Magyar Nyelv Hete 2022
Újra fénybe borítja Pécset a Zsolnay Fényfesztivál!
Újra fénybe borítja Pécset a Zsolnay Fényfesztivál!
A hazai dixieland fesztiválok történetének legnagyobb szabású eseménye!
A hazai dixieland fesztiválok történetének legnagyobb szabású eseménye!
Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója
Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója
Mézesvölgyi Nyár 2022 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2022 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

Magyar Nyelv Hete 2022


Anyanyelvünk határtalan jelmondattal április 19. és 26. között rendezik meg a magyar nyelv hetét egyebek mellett beszélgetésekkel, rendhagyó órákkal és versenyekkel. Az Anyanyelv Ápolók Szövetsége idén 56. alkalommal rendezi meg a magyar nyelv hetét.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

56. Magyar nyelv hete - Anyanyelvünk határtalan

2022. április 19 -26.

A megnyitó színhelye ezúttal  felvidéki Somorján lesz a Csemadok közreműködésével április 19-én, ahonnan az élő videóközvetítés segítségével a világ magyarsága is részt vehet az ünnepi eseményen.

A megnyitón köszöntőt mond Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke. A nyitóelőadást Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója tartja.

A záróestre április 25-én  kerül sor a Magyar Zene Házában, Az április 25-i zárórendezvényen fellép Császár Angela színművész és Kovács Csilla operaénekes, köszöntőt mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Batta András, a Magyar Zene Háza igazgatója.

Az idei rendezvénysorozatban a legnagyobb figyelmet a Felvidék kapja, a somorjai megnyitó után Ipolyságban, Léván, Buzitán, Kassán és Királyhelmecen Nyiri Péter, Pomozi Péter és Pusztay János tartanak előadásokat.

Nyelvművelő programokkal várják az érdeklődőket Vácott, Gyömrőn, Bólyban, Szegeden, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyben, Széphalomban, Miskolcon, Kecskeméten és Balassagyarmaton, a zárórendezvénynek a budapesti Magyar Zene Háza ad otthont – mondta el Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke a programokról tartott szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Emlékeztetett: 1967-ben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a csillagászati hét mintájára szervezte meg az első magyar nyelv hetét Grétsy László professzor, az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnöke kezdeményezésére.

A magyar nyelv hete rendezvénysorozat nyitóünnepsége a felvidéki Somorján lesz a Csemadok közreműködésével április 19-én. A megnyitón köszöntőt mond Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke. A nyitóelőadást Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpont igazgatója tartja.

A magyar nyelv hetén számos helyszínen lesznek rendezvények. Csatlakozik a kezdeményezéshez az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Anyanyelvi Napok felsőoktatási nyelvi és szavalóversenyekkel, ismeretterjesztő rendezvényekkel, a győri Kazinczy-verseny, a Józsa Judit Galéria-beli Nyelvőrző Szalon, valamint a Tempora muntatur című online beszélgetősorozat, amelynek vendége Petrás Mária lesz.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán nagyjaink anyanyelvről vallott legszebb sorait mások mellett Kubik Anna, Hűvösvölgyi Ildikó, Blaskó Péter, Császár Angela, Schnell Ádám, Kisfaludy Zsófia, Szilasi Alex és Erdős Róbert tolmácsolásában hallhatja a közönség, Molnár Adrienne szerkesztésében.

Az április 25-i zárórendezvényen fellép Császár Angela színművész és Kovács Csilla operaénekes, köszöntőt mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Batta András, a Magyar Zene Háza igazgatója.

A nyitó- és záróeseményt az Anyanyelvápolók Szövetsége Facebook-oldalán élőben közvetítik. A rendezvénysorozat fővédnöke Áder János köztársasági elnök.


Program:

2022. április 21. 18:00
Józsa Judit Galéria

Április 21-én a magyar nyelv hetét köszöntjük Lázár Csaba Kazinczy-díjas előadóművész, a Magyar Katolikus Rádió főbemondója ünnepi műsorával.

A magyar irodalom anyanyelvről szóló legszebb írásaiból válogatott összeállítást a Tinta Könyvkiadó odaillő könyvbemutatóval egészíti ki.

Az „Anyanyelvünk határtalan” alcímet viselő rendezvénysorozat nyitó eseményének helyszíne a csallóközi Somorja lesz, a szokásos nosztalgiavetítéssel erre emlékeztetünk.

A rendezvényre szeretettel várnak minden anyanyelvbarátot a házigazdák: Józsa Judit, Matula Ágnes és Kerekes Barnabás.

A belépés díjtalan.

 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Juhász Anna Irodalmi Szalon programok 2022 Budapest
Juhász Anna Irodalmi Szalon programok 2022 Budapest
  • Budapest
  • Több kerületben
2022. július 24.

Pontos cím, geokód, térkép
, Különböző helyszíneken
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események