Kortársakról nem csak kortársaknak.
Kortársakról nem csak kortársaknak.

Az idén is számos érdekes és szórakoztató programmal készülnek a Ludwig Múzeumban a kortárs művészetek kedvelőinek. Koncertek, tárlatvezetések, irodalmi programok várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Programok

14:00 - 16:00 
Tour de l’Art – Fedezzük fel együtt a város kortárs alkotásait kerékpárral!
Találkozópont: MÜPA bringatároló
17:00 - 23:00 
Éjszaka Andy Warhol nyomában – Szitaműhely
Az érdeklődők Pinczehelyi Sándor képzőművész által összeállított motívumokat szabadon felhasználva szitázhatnak egy képet egy táskára, amit aztán magunkkal is vihetnek.

17.00 – 18.30: Gyermek szitaműhely (10-14 éves korig)
19.00 – 23.00: Felnőtt szitaműhely (óránként kezdődő foglalkozások)

17:00 - 19:00 
Jelenkor-est a Pécsi Műhely kiállításában
Kerekasztal-beszélgetés a Pécsi Műhelyről és tágabb kulturális környezetéről a pécsi Jelenkor folyóirat tagjainak közreműködésével. Résztvevők: Havasréti József kritikus, irodalomtörténész, kommunikációkutató és Parti Nagy Lajos költő, író, a Jelenkor egykori szerkesztője; a beszélgetés moderátorai, Várkonyi György művészettörténész, a Jelenkor képzőművészeti rovatának szerkesztője és Ágoston Zoltán kritikus, a folyóirat főszerkesztője; valamint a kiállítás kurátorai, Készman József és Doboviczki Attila.

Irodalmi felolvasás -- Pécshez kötődő írásaikból felolvasnak: Kiss Tibor Noé író, Parti Nagy Lajos költő, író, valamint Tóth Krisztina költő, író.

17:00 - 23:00 
Mi a fókusz? Akciózz a térben! – Játék az El nem kötelezett művészet – Marinko Sudac gyűjteménye című kiállításban
Az akció fényképének megosztásával éves belépőt nyerhet a Ludwig Múzeumba. A játék és a posztolás szabályai a feladatlapon olvashatók.
18:00 - 01:00
Bem aka Matild DJ szett a Ludwig Múzeum teraszán
Bem Tábornok egy igazi, vinylből kevert muzeális egzotikával készül, az élvezhető fogyaszthatóság és a kacsintós humor keretein belül .
18:00 - 01:00 
Legyél benne a tévében!
A Ludwig Múzeum teraszán felépített „tévéinstallációval” Halász Károly legendás fotóakciói elevenednek meg. Az első száz látogató, aki a Ludwig Múzeumban vásárolja meg karszalagját, ajándék polaroid fényképet kap, amely a tévébe bújást örökíti meg.
19:00 - 20:00
Fábry Sándor író, humorista, műsorvezető, dramaturg tart szubjektív tárlatvezetést a Párhuzamos Avantgárd – Pécsi Műhely 1968-1980 című kiállításon.
20:30 - 22:00 
David Lynch: Az én művészetem (David Lynch: The Art Life) – exkluzív filmvetítés és beszélgetés Réz András filmesztétával
A David Lynch: Az én művészetem című filmben maga a kultikus rendező kalauzolja el a nézőt életének meghatározó éveinek színtereire. A filmet nagy sikerrel vetítette az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A filmet csak itt és csak most láthatja a nagyközönség.
22:00 - 01:00
Árnyékképek – fényfestés
A Párhuzamos Avantgárd – Pécsi Műhely 1968-1980 kiállításához kapcsolódó árnyékvetítés a múzeum homlokzatán Ficzek Ferenc műveinek inspirációjára.

Művészeti kivitelezés: ifj. Ficzek Ferenc és Hizsnyik Dénes fényművész; technika: Pallagi Mihály, a Nemzeti Színház fővilágosítója.

Időszaki kiállítás:

 • El nem kötelezett művészet – Marinko Sudac gyűjteménye

  Átfogó válogatás elsősorban a volt jugoszláv államok, illetve egyes környező országok hidegháborús időszakának avantgárd művészeti tevékenységéből. A kiállítási anyag alapját Marinko Sudac magángyűjteménye nyújtja, amely a műtárgyak és műtárgyegyüttesek mellett kiemelkedő művészettörténeti jelentőségű archívumokat és teljes dokumentációs anyagokat is felölel. A kiállítás Milánóból érkezett Budapestre: az újonnan, 2016-ban felavatott FM Centro per l’Arte Contemporanea kiállítóterében már bemutatott anyagot Marco Scotini főkurátor válogatta, ennek átdolgozott adaptációja látható Budapesten.

 • Kirakom a könyvtáramat

  Velencei Biennále Magyar Pavilon (1986–2017)
  virtuális könyvtára.
  A 2017. évi Velencei Képzőművészeti Biennále főkurátora, Christine Macel felkérte az idei központi kiállítás, a Viva Arte Viva művészeit, hogy készítsenek listát a kedvenc könyveikről. „Jó lehetőség, hogy megismerjük a művészek olvasmányait, mely inspirációs forrás lehet a közönség számára is” – szól a felhívás, melynek címét Walter Benjamin 1931‐es „Ich packe meine Bibliothek aus” című esszéje adta.

  A Ludwig Múzeum könyvtára térben és időben kiterjesztette a velencei projektet és felkérte a Velencei Képzőművészeti Biennálén az elmúlt harminc évben a Magyar Pavilonban kiállító – vagy a központi kiállításon részt vett magyar – művészeket, hogy állítsák össze az ő kedvenc könyvlistájukat, és osszák meg a nagyközönséggel, mintegy létrehozva a Magyar Pavilon virtuális könyvtárát.
  A könyvlista a múzeum könyvtára üvegfalán látható, a bibliográfiai adatokkal teljes lista pedig itt olvasható.

 • Párhuzamos avantgárd – Pécsi Műhely 1968–1980

  A kiállítás egy eddig kevéssé feldolgozott, a hazai művészeti közeg perifériáján működő neoavantgárd művészcsoport tevékenységét és jelentőségét mutatja be, amely csoportnak tagjai a következő művészek voltak: FICZEK Ferenc (1947-1987), HALÁSZ Károly (1946-2016), KISMÁNYOKY Károly (1943), PINCZEHELYI Sándor (1946), SZIJÁRTÓ Kálmán (1946). A Pécsi Műhely a hazai konstruktivista és avantgárd hagyományok megújításán, új vizuális nyelv, új vizuális kultúra megalapozásán munkálkodott. A válogatás amellett, hogy felsorakoztatja a csoport tagjainak jelentős műveit, nagy hangsúlyt fektet az archív anyagok, kiállítási katalógusok, levelezések, reflexiók összegyűjtésére és bemutatására, valamint a műhelytagok közötti együttműködések megjelenítésére.

Forrás: Ludwig Múzeum honlapja

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Múzeumok Éjszakája Ludwig Múzeum 2017. június 24.

Szolgáltató

Kata-Pult Étterem Soroksári út
Kata-Pult Étterem Soroksári út
 • Budapest
 • IX. kerület
MÜPA
MÜPA
 • Budapest
 • IX. kerület
Nemzeti Színház Budapest
Nemzeti Színház Budapest
 • Budapest
 • IX. kerület
Barba Negra Track
Barba Negra Track
 • Budapest
 • XI. kerület