Fedezze fel Budapest csodáit földön és vizen, a kétéltű városnéző busszal!
Fedezze fel Budapest csodáit földön és vizen, a kétéltű városnéző busszal!

Petőfi Irodalmi Múzeum programok. Bemutatók, konferenciák, klubok, felolvasószínház, kiállítások Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Programok

Március 20. kedd, 18 óra
Könyvbemutató

Vásárhelyi Pákozdy Ferenc: Fekete könyv
A könyvről Diószegi Szabó Pál költő és Lakner Lajos irodalomtörténész beszélgetnek.
Közreműködik: Varga János versmondó

Március 22. csütörtök, 18 óra
Kezdőmondat Szöllősi Mátyással

A szerzővel a Váltóáram című kötetéről és készülő regényéről Horváth Csaba beszélget.

Március 23. péntek, 10 óra
Péntek 10 – Nyugdíjasok délelőttje

Szép ház, nagy park közepén…
Ez alkalommal a Bajor Gizi és Gobbi Hilda pályáját, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum történetét bemutató állandó kiállításba látogatunk.

Március 23. péntek, 18 óra
Ágh István 80

A Nap Kiadó Ágh István Életműsorozatában bemutatja a Dani uraság című kötet javított, bővített kiadását. A költőt születésnapján a Digitális Irodalmi Akadémia, a Hitel Folyóirat, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nap Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum köszönti.

Március 24. szombat, 10 óra
Séta Petőfi nyomában, a mai Belvárosban

Indulás: a Deák téri evangélikus templomtól
A sétát vezeti: Ratzky Rita irodalomtörténész

Március 25. vasárnap, 15 órától
Palotaséta és koncert

15 óra Vasárnapi séta a Károlyi-palotában
17 óra Kamara-Kör koncertek 3.
Zemlényi Eszter (szoprán), Ránki Fülöp (zongora)

Március 26. hétfő, 18 óra
Olvasópróba Bereményi Gézával

A szerzővel új kötetéről Szegő János beszélget

Március 26. hétfő, 13 óra
A Magyar Színházi Emlékezet Megőrzése elnevezésű kutatás szakmai konferenciájára

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös terme
A konferencia elején köszöntőt mond:
Prőhle Gergely - Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
Csizmadia Tibor - az NKA Színházi Kollégiumának elnöke
Dr. Ács Piroska PhD - az OSZMI igazgatója

 • 13:30 – 13:40 Lakos Anna projektvezető általános ismertetője a projektről
 • 13:40 – 14:30 kutatócsoportok vezetőinek beszámolója:
 • 13:40 – 13:50  Gajdó Tamás: Hevesi Sándor Színház
 • 13:50 – 14:00  Huber Bea: Móricz Zsigmond Színház
 • 14:00 – 14:10  Schuller Gabriella: Bárka Színház
 • 14:10 – 14:20  Nánay István: Bábtörténeti kutatócsoport
 • 14:30 – 15:00 kávészünet
 • 15:00 – 15:15 Imre Zoltán- Ring Orsolya: Szigorúan titkos. Dokumentumok a Kádár-kori színházirányítás történetéhez, 1970-1982
 • 15:15 – 15:50  Szabó Attila prezentációja a kutatás eredményeit bemutató honlapról

Előzetes regisztráció szükséges!

Március 27. kedd, 10 órától
Kosztolányi-nap

18 óra: Hangmaskara – zenés születésnapi est Kosztolányi tiszteletére
Közreműködik: a Nagy János Trió (Nagy János, zongora – Frankie Látó, hegedű – Joubert Flóra, dob) és Agócs Márton népzenész, Gereben Zita jazzénekes, Puja Andrea operaénekes
Beszélgetőtársak: J. Győri László műfordító, újságíró és Veres András irodalomtörténész
Moderál: Parádi Andrea irodalomtörténész, muzeológus

Március 27. kedd, 16 óra
Békés Pál-díjátadó

Március 28. szerda, 14 óra
Alkotni Arany!

A videópályázat eredményhirdetése

Március 28. szerda, 18–20 óra
PIM Esti Extra

Rendhagyó tárlatvezetések kiállításainkban
Arany-kiállítás
Toldi és a 21. századi vizualitás - Beszélgetés Pálfi György rendezővel
Szabó Magda-kiállítás Júniusban Háy János író nyitotta meg a Szabó Magda-kiállításunkat, most Borbás Andrea és Kiss Borbála kurátorok a kiállításban faggatják személyes élményeiről, emlékeiről.

Országh Antal-kiállítás
Írók, színészek a kamera előtt
Gordon Eszter és Valuska Gábor fotográfusokkal E. Csorba Csilla fotótörténész, a kiállítás kurátora és Sipőcz Mariann, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetője beszélget .

Március 29. csütörtök, 17 óra
(már nem) Y-generáció

#nemköpünkszivárványt
Ki vagyok én? Nemi szerepek és sztereotípiák

Március 29. csütörtök, 18 óra
Könyvbemutató

Zalán Tibor Le Chien aveuglé par la Lune (A holdfénytől megvakult kutya, Palamart Kiadó, 2017) című francia nyelvű kötetének bemutatója.
Közreműködik Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző és előadóművész, valamint Huzella Júlia színművész.

Nyitva tartó kiállítások

Német író magyar tüzértiszti köpenyben - Heinrich Böll kamara-kiállítás
2018. február 16. - 2018. május 6.

Heinrich Böll életében, életművében kitüntetett szerep jutott Magyarországnak. Az író három regénye köré csoportosítva ebből a kapcsolatrendszerből mutat be a kiállítás néhány kevésbé ismert, vagy éppen ismeretlen mozzanatot. Az első regény, a magyarul 1957-ben megjelent Ádám, hol voltál? azokon a tapasztalatokon alapul, amelyeket Böll 1944 nyarán sebesültként a sepsiszentgyörgyi, debreceni és szentesi katonakorházakban szerzett. A második, az Egy bohóc nézetei csak húsz év késéssel jelenhetett meg magyarul, mivel a „polgári humanista” író e művét betiltották a hajdani NDK-ban. Ám amikor 1982-ben végre kiadták itthon, Böll a politika számára kínos gesztussal honoráriumát az illegális Szegényeket Támogató Alap (SZETA) javára ajánlotta fel. De Böll, aki 1956-tól fogva figyelemmel kísérte a magyarországi fejleményeket, már korábban is a politikai rendőrség fókuszába került, hiszen amikor 1971-ben a nyugat-német PEN-elnökeként Magyarországra érkezett, már számos íróval, fordítóval és filológussal állt kapcsolatban. Ebben az évben jelenik meg a később Nobel-díjjal elismert Csoportkép hölggyel című regénye, amely 1973-ban magyarul is napvilágot lát – néhány „apró” kihagyással.

A kiállítás amatőr filmmel, fényképekkel, levelekkel, kéziratokkal, eredeti szövegekkel és fordításokkal idézi fel az életművet, és ami körülötte van.on alapul, amelyeket Böll 1944 nyarán sebesültként a sepsiszentgyörgyi, debreceni és szentesi katonakórházakban szerzett.

Arany 200 - busz
A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt meg a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállításunk. Az Önarckép álarcokban című tárlatnak elkészült az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata is. Az e célra átalakított „Arany 200 busz” július 10-től járja az országot.

Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítettünk, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek. A kiállításhoz kérhető tárlatvezetés illetve foglalkozás is, hiszen a buszt minden helyszínen múzeumpedagógus kollégák kísérik.

A kiállítás látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely biztosítását és villanyáram csatlakozási lehetőséget kérünk. Örömmel vennénk, ha a kísérők szállásának megszervezését – kedvezményes vagy akár ingyenes lehetőség biztosításával – segítenék. Együttműködésüket kérjük abban is, hogy az adott településen minél több érdeklődőhöz eljuthasson a mozgókiállítás híre.

A nyári időszakban kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon szeretnénk jelen lenni, ősztől illetve 2018 tavaszától elsősorban a közoktatási intézmények, városi könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívására számítunk. Főként vidéki intézmények és a határon túli magyarság oktatási, kulturális intézményeinek jelentkezését várjuk, a budapestieket szeretettel látjuk a 2018 őszéig látogatható Arany-kiállításunkon.

Annyi titkom maradt...Szabó Magda 100
2017. június 20. - 2018. július 1.
100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Születésének évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítást tervez. Részletek hamarosan....
„A görögök és a rómaiak hite szerint a holtak az alvilágba jutnak… Akiknek életművemet köszönhetem, akiket szerettem, akik szerettek, mind ott vannak már. Ha bízik bennem, kövessen az olvasó. Nem félelmes látogatás lesz ez az út, inkább olyan, mint egy nyomozás, míg kiderül, kinek árnya miképp épült bele egy író életművébe. Nincs itt félnivaló, se szomorúság. Az igazság, egy élet vagy életmű háttérzenéje sohasem szomorú.

Önarckép álarcokban
Emlékkiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára

2017. május 15. - 2018. október 28.

Az Önarckép álarcokban. Emlékkiállítás Arany János születésének 200. évfordulójára című tárlat célja, hogy megidézze a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról a köztudatban élő képet és a költő kevésbé ismert arcaival is megismertesse az érdeklődőket. A kiállításunk Arany Jánosa kortárs klasszikus. Életútjának, személyiségének újszerű bemutatása minden generációhoz szól: azokhoz is, akik szinte önkéntelenül, mindennapjaikban is használják szavait és fordulatait, akik tudják, ki volt Edward király, Ágnes asszony, az öreg Bence, mit jelent a radványi sötét erdő, a drégeli rom, a margitszigeti tölgyfák vagy a főváros baljóslatú hídja. Interaktív, korszerű felületeken, eszközökön is megjelenik a költői világ, így személyes élménnyé válhat a találkozás a művekkel a diákok és a fiatalok, ugyanakkor a felnőttek, vagy a családdal érkezők számára egyaránt. A Toldi-történet fordulatait például a kiterjesztett valóságot érzékeltetni képes installáció segítségével ismerhetjük meg, Arany János metaforáihoz pedig hangulatjelekkel kerülhetünk közelebb, vagy örökbe fogadhatunk egy-egy izgalmas, már kihalófélben lévő szót.

Forrás: Szervezők


2018.03.20. - 2018.03.31.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig: 10-18 óráig, hétfő szünnap

Találatok száma: 3

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra.


Prestige Hotel**** Superior Budapest

Prestige Hotel**** Superior Budapest

A Budapest belvárosában 2015 áprilisában megnyílt Prestige Hotel Budapest visszaidézi a boldog békeidőket. A nagypolgári épület a 19. századból Hild József építész munkáját dicséri, aki a reformkor és ...


Zara Boutique Hotel Budapest

Zara Boutique Hotel Budapest

A Boutique Hotel Budapest négy csillagos szálloda 2006. augusztusában nyitotta meg kapuit Budapest szívében, a nyüzsgő belvárosi sétáló-vásárló utca, a Váci utca, az élményt adó Vásárcsarnok és a ...
Találatok száma: 3

Paris Budapest Restaurant

Paris Budapest Restaurant

Nemzetközi, francia és magyar ínyencségekkel várja vendégeit a Paris Budapest Restaurant Budapest szívében. Hatalmas ablakai lehetővé teszik látogatói számára, hogy csodálatos kilátásuk nyíljon ...


Paris Budapest Bar

Paris Budapest Bar

Budapest szívében várja vendégeit a Paris Budapest Bar, exkluzív környezetben, remek koktélokkal. Paris Budapest Bar lenyűgöző és kifinomult környezetében, egy remek koktéllal a kezünkben, melyet a ...


ARAZ Bisztró

ARAZ Bisztró

Az Araz Bistro 2011. február 23-tól várja vendégeit. Éttermünkben a nemzetközi konyha kínálata mellett megtalálhatók a hagyományos magyar ételek is. Az ARAZ Bistro bejárata a Szarka utca 5. szám alatt ...
KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2018

Programajánlat

Szolgáltató

Petőfi Irodalmi Múzeum
Petőfi Irodalmi Múzeum
 • Budapest
 • V. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
Múzeumi Bolt Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
Magyar Nemzeti Múzeum Kávéház
 • Budapest
 • VIII. kerület
ARAZ Bisztró
ARAZ Bisztró
 • Budapest
 • V. kerület