Kassák Múzeum programok Budapest 2020
Clara kiállítás - ROTSCHILD KLÁRA - DIVATKIRÁLYNŐ A VASFÜGGÖNY MÖGÖTT
Clara kiállítás - ROTSCHILD KLÁRA - DIVATKIRÁLYNŐ A VASFÜGGÖNY MÖGÖTT
Nőnapi programokra hívjuk, várjuk!
Nőnapi programokra hívjuk, várjuk!

Kassák Múzeum programok Budapest 2020

2020.01.31. - 05.05.

A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként 1976 óta működik a Kassák Múzeum Budapesten. Feladata Kassák Lajos (1887 - 1967, író, szerkesztő, képzőművész) tárgyi és szellemi hagyatékának őrzése, tudományos igényű feldolgozása és élményszerű bemutatása. Az állandó kiállításban Kassák Lajos életét nagy hatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség. A múzeum időszaki kiállításain az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusba helyezve mutatja be. A kiállításokat a témához kapcsolódó előadássorozatok valamint családi és gyerekprogramok kísérik.

Programok a Kassák Múzeumban

2020. február 6. (csütörtök) 18.00
Miklós Szilárd kurátori tárlatvezetésére a Mattis Teutsch – Avantgárd és konstruktív realizmus című kiállításon

Mattis Teutsch János (1884–1960) munkássága a huszadik század első évtizedeinek expresszionizmusával összefüggésben vált ismertté. A brassói művészt az első világháború idején Kassák Lajos fedezte fel a magyar avantgárd számára, grafikái meghatározták a budapesti MA folyóirat arculatát, és Kassák önálló kiállításokon is szerepeltette alkotásait. Mattis Teutsch a húszas évek első felében a kelet-közép-európai avantgárd mozgalom egyik nemzetközi hírnevű művésze lett. Később a művészettörténet-írás fókuszába is életművének ez a szegmense került, az 1930-as évek végétől haláláig tartó időszakban készített munkáira kisebb figyelem irányult.
A Kassák Múzeum kiállítása Mattis Teutsch kései művészetéhez kínál új olvasatot.

A tárlatvezetés múzeumi belépőjeggyel látogatható. 
A múzeum és a tárlatvezetések látogatása az óbudai lakosok számára ingyen

2020. február 13. 18.00 - 20.00
Grafika workshop: a mélynyomás
Szili József és Novokrescsenszkov Tamás vezetésével

Grafikai műhelysorozatunkban a magasnyomtatás után a mélynyomtatás technikájával ismerkedünk.
A réz- vagy manapság akár műanyaglemezbe késsel vagy tűvel metszett, karcolt vagy maratott rajznál a festék a nyomóforma mélyedéseiből kerül át a papírra. Ezt a módszert aranyművesek és ötvösök használták először ékszerdíszítésre. A XV. sz. közepén Itáliában és a mai Németország területén jöttek létre az első rézmetsző műhelyek, ahol kezdetben játékkártyák és szentképek készültek ezzel a sokszorosító eljárással a vékonypénzű közönség számára. Andrea Mantegna, Martin Schongauer, Albrecht Dürer és követőik emelték az egykori díszítő technikát művészi rangra.
A workshop keretében rövid kultúrtörténeti bevezető után lépésről lépésre követjük végig azt a folyamatot, ahogy a vázlatból nyomat lesz. Szili József, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének tanára és Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, betűszedő szakember segítségével a hidegtű technikát sajátítjuk el: kedvenc reprodukciónkat vagy saját rajzunkat átlátszó műanyaglemezre karcoljuk, majd helyben ki is nyomtatjuk.

Belépőjegy a helyszínen váltható: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas), regisztrálni a Kassák Múzeum e-mail címén lehet.
A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK

MATTIS TEUTSCH. AVANTGÁRD ÉS KONSTRUKTÍV REALIZMUS című kiállítás
2020. január 25 -  2020. május 5.

A Miklós Szilárd képzőművész által koordinált kiállítás Mattis Teutsch János (1884–1960) erdélyi képzőművész utolsó alkotói korszakát mutatja be eddig kevéssé ismert műalkotásokon keresztül, és értelmezi új szempontok bevonásával.
Mattis Teutsch nevét általában az absztrakt művészettel azonosítják, amelyhez úttörőként, egyedi úton jutott el az 1910-es és 1920-as években. Életműve maradandóan rögzíti a 20. század történelmi traumáit: a nácizmus előretörése kiszorította a közéletből, megszakította az európai avantgárd mozgalmakkal fenntartott kapcsolatait, majd a vasfüggöny állandósította izolációját brassói otthonában. A második világháború után új lendülettel látott munkához, és aktívan vett részt a szocialista művészet intézményesítésében, amelynek kiépülését követően, élete végére azonban ismét marginalizálódott.
Mattis Teutsch utolsó alkotói korszakában visszanyúlt a Hevesy Iván által abszolút képeknek nevezett korai avantgárd kísérleteihez, és műveiben progresszív közösségi utópiákat fogalmazott meg. A művész halála után megindult kanonizációs kísérletek többsége hagyatékát az európai modernizmus művészeti kánonjához igyekezett hozzáilleszteni, kései munkássága pedig rendszeresen kimaradt a Mattis Teutschot bemutató kiállításokból és kiadványokból. A modern művészet történetírása Mattis Teutsch kommunista elkötelezettségét értetlenül kezelte, kései korszakát a szocialista realizmushoz túl közelinek tartotta és azzal együtt felejtésre ítélte.
A Kassák Múzeumban 2020 januárja és májusa között megtekinthető kiállítást 2019 őszén a bukaresti Rezidența BRD Scena9 mutatta be. A kiállítás romániai és magyarországi múzeumokból, magángyűjteményekből és a családi hagyatékból gyűjt egybe többségben eddig még nem látott munkákat.
Miklós Szilárd kutatása során kiemelten támaszkodott Almási Tibor művészettörténész munkájára, valamint a művész közeli munkatársa, Lukász Irén kézirataira. A kiállításhoz kapcsolódóan megjelenő magyar, román és angol nyelvű katalógus tanulmányai Mattis Teutsch kései művészetének új értelmezését kínálják.

Kurátor: Miklós Szilárd, asszisztens: Bárdi Sára

A kiállítás a bukaresti Fundația9 együttműködésével valósul meg.

A kiállítás 2020. május 5-ig látogatható. 

Forrás: Szervezők


2020.01.31. - 2020.05.05.
További ajánlataink

2020.02.18. - 2020.02.29. Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2020
Találatok száma: 5

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

A Hotel Memories Budapest**** 2018 októberében nyitotta meg kapuit, később 2019-ben pedig 4 rendezvényhelyszínnel bővült. A hotel a VII. kerület szívében, a Dohány utcai Zsinagógától 30 méterre, a Deák Ferenc téri metrómegállótól pedig 100 méterre található a Wesselényi utcában található. Bővebben

Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt események

Kiemelt ajánlatok

Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2020
Petőfi Irodalmi Múzeum programok 2020
 • Budapest
 • V. kerület
2020. február 18 - 29.

Közeli ajánlatok

Budapest Galéria kiállítások 2020
Budapest Galéria kiállítások 2020
 • Budapest
 • III. kerület
2020. február 28. 17:00
Vasarely Múzeum Budapest programok 2020
Vasarely Múzeum Budapest programok 2020
 • Budapest
 • III. kerület
2020. február 20.

Figyelmébe ajánljuk!

Kassák Múzeum
Kassák Múzeum
 • Budapest
 • III. kerület

Érdemes felkeresni!

Budapest Galéria
Budapest Galéria
 • Budapest
 • III. kerület
Óbudai Múzeum
Óbudai Múzeum
 • Budapest
 • III. kerület
Óbudai Társaskör
Óbudai Társaskör
 • Budapest
 • III. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események