25. jubileumi koncert az Aggteleki-cseppkőbarlangban
25. jubileumi koncert az Aggteleki-cseppkőbarlangban

2017-ben immár 16. alkalommal rendezzük meg neves külföldi akusztikus gitárosok, Don Ross (Kanada), Livio Gianola (Olaszország), John Goldie (Skócia), Edoardo Bignozzi (Olaszország), Bob Bonastre (Franciaország), Stanislav Barek (Csehország), Andrés Godoy (Chille) vendégszereplésével a XVI. Nemzetközi Akusztikus Gitárzenei Fesztivált. A fesztivál több tekintetben is rendhagyó lesz és minden eddiginél gazdagabb. A fesztivál hetének első felében 2017. Május 7 és 12 között a szokásos vidéki koncert turnét tartjuk meg. A hét második részében 2017. Május 13-14-én, a fesztivál két egymás utáni hétvégi napján pedig Esztergomban rendezzük meg a gála koncerteket.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Cím: , Több városban

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

A két esztergomi koncert különlegessége lesz, hogy az oda meghívottak csak egyszer lépnek fel és csak Esztergomban. Ezzel szeretnénk az ország más pontjaiból is elhívni a közönséget a híres, stílusalapító gitárosok előadására, azzal a nem titkolt szándékkel, hogy Esztergom városában újra felélesszük az egykori gitárfesztiválok hagyományát, azonban a mai kornak megfelelő módon és stílusban.

Május 13-14 én azonban még további programokat is kínálunk az odalátogatóknak. A fesztivál gála napjaira időzítettük az országos akusztikus gitárzenei tehetségkutatót is.

A programot gazdagítani fogja a Stageshop Hangszerbolt gitár kiállítása és bemutatója is, valamint Don Ross és John Goldie workshopja, amire várjuk a gitáros jelentkezőket.

A koncertek tervezett helyszínei és időpontjai:

2017. Május 10. Szerda

19.00  Törökszentmiklós
Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ.
Törökszentmiklós, Pánthy Endre út 2-6.

2017. Május 11. Csütörtök

19.00  Gyõr, Zichy Palota

2017. Május 12. Péntek

19.00 Érsekvadkert, Mikszáth Kálmán Közművelődési Intézmény

2017. Május 13-14. Szombat - vasárnap

19.00  Esztergom MNM Esztergomi Vármúzeum

FONTOS! A turné helyszínei és időpontjai még nem véglegesek, változhatnak! A változásokról folyamatosan adunk tájékoztatást.

Az idei  Európa Akusztikus Gitárzenei Fesztivál meghívott művészei:

Don Ross

A kanadai származású gitáros eredetileg zeneszerzést tanult Torontóban a York University-n. Tehetségét azonban a gitáron kezdte kibontakoztatni, új ritmusok és technikák bemutatásával. Ez az új stílus hamar népszerûvé vált és ennek is köszönhetõen az egyetlen, aki 1988-ban és 1996-ban kétszer is megnyerte a US National Fingerstyle Guitar Championship nevû zenei versenyt. Innentõl pályája meredeken ívelt fel és mára az egyik stílusalapító gitárosként ismerhetjük a nevét. Zenéje a jazz, a blues és a folk egyfajta modern ötvözete, amit megkapó ritmusvilágban ad elõ. Az általa kidolgozott groove alapú pengetés technika mára a fingerstyle gitárosok alap technikai elemévé vált. Idõnként mélyre lehangolt bariton gitárokon is játszik ezzel még inkább hangsúlyozva az energikus, robusztus stílusát, ami õ maga „heavy wood” stílusként határoz meg.

Livio Gianola

Olasz mûvész talán az egyetlen nem spanyol flamenkó gitáros, aki 15 éve dolgozik a nagyszerû Antonio Canales flamenkó táncossal. Több zenét írt a "Torero" (1992), "Narcissus" (1995), "Gypsy" (1996), "Minotaur" (2002), "Bailaora" (2004) és a "Bohemia" (2006) címû balettekhez. A világ legfontosabb színpadain lépett fel, mint az amsterdami Concertgebouw , a párizsi Theatre des Champs Elisee, a madridi Theatre de la Zarzuela , a sevillai Lope de Vega, a tokyói Bunka Kaikan, a buenos airesi Colon, a kölni Philharmonic, shanghai Grand Theater valamint az athéni Theatre of the Acropolis koncertjein. Ezen túl számtalan európai TV mûsorban lépett fel. Írt zenéket filmekhez és színházi produkciókhoz.

Bob Bonastre

A francia gitáros a Párizsi jazz körökben jól ismert muzsikus. Afrikában született francia és spanyol szülõk gyermekeként. A gitározást klasszikus zenével kezdte, mely fokozatosan vezetett az improvizatív stílusok felé. Játékában az afrikai ritmusok szervesen megjelennek. Az európai zenei sajtó kedvezõsen fogadta Existence címû szóló albumát, mely a német Acoustic Music Recordsnál jelent meg, mely nemzetközi díjakat is kapott Svájcban és Franciaországban is. Kiválóan játszik bármely gitáros stílusban a braziltól a kortárs vagy klasszikus gitárzenékig beleértve a ez elektromos gitár modern jazz elõadásmódjait is.

Andrés Godoy (Chile)

A chílei származású gitáros egyedülálló jelenség az akusztikus gitárosok világában. 14 évesen egy baleset következtében elvesztette egész jobb karját, ennek ellenére nem hagyta abba a gitározást, és kifejlesztett egy speciálisan a bal kézre épülő komplex játéktechnikát. Speciális pengetési technikát dolgozott és játékát hallgatva fel sem tűnik, hogy a zenéje egyetlen kézének 4 ujjával valósul meg a hangszeren. Zenéje a dél-amerikai zene és a modern fingerstyle ötvözete. Koncertjeivel bejárta a világot és ezúttal hazánkba látogat el.

Edoardo Bignozzi (Olaszország)

Az olasz művész 13 éves korában kezdett gitározni majd ezt követően zongorázni. 20 éves korától kezdett foglalkozni a jazzel és klasszikus gitáron tovább folytatta tanulmányait.  A jazz felé Jim Hall, Cristian Escoudè, John Scofield, Mick Goodrick, Joe Diorio muzsikája inspirálta. Számtalan fesztiválon lépett fel, sok TV és rádióműsorban szerepelt. Pályáját nagyban segítette, hogy 1994-ben megnyerte egy római gitárfesztivál nagydíját. Innentől neve az érdeklődés középpontjába került. Zenéjében több kulturális hatást igyekszik ötvözni, kompozíciói a valahol a jazz és a klasszikus zene között helyezkednek el, melyben brazil, indiai hatások is felfedezhetőek.  Több olasz filmhez írt zenét. Számos együttesben működik közre. Világjáró muzsikus. Lemezei több kiadónál is megjelennek, azonban az Acoustic Music Recordsnál kiadott albumok tükrözik legjobban szólista előadói is zeneszerzői kvalitásait.

Stanislav Barek (Csehország)

A cseh akusztikus gitárvilág első számú alakja. Klasszikus zenei tanulmányait magán tanárnál végezte 1972 - 1975 között Jiří Jirmal professzornál. A nyugati könnyűzene térhódításával stílust váltott és az amerikai ragtime és fingerstyle stílusában kezdett játszani szólóban és vált ismertté Európa szerte. Számos tévés szereplése volt a Czech TV, Prima, Nova, TOP TV, TV 1 Schweinfurt (Germany), Televize Wroclaw műsoraiban. Rádiós szereplései közül a  Czech Radio – Vltava, Radiožurnál, Praha, Regina, German Editor´s Office, British Editor´s Office, Evropa 2, Radio Beat, Country Radio, Bonton a legfontosabbak. 1991 óta akusztikus gitárkoncerteket szervez és tevékenységével terjedt el az új gitárstílus Csehországban, melyet segítettek publikációi és kotta kiadványai, valamint hanglemezei.

John Goldie

A skót gitáros 6 éves korában kezdte a zenetanulást. Különféle zenei hatások érték, mint a jazz, a blues, a kelta népzene és a funky. Ezek hatása alatt magán tanárnál folytatott tanulmányokat és tehetsége hamarosan a világ klasszis akusztikus gitárosok közé emelte. Nagy hatással volt rá Martin Taylor jazz gitáros, akivel közös turnét is bonyolítottak. Ez a közös együttmûködés valamint, hogy játszhatott a Jézus Krisztus Szupersztár nemzetközi turné zenekarában meghozta számára a sikert. Ma már olyan nevek mellett játszik mint Gerge Benson, Tommy Emmanuel, Ike Isaacs. Programjában feldolgozások és saját darabok egyaránt szerepelnek. Lendületes és temperamentumos elõadása a magaszintû szórakoztatók közé emeli John Goldie-t. Hazánkban elõször szerepel.

Szabó Sándor (Magyarország)

Gitárművész, zeneszerző, zenekutató a 16 húros és bariton gitárok mestereként ismert a gitármuzsika nemzetközi birodalmában. A gitárok mellett játszik lanton, guzhengen, esrajon és bundnélküli gitárokon. Nagyformátumú muzsikus, aki tehetségét az új és az ősi irányzatok, eltérő zenekultúrák, kompozíciós és improvizációs technikák szintézisének szolgálatába állítja, miközben saját zenei gyökerei mindenkor meghatározóak maradtak. Ideálja egy időkön túli ősi forrásokból táplálkozó, a csend és a hang közös természetében rejlő komplex zeneiség. Rendszeresen koncertezik Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában, Indiában és Közép-Ázsiában is, és mintegy utazó nagykövete az akusztikus gitár hazai művészetének. Ma már több mint 60 hanglemezen hallható játéka.

Belépőjegy: 1000,- Ft, diákjegy: 500,- Ft


Megjegyzés az időpontokhoz:

Forrás: a fesztivál honlapja

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál 2017

Programajánlat

Győri Tavaszi Fesztivál 2018
Győri Tavaszi Fesztivál 2018
  • Győr
2018.03.15. - 04.03.
Tihanyi fesztiválok 2018
Tihanyi fesztiválok 2018
  • Tihany
2018. május 26.
Nagykőrösi Arany Napok 2018
Nagykőrösi Arany Napok 2018
  • Nagykőrös
2018. szeptember 8 - 9.
Zalaegerszegi Sörfesztivál 2018
Zalaegerszegi Sörfesztivál 2018
  • Zalaegerszeg
2018. szeptember 28 - 30.
Disznótoros Kolbászfesztivál Budapest 2018
Disznótoros Kolbászfesztivál Budapest 2018
  • Budapest
  • XIV. kerület
2018. október 12 - 14.