Élmények egész évben, szeretettel várjuk!
Élmények egész évben, szeretettel várjuk!

Modern, interaktív tárlatokkal nyílt meg másfél évig tartó felújítást követően a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeum. A megvalósult rekonstrukció lehetővé tette, hogy a legkorszerűbb technikával létrehozott, látogatóbarát, interaktív kiállítások kerüljenek az épületbe. A Szép és a jó című tárlat, egyedi módon, többnyire a művészeteken, műtárgyakon keresztül mutatja be Kazinczy életét, és a nyelvújítás korát. Az intézmény ugyanakkor megőrizte történeti múzeum jellegét is, a földszinti tárlat a sátoraljaújhelyi vár feltárásakor előkerült leletanyagot mutatja be korszerű kiállítási technikákkal.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

Erdőjárók Kalauza - Zempléni tájak természeti értékei új állandó kiállítás
Az Erdőjárók Kalauza szeretettel vár minden érdeklődőt, aki szeretne rendhagyó módon megismerkedni a Zemplén természeti értékeivel.
Négy kiállítótérben Zemplén természettudományos ismereteit, földrajzát, állat és növényvilágát ismerhetik meg a látogatok. A tárlat tervezői most is számos múzeumpedagógiai lehetőséget, és interaktív ismeretszerző lehetőséget építettek be a bemutatóba.

A Szép és a Jó - Kazinczy és a művészetek
Állandó kiállítás a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban
Kurátorok: Kovács Ida irodalmi muzeológus, PIM,
Gyapay László irodalomtörténész, Miskolci Egyetem
A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2009-ben bemutatott tárlat átdolgozott változata, amelyhez 175 oldalas fényképes katalógus is rendelkezésre áll.
Az anyag elrendezését alapvetően az időrend, azon belül Kazinczy életútjának fontos állomásai (Késmárk, Sárospatak, Kassa, Eperjes, Pest, Bécs, Kufstein, Széphalom,  Pécel, Pannonhalma), valamint a kiemelten kezelt helyszínekhez köthető művészeti területek szabják meg.
A háromtermes, közel 200 négyzetméteren megrendezett kiállítás a tárgyakon, eredeti képművészeti alkotásokon korabeli másolatokon és irodalmi szövegeken kívül – a ma embere számára szinte már az eredeti tárgyaknál is vonzóbb – multimédiás eszközöket alkalmaz. Ez hozzásegít ahhoz, hogy mind az elmélyült ismeretekre vágyó felnőttek tudásvágyát, mind az interaktivitást feltétlenül igénylő diák-látogatók kíváncsiságát  ki tudja elégíteni.

Egy eltűnt vár nyomában
Kutatások a sátoraljaújhelyi Várhegyen

Megnyitó: 2013. október 26.
Kurátorok: Kalla Zsuzsa, PIM – Ringer István, Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, Sárospatak
A Kazinczy Ferenc Múzeum felújított épületének megnyitására készülő kiállítás két fontos célt tűz ki maga elé.  Az egyik, a Várhegyen hat éve folyó, már jelentős eredményeket hozó régészeti feltárás, terepmunka és feldolgozás múzeumi bemutatása - a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma munkatársának, Ringer Istvánnak a munkája. Egy folyamatban lévő várásatás nyilvános közzététele mindenképpen értékes kísérlet: egyaránt szólítja meg a térségbe látogató turistákat, diákcsoportokat és környék, a város felnőtt és fiatal közösségeit, hiszen a érdekes történeti emléket felszínre hozó a munkálatok eddig is a város önkormányzata és a helyi civil szerveződések tevékeny támogatásával folytak. 

Forrás:  Szervezők


2018.01.01. - 2018.12.31.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Találatok száma: 1

Turistaszállás Sátoraljaújhely

Turistaszállás Sátoraljaújhely

A szálláshely megnyitásával a vendégeink régi vágyát váltottuk valóra, hiszen a téli időszakban egyre nagyobb igény mutatkozik a síterephez közeli, elérhető áron foglalható szálláshely iránt. ...
KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Kazinczy Ferenc Múzeum látogatás

Programajánlat

Sátoraljaújhely kistérség programok 2018
Sátoraljaújhely kistérség programok 2018
  • Sátoraljaújhely
2018. május 25 - 27.
Sátoraljaújhelyi programok 2018
Sátoraljaújhelyi programok 2018
  • Sátoraljaújhely
2018.05.12. - 06.10.
Pesterzsébeti Múzeum programok 2018
Pesterzsébeti Múzeum programok 2018
  • Budapest
  • XX. kerület
2018. május 30.