Fedezze fel Budapest csodáit földön és vizen, a kétéltű városnéző busszal!
Fedezze fel Budapest csodáit földön és vizen, a kétéltű városnéző busszal!

Petőfi Irodalmi Múzeum programok. Bemutatók, konferenciák, klubok, felolvasószínház, kiállítások Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.


Program 2017

Szeptember 18. hétfő, 18 óra (Díszterem)
Irodalmi Lapok
Alföld - Arany 200

A folyóiratot bemutatják: Szirák Péter, Áfra János, Fodor Péter, Herczeg Ákos
Vendég: Nádasdy Ádám költő, műfordító
Sorozatszerkesztő: Havas Judit


Szeptember 19. kedd, 18 óra (Dísz- Erkélyes terem)
Kinn és benn – Három este Arannyal

1.Családi körben
Esti beszélgetéssorozatunkban nem a költészet, hanem a költő áll a középpontban. A férj, apa, nagyapa, szerkesztő, tanár, akadémiai titkár, fordító - magán- és közéleti szerepek, s a hozzá rendelt családtagok, barátok, ismerősök, ügyfelek.
Hogyan élt korának legnagyobb magyar költője? Milyenek voltak otthonai?
Kik voltak életének társai? Ők hogyan éltek? Milyen szülők, milyen férjek és feleségek, milyen barátok és rokonok voltak? És milyen volt számukra Arany?
Mint vidékről érkezett, otthon érezte-e magát az egyre növekvő, terjeszkedő, egyre mozgalmasabbá váló fővárosban? Miként viselte el a sikert, a megtiszteltetéseket, és miként az új idők beköszöntét: új eszmények és új gondolkodásmódok előretörését? És a többiek? A művelődéstörténész szemével vizsgáljuk a kort, a társadalmat, a makro- és mikrokörnyezetet.
Az esti beszélgetéseken a költő és költőbarátai felidézett szavai mellett felhangzanak Arany kedves dalai, a kor népszerű dallamai: operaáriák és zongoradarabok is.
A Családi körben címet viselő első estén az Arany-család és barátaik mindennapjairól, legbensőbb kapcsolatairól és meghitt otthoni időtöltéseiről folyik a beszélgetés Sárai Szabó Katalin művelődéstörténész, Csörsz Rumen István irodalomtörténész, Bálint András színművész és Fábri Anna irodalom- és művelődéstörténész között.


Szeptember 20. szerda, 18 óra
Beszélgetés Bánki Éva Elsodort idő című regényéről

A szerzővel magas irodalomról és fantasyról, a történelem fikciójáról, a körbeforgó, fordított és talán megtalálható időről Horváth Csaba irodalomtörténész beszélget.
A PIM és a Jelenkor Kiadó közös programja


Szeptember 22. péntek, 10-16 óra
Robert Wilson színháza és annak hatása a kortárs színházművészetre

Angol nyelvű konferencia

A PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 2017. szeptember 22-én a Petőfi Irodalmi Múzeum „Vörös” termében (1053 Budapest, Károlyi utca 16.) a Robert Wilson színháza és annak hatása a kortárs színházművészetre címmel angol nyelvű konferenciát rendez.

Előadónk lesz többek között Dr. Frank Hentshker City University of New York Martin E. Segal Theatre Center igazgatója, egyetemi tanár. A kutató több évig dolgozott Robert Wilson asszisztenseként, de színészként is működött, többek között Hamlet szerepét játszotta Heiner Müller saját Hamletgép-rendezésében. Jelenleg Robert Wilson színházát elemző monográfia megírásán dolgozik. Vendégünk lesz továbbá Clifford Allen a Watermill Center Robert Wilson archívumából. Előadást tart Dr. Sepsi Enikő a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, Lengyel Anna dramaturg, a PanoDráma dokumentumszínház művészeti vezetője. A konferencia délutáni szekciójában fiatal kutatók Robert Wilson színházával kapcsolatos előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. Moderátor Szabó Attila a PIM-OSZMI igazgatóhelyettese.
Az előadások angol nyelven hangoznak el, tolmácsot nem biztosítunk.

Kérjük, hogy részvételi szándékát 2017. szeptember 15-én 12 óráig jelezze Takács Ágnesnek a következő elérhetőségek bármelyikén: takacs.agnes@oszmi.hu ; +36-1-375-11-84/128.

A konferencia a PIM-OSZMI, a Martin E. Segal Theatre Center, a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja és a Watermill Center - Robert Wilson Archives szervezésében valósul meg.

https://www.facebook.com/events/347036325732353/


Szeptember 23. szombat 16 órától és 24. vasárnap, 10 órától
Aranyhétvége: Játékos családi hétvége Arany Jánossal

Az Arany-emlékév egyik központi helyszíne, a Petőfi Irodalmi Múzeum a tavaszi Aranyvasárnaphoz hasonlóan szeptember 24-én ismét megrendezi ingyenes családi programját, sőt az őszi rendezvény már előző nap, szombat délután 16 órától elkezdődik. A kétnaposra bővült Aranyhétvégén a múzeum kertjében és a Károlyi Palota impozáns termeiben színes programokkal várják a szülőket, gyerekeket, nagyszülőket, unokákat, hiszen a rendezvényen minden korosztály találhat magának kedvére valót. Természetesen a jubileumi év alkalmából létrehozott „Önarckép álarcokban” c. Arany-kiállítás is megtekinthető, méghozzá ezen a hétvégén ez is ingyenesen látogatható.


Szeptember 24. vasárnap, 17 óra
Belvárosi Művészeti Napok
Radnóti Róza és Ránki Fülöp négykezes zongoraestje

Műsor: Schubert: f-moll fantázia, Grieg: Peer Gynt II. szvit, Debussy: Kis szvit
A program ingyenes. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.


Szeptember 25. hétfő, 17 óra
Könyvbemutató

A PIM új kiadványát, a „…nem látunk semmit…” Biró Lajos levelei és haditudósításai az első világháború éveiből című kötetet bemutatja Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Szoleczky Emese hadtörténész és ifjabb Bertényi Iván történész, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese.
A szövegek gondozója Varga Katalin és Veres Miklós, a tanulmány szerzője Borbás Andrea.


Szeptember 27. szerda, 18 óra
PIM Esti Extra

Annyi titkom maradt…
Borbás Andrea és Kiss Borbála kurátorok tárlatvezetése a száz éve született Szabó Magdára emlékező kiállításunkban meglepetésvendéggel.
A PIM hosszú nyitvatartása minden hónap utolsó szerdáján különleges programokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel. Minden kiállítás 20 óráig látogatható.
Belépőjegy: 800/400 Ft


Szeptember 28 – október 1.
JÖVŐ-IDŐ Budapest Transzfer IX. - Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál

Az egyszerre titokzatos, félelmetes és reménnyel teli jövő lesz az idei Budapest Transzfer témája. A PIM nemzetközi fesztiválján írók, nyelvészek, jövőkutatók, politológusok, filmesek és képzőművészek mutatják be optimista vagy pesszimista elképzelésüket a jövőről.


Szeptember 29. péntek, 10 óra
Péntek10 – Nyugdíjasok irodalmi délelőttje

Annyi titkom maradt...
Borbás Andrea és Kiss Borbála kurátorok tárlatvezetése a száz éve született Szabó Magdára emlékező kiállításunkban.
Belépőjegy: 400 Ft


2017. szeptember 30. 10:00 - 12:00 (Esőnap: október 7.)
Aranykerékpár
Kövessük titokban Arany Jánost szokásos városi sétáján a munkahelyére! Járjuk be biciklivel a város ismert és megbúvó irodalmi emlékhelyeit, idézzük fel az írónak és hőseinek alakját az ismerős sarkokon, olvassunk verseket, naplórészleteket a Margitsziget árnyas fái alatt!
A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János tematikus sétát kínál az érdeklődőknek, amelyek során biciklivel járhatják be Budapest egyes részleteit. Az Arany János bicentenáriumhoz kapcsolódó Aranykerékpár túra a költő egykori lakhelyétől vezeti végig a résztvevőket az Akadémián keresztül az életút utolsó ikonikus helyszínéig, a Margitszigetig. Arany János életének utolsó húsz évét töltötte a fővárosban, tanúja volt annak az egyre gyorsuló változásnak, melynek során Pest-Budából világváros lett. Az egyes állomásoknál a költő egy-egy versével, anekdotájával emlékezünk, és idézzük meg a 19. század végének pesti hangulatát.
Útvonal: Üllői út, Budapest, irodalmi séta, bicikli, Magyar Tudományos Akakdémia, Margitsziget
REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!
Regisztráció kezdete: 2017. SZEP 14.
Regisztráció vége: 2017. SZEP 28.
További információk:
A programra saját kerékpárral és egyéb, szabadon választott biciklis felszereléssel lehet jelentkezni. A múzeum felszerelést nem tud biztosítani a résztvevőknek, valamint nem felel sem a résztvevők, sem értéktárgyaik biztonságáért és épségéért. A program regisztráció köteles, a jegyeket elővételben a PIM jegypénztárában lehet megváltani. A túra a bejelentett kezdési időpontot követő 10 perc után elindul, a késők a megjelölt útvonal további pontjain önállóan csatlakozhatnak. A túrán 12 főt tudunk fogadni. Találkozási pont: Üllői út, Iparművészeti Múzeum előtt


2017. október 5.
Irodalmi találkozások a múzeumban
SZABÓ MAGDA SZÜLETÉSNAPI EMLÉKEST

Beszélgetés írókkal, irodalomtörténészekkel, emlékezések. 


2017. október 8. 10:00 - 12:00 (Esőnap: október 14.)
HAJNALI RÉSZEGSÉG

Hol kávéztak az írók a Krisztinavárosban? Hová járt fürdőbe Szindbád? Mit látott Kosztolányi, ha kinézett a háza ablakán? Kivel találkozott József Attila a Hadik kávéházban? Járjuk be biciklivel a város megbúvó irodalmi emlékhelyeit, idézzük fel írók, regényhősök alakjait az ismerős sarkokon, olvassunk verseket, naplórészleteket hangulatos pesti kapualjakban.
A Petőfi Irodalmi Múzeum tematikus sétát kínál az érdeklődőknek, amelyek során biciklivel járhatják be Budapest egy megadott részletét. A Hajnali részegség című (nem csak hajnalban tartandó) túra elsősorban a 20. századi magyar irodalmat fókuszpontba állítva, a Móricz Zsigmond körtértől indulva a Belváros, a Krisztinaváros és a Tabán irodalmi emlékhelyeit, irodalmi művekben felbukkanó legendás helyszíneit látogatja végig, versek, visszaemlékezések, anekdoták, műrészletek segítségével keltve életre az egykori művészek fénykorát.
Útvonal: Móricz Zsigmond körtér, Bartók Béla út, Szabadság-híd, Ferenciek tere, Erzsébet-híd, Szarvas tér, Tabán, Attila út, Krisztina tér, Vérmező
REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!
Regisztráció kezdete: 2017. SZEP 25.
Regisztráció vége: 2017. OKT 06.
További információk:
A programra saját kerékpárral és egyéb, szabadon választott biciklis felszereléssel lehet jelentkezni. A múzeum felszerelést nem tud biztosítani a résztvevőknek, valamint nem felel sem a résztvevők, sem értéktárgyaik biztonságáért és épségéért. A túra a bejelentett kezdési időpontot követő 10 perc után elindul, a késők a megjelölt útvonal további pontjain önállóan csatlakozhatnak. A túrán 12 főt tudunk fogadni.
Találkozási pont: Móricz Zsigmond körtér, Szent Imre szobor körül.


2017. október 16.
Irodalmi találkozások a múzeumban - Az ajtó

Havas Judit előadóművész monodráma előadása. 


2017. október 24. 17:00 - 19:00
Y-GENERÁCIÓ - MŐF KÜLÖNKIADÁS

Totth Benedek Holtverseny című könyve Rólatok és nektek szól. Nyugodtan lehetne az alcíme, hogy Szex & Drogok & Semmi. Ha elkezded, nem fogod tudni letenni és beszélned kell róla. Itt az alkalom, találkozz a szerzővel és kérdezz, amit csak akarsz.
Mert ennek a könyvnek és szerzőjének érdemes feltenni kérdéseket! Hogy miért? Mert őszinte, nyers, felkavaró, taszító, lenyűgöző, költőien filozofikus, émelyítően trágár. Sodor és lendületből talál gyomorszájon.


2017. október 25.
PIM ESTI EXTRA

Tárlatvezetés az Annyi titkom maradt... című Szabó Magda-kiállításban meghívott vendéggel. 


2017. október 27. 18:00 - 20:00
A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája

Éjféli párbaj
Arany János homályos, sejtelmes, tragikus balladáiról sokan és sokszor írtak már. De vajon ismerjük-e Arany humorát? Miért olvasnak ma - amikor összes műve elérhető a világhálón - kevesebben Arany Jánost, mint fél évszázaddal ezelőtt? Hogyan lehet az iskolán belül és kívül népszerűsíteni az irodalmat?
Margócsy István irodalomtörténész segítségével keressük a válaszokat a fenti kérdésekre, aki a PIM Önarckép álarcokban című Arany János emlékkiállításában tart rendhagyó tárlatvezetést.
INGYENES PROGRAM!


2017. október 28.
ABIGÉL-MARATON

Filmvetítés, beszélgetés színész vendégekkel (Bánfalvi Ágnes, Piros Ildikó, Balázsovits Lajos, Zsurzs Kati, Rátonyi Hajnal)


2017. október 29. 15:00 - 16:30
VASÁRNAPI SÉTA A KÁROLYI-PALOTÁBAN

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legjelentősebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb belvárosi palotájává. A séta során vendégeink megismerhetik a klasszicista palota és az egyik leghíresebb magyar főnemesi család évszázadokat átívelő történetét.
Bejárunk ritkán látható titkos zugokat is a pincétől a padlásig.
JEGYÁRAK:
A programon 1000 Ft-os belépőjeggyel lehet részt venni.


2017. november 12. 19:00 - 20:15
ARANY ASSZONYOK - Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő estje

Arany János versei, dalai és a balladáira készült melodrámák a korszak legszebb zongoraműveivel fűszerezve. Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő estje. Közreműködik: Elek Szilvia zongoraművész, zeneszerző.

Nyitva tartó kiállítások

Arany 200 - busz
A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállításunk. Az Önarckép álarcokban című tárlatnak elkészült az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata is. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” július 10-től járja az országot.

Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítettünk, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. A kiállításhoz kérhető tárlatvezetés illetve foglalkozás is, hiszen a buszt minden helyszínen múzeumpedagógus kollégák kísérik.

A kiállítás látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely biztosítását és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérünk. Örömmel vennénk, ha a kísérők szállásának megszervezését – kedvezményes vagy akár ingyenes lehetőség biztosításával – segítenék. Együttműködésüket kérjük abban is, hogy az adott településen minél több érdeklődőhöz eljuthasson a mozgókiállítás híre.

Aranybusz menetrend

 • szeptember 13. szerda Várdaróc, Általános Iskola
 • szeptember 14. csütörtök Eszék, Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ
 • szeptember 15. péntek
 • délelőtt Kórógy, Általános Iskola, délután Kopács, Kultúrotthon
 • szeptember 16. szombat Pélmonostor
 • szeptember 17. vasárnap Karancs
 • szeptember 18. hétfő  Felcsút, Endresz György Általános Iskola
 • szeptember 19. kedd Biatorbágy, Általános Iskola
 • szeptember 20. szerda Érd, Vörösmarty Gimnázium
 • szeptember 21. csütörtök 
 • szeptember 22. péntek Dunaszerdahely, XXXVII. Csallóközi Vásár
 • szeptember 23. szombat Dunaszerdahely
 • szeptember 24. vasárnap Alsóbodok
 • szeptember 25. hétfő 
 • szeptember 26. kedd Kecskemét, Katona József Emlékház
 • szeptember 27. szerda Kecskemét, Katona József Emlékház
 • szeptember 28. csütörtök Kecskemét, Katona József Emlékház
 • szeptember 29. péntek Mezőtúr, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola
 • szeptember 30. szombat Mezőtúr

100 könyv Finnországból
2017. június 8. - 2017. október 8.

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Finn Nagykövetség és a Finnagora közös könyvespolc-installáció projektje része a Finnország függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő eseménysorozatnak.
A függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő Finnország irodalmával, a lelkes fordítóknak hála, a XIX. századtól napjainkig folyamatosan találkozhattak a magyar olvasók. A fordítói és kiadói tevékenységnek a nyelvrokonság tudata adta az első lendületet, amely az elmúlt száz évben többször megtorpant, de újra és újra erőre tudott kapni. A Kalevala 100 éves jubileuma (1935-ben) és a finn – magyar kulturális egyezmény megkötése (1938-ban) nyomán a finn irodalom magyarországi kiadása megélénkült, a 40-es években 24 új könyv jelet meg. A második világháborút követően a 60-as években kapott újra lendületet a finn irodalom fordítása, az Európa kiadó például A finn irodalom kiskönyvtára címmel külön sorozatot indított. Ezt a lendületet törte meg a rendszerváltás és a könyvpiac ezután bekövetkezett újrarendeződése, majd egy viszonylag csendes időszak után a 2000-es évek végétől napjainkig újra nagy számban jelent meg finn irodalom Magyarországon. Ebben nagy szerepe van a FILI, a Finn Irodalmi Információs Központ fordítástámogatói és marketing tevékenységének. Mára több mint 280-ra tehető a magyar nyelven kiadott könyvek száma, melyek között találhatunk versesköteteket, drámákat, novella- és kisprózai antológiákat, regényeket és gyerekkönyveket.
A 2007 óta eltelt legutóbbi 10 év termése lenyűgöző: több mint 100 könyv – 30 kiadó és 30 fordító munkája. Nem csupán finn nyelvből születtek ezek a fordítások, a finnországi svéd nyelvű irodalom alkotásai, a számi költészet és több angol nyelven született sci-fi is eljutott a magyar olvasókhoz.
A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Finn Nagykövetség és a Finnagora közös könyvespolc-installáció projektje most ebből a szépirodalmi és gyermekirodalmi termésből ad ízelítőt.
A program része a Finnország állami függetlenségének 100. évfordulóját ünneplő Suomi 100 eseménysorozatnak.
A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Finn Nagykövetség és a Finnagora közös könyvespolc-installáció projektje része a Suomi 100 eseménysorozatnak. 

Annyi titkom maradt...Szabó Magda 100
2017. június 20. - 2018. február 4.

100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Születésének évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítást tervez. Részletek hamarosan....
„A görögök és a rómaiak hite szerint a holtak az alvilágba jutnak… Akiknek életművemet köszönhetem, akiket szerettem, akik szerettek, mind ott vannak már. Ha bízik bennem, kövessen az olvasó. Nem félelmes látogatás lesz ez az út, inkább olyan, mint egy nyomozás, míg kiderül, kinek árnya miképp épült bele egy író életművébe. Nincs itt félnivaló, se szomorúság. Az igazság, egy élet vagy életmű háttérzenéje sohasem szomorú.

Önarckép álarcokban
Emlékkiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára
2017. május 15. - 2018. november 30.

Az Önarckép álarcokban. Emlékkiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára című tárlat célja, hogy megidézze a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról a köztudatban élő képet és a költő kevésbé ismert arcaival is megismertesse az érdeklődőket. A kiállításunk Arany Jánosa kortárs klasszikus. Életútjának, személyiségének újszerű bemutatása minden generációhoz szól: azokhoz is, akik szinte önkéntelenül, mindennapjaikban is használják szavait és fordulatait, akik tudják, ki volt Edward király, Ágnes asszony, az öreg Bence, mit jelent a radványi sötét erdő, a drégeli rom, a margitszigeti tölgyfák vagy a főváros baljóslatú hídja. Interaktív, korszerű felületeken, eszközökön is megjelenik a költői világ, így személyes élménnyé válhat a találkozás a művekkel a diákok és a fiatalok, ugyanakkor a felnőttek, vagy a családdal érkezők számára egyaránt. A Toldi-történet fordulatait például a kiterjesztett valóságot érzékeltetni képes installáció segítségével ismerhetjük meg, Arany János metaforáihoz pedig hangulatjelekkel kerülhetünk közelebb, vagy örökbe fogadhatunk egy-egy izgalmas, már kihalófélben lévő szót.

Forrás: Szervezők

Online jegyvásárlás


2017.09.01. - 2017.09.30.
2017.10.01. - 2017.11.12.
2017.10.09.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva tartás : keddtől vasárnapig: 10-18 óráig, hétfő szünnap

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2017

Programajánlat

Mesemúzeum programok 2017 Budapest
Mesemúzeum programok 2017 Budapest
 • Budapest
 • I. kerület
2017. szeptember 23.
Kassák Múzeum kiállítás, program 2017
Kassák Múzeum kiállítás, program 2017
 • Budapest
 • III. kerület
2017. október 28.
Imagine Budapest, tematikus városnéző túra Pesten és Budán
Imagine Budapest, tematikus városnéző túra Pesten és Budán
 • Budapest
 • V. kerület
2017. szeptember 23. 10:30
Titkos kertek és terek Budapesten, városnéző séta a Belvárosban
Titkos kertek és terek Budapesten, városnéző séta a Belvárosban
 • Budapest
 • V. kerület
2017. szeptember 23. 10:30

Szolgáltató

Petőfi Irodalmi Múzeum
Petőfi Irodalmi Múzeum
 • Budapest
 • V. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
 • Budapest
 • VIII. kerület
Café Astoria Restaurant
Café Astoria Restaurant
 • Budapest
 • V. kerület