Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.
Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.
Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ programok 2018 Ajka

Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ programok Ajkán.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Programok 2018

  • Felnőtteknek kreatívan

Részvételi díj: 1.000 Ft/fő/alkalom.

További időpontok:

Február 28. 16.00 óra ékszerszett készítése (nyaklánc, karkötő). Hozzávalók: kúpos fogó, laposfogó. 


  • Nyugdíjas szabadegyetem 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a nyugdíjas szabadegyetem tavaszi sorozatára a művelődési központ színháztermébe:

További időpontok:

Február 26. 15.00 óra Dr. Fazekas Magdolna: Mi legyen a házipatikában?

Március 12.15.00 óra Dr.Prikkel Jolán: Az időskor lélektana


  • Fotós tanfolyam

Tisztelt érdeklődök, fotós barátok!

Az Ajkai Fotóklub fotós tanfolyamot indít 2018.02.16-án, 18 órai kezdéssel a NL. Városi Könyvtár és Szabadidőközpont József A. utcai épületében. (Fekete- Vörösmarty iskola patak felőli bejárat)
A tanfolyam célja:
A hétköznapjaink mindennapos kellékévé váltak a fotózásra kiválóan alkalmas technikák. Közösségi oldalak, megosztó portálok elképzelhetetlenek fotók nélkül. Szeretnék segíteni, hogy tudatosan és igényesen tudják kihasználni az adott lehetőségeiket és örömükre váljon ez a hasznos időtöltés. Nem fotóművészeket szeretnénk képezni, de ha valaki a tanfolyam után késztetést érez az igényesebb fotózásra, szívesen látjuk az Ajki Fotóklub tagjainak sorában.

A tanfolyam helye az Ajka Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ József A. utcai épülete. Ez a régi 4.sz iskola épülete, a Fekete- Vörösmarty iskola patak felöli kapuján megközelíthető.
A tanfolyam díja 5.000 Ft/ fő (6 alkalom)!

A díjat az első előadás előtt személyesen vagy az Ajkai Fotóklub számlájára történő utalással lehet teljesíteni.

Korhatár nincs, de minimális számítástechnikai ismeretek megléte elengedhetetlen, hisz a digitális fotós technika is erre épül.
A tanfolyam 6 előadásból fog állni. Négy előadás kizárólag szakmai témájú lesz, egy alkalomra az eddigiekhez hasonlóan egy közös, gyakorlati oktatás jellegű fotós kirándulást tervezünk a közelben.
A tanfolyamokat hetenként tartjuk, pénteki napokon, 18-órakor a fenti helyen. A tanfolyam alkalmanként 1½ -2 óráig fog tartani.
A tanfolyam időpontjai:

2018. február 16. 18 óra
2018. február 23. 18 óra
2018. március 02. 18 óra
2018. március 09. 18 óra
2018 .március 16.13 órától szabadtéri fotózás
2018. március 23-án 18 órakor Forrássy Csaba természet fotós, sok fotós díj elismert tulajdonosa tart számunkra előadást.

A tanfolyamsorozat bármely előadásának során nem tudományos igényű szakmai ismeretek hangzanak el, sokkal inkább alapismeretek, tanácsok gyűjteménye, melyek jó alapot adhatnak annak, aki a témával komolyabban szeretne foglalkozni. Minden alkalommal rengeteg kivetített fotó elemzésén keresztül térünk ki az adott fotó elkészítésének technikai megoldására, és ezek alkalmával ismerhetik meg a hallgatók a fényképezés technikai alapismereteit, szakszavaik jelentését. Az előadások címei szinte csak irányadóak, hisz egy adott fotó kapcsán megkerülhetetlen, hogy ne „ugorjunk” egy másik témára. A hallgatók hozhatják magukkal a fényképezőgépeiket és a bemutatott technikai megoldásokhoz történő beállítási lehetőségeket segítünk saját gépükön megvalósítani.
A tanfolyamon bemutatjuk a leggyakrabban használt fényképezőgép típusokat és a legújabb technikákat, és az azokban rejlő lehetőségeket, ill. korlátokat. Az előadás során bármikor kérdést intézhetnek a hallgatók az előadóhoz.

Az első adás címe: A tanfolyam indítása. A kompozíció és a kapcsolódó fényképészeti alapismeretek. A képalkotás, képszerkesztés lehetőségeinek bemutatása
Előadó: Tihanyi György


2018. február 22. 17:00
Tilhof Endre: Ajka város általános lexikona című kötetének bemutatója

A kötet mintegy 600 oldalon mutatja be városunk és volt községeink múltját és jelenét.
A szerzővel Somfai Balázs lektor beszélget.

2018. február 24. 18:00
Ajka Városi Bányász Fúvószenekar télbúcsúztató koncertje

2018. február 27. 17:00
Zarándokúton a Nyugat-Tibeti kolostoroktól Dardzsilingig Kőrösi Csoma Sándor nyomában

Dr. Flórián Csaba előadása
Helyszín: Városi Múzeum

2018. március 1-3.
Bérletes színházi előadás - Magyar Zenés Színház: A cigánybáró -operett

Március 1. 19.00 Bródy bérlet
Március 2. Tamási bérlet
Március 3. Nagy László bérlet

Barinkay Sándor a száműzetéséből visszatérve cigányokat talál a birtokán, közülük Czipra mesés gazdagságot és gyönyörű feleséget jósol neki. A szomszédságában élő Zsupán sertéskereskedő Barinkaynak szánja a lányát, Arsenát, aki titokban Ottocárba szerelmes, ezért kikosarazza Barinkayt. Kiköti, hogy legalább egy bárói rangot szerezzen, ha el akarja nyerni a kezét.

Barinkayt a cigányok vajdának választják. Az immár cigánybáró Barinkay és a gyönyörű cigánylány, Saffi hamarosan szerelmesek lesznek egymásba, és rengeteg kincset találnak a férfi birtokán. Barinkay fölajánlja kincseit a magyar huszároknak, ám miközben cigányosan megkötött házasságát érvénytelenítik, megtudja, hogy Saffi nem más, mint az utolsó pasa lánya, akinek hercegnői rangja van. Barinkay alacsony származása miatt büszkeségből elhagyja Saffit és beáll a seregbe.

Bécsbe érkeznek a győztes magyarok, akiket a császárné elhalmoz kitüntetésekkel. Zsupán hozzáadhatja a lányát a szegény Ottocárhoz, mert a fiú megtalálja rég eltűnt apját, gróf Carnerot. Barinkay hősies tetteiért bárói rangot kap, valamint a birtokán talált kincsek egy részét is. Saffi hűségesen várt rá, a fiatalok boldogan térnek vissza Magyarországra…

2018. március 8. 
Fölszállott a páva gálaműsor

14:30 Gyermekeknek - ingyenes
19:00 Felnőtteknek - Belépő: 1.000 Ft

2018. március 9. 18:00
Nőnapi Operett Gála

Ha egy fergeteges több mint 2 órás Nőnapi Operett Gálát szeretne megtekinteni...
Ha neves művészek előadására kíváncsi...

A népszerű sztárok közül fellép Fonyó Barbara  magyar énekesnő (koloratúrszoprán), színésznő , kinek partnereként hallható lesz Berkes János operaénekes, érdemes művész is.

Fellép Teremi Trixi színésznő, remek tánc- és énektudású színművésznő, szubrett. Ez idáig legfiatalabbként díjazott Bársony Rózsi-gyűrűs előadó Magyarországon.

Láthatjuk majd Birinyi Mónikát, az Orfeum Vándorszínpad szubrettjét, aki bájával és csodás hangjával ellágyítja a közönség szívét.

Színpadra lép Bálint Csaba, aki magával ragadó tenorjával, vitathatatlan átéléssel kompenzál a női nemnek. Ö az, aki nemcsak aktív szereplője, hanem egyben az Orfeum Vándorszínpad megálmodója, 2008 óta alapítója a Magyarországon és külföldön is méltán elismert társulatnak.

2018. március 14. 19:00
Nyitott Akadémia: Dr. Buda László "Önszeretet, önelfogadás, öngyógyítás" című előadása

2018. március 24. 15.00 és 19.00
RAY COONEY: A MINISZTER FÉLRELÉP - bohózat

A nagy sikerű A MINISZTER FÉLRELÉP című film újra színpadon kizárólagosan a Bánfalvy Stúdió produkciójában!

Richard Willey, a kormány egyik sikeres, fiatal minisztere gáláns kalandra készül az ellenzéki frakció titkárnőjével (Jane) egy patinás hotelben. Az este azonban nem kezdődik a legjobban, hiszen a szobába belépve, azonnal találnak egy ”hullát” az ablakban. Richard végül segítségül hívja parlamenti titkárát, Geroge Pidgen-t, így már hárman próbálják megoldani ezt a rendkívüli helyzetet. Nincs könnyű dolguk, hiszen a szálloda igazgatója és főpincére mindig a legrosszabb pillanatban zavarja meg őket, míg Richard felesége, George édesanyjának ápolónője, valamint a fiatal szerető féltékeny férje csak tovább bonyolítja az amúgy is kínos szituációt. Ráadásul az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket!

Szereposztás:

Richard Willey (jó fellépésű, sikeres, fiatal miniszter) – GESZTESI KÁROLY
A menedzser (a hotel kemény kezű igazgatója) – HARMATH IMRE
A főpincér (hiú és ravasz, vén szolga) – SCHLANGER ANDRÁS/URMAI GÁBOR
Jane Worthington (vonzó, de szeleburdi ifjú hölgy) – KISS RAMÓNA/BUGÁR ANNA
A hulla (jellegzetességek nélküli, középkorú férfi) – URMAI GÁBOR/PINTÉR GÁBOR
George Pigden (tisztességes férfi, bár igen ideges) – BELEZNAY ENDRE
Ronnie (egy dühös fiatalember) – SZÁRAZ DÉNES
Pamela (finom, vonzó, ötvenéves hölgy) – BÁNFALVY ÁGNES
Ápolónő (parancsoló, de vonzó, negyvenéves asszony) – GREGOR BERNADETT/VANYA TÍMEA

2018. április 9. 19:00
Kovács András Péter - KAP önálló estje "Vihar a biliben" címmel

Interneten már kaphatók a jegyek 3100 Ft-ért, a Nagy László VKSzK-ban pedig febr. 12-től lesznek.

2018. április 20., 17:00
Géczi János - Likó Marcell - Vad Fruttik: A BUNKERRAJZOLÓ

Rendező: Vándorfi László

Színpadra alkalmazta: Vándorfi László, Molnár Ervin, Lenchés Márton

Kortárs ősbemutatóra készülünk a Vad Fruttik zenekar frontemberéről, Likó Marcellről megjelent azonos című könyv színpadra állításával. A rendszerváltás óta elmúlt negyedszázad „terméke” az a nemzedék, mely Likó Marcell vallomásában és a Vad Fruttik dalaiban szólal meg. Géczi János József Attila-díjas író mesterien szerkesztett könyvében a sorok között az író korosztálya is véleményt formál, így a keserűség, a megrendülés, az önirónia, a humor, a kétségbeesés, a feloldozás valódi dráma lehetőségét hordozzák, melyet tovább fokoznak a Vad Fruttik együttes közismert dalai. A szétesett családok, közösségek, a drog, az alkohol, a nihil poklán túl is van lehetőség. „Valahogy sokkal könnyebb, hogyha ki merem mondani, hogy nehéz.” – szól az üzenet. A hol felkavaró, hol humoros kortárs szöveget a tánc, az ének és a képzőművészet együttműködése teszi élménnyé.

Szereplők:
LM: Kékesi Gábor
L: Szelle Dávid
M: Szente Árpád Csaba
Író: Krámer György
Anya: Pap Lívia
Apa: Keresztesi László
Nagymama – Taligáné: Kovács Ágnes Magdolna
Leopold – Lajosa – Pali bácsi: Koscsisák András
Nyuszó – Azsófi – Onyuta Judit: Niabe Doriane
Cöcke: Molnár Ervin
Mambó: Punk Péter
Pika: Lenchés Márton
Berci: Farkas-Csányi Attila
Kati baba – Bolond Kati: Nemcsók Nóra
WC-s néni – Kati tanárnő – Karola néni: Oravecz Edit
Tanyi – Bedecus: Vári Bertalan
Szinkópa tanár úr/nő: Rossa László/Győrfi Judit
Nárcisz – Imola – Fancsi: Kárpáti Barbara
Zsuzsi – Lajosáné – Molnár néni – Brucknerné: Egri Zsófia
Jutka: Iker Bianka
Szandi: Vincze Szandra
Tündi: Makula Mónika
A Nagy testvérek: Ruff Roland/ Zayzon Csaba, Schäfer Benedek, Csiszár Martin, Kiss Máté

Díszlettervező: Khell Csörsz
Jelmeztervező: Justin Júlia
Koreográfus: Krámer György és Vári Bertalan
Rendező munkatársa: Lenchés Márton


2018.02.22. Reformáció 500 - Jézus a reformációban és a művészetben előadássorozat - Milyen az Isten, milyen az ember?
2018.02.22. Tilhof Endre: Ajka város általános lexikona című kötetének bemutatója
2018.02.23. Ajka Városi Bányász Fúvószenekar Tavaszköszöntő koncertjének nyilvános főpróbája
2018.02.23. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.02.24. Farsangi koncert - Az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar télbúcsúztató koncertje
2018.02.26. Nyugdíjas Szabadegyetem - Dorner Lászlóné: Az időskori mozgásszervi problémák
2018.02.27. Kőrösi Csoma Sándor nyomában - Dr. Flórián Csaba előadása
2018.02.28. Felnőtteknek kreatívan - ékszerszett készítése
2018.03.01. - 2018.03.03. Bérletes színházi előadás - Magyar Zenés Színház: A cigánybáró -operett
2018.03.08. Reformáció 500 - Jézus a reformációban és a művészetben előadássorozat - Szenvedés, halál, megváltás
2018.03.08. Fölszállott a páva gálaműsor
2018.03.09. Nőnapi Operett Gála
2018.03.12. Nyugdíjas Szabadegyetem - Dr.Prikkel Jolán: Az időskor lélektana
2018.03.14. Dr. Buda László `Önszeretet, önelfogadás, öngyógyítás` című előadása
2018.03.22. Reformáció 500 - Jézus a reformációban és a művészetben előadássorozat - Ki választott vagy kiválasztott?
2018.03.23. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.03.24. RAY COONEY: A MINISZTER FÉLRELÉP - bohózat
2018.04.05. Reformáció 500 - Jézus a reformációban és a művészetben előadássorozat - Reformáció a férfi és a nő kapcsolatában
2018.04.09. Kovács András Péter - KAP önálló estje `Vihar a biliben` címmel
2018.04.20. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.04.20. Géczi János - Likó Marcell - Vad Fruttik: A BUNKERRAJZOLÓ
2018.05.25. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.06.01. `Életem a Marson` - rajzpályázat általános iskolásoknak - nevezési határidő
2018.06.22. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.07.20. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.07.27. `Életem a Marson` - rajzpályázat általános iskolásoknak - eredményhirdetés
2018.08.17. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.09.14. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.10.12. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.11.16. Csillagászati Klub foglalkozása
2018.12.21. Csillagászati Klub foglalkozása
Kapcsolódó időpontok

2018.02.22. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Reformáció 500 - Jézus a reformációban és a művészetben előadássorozat - Milyen az Isten, milyen az ember?
2018.02.22. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Tilhof Endre: Ajka város általános lexikona című kötetének bemutatója
2018.02.23. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.02.23. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Ajka Városi Bányász Fúvószenekar Tavaszköszöntő koncertjének nyilvános főpróbája
2018.02.24. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Farsangi koncert - Az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar télbúcsúztató koncertje
2018.02.26. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Nyugdíjas Szabadegyetem - Dorner Lászlóné: Az időskori mozgásszervi problémák
2018.02.27. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Kőrösi Csoma Sándor nyomában - Dr. Flórián Csaba előadása
2018.02.28. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Felnőtteknek kreatívan - ékszerszett készítése
2018.03.01. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Bérletes színházi előadás - Magyar Zenés Színház: A cigánybáró -operett - Bródy bérlet
2018.03.01. - 2018.03.03. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Bérletes színházi előadás - Veszprémi Petőfi Színház: Bob herceg - operett
2018.03.02. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Bérletes színházi előadás - Magyar Zenés Színház: A cigánybáró -operett - Tamási bérlet
2018.03.03. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Bérletes színházi előadás - Magyar Zenés Színház: A cigánybáró -operett - Nagy László bérlet
2018.03.08. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Fölszállott a páva gálaműsor
2018.03.08. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Reformáció 500 - Jézus a reformációban és a művészetben előadássorozat - Szenvedés, halál, megváltás
2018.03.09. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Nőnapi Operett Gála
2018.03.12. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Nyugdíjas Szabadegyetem - Dr.Prikkel Jolán: Az időskor lélektana
2018.03.14. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Dr. Buda László Ajkán! - Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás
2018.03.22. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Reformáció 500 - Jézus a reformációban és a művészetben előadássorozat - Ki választott vagy kiválasztott?
2018.03.23. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.03.24. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
RAY COONEY: A MINISZTER FÉLRELÉP - bohózat
2018.04.05. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Reformáció 500 - Jézus a reformációban és a művészetben előadássorozat - Reformáció a férfi és a nő kapcsolatában
2018.04.08. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
IV. Ajkai Duatlon
2018.04.09. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Kovács András Péter - KAP önálló estje `Vihar a biliben` címmel
2018.04.09. 19:00 Dumaszínház Ajkán a Nagy László Városi Könyvtárban 2018. Online jegyvásárlás
2018.04.20. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.04.20. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Géczi János - Likó Marcell - Vad Fruttik: A BUNKERRAJZOLÓ
2018.05.14. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Dr. Vekerdy Tamás Ajkán! Jól értem a gyerekemet?
2018.05.25. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.06.01. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
`Életem a Marson` - rajzpályázat általános iskolásoknak - nevezési határidő
2018.06.22. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.07.20. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.07.27. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
`Életem a Marson` - rajzpályázat általános iskolásoknak - eredményhirdetés
2018.08.17. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.09.14. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.10.12. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.11.16. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
2018.12.21. Ajkai programok 2018. Események, fesztiválok, rendezvények
Csillagászati Klub foglalkozása
KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ programok 2018 Ajka