Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítás 2019 Kecskemét
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Utazás kiállítás Budapest - Aktív hétvége van
Utazás kiállítás Budapest - Aktív hétvége van
Bál a NŐNAP jegyében a Budapest Marriott Hotel Báltermében
Bál a NŐNAP jegyében a Budapest Marriott Hotel Báltermében
Golf Napok! Jelentős akcióval várjuk márkakereskedésükben.
Golf Napok! Jelentős akcióval várjuk márkakereskedésükben.
Páratlan wellness élmények - korlátlan fürdőbelépővel! Irány Gyopárosfürdő!
Páratlan wellness élmények - korlátlan fürdőbelépővel! Irány Gyopárosfürdő!
Nőnapi programokra hívjuk, várjuk!
Nőnapi programokra hívjuk, várjuk!

Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítás 2019 Kecskemét


Időszakos fotókiállítások a Magyar Fotográfiai Múzeumban Kecskeméten.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Bauhaus 100 - Kárász Judit

2019. szeptember 26. - 2019. december 20.

1912. május 21-én született Szegeden, széles látókörű, művelt bankárcsaládban. Gyermekkorát Szegeden, Pécsett és Budapesten töltötte. A külföldi családi kapcsolatok segítették pályakezdését. Édesanyja, a szegedi nőmozgalomban kitűnt Szivessy Mária Berlinben tanult, ahol sógornője Szivessy Boriska néven 1930-ban kiállított a híres Der Sturm avantgárd galériában. Anyai nagybátyja Szivessy Endre André Sive néven lett befutott építész Párizsban, ő hívta fel unokahúga figyelmét az újtípusú németországi főiskolára, a Bauhausra.

1930-ban Szegeden érettségizett és az emancipált nők fotósszakma iránti vonzódása jegyében egy szegedi fényképésznél szerezte meg az első szakmai ismereteket. Ősztől már Párizsban tanult az École de la Photographie-ban.

1931 áprilisában a dessaui Bauhaus növendéke lett. A kötelező alaptárgyakat kiemelkedő avantgárd mesterek oktatták: Josef Albers és Vaszilij Kandinszkij szín- és formatantól anyagismertig, az analitikus rajz az absztrakt térelemekig. Az 1929-ben Walter Peterhans vezetésével megalakult Fotóosztályon a fényképészeti technikákban és a szabad fotómunkákban mélyedtek el a növendékek, akik között sok nő volt. Peterhans az új tárgyilagosság szellemében oktatott és technikai tökéletességre törekedett. Kárászra inkább az ekkor már Dessauból Berlinbe települt Moholy-Nagy László konstruktív fotográfiai látásmódja hatott, melyet 1925-ös Bauhaus kötetében: "Festészet, fényképészet, film" (magyarul csak 1978-ban jelent meg) tett közzé és publikált cikkeiben itthon is. A merész alul- és felülnézet, átlós kompozíció, fény-árnyék ellentétek, stb. jellemzik a  Bauhaus életét megörökítő felvételeinek sorát. Gyors pillanatképein Kárász Judit az újszerű kompozícióra, a képkivágás, a mozgásban való látás modernségére figyelt fotóosztályos növendéktársai közül tehetségével kiemelkedve.

1932 március 22-én kilépett a dessaui főiskolából, ahogy ezt az igazgató, Mies van der Rohe által június 21-én aláírt bizonyítványa tanúsítja. El kellett hagynia nemcsak a Bauhaust, hanem Sachsen Anhalt tartományt azoknak, akik a diákok baloldali politikai tevékenységében részt vettek, Kárász számos bauhausos társához hasonlóan Berlinbe költözött. Munkát kapott a híres Dephot (Deutscher Photo-Dienst GmbH) cégnél a fotózsurnalizmus felvirágzása idején. Itt barátkozott össze Friedmann Endrével (Capa). A metropolisz modern világa, nyüzsgő élete, építkezései, pályaudvarai, az utak és a hidak újszerűen jelentek meg képein. Berlinben dolgozott Dore Barleben reklám és építészeti fotóstudiójában, valamint szabadfoglalkozású fényképészként Kölnben, Münchenben, Bad Harzburgban is. Hamburgban ismerkedett meg az extrém német író, orgonaépítő, életreform- és hormonkísérletekkel is foglalkozó Hans Henny Jahnnal, akihez később szoros kapcsolat fűzte.

1932-33-ban nyaranta hazatérve bekapcsolódott a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának falukutató mozgalmába. A néprajzos Ortutay Gyula, Erdei Ferenc, Hahn Ferenc, Radnótiék és mások dolgoztak ott vele együtt. A szegény emberek sorsát a változtatásra való felhívás igényével rögzítette Kárász kisméretű Leica kamerájával. Barátja, Buday György grafikáival együtt szerepeltek fotói 1933 szeptemberében a Szegedi Héten a Művészeti Kollégium kiállításán szociológiai témacsoportok szerint rendezve: a városi és a vidéki élet ellentéte, a Szeged környéki tanyák világa, gyermekélet, rokkantak, stb. "15 km városból tanyára" címmel készült sok fotója töltötte be két terem falait. A magyar szociofotó mozgalom történetének kitűnő korai darabjai ezek, melyekből sajnos nem került sor egy tervezett kötet kiadására.

1935-1949 Hitler hatalmának fokozódásakor Kárász a dániai emigrációt választotta korábbi férjének baráti kapcsolatai révén. Seelandból másik ismerőse, Hans Henny Jahnn családjához költözött Bornholm szigetére. Amit a költő nemcsak menedéknek, hanem vidéki idillnek nevezett, az Kárász számára kemény munka volt: dolgozott a családi gazdaságban, írógépelt, fordított az írónak. De tovább is örömét lelte a fényképezésben, a sajátos táj, az állatok, a speciális munkák megörökítésében.1941-ben barátja Bornholmról szóló könyvét fotóival illusztrálta. A Bauhausban megismert szövőműhelyi munka hatására elvégzett egy szövőtanfolyamot, és vásárolt magának egy szövőszéket.

1945-ben Bornholm szovjet elfoglalása után Koppenhágában élt, ahol kézi szövőként kereste kenyerét. A dániai fotókon a művésznő fokozatosan vesztett tartalmi és formai újszerűséget kereső, kísérletező erejéből.

1949 decemberében a VIT kongresszus tolmácsaként visszatért Budapestre, majd régi szegedi kollégiumi barátainak bíztatására véglegesen hazatelepült. A Rákosi korszakban a Nyugatról érkezettek gyanúsnak minősültek, nem várt jó sors itt sem rájuk. Kárászt Ortutay segítette megélhetéshez, a műtárgyfotósok kevéssé invenciózus múzeumi munkájához. Az Iparművészeti Múzeum külső renoválásáról készült 1967-es felvételein azonban még egyszer felvillantak a Bauhausban tanult új fényképészeti látás alternatívái.

1977. május 30-án Budapesten tragikus körülmények között halt meg.

Bajkay Éva

Találatok száma: 1

Gokart Hotel**** Kecskemét

Gokart Hotel**** Kecskemét

A négycsillagos Gokart Hotel, Kecskemét business és sport szállodája, Kecskemét mindig pezsgő belvárosától alig 2 km-re, Budapesttől mindössze 60 percre található. Szobáink többsége rendelkezik terasszal, egyedileg szabályozható légkondicionálóval, minibárral, hajszárítóval, laptop méretű széffel, ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Gokart Étterem Kecskemét

Gokart Étterem Kecskemét

A Gokart Hotel étterme precíz szakértelemmel hozza harmóniába a magyar és nemzetközi konyha íz-világát, amely magában foglalja a magas színvonalú, helyi forrásból származó termékeket, csak a legfrissebb alapanyagokból. Az étterem panoráma ablakain és nyári teraszán élvezheti konyhánkat, ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt események

Hasonló ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Ez is érdekelheti!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események