PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál 2021 Budapest
Várjuk Siófok egyik legnépszerűbb őszi gasztrofesztiváljára, a Halfesztiválra
Várjuk Siófok egyik legnépszerűbb őszi gasztrofesztiváljára, a Halfesztiválra
Páratlan őszi kikapcsolódás Hajdúszoboszlón
Páratlan őszi kikapcsolódás Hajdúszoboszlón
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál 2021 Budapest


Nemzetközi irodalmi fesztivál Budapesten. Irodalom és műfordítás nélkül nem csak a könyvespolcunk, de az életünk is sokkal szegényebb lenne. A PesText elhozza a világirodalmat Budapestre egy olyan fesztivál keretében, amely túllép a megszokott korlátokon. A világirodalmi fókuszú PesText harmadik alkalommal valósul meg Budapesten 2021. szeptember 17. és 26. között. A PesText Fesztivál elhozza a világirodalmat Budapestre. Intellektuálisan lazíthatsz: rengeteg jó beszélgetés, mentális kaland, kőkemény irodalom és izgalmas összművészeti program vár.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

III. PesText 2021. szeptember 17. és 26. között

idén harmadszor sorra kerülő PesText irodalmi fesztivál ismét a világirodalmat helyezi fókuszba, azt, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, nép olvasmányélményei között. Éppen ezért a PesText egyik küldetése, hogy ráirányítsa a figyelmet a műfordítás, mint az egyik legfontosabb irodalmi alkotói tevékenység fontosságára. Gyertek el személyesen is a PesText fesztiválra, melynek legtöbb programján szeptemberben reményeink szerint személyesen is részt vehettek majd több helyszínen, köztük az A38 Hajón.

Események

P, Szept. 17.–Szept. 18.
PESTEXT PIKNIK powered by VALYO
PesText – Bukarest utca 1, Budapest 1114, Magyarország


P, Szept. 17., 18:00 
PesText // kép-regény-KOCKÁK - - Kiállításmegnyitó
PesText – Pintér Galéria és Aukciósház


Szept. 22.–Szept. 26.
PesText az A38-on

A38 HAJÓ
Budapest, Petőfi híd
Szerda – szeptember 22.
17:00-18:00
Zúg a Volga (videóbeszélgetés, kivetítve a helyszínen)
Guzel Jahinával M. Nagy Miklós beszélget
Guzel Jahina első regényében (Zulejka kinyitja a szemét) a tatár nagymamától hallott történetet dolgozza fel. A könyv több mint harminc országban jelent meg. A Volga gyermekei hasonlóan nagy sikert aratott világszerte. Jahina történetei a Szovjetunióban játszódnak, és olyan traumatikus eseményekből születnek, amelyek a mai napig tükröződnek az emberi sorsokban.
18:00-19:00
A véletlenek valószerűsége
Pavla Horákovával Mécs Anna beszélget
A cseh Pavla Horáková első magyarul megjelent regényében egyszerre bonyolódunk bele tudományos fejtegetésekbe – mintha csak Sheldon Cooper agyába csöppennénk –, a szarkasztikus humor mélységeibe, Csehország történelmébe és a hétköznapok rutinjaiba.
19:00-20:00
Élj érdekes időkben!
Andri Snær Magnasonnal Rojik Tamás beszélget
Andri Snær Magnason egy csapásra világhírűvé vált, amikor 2019-ben Levél a jövőnek címmel búcsúlevelet írt az első elolvadt izlandi gleccserhez. A szerző a PesText Fesztivál meghívására másodszor látogat el Magyarországra, ahol negyedik magyarul megjelent kötetét mutatja be, az Időről és vízről című ismeretterjesztő művet, amelyben mélyen személyes, ugyanakkor globális nézőpontból közelít az emberiséget fenyegető környezeti katasztrófa témájához.
20:00-21:00
Metabubik – a PesText fanzinbemutatója
Buborék-tematikájú szövegek és illusztrációk portugál, német, szlovák, cseh, lengyel, észt és magyar szerzőktől
A PesText 2021-es fanzinjának és irodalmi pályázatának tematikája a Buborék volt. A bemutatón részt vesznek a fanzin szerzői, Pavla Horáková, Nagy Norbert, Rebecca Salentin; a pályázat lebonyolítói – Vass Norbert és Borbáth Péter –, valamint a PesText Buborék-pályázatának közönségdíjasa, Erdődi-Juhász Ágnes és egy videófelolvasás erejéig a szakmai díjazott, André Ferenc.
21:00-22:30
Budapest Impró 3.0
Improvizációs szövegek az A38 Hajón
A PesText Fesztivál harmadszorra rendezi meg nagysikerű improvizációs programját, amelyre idén is Magyarországon tartózkodó rezidens írókat (a német Rebecca Salentint, a lengyel Izabela Morskát, a szlovák Jakub Juhaszt), illetve műfordítókat (Adriano Olivarit és Daniel Warmuzot) hív meg. A helyszínen megírt szövegeket elismert műfordítók még aznap átültetik magyarra és felolvassák a közönségnek.

Csütörtök – szeptember 23.
15:00–16:00
Az utcán heverő történelem (online videóbeszélgetés)
Stefan Hertmansszal Benedek Márton beszélget
A legjelentősebb flamand író, Stefan Hertmans második magyarul megjelent regényének, A fordult szívnek 21. századi narrátora egy létező, 11. századi történelmi dokumentumból indul ki, amely a Cambridge-i Egyetem kézirattárában olvasható. Egy szerelme miatt zsidó hitre áttért, kétségbeesettül bolyongó lány történetét beszéli el a regény, melynek színtere a csodálatos dél-francia vidék.

17:00-18:00
Befejezni a Švejket
Irena Douskovával Garajszki Margit beszélget
Irena Dousková tíz évig gyűjtött anyagot regényéhez, hogy megírja Jaroslav Hašek, a cseh próza legeredetibb alkotójanak utolsó hónapjait. Hašek 1922-ben Lipnicébe vonul vissza, hogy befejezze a Švejket. Ekkor már nem a régi önmaga, de legnagyobb szenvedélyének még előszeretettel hódol: hecceivel és sikamlós versikékkel sorra botránkoztatja meg szomszédait, szibériai feleségét vagy épp a plébánost.

17:00-18.30
MISZJE fogadóóra
A MISZJE nyílt fogadóóráján munkatársaink válaszolnak a felmerült szerzői jogi kérdésekre.
A PesTexten bemutatkozik a fesztivál szervezője, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE). A fogadóóra alatt a jogkezelő működéséről adnak tájékoztatást munkatársaink, illetve válaszolnak a jogdíjak kifizetésével kapcsolatos kérdésekre. Szerzői jogi problémákban az egyesület jogásza segít eligazodni szerzőknek, műfordítóknak, szerkesztőknek, avagy jelenlegi és jovőbéli jogosultjainknak. Forduljanak hozzájuk bizalommal!

18:00-19:00
Elveszett lelkek
A Nézőművészeti Kft felolvasószínházi előadása
Felolvasószínházi előadásunkban kortárs, irodalmi Nobel-díjas szerzők műveiből válogattunk. Az írások a csend és a kapaszkodók megtalálásának lehetőségeit keresik korunk zajos és átláthatatlan dzsungelében. A hiány, a gyász vagy a várakozás nyomasztó ürességében szinte felismerhetetlenné lesz a csönd mélyén megbújó isteni harmónia. Az irodalmi szövegeket élő zenei aláfestés is kíséri, melyek Joanna Concejo grafikáival együtt még inkább segítenek egy összművészeti élmény megteremtésében.
Az előadásban elhangzó szövegek:
Alice Munro: Juliet (Fordította: Mesterházi Mónika) – részlet
J.M. Coetzee: Jézus halála (Fordította: Szieberth Ádám) – részlet
Olga Tokarczuk: Az elveszett lélek (Fordította: Kellermann Viktória)
Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk (Fordította: M. Nagy Miklós) – részletek
- “Imádkozott a nagymamám… azt kérte, hogy visszatérjen a lelkem…”
- “Élni akarok! élni akarok!”
- “Nem hallottam mást, csak anya sikítását…”
- “És megértettem: ez az apám…”
Louise Glück
Kirké gyötrelme (Fordította: Gerevich András)
A kívánság (Fordította: Gyukics Gábor)
Kirké gyásza (Fordította: Gerevich András)
Viszontlátás (Fordította: Gyukics Gábor)
Nyugalmas este (Fordította: Gyukics Gábor)
Előadják: Udvaros Dorottya, Kőszegi Mária, Katona László, Kovács Krisztián, Marton Róbert, Scherer Péter. Technikus: Ács István. Zene: Marton Róbert. Szerkesztette: Antal Nikolett és Gyulay Eszter.

19:00-20:00
Nehézfiúk
David Schalkóval Bezsenyi Tamás beszélget
David Schalko osztrák író, német nyelvterületen rendezőként, forgatókönyvíróként, filmes és televíziós alkotóként, valamint színészként és televíziós személyiségként meglehetős kultusznak örvend. Magyarországon elsőként a Nehéz csontok című regénye jelent meg, amelyben nemcsak a náci uralom alatti Ausztriát, de a bécsi alvilágot is szemléletesen bemutatja.

20:00-21:00
Napfonat: Szól a világ
A Napfonat zenekar koncertje
A Napfonat öt nő energikus a cappella együttese. Öt szabad hang polifonikus összefonódása, amely együtt, ütőhangszerekkel kiegészítve valami többet, nagyobbat alkot. Első lemezük, a 2021. májusában a Hangvetőnél megjelent Szól a Világ izgalmas, stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás – zsigeri, elmélyült, tiszta élmény. A Napfonat a magyar és más népek kultúrájának közös zenei magjához nyúl le, ebben keresi a választ az élet és mindannyiunk nagy kérdéseire. A zenekar tagjai: Farkas Krisztina, Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi.

21:00-22:30
Ködből és költészetből születtek
Az Isna Trio koncertje
Szjarhej Douhusau, Alexej Varszoba és Andrej Jeudakimau tapasztalt belarusz zenészek, akik 2019-2021 során arra kényszerültek, hogy elhagyják hazájukat. Az Isna Triót Gorajec falujában alakították meg, különös körülmények között. Zenéjükben a kortárs költészet találkozik az álomszerű hangzásokkal és a belorusz folklórral.
Az Isna Trio 2021 júniusában a köddel borított rétek és a közép-európai költészet hatására alakult meg a lengyel-ukrán határ közelében fekvő Gorajec faluban egy művészeti workshop alkalmával, ahol a zenészeken kívül írók, műfordítók, képzőművészek is megfordultak Közép-Európából, közte Magyarországról is. Álomszerű zenei világuk így a közép- és kelet-európai kortárs költészettel lép kölcsönhatásba. Dalaikat többek között a magyar Jónás Tamás, a lengyel Agata Jabłońska és a litván Dainius Dirgėla versei ihlették. A művek eredetiben csendülnek fel, így a különféle nyelvek muzsikája is hatással van a zene rétegeire. Az együttes hangzásának fontos összetevője az ukrán és belorusz népzene is.
A program a V4 Borders&Bridges Project keretében valósul meg a Visegrad Fund támogatásával.

Péntek – szeptember 24.

15:00–16:00
Zűrzavar Venezuelában (online videóbeszélgetés)
Karina Sainz Borgóval Kutasy Mercédesz beszélget
Karina Sainz Borgo első regénye, a Megy le a nap Caracasban több mint húsz nyelven jelent meg, Magyarországon a Jelenkor Kiadó gondozásában lát napvilágot. Ebből a videóbeszélgetésből kiderül, milyen az, amikor egy anarchiába hullott országban a polgárok egyre inkább egymás ellen fordulnak.

16:00–17:00
Feleségek
Rumena Bužarovskával Kiss Noémi beszélget
Rumena Bužarovska fiatal macedón szerző, az írás mellett műfordító, az amerikai irodalmak egyetemi docense, számos irodalmi folyóirat szerkesztője, valamint női storytelling-estek szervezője. Novelláskötete, A férjem tizenegy hosszabb-rövidebb történetet tartalmaz: az önbecsülésről, a hiúságról, a képmutatásról. A cím ellenére a kötet azonban nem a férjekről, hanem sokkal inkább a feleségekről szól.

17:00-18:00
Belgrádi csalódások
Igor Marojevićtyel Rajsli Emese beszélget
Igor Marojević történetei a magyar olvasónak is egyszerre ismerős és egzotikus miliőben és időkben játszódnak: a (poszt)titoista Jugoszlávia hanyatláskorszakában, a délszláv háborúk idején, a megnyugvást és a normalizálódást csak ideig-óráig mímelni képes kétezres években. A Belgrádi csajok című kötetének novellái véletlenül sem szándékoznak a „mi kell a nőnek?” kérdésre kielégítő válaszlehetőségeket kínálni: egyfelől erre nem igazán kínálkozik lehetőség, másrészt pedig a szövegek a margó szélére távolítják az esetleges valós igényeket.

17:00-18.30
MISZJE fogadóóra
A MISZJE nyílt fogadóóráján munkatársaink válaszolnak a felmerült szerzői jogi kérdésekre.
A PesTexten bemutatkozik a fesztivál szervezője, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE). A fogadóóra alatt a jogkezelő működéséről adnak tájékoztatást munkatársaink, illetve válaszolnak a jogdíjak kifizetésével kapcsolatos kérdésekre. Szerzői jogi problémákban az egyesület jogásza segít eligazodni szerzőknek, műfordítóknak, szerkesztőknek, avagy jelenlegi és jovőbéli jogosultjainknak. Forduljanak hozzájuk bizalommal!

18:00-19:00
Határok nélkül a művészet tájain
Afonso Cruz-zsal Lipták Ildikó beszélget
Afonso Cruz sokoldalú és hihetetlen termékeny tehetség: író, illusztrátor, zenész. A bluesos, swinges dalokat játszó The Soaked Lamb nevű zenekarban gitározik, bendzsózik, ukulelézik, és ha kell, énekel is. Több kötete is megjelent már magyarul, legutóbb az Időtlen napló a Csimota Kiadónál.

19:00-20:00
Megérkeztünk a sötétségbe?
Jacek Dukajjal Farkas Balázs beszélget
Jacek Dukajról gyakran írják a kritikusok, hogy egy-egy rövid történetében több gondolat van, mint sok más író egész életművében. Hogy ez igaz-e, a PesText Fesztiválon (is) kiderül. A lengyel sci-fi szerzőnek magyarul a negyedik kötete jelent meg, Érkezés a sötétségbe címmel, amely nyomán a Netflix készített sorozatot.

20:00-21:00
Isten hozott Budapesten!
Dragan Velikićtyel Balázs Attila beszélget
Dragan Velikić kapcsolata Budapesttel saját bevallása szerint igen hosszú múltra tekint vissza, a városba visszatérni pedig mindig egyfajta ünnep számára. Egy magyar kritikusa szerint nem úgy ír a városról, mint egy külföldi szemlélő, hanem „mint valaki, aki a városnak lényegi tulajdonságait tárja fel.” Könyveit harminc éve fordítják magyarra, legutóbb a Nyomolvasó jelent meg tőle a Geopen Kiadónál.

21:00-22:30
WH: Sena / Márkos / Gryllus / G. Szabó / Németh
Shakespeare szonett-dalai a WH zenekar előadásában
A WH zenekar Márkos Albert csellista és zeneszerző kezdeményezésére alakult, tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu (az Irie Maffia dívája), Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. Koncertjeiken keveredik az absztrakt hip-hop, a modern jazz, a spoken word, a kortárs improvizatív zene, a klangfarbe musik, a free jazz, és a különböző zenetörténeti utalások. A zenekar a PesText alkalmából különleges előadásra készül: Németh Jucival kiegészülve eredeti nyelven és magyarul felváltva, hol prózában, hol énekben szólaltatja meg Justus Pál, Szabó Lőrinc, Szabó T. Anna, Varró Dániel, Székely Csaba, Nádasdy Ádám, Papolczy Péter különböző Shakespeare-fordításait.
Dagadu Veronika Sena – ének
Márkos Albert – cselló
Gryllus Samu – basszusgitár
G. Szabó Hunor – dobok, basszusgitár
Vendég: Németh Juci – ének, próza

Szombat – szeptember 25.
15:00–16:00
Miről álmodik a papírlány? (online videóbeszélgetés)
Elisabetta Gnone-val Kalapos Éva Veronika beszélget
Elisabetta Gnone-tól elsősorban a Fairy Oak és a W.I.T.C.H. sorozatot ismerik, a PesText Fesztivál keretében azonban a Móra Kiadó gondozásában megjelenő Olga, a papírlány c. trilógia első két kötetéről lesz szó. Ezek a szövegek roppant finoman, érzékenyen foglalkoznak az önismeret, az önelfogadás és a veszteségek feldolgozása, a bánat, az elengedés kérdéseivel.

16:00–17:00
Losonci legendárium
Peter Balkóval Vass Norbert beszélget
Bár Peter Balko novelláskötetének megjelenése még hátravan, a magyar olvasóközönség megismerheti őt a 2021-es PesText Fesztiválon. Balko szövegvilágára egyszerre jellemző az anekdotikus elbeszélésmód és a filmes látásmód (a szerző forgatókönyvíróként is ismert hazájában), valamint izgalmasan ábrázolja elbeszéléseiben a magyar-szlovák viszonyrendszereket.

17:00-18:30
Felszabadulás
Patrick Ness-szel Nagy Boldizsár beszélget
Patrick Ness neve már régóta széles körben ismert a magyar olvasóközönség számára. Leginkább a Chaos Walking trilógia szerzőjeként hivatkozunk rá, azonban munkásságának sokszínűségét, változatosságát fogja reprezentálni a PesText Fesztiválon bemutatásra kerülő Szabadság című regénye, amely egy vallási közegből érkező, 17 éves meleg fiú, Adam Thorne egy napját követi végig. A nemzetközi kritikák szerint ez Ness eddigi legszívmelengetőbb, egyben legnyersebb és legőszintébb regénye, amelyben az olvasó annak a mélyére lát, hogyan ismeri fel valaki saját maga értékét.

18:30-19:00
Kapcsolódások (videóbeszélgetés, kivetítve a helyszínen)
Jonathan Marderrel Jászberényi Sándor beszélget
Jonathan Mardernek számos fontos titulusát ki lehet emelni: a The New Yorker magazin, a Random House és a BBC Americának volt alelnöke, valamint alapító tagja a BAFTÁ-nak, csak hogy néhányat említsünk. Jászberényi Sándorral való beszélgetésében kiderül, milyen érdekességekkel szolgálhat a magyar könyvszakmának egy ilyen miliőből érkező tapasztalt szakember.

19:00-20:00
Alfred Nobel, ahogy eddig nem ismertük
Ingrid Carlberggel Szécsi Noémi beszélget
Az August-díjas író és újságíró, Ingrid Carlberg Raoul Wallenberg után most egy Alfred Nobel-biográfiával jelentkezik, amelyben elsőként ír összefoglalást Alfred Nobelről és a Nobel-díj hátteréről.

20:00-21:00
Nem-beszélgetés a tengerről
Ismael Ramosszal és María Eloy-Garcíával Zelei Dávid beszélget
Az 1749.hu könyvsorozatának első darabja, a frissen megjelent Nem beszélek a tengerről című kortárs spanyol versantológia kapcsán Zelei Dávid, a kötet egyik szerkesztője kérdezi a két meghívott szerzőt. A szerkesztők szeme előtt az lebegett, hogy a kötet olvasója úgy tegye le a könyvet, hogy érzi: spanyolnak lenni valami sokkal széttartóbb, árnyaltabb, ismerősebb és idegenebb dolog holmi flamencózva dekázgató Banderasok koktélpartijánál a Costa Braván.

21:00-22:30
Muzsik és Volkova koncert
A Muzsik és Volkova dalszerző testvérpár koncertje
A Muzsik és Volkova dalszerző testvérpár tagjai több mint 10 éve zenélnek együtt, duójukat 2016 nyarán alapították. Muzsik és Volkova néven új zenei világot teremtettek, dalaik érzékenyen és szókimondóan reflektálnak közösségi és magánéleti szituációkra, élethelyzetekre, közéleti történésekre. Hangszereléseiket sokszínű, kísérletező megoldások jellemzik. A Muzsik és Volkova remek folytatása a két nagy magyar közéleti krónikás megszakadt munkásságának. Nem véletlen, hogy Cseh Tamás és Dinnyés József dalokat is feldolgoztak már magas színvonalon, szellemi és lelki közösséget vállalva életművükkel. 2020 nyarától megújult zenekari felállásban is koncerteznek Takács Szabival – nagybőgő -, ill. Prommer Patrikkal - dob – kiegészülve.

Vasárnap – szeptember 26.

21:00-22:30
Prieger Zsolt: Vigyázat, ez Bob Dylan!
A Nobel-díjas zseni és hazudozó szerepjátékos nagyszerű lírája az Anima Sound System-főnök és rengeteg neves énekes, zenész és színész részvételével.
Kísértés, extázis, zene és költészet: a Nobel-díjas zseni és hazudozó szerepjátékos nagyszerű lírája az Anima Sound System-főnök produceri-rendezői munkájával és rengeteg neves énekes, zenész és színész részvételével Kiss Flórától Törőcsik Franciskáig, Telma Lincolntól Benkő Dávidig, VENI-től a Kodachromig egy térben, de több színpadon. Vigyázat, romantikus és felkavaró tartalom!
Jegyek:
elővételben: 1500 Ft
helyszínen: 2000 Ft


Sze, Szept. 22., 20:00
KÉRÉSZ MŰVEK / BUBORÉK // PESTEXT

Artus Stúdió – Artus Stúdió


Szept. 23.–Szept. 25.
PesText – Petőfi Irodalmi Múzeum

Csütörtök – szeptember 23.

16:00–17:00
Versek(ről) a Visegrádi Négyektől
Lengyel, cseh és szlovák műfordításantológiák bemutatója.
A köteteket bemutatja a három szerkesztő, Pálfalvi Lajos, Vörös István és Tóth László – Zsille Gábor moderálásával. Aki a verseknek hangot ad: Holecskó Orsi színész.

17:00–18:00
Rajtunk kívül nem érti senki?
Kerekasztal-beszélgetés Lea Kovács, Claudia Tatasciore és Daniel Warmuz műfordítókkal, Jeney Zoltán kérdéseinek nyomvonalán.
Miért adja valaki a fejét a magyar irodalom fordítására? Hogy áll a szénánk a külföldi könyvpiacon és mik a kilátásaink? Mit ér egy műfordító, ha magyarból fordít? Lényegbevágó témák és műhelytitkok a magyar irodalom fordítóinak háza tájáról.

18:00–19:00
Átjárók
Fordítások: képek, szavak és kultúrák között.
Révész Emese művészettörténész beszélget Anne Pikkov észt illusztrátorral és Szabó Imola Julianna író-illusztrátorral az „átfordítások” lehetőségeiről és korlátairól, átjárásról képek és szavak, szövegek és kultúrák között.

19:00-19:30
4x4 Illusztráció
Kiállítás a V4-es országok legjobb kortárs illusztrátorainak munkáiból.
Megnyitó és tárlatvezetés a „4x4 Illusztráció” című kiállításhoz, amely a V4-es országok 16 legjobb kortárs illusztrátorának munkáiból válogat képeket és könyveket. Kurátorok: Kellermann Viktória műfordító és Révész Emese művészettörténész.

Péntek – szeptember 24.

16:00–17:00
Magyar képregényrajzolók Amerikában és Nyugat-Európában
Kerekasztal-beszélgetés. Résztvevők: Németh Gyula (Criminal Macabre, Possessed), László Márk (Hellboy, Jim Henderson's The Storyteller) és Farkas Lajos (Megváltás, Le Dernier dragon).
Néhány éve még szenzációszámba ment, mára azonban egyre gyakrabban hallani, hogy a legnagyobb európai és amerikai képregénykiadóknál jelennek meg magyar illusztrátorok rajzai. A brit Dark Horse Comics, az amerikai Image Comics vagy a francia Delcourt gondozásában olyan címeken dolgoztak grafikusaink, mint a Hellboy, Conan, Severed, Criminal Macabre és a Jour J. Hogyan lesz egy magyar szobrászból a legnépszerűbb francia papírmozik illusztrátora, hogyan került kapcsolatba egy animációszakon végzett frissdiplomás Mike Mignolával, korunk egyik legkeresettebb képregényalkotójával? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a kerekasztal-beszélgetés során.

17:00–18:00
Képregénykiadás nálunk és más nemzeteknél
Kerekasztal-beszélgetés a képregénykiadás helyzetéről a leghozzáértőbb hazai szakértők részvételével.
Beszélgetés Bayer Antal (fordító, szerkesztő, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége első elnöke, a Nero Blanco Comix Kiadó vezetője), Lakatos István (író, illusztrátor, a Nimue Kiadó vezetője), Varga Bálint Bánk (író, képregényalkotó) részvételével, Szekeres Niki (kritikus, szerkesztő, kulturális szervező) moderálásával. Sokszor hallhattuk már, hogy a képregénykiadás az egyik legbiztosabban veszteséges vállalkozás Magyarországon. A hazai képregényes kultúra három olyan képviselőjével beszélgetünk, akik mindig igyekeznek új perspektívába helyezni mindezt, miközben munkájukról, kedvenceikről, izgalmas vállalkozásaikról kérdezzük őket.

18:00–19:00
Nők a magyar képregényművészetben
Beszélgetés Szép Eszterrel és Tondora Judittal Szekeres Nikoletta moderálásával.
Mennyire férfias műfaj a képregény Magyarországon? Vannak-e karakteres női alkotók és megjelennek-e speciális témák? A beszélgetés során felmerülő kérdések mellett az is szóba kerül, hogyan helyezhető mindez külföldi kontextusba, mi történik női képregény ügyben a világban?

19:00-19:30
Dedikálás, közönségtalálkozó
A kerekasztalbeszélgetések után képregényeit dedikálja Németh Gyula, László Márk, Lakatos István, Farkas Lajos, Varga Bálint Bánk és mások.

Szombat – szeptember 25.

9:30-11:00
Szerinted milyen egy elefánt?
Papírszínházas drámafoglalkozás arról, hogy hányféleképpen és hogyan „érezhetjük” a világot. Fedezzük fel együtt egymás elefántjait!
Interaktív családi program Koósné Sinkó Judit vezetésével, melyen kicsik és nagyok sok játékkal, mesével ismerkedhetnek meg Grela Alexandra gyönyörű illusztrációival, a Csimota Kiadó gondozásában megjelent A vakok és az elefánt című hindu történettel.

11:00-12:00
Szeder & Lóci – Dalszerző!
A könnyűzene világa két fiatal énekes-gitáros dalszerző interaktív előadásában. Avagy miből szülessen a sláger?
Minden ember dalszerző, még ha nem is tud róla – és a dal műfaja vesz minket körbe nap mint nap. Minden gyerek fogékony a zenére, és természetesen dalokkal veszi kezdetét a „beavatásuk” is: egy népdalt vagy egy gyerekdalt tanulnak meg elsőként. No de ezek a dalok miből születtek? Miből építkeznek? Mi mindenre van szükség egy slágerhez? Közreműködik: Szeder-Szabó Krisztina – ének, gitár; Csorba Lóci – ének, gitár; Tarr Ferenc – hoppmester.

11:00-13:00
Jókai, az első magyar világsztár
Belvárosi séta Jókai Mór nyomán.
A PesText Fesztivál alkalmából a Fiatal Írók Szövetsége újjáéleszti a Jókai-sétát, amelyet 2016-ban számos alkalommal övezett kiemelt érdeklődés. Jókai Mór (1825. február 18. Komárom – 1904. május 5. Budapest) a metropolisszá váló Budapest írója: csaknem hat évtizeden át élt a fővárosban. Jókai a máig legtöbbet olvasott és legtöbbet fordított magyar író, A Hon című napilap, a legsikeresebb magyar élclap, az Üstökös alapítója, a leghosszabb életű és legszínvonalasabb magyar néplap, a Vasárnapi Újság alapító szerkesztője. Tárcaregényeivel, amelyek a nyomtatott médiumok korában a napi sorozatok, a magyar olvasóközönség megteremtője.
A séta során Jókai belvárosi lakhelyeit járjuk végig.
A séta vezetői: Hansági Ágnes, Górász Péter, Kiss A. Kriszta, Mészáros Márton és Skordai Anna.

17:00-18:00
Lines From Visegrád
A V4-es országok fiatal költőinek bemutatkozása
A Lines From Visegrád program keretében harminc év alatti cseh, lengyel, szlovák és magyar költők verseit fordították le angol nyelvre. A szerzők rövid bemutatkozást követően ezeket a műveket olvassák fel anyanyelvükön, a fordítók pedig bemutatják az angol változatot. A költőkkel a Ctrl+V egyesület tagjai, Bódi Péter és Szlovik Péter beszélgetnek. Magyar résztvevők: Nagy Hajnal Csilla, Dobosy Tímea, Kósa Eszter, Mellár Dávid, Makáry Sebestyén és Horváth Imre Olivér.
A program a V4 Borders&Bridges Project keretében valósul meg a Visegrad Fund támogatásával.

18:00–19:00
Az Év Gyerekirodalmi fordítói
Miért különleges feladat gyerek- és ifjúsági irodalmat fordítani, min múlik, melyik könyv lesz olvasható magyarul is?
Az Év Gyerekkönyve díjat a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által felkért szakmai zsűri ítéli oda öt kategóriában, köztük a legjobb műfordítóknak. A beszélgetésen az Év Fordítóival beszélget Szekeres Nikoletta, a HUBBY elnöke.

Szeptember 23–25.
PesText Fiatal Műfordítók Találkozója
A PesText Fiatal Műfordítók Találkozója keretében különböző nemzetiségű, fiatal műfordítók dolgoznak együtt három napon keresztül kortárs magyar szerzők szövegeinek fordításán. Az izgalmas műhelymunkában maguk a szerzők is aktívan részt vesznek, így a fordítók nemcsak egymás között vitathatják meg a problémákat, de közvetlenül a szerzőknek is feltehetik kérdéseiket a felmerülő nehézségek kapcsán. Idén Závada Péter, Halász Rita és Tasnádi István lesznek a workshop vendégei. Az orosz, olasz, szerb, horvát, német és francia résztvevőkkel számoló fordítói csapat munkáját és tájékozódását emellett előadások is segítik. Balogh Gergő a kortárs magyar líráról, Balajthy Ágnes a kortárs magyar novellairodalomról, Darida Veronika pedig a magyar dráma legújabb tendenciáiról ad elő.
A workshop vezetője: Urbán Bálint
Zárt szakmai program.

Szeptember 23–25.
A V4-es országok fiatal műfordítóinak találkozója
A V4-es országok Magyarország számára mindig is elsődleges fontossággal bírtak a kulturális kapcsolatok terén. A Petőfi Kulturális Ügynökség ennek szellemében előtérbe helyezi ezen országok fordítóinak segítését, támogatását. Az idei PesText Fesztivál keretében fiatal fordítókat hívtunk meg, akiknek szeretnénk megmutatni a magyar irodalmi közeget, szeretnénk összehozni őket más nyelvek fordítóival, figyelmükbe ajánlani friss megjelenésű könyveket. A műfordítótalálkozó keretében lehetőségük lesz némi gyakorlati tevékenységre is: közös munka keretében leshetik el egymás műhelytitkait.
A workshop vezetője: Jeney Zoltán
Zárt szakmai program.


Szo, Szept. 25.–Szept. 26.
Újbudai Gyermekkönyvünnep - családi hétvége és gyermekkönyvvásár a B32-ben

B32 Galéria és Kultúrtér – B32 Galéria és Kultúrtér

Forrás: Szervezők

Találatok száma: 265

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért Budapest

Danubius Hotel Gellért Budapest

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partner

12 Revay Hotel Budapest

12 Revay Hotel Budapest

Az újonnan nyílt 12 Revay Hotel Budapest szívében helyezkedik el a főbb nevezetességek gyűrűjének ölelésében. Az Oktogon, Deák Ferenc tér, Parlament, Opera, Szent István Bazilika, Andrássy út és a Király utcai pezsgés mindössze néhány perc sétával elérhető. Bővebben


22 Rendezvényközpont és Boutique Hotel Budapest

22 Rendezvényközpont és Boutique Hotel Budapest

A Rendezvényközpont Budafok központi részén, a Törley Kastély és Törley Hungarikum Múzeum tőszomszédságában helyezkedik el. A rendezvényközpont négy teremből, azok kiszolgáló egységeiből, egy kültéri rendezvényhelyszínből és a 27 szobás Boutique Hotelből áll. Termeink minden típusú rendezvényhez ... Bővebben


ARCadia Hotel Budapest****

ARCadia Hotel Budapest****

Az ARCadia Hotel Budapest**** szállodának helyet adó történelmi épület a 20. század elején épült, az adott kor építészeti divatját, stílusirányzatát követve, mely vonzó választást jelenthet a fővárosba látogatók számára. 6 emeleten 113 szobával (economy, standard, superior, lakosztály) és egy kellemes ... Bővebben


Adina Apartment Hotel Budapest

Adina Apartment Hotel Budapest

A budapesti Adina Apartment Hotel pár percnyi távolságra található Budapest üzleti, szórakozó, bevásárló - és éttermi központjától. Bővebben


Alfa Art Hotel*** Budapest

Alfa Art Hotel*** Budapest

Az Alfa Art Hotel*** Superior Budapest közvetlenül a Duna parton, csendes környezetben található. Galéria, időszaki képzőművészeti kiállítások, hangversenyek teszik színesebbé a szálloda ajánlatát. Bővebben


Alice Hotel Budapest

Alice Hotel Budapest

A negyvenegy szobás Alice Hotel otthona az az 1800-as évek második felében épült Kallina Mór által megálmodott villa, amely eleganciájával tökéletesen illeszkedik az UNESCO által védett Andrássy út varázsához, miközben modern felszereltségének köszönhetően korunk minden elvárásának megfelel. Bővebben


Ambra Hotel**** Budapest

Ambra Hotel**** Budapest

Szállodánk 37 egyedi tervezésű szobával várja vendégeit a város szívében, csak néhány lépésre a legfontosabb turisztikai látnivalóktól, helyi éttermektől, bároktól. Élvezze széles választékú büfé reggelinket egy tartalmas városnézés előtt. A nap további részében snack és ingyenes kávé fogyasztható lobby ... Bővebben


Anna Hotel**** Budapest

Anna Hotel**** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben


1 2 3 4 ... 27   


Találatok száma: 626

Galéria Kávézó Budapest - Continental Hotel

Galéria Kávézó Budapest - Continental Hotel

A Continental Hotel gasztronómiai kínálatának egyik fontos láncszeme a korhűen helyreállított, a legkönnyebben a főbejárattól megközelíthető Galéria Kávézó Budapesten. Bővebben

Kiemelt partner

Gellért Söröző & Brasserie

Gellért Söröző & Brasserie

Egy söröző, ami nem akar több lenni, de az, nagyon. Budapest legrégibb sörözője 2015-ben a legújabb trendeknek megfelelő belső terekkel nyitotta meg kapuit, ami eddigi történetének új fejezetét jelentette. A kortárs magyar konyha ételei korántsem szokványos alapanyagokból készülnek, és a kézműves sörök ... Bővebben

Kiemelt partner

21 Magyar Vendéglő

21 Magyar Vendéglő

A 21 A Magyar Vendéglő tulajdonosainak célja volt egy olyan magyar éttermet létrehozása, mely visszaadja a rég elfeledett és hiányzó Szindbádos gasztronómiai élményt. Békebeli magyar konyha 21. századi módon, minden eredeti hagyományos ízt koncentráltan megőrizve, ételeik mégis könnyebbek a régimódi ... Bővebben


36 Bisztró Budapest

36 Bisztró Budapest

Reggelitől a vacsoráig várjuk a környéken élőket és dolgozókat egészséges és természetes alapanyagokból készült friss és finom ételekkel. Bővebben


360 Bar

360 Bar

Amikor már nem elégít ki a földönjárás, és kell valami, ami az egekbe emel, akkor nézz fel hozzánk! Budapest legmagasabban berendezett rooftop bárjában 360 fokos panorámával várunk. A 360 Bár immár negyedik éve fogadja vendégeit a híres Párizsi Nagyáruház tetőteraszán, az Andrássy úton. Vendégeinket ... Bővebben


Alabárdos Étterem

Alabárdos Étterem

Hagyományos magyar ételek újragondolt formában, minőségi borok kíséretében. Ezt kínáljuk Önnek történelmi falak között a Budai Várnegyed szívében. Legyen a vendégünk! Bővebben


Almárium Gasztro Art Bisztró Budapest

Almárium Gasztro Art Bisztró Budapest

Almáriumnak valaha a ház fegyvertartó ládáját hívták, később a polgárság féltve őrzött kincseinek tárolására szolgáló szekrényt nevezték így. Manapság egyik becses kincsünk a magyar élelmiszer, amelyből szakértelem és szeretet hozzáadásával teremtünk csúcsgasztronómiát – bisztró hangulatban. Tesszük mindezt ... Bővebben


Amaretto Étterem Rubin Hotel Budapest

Amaretto Étterem Rubin Hotel Budapest

Amaretto Éttermünkben negyedévente megújuló étlappal várjuk kedves vendégeinket! Ételeink mindig friss, szezonális alapanyagokból készülnek, modern konyhatechnológia alkalmazásával. Nálunk az egészségtudatosan étkező vendégek és a magyar ízeket kedvelők is megtalálják a kedvencüket. Bővebben


Anna Café Budapest

Anna Café Budapest

Kávékülönlegességek széles választékával várja vendégeit az Anna Café a Váci utca forgatagában. Igazi otthon a kávészeretők számára, legyen szó munkáról, randevúról, baráti vagy családi beszélgetésről. Bővebben


Anytime Étterem és Kávézó Budapest

Anytime Étterem és Kávézó Budapest

Valószínűleg előfordult már Veled is, hogy “csak úgy” ennél valami finomat. Valami olyat, ami bármikor jól esne…Nem kell alkalmat keresned ahhoz, hogy nálunk ebédelj, vagy vacsorázz. Hozzánk bármikor betérhetsz. Bővebben


1 2 3 4 ... 63   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Mesemúzeum Budapest programok 2021
Mesemúzeum Budapest programok 2021
 • Budapest
 • I. kerület
2021. október 5 - 28.
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2021 / 2022
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2021 / 2022
 • Budapest
 • V. kerület
2021. október 19 - 31.
Látogatás az Ady Emlékmúzeumban, Ady Endre utolsó budapesti lakásában
Látogatás az Ady Emlékmúzeumban
 • Budapest
 • V. kerület
2021.01.01. - 12.31.

Hasonló ajánlatok

Csabai Kolbász fesztiválhangulatban 2021
Csabai Kolbász fesztiválhangulatban 2021
 • Békéscsaba
2021. október 29 - 31.
Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár 2021 Budapest
Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár 2021 Budapest
 • Budapest
 • I. kerület
2021. október 14 - 17.

Figyelmébe ajánljuk!

Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest
Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest
 • Budapest
 • V. kerület

Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események