Vasarely Múzeum Budapest programok 2019

2019.03.13. - 05.26.

A budapesti Vasarely Múzeum gyűjteményét a művész a nyolcvanas évek elején adományozta a magyar államnak. Az óbudai Zichy-kastély épületében 1987-ben nyitotta meg kapuit a múzeum a közönség előtt. A több mint négyszáz ‒ egyedi és sokszorosított ‒ alkotást tartalmazó kollekció teljes áttekintést nyújt a művész életművéről a korai, még Magyarországon készült akadémikus rajzoktól és reklámgrafikáktól a hatvanas–hetvenes évekből származó op-art művekig és plasztikai munkákig.

Vasarely Múzeum Budapest programok 2019

Programok

Vasarely 3.0 - Interaktív vezetések a fekete négyzet körül - Budapest Art Week
2019. április 11.

Az interaktív tárlatvezetésen a fekete négyzet tematikáját járjuk körül. Hogyan vált ez az egyszerű geometriai elem művészettörténeti szimbólummá? Mit kezdett Vasarely a négyzettel? Egyáltalán mit jelenthet egy négyzet? A tárlatvezetés résztvevői számára egyórás kizárólagos számítógép-használatot biztosítunk, melynek során mindenki elkészítheti saját fekete négyzetekből kiinduló digitális kompozícióját.

A program vezetői: Juhász Litza és Turcsányi Lilla
A programok a Digitális Témahéthez is kapcsolódnak.

Max. létszám: 20 fő
Regisztráció: március 18-tól.
Az esemény Budapest Art Week karszalaggal látogatható.

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.

Mama, nézd! … a Vasarelyben is…

Beszélgetés művekről, világról, nézőpontokról…

Hordozókendőben, kenguruban, a mamán ringatózva a babának is élmény a múzeum!

Ajánljuk:

    babáknak (12 hónapos korig) és anyukáiknak (apukáknak, nagyszülőknek is)
    az épületben több lépcső is van, így ajánlott a hordozókendő, kenguru használata (a babakocsit a ruhatárnál le lehet tenni)

Időpontok:

  •   március 14., csütörtök (11.00-12.00)
  •   április 18., csütörtök (11.00-12.00)
  •   május 16., csütörtök (11.00-12.00)
  •   június 13., csütörtök (11.00-12.00)

Időszaki kiállítás

Égetett geometria
2019. január 23 – 2019. március 17. 

1968 és 1973 között a nyaranta néhány hétig a bonyhádi zománcgyárban dolgozó művészek – Bak Imre (1939), Fajó János (1937-2018), Ficzek Ferenc (1947-1987), Hopp-Halász Károly (1946-2016), Kismányoky Károly (1943-2018), Lantos Ferenc (1929-2014), Major Kamill (1948), Papp Oszkár (1925-2011), Pauer Gyula (1941-2012), Pinczehelyi Sándor (1946), Szelényi Lajos (1944) és Szijártó Kálmán (1946) – alkotói tevékenysége jóval többnek bizonyult pusztán egyfajta médium és annak technikai kihívásaival való kísérletezésnél.
Lantos Ferenc, a Pécsi Műhely csoport és a hozzájuk alkalmanként csatlakozó művészek természetes folytatólagossággal inspirálódhattak az alapításának 100. évfordulóját idén ünneplő Bauhaus-mozgalom vizualitásából és szellemiségéből, hiszen annak pécsi születésű tagjain keresztül ( Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas, Stefán Henrik és Weininger Andor) az könnyedén szivárgott be a pécsi művészeti közeg szövetébe.
A zománc, tartós, időjárásálló tulajdonságai lehetővé tették a fiatal alkotók számára, hogy annak felületét és alakját, egy Victor Vasarely által is manifesztált demokratikusabb vizuális univerzum eszközévé tegyék, szabadtéri vagy köztéri bemutatásra, így összekötve a belső és külső tereket, a természetet és a várost, a rögzítettséget és a mozgást, az esztétikát és a tartalmat, végül pedig a művészetet és az életet.

A kiállítást megnyitja: Keserü Katalin

Kurátorok: Kopeczky Róna, Pócs Veronika

Bauhaus 100 - OSAS
2019. március 13. - május 26.

Idén a Bauhaus 100. évfordulója alkalmából a Vasarely múzeum is kiállítást rendez, ahol olyan művészek alkotásai kerülnek bemutatásra, akik a Bauhaus művészeti programját, eredményeit és oktatási módszereit jól ismerik, és tisztelegni kívánnak a Bauhaus nagy mesterei előtt.

A kiállítás megnyitója március 13-án 19 órakor lesz a Vasarely Múzeumban.

A kiállítás fő célja a megemlékezés és az elődök művészetének elismerése. További céljai között van pedig annak a felmérése, hogy a Bauhaus művészei által is képviselt konstruktív, konkrét, nem figuratív és nem ábrázoló kortárs magyar művészetben vannak-e olyan kevésbé ismeret, vagy új jelenségek, amelyek intenzívebb elemző-, értékelő, művészetelméleti és interpretációs tevékenységet igényelnek.
50 kiállító művész - festők, grafikusok, szobrászok és fényművészek, valamint más intermediális alkotók - munkáit mutatja be a kiállítás. Jelentős részük a Bauhaus művészeti eredményein nőtt fel, vagy szellemi örökségük részeként a saját művészetükbe integrálta annak főbb művészeti elveit.

A Bauhausról

Walter Gropius német építész Weimar-ban az 1920-as évek végére új divatot teremtett elegáns építészeti stílusával. Művészeti iskoláját Bauhaus-nak keresztelte el, ahol a képzőművészeti főiskola és az iparművészeti szakiskola sajátos ötvözetét kívánta megteremteni.

Iskolájával elébe kívánt menni annak a súlyos konfliktusnak, amit a tömegtermelés, a technikai racionalizálódás és a gazdasági szempontok emberi tényezők fölé emelkedése törvényszerűen okoz. A Bauhaus előtérbe helyezett konstruktívizmus, geometrikus formanyelv, amit Magyarországon hosszú évtizedeken át politikai ellenállási formaként és utópikus perspektívaként értékeltek. A nyugati világban viszont a gazdasági, társadalmi és kulturális felemelkedést szolgáló, a modern társadalom szükségleteit kielégítő, természetes mozgatóerővé vált. Az iskola gazdag utóéletének köszönhetően pedig a Bauhaus-módszer világszerte elterjedt.

Magyarországon a Bauhaus elterjedését segítette, hogy Moholy-Nagy László kapcsolatot teremtett a Kassák Lajos vezette magyar avantgárd művészet és a Bauhaus között. Magyarországon is alapítottak egy iskolát, Bortnyik László, a Bauhaus első hazai alkalmazója közreműködésével, amely tanítói, alkotó magyar művészei és növendékei meghatározó módon járultak a Bauhaus és így a XX. század formavilágához. A tanítványok közül a leghíresebb Victor Vasarely lett.

Kiállító művészek
Bernáth Dániel, Bernát András, Boros Tamás, Bortnyik Éva - Tubák Csaba és Ádám, Botos Péter, Bögi Dia, Bullás József, Csábi Ádám, Dobokay Máté, Erdélyi Gábor, Ernszt András, Ézsiás István, Forgó Árpád, Fusz Mátyás, Gaál Endre, Gaál Tamás, Gallov Péter, Gáspár György, Gergely Réka, Gilly Tamás, Hajdú László, Halmi-Horváth István, Hegyeshalmi László, Horváth Lóczy Judit, Imi Mora, Ingo Glass, Jarmeczky István, Jederán György, Kecskeméti Sándor, Keserü Károly, Kóródi Zsuzsanna,  Kristóf Gábor, Marafkó Bence, Matzon Ákos, Melkovics Tamás, Náfrádi Márta, Nagámi, Pézmann Andrea, Poroszlai Eszter, Rajcsók Attila, Robitz Anikó, Schmal Károly, Serényi Zsigmond, Szakál Éva, Saxon-Szász János, Szentesi Csaba, Szinyova Gergő, Takács Anett, Varga Bertalan, Varga György és Zalavári József.

Kurátorok: N. Mészáros Júlia és Prosek Zoltán művészettörténészek.
Megnyitó: 2019. március 13., 19 óra.
A kiállítás megtekinthető: 2019. május 26.


2019.03.13. - 2019.05.26.
2019.04.11.
2019.04.18.
2019.05.16.
2019.06.13.
Találatok száma: 5

Jagelló Business Hotel***

Jagelló Business Hotel***

A kitűnő elhelyezkedésű Jagelló Business Hotel a budai üzleti negyedben található, az M1-es és M7-es autópályák és a Budapest Congress és World Trade Center közelében. Budapest budai oldalán, a 12. kerületben zöld környezetben várja vendégeit budapesti üzleti hotelünk 24 modern szobával. A szobák ... Bővebben


Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben


Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és ... Bővebben


Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő ... Bővebben


Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Figyelmébe ajánljuk!

Vasarely Múzeum Budapest
Vasarely Múzeum Budapest
  • Budapest
  • III. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket