pszichés betegséget kell színlelnie. Ám ő csak egyet ismer...

március 18. 16.30 Huszárik terem
ANIMÁCIÓ: VÁLOGATÁS ÜLO PIKKOV FILMJEIBŐL

március 18. 18.30 Bunuel
SZÍNLELŐK 
(Teesklejad)
2016, észt játékfilm, 100’
rendező: Vallo Toomla, forgatókönyvíró: Livia Ulman és Andris Feldmanis, gyártó: Amron OÜ
észt nyelven, magyar felirattal
Vallo Toomla rendező festői környezetben és kiváló színészekkel forgatta le első játékfilmjét, mely a San Sebastiani filmfesztiválon mutatkozott be.
Anna és Juhan gazdag barátaik tengerparti villájában töltenek pár napot abban a reményben, hogy helyrehozhatják megroggyant kapcsolatukat. Egyik éjjel kénytelenek befogadni a vihar elől menedéket kereső párocskát, akik a ház tulajdonosainak vélik őket. Annának megtetszik a gondolat, és egyre jobban beleéli magát új szerepébe, nem törődve azzal, hogy játszmáival a vég szélére sodorja kapcsolatukat. A vendégek pedig kezdik túlságosan is otthon érezni magukat... A négy szereplő történetének narratívája nem szétgöngyölődő szőnyegként tárul fel előttünk, inkább minden egyes eseménnyel egyre kuszább pókhálóvá gubancolódik össze. Mindeközben a néző a modern észt építészet egyik jól sikerült alkotásában gyönyörködhet.
Észt Kulturális Alap díja: az év játékfilmje
Vendégünk a film rendezője.

március 19. 16.30, Huszárik terem
ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ

március 19. 18.30 Bunuel
A KÉM ÉS A KÖLTŐ  (Luuraja ja luuletaja)

2016, észt játékfilm, 95’
rendező: Toomas Hussar, forgatókönyvíró: Toomas Hussar, gyártó: Allfilm
észt nyelven, magyar felirattal
A minden sármot nélkülöző, teljesen átlagos és az alkohollal baráti viszonyt ápoló kémelhárító tiszt, Gustav egyszer csak azon kapja magát, hogy egy titokzatos és vonzó idegen költözött a lakásába. Mivel a nőről hamar kiderül, hogy orosz ügynök, Gustavot utasítják a felettesei, hogy az ellenség szándékainak feltérképezése céljából mélyítse el a kapcsolatukat. Gustav pedáns élete fenekestül felfordul, ráadásul a nő iránt a bohémtanyán élő költő, Miku is érdeklődést mutat... A nálunk is nagy sikerrel vetített Gombászók alkotóinak új filmje kevesebb önfeledt kacagást ígér, de azért megcsillan benne Toomas Hussar fanyar humora. A rendező élvezettel ironizál a túlzásba vitt hazafiasságon vagy az alkotó emberek lelki kínjain. És még a pálinkát is beleszőtte a történetbe... 

Forrás: Szervezők


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

loading...
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Észt Filmhét 2017

Szolgáltató

Művész Art Mozi
Művész Art Mozi
 • Budapest
 • VI. kerület
MÁV Nosztalgia Jegyiroda
MÁV Nosztalgia Jegyiroda
 • Budapest
 • VI. kerület
City Tour Hop on Hop off Utazási Iroda
Városnézés Budapest
 • Budapest
 • VI. kerület
La Grotta Holidays Utazási Iroda
La Grotta Holidays Utazási Iroda
 • Budapest
 • VI. kerület
MINIVERSUM Élményközpont
Mini Világ & Óriási Élmények!
 • Budapest
 • VI. kerület
Miniversum Játszóház
Miniversum Játszóház
 • Budapest
 • VI. kerület