Múmia kiállítás Budapest
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
„ZENE-BOR” A 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Koncertje
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Múmia kiállítás Budapest


Rejtélyek, Sorsok, Múmiák Vándorkiállítás.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Rejtélyek, Sorsok, Múmiák vándorkiállítás

Idén újból megtekinthető a nagysikerű Rejtélyek, sorsok, múmiák vándorkiállítás a Magyar Természettudományi Múzeum Kiállítási csarnokában.

1994-ben a váci Fehérek templomának felújítása során egy lefalazott lépcsőt találtak. A lépcső pedig egy titokzatos kriptába vezetett, ahol a padlótól a mennyezetig, zsúfolásig tele volt egymás tetejére halmozott, gazdagon díszített koporsóval. Amikor felnyitották a koporsókat, meghökkentő látvány tárult elő. A legtöbb koporsóban nem csontokat, hanem mumifikálódott holttesteket találtak.

Miért különlegesek a múmiák?

A halál elrabolhatja a testből az életet, de nem jelenti feltétlenül magának a testnek a megsemmisülését is. A holttestek az esetek túlnyomó többségében lebomlanak, azonban véletlen körülmények vagy szándékos emberi beavatkozás nagyon ritkán megakadályozhatja azt.
A természetes mumifikálódás a fizikai körülmények szerencsés összejátszásának a következménye. A tartós hideg vagy meleg, a szárazság vagy a jég megakadályozhatja a holttestek bomlását.
A mérsékelt égövön a mumifikálódás folyamatában nem a levegő hőmérséklete a döntő. Sokkal fontosabb tényező az állandó légmozgás. A jól szellőző kripták, földalatti járatok, beomlott épületek laza, jól szellőző törmeléke kedvező körülményeket teremt a természetes mumifikálódáshoz.

A Földön milliószámra kerülnek elő régészeti leletek és történelmi dokumentumok. A múlt kutatásában azonban mindig is nagy szerepet kaptak és kapnak a temetőfeltárások. A földből előkerülő emberi csontmaradványok felbecsülhetetlen információt rejtenek a korról és a múltban élt emberekről. Az idők során elhalt emberi és állati szervezetekből csak nagyon kevés kerüli el a bomlás folyamatát. Ebben rejlik a múmiák tudományos értéke. Nemcsak a legerősebb állati szövetek, a csontok és a fogak őrződnek meg, hanem a lágyrészek is fennmaradnak, akár évezredekig.

A múmiák időutazók. Testük megőrződött lágy szöveteinek vizsgálatával számos olyan új ismerethez juthatunk, amelyekből megtudhatjuk, életükben kik voltak, mit dolgoztak, mit ettek, milyen betegségben szenvedtek, mit viseltek. Megismerhetjük életüket, táplálkozási szokásaikat, viseletüket, egészségi állapotukat és családi kapcsolataikat.
Olyan információkhoz juthatunk általuk, amelyek sem írott forrásokból sem képzőművészeti alkotásokból nem olvashatók ki.

A múmiák védelme

A sok száz vagy akár ezer évig is a rejtekhelyükön pihenő múmiák sorsa veszélybe kerülhet a felfedezésük után, még mielőtt felfedhetnénk a bennük megőrződött titkokat. Ha nem biztosítottak a fennmaradásukhoz nélkülözhetetlen környezeti feltételek, akkor hamarosan az enyészeté lesznek. Szinte hihetetlen, de mára a valamennyi egykor készített – tehát mesterséges – múmia 95 %-a megsemmisült. Néhány közülük természetes okok miatt bomlott el, de legtöbbjüket az emberi tudatlanság vagy az előítélet miatt pusztították el, vagy hagyták elporladni.

A múmiák tudományos vizsgálata

A nem mindennapi leletegyüttes feltárását a Váci Püspökség engedélyével a Tragor Ignác Múzeum munkatársai végezték. A halotti rítus tárgyait a Tragor Ignác Múzeum, az emberi maradványokat a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára gondozza. A múmiákat őrző szekrényekben a kripta klimatikus viszonyaihoz hasonló körülmények uralkodnak. Az állandó légmozgást lehetővé tévő, erre a célra gyártott klimatizált szekrények lehetővé teszik a hőmérséklet és a relatív páratartalom állandó műszeres ellenőrzését is.

A váci múmiákon végzett tbc DNS-vizsgálatok eredményei

A mikrobiológiai elemzések során a Mycobacterium tuberculosis DNS-ének kimutatására 253 múmiából történt mintavétel a test különböző helyeiről. 189 esetben volt értékelhető eredmény. Eszerint a vizsgált egyének 69,8%-nál kimutatható a tbc kórokozójának DNS-e. Ez nem jelenti azt, hogy ők valamennyien tbc-ben haltak meg. Közülük sokan megfertőződtek, de többek szervezete leküzdötte a fertőzést, és egyéb betegség vagy baleset következtében haltak meg. Ami bizonyos, hogy 132-jük szervezete már találkozott a rettegett kórral.

Az elhunytak ma már nem fertőznek, mert a múzeumba szállítást követően nagyenergiájú röntgensugárzással az esetleg még ártani képes kórokozókat elpusztították.
A váci leletanyag egyedülálló lehetőséget nyújt a XVIII. században, a modern gyógykezelés előtt, így még az antibiotikum-rezisztencia kialakulását megelőzően élt népességcsoport vizsgálatára. Figyelemre méltó, hogy bár a múmiák több mint kétharmadán kimutatható a tbc-fertőzés nyoma, mégis sokan meggyógyultak. Erre utal, hogy az eltemetettek átlagos életkora meghaladta a 60 esztendőt.

A vizsgálatok során kiderült, hogy milyen volt a Mycobacterium tuberculosis baktérium 200 évvel ezelőtt. Mai formájának ismeretében látható, hogyan változott. Ha megismerhető, hogyan változik egy betegség, megtudható az is, hogyan kezelhető.

A váciak között lehettek olyanok, akik magukban hordozták a tbc-t, és genetikusan tartalmaztak egy olyan fehérjét is, amely megakadályozta a tbc kialakulását. Azaz, voltak, akiket a tbc megölt, míg másokat nem.
Ezután a kutatás a túlélőkre összpontosított, azokra, akik valószínűleg hordozták a kulcsfontosságú gént. A szakértők megpróbálják izolálni azt a ritka, bűvös gént, amelyik megakadályozta, hogy a tbc legyűrje ezeknek az emberek a szervezetét. Remélhetőleg sikerül majd a gént reprodukálni is, és így felfedezni a tbc hatékony, tartós gyógymódját. A múlt kutatása ily módon segítheti a jövő orvostudományát.

Demográfiai eredmények

A betemetettek között 119 férfi és 107 nő volt. 38 egyén neme nem megállapítható. A legfiatalabbak újszülöttek, a legidősebb egyén pedig 95 esztendős korában hunyt el.
A halotti anyakönyvek és a koporsókon lévő adatok alapján készített demográfiai értékelésünk szerint a férfiak születéskor várható élettartama 44,6, a nőké 38,8 évre tehető. Aki megérte a 20. életévét, még további 33-34 évre számíthatott.

A régmúlt korok hírmondói

A váciak ma ugyanazokon a macskaköves utcákon járnak, mint őseik, ugyanazok mellett a templomok mellett mennek el, ahol elődeik imádkoztak, és ugyanott van a piac is, ahonnan a friss gyümölcsöt szerzik be.

A visszapillantás eszközei korlátozottak. Egy ajtónyílásnyi — néha még keskenyebb az a rés, amin keresztül bepillanthatunk a múltban élő emberek életébe. Apró, jelentéktelennek tűnő elváltozások megfigyeléseiből, pillanatképekből rakható össze a kép: a mód, ahogy ettek, öltözködtek, tisztálkodtak és laktak az emberek.

A múmiák rendkívüli értékesek a tudomány, de mindnyájunk számára is. A páratlan leleteket meg kell őriznünk a jövő számára. Gondoljunk csak bele, a múlt század közepén milyen vizsgálati módszerek álltak a kutatók rendelkezésére, és milyenek a lehetőségeink most. A tudomány hihetetlen tempóval fejlődik. El sem tudjuk képzelni, mi mindent fognak majd gyermekeink, unokáink kideríteni a múmiák vizsgálatával.

További ajánlataink

2021.12.02. 16:30 Magyar Természettudományi Múzeum programok 2021 Budapest
A Hold felfedezése - ingyenes előadás-sorozat: Hogy került jég a Hold sarkvidékére?
2021.12.05. Adventi készülődés Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.12.05. Ingyenes múzeumlátogatás Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.12.05. Magyar Természettudományi Múzeum programok 2021 Budapest
NatúrTető kézműves piac és tematikus nap
2021.12.09. 16:30 Magyar Természettudományi Múzeum programok 2021 Budapest
A Hold felfedezése - ingyenes előadás-sorozat: A Hold űrszondákkal és Apollo leszállásokkal történt `ostroma`
2021.01.01. - 2021.12.31. Különleges rendezvényhelyszín a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Különleges születésnapi helyszín a budapesti Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Szóra bírt csontjaink, kölcsönözhető antropológia kiállítás a Természettudományi Múzeumból
2021.01.01. - 2021.12.31. Jégkorszak kiállítás, kölcsönözhető kiállítás a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumból
2021.01.01. - 2021.12.31. A dinoszauruszok kora Magyarországon, állandó kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Paleontológia, csontok nyomában múzeumpedagógiai foglalkozás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Emberi csontok titkai, múzeumpedagógiai foglalkozás 10-18 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Az ember evolúciója, múzeumpedagógiai foglalkozás 10-18 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Városi vadon, múzeumpedagógiai foglalkozás felsősöknek a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek kiállítás a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Sokszínű ÉLET - Felfedező úton Magyarország tájain, állandó kiállítás a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. A korallzátonyok csodálatos élővilága, állandó kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Természetbúvár terem, interaktív program gyerekeknek a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Barázdás bálna csontváza, állandó kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Rovarlesen, múzeumpedagógiai foglalkozás óvodásoknak és alsósoknak a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. A világ rovarszemmel, múzeumpedagógiai foglalkozás 10-18 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Az erdők világa, múzeumpedagógiai foglalkozás felsősöknek a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. A vizek világa, múzeumpedagógiai foglalkozás felsősöknek a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. A mi dinoszauruszaink, múzeumpedagógiai foglalkozás 5-10 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Mamutok és társaik múzeumpedagógiai foglalkozás 5-10 éveseknek a Magyar Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Erdő lakói - erdőkerülő, múzeumpedagógiai foglalkozás 4-10 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2021.01.01. - 2021.12.31. Korallzátony világa, múzeumpedagógiai foglalkozás 4-14 éveseknek a Természettudományi Múzeumban
2021.03.01. - 2021.12.31. Dinoszaurusz kiállítás, állandó szoborkiállítás a Természettudományi Múzeum kertjében
2021.10.20. - 2021.12.31. Múzeumi belépőjegy akció, fedezd fel a Magyar Természettudományi múzeumot és kiállítóhelyeit féláron
2021.11.03. - 2021.12.31. Kőzetkiállítás Budapesten, A Hold felfedezése címmel a Természettudományi Múzeumban
2021.11.11. - 2021.12.31. Természetfotózás, Lenergy - Az Év Természetfotósa időszaki kiállítás a Természettudományi Múzeumban
Találatok száma: 21

Atlantic Hotel*** Budapest

Atlantic Hotel*** Budapest

Az Atlantic Hotel*** Budapest a város szívében, a lüktető élet közelében épült, a vendégeket mégis csendes, barátságos környezet fogadja. Budapest nevezetességei, az üzleti és szórakozó negyed néhány perc alatt elérhető. Bővebben


Atrium Fashion Hotel Budapest

Atrium Fashion Hotel Budapest

Az Atrium Fashion Hotel a pesti városközpontban, a Blaha Lujza tér mellett található. Az egyedi belsőépítészeti stílusú, a legmodernebb trendeknek megfelelően kialakított szálloda új minőséget képvisel Budapesten. Bővebben


Bo18 Hotel***Superior Budapest

Bo18 Hotel***Superior Budapest

A Bo18 Hotel***Superior a Corvin sétány és Corvin bevásárlóközpont közvetlen szomszédságában, a nyüzsgő belvároshoz közel helyezkedik el, így garantálva a csendes, zavartalan kikapcsolódást vendégei számára. Barátságos és kényelmes szobái, a belső kert és a nap 24 órájában nyitva tartó bár hangulata, ... Bővebben


ESCALA Hotel & Suites Budapest

ESCALA Hotel & Suites Budapest

A nyüzsgő Corvin sétány mellett található ESCALA Hotel & Suites Budapest egyik legnevesebb apartmanhotelje, az ideális választás, ha luxus lakosztályokat keres Budapest belvárosában. Vendégeink mind rövidebb, mind hosszabb tartózkodás alatt élvezhetik sokszínű szolgáltatásainkat; mint például a ... Bővebben


Hotel City Inn**** Budapest

Hotel City Inn**** Budapest

Budapest új belvárosában, a Corvin Sétányon található Budapest újépítésű modern belvárosi szállodája a Hotel City Inn****, ahol kényelmes, modern szobákkal, konferenciatermekkel, wellness részleggel várjuk Kedves Vendégeinket. Szállodánk számos szobatípusa között mindenki talál ízlésének és igényeinek ... Bővebben


Hotel Gloria Budapest City Center * * *

Hotel Gloria Budapest City Center * * *

Magas színvonalon 3 csillagos árakkal működő magánszálloda, félúton a repülőtér és a városközpont között. Házunk a csendes, zöldövezeti Tisztviselőtelepen található. Szállodánk légkondicionált étteremmel és konferenciateremmel, drinkbárral, zárt parkolóval, business centerrel várja kedves vendégeit. 26 ... Bővebben


Hotel Millennium Budapest

Hotel Millennium Budapest

A Hotel Millennium a főváros frekventált helyén, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret Budapest központjával összekötő Üllői úton található. A szálloda 116 tágas szobájának és a 6 apartmanjának mindegyike légkondicionált és zuhanyzóval vagy fürdőkáddal rendelkezik, valamint vendégeink kényelmét ... Bővebben


Hotel Museum Budapest****

Hotel Museum Budapest****

Ha a központi elhelyezkedést és a modern stílusú szobákat részesíti előnyben, akkor szállodánk a legjobb választás arra, hogy felfedezze Budapestet. Ajánljuk kávé - és teafőzési lehetőséggel, fürdőköpennyel és papuccsal felszerelt magasabb típusú superior szobáinkat. Az impozáns műemlék épületben 104 ... Bővebben


Hotel Nemzeti Budapest Mgallery by Sofitel

Hotel Nemzeti Budapest Mgallery by Sofitel

Budapest belvárosában, Hotel Nemzeti Budapest néven nyitotta meg első magyarországi MGallery szállodáját az Accor Csoport. A felső kategóriás MGallery kollekcióhoz 18 országban közel 100 szálloda tartozik, exkluzív, személyre szabott, felejthetetlen élményeket biztosítva vendégeiknek. Az első budapesti ... Bővebben


Hotel Palazzo Zichy**** Budapest

Hotel Palazzo Zichy**** Budapest

A négycsillagos butik hotel, amely egy XIX. századi főúri rezidenciából lett kialakítva, 2009 óta fogadja a vendégeket 80 jól felszerelt modern stílusú szobával. A homlokzat és az épület számos belső eleme megőrizte a régi palota szépségét, amely a híres nemesi család, Gróf Zichy Nándor és családja ... Bővebben


1 2 3   


Találatok száma: 34

Almárium Gasztro Art Bisztró Budapest

Almárium Gasztro Art Bisztró Budapest

Almáriumnak valaha a ház fegyvertartó ládáját hívták, később a polgárság féltve őrzött kincseinek tárolására szolgáló szekrényt nevezték így. Manapság egyik becses kincsünk a magyar élelmiszer, amelyből szakértelem és szeretet hozzáadásával teremtünk csúcsgasztronómiát – bisztró hangulatban. Tesszük mindezt ... Bővebben


Ateliers Pro Arts Budapest

Ateliers Pro Arts Budapest

Az Ateliers pro Arts (A.P.A.) Művészeti Központ 2001-ben alakult. Különleges építészeti adottsága folytán itt egy helyen megtalálhatók a műtermek, galéria és a Cökxpon RestArt kultúrbisztró. Bővebben


Bécsi Szelet Vendéglő - Bródy Sándor utca

Bécsi Szelet Vendéglő - Bródy Sándor utca

Mit szólna egy óriás bécsi szelethez, ami lelóg a tányérról és biztosan borjúhúsból van? A Bécsi Szelet Vendéglő Bródy Sándor utcai éttermében megkóstolhatja. Bővebben


Café Palace Étterem Budapest

Café Palace Étterem Budapest

A Palace Café étterem a Novotel Budapest Centrum hotel földszintjén található. Az egyedi belsőépítészeti jellegű étterem kiváló kiszolgálással ideális hely üzleti ebédhez vagy egy vacsorához kettesben a városközpontban. Magyar- és nemzetközi ételekkel, szezonális ajánlatokkal és finom magyar ... Bővebben


Főfoto - Galéria, kávéház, fotóbolt

Főfoto - Galéria, kávéház, fotóbolt

Minden ami fotó. A Főfoto a magyar kortárs és klasszikus fotográfiával foglalkozó galéria, kávézó, és fotóbolt. Olyan hely, amilyen ezelőtt még nem létezett Budapesten. A Főfoto titka, hogy bár látszólag időtlen idők óta itt van a Baross utcában, a belső friss és korszerű, elég elegáns ahhoz, hogy ... Bővebben


Hotel Gloria Budapest City Center * * *

Hotel Gloria Budapest City Center * * *

Magas színvonalon 3 csillagos árakkal működő magánszálloda, félúton a repülőtér és a városközpont között. Házunk a csendes, zöldövezeti Tisztviselőtelepen található. Szállodánk légkondicionált étteremmel és konferenciateremmel, drinkbárral, zárt parkolóval, business centerrel várja kedves vendégeit. 26 ... Bővebben


Múzeum Kávéház és Étterem Budapest

Múzeum Kávéház és Étterem Budapest

A tradicionális magyar éttermek legjobbjai közé tartozó Múzeum Kávéház és Étterem Pest történelmi belvárosban működik 1885 óta. Múltja és tradicionális hagyományai alapján a magyar gasztronómiai és a magyaros ízek időálló értékeit képviseli, a legmodernebb technológiára hangszerelve. A konyha ... Bővebben


Nem Adom Fel Kávézó és Étterem Budapest

Nem Adom Fel Kávézó és Étterem Budapest

A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem Budapest első, fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója és étterme, ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat, és közreműködnek a programok szervezésében és ... Bővebben


Zengő Bár

Zengő Bár

Hangulatos és igényes bár a budapesti Palotanegyed szívében, ahol a kis tételszámú kiváló magyar borok, a kézműves sörök, a nívós rövidital kínálat és a finom ételek találkoznak a kultúra megannyi formájával. Bővebben


vinoWonka Csokoládé és Borbár

vinoWonka Csokoládé és Borbár

Egy hely, ahol a különféle borok és csokik tökéletes párosításával mindenki megtalálja a maga számára legmegfelelőbb ízvilágot. Bővebben


1 2 3 4   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Síbörze Budapest 2021/2022
Síbörze Budapest 2021/2022
  • Budapest
  • IX. kerület
2021. december 5.
Magyar Természettudományi Múzeum programok 2021 Budapest
Magyar Természettudományi Múzeum programok 2021 Budapest
  • Budapest
  • VIII. kerület
2021. december 2. 16:30

Hasonló ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Magyar Természettudományi Múzeum
Magyar Természettudományi Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület

Érdemes felkeresni!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események