Újra értékes kulturális élmények várják Óbudán.
Újra értékes kulturális élmények várják Óbudán.

A budapesti Vasarely Múzeum is különböző programokkal várja 2018. június 23-án a Múzeumok Éjszakáján a látogatóit. Képpé vált kísérlet – Mikro és makro, organikus és konstruktivista. A Vasarely Múzeum két időszaki kiállításához kapcsolódva az absztrakció sokszínűségét kutatjuk. Foglalkozunk az elképzelhető legnagyobb térrel, a világegyetemmel és az elképzelhető legkisebbel, saját testünk építőelemeivel. Megvizsgáljuk, hogy mi van kívül és mi van belül. Kutatjuk a formák eredetét: a szellemi vagy az anyagi világból származnak-e vajon? Mindeközben alkotunk, gondolkodunk, és egymásra figyelünk.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Múzeumok Éjszakája Vasarely Múzeum 2018

18.00–22.00: Érezzük át együtt a bennünket körülvevő világ rendjét – a parányi sejtektől a tágas világegyetemi

Mikrokozmosz
Hogyan válhat egy parányi sejt absztrakt műalkotássá? Rácsodálkoztál már valaha az ujjadon lévő ráncok kusza vonalaira, eltöprengtél már azon, hogy testünk minden apró sejtje tökéletesen tudja a feladatát?

Az anatómiai atlaszból válogatott képek alapján olajpasztellel adjuk vissza a közelről már felismerhetetlenné vált építőelemek formáját.

Makrokozmosz
Vissza lehet adni színekkel és formákkal a világmindenséget átitató időtlenség érzését? Melyek azok a színek, formák, felületek, amelyek a leginkább magukban hordozzák a teljességet?

Az élet folytonos döntések sorozata: választanunk kell egy színt, majd egy technikát, amellyel a felületet kitöltjük, végül egy formát, amely leginkább megfeleltethető egy bizonyos érzéssel. A döntések nyomán kezünkben tarthatjuk a kifejezni kívánt fogalom vizuális lenyomatát.

Világ/test – kívül/belül
Mi mindent lehet elmondani a színekkel? Lehet, hogy bizonyos dolgokat jobban megértünk a színek által, mint ha szavakkal magyaráznánk? Milyen kapcsolat van a szivárvány vibráló színei és az emberi bőr visszafogott színei között? És mi a kapcsolat az egyes bőrtónusok között?

Válassz magadnak egy színt, ami ma este csak téged fog jelölni, majd válaszolj a kérdésekre. Lássuk, mi mindent tudhatunk meg a válaszokból magunkról és a közösségünkről?

Az absztrakt megszelídítése – variációk egy négyzetre
Mi történik akkor, ha a teljes absztrakció építőelemeivel kezdünk el játszani, ha az ember egy lecsupaszított négyzetet próbál meg életre kelteni?

Az emberi elme variációk sokaságát képes kitalálni ugyanarra a témára. Nézzük meg, hogy hányféleképpen tudunk 16 négyzetet úgy elrendezni, hogy valami teljesen egyedi szülessen belőle!

A bizalom harmóniát szül?
Mennyire bízol másokban, amikor döntést kell hoznod? Ha egyébként mások döntéseire támaszkodsz, most vezess te! Ha inkább mások támaszkodnak a te döntéseidre, most te kövess másokat!

Merítsetek inspirációt Vasarely egyszerű vonalakból építkező háromdimenziós kompozícióiból. Üljetek le párokban (ismerőssel vagy ismeretlennel) és kövessétek egymást. Figyeljétek meg, hogy milyen egyszerű (vagy milyen kihívásokkal teli) elérni a háromdimenziós hatást csupán egyszerű vonalakkal. Színekben vagy inkább fekete-fehérben gondolkodtok?

Pozitív és negatív tér – te melyik oldalon állsz?
A pozitív tér megragadja a szemünket, míg a negatív olyan felületet jelöl, ahol a szemünk megpihenhet. Mennyi pozitív és mennyi negatív egységre van szüksége egy kompozíciónak? Az este folyamán közös kompozíciót alakítunk ki, majd amikor késznek érezzük, lebontjuk és újrakezdjük.

Építőelemekkel való kísérletezés felnőtteknek, tizenéveseknek, gyerekeknek, minden korosztálynak!

18.00–22.00: Alkossunk együtt: Öt téma, öt technika, egyedül, párban és közösen

19.00–19.30: Beszélgetés a gyűjtővel
A gyűjtés gondos tematika mentén történik, vagy inkább ízlés kérdése? Mennyibe kerültek művek? Milyen szerepet kap a tudomány egy képzőművészeti gyűjtemény esetében?

Grüner György magyar származású, Los Angelesben élő és dolgozó fizikus magyar képzőművészek munkáiból alkotott gyűjteménye sok kérdést felvethet, köztük akár a fentieket is. Ha kérdéseire első kézből szeretne válaszokat kapni, a Vasarely Múzeumban személyesen a gyűjtő fog mesélni Önnek a kezdetekről, motivációkról, élményekről és elsősorban A képpé vált kísérlet. Innovatív képzőművészeti tendenciák 1945-től napjainkig kiállításon látható munkákról. Beszélgetőpartnere gyerekkori barátja, a magyar művészeti élet legendás alakja, Beke László lesz.

Belépés 16.30-tól, Múzeumok Éjszakája karszalaggal. A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): 23.00 óra.

Forrás: a rendezvény hivatalos honlapja

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Múzeumok Éjszakája Vasarely Múzeum 2018

Budapest

Programajánlat

Óbudai Társaskör programok 2018
Óbudai Társaskör programok 2018
 • Budapest
 • III. kerület
2018.05.30. - 07.05.
Krúdy-negyed programok 2018
Krúdy-negyed programok 2018
 • Budapest
 • III. kerület
2018. október 14.
Óbudai programok 2018
Óbudai programok 2018
 • Budapest
 • III. kerület
2018.01.01. - 12.31.

Szolgáltató

Vasarely Múzeum Budapest
Vasarely Múzeum Budapest
 • Budapest
 • III. kerület
Budapest Galéria
Budapest Galéria
 • Budapest
 • III. kerület
39-esek Étterme Flórián Udvar
39-esek Étterme Flórián Udvar
 • Budapest
 • III. kerület
Aquincum Hotel Budapest
Aquincum Hotel Budapest
 • Budapest
 • III. kerület
Bátor Tábor Alapítvány
Bátor Tábor Alapítvány
 • Budapest
 • III. kerület
Fürdő Múzeum Aquincum
Fürdő Múzeum Aquincum
 • Budapest
 • III. kerület