PIM Nyári Fesztivál 2021 Petőfi irodalmi Múzeum Budapest
Újraindul az elektromos autók állami támogatása Június 14 - től lehet pályázni a támogatásra!
Újraindul az elektromos autók állami támogatása Június 14 - től lehet pályázni a támogatásra!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Hévízi nyaralás a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Hévízi nyaralás a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

PIM Nyári Fesztivál 2021 Petőfi irodalmi Múzeum Budapest

2021.06.29. - 07.11.

Szélesre tárja kapuit a PIM, hogy együtt ünnepeljük a nyarat és az irodalmat. A Károlyi-palota udvarán a kert gesztenyefái szolgálnak a tizenhetedik PIM Nyári Fesztivál díszletéül. A könnyed nyári estéken a zene, a képzőművészet és a színház lesz az irodalom társa. A fesztivál célja, hogy könnyed szórakoztatást nyújtson, ezért az irodalmat ezen a nyári rendezvénysorozatunkon tágabban értelmezzük. Lesz koncert, színház, tartalmas programok kavalkádja jellemzi a múzeum nyári rendezvénysorozatát.

Ünnepeljük együtt a nyarat és az irodalmat egy sokszínű összművészeti fesztivál keretében!

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester honlapon.

Programok

2021. június 29. 20.00
Kertmozi: Halott ember

Helyszín:
Petőfi Irodalmi Múzeum

A „Rézbőrű volt az alkony” című, a magyar indiánozás történetét bemutató kiállításunkhoz kapcsolódva Jim Jarmusch filmjét vetítjük. A vetítést megelőzően az indián tematikájú filmekről Paár Ádám történésszel Kovács Gellért Filmszerész beszélget.

Az indián alakja az elmúlt száz év filmművészetében és tömegfilmgyártásában sokféle jelentéssel rendelkez(het)ett. A szabadság, függetlenség, természetközeliség allegóriája éppúgy volt, mint a vadságé, a kegyetlenségé és a megszelídítendő, leigázandó vadoné. Az észak-amerikai indiánfilmek ábrázolása korszakról korszakra, sőt egyazon filmrendező életművének különböző szakaszaiban is változott. Nemcsak az észak-amerikai, hanem az európai és latin-amerikai filmesek is gyakran reflektáltak az indián alakjára, gondoljunk csak a német indiánfilmekre az 1960–70-es években, mind az NSZK-ban és az NDK-ban. Az észak-amerikai indiánábrázolásokon jól nyomon követhetők mind az amerikai indiánpolitika (és általában a kisebbségekhez való viszony) változásai, mind az amerikai társadalom átalakulása. A beszélgetésben felvázoljuk, hogy az indián alakja és jelentése hogyan változott az amerikai és európai filmművészetben, és miként vált az indián népek történetének, néprajzának és életmódjának bemutatása egyre reálisabbá, elszakadva a korábbi romantikus, szentimentális vagy ellenséges ábrázolásoktól.

Belépő: 2000 Ft

Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén elmaradhatnak.

2021. június 30. 20.00

Kertmozi: A fából faragott királyfi
Balettfilm Róna Viktor emlékére 

Filiálé:
Bajor Gizi Színészmúzeum

Róna Viktor alakját, művészetét sajnos meglehetősen kevés felvétel őrzi, s ezek közt elenyésző a teljes produkciók száma. Nem csupán az ő pályafutásának, de a magyar táncfilm történetének, a magyar balett aranykorának is kiemelkedő darabja A fából faragott királyfi Seregi László alkotta, 1970-ben, a balett színpadi változatával szinte párhuzamosan készült televíziós verzió. A mai szemmel is bámulatos látványvilág, a koreográfus, és a rendező (Horváth Ádám) vezette stáb kiváló csapatmunkája és a nagyszerű szólisták (Róna mellett Orosz Adél, az örök partner, illetve Kékesi Mária és Forgách József) alakítása teszi feledhetetlenné e produkciót.

A Herceg a vasfüggöny mögül című, Róna Viktor pályáját felidéző emlékkiállítás kísérőprogramjában e táncfilmet tekinthetik meg a kiállítás kurátorával, Halász Tamással.

90 perc

Belépő: 1000 Ft

2021. július 1. 18.00
Mars és Apolló közt – Könyvbemutató

Filiálé:
Kassák Múzeum

„Nem leljük helyünket ezen a világon, ahol minden megfordította képét” – írja Elek Artúr a Nyugat egyik első háborús számában, 1914 augusztusában az írók tanácstalanságáról arra vonatkozóan, milyen legyen szerepük az éppen kirobbant európai fegyveres összecsapásban. Hallgatni vagy írni, nem nyilatkozni vagy támogatni a háborút: ezek voltak a magyar írók belső dilemmái az első hónapokban. Hosszabb távon a többség azonban – így vagy úgy – hozzájárult a nagy háború széles körű elfogadtatásához, ami elengedhetetlennek bizonyult az egyre hosszabbra nyúló konfliktus totalizálásában.

Balázs Eszter Mars és Apolló közt címmel megjelent könyvéről, amely tehát írók és más értelmiségiek reprezentációit, diskurzusait, illetve magatartásait vizsgálja 1914–1918 között a Monarchia Magyarországán, a szerzővel, valamint Bihari Péter történésszel, a Lövészárkok a hátországban és az 1914 – A nagy háború száz éve című népszerű könyvek szerzőjével és Veres Miklóssal, a Petőfi Irodalmi Múzeum első világháborús kiállításának kurátorával, írók háborús naplóinak közreadójával, az 1914 előtti háborús víziók kutatójával Varga Katalin beszélget.

A rendezvény ingyenes!

2021. július 1. 20.00
Élet, bor, humor – Az alig ismert Márai

Az est során az iróniával gyógyító Márait ismerhetik meg a nézők, legyen szó borról, futballról, szépségversenyről vagy egy idős ember házasságáról. Minden sora tanulságos (is) a mai ember számára, miközben az élet fonákságait taglalja, kíméletlen öniróniával és szarkazmussal, bőséges bizonyítékkal szolgál, hogy humorban Ő sem ismer tréfát.

Hirtling István felolvasóestjét Mészáros Tibor, Márai-kutató bevezetője és Tárkány-Kovács Bálint cimbalomjátéka gazdagítja.

A szövegeket válogatta és szerkesztette: Mészáros Tibor

Belépő: 2500 Ft

2021. július 2. 16.00
A te szemed, a te hangod!
Kamasz nézőpontok a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyben // PIM Nyári Fesztivál
Fotókiállítás – a (nem) mindennapi helyek pályázati anyagából

Helyszín:
Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely

Filiálé:
Mesemúzeum

Bookstagram – könyv – élmény – fotózás

Romantikus várséta – kamaszok ajánlata nem csak kamaszoknak

Kacsacsőr – Ami a csőrén kifér! – podcastkészítés

Belépő: múzeumi belépőjeggyel 

2021. július 3. 10.00 - 14.00

Grafikai workshop: A litográfia
2021. július 3. 10.00 - 14.00
Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vezetésével.

Filiálé:
Kassák Múzeum

A nagy érdeklődésre való tekintettel műhelysorozatunkban újra a síknyomtatás klasszikus válfajával, a litográfiával, magyarul kőnyomtatással foglalkozunk. A litográfia volt a 19. század egyik legkedveltebb sokszorosító technikája, látképek, térképek, plakátok mellett az első magyar postabélyeg is kőnyomtatással készült 1871-ben. Az eljárás során a simára csiszolt kőlapra különleges, koromból és zsírból készült litográfiai krétával rajzolnak, majd a kőlapot megnedvesítik és olajos nyomdafestéket raknak rá, ami a rajz vonalain megtapad, a vizes felületen viszont nem, így az odakerült felesleges festék letörölhető. A nyomtatásra szánt papírlapot a kőlapra helyezik, majd hozzápréselik. A nagy nyomásra az olajos részek átadják a festéket, így jön létre a kívánt kép.

A nyomtatáshoz szükséges mészkőről és a jó hangulatról a Kassák Múzeumban Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől az élvezetes szakmatörténeti bevezető után a technikai fogásokat elsajátíthatjuk és saját litográfiánkat is elkészíthetjük.

A workshop alatt készült nyomatokat a résztvevők hazavihetik!

Belépőjegy: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas)

A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

2021. július 3. 11.00
Mindenki a fedélzetre!
Diafilmvetítés, hajósinasvizsga, tohonyaparti lustálkodás 

Azoknak, akik kimaradtak a Rumini táborból, vagy akiknek nem elég a jóból!

Diafilmvetítés, hajósinasvizsga, tohonyaparti lustálkodás.

Filiálé:
Mesemúzeum

Belépő: múzeumi belépőjeggyel

2021. július 4. 15.00
Tölgyek alatt, rózsák között a Margitszigeten – irodalmi séta
Helyszín:
Margitsziget

„Mi már csak megmaradunk a mesemondás mellett – az új Margitszigetben gyönyörködik a szemünk –, de a lelkünk andalogva mendegél vissza-vissza az elröppent múltba.” (Krúdy: Szent Margitsziget, 1927)

Sétánkon a korábbi korok tájtörténeti és kertművészeti emlékei is felbukkannak: a József nádor korabeli nyaraló és gazdaság nyomai, a főherceg kori rózsakertészet, Arany tölgyei, a héttörzsű platán és a sziget különös fafajtái mesélnek majd az úton prózában, versben, zeneszóval.

Szakmai konzultáns: Eplényi Anna tájépítész

Közreműködik: Biró Szabolcs Maszkura harmonika, ének és Tasnádi Bence színművész

Maximális létszám: 30 fő

Gyülekezés, indulás: a Palatinus Fürdővel szemben, a Hétvezér platánfánál

Séta időtartama: max. 90 perc

Sétajegy: 2500 Ft

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester honlapon.

Édes Anna-séta
2021. július 5. 18.00
Irodalmi séta

„…csodálatos nyári nap. Forró és fényes. Vizy már átugrott a Polgári Kaszinóba feketézni. Felesége egyedül merengett a rizsfelfújt romjai előtt.” Ez a legjobb pillanat, hogy elinduljunk és meglessük őket szelíden kétségbeesett mindennapjaikon. Bolyongjunk együtt az Édes Anna regény utcáin, pillantsunk be a szereplők ablakain, fedezzük fel, megvannak-e még a Krisztinaváros százéves hangulatai. Édes Anna-sétánkon a regény egyes fejezeteit és ma is látható helyszíneit járjuk végig.

Maximális létszám: 25 fő

Találkozási pont: a Vérmező északi sarka, a Kun Béla-szobor egykori helye

Sétajegy: 2500 Ft

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester honlapon.

Ady-séta
PIM Nyári Fesztivál
2021. július 6. 18.00

Irodalmi séta

A fülledt nyári estében, „mikor az Ég furcsa, lila-kék, s találkára mennek a lyányok” és „mint zavarodott szerelmesek, pírral s pihegve szemben állnak az Ég s a Város”, vajon hová indult Ady Endre? A szerkesztőségbe vagy a kávéházba sietett? Lédát látogatta meg vagy Csinszkához tért haza? Tartsanak velünk Ady-sétánkon, melynek során ide is, oda is benézünk, fotókkal, visszaemlékezésekkel, városi hangulatokkal idézzük meg Ady Endre Budapestjét.

Maximális létszám: 25 fő

Találkozási pont: a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Sétajegy: 2500 Ft

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester honlapon.

2021. július 7. 20.00
Kertmozi: A vörös grófnő
Bács Ferenc emlékére // PIM Nyári Fesztivál

A film Károlyi Mihályné emlékiratai, levelezése és a rendezővel folytatott beszélgetései alapján készült. Kovács András 1985-ben bemutatott történelmi tárgyú alkotása neves színészek sorát vonultatja föl. Az Andrássy Katinkát megformáló Básti Juli mellett gróf Károlyi Mihály alakjának megidézésére Bács Ferencet kérte föl a rendező. A választás tökéletesnek bizonyult, a színész e szerepét filmes pályája egyik legnépszerűbb és legemlékezetesebb alakításaként jegyzi az utókor. A legnagyobb elismerés a legilletékesebbtől, Andrássy Katinkától érkezett, miszerint Bács Ferenc az ő számára is illúziókeltő volt.  A film érdekessége, hogy intézményünk két épülete mint helyszín jelenik meg benne. Az alkotók a tiszadobi Andrássy-kastélyon túl forgattak a Károlyi-palotában, mely ma a Petőfi Irodalmi Múzeum otthona, valamint az annak tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeum kertjében is, ahol a film megtekinthető lesz. Az esemény a Bács Ferenc emlékére készült kamarakiállításhoz kapcsolódik, mely jelenleg is látható a Színészmúzeumban.
145 perc, a két rész között rövid szünettel
Bajor Gizi Színészmúzeum

Belépő: 1000 Ft

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester  honlapon.

2021. július 7. 20.00
Pózban és póztalanul – Zenés kultúrtörténeti lóugrás egy részben
Petőfi Irodalmi Múzeum

A múzeum időszaki Székely Aladár-kiállításához kapcsolódó nyáresti program jelenetek, dalok, karcolatok és humoreszkek előadásával, egyúttal pódiumbeszélgetés keretében idézi fel a magyar írók újfajta szerepeit és önreprezentációs lehetőségeit a múlt század első évtizedeiben. Zenés kultúrtörténeti lóugrás, a műtermi pózoktól a kabaré tüntetően fesztelen világáig.

Székely Aladárról és a korszakról E. Csorba Csillával László Ferenc beszélget.

Közreműködnek: Pápai Erika, Benedek Miklós, Fesztbaum Béla és Kerekes József színművészek.

Belépő: 2500 Ft

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymesterhonlapon. 

Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén elmaradhatnak.

2021. július 9. 20.00
„Minden este bál van” – Kosztolányi és a zene

Petőfi Irodalmi Múzeum

Kosztolányi Dezső műveiben fontos szerepet kapnak a vissza-visszatérő zenei motívumok: Édes Anna egyszer csak énekelni kezd, Patikárius János one stepet játszik és Wagnert hallgat. Az Aranysárkány Hildája Schumannt játszik, mindig Schumannt, a városerdőben tűzoltóbanda muzsikál, a Zöldfa kocsmában legények mulatnak, mialatt Novákot elverik.

Hogyan bukkan fel és szövődik egybe a dzsessz és a komolyzene, a magyar nóta és a kávéházi kuplé a monarchia fennállásának utolsó évtizedeiben? Milyen volt a zenei élet egy korabeli nagyvárosban, például Szabadkán? Hogyan kapcsolódott a zene az irodalomhoz? Milyen zenei élet folyt Budapesten? Hogyan köthető Csáth Géza a Wagner-kultuszhoz? Ezekre a kérdésekre keressük a választ sok-sok Kosztolányi-idézettel és érdekes anekdotával fűszerezve a muzsikát.

Zipernovszky Kornél zenetörténésszel Parádi Andrea irodalomtörténész, muzeológus beszélget.

A zenei motívumokat olyan kiváló előadóművészek szólaltatják meg, mint:

Puja Andrea szoprán operaénekes, Gereben Zita jazzénekes, ifj. Szerényi Béla népdalénekes, kísér a Nagy János Trio

Belépő: 2500 Ft

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester honlapon.

Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén elmaradhatnak.

2021. július 10. 11.00
Egy apró mesehős nyomában
Családi kaland, séta és nyomozás

Családi kaland, séta és nyomozás a környéken
Filiálé:
Mesemúzeum

Indulás 11 órakor a Mesemúzeumból.

Belépő: múzeumi belépőjeggyel 

2021. július 11. 15.00
Vasárnapi tárlatvezetés: Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva
Filiálé:
Kassák Múzeum

A 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egy karakteres vonulatát mutatja be. Történeti perspektívából vizsgálja e műveket, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költészet és a performansz viszonylatában rejlő potenciál időről időre újra jelentőséget kap a társadalmi-politikai válságokkal küzdő országokban, különösen itt, a régióban. A Kassák Múzeumban bemutatott anyag a régió országainak egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveiből mutat be fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat. Rávilágít a volt szocialista államok szubkultúráiból származó művészek munkáinak összefüggéseire, valamint azokból a kortárs pozíciókból is felvillant néhányat, amelyek annak a lehetőségét keresik, hogyan lehet kiszabadulni az ellenőrzött nyelv és a normatív kommunikációs minták szorításából.

Fantasztikus felvételeket, izgalmas történeteket kínálunk ebéd utáni szieszta helyett. Az érdeklődőket Kürti Emese művészettörténész, a kiállítás kurátora kalauzolja a kiállításban.

A tárlatvezetésen múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni.

2021. július 11. 15.00
Tölgyek alatt, rózsák között a Margitszigeten – irodalmi séta
Helyszín:
Margitsziget

„Mi már csak megmaradunk a mesemondás mellett – az új Margitszigetben gyönyörködik a szemünk –, de a lelkünk andalogva mendegél vissza-vissza az elröppent múltba.” (Krúdy: Szent Margitsziget, 1927)

Sétánkon a korábbi korok tájtörténeti és kertművészeti emlékei is felbukkannak: a József nádor korabeli nyaraló és gazdaság nyomai, a főherceg kori rózsakertészet, Arany tölgyei, a héttörzsű platán és a sziget különös fafajtái mesélnek majd az úton prózában, versben, zeneszóval.

Szakmai konzultáns: Tóth-Heyn Ábel tájépítész

Közreműködik: Biró Szabolcs Maszkura harmonika, ének és Tasnádi Bence színművész

Maximális létszám: 30 fő

Gyülekezés, indulás: a Palatinus Fürdővel szemben, a Hétvezér platánfánál

Séta időtartama: max. 90 perc

Sétajegy: 2500 Ft

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester honlapon.

2021. július 11. 20.00
A Kékszakállú herceg csodálatos élete... estébé estébé estébé...
Bezerédi Zoltán Esterházy-estje

„Volt nekem egy távoli, titokzatos édesapám – nevezzük így édesapámat –, kinek bölcsője körül a régi század utolsó holdsugára és az új hajnalpírja játszadozott, innét származott a nevünk."

Esterházy Péter a PIM Nyári Fesztivál rendezvényeinek rendszeres fellépője volt, évről évre örömmel olvasott fel műveiből és a közönség is lelkesen várta és hallgatta őt minden időjárási viszontagság ellenére. 2016-ban is reménykedtünk, hogy itt lesz velünk, de akkor már csak üdvözlő sorait küldte a közönségnek és pár napra rá, július 14-én elhunyt. Ezzel a programmal rá emlékezünk.

Az esten részletek hangzanak el Esterházy Péter Harmonia caelestis, A Kékszakállú herceg csodálatos élete és az Egyszerű történet vessző száz oldal – kardozós változat című könyveinek szövegeiből.

Belépő: 2500 Ft

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester honlapon.

Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén elmaradhatnak.
 


2021.06.29. - 2021.07.11.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Múzeumok Éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2021
Múzeumok Éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2021
 • Budapest
 • V. kerület
2021. június 26.
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2021
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2021
 • Budapest
 • V. kerület
2021.06.19. - 12.31.

Közeli ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Tihanyi fesztiválok 2021
Tihanyi fesztiválok 2021
 • Tihany
2021.06.19. - 07.04.
Kalászi Vigasságok 2021 Budakalász
Kalászi Vigasságok 2021 Budakalász
 • Budakalász
2021. július 9 - 10.

Figyelmébe ajánljuk!

Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest
Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest
 • Budapest
 • V. kerület

Érdemes felkeresni!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
 • Budapest
 • VIII. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események