Múzeumpedagógiai foglalkozások a Debreceni Református Kollégium Múzeumában gyerekeknek

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Debreceni Református Kollégium Múzeumában gyerekeknek


A Debreceni Református Kollégium Múzeuma egész tanévben különböző témaköröket felölelő múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és múzeumi sétákkal várja az általános iskolás és középiskolai tanulókat. Múzeumi óráinkat, tematikus foglalkozásainkat fogyatékossággal élő gyermek és felnőtt csoportok is igénybe vehetik. A foglalkozásokra előzetesen be kell jelentkezni űrlap kitöltésével. Munkatársaink felveszik a kapcsolatot a jelentkezőkkel időpont egyeztetés céljából. Szükség esetén a múzeumpedagógiai foglalkozásokat követően terítés ellenében lehetőség van a gyermekek étkeztetésére is (hideg tízórai, uzsonna elfogyasztására) a teremben. A diákokat filmekkel, interaktív elemekkel, a modern technikát is kiaknázó kiállításokkal várjuk.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai foglalkozások, séták időtartama: 45-90 perc
Ára: iskolásoknak: 500 Ft/fő, óvodásoknak 100 Ft/fő, fogyatékkal élőknek: ingyenes   
Bejelentkezés, elérhetőség, a kért időpont előtt 2 héttel: B. Pinczés Orsolya, múzeumpedagógus vagy Erdélyi Enikő, múzeumpedagógus

Jeles napok – Ünnepeljünk együtt!
Szeretsz ünnepelni? Melyiket kedveled a legjobban? Születésnap, keresztelő, névnap, húsvét, pünkösd, karácsony?
Az említett világi és egyházi ünnepekhez kapcsolódva megismerkedünk az egyházi szimbólumokkal és kitekintünk a néprajzi vonatkozásokra is.
A foglalkozáshoz kézműves tevékenység kapcsolódik.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hittan, technika és életvitel, rajz és vizuális nevelés
Korosztály: 5–12 év

A templom világa
Jártál-e már templomban? Gyere el és fedezd fel velünk! Miért mezítlábas egy templom? Miért lett a kakas és a pelikán református jelkép? Vajon hogyan készültek a templomi mennyezet festett kazettái? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ játéklap segítségével.
Kézműves tevékenység: fatábla festése
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 5–14 év

Régimódi oskola
Az izgalmas időutazáson megtudhatod hogyan zajlott a tanítás egy 19. századi népiskolában. Voltak-e szabályok? A foglalkozáson korabeli tankönyveket lapozgatva a régi iskola egy tanítási napját elevenítjük fel.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, technika és életvitel
Korosztály: 5–14 év

„Kossuth Lajos Debrecenből elindult ”
1848/49 időszaka jelentős eseménye Debrecen történelmének. Az interaktív foglalkozáson részesei lehetnek a gyerekek a nemzetőrsereg megalakulásának, feltűzhetik a verespántlikát, letehetik az esküt, és az Oratóriumban megfogalmazhatják a saját Függetlenségi Nyilatkozatukat.
Kézműves tevékenység: nemzetőr-süveg készítése
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 5–14 év

Erdélyi fejedelmek és Debrecen
A reformáció korát kutatjuk, amikor Debrecen a legnépesebb, leggazdagabb magyarországi településsé vált. Utána járunk, hogyan és miért támogatták az erdélyi fejedelmek Debrecent és református egyházat; kiderítjük ki volt a bibliás fejedelem, miért hívták a Magyarok Mózesének Bocskai István erdélyi fejedelmet; megismerkedünk a Szent András templom történetével, a Rákóczi haranggal.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 10–18 év

Eltűnt mesterségek nyomában
Mintalapok és múzeumi tárgyak segítségével fedezzük fel a debreceni fazekas, asztalos, szabó céhek világát, belekukkantunk az ötvösök céhládájába, kiderítjük, hogy vajon mi volt a szegények ezüstje.
A foglalkozást játéklapok és kézműves tevékenység egészíti ki.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret, történelem, technika és életvitel
Korosztály: 5–14 év

Állati természettár
Szeretnél természetkutató lenni? Láttad-e már Magyarország legszínesebb madarát vagy a hiúzt élőhelyétől, a sztyeppétől távol? A foglalkozáson Kovács János múzeumigazgató természetrajzi munkásságával ismerkedünk meg. Ha kíváncsi vagy arra, hogyan gyűjtötte és preparálta a különleges állatokat, akkor gyere el foglalkozásunkra!
Kézműves tevékenység: papírmadár készítése
Kapcsolódó tantárgyak: természetismeret, hon- és népismeret, technika és életvitel, biológia, földrajz
Korosztály: 5–14 év

Ásványtár
A Református Kollégium Múzeuma ásványgyűjteménye nagy részét Szőnyi Pálnak köszönheti. Hogyan képződnek az ásványok? Milyen ásvány lehet a bolondok aranya, és a Mária üveg? UV fényben világító ásványokat tanulmányozunk, mikroszkóp alatt megjelenésüket vizsgáljuk, miközben kiderítjük, hol és hogyan érdemes ásványokat, kőzeteket gyűjteni.
Kézműves tevékenység: ásványfejtő játék, ásványkarkötő és/vagy amulett készítése
Kapcsolódó tantárgyak: természetismeret, biológia, földrajz
Korosztály: 5–14 év

Hatvani, az ördöngös professzor
Sok tárgyat tanított a híres teológus tanár, Hatvani István. Nevéhez fűződik a fizikai szertár megalapítása. A legenda szerint birtokában volt a MÁGYIKA, a varázskönyv, mely segítségével nagy ereje támadt a természet felett. A foglalkozáson megismerkedünk Hatvani professzor fizikai eszközeivel és kiderítjük, hogy miért is nevezték ördöngösnek.
Kézműves tevékenység: kicsiknek varázskönyv készítése, nagyoknak kísérleti eszköz tervezése
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika és életvitel, fizika, kémia
Korosztály: 7–14 év

Csokonai Vitéz Mihály és Debrecen
A debreceni Csokonai-kultusz legfontosabb emlékhelyén több foglalkozás szerveződik a „vígkedvű poéta” alakja köré. A kisebbek a néphagyomány garabonciását, a felső tagozatosok és a középiskolások pedig a szépművészeti alkotások, irodalmi szövegek és diáklegendák nyomán formálódó „Csokonai-portré”-t ismerhetik meg.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret
Korosztály: 8–18 év

Arany-emlékek a Debreceni Református Kollégiumban
Arany János csak rövid ideig – 1833 és 1836 között – volt a Kollégium diákja. A debreceni esztendők irodalmi emlékei alapján összeállított – a „Bagolyvár titkai” és a „Bolond Istók ládája” című – foglalkozásokon a 18–19. századi diákélet két jellemző aspektusát: a szabályozott, falak közé
zárt rendet és az utazás motívumát elevenítjük meg.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret
Korosztály: 10–18 év

Légy jó mindhalálig!
Móricz Zsigmond ismert regénye elevenedik meg a Debreceni Református Kollégium falai között. A kisdiákok fölfedezhetik Debrecen több évszázados történelmi iskoláját, beülhetnek a régi iskola padjaiba, pakkot kapnak Nyilas Misiként, és ahogy Móricz írja: „az isten tudja csak, mi fog történni” még…
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, technika és életvitel
Korosztály: 10–18 év

Ady Endre Debrecenben
Ady Endre 1896-ban joghallgatóként kezdi debreceni pályafutását, ám hamar felfedezi az írás lehetőségét, s benne saját magát, írói talentumát. Az órán az újságíró Adyval, érdekes életmódjával, titkos szerelmével ismerkedhetnek meg a diákok.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon-és népismeret
Korosztály: 14–18 év

Jókai Mór és a Debreceni Református Kollégium
Mikor érkezett Jókai Mór első ízben Debrecenbe? Hol lakott? Kikkel ápolt később is baráti kapcsolatot? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben Jókai-írások megkapó részleteivel árnyaljuk a korabeli Debrecen képét.
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, hon- és népismeret
Korosztály: 14–18 év

Fazekas Mihály és a magyar füvészettudomány
„Minden embernek szüksége van arra, hogy a saját nyelvén nevezze meg a növényeket!” – így gondolhatta Fazekas Mihály is, amikor a Füvészkönyvet állította össze. A foglalkozáson növényeket rendszerezünk és azonosítunk.
Kézműves tevékenység: herbáriumi lap készítése
Kapcsolódó tantárgyak: magyar nyelv és irodalom, természetismeret, technika és életvitel, biológia, földrajz
Korosztály: 7–18 év

  • Múzeumi séták minden korosztály számára

A szabadságharc emlékhelyei
A nyakravaló pör szálait boncolgatva Petőfi nyomába eredünk, felkeressük többek között Vörösmarty szállását, s több 1848/49 kapcsán híressé vált belvárosi épületet.

Debreceni Füvészséta
Hogyan kapcsolódik Fazekas kertje az egykori kollégiumi Füvészkerthez? Maradtak-e ábrázolások a diákok kedvenc pihenőhelyéről?

„Elszabadult biciklik – avagy guruljunk a Nagyerdőig!”
Hogyan kapcsolódik Fazekas kertje az egykori kollégiumi Füvészkerthez? Maradtak-e ábrázolások a diákok kedvenc pihenőhelyéről? Csokonai gyakran vitte tanítványait a Nagyerdőre. Az apostolok lova helyett drótszamárra pattanva alkalmunk lesz arra, hogy szabad lélekkel és kíváncsian szóra bírjuk a Medgyessy-sétány emlékszobrait. Biciklizni tudó irodalomkedvelőket várunk a programra, kerékpárjukkal együtt!

Ady Endre nyomában
Az irodalmi séta Ady Endre ismert lakóhelyeihez, kedvelt és jó emlékű szórakozó helyeihez invitálja a látogatókat.

Csokonai Vitéz Mihály és Debrecen
Belvárosi sétánk a debreceni Csokonai-kultusz legfontosabb emlékhelyéről, a Debreceni Református Kollégiumból indul. Séta közben felidézzük a „vígkedvű poéta” alakját, a néphagyomány garabonciását, valamint szépművészeti alkotások, irodalmi szövegek és diáklegendák segítségével „megrajzoljuk” Csokonai portréját.

Múzeumi óráinkat, tematikus foglalkozásainkat fogyatékossággal élő gyermek és felnőtt csoportok is igénybe vehetik.  

További ajánlataink

2020.07.15. 10:00 Irodalmi séta Debrecen 2020. Belvárosi irodalmi séták Debrecenben
2020.07.15. 10:00 Debreceni Református Kollégium Múzeum programok 2020
Debreceni Füvészséta
2020.07.17. 15:00 Irodalmi séta Debrecen 2020. Belvárosi irodalmi séták Debrecenben
2020.07.17. 15:00 Debreceni Református Kollégium Múzeum programok 2020
Debreceni Füvészséta
2020.07.22. 10:00 Irodalmi séta Debrecen 2020. Belvárosi irodalmi séták Debrecenben
2020.07.22. 10:00 Debreceni Református Kollégium Múzeum programok 2020
Móricz emlékséta
2020.07.24. 15:00 Irodalmi séta Debrecen 2020. Belvárosi irodalmi séták Debrecenben
2020.07.24. 15:00 Debreceni Református Kollégium Múzeum programok 2020
Móricz emlékséta
2020.07.29. 10:00 Debreceni Református Kollégium Múzeum programok 2020
Ady Endre nyomában
2020.07.29. 10:00 Irodalmi séta Debrecen 2020. Belvárosi irodalmi séták Debrecenben
2020.07.31. 15:00 Debreceni Református Kollégium Múzeum programok 2020
Ady Endre nyomában
2020.07.31. 15:00 Irodalmi séta Debrecen 2020. Belvárosi irodalmi séták Debrecenben
2020.08.03. - 2020.08.07. Debreceni Református Kollégium Múzeum programok 2020
Nyári Napközis Tábor
2020.08.03. - 2020.08.07. Szabó Magda Emlékház program 2020 Debrecen
Nyári Napközis Tábor
2020.08.03. - 2020.08.07. Nyári tábor Debrecen 2020. A Református Kollégium Múzeumban és a Szabó Magda Emlékház tábora
2020.08.14. Debreceni Református Kollégium Múzeum programok 2020
Nagyerdei biciklis túra
2020.08.14. Irodalmi séta Debrecen 2020. Belvárosi irodalmi séták Debrecenben
2020.01.01. - 2020.12.31. Tárlatvezetés, idegenvezetés Debrecenben, a Református Kollégium Múzeumában csoportoknak
2020.01.01. - 2020.12.31. Debreceni Református Kollégium Múzeuma állandó kiállítás látogatás
Találatok száma: 2

Hotel Lycium****

Hotel Lycium****

A Hotel Lycium**** Debrecen igazi belvárosi szálloda, amely a Kölcsey Központ épületegyüttesében található Debrecen főtere és a Református Nagytemplom szomszédságában. A város kiemelt múzeumai, a főtéri korzó, a hangulatos belvárosi teraszok szállodánktól karnyújtásnyira helyezkednek el. Bővebben

Kiemelt partner

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****. Debrecentől alig 6 kilométerre, vadregényes fenyőerdő közepén, festői szépségű természeti környezetben fekszik. A club hotel és annak környezete a passzív és az aktív pihenésre egyaránt alkalmas. A város zajától távol, mégis a látnivalóktól és a színes programoktól alig ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Az Erdőspuszta Club Hotel**** 100 férőhelyes a`la carte Fenyves Vendéglőjének étlapján elsősorban a hagyományos, magyaros ízek dominálnak, de a kínálatban szép számban megtalálhatóak az európai konyha remekei is. A palettánkon szereplő ételeket az esetek túlnyomó többségében a szálloda tanyáján ... Bővebben

Asztalfoglalás
Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Debrecen TOP szállás