ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Újra Húsvéti Nyuladalom Siófokon! 4 napon át szuper programok sora vár minden korosztályt.
Újra Húsvéti Nyuladalom Siófokon! 4 napon át szuper programok sora vár minden korosztályt.
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Húsvéti wellness Hévízen a Bonvital felnőttbarát szállodában sztárfellépővel
Húsvéti wellness Hévízen a Bonvital felnőttbarát szállodában sztárfellépővel
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Kassák Múzeum programok 2024 Budapest

2024.02.24. (szombat) - 2024.03.15. (péntek)
1033 Budapest III. kerület, Fő tér 1., Zichy-kastély (47.5409 x 19.0458) Megnézem a térképen

A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működik a Kassák Múzeum Budapesten. Feladata Kassák Lajos (1887 - 1967, író, szerkesztő, képzőművész) tárgyi és szellemi hagyatékának őrzése, tudományos igényű feldolgozása és élményszerű bemutatása. Az állandó kiállításban Kassák Lajos életét nagy hatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség. A múzeum időszaki kiállításain az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusba helyezve mutatja be. A kiállításokat a témához kapcsolódó előadássorozatok valamint családi és gyerekprogramok kísérik.

Programajánló

2024. március 4-10.
PorzóKorzó - Beporzók hete a Kassák Múzeumban
 
Március 10-e a Beporzók napja, 2018 óta ezen a napon a növények megporzásában fontos szerepet játszó élőlényeknek szenteljük a figyelmünket. Az idei év kiemelt beporzói a lepkék, így első sorban nekik tervezünk majd közösen lepkeszállót (de készülhet darázsgarázs, bogártanya, rovarpanel, méhecskehotel is!). A program során számos érdekességet tudhatunk meg a boglárkalepkék, fehérlepkék és a pillangók családjairól, a beporzás csínjáról-bínjáról és fontosságáról.
 
Harmadik kerületi intézményeknek a foglalkozás ingyenes!

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS

A TISZTA FÉNYKÉPSZERŰSÉG: HEVESY IVÁN ÉS A MODERN MAGYAR FOTOGRÁFIA KEZDETEI

2023. november 11. – 2024. március 3.

HEVESY IVÁN (1893–1966) a modern művészet, az új technikai médiumok, az avantgárd egyik legjelentősebb magyar népszerűsítője és teoretikusa volt. Életútja során kétszer is intenzív kapcsolatba került a fotográfiával. A harmincas években a modern fotó új útjait nyitotta meg a szélesebb közönség körében is népszerű szakkönyveivel és saját, máig kevéssé ismert fotóival. A hatvanas években megírta az első magyar fotótörténeti monográfiát, a Magyar Nemzet hasábjain rendszeresen megjelenő kritikáiban pedig értő elemzéseket publikált a modern fotográfia második hullámának új törekvéseiről.  

A Kassák Múzeum új kiállítása két részre osztva mutatja be Hevesy Iván és a modern fotóművészet összetett kapcsolatrendszerét. A harmincas években Hevesy maga is aktívan fotózott. A kiállítás első egységében ezeket a merész, eddig kiállításon még nem látott, saját kezűleg nagyított vintázs alkotásait mutatjuk be a harmincas években meghatározó szerepet játszó fotóművészek munkáival együtt. Hevesynek a fotográfiáról vallott, könyvekben, tanulmányokban megfogalmazott nézetei ugyanis a kor meghatározó fényképészeinek munkásságával összeolvasva válnak igazán érthetővé. Az európai és a hazai összefüggéseket többek között a modern fotográfia kiemelkedő alakja, Moholy-Nagy László művei képviselik jellegzetes képtípusaival, a fotogrammal, a fotóplasztikával, és a figurális-absztrakciós kísérletekkel. A fiatalkori barát, Moholy-Nagy kezdetben alapvetően befolyásolhatta Hevesy Iván fényképészetről vallott gondolatait. A másik válogatás olyan fényképészek munkáit tartalmazza, akik a harmincas évek fotóművészeti színterén meghatározó szerepet töltöttek be, és akiknek a munkásságában felfedezhetők a korszak modern fotóművészetét meghatározó áramlatok. Hevesy felesége és alkotótársa, a fotóművészként, szerkesztőként, szociofotósként is ismert Kálmán Kata vagy Escher Károly szintén a modern fényképész megtestesítői voltak Hevesy számára. Mellettük Vadas Ernő és Kinszki Imre játszottak még fontos szerepet Hevesy érdeklődésében, akik szerteágazó tevékenységük mellett az 1937-ben létrejött Modern Magyar Fényképezők csoport alapító tagjai is voltak. Hevesy Iván elméleti munkássága szinkronban állt a nemzetközi trendekkel, annak ellenére, hogy azoktól nagyrészt eltérő médiumteóriát hozott létre. Naprakész tájékozottságára utalnak azok, a kiállításon szereplő, Hevesy könyvtárából származó könyvek (Albert Renger-Patzsch, Helmar Lerski, Arvid Gutschow stb.), amelyek Walter Benjamin mai napig meghatározó A fényképezés rövid története című tanulmányának is fontos forrásai voltak. 

A kiállítás második egysége a magyar fotóművészet egy évtizednyi, 1957 és 1966 közötti időszakát egyetlen nézőpontból, a jelentős, bár ekkorra már megfáradt kritikus, az idős Hevesy Iván vastag szemüvegén át láttatja. Az 1945 utáni új világban Hevesy bizonytalanul, idegenként mozgott. Nem tudható, hogy már korábban megtapasztalta, vagy csak ezekben az években tudatosult benne, hogy az általa vallott és közvetített elveknek, radikális művészeti elképzeléseknek, a művészetnek, mint társadalmi cselekvésnek nincs jelentősége. Mély baloldali elkötelezettségű írásai nem voltak elég „vonalasak”, durva elutasítás fogadta őket. 1950-ben állását is elvesztette, kíméletlenül kényszernyugdíjazták. 1957-ben kezdett újra publikálni – leginkább a kortárs fotóművészetről. A Magyar Nemzetben több mint nyolcvan cikke jelent meg, melyek elsősorban fotókiállításokról számoltak be. Figyelemmel kísérte az akkoriban professzionalizálódó fotós szakma történéseit, modern – az elzártság ellenére az európai fotóval lépést tartó – törekvéseit, és írásaival egyúttal megteremtette a magyar fotókritikát. A Hevesy-szövegkorpusz kellően sokrétű ahhoz, hogy kritikai gondolkodását érzékeljük, s árnyaltabban értekezzünk a „hatvanas évek”, a kádári konszolidáció kezdetének fotográfiájáról. A neves, vagy ma már elfeledett fotográfusoktól formanyelvükben a háború utáni modernség, a humanista fotográfia irányában tájékozódó, témájukban az ötvenes évek merev képi világától elmozduló alkotások láthatók, melyek a munka, a mindennapok új, életteli ikonográfiájával kísérleteztek. Ugyanakkor a hatvanas évek elején megjelentek a neoavantgárd felé mozduló törekvések, amire az idős Hevesy is nyitott volt.

KASSÁK×PETŐFI

2023. március 15. – 2024. március 15.

2023-ban ünnepeltük a magyar irodalom legnagyobb hatású költője, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A Kassák Múzeum egy pop-up installáció formájában mutatja be Petőfi költészetének hatását Kassák Lajos verseire, írásaira és jelentőségét a magyar avantgárd művészetben.

Az autodidakta Kassák költői szárnypróbálgatásainak egyik legfontosabb inspirációs forrása Petőfi Sándor költészete volt. Kassák a századfordulón budapesti gyári munkásként a szervezett munkásmozgalomban ismerkedett meg Petőfi költészetével, amely elindította őt az irodalmi kísérletezés rögös útján. Petőfi mellett ihletet merített a Népszava című napilap szocialista költőinek, valamint A Holnap és a Nyugat modernista művészeinek – mindenekelőtt Ady Endre írásaiból is.

Kassák jellegzetes avantgárd szabadverseihez képest szokatlannak tűnhetnek ezek a korai, szabályosan rímelő költemények, amelyek forradalmi tematikájukban és pátoszos hangvételükben is magukon viselik Petőfi hatását.   Kassák számára Petőfi egész életében követendő, elismert példakép maradt. Noha költészetében Kassák már az 1910-es évektől kezdve radikálisan eltávolodott a hagyományos versformáktól, a 19. századi költő alakjához társított erkölcsi szilárdság és a művészet társadalomalakító erejéről alkotott felfogása közel álltak az általa megalkotott költői imágóhoz. A Kassáknál is megfigyelhető programszerűségből eredhetett az a gondolat, hogy az 1920–1930-as években a Munka-kör szavalókórusa az avantgárd művek mellett Petőfi verseit is előadja. 

Kassák az 1920-as évek során írt önéletrajzi regényében, az Egy ember életében vallott először Petőfi iránti lelkesedéséről, és költészetének inspirációs forrásvidékéről. 1936-ban a Szép Szó című folyóirat felkérésére írta meg Petőfiről szóló elemző tanulmányát (a Mai magyarok régi magyarokról című kötetben), 1948-ban, a költő halálnak 100. évfordulója alkalmából pedig a költő szülőfalujában, Kiskőrösön tartott beszédet a hivatalos állami emlékév megnyitó ceremóniáján, ennek kéziratát a Kassák Múzeum őrzi.

Kiállításunkon ezekből a szövegekből származó részleteken keresztül mutatjuk be Kassák viszonyát Petőfi személyiségéhez és költészetéhez.

Forrás: a Szervező közösségi oldala, honlapja


2024.02.24. - 2024.03.15.
Találatok száma: 14

Aquamarina Hotel - Rendezvényhajó & Étterem Budapest

Aquamarina Hotel - Rendezvényhajó & Étterem Budapest

Budapest legszebb zöldövezetében, a Római parton található az 1900-as évek elején épült orosz lapátkerekes gőzhajóból átalakított 40 szobás szállodánk. A szállodahajón, amely Budapest szinte egyetlen természetes dunaparti részén van kikötve, a pihenés mellett étterem is várja kedves vendégeinket. Szobáink ...

Aquincum Hotel Budapest

Aquincum Hotel Budapest

Az Aquincum Hotel Budapest a város egyik legrégibb részén, Óbudán található, a Duna-parton, a Margitszigettel szemben, az Árpád-híd lábánál. A szálloda hatalmas saját parkkal rendelkezik, mely kiváló helyszíne lehet kültéri rendezvényeknek is. A környékén hangulatos utcákat, borozókat és éttermeket ...

Crazy Club Római. Római Apartmanház és Szabadidő Központ

Crazy Club Római. Római Apartmanház és Szabadidő Központ

Nálunk a Római part csodálatos vízparti környezetében pihenhet. Lehetőséget biztosítunk számos nagyszabású szabadtéri rendezvény megszervezésére vagy a helyszín biztosítására, igény esetén a kivitelezésben teljeskörű szakmai segítséget biztosítva. Működtetjük a Civil Torna Clubot. Várjuk sok szeretettel ...

Holiday Beach Budapest Wellness & Conference Hotel****

Holiday Beach Budapest Wellness & Conference Hotel****

Magyarország egyetlen hajó formájú szállodája, a Holiday Beach Budapest Wellness Hotel with Sauna Park közvetlenül a Duna-parton, zöldellő környezetben helyezkedik el. A szálloda nagyszerű medencékkel és díjmentes Wi-Fi-hozzáféréssel is várja vendégeit. A városközpont könnyedén megközelíthető ...

Alfréd Panzió Budapest

Alfréd Panzió Budapest

Családias panzió 20 szobával, Budapest két legszebb strandjának szomszédságában a Csillaghegyi strandfürdő és Római élményfürdő szomszédságában található.

Bed-Breakfast Hotel Budapest

Bed-Breakfast Hotel Budapest

A hangulatos hotel kellemes kertvárosi negyedben, Budapest belvárosától északra található. Kényelmes kétágyas szobák és két apartman várja vendégeinket. A szobák felszereltsége: saját fürdőszoba zuhanyfülkével/káddal, színes TV műholdas programokkal, mini hűtőszekrény.

Duna - Party Panzió Budapest

Duna - Party Panzió Budapest

Panziónk Budapest északi részén, a Római-parton, üdülő-övezetben, csendes, nyugodt, családias környezetben, a Flórián tértől kb. 5 km-re, a városközponttól 8 km-re található. Szobáink kétágyasak, zuhanyzóval, mosdóval, mellékhelyiséggel és légkondicionálóval felszereltek; ezen felül Internet-hozzáférés, ...

Erdőajándéka Erdei Iskola Budapest

Erdőajándéka Erdei Iskola Budapest

A hely különlegessége, hogy az erdei iskola fönn a hegytető (495 m) közelében helyezkedik el az öreg tölgyek és feketefenyők ligetében, ahol a tábor megrendezésre kerül. Az hegytető és az erdei iskolát körülölelő ligetes erdő biztosítják a nyári melegben is a különleges erdei klímát és friss ...

Hotel Noé Budapest

Hotel Noé Budapest

A fővárosban, mégis nyugodt, tiszta levegőjű, kellemes környezetben, távol a nagyváros zajától, a Duna partján várja vendégeit egész évben a Hotel Noé. A háromszintes épület és a 6 teljesen komfortos faház közel egyhektáros, szépen parkosított területen fekszik, ahol napozásra, pihenésre, ...

Külker Hotel Munkásszálló

Külker Hotel Munkásszálló

Csillaghegyen, a 3. kerület kertvárosi környezetében igényes munkásszállással várjuk a nyugodt pihenésre vágyó budapesti és vidéki munkavállalókat.

1 2   
Találatok száma: 48

36 Bisztró Budapest

36 Bisztró Budapest

Reggelitől a vacsoráig várjuk a környéken élőket és dolgozókat egészséges és természetes alapanyagokból készült friss és finom ételekkel.

Anytime Étterem és Kávézó Budapest

Anytime Étterem és Kávézó Budapest

Valószínűleg előfordult már Veled is, hogy “csak úgy” ennél valami finomat. Valami olyat, ami bármikor jól esne…Nem kell alkalmat keresned ahhoz, hogy nálunk ebédelj, vagy vacsorázz. Hozzánk bármikor betérhetsz.

Cziniel Cukrászda és Kávéház Budapest

Cziniel Cukrászda és Kávéház Budapest

A nagyi sütijeinek hagyományos ízei és a modern cukrászat remekei a helyi szokásokhoz finomítva. Édes csábítás nyugodt környezetben, ez a Cziniel, ahogy a Rómain szeretjük!

Fellini Római Kultúrbisztró Budapest

Fellini Római Kultúrbisztró Budapest

Mi egy bisztró vagyunk a Duna- parton. Tényleg a parton, nálunk a nyugágyról a lábad vízbe lóghat. Van sok enni és innivaló, például belga csapolt meggyes sör, mentás limonádé, olasz grill szendvics, házisüti.

Gyradiko Görög Étterem Budapest

Gyradiko Görög Étterem Budapest

Célunk, hogy az eredeti görög gasztronómiai értékek eljuthassanak mindenkihez. Ehhez természetesen igyekszünk alapvetően görög alapanyagokat, fűszereket használni. Eredeti alapanyagokból, eredeti receptek alapján készítjük ételeinket. A görög származású tulajdonosok, a görög és magyar kollégák mindegyike ...

Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra

Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra

Különleges kézműves bonbonok prémium minőségű csokoládéból természetes alapanyagok felhasználásával.

Maharaja Indiai Étterem Budapest

Maharaja Indiai Étterem Budapest

Magyarország egyik legautentikusabb, és első indiai étterme 1994 óta büszkén ajánlja Önnek a világ legnépszerűbb étkeit. A Maharaja étekműhely egzotikus és érdekes fogásokat kínál vendégeinek, a világ legjobb indiai mesterszakácsaitól, elérhető áron.

Mókus Bisztró Budapest

Mókus Bisztró Budapest

Fesztelen bár és étterem, mini művház a Krúdy negyedben. Tágas terek, ősfás kert, príma cseh sörök, finom konyha, és a Séf ebédmenüje hétköznap. Gyerekkel, családdal, kutyával, baráttal, kollegával enni-inni, lenni.

Pannónia Női Borrend

Pannónia Női Borrend

Tizenkét hölgy 2004 nyarán úgy döntött, hogy a leghatékonyabban akkor tehet valamit a magyar borkultúráért, ha borrendet alapít. Így 2004 nyarán létrehozták a Pannónia Női Borrendet, amelynek fő célja a minőségi magyar borok értékesítésének segítése és megismertetése a nagyközönséggel.

Pikáns Ételbár Budapest

Pikáns Ételbár Budapest

Csapatunk hosszú évek óta tevékenykedik az irodai vendéglátásban. Hagyományos és újragondolt receptjeink garantálják a változatos ételkínálatot, melyből mindenki kedvére válogathat. Éttermünk kialakításakor különös figyelmet fordítottunk arra, hogy vendégeink stílusos környezetben, teljes kényelemben és ...

1 2 3 4 5   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2024 Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2024
 • Budapest
 • V. kerület
2024. március 15. (péntek)

Közeli ajánlatok

Óbudai Zsinagóga programok 2024 Óbudai Zsinagóga programok 2024
 • Budapest
 • III. kerület
2024. március 8. (péntek)
Térszínház műsor 2024 Budapest, online jegyvásárlás Térszínház műsor 2024 Budapest, online jegyvásárlás
 • Budapest
 • III. kerület
2024. március 6. (szerda)
KULTEA programok 2024 KULTEA programok 2024
 • Budapest
 • III. kerület
2024. március 7. (csütörtök)

Hasonló ajánlatok

Herman Ottó Múzeum programok 2024 Miskolc Herman Ottó Múzeum programok 2024 Miskolc
 • Miskolc
2024. március 9. (szombat)
Unicum Ház programok 2024 Budapest Unicum Ház programok 2024 Budapest
 • Budapest
 • IX. kerület
2024. március 4. (hétfő) - 2024. március 9. (szombat)

Figyelmébe ajánljuk!

Kassák Múzeum Kassák Múzeum
 • Budapest
 • III. kerület

Érdemes felkeresni!

Vasarely Múzeum Budapest Vasarely Múzeum Budapest
 • Budapest
 • III. kerület
Aquincum Hotel Budapest Aquincum Hotel Budapest
 • Budapest
 • III. kerület
Budapest Galéria Budapest Galéria
 • Budapest
 • III. kerület
Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program