ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
A tájházak és szabadtéri múzeumok izgalmas, színes programokkal tárják ki kapuikat!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Ezernyi pünkösdi élmény a Balaton parton! Várjuk Siófokon!
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Fékomadta Fesztivál 2023 Zsámbék. Megelevenedik a középkor Zsámbékon

Fékomadta – megelevenedik a középkor Zsámbékon. 2023. október 14-én immár 5. alkalommal lesz FÉKOMADTA fesztivál! Idén kibővülnek a programok és a romtemplom csodálatos tere köré egy egész középkori falu épül fel! Október 14-én idén is minden szempontból páratlan és rendhagyó programok várják az érdeklődőket: lesz várfoglaló, birkacinca, vasaló és bestiárium, no meg boszorkányégetés és máglyarakás, este pedig olyan remek zenekarok koncertjei várják az érdeklődőket a nagyszínpadon, mint a Szélműves, a Hollóének és a Zoord! A különleges borélményről a Nyakas-hegyi Borút Egyesület termelői gondoskodnak. A rendezvény ingyenesen látogatható!

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Fékomadta Fesztivál Zsámbék

2023. október 14.

Élt egyszer egy francia lovag Zsámbékon, akinek legendája most megelevenedik Zsámbék csodálatos helyszínein a koraközépkorral együtt. A Fékomadta fesztivált helyi művészek és hagyományőrzők hívták életre ezelőtt öt évvel, hogy az interaktív összművészeti fesztiválon betekintést engedjenek a település középkori múltjába, hagyományaiba, hiedelemvilágába. Október 14-én idén is minden szempontból páratlan és rendhagyó programok várják az érdeklődőket: lesz várfoglaló, birkacinca, vasaló és bestiárium, no meg boszorkányégetés és máglyarakás, este pedig olyan remek zenekarok koncertjei várják az érdeklődőket a nagyszínpadon, mint a Szélműves, a Hollóének és a Zoord! A különleges borélményről a Nyakas-hegyi Borút Egyesület termelői gondoskodnak. De mi az a Fékomadta? Talán ez is kiderül!

A legújabb kutatások szerint, a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének kíséretében, aki szicíliai normann származású grófnő volt. A lovag Zsámbékot és környékét birtokul kapta, leszármazottai pedig a zsámbéki premontrei prépostság alapítói, az Öregtemplom építői.

A Fékomadta a település egyik legkülönlegesebb rendezvénye évről-évre. A középkori vásári játékok és a kézművesműhelyek sajátja, hogy azokba bárki -életkortól függetlenül - bekapcsolódhat, és egy pillanat alatt a közösség részévé válik. Idén először a Romtemplom körül lakja be a csodálatos teret a rendezvény, ahol egész középkori falu és vár épül fel!

A Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori és világzenei produkció, a XII–XVII. századdal bezárólag, hangszereik között középkori duda, ciszter, középkori dob szerepel, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll!

A népzenészekből verbuválódott Szélműves zenekarnak különleges hangszerösszeállítása, illetve a különböző zenei stílusokban gyűjtött tapasztalatok adják meg az esszenciáját. Zenéjük magva a moldvai csángó népzene, de koncertjeiken megszólalnak az erdélyi, román és zsidó népzene dallamai is. Sodró lendületű koncertjeiken és táncházaikban a hangszerelésnek, előadásmódnak és a moldvai népzene sajátos erejének köszönhetően olyan energiák szabadulnak fel, amelyek a laikus és rutinos néptáncos közönséget egyaránt táncra késztetik.

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg Zsámbékon. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron. A dalok alapját képező erdélyi és ősi nomád népzenéhez bátran és kreatívan nyúl a trió, zenéjük egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, bulis, táncolható – a hangszerelésben pedig igazi kuriózum a doromb, amely elég kevés zenekarnál lelhető ma már fel, s ott is leginkább háttérben meghúzódó ritmuskíséretet szokott adni. A Zoord azonban „főszerepet” oszt ennek az egyszerű, de mint a zenekar esetében kiderül, rendkívül sokoldalú hangszernek, hogy egy feledhetetlen estével ajándékozzanak meg bennünket!

A Musica Veneris egy nemrég alakult formáció, mely a Zsámbéki medence és környékének népzenészeiből jött létre.

Alapvetően középkori világi zenék, valamint erdélyi, moldvai, gyimesi népzenék kapcsolódási pontjait dolgozza fel, és montírozza e két világot. Hangszerelését tekintve egyszerre vegyül benne a középkori hangzásvilág és az autentikus magyar népzene hangzása. Tekerő, dob, gardon, duda, koboz és hegedűk szólaltatják meg ezt a különleges zenei montázst.

A Fékomadta látogatása ingyenes, várunk mindenkit szeretettel.

PROGRAMOK

Romtemplom

• 09.00 Az Aynardok nemzettségi temploma Délelőtti történelmi tárlatvezetés az Öregtemplomban, korhű viseletbe öltözött animátorokkal.
• 10.00 Falvak népe Interaktív Árpád-kori falu az Öregtemplom előtt. Fazekasok, kovácsok és kőfaragók várnak nyitottműhelyekkel, lehet fonni, szőni a gyapjúműhelyben. Kosárfonás, fafaragás, rackatekergetés és tyúkcsigorgatás a szérűben.
• 11.00 Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal. Látványkonyha, omló hús a csontjáról, ser és bor a pecsenyékre, íjászat és párbajok a ringben. Az esti bicskázást megelőzendő hétpróba az erőseknek.
• 12.00 Angelus Úrangyala imádság az Öregtemlomban, a lovaggal és házanépével.
• 13.00 Vasaló Bemelegítő haditorna, benne Gyerekhad Zsámbék
• 13.30 „Egy lándzsa” Az Árpád-kor nyugati és keleti harcmodorát ötvöző fegyveres egységeinek bemutatása lovasokkal és gyalogosokkal.
• 14.00 Várfoglaló Interaktív csata gyerekeknek.
• 15.30 Birkacinca Originál zsámbéki buszkasi.
• 16.30 Ostrom Hagyományőrző nagycsata. Mert ha mán megépítettük a várat meg is kell ostromolni.
• 17.30 Zsámbéki bestiárium Fáklyás vonulás hatalmas szörnyekkel, óriásokkal.

Zichy tér

• 18.00 Boszorkánypör Hatóságnak bejelentett banyaegrecéroztatás, mely tény tudományos furunkuluskutatással bizonyíttatik.
• 18.30 Máglyarakás mert ugyebár: „Mit lehet még elégetni?? TÖBB BOSZORKÁNYT!”

Nagyszínpad

• 19.00 Hollóének
• 20.00 Szélműves
• 21.00 Zoord
• 22.00 Faház After, Fitzere folkkocsma

Forrás: Sajtóanyag és az esemény közösségi oldala

További ajánlataink

2024.05.11.
2024.05.18.
2024.05.26.
2024.06.07. - 2024.06.08.
2024.06.15. - 2024.06.16.
2024.06.29.
4 900 Ft Jegyvásárlás
2024.07.12.
3 900 Ft Jegyvásárlás
2024.07.14.
3 900 Ft Jegyvásárlás
2024.07.21.
4 900 Ft Jegyvásárlás
2024.07.26. - 2024.07.28.
2024.07.28.
3 900 Ft Jegyvásárlás
2024.08.03.
4 900 Ft Jegyvásárlás
2024.08.11.
3 900 Ft Jegyvásárlás
2024.08.23.
4 900 Ft Jegyvásárlás
2024.08.24.
4 900 Ft Jegyvásárlás
2024.08.25.
4 900 Ft Jegyvásárlás
2024.08.30.
4 900 Ft Jegyvásárlás
2024.08.31.
4 900 Ft Jegyvásárlás
Találatok száma: 2

Szépia Bio & Art Hotel**** Zsámbék

Szépia Bio & Art Hotel**** Zsámbék

A Szépia Bio & Art Hotel**** a Főváros nyugati kapujában helyezkedik el a gyönyörű, festői szépségű Zsámbéki-medence központjában, Zsámbékon. A térség első számú 4 csillagos wellness és konferencia- szállodája. Hangulatos, családias éttermünk kiemelt figyelmet szentel az egészséges ...

Hegyalja Étterem Panzió

Hegyalja Étterem Panzió

Hegyalja Étterem a zsámbéki Romtemplom lábánál, 30 éve töretlenül várja, fogadja, s elégíti ki vendégei változatos igényeit!

Találatok száma: 5

Benedekék Falodája Zsámbék

Benedekék Falodája Zsámbék

Benedekék falodája a nap bármely szakában várja a házias ízek kedvelőit. A családias hangulatú étterem kínálatában a hagyományos magyar és sváb konyha legkedveltebb ételei szerepelnek. A vendéglő már 9 órától reggelivel várja vendégeit. Lehetőség van saját menü összeállítására és elvitelre is. Az étterem ...

Fortezza Pizzéria és Étterem Zsámbék

Fortezza Pizzéria és Étterem Zsámbék

Szívesen eltöltene egy kellemes és hangulatos estét magával ragadó vendéglőnkben, és megkóstolná konyhánk különlegességeit, akkor látogasson el a Fortuna Pizzéria Zsámbék éttermünkbe, amely ízletes fogásokkal és kényelemmel várja Önt.

Gabriele Étterem, Pizzéria és Fagyizó Zsámbék

Gabriele Étterem, Pizzéria és Fagyizó Zsámbék

A Gabriele nagy hangsúlyt fektet arra, hogy vendégei részére komplex szolgáltatást nyújtson, s a nálunk elfogyasztott ételek, italok okozta kellemes érzéseken túl egyéb élményekben is részesülhessenek. Tegyen kirándulást a környéken!

Hegyalja Étterem Panzió

Hegyalja Étterem Panzió

Hegyalja Étterem a zsámbéki Romtemplom lábánál, 30 éve töretlenül várja, fogadja, s elégíti ki vendégei változatos igényeit!

Nyárfás Étterem Zsámbék

Nyárfás Étterem Zsámbék

Hangulatos, családias éttermünk kiemelt figyelmet szentel az egészséges táplálkozásnak, a reform konyhát kedvelőknek, a vegetáriánus életmód követői, sőt a vonalaikra vigyázó vendégeink is bátran forgathatják az étlapot. Az ízletes étkek mellé pincéreink zamatos borokat, egészséges gyümölcsleveket szolgálnak ...

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Zsámbék futás 2024 Zsámbék futás 2024
  • Zsámbék
2024. május 26. (vasárnap)
Sambucus Fesztivál 2024. Zsámbéki Sambucus Bodzafesztivál Sambucus Fesztivál 2024. Zsámbéki Sambucus Bodzafesztivál
  • Zsámbék
2024. június 7. (péntek) - 2024. június 8. (szombat)
Zsámbéki Blues Piknik 2024. Egy barátságos fesztivál Zsámbéki Blues Piknik 2024. Egy barátságos fesztivál
  • Zsámbék
2024. július 26. (péntek) - 2024. július 28. (vasárnap)

Hasonló ajánlatok

Pásztortűz Egyesület programok 2024 Pásztortűz Egyesület programok 2024
  • Kiskunhalas
2024.03.30. (szombat) - 2024.05.26. (vasárnap)
Alsószeli Jurtanapok 2024 Alsószeli Jurtanapok 2024
  • Alsószeli
2024. június 28. (péntek) - 2024. június 30. (vasárnap)

EZ IS ÉRDEKELHETI!

Új örökségelemekkel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke Új örökségelemekkel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke

A hortobágyi pásztorok hagyományos tudása, Méhkerék román néptánchagyományai és Az úrihímzés hagyománya és kortárs hímzőműhelyekben való továbbélése – kerültek fel a Szellemi Kulturális Örökség eddig 45 örökségelemet tartalmazó Nemzeti Jegyzékére.

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program

Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!