Mátrai Művészeti Napok 2021

Mátrai Művészeti Napok 2021


„Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat fő célja az erdő és a zene - művészetek erejével a környezettudatos életvitel irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. Hűek maradunk hagyományos szervezési elveinkhez: a család valamennyi tagja talál számára vonzó és tartalmas feltöltődési lehetőséget. Várjuk a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket ingyenes programjainkra.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Mátrai Művészeti Napok 2021

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 2021-ben a 18. évadához érkezett. A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozatot 2021. július 3-11- e között tartjuk.

A koronavírus járvány rávilágított arra, hogy az ember törékeny, része a természet nagy rendszerének, csak a természetet tiszteletben tartva, megóvva boldogulhat.

A „Muzsikál az erdő” a gazdaság, az élet újra indításakor arra szeretné motiválni az érdeklődőket, hogy társadalmunk lelkileg megerősödve, környezeti szempontból is fenntartható és összefogásra építő életpályára állhasson rá. Szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy felelősek vagyunk egymás iránt és természeti környezetünk megőrzéséért. Kiemelt feladatunk testi – lelki egyensúlyunk helyreállítása.

Új lendületet kapott a „Muzsikál az erdő”, hiszen értékrendje, szellemisége a járványhelyzetben megerősítést nyert. Fő célja az erdő és a zene, a művészet erejével a résztvevőket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. A „Muzsikál az erdő” értékei aktuálisak: a fenntarthatóságra nevelés, a helyi közösségek megerősítése, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek fogyasztása, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, a zene szeretete, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme, a természettel harmóniában való létezés.

A 18.évadban is hűek maradunk hagyományos szervezési elveinkhez. Különleges erdei helyszínekre hívjuk a rendezvényre érkezőket, ahol a család valamennyi tagja talál számára vonzó és tartalmas feltöltődési lehetőséget. Várjuk a régi ismerőseinket és az újonnan bekapcsolódó érdeklődőket ingyenes programjainkra. A Príma, Nógrádikum és Nívó Díjjal rendelkező rendezvényen az erdei séták során nemcsak különleges erdei értékekkel ismerkedünk meg erdészeti és természetvédelmi szakemberek vezetésével, hanem ráhangolódunk a klasszikus zenei és a népzenei erdei koncertekre, ahol országos, sőt világhírű előadóművészek és a helybéli művészeti élet kiválóságai nyújtanak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt. Nem marad el az erdei sport, a színvonalas zenei és kézműves gyermekprogram, a helyi termelők bemutatkozása, a fenntartható gazdálkodás példák bemutatása.

Az erdőhöz, a természethez kötődő „Muzsikál az erdő”-s pályázatok – fotó, irodalom és gyermekrajz - a rendezvény oszlopos tagjaivá váltak. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település, helyi közösség megismerésére, hiszen a „Muzsikál az erdő” minden nap más-más ökoturisztikai szempontból is kiemelt helyszínen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő, a természetvédelem értékeit.

A „Muzsikál az erdő”-n üdvözölhetjük a Budafoki Dohnányi Zenekart, a Duna Szimfonikus Zenekart, az Egri Szimfonikus Zenekart, a Monarchia Szimfonikus Zenekart, a Corpus Harsona Quartettet, az In Medias Brasst, a Kecskemét Brasst, az Anima Vonósnégyest, Horgas Esztert, Palya Beát, Boros Misit, Csík Jánost, Szokolay Dongó Balázst, Szabó Balázst,  a Magyar Állami Népi Együttest, a Muzsikás Együttest, a Misztrál Együttest, a Talamba Ütőegyüttest, a Hot Jazz Bandet, a Cantemust és hosszan sorolhatnánk még.

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok helyszínei: Szurdokpüspöki, Tar, Salgótarján – Eresztvény, Gyöngyös-Sástó, Abasár, Ágasvár, Pásztó – Mátrakeresztes, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján.

A rendezvények a kidolgozott biztonságos rendezvénylátogatási protokoll betartásával valósulnak meg, amely lehetővé teszi a rendezvényre látogatók számára, hogy erdei környezetben az erdő és a zene élményeit önfeledten élvezhessék és testi-lelki feltöltődésben legyen részük. A rendezvénylátogatási protokoll betartásában számítunk az érdeklődők, a közönségünk együttműködésére.

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a 2021-es év „Muzsikál az erdő” rendezvényeire. Részletes információt megtalálják honlapunkon.

Ne feledjék: „ Nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés!”

Köszönjük az érdeklődők türelmét, a rendezvénysorozattal kapcsolatos információkat, tájékoztatást közzé tesszük honlapunkon, közösségi oldalunkon.

Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik a jelenlegi körülményei között is elősegítik a „Muzsikál az erdő” rendezvény megvalósulását.

„Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

Muzsikál az Erdő Alapítvány

RÉSZLETES PROGRAM

2021. július 3. (szombat) – Szurdokpüspöki

9.00 Fenntartható gazdálkodás: Mátrai bivalytartás. Szalai Ferenc bivalytenyésztő. (Előre bejelentkezés szükséges! Gyülekező a Fenyves Fogadó parkolójában.)

9.30 Erdei séta néprajzi meglepetésekkel a Faluháztól a Delelő kút forráshoz. Vezeti: Dr. BeérMiklós ny. váci püspök, Szabó Lajos erdőmérnök és Boros Misi. Téma: Az erdő testi-lelki feltöltődésünk igaz forrása

11.00 Erdei klasszikus zenei  koncert Köszöntő: Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára Cantemus Ifjúsági Vegyeskar. Karnagy: Szabó Soma Boros Misi, a 2014-es Virtuózok győztese, Junior Príma díjas zongoraművész (Koncert a Delelő kútnál)

13.00 Szurdokpüspöki értékei kiállítás a Hanák Kolos Ökoturisztikai Centrumban. Fenntartható gazdálkodási példabemutatása – libatartás. Géczi Lászlóné, a Települési Értéktár Bizottságelnöke

13.30 Fotókiállítás megnyitó és ünnepélyes eredményhirdetés a „Muzsikál az erdő” fotópályázat nyertes képeiből. Megnyitja Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja és Zsila Sándor, Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja és Kalácsi René, a Fotópályázat szervezője (Hanák Kolos Ökoturisztikai Centrum)

14.00 Ismeretterjesztő előadás. Dr. Csóka György,az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi osztályvezetője: „Milyen az egészséges erdő?”(Hanák Kolos Ökoturisztikai Centrum)

Programok a Pincesornál

13.00-tól Helyi termékek bemutatója, falusi vendéglátás, helyiétkek kóstolója, nyitott pincék, bivaly gasztro bemutató Népi kézműves foglalkozások Varnyu Rita, Nagyné Márton Anikó, TündériennArt Alkotóműhely „Játszunk együtt” Magyar Környezeti Nevelési Egyesület interaktív standja

15.00 Lóca Együttes interaktív családi koncertje. Művészeti vezető: Fekete Irén

16.00 Köszöntő: Pintér Miklós Ervin polgármester Szentpéteri Sándor, helyettes államtitkár, Agrárminisztérium Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke Monarchia Szimfonikus Zenekar Művészeti vezető: Schuster Andrea Karmester: Werner Gábor Kontra Marika Szvita versmondó

17.30 A „Muzsikál az erdő” "Muzsikál az Erdő Alapítvány közösségfejlesztő programja a palóc hagyományok ápolása és a Mátra értékeinek megőrzése céljából ” EFOP-1.3.5. projektjének értékelése, összefoglalása

18.00 Balog Péter gitárművész

2021. július 4. (vasárnap) –Tar

9.30 Szakvezetéses erdei séta néprajzi meglepetésekkel. Vezeti: Prakfalvi Péter, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geológusa Téma: A "tari kő" és a csevice. Indulás: Csevice völgy kezdete. (Tar, Atilla u. vége.) – érkezés Csevice-forrás. Közreműködik a Tari Kontyvirág Néptáncegyüttes

11.00 Duna Szimfonikus Zenekar Vezényel: Ménesi Gergely karmester Művészeti vezető: Szklenár Ferenc (Alsó-Csevice forrás)

Programok a Tar Lőrinc Udvarház romnál

12. 00-tól Helyi termékek, helyi étkek Kézműves foglalkozások Varnyu Rita, TündériennArt Alkotóműhely
„Játszunk együtt” Magyar Környezeti Nevelési Egyesület interaktív standja Színes kert, növényi tinta és nemezelés.  –Szelesné Kása Ilona Tőserdő Lelke gyógyhatású kence –Lendvai Edit

13.30 Bartók Kórus a Templomban (Békéscsaba)

14.00 Ismeretterjesztő előadás.Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója: „Mit tehetünk a klímaszorongás ellen?”(Templom)

14.30 Családi színházi előadás. „Ágacska” A Zenthe Ferenc Színház előadása

15.30 Petruska

16.30 Együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása Saly Erika a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület elnöke, Szabó Lajos a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke Köszöntők: Turopoli Zsolt polgármester Közreműködik: Vox Mirabilis Kamarakórus. Vezényel: Zemlényi Katica Magyar Állami Népi Együttes

18.00 Cimbaliband. Művészeti vezető: Unger Balázs

2021. július 5. (hétfő) – Salgótarján – Eresztvény (Novohrad - Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpont)

12.00 Helyi termékek bemutatója Helyi ételek kóstolója Kézműves foglalkozások: Nagyné Márton Anikó, TündériennArt Alkotóműhely

13.30 Kiállítás a „Muzsikál az erdő” 2021-es Gyermekrajzpályázatának anyagából

14.00 Bábos vásári játék: Robin Hood. Előadják: a Kolibri Színház művészei

14.30 Erdei élményséta. Vezeti Szabó Lajos erdőmérnök. Téma: Az ember része a természetnek. Az erdő szerepe a fenntarthatóságra nevelésben. Vox Mirabilis Kamarakórus. Vezényel: Zemlényi Katica Pászti Szabó Zoltán költő

16.00 Erdei koncert Köszöntő Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere Juhászné Bártfai Ildikó, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Nógrád megyei Szervezetének képviselője Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke Horgas Eszter fuvolaművész és Révész Richárd (zongora), Pusztai Csaba (ütőhangszerek)

17.00 Szívárnyék. Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós

19.00 Herczku Ági trió Nikola Parovval és Herédi Zsomborral (a Látogatóközpontnál)

2021. július 6. (kedd) – Sástó

12.00 Helyi ételek –„Muzsikál az erdő” menü (Sástó Kemping)

13.00 Szakvezetéses erdei séta.Téma: A Mátra természeti értékei Útvonal: Mátrafüred kisvasút végállomás-Máriácska-Rákóczi-forrás-Sástó 4km Vezeti: Szuromi László, ny. tájegységvezető.

14.00-tól Helyi termékek bemutatója Kézműves foglalkozások Varnyu Rita, TündériennArt Alkotóműhely

14.00 Erdei meditáció Szabad Gáborral

15.00 Fabók Mancsi Bábszínháza: „A háromágú tölgyfa tündérére"

16.00 Erdei koncert20 éves a Corpus Harsona Quartett. Művészeti vezető: Pálinkás Péter17.30Köszöntők az „Összetartás” plakettnél Hiesz György, Gyöngyös város polgármestere Zoord zenekar. Művészeti vezető: Szilágyi Áron

18.30 Muzsikás Együttes

19.30 Muzsla Néptáncegyüttes. Művészeti vezető: Ágoston László

2021. július 7. (szerda) – Abasár

10.00-13.00 Helyi értékek bemutatása Hartman Györgyi és Komjáti Zoltán Igor vezetésével 10.00-11.00 Kapásház (Abasári tájház), Múzeum út 15/a.

11.00-12.00 Aba Sámuel királyi központjának ásatási bemutatása és az Emlékpince, Aba tér 2.

12.00-13.00 Római Katolikus Templom, Fő tér 1.

14.00 1. Szakvezetéses erdei séta. Téma: Természeti értékeink. fenntarthatóság. Helyi értékek az Aba nemzetség területén. Vezeti Szabó Lajos erdőmérnök és Kazsu Attila polgármester. Indulás: posta, Fő út 167. (Parkolótól az erdei pihenőig, 3 km)

15.00 2. Szakvezetéses erdei séta. Indulás: Gyöngyös Kisvasút – Mátrafüred 1. megállóig kisvonattal – megállóból gyalog –Szent Anna tó erdei pihenő. Vezeti: Lászka István erdőmérnök (3 km). Téma: Erdei életközösség. Az erdő hármas funkciója

Programok a Szent Anna kápolna-erdei pihenőhelynél

15.00-tól Helyi termékek bemutatója A Szent Anna kápolna megtekintése Kézműves foglalkozások Varnyu Rita, TündériennArt Alkotóműhely

16.00 "Krisztus urunk és a furulya" mese és hangszerbemutató Keresztes Nagy Árpáddal

17.00 Erdei koncert Köszöntő: Kazsu Attila polgármester In Medias Brass rézfúvós quintett. Művészeti vezető: Bazsinka József

18.30 Szokolay Dongó Balázs (duda, furulya, tárogató) és Fábry Géza (koboz) Helyi étkek kóstolója, borkóstoló

2021. július 8. (csütörtök) – Ágasvár (Turistaház)

A helyszín megközelíthető gyalogosan turistautakon önállóan, vagy szakvezetéssel, sátorozás és szálláslehetőség a Turistaháznál.

Szakvezetéses erdei túrák:

12.00 1. Mátraszentistván, Vidróczki Csárdától 3 km-es táv (enyhe emelkedő), kb. 1,5 óra Téma: Az erdő fontos megújuló természeti erőforrás, de! Vezeti: Somay Gergely erdőmérnök

12.00 2. Mátrakeresztes Fakanalas Csárda - Ágasvár, 3 km-es táv (meredek emelkedő), kb.1,5 óra

Téma: Mátrai várak története. Vezeti: Csépe Attila, helytörténész

14.00 3. Mátrakeresztes, Fakanalas Csárda. Téma: A Mátrai erdők természetvédelmi értékei.Vezeti: Szuromi László, ny. tájegységvezető.

14.00 Fotókiállítás a „Muzsikál az erdő” fotópályázat és gyermekrajz pályázat nyertes képeiből Helyi termékek bemutatója Helyi étkek kóstolója Kézműves foglalkozás. TündériennArt Alkotóműhely

15.00 „A Nap és a Hold megszabadítása” Hold dala Nap duó. Mese, ének Gulyás Anna, zene Balogh Guszti

16.00 Erdei koncert Pásztói Rajeczky Benjámin Alapfokú Művészeti Iskola fuvolista tehetségei Felkészítő tanár: Gáspár Éva Benedekfi Tünde és Benedekfi István négykezes zongora koncertje Kecskemét Brass és Beke Márk, a 2018-as Virtuózok győztese Művészeti vezető: Földi Jácint

18.00 Csík János és a Mezzo

2021. július 9. (péntek) – Pásztó – Mátrakeresztes

10.00-12.00 Fakanálmúzeum. Tóthegyesi út 5. (Önállóan látogatható)

10.00-14.00 Fenntartható gazdálkodási példa bemutatója – Fakanálkészítő manufaktúra. Tóthegyesi út 50. Erdélyi Gyula. (Önállóan látogatható)

14.00 Szakvezetéses erdei séta.Indulás a Fakanalas Csárdától. Vezeti: Szabó Lajos erdőmérnökök. Téma: Erdőgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata

14.00 Kézműves foglalkozások: Nagyné Márton Anikó, TündériennArt Alkotóműhely Íjász gyerekeknek. Vezeti Molnár István (Focipálya)

15.00 Hagyományőrző fakanálkészítés

16.00 Visszatérés a gyökerekhez–családállítás, természetkapcsolat, egészség. Bottyán Katalin

17.00 Erdei klasszikus zenei koncert Köszöntő: Farkas Attila polgármester Egri Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Szabó Sipos Máté Dr. Szabó Irén versmondó

18.00 Bukovics János vadász mesemondó

18.30 Palya Bea és Lisztes Jenő

18.00-tól Borkóstoló – Habók Pince

2021. július 10. (szombat) – Gyöngyöspata

10.00 „Tekerj a zöldbe” kerékpártúra. (2 óra időtartam) Indulás Gyöngyössolymos, Iskola – érkezés Nagyparlag. Mátra BikerSport Klub. info@matrabiker.hu Vezeti Dr. Záray László

10.00 Erdei séta. Indulás a sorompótól. Vezeti: Dudás Béla erdőmérnök. Téma: Az erdő adományai

Programok a Nagyparlagon

11.00 Képesség fejlesztés lóháton gyerekeknek – Bárány Szilvia Kézműves foglalkozás: Bábika Játszóház, Varnyu Rita, TündériennArt Alkotóműhely Fafaragás gyerekeknek. Varga Zoltán Helyi termékek bemutatója

11.00 Családi koncert. Bolba Éva és a JAZZterlánc

12.00 Helyi ételek: töltés, csík, rétes

14.00 Erdei koncert „Összetartás”emlékplakettnél (Alkotó: Józsa Judit, kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja)Köszöntő: Hevér Lászlóné polgármester
Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke Aurin Leánykar. Vezeti: Durányik László

15.00 Anima Vonósnégyes. Művészeti vezető: Soós Gábor

16.30 Misztrál Együttes

18.00 Hot Jazz Band

19.00 Falusi vendéglátás, borkóstoló

2021. július 11. (vasárnap) - Gyöngyöstarján - Fajzatpuszta

9.00 „Muzsikál az erdő” tájfutó verseny Információ: Simon Péter, Urbán Imre (Gyöngyösi Tájfutóklub)

10.00 Helyi termékek bemutatója Kézműves foglalkozások: Bábika Játszóház, Varnyu Rita, TündériennArt Alkotóműhely Fafaragás gyerekeknek: Varga Zoltán Helyi ételek kóstolója, borkóstoló. Falusi vendéglátás

10.00 Erdei sétaszakvezetéssel. Vezeti: Dobre-Kecsmár Csaba erdőmérnök. Téma: Fenntartható erdőgazdálkodás. Az erdő funkciói

10.10 Ringató Ujvári Klárával és Gáll Viktória Emesével

10.40 Batyuszínház:„Mesemalac”

11.00 „Muzsikál az erdő” irodalmi pályázat eredményhirdetése Értékel: Győrffy Ákos a zsűri elnöke, Vasvári Csaba színművész Cantus Corvinus Vegyeskar. Vezényel: Holló Erzsébet

12.00-tól Étkezési lehetőség: helyi ételek

14.00 Ifjú tehetségek bemutatkozása Pátzay János Katolikus Zeneiskola (Gyöngyös), Kodály Iskola, (Kecskemét) Szabó Emese hegedű, felkészítő tanára Závogyánné Varga Ildikó Szita Jázmin hegedű, felkészítő tanára Matinné Szabó Katalin Nagy Márton János klarinét, felkészítő tanára Fodor Bálint Zongorán kísér: Butykáné Bágyi Judit

14.15 Talamba ütőegyüttes. Művészeti vezető: Zombor Levente

16.00 Erdei klasszikus zenei koncert
Köszöntő az „Összetartás” plakettnél (Alkotó: Józsa Judit)Kiss Viktor polgármester Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényel: Hollerung Gábor

17.30 Erdei divatbemutató a környezettudatosság jegyében – Réthy Fashion

18.00 Dűvő Zenekar. Vezeti: Hrúz Dénes Nógrád Táncegyüttes. Művészeti vezető: Kovács József

„Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés”

Muzsikál az Erdő Alapítvány

További ajánlataink

2021.10.01. - 2021.10.03. Muzsikál az Erdő 2021
`Muzsikál az erdő` a Körösök völgyében

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Muzsikál az Erdő 2021
Muzsikál az Erdő 2021
2021. október 1 - 3.

Pontos cím, geokód, térkép
, Több településen és helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG