Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Decemberi nyereményjáték
Decemberi nyereményjáték

Nagykörű Cseresznyevásár 2018


Alighanem csak egy település van kis hazánkban, melynek még a címerében is ott díszeleg a cseresznye. Nagykörű, ez a Tisza-parti lankákon álló falu egyenesen a Magyarország Cseresznyéskertje címmel büszkélkedhet, s a nagykörűi cseresznye védett márkanév. Az itt termő gyümölcs ízét évtizedek óta ismerik egész Európában. Ez a derűs nyugalmat sugárzó falu most igazi fergeteges programra várja a cseresznyét, a jó ételeket-italokat, a hagyományokat és a szép tájat kedvelőket.

Nagykörű Cseresznyevásár 2018

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Cseresznyevásár az ország cseresznyéskertjében

A cseresznye, Nagykörű „piros aranya”, a gyümölcsök királynéja. Értékét emeli színe, alakja, zamata, nagysága. Piros az élet színe.

Nagykörűben a cseresznye a vendégszeretet jelképe. Zamata: egyedülálló, ezért vált országos hírűvé. Mérete: akár 40 mm is lehet. Nagykörű az ország cseresznyéskertje elnevezést is kapta, itt már 150 éve valamennyi családnak köze van a cseresznyéhez, cseresznyeszedéshez.

A rendezvény egyik célja, hogy a termelők eladják a frissen szedett gyümölcsöt, hiszen a cseresznye frissen a legjobb.

A vevők helybe jönnek azzal a céllal, hogy közvetlenül a termelőktől vásároljanak, és áralku után vásárolnak. A vásár másik célja, hogy bemutassuk a cseresznye ezer arcát.

A cseresznye megjelenik feldolgozott formában: befőtt, lekvár, pálinka, fagylalt, cseresznyés sütemények, és ételek formájában, amit megkóstolhatnak és megvásárolhatnak a látogatók. A kirakodóvásár lehetőséget ad a többi helyi termék bemutatkozására is.

A gasztronómia iránt érdeklődők tiszai halászlevet, birkapörköltet, grill ételeket és sokféle cseresznyés süteményt kóstolhatnak.

Az egész napos forgatagban, vidám játékokban is részt vehetnek az idelátogatók. Ekkor kerül sor a legszebb kert, legnagyobb szemű cseresznye, legjobb cseresznyésgazda elismerő oklevelek átadása is.

A vásárt utcabállal zárjuk.

Mindenkit várunk szeretettel!

A NAGYKÖRŰI CSERESZNYE TÖRTÉNETE

A cseresznye számára oly kedvező talaj és éghajlati feltételek már a középkorban is megvoltak a Körűi medencében. Nagy valószínűséggel állíthatjuk tehát, hogy vegyesházi királyaink idején a Monostor és a falu lakói több gyümölcsfajtával együtt termesztettek és fogyasztottak cseresznyét is.

A török uralom alatt a rendszeres, nagy, közösségi munkát igénylő ártéri gazdálkodás sok hiányt szenvedett. Nem tudták maradéktalanul elvégezni a medencébe ki-be áramló víz útjának karbantartását, így sok terület feliszapolódott. Növények termőhelyei váltak alkalmatlanná a további termelésre. A hosszú kényszer – távollét alatt megfogyatkozott a falu lakossága; elnéptelenedett, elpusztult a Monostor is.

A XVII. sz. 90-es évtizedének elején a visszatért lakosság, néhány jobbágygazda – folytatta elődei tevékenységét helyreállították az ártéri gazdálkodás kulcsfontosságú helyeit a fokokat, az átfolyókat, és folytatták a foki gazdálkodást.

1751-ben Orczy Lőrinc “szőllő földet” adományozott a kürüi gazdáknak szőlő és gyümölcs telepítésre. Ezeket a földeket a Körűi medence terméketlen homokhátain mérték ki. . Az adományozás feltételei között szerepelt a kertek körül kerítése, és jó karban tartása. Zártak lettek a gyümölcsöskertek. Megjelent tehát Kürüben a kerti szőlő és gyümölcstermesztés!

A XIX. sz.-ra a jobbágygazdák közül mintegy 35-40 telkes gazda homoki kerttulajdonos is volt. Kertjeikben a gyümölcsfák sorában ott volt a cseresznyefa is, amelyet az ártéri termőhelyről hoztak át a gazdák.

1845-ben született Petrovay György – Petrovay László földbirtokos fia, aki 1870-ben – örökölt birtokán gyümölcsöst és faiskolát létesített. A 25 éves fiatalember tanulmányait hagyta abba, és vetette magát a gyümölcstermesztő kertészet tudományának és gyakorlatának a megismerésébe. Környezetében – a Körűi medencében ekkor már sok szépen fejlett gyümölcskert volt. Az Orczy-féle adományozás óta 120 év telt el, és természetesen az apai birtokon is ott voltak a gyümölcsfák. De ő tudományosan tervezett kertet épített és gondozott! Tapasztalatait feljegyezte, összehasonlító elemzést és nemesítő munkát is végzett. A 25 holdas kert szépen fejlődött, s termékeivel hamarosan jelentkezett a piacon. Életképes csemetéket, termékeny oltóanyagot szállított megrendelőinek. Nevét a történelmi Magyarország szerte kezdték megismerni. Törekvése az volt, hogy a Magyarországon akkor fellelhető minden fajta megtalálható legyen kertjében.

Petrovay György a körüi határban lévő minden bogyós és csonthéjas gyümölcsöt begyűjtött. Ezek között ott voltak a Nagy Kürüi névvel nevezett fajták is. Az 1880-as években készült az a fa-leltár, amelyben 65 cseresznye fajta között egy Nagy Kürüi korai és egy Nagy Kürüi ropogós is szerepel (!) – megjelölve származásuk, a szaporítóanyag beszerzési helye is.

Természetesen ennél sokkal több kertben termesztettek cseresznyét, de ezek a fajták nevükben még az ártéri termőhelyről való származásukat hordják! Ezek a fajták itt termettek csak, és itt lettek “anyakönyvezve” Petrovay György által.

Az 1870-ben telepített Petrovay kertben ott van már a Germesdorfi óriás fajta is, amely a mai napig tartó karrierjét befutotta. Az európai hírűvé vált nagykörüi ropogós cseresznye tehát a XIX. sz. harmadik harmadában létesített kerttel “egyidős”. A “mintakertészetben” – ez Katona Zsigmond jelzője, amelyet az Ellenőr c. lapban írt le – a későbbi “sztár” – a Germesdorfi még csak egy a 65 fajta között. De éppen az összehasonlító elemzés során tűnt ki, hogy milyen szépen díszlik a számára kedvező körülmények között, és hogy milyen különleges zamatúvá fejlődik a táj mikroklímájának hatására. Ez Petrovay György érdeme!

A kertészet kisugárzott. A gazdák saját kertjeikben igyekeztek megvalósítani a látottakat. Az eddigi gyümölcstermesztő kertészkedés a gazdaemberek szakmájává vált. A szakember utánpótlás a Petrovay kertben tanult úgy, hogy ott napszámosként dolgozott. Másrészt az iskoláskorúak körében is elkezdődött a “kertészeti oktatás”.

A kis parcellák árutermelése jelentős lett. A család szükségletét meghaladó mennyiséget eladták. A piacképes áru értékesítése a családok jelentős bevételi forrásává vált, amelyre volt is kereslet a jászsági és a tiszántúli településeken.

A megtermelt, jó minőségű áru szaporodott, a piac szélesedett, a körüi germesdorfi hírneve nőtt. A század harmincas évtizede volt a legvirágzóbb időszak. A körüi ropogós cseresznye az exportálás révén európai hírűvé vált!

Találatok száma: 7

Balneum Apartmanházak

Balneum Apartmanházak

A vízparti, cölöpökre épített apartmanházakban kétszintes lakosztályok találhatók 84 m2 alapterületen. A két duplaágyas hálószobából és egy pótágyazható nappaliból álló lakosztályban terasz, telefon, szélessávú internet csatlakozás, Hotel TV, fürdőköpeny, minibár és szobai széf található. A ... Bővebben


Tisza Balneum Hotel****

Tisza Balneum Hotel****

Fedezze fel a Tisza-tó páratlan természeti környezetét, gazdag élővilágát és vadregényes tájait! A Tisza Balneum Hotel a Tisza-tó partján, természetvédelmi övezetben épült, ökotudatos üzemelésű, négycsillagos szálloda. Tökéletes harmónia és nyugalom várja nálunk. A Tisza Balneum Hotel ... Bővebben


Solaris Apartman & Resort

Solaris Apartman & Resort

Magyarország legdinamikusabban fejlődő üdülőkörzetében, Cserkeszőlő központjában helyezkedik el mediterrán stílusú apartmanházunk. A település hangulatos főutcáján, közvetlenül a cserkeszőlői Gyógy-és Strandfürdővel szemben várjuk Önöket. A recepción gondoskodunk arról, hogy ne kelljen sorban ... Bővebben


Hotel Kumánia*** superior

Hotel Kumánia*** superior

Élvezze Ön is a Hotel Kumánia***superior által nyújtott számtalan pihentető szolgáltatást! A gyógyszálloda közvetlen összeköttetésben van a Kumánia Gyógy- és Strandfürdővel! Szállodánkban 30 kényelmesen berendezett szoba várja vendégeit. A szállodából vendégeink fedett folyosón, kényelmesen, ... Bővebben


Ladik Vendégház

Ladik Vendégház

A kikötőtől 500 méterre fekvő vendégház kifejezetten gyerekes családoknak, baráti társaságoknak nyújt ideális pihenési lehetőséget az Örvényi Tisza partján. A két egységből álló szállásunk egyben és külön is kivehető. Mindkét lakrész igényesen berendezett szobákon túl, jól felszerelt konyhával és ... Bővebben


Szabics Kemping

Szabics Kemping

A kikötő megnyitotta új szolgáltatását, a Szabics Kempinget, ahol 150 fő szállására van lehetőség lakókocsival vagy sátorral érkező vendégeink számára. A Kemping területén, mosogatóhelyiség, tűzrakóhely, hideg és meleg vizes blokkok várják a vendégeket. Bővebben


Füzes Camping Panzió

Füzes Camping Panzió

A Füzes Camping - Panzió és Strandfürdő 3 hektáros területén, ős fűzfák alatt több száz sátorhellyel, komfortos lakókocsihelyekkel, faházakkal, panziószobákkal várja a kikapcsolódásra vágyó vendégeket. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Nagykörű Cseresznyevásár 2018

Legjobb élmények

Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Síeljen Ausztriában, sziesztázzon Sopronban!
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Szilveszterezzen Budapesten Velünk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Karácsony hangulatban advent idején egy világhírű kórus koncertjén!
Corvina-kiállítás Budapesten - A Corvina Könyvtár budai műhelye
Wellness ajándék teljes panzióval
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Lepje meg szeretteit Karácsonyra!
12.000 felett
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
17.000 felett
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 felett
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket