Szekérfesztivál 2024 Budapest. India Fesztivál zenés-táncos felvonulással a Városligetben

TOP 10-es ajánlat
Kiemelt ajánlat
2024. június 29. (szombat)

A Ratha-játrá, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb ünnepe. 1968 óta hatalmas népszerűségnek örvend nyugaton is, ahol a fesztivál szorosan beépült a Krisna-hívők tradíciójába. Már közel 200 országban, így hazánkban is megrendezik és több ezren csatlakoznak az ünnepi menethez. A Szekérfesztivál közelebb hozza a hétköznapi életünkhöz a spiritualitást, a szakralitást. Isten nem egy távoli, ismeretlen személy, hanem lelkünk őre és az emberek legjobb barátja.

Ratha-játrá Szekérfesztivál Budapest

2024. június 29.

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Krisna szekere Budapestre a Ratha-játrá Szekérfesztivál keretében, június 29-én, szombaton.

A Krisna-völgy és a misztikus India világa egy napra a fővárosba költözik. A Városligetben egész napos India Fesztivál várja az érdeklődőket.  A hagyományos zenés-táncos felvonulás része a programnak.

A fesztivál két fő részből áll, az első a zenés-táncos felvonulás a belvároson át, a másik pedig egy egész napos indiai tematikájú szabadtéri fesztivál a Városligetben.

A felvonulás során a résztvevők egy hatalmas, díszes, kézi vontatású szekeret húznak végig az úton, amelyen Krisna, Isten egy különösen kedves és mosolygós formája utazik és tekint körbe a városon. Krisna szekerének húzása az ősi indiai hagyomány szerint elhárítja az akadályokat és káros visszahatásokat az emberek életéből és jószerencsét hoz. A szekér érkezési pontjánál egy másik élményözönbe csöppenhetünk, a Városligetben ugyanis egész napos India Fesztivál várja az érdeklődőket. A szekérhúzáshoz és az ünnepi menethez bárki csatlakozhat vallási hovatartozástól függetlenül, a városligeti programok pedig egyaránt kikapcsolódást kínálnak kicsiknek, nagyoknak, fiataloknak, nagyszülőknek és családosoknak.

A szekérhúzás 14 órakor kezdődik, és a Vörösmarty térről az Andrássy úton át halad a Városligetbe. Az ünnepi menetben zenészek, táncosok, dobosok, énekesek haladnak, és egy Krisna-völgyi ökrös-szekér vezeti fel. A különleges, színes forgatag és szakrális dallamok vidám atmoszférát teremtenek.

Könnyed program, mély tanítás

Minden ember örök lélek, aki a boldogságot keresi, a lélek természete pedig az, hogy mindig vidám, énekel, táncol és a felhőtlen öröm érzete hatja át. A Szekérfesztivál segít abban, hogy egy kicsit elfelejtsük a hétköznapok küzdelmeit, és visszatérjünk valódi önmagunkhoz. A Szekérfesztivál Isten és az ember közötti szeretetről, odafordulásról, egymás iránti figyelmességről és a közösség erejéről szól, ahol a zene és a mantra ereje valóban összehoz bennünket.

Déltől este 10 óráig India Fesztivál várja az érdeklődőket a Városligetben, a tó mellett - a szekér érkezési pontjánál. Az India Fesztivál keretében tradicionális indiai zene és tánc, lenyűgöző színpadi műsor, workshopok, közös jamelés, hennafestés, indiai termékek kirakodóvására, jógabemutatók és jógafilozófiai beszélgetések várják majd a látogatókat. Az étteremsátorban a gasztronómia és az ízek szerelmeseit indiai, mediterrán és magyaros ízvilágú vegán csemegékkel és főfogásokkal, üdítőkkel és desszertekkel látják majd vendégül. A Szentély sátorban bárki felajánlhat egy füstölőt vagy virágot az Úr Dzsagannáthának, az Univerzum Urának, a rendezvény főszereplőjének. A kisgyermekes családoknak arcfestéssel, ugrálóvárral és gyermekfoglalkozásokkal készülnek, de a Krisna-völgyi ökrök is szeretettel várják majd őket egy simogatásra. Este 7 órától zárásig pedig a Kirtan Fest mantra koncert koronázza meg a napot, a programokon való részvétel pedig ingyenes!

Tradíció

A Ratha-játrá Szekérfesztivál hagyománya az indiai Puri városából, Orisza államból származik, és már több mint 5000 éves, így a Föld legősibb fesztiváljának tartják. Itt Krisna, vagy ahogy Puriban nevezik Őt, Dzsagannátha (az Univerzum Ura), valamint Testvérei, Baladéva és Szubhadrá formáit hatalmas szekerekre ültetik és vendégségbe viszik őket egy másik templomba, végighaladva szekereikkel a város főútvonalán. Az ünnepi menethez minden évben mintegy 15 millió ember csatlakozik!

A Szekérfesztivál különleges esemény, gyere, és éld át Te is! Isten annyira szereti a híveit, hogy ezúttal Maga jön ki a templomból, hogy találkozzon velük. A hagyomány szerint, akik a szekér köteleit húzzák, azok biztosan elérik Őt. A fesztivál részeként a különféle vallású, gazdasági vagy családi hátterű emberek egyként haladnak az Úr szekere előtt, kifejezve ezáltal, hogy Isten gyermekeit nem oszthatja meg semmilyen világi megjelölés vagy származás.

A fesztivált Indián kívül elsőként Sríla Prabhupáda, a Krisna-hívők világméretű mozgalmának alapító-tanítója rendezte meg 1967-ben San Franciscoban, a Szekérfesztivál azóta a világ számos városában vált ismertté és a kulturális sokszínűség jegyében a hagyomány részévé.

A program 2 fő részből áll:

Ratha-Yātrā - ÜNNEPI MENET

A hagyományos indiai szekérfesztivál idén a Vörösmarty térről 14 órakor indul és várhatóan 16:30-ra érkezik meg a Városligetbe. Az ünnepi menetben zenészek, táncosok, dobosok, gólyalábasok haladnak és közösen énekelve-táncolva teremtenek igazi party hangulatot.

Az ünnepi menetbe bárki hozhat vegán süteményeket, gyümölcsöt és virágot is felajánlásként. Mindez felkerül majd a szekérre és a Városligetben viszonzásul mi is kaphatunk finomságokat.

Útvonal: Vörösmarty tér -> Andrássy út -> Városliget

INDIA FESZTIVÁL a Városligetben - 12:00 - 22:00

Déltől egészen este 10 óráig kulturális és zenei műsorokkal, filozófiai előadásokkal, táncprodukciókkal, jógás programokkal és kírtannal, azaz esti mantraénekléssel várnak minden érdeklődőt a szervezők. Az étterem sátorban indiai finomságok, menük, csemegék és vegán streetfood is elérhető. Valamint az érdeklődők találkozhatnak a rendezvény főszereplőjével Jagannāthaval és Testvéreivel, sőt füstölőt is lehet Nekik ajánlani. Az Univerzum Uraként megnevezett formája Kṛṣṇának egy különösen vidám, a kívánságokra és szeretetünkre oly' fogékony formája a Legfelsőbbnek.


2024.06.29.
Találatok száma: 11

Green Hotel**** Budapest

Green Hotel**** Budapest

A Green Hotel Budapest a főváros egyik egyedi stílusú szállodája, a kiemelt rendezvényközpont közelében, a Puskás Ferenc Stadionnál. Különböző, a természet meghitt nyugalmát idéző hangulatban kialakított, tágas és modern szobákkal, illetve üzleti és családi rendezvényekhez, kisebb konferenciákhoz ...

Hotel Lucky***

Hotel Lucky***

A Hotel Lucky*** kényelmes szobáival, konyhás, légkondicionált apartmanjaival minden elvárásnak megfelel, akár üzletemberek, turisták vagy tranzit utasok veszik igénybe szolgáltatásait. Legtöbb szobánkban vezeték nélküli internet hozzáférést biztosított. Éttermünk gazdag büféreggelivel várja kedves ...

Passzió Panzió

Passzió Panzió

A panzió Zugló zöldövezetében található. Könnyen megközelíthető a belvárostól és az M3 autópályától. Szobáiban a vendégek kényelemre lelnek, akár pihenés akár munka céljából érkeznek a családias hangulatú szálláshelyre. Minden szobához fürdőszoba, rádió, kábeltévé, ventilátoros csillár tartozik. ...

Szőnyi Garden Hotel Pest *** Superior és Étterem

Szőnyi Garden Hotel Pest *** Superior és Étterem

A Szőnyi Hotel*** Zuglóban található, így vendégeink egyszerre élvezhetik a belváros közelségét és a zöldövezet nyugalmát. Házunk 42 szobával rendelkezik, melyekben 90 fő szállásolható el. Budapest történelmi belvárosa autóval vagy tömegközlekedéssel néhány perc alatt elérhető. Legfontosabb célunk, ...

Ajtósi Dürer sori Kollégium

Ajtósi Dürer sori Kollégium

Az Ajtósi Dürer sori Kollégium 9 emelete otthont nyújt az Eötvös Loránd Tudományegyetem minden karáról érkező hallgatóknak.

Danubius Hotel Arena****

Danubius Hotel Arena****

A hotel Budapest legnagyobb sport- és rendezvénycentrumainak közelében, a Puskás Ferenc Stadion és a Papp László Sportaréna közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A hotel frissen felújított, mediterrán hangulatú, fürdőszobás, légkondicionált szobái ideális helyszínt biztosít sporteseményekre, ...

Hotel Amadeus*** Budapest

Hotel Amadeus*** Budapest

A Hotel Amadeus Budapest zöldövezetében, Zugló kertvárosában csendes, kellemes környezetben helyezkedik el, a belvárostól és a Hungexpo területétől is csak néhány kilométerre. A szálloda 39 tágas, kényelmes szobával, valamint körpanorámás étteremmel, kerthelységgel, konferenciatermekkel és egy ...

Hotel Romantik Panzió Budapest

Hotel Romantik Panzió Budapest

Hotelünk családias környezetben üzemel, mely Budapest belvárosától 3 km-re, a Városliget turisztikai látványosságainak közelében, az M3-as autópálya bevezető szakaszánál található. A Romantik Hotel a romantikát nemcsak a nevében viseli, hanem megjelenésében is: diófa falborítás, antik szekrények, régi ...

Hotel Veritas Budapest

Hotel Veritas Budapest

A Hotel Veritas a Papp László Sportaréna, a SYMA kiállítási központ és az EXPO kiállítási területhez is közel található.

Hotel Zugló Budapest

Hotel Zugló Budapest

Hotelunk Zuglóban, Pest egyik legelegánsabb, legrégebbi kerületében helyezkedik el, közel a város főbb látnivalóihoz. Légkondicionált szobáink LCD TV-vel, hűtőszekrénnyel illetve mini bárral, telefonnal, internet csatlakozási lehetőséggel vannak ellátva.

1 2   
Találatok száma: 32

Aranyhal Vendéglő Budapest

Aranyhal Vendéglő Budapest

Vendéglőnk már évtizedek óta családi vállalkozásként üzemel, ahol mindig kiemelt hangsúlyt fektettünk a színvonalas vendéglátásra és a tradicionális magyar konyha kínálta gasztronómiai élmények megőrzésére. Méltóan az Aranyhal névhez, a hazai halétel különlegességek széles választékát kínáljuk; korhely ...

Bagolyvár Étterem és Terasz Budapest

Bagolyvár Étterem és Terasz Budapest

A Bagolyvár egy családias hangulatú étterem, amely nagyanyáink és anyáink vasárnapi ebédjeit, vacsoráit idézi és a hagyományos magyar vendégszeretet értékeit kínálja az új évezred vendégeinek.

Pavilon Kert Budapest

Pavilon Kert Budapest

Tökéletes kikapcsolódás a város zöld szívében. Ha azt mondjuk, Városliget, szinte biztos, hogy azonnal elmosolyodsz, hiszen ez az a hely Budapesten, amit egyszerűen nem lehet nem imádni. A közvetlen közelben a Széchenyi fürdő, az imádott Állatkert és a gyönyörű Hősök tere is, így nem csoda, ha örömmel és ...

Robinson Restaurant Budapest

Robinson Restaurant Budapest

A Robinson Restaurant 1989-ben nyitotta meg kapuit a gasztronómia kis szigetén, a Városligeti tavon, amely a Hősök terétől néhány perc sétával elérhető. A Robinson az elmúlt évtizedekben a főváros közönségének és az itt élő külföldiek kedvelt éttermévé vált. Számos világsztár (Arnold Schwarzenegger, ...

Stefánia Pizzéria és Étterem Budapest

Stefánia Pizzéria és Étterem Budapest

Zuglóban a Városliget szomszédságában, a Stefánia és a Thököly út sarkán kellemes hangulatú éttermünkben várjuk kedves vendégeinket. Nyáron nyitott, télen zárt teraszunkról szemlélheti a Stefánia úti fasor látványát. Belső termeink kellemes hangulatát a barátságos felszolgálás a természetes anyagokból ...

Széchenyi Kertvendéglő Budapest

Széchenyi Kertvendéglő Budapest

A Széchenyi Kertvendéglő Budapest szívében, a Széchenyi fürdő patinás épületének tövében található, és bár a belvároshoz közel van, csodálatos körpanorámájának köszönhetően mégis távol áll a sematikus belvárosi pincehelyiségektől és a régi bérházak éttermeitől. Míg nyáron az étterem nyitott, de ...

Szőnyi Étterem Budapest

Szőnyi Étterem Budapest

Éttermünk Zuglóban, a Városliget közelében, autóval és tömegközlekedéssel egyaránt jól megközelíthető helyen, ugyanakkor csendes környezetben található.

Trófea Grill Étterem Zugló

Trófea Grill Étterem Zugló

Az étterem, ami már a századfordulón is fogadta a budapesti polgárokat, most különleges szolgáltatásokkal várja Önöket! Varázslatos svédasztalt állítottunk fel, amelyről meghatározott összegért korlátlanul fogyaszthat, több mint 100 féle ételből és italból!

VAN BORIS

VAN BORIS

Nyitottunk Zuglóban egy helyet, ahol lehetsz, ehetsz, ihatsz...Találsz itt teát, kávét, finom falatokat, sört a csapon, minőségi párlatokat és Van Boris!

Wang Mester Kínai Konyhája Budapest

Wang Mester Kínai Konyhája Budapest

Magyarország legelismertebb kínai szakácsa, Wang Qiang szeretettel várja a hagyományos kínai konyha kedvelőit.

1 2 3 4   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kiemelt ajánlatok

Indiai Fesztivál 2024 Budapest Indiai Fesztivál 2024 Budapest
  • Budapest
  • XIV. kerület
2024. június 29. (szombat)
Kapcsolat, elérhetőség
Kontakt személy:
Halászy Gábor / Gauramani Dasa
Fesztivál főszervező
Jese Bettina
Városligeti koordinátor, árusok szervezője

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megadott intervallumban:
-tól
-ig