Az ismeretlen Görgei | Az MNM legújabb időszaki kiállítása
Az ismeretlen Görgei | Az MNM legújabb időszaki kiállítása
Melyek idén a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek idén a legnépszerűbb fesztiválok?

Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2019

2019. június 12 - 16.

Petőfi Irodalmi Múzeum programok. Bemutatók, konferenciák, klubok, felolvasószínház, kiállítások Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2019. június 13. 21.00
Kubiszyn Viktor: Árnyékvilág

A PIM programja a Margó Fesztiválon
Kubiszyn Viktor: Árnyékvilág
A szerzővel Demeter Szilárd beszélget

Kubiszyn Viktor legújabb kötete egyszerre elmozdulás a régi világától és folytatója is annak. A szövegek egyik része továbbra is a drogos szubkultúrában tengődő, oda igyekvő vagy onnan éppen szabadult árnyalakokról szól, a másik része viszont már egy teljesen új szerzőt mutat – letisztult, érzelemmentes, durva szövegek, amik épp szenvtelen hangjukkal ütik szét az olvasói kívülmaradás kényelmes bástyáit.

2019. június 14. 17.30
A varázsló kertje – Csáth Géza, ahogy még sosem láttuk

A PIM programja a Margó Fesztiválon
Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. Az előadás során közel hajolunk a varázsló kertjéhez, és a kiállítás egyik különlegességével, Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül ráláthatunk egyrészt az író gyerekkori világára, másrészt az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakára.

Sidó Anna előadása

2019. június 14. 21.30
Éjszaka a múzeumban az Ady- és a Csáth-kiállításban

A PIM programja a Margó Fesztiválon

Éjszaka a Múzeumban 1.

21:30 és 23:00 az Ady-kiállításban

A föltámadás szomorúsága

Ezen az éjszakán beszéljünk a halálról. Ady Endre haláláról.

A zseniális költő fiatalon, 41 évesen halt meg. A szomorú eseményre vigasz, hogy a nemzet halottjaként bekerült a nemzet panteonjába. Ha máskor hal meg, bekerülhetett volna a kiválasztottak sorába? Lépjünk túl a halálon és gondolkodjunk történelmi távlatokban.

Hegyi Katalin kurátor vezetése

Éjszaka a Múzeumban 2.

21:30 és 23:00 a Csáth-kiállításban

Csáth Géza íróként és orvosként is az emberi lélek mélyeit kutatta. Ezúttal mi fogjuk az övét. A kéziratokban és fotókban megőrzött életút zárt zónáit, talán kényesebb részeit is bebarangoljuk az est során.

Molnár Eszter Edina és Sidó Anna kurátorok éjszakai vezetése

Regisztrálni az esemény időpontjával és a választott kiállítás címével lehet.

2019. június 15. 10.00 - 12.00
Gyerekprogramok

A PIM programja a Margó Fesztiválon
10:00 Forgatag a palotában
Megismerkedhetünk a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal, s míg meghallgatjuk meséjüket, bebarangoljuk a Károlyi-palotát és utazunk is kicsit az időben.
Ajánlott korosztály: 4–8 évesek
(max. 25 gyerek)
11:00 Petőfi forgataga
Felfedezzük a Petőfi-tárlatot, megismerkedünk a szerethetően szétszórtan szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt derítünk, miért találhatunk 16 ördögszarvacskát a róla szóló kiállításban
Ajánlott korosztály: 6–12 évesek

2019. június 16. 11.00
Városi bujdosó - irodalmi séta Ady Endre nyomában

A PIM programja a Margó Fesztiválon
E szép júniusi vasárnap délelőtt Ady Endre nyomába indulunk, hogy elkísérjük őt kedves helyeire, a szerkesztőségbe, a kávéházba vagy éppen Lédához. Tematikus sétánkban a belváros néhány fontos emlékhelyét keressük fel az Ady-Csinszka lakástól a Nemzeti Múzeumig.
Sétavezetők: Kodolányi Judit és Sóki Dia múzeumpedagógusok

2019. június 16. 13.00
Csáth Géza kényszerképzetei

A PIM programja a Margó Fesztiválon
Milyen kényszergondolatok kínozták Csáth Gézát? Mitől rettegett már 16 évesen? Kiről ábrándozott tinédzserként? Miért nyúlt morfiumhoz? Mi áll féktelen szexualitásának hátterében? Miért ölte meg a feleségét? Miért lett öngyilkos?
Ezeket a titkokat Csáth Géza naplói őrzik. Minden kérdésre válaszolunk!

Molnár Eszter Edina és Szajbély Mihály előadása

2019. június 16. 15.00
Arany János a Margitszigeten
Különleges irodalmi séták a Budapesti Nyári Fesztivál és a PIM közös szervezésében

Arany életének meghatározó helyszínén tematikus túra során az érdeklődők bejárhatják a költő által is kedvelt helyszíneket, amelyekhez ismert és kevésbé ismert anekdoták kapcsolódnak: az Őszikék-ciklus verseiben megörökített tölgyektől kezdve a Margitszigetért rajongó írótársak és utódok emlékezetén át egészen a Nagyszállóig, ahol Arany életének utolsó időszakában lakott és alkotott.
Szakmai konzultáns: Asztalos Emese irodalomtörténész
Közreműködik: Csörsz Rumen István lantművész, színész

Gyülekezés, indulás: Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztár (kerengő)
A séta időtartama: 90 perc
A program jegyköteles!
A csoport limitált létszámmal (40 fő) indul. Kérjük, a jegyeket előre foglalják le telefonon.
A séták végén – egy hűsítő ital mellett – a kvízkérdésekre helyesen válaszoló vendégeink között a Budapesti Nyári Fesztivál előadásaira szóló belépőjegyeket és PIM-es irodalmi ajándéktárgyakat sorsolunk ki.
Sétavezető-koordinátor: Nagyvári Ildikó programszervező (PIM)

2019. június 18. 18.00
Kányádi-est az Irodalmi Magazinnal

A lapszám szerzőivel, Horváth Kornéliával, Mekis D. Jánossal és S. Béres Bernadett-tel Pataky Adrienn szerkesztő beszélget.
A belépés ingyenes.

2019. június 19. 18.00
Rab Gusztáv: Utazás az ismeretlenbe

Könyvbemutató
Komáromi Csaba köszöntője után kerekasztal-beszélgetés: moderátor Buda Attila, további résztvevők: Major Zoltán, Rácz János, Tüskés Anna.
Hajtó Aurél színész négy részletet olvas fel a regényből.
A könyvet a helyszínen meg lehet venni.

Magukra maradt bútorok - Kiállításmegnyitó
2019. június 21. 18.00

Írók bútorai a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből

A kiállítást megnyitja: Várady Szabolcs költő
Közreműködik: Für Anikó színművész

17. PIM Nyári Fesztivál
2019. június 26. – július 7.
17. PIM Nyári Fesztivál

Szenvedély
Irodalom másképp

2019. június 30. 15.00
Szépirodalom és szépművészet Szent Margit szigetén

Különleges irodalmi séták a Budapesti Nyári Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében.

Vallott nekem a Nyulak-szigete
Regék halk éjén. Ime, a titok:

(Ady Endre: Szent Margit legendája)

Szépirodalom, képzőművészet és zeneművészet különleges találkozásának lesznek tanúi a Szent Margit szigetét felfedezni vágyó érdeklődők. A séta során versek, novella- és regényrészletek – Arany, Jókai, Gárdonyi, Ady – segítségével idézzük fel a szűz királylány alakját és fedezzük fel életének fontos helyszíneit: a sziget szakrális helyeit, melyek középkori hangulatát élőzenei kísérettel erősítjük. A romok és a művészsétány bejárása után Kondor Béla egy elfeledett alkotását is bemutatjuk a szerencséseknek, akik a másfél órás időutazáson velünk tartanak.
Szakmai konzultáns: Görbe Márk művészettörténész
Közreműködik: Tóth Emese Gyöngyvér ének, pszaltérium, Ficza István színművész
Gyülekezés, indulás: Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztár (kerengő)
A séták időtartama: 90 perc
A program jegyköteles!
A csoport limitált létszámmal (40 fő) indul. Kérjük, a jegyeket előre foglalják le.
A séták végén – egy hűsítő ital mellett – a kvízkérdésekre helyesen válaszoló vendégeink között a Budapesti Nyári Fesztivál előadásaira szóló belépőjegyeket és PIM-es irodalmi ajándéktárgyakat sorsolunk ki.
Sétavezető-koordinátor: Nagyvári Ildikó programszervező (PIM)

Nyitva tartó kiállítások

CSÁTH* - *A varázsló halála
Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából
2019. április 30. - 2020. május 31.

„Motívumokról, a melódiákról, a ritmusról, szóval ezekről az úgynevezett formai, zenei alakulatokról nem lehet beszélni. Ki kell nyitnunk a fülünket, a szívünket, be kell állítanunk a lelki tükörrendszerünket, amellyel először a benyomásokat, másodszor saját magunkat a művészi élvezés pillanatában, és harmadszor a vizsgálódó énünket figyeljük meg, és akkor nem fog érdekelni semmi más bennünket, mint az, hogy kicsoda Strauss Richárd, és hogy kik vagyunk mi magunk, és hogy ami eközben esik, jó vagy rossz-e?”

Csáth Géza mindig az emberi lélek mélyeit kutatta. Akkor, amikor megírta az Anyagyilkosságot, és akkor is, amikor hosszú tanulmányban próbálta megfejteni „az elmebeteg nő”, Kohn Gizella paranoiás hisztériáját. Minden kísérlete közül azonban a tízéves korától egészen haláláig vezetett naplója volt a legkönyörtelenebb élveboncolás. Mindeközben pedig legfontosabb vágya az élet legteljesebb megélése volt.
Csáth egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon. Írásművészetétől azonban aligha választható el az összművészeti látásmód, és az az összetett, szinesztéziaszerű világérzékelés, amelyen keresztül illatokban, színekben gondolkodott és zenével érzett. A kiállítás egyik végpontján a szenzibilitás és szecessziós hangulatok kapnak főszerepet, míg a másikon a mindezektől és az alkotás képességétől is megfosztott, már visszafordíthatatlanul lemeztelenített lélek. A novellákban is gyakran felbukkanó gyermekkori mesevilágot Brennerék családi fotóalbuma idézi meg, amelynek mintegy ellenpontjaként bontakozik ki az utolsó évek belső magánya az egyre töredékesebbé váló naplójegyzetek morfiumcseppes kéziratlapjain.
A PIM egyedülállóan gazdag és eddig soha nem látott Csáth-gyűjteményén alapuló kiállításban mi is beállíthatjuk „lelki tükörrendszerünket”, amellyel a befogadás különféle útjai nyílnak meg előttünk. Naplóiban megfigyeljük az önmagát figyelő Csáthot. Zeneműveiben, novelláiban, egyetlen fennmaradt festményében és számtalan rajzában pedig először a benyomásokat, amelyeket keltenek bennünk, másodszor saját magunkat a művészi élvezés pillanatában, harmadszor vizsgálódó énünket figyeljük meg, és akkor nem fog érdekelni semmi más bennünket, mint az, hogy kicsoda Csáth Géza, és hogy kik vagyunk mi magunk, és hogy ami eközben esik, jó vagy rossz-e?

Kamasz szelek fütyörésznek – Kányádi-képfantáziák
2019. március 8. – augusztus 25.

Kiállítók:
FIALA de Gábor, HERENDI Péter, KEREKES Emőke

Önarckép álarcokban
Emlékkiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára
2017. május 15. - 2019.  2019. június 2.

Az Önarckép álarcokban. Emlékkiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára című tárlat célja, hogy megidézze a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról a köztudatban élő képet és a költő kevésbé ismert arcaival is megismertesse az érdeklődőket. A kiállításunk Arany Jánosa kortárs klasszikus. Életútjának, személyiségének újszerű bemutatása minden generációhoz szól: azokhoz is, akik szinte önkéntelenül, mindennapjaikban is használják szavait és fordulatait, akik tudják, ki volt Edward király, Ágnes asszony, az öreg Bence, mit jelent a radványi sötét erdő, a drégeli rom, a margitszigeti tölgyfák vagy a főváros baljóslatú hídja. Interaktív, korszerű felületeken, eszközökön is megjelenik a költői világ, így személyes élménnyé válhat a találkozás a művekkel a diákok és a fiatalok, ugyanakkor a felnőttek, vagy a családdal érkezők számára egyaránt. A Toldi-történet fordulatait például a kiterjesztett valóságot érzékeltetni képes installáció segítségével ismerhetjük meg, Arany János metaforáihoz pedig hangulatjelekkel kerülhetünk közelebb, vagy örökbe fogadhatunk egy-egy izgalmas, már kihalófélben lévő szót.

A föltámadás szomorúsága
Emlékkiállítás Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából
2019. január 25. - 2020. január 5.

„Egy merev test a puszta ágyon, mélyen a vaságyon, fekete szegény tetem, egy lepedővel betakarva…” – írja Móricz Zsigmond Ady Endre halottas ágyánál. Ezt a testet visszaemlékezések, fényképek, rajzok, szobrok sora örökítette meg. Kiállításunk a halál pillanatával kezdődik, majd tárgyi emlékeink, írásbeli dokumentumok, filmfelvételek, versek bemutatásával idézzük fel azt az utat, melynek végén Ady Endre alakja szoborrá merevül a Nemzeti Sírkertben.

Forrás: Szervezők


2019.06.12. - 2019.06.16. Margó Irodalmi Fesztivál
2019.06.22. - 2019.06.23. Múzeumok éjszakája
2019.06.26. - 2019.07.07. 17. PIM Nyári Fesztivál
Kapcsolódó időpontok

2019.06.12. - 2019.06.16. Margó Irodalmi Fesztivál 2019
2019.06.17. - 2019.06.21. Mesemúzeum programok 2019
2019.06.22. Mesemúzeum programok 2019
2019.06.22. Múzeumok Éjszakája Kassák Múzeum 2019
2019.06.22. - 2019.06.23. Múzeumok Éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019
2019.06.24. - 2019.07.17. PIM Nyári Fesztivál 2019
2019.06.07. - 2019.06.27. Kassák Múzeum programok 2019
2019.06.29. Mesemúzeum programok 2019
2019.01.01. - 2019.12.31. Látogatás az Ady Emlékmúzeumban
Találatok száma: 1

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaTalálatok száma: 4

Prime Steakhouse

Prime Steakhouse

Az igazi steak kedvelőknek a Prime Steakhouse maga a steak mennyország, a legnagyobb steak választék, a nagyvárosi elegancia és a borkultúra találkozása. Steak választékunk az országban egyedülálló. A legmagasabb Prime minősítésű amerikai USDA, Omaha, Creekstone, Japán Kobe Wagyu, argentin ANGUS ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Paris Budapest Bar

Paris Budapest Bar

Budapest szívében várja vendégeit a Paris Budapest Bar, exkluzív környezetben, remek koktélokkal. Paris Budapest Bar lenyűgöző és kifinomult környezetében, egy remek koktéllal a kezünkben, melyet a tehetséges és mindig szolgálatkész mixerek készítettek a számunkra, szinte a mennyben érezhetjük ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

Paris Budapest Restaurant

Paris Budapest Restaurant

Nemzetközi, francia és magyar ínyencségekkel várja vendégeit a Paris Budapest Restaurant Budapest szívében. Hatalmas ablakai lehetővé teszik látogatói számára, hogy csodálatos kilátásuk nyíljon Budapest legszebb építményeire, mint a Lánchíd, vagy a Budai Vár. Az étterem egyedi látványkonyhájának ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda

ARAZ Bisztró

ARAZ Bisztró

Az Araz Bistro 2011. február 23-tól várja vendégeit. Éttermünkben a nemzetközi konyha kínálata mellett megtalálhatók a hagyományos magyar ételek is. Az ARAZ Bistro bejárata a Szarka utca 5. szám alatt található, de elérhető a szálloda Só utcai főbejáratán is. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Rejtélyes történelem

Kiemelt ajánlatok

Margó Irodalmi Fesztivál 2019
Margó Irodalmi Fesztivál 2019
 • Budapest
 • V. kerület
2019. június 12 - 16.
Mesemúzeum programok 2019
Mesemúzeum programok 2019
 • Budapest
 • I. kerület
2019. június 17 - 21.
Múzeumok Éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019
Múzeumok Éjszakája a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019
 • Budapest
 • V. kerület
2019. június 22 - 23.

Közeli ajánlatok

Magyar Nemzeti Múzeum programok 2019 Budapest
Magyar Nemzeti Múzeum programok 2019 Budapest
 • Budapest
 • VIII. kerület
2019. június 19. 17:00
Karaoke Party Budapest 2019. Várunk a Neverlandben
Karaoke Party Budapest 2019. Várunk a Neverlandben
 • Budapest
 • VII. kerület
2019. június 27.

Hasonló ajánlatok

Pesterzsébeti Múzeum programok 2019
Pesterzsébeti Múzeum programok 2019
 • Budapest
 • XX. kerület
2019. június 22.
Göcseji Múzeum programok 2019
Göcseji Múzeum programok 2019
 • Zalaegerszeg
2019. június 22.

Figyelmébe ajánljuk!

Petőfi Irodalmi Múzeum
Petőfi Irodalmi Múzeum
 • Budapest
 • V. kerület

Érdemes felkeresni!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
 • Budapest
 • VIII. kerület

Ez is érdekelheti!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Csillagvár Múzeum
Csillagvár Múzeum
 • Balatonszentgyörgy

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Kirándulás a Budai Várnegyedbe a Budavári Siklóval
Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
13.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket