2025.08.23. (szombat) - 2025.10.04. (szombat)
Azokat a helyi termékeket előállító családi gazdaságokat - divatosabban farmokat - hívjuk Nyitott Portának, akik rendszeresen megnyitják kapuikat a vendégek előtt és bemutatják a termelés és feldolgozás folyamatát.
A látogatók megnézhetik, sőt meg is tapasztalhatják a folyamatokat. Például megetethetik, megsimogathatják az állatokat. Megpróbálhatják megfejni a kecskét. Felülhetnek a kistraktorra, lóra. Magukra ölthetnek méhész védőfelszerelést a méhesben. A borospincében közvetlenül a hordóból is kaphatnak a poharukba egy kóstolót, esetleg ők maguk próbálhatják megszívni a hébért.
A sokszínű programok során felejthetetlen emlékeket gyűjthetnek a vendégek, miközben a gazdák megmutatják, elmagyarázzák, hogy hogyan készülnek a hagyományos kézműves termékek és élelmiszerek, és ezek miben mások, mint a boltokban kapható ipari áruk.
Az élménynek fontos elem a kóstolás: legyen szó gyümölcsléről, szörpről, lekvárról, mézről, sajtról, húskészítményekről, pálinkáról vagy borról.
Mindez a porták túlnyomó többségénél nem azt jelenti, hogy az év bármely napján betoppanhatnak a vendégek a gazdaságba, hiszen a gazdák legtöbbször a termeléssel, a termékelőállítással vannak elfoglalva.
Erre teremt helyet és időt a NYITOTT PORTA NAPOK kezdeményezés, amikor a gazdák országszerte különleges programokkal készülnek!
2025.08.23. - 2025.08.24.
Minden, ami Szatmár-Bereg
2025.08.23. - 2025.10.04.
2025.09.20. - 2025.09.21.
Sváb- sarok
2025.09.27.
Vasfüggöny és Kisalföld
2025.10.04.
Dunántúl szíve – a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!
Megosztás
Kapcsolódó témák: