Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!

Rezi vártúra 2018


Rezi vára a Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincén áll. Egész évben szabadon látogatható. Gyönyörű kilátás és túrákra kiválóan alkalmas hegyi ösvények csalogatják az idelátogatókat. A rendbe hozott romok szívderítő látványt nyújtanak, igaz a maradványok vad romantikája a rekonstrukcióval elveszett. A környékre nyíló panoráma pazar, a várromok szerelmeseinek kötelező meglátogatni. Jó program lehet egy balatoni nyaralás alkalmával.

Rezi vártúra 2018
KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

XXXI. Rezi Vártúra 2018

Időpont: 2018. május 12.

A túra 09.00-tól a rezi Általános Iskola elől indul és a túrához regisztrálni 10.30-ig lehet!

A menetlevelek átvétele után a csoportokat, egyéni részt vevőket 5 percenként indítjuk, akik a kijelölt útvonal állomásain szellemi és ügyességi feladatok megoldására adott pontszámokkal jutnak tovább.

A túra útvonala az új tanösvény útvonalán vezet, melyhez tájékoztatást az indítóállomáson kapnak a résztvevők!

Eredményhirdetés: 14.00-kor a Várkertben!

Rezi vára

KÉSZÍTETTE: LANCZ ILDIKÓ

3.1. Rezi vára a Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincén áll. Helyén a vaskorban egy erődített telep volt. Elsőként egy 1236-os dokumentumban említik Rezi községet zalai várföld néven. Majd egy 1255-ös feljegyzésben várjobbágyok földjeként tűnik fel.

A vár valószínűleg a tatárjárás után épült fel, Károly Róbert uralma alatt. A legrégebbi részét alkotó úgynevezett lakótornyot Zlandus veszprémi püspök parancsára alakították ki.

A hegyről látni lehetett Tátika és Sümeg várát, Szent György-hegyet, Gulácsot és Badacsonyt egyaránt, így a kétemeletes torony, mely Tátika alsó váraként szolgált megfigyelési célokra kitűnően alkalmas volt.

Ekkor még nem rendelkezett külön, önálló névvel, tulajdonosai is megegyeztek Tátika váráéval.

3.2. Castrum Rezy, azaz Rezi vára néven először 1387-ben említik. Ekkor adományozta Nagy Lajos király a várat összes tartozékával együtt Lackffy István nádornak. A terület magába foglalta Keszthely mezővárost, valamint a nádor tulajdonába került Zsid (Várvölgy), Tomaj (Cserszegtomaj) és Falud (Gyenesdiás) is.

Ez idő alatt a várat kibővítették, a toronyhoz építettek egy udvart a déli rész lapos fennsíkján, melynek falai kb. 3 m magasak voltak.

Az udvar előtt mély árkot húzattak, a lakótorony ajtaja előtt pedig kifalazott farkasvermet alakítottak ki. A vár így komoly, önálló erőddé vált és méltán viselhette a Castrum Rezy nevet.

A nádor lefejeztetése után 1397-től a vár királyi tulajdonba került, majd Zsigmond Eberhard zágrábi püspöknek ajándékozta, jutalmul a horvátországi felkelés idején tanúsított rendkívüli szolgálataiért. A püspök halála után ismét visszakerült a királyhoz, aki örökös pénzzavarai miatt 1421-ben elzálogosította, így a vár Medvei család birtokába került. Az ő várnagyaik azonban jogtalanságot követtek el a környék lakói, nevezetesen Szántó mezőváros ellen.

Alig értesült erről Zsigmond király, 1423. novemberében máris utasította Gersei Pethő János zala megyei főispánt, hogy szolgáltasson igazságot. Mikor Medvei Rudolf 1433-ban lemondott Rezi vára minden nemű jogáról, a király Gersei Pethő Péternek és Lászlónak adományozta azt. E család tagjai évszázadokon át zavartalanul birtokolták. Az ő uralmuk alatt nagyobbították és erősítették meg a 3 m magas fallal keretezett udvarrészt, amely még a Lackffyak idején épült. Erre azért volt szükség, mert az alacsony fal sok helyen sérült, néhol szinte a földig le lett rombolva. Mindez egy olyan várostromnak tulajdonítható, amelyről sajnos nem maradt írásos feljegyzés. Valószínű azonban, hogy a XV. század végén, amikor Miksa hadai Székesfehérvárt ostromolták, majd a Balaton felvidék jó része is behódolt – Veszprém, Sümeg és Tihany vára is elesett -, Miksa németjei elfoglalták Rezi várát is.

A károk kijavításakor szerencsére nem bontották le a régi falakat, hanem valamivel vékonyabb, új falat raktak a régi falfelületekre. Ekkor már kb. 6 m magas védőfal vette körül a vár udvarát. Az új falat már úgy képezték ki, hogy a fal koronájában 1 m magas védőoromzatokat hagytak a védők számára.

3.3. A gyászos mohácsi csatavesztés 1526-ban megnyitotta az országot a török hadak előtt. 1541-ben Buda elfoglalásával az ország egy része tényleges török fennhatóság alá került.

Ettől az időponttól kezdve állandó török támadások színhelye lett a vidék, így Rezi vára is fontos szerepet kapott az ország és a környékbeli lakosok védelmében.

1555-ben a király elrendelte, hogy a vártulajdonosok kötelesek váraik erődítéséről gondoskodni. Ekkor Rezi várát is újból megerősítették. Az 1554. évi török roham, amely a Balaton felvidéket végig rombolta, bebizonyította, hogy valóban szükség van az éberségre. Az új várépítkezési szakasz idején kb. 3 m-rel magasították meg az udvar falát, így már egy 9 m magas védőfal keletkezett. A fal tetején védőoromzat húzódott körbe, a keleti fal belső részén pedig úgynevezett gyilokjárókat alakítottak ki. Ez a védőfolyosó egy olyan gerenda és deszka ácsolat volt, amelyről a vár védői a magasból is tüzelhettek a támadókra, és megakadályozhatták őket a falak megmászásában is.

Rezi vár végleges képét Gersei Pethő János soproni ispán és királyi kapitány alakította ki.

Az említett várépítési munkálatok is az ő nevéhez fűződnek, amit az 1562. évi családi szerződés is bizonyít. A munkák során nemcsak a várudvar falát magasították meg, hanem több egymás mögötti fallal részekre is tagolták. A várat csak délről lehetett ostromolni. Északról, keletről és nyugatról meredek, nehezen megmászható sziklák védték. A dél felől jövő ostromnak pedig a várárok állta útját. Amennyiben az ostromlóknak mégis sikerült a falakig jutni, és a várba kerülni ott ezek az egymás mögött elhelyezett falak állták útjukat. A már említett szerződésben szerepel egy mondat, melyben a "hat kapu alatt" kifejezés a vár kapujára, valamint ezeknek a falaknak a kapuira vonatkozik. Feltételezések szerint a déli fennsíkon egy úgynevezett huszárvárat is létesítettek, ahol a vár lovassága állomásozott.

3.4. 1571-ben a Gersei Pethő család úgy határozott, hogy az eddigi 12 helyett csupán 5 darabontot tartanak fenn Rezi várában, hiszen komoly harci szerepe nem volt. A család anyagi hanyatlása után pedig fenntartása nagy gondot jelentett, ezért a várat sorsára hagyta. Egy 1592-ben kelt oklevélben már "dirutis castris Rezy", azaz rombadőlt Rezi várról olvashatunk.

Rezi vára ugyan soha nem volt török kézen, egy török kincstári adókönyvben mégis találkozunk nevével. E szerint évi 50 akcséval adózott. A környék jobbágyai ezzel akarták megvenni életüket és békességüket.

3.5. A XVI. század végétől kezdve Rezi várának nem volt többé katonai szerepe. A várhoz tartozó birtokok pedig 1729-ben a Gersei Pethők rokonára és jogutódjára a Festetics család tulajdonába kerültek át. A várrom 1741-ben került Festetics Kristóf birtokába, aki 1765-ben Rezi és Tátika tartozékaiból hitbizományt hozott létre két fia részére, mely jóváhagyására 1788-ban került sor. A vár 1954-ig a Festeticsek tulajdonában maradt.

3.6. Mivel a vár kétszáz éven át elhanyagoltan állt, állapota folyamatosan romlott. Pár éve a még meglévő két fal egyike szinte teljesen leomlott. Ekkor tették meg az első lépéseket annak érdekében, hogy e történelmi műemlék a jövő nemzedék számára is fennmaradhasson.

E turisztikai látványosságra nemcsak a gyönyörű kilátás csalogatja az idelátogatókat, hanem a túrákra kiválóan alkalmas hegyi ösvények is. Ha az öregtoronyból az alatta lévő meredek , sziklás oldalon leereszkedünk, öt percnyi sétával elérjük a hegy gyomrában megbúvó Sikalikja barlangot , az egykori melegforrások feltörési helyét.

Egy sziklateraszon , igen jól elrejtve látható a barlang, két bejárati nyílásával. Az alsó eltömődött, a felső nyíláson át lehet bejutni.

Az ősember is lakott már benne a leletek szerint.

Dr. Darnay Béla a barlang első alapos átkutatója szerint az Őshévíz első feltörési helye a Meleg-hegyen volt, egykori kürtőjének maradványai láthatók a barlangoknál.

A legenda szerint Pethő Péter várúr idejében apadt el a forrás, aki zsugorisága miatt szegény betegeknek nem engedte meg a fürdőzést a csodás gyógyhatású vízben.

Miután kegyetlenül elutasított egy könyörgőt, szolgája a következő hírrel futott elébe: "Nagyuram! A forrás pezsegve, forrva nagy zúgással hirtelen roppant magasságba felszökkent, aztán visszaesett a mélységbe és eltűnt. A víznek többé semmi nyoma."

Állítólag ez vezetett a Pethő család anyagi hanyatlásához, akik nem csak az eddigi állandó jövedelemtől estek el, de az uraság aranypénze is mind kővé vált. Ezeket a lapos köveket láthatjuk ma is a vár körül.

Forrás: Rezi honlapja

Találatok száma: 10

BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz

BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz

A BonVital Wellness & Gastro Hotel - felnőttbarát szálloda Hévíz belvárosában várja a pihenni vágyó vendégeket. A négycsillagos szálloda szeptembertől csak 14 éven felüli gyermekeket fogad. A gasztronómia, a wellness és a gyógyászat harmonikus egyvelegével szállodánk egyedi színfoltként jelenik ... Bővebben


Hotel Palace Hévíz****

Hotel Palace Hévíz****

Hotel Palace**** Hévíz - wellness hotel Hévíz belvárosában. A Palace Hotel 165 tágas, légkondicionált kétágyas szobát és apartmant kínál, melyek többsége erkéllyel is rendelkezik. Szállodánkban a hangsúlyt vendégeink kényelemére és kiszolgálására helyezzük. Totális kikapcsolódásra és ... Bővebben


Kehida Termál Hotel****

Kehida Termál Hotel****

A Kehida Termál Hotel****, Hertelendy Ház**** és az Élményfalu*** változatos szobatípusokat kínál wellness hétvégék, családi üdülés, gyógykúrák idejére. Családbarát szállodánk maximális kényelmet biztosít kisgyermekkel érkezők számára. Szállodánk a gyógyfürdő és élményfürdővel közvetlen ... Bővebben


Hunguest Hotel Panoráma*** Superior Hévíz

Hunguest Hotel Panoráma*** Superior Hévíz

A világhírű hévízi gyógytó közvetlen szomszédságában található Hunguest Hotel Panoráma Hévíz*** Superior szálloda egész évben várja a kikapcsolódni, gyógyulni vágyó vendégeket. A szállodát a Szent András Reumakórház és Gyógycentrummal fedett folyosó köti össze. Bővebben


Hotel Panoráma Balatongyörök***+

Hotel Panoráma Balatongyörök***+

Balatoni szállodánk parkkal, belső zárt gépkocsi parkolóval a gyermekek részére játszótérrel, játszószobával biztosít kellemes, nyugodt pihenést vendégeinek. Családi szobáink két helyiségesek, egyedileg légkondícionálhatók, erkélyesek, fürdőszobával, rádióval, televízióval, hűtővel, telefonnal ... Bővebben


Várvölgy Panzió - Resch

Várvölgy Panzió - Resch

Várvölgyön a Keszthelyi-hegység lankáin várjuk pihenni vágyó vendégeinket Várvölgy Panzióban. A településtől kb. 600 méterre, átmenő forgalom nélkül élvezhetik az erdő hangjait és a csodálatosan festői panorámát. A panzióban 2 ágyas, 3 ágyas, 4 ágyas szobák, illetve 3 lakosztály van, melyekhez ... Bővebben


Hotel Spa Hévíz **** / ***

Hotel Spa Hévíz **** / ***

A Hotel Spa Hévíz - az egyedülálló Hévízi Gyógytó szállodája - a város szívében válik az Ön otthonává. A gyógytó szomszédságában, klasszicista stílusban épült szállodánk, amely légkondicionált és nemdohányzó wellness hotel 54 szobával. Patinás hangulatú virágos sétány, évszázados platánfák élmények ... Bővebben


Hunguest Hotel Helios*** Superior

Hunguest Hotel Helios*** Superior

Hévízen, a világhírű gyógytótól 500 m-re egy csodálatos természetvédelmi wellness parkban várja vendégeit a Hunguest Hotel Helios Hévíz*** superior, ahol saját gyógyászati részleg, egészségügyi személyzet és fedett termálvizes medence várja a gyógyulni vágyókat. A szálloda Anna épülete 150 ... Bővebben


Kék Vendégház Gyenesdiás

Kék Vendégház Gyenesdiás

A Kék Vendégház millió meglepetést tartogat vendégei számára. Az új építésű panzióban tizenkettő tágas, modern berendezésű apartaman várja a látogatókat, amelyek mindegyikéhez fürdőszoba, wc, televízió, erkély/terasz, illetve minibár tartozik, illetve 5 apartmanunk klimatizált. Az bőséges és ízletes ... Bővebben


Balatontourist Park Kemping és Üdülőfalu

Balatontourist Park Kemping és Üdülőfalu

Vonyarcvashegyen a Park Kemping és Üdülőfalu különösen csendes, védett helyen terül el – a sziklás Szent Mihály-domb déli lábánál – fákkal, cserjékkel, és nádas Balaton-parttal körülölelve. A családiasan kialakított, közel 5 hektáros kemping számos lehetőséget kínál az aktív ... Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Közeli ajánlatok

Cserszegtomaji Bornapok 2019
Cserszegtomaji Bornapok 2019
  • Cserszegtomaj
2019. július 5 - 7.
Cserszegtomaji Szüreti Vigasságok 2019
Cserszegtomaji Szüreti Vigasságok 2019
  • Cserszegtomaj
2019. szeptember 14.
Cserszegtomaji Sörnapok 2019
Cserszegtomaji Sörnapok 2019
  • Cserszegtomaj
2019. július 26 - 27.

Hasonló ajánlatok

Soproni Parkerdő programok 2019
Soproni Parkerdő programok 2019
  • Sopron
2019. március 21.
Bakonybél Víz Világnapja 2019
Bakonybél Víz Világnapja 2019
  • Bakonybél
2019. március 23.

Érdemes felkeresni!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

RiverRide Budapest
Lepence Spa Fürdő- és Wellness Központ
Segway túra Zalakaroson és környékén
Balaton Ballooning, hőlégballonos sétarepülések a Balaton felett
Időutazása hívjuk! Ismerje meg, hogy milyen lehetett az élet a középkori Magyarországon!
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket