Szekérfesztivál 2022 Budapest. Ratha-yātrā és India Fesztivál
Okosmegoldásokkal az újtípusú múzeumi élményekért - Pannon Tenger Múzeum, Miskolc
Okosmegoldásokkal az újtípusú múzeumi élményekért - Pannon Tenger Múzeum, Miskolc
Megnyílt a Brigetio Öröksége Látogatóközpont Komáromban!
Megnyílt a Brigetio Öröksége Látogatóközpont Komáromban!
Szigligeti Várudvar 2023 - Szép nyári nap musical előadás
Szigligeti Várudvar 2023 - Szép nyári nap musical előadás
Veresegyházi Medveotthon látogatás: erdei bányavasút, predátor program, ragadozó madár program
Veresegyházi Medveotthon látogatás: erdei bányavasút, predátor program, ragadozó madár program
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL

Szekérfesztivál 2022 Budapest. Ratha-yātrā és India Fesztivál

Népszerűség

Idén ismét lesz Szekérfesztivál és India Fesztivál a Városligetben! A Ratha-yātrā, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb és legnagyszabásúbb ünnepe, melyre évente mintegy 1,7 millió ember gyűlik össze. Az eseményt több mint 50 éve nyugaton is számos nagyvárosban megrendezik – a fesztivál Magyarországon is szorosan beépült a Krisna-hívők és immár a főváros tradíciójába is.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Szekérfesztivál & India Fesztivál

2022. július 9.

A járványhelyzet megszűnésével a Krisna-hívők idén ismét megrendezik a Szekérfesztivált, július 9-én, szombaton. Két év kihagyás után hatalmas bulit ígérnek az Andrássy úton, majd a Városligetben. A szervezők azt remélik, igazi örömünnep lesz idén az India Fesztivál, amelynek vezérmotívuma is “a béke”.

A Ratha-yātrā, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb és legnagyszabásúbb ünnepe, melyre évente mintegy 1,7 millió ember gyűlik össze. Az eseményt több mint 50 éve nyugaton is számos nagyvárosban megrendezik – a fesztivál Magyarországon is szorosan beépült a Krisna-hívők és immár a főváros tradíciójába is.

Az ünnep jelentősége

Az indiai Szekérfesztivál során az éneklő, táncoló résztvevők hatalmas kötelekkel húzzák végig a városon azt a tarka és díszes szekeret, amelyen Kṛṣṇa, azaz Isten egy különleges formáját, az „Univerzum Urát” helyezik el. A fesztivál ünnepeltje ebben a formájában nem a fenséges, hanem a szeretetteljes, játékos hangulatát mutatja meg a fesztivál vendégeinek, és a templomból az emberek közé kilépve szórja áldásait a résztvevőkre.

Az ünnepen való részvétel szimbolikusan azt fejezi ki, ahogyan az ember visszavágyódik Istenhez, örök lelki otthonába. A “ratha” szó szekeret és testet is jelent, utalva arra, hogy a lélek, az élőlény életről életre vándorol, újabb és újabb anyagi testet fogad el – vagyis reinkarnálódik -, ám az élet valódi célja az, hogy kitörjön e körforgásból és hazatérjen Istenhez. A kötelek húzásáról úgy tartják, hogy megtisztít a korábbi káros tetteink visszahatásától, rossz karmánktól és kifejezetten jószerencsét hoz.

Az eredeti indiai Szekérfesztivál

Az Orisza állambeli Purī városában több ezer éve minden egyes fesztiválra három új, gigantikus faszekeret ácsolnak, ezeket Akṣaya trītīyā napján, a május elején esedékes évi szerencsenapon kezdik el faragni. A színesre festett, faragványokkal díszített, kupolás szerkezetű szekerekben nincs motor, kézi hajtással működnek. A szekerek 18, 16, illetve 14 kerékkel rendelkeznek és különleges, ún. yantra formájúak, amelyek gyakorlatilag egy kis templomnak, imádati talapzatnak felelnek meg. Minden szekér eltérő magasságú és más-más színű, így a hívek már messziről meg tudják állapítani, melyik szekéren Istennek mely formája utazik.

Az eseményen az összegyűlt résztvevők az egyik templomból a másikba húzzák át a szekereket, ahol Kṛṣṇa istenszobor formája 10 napig vendégeskedik, majd visszatér eredeti tartózkodási helyére. Az utazást fontos ceremóniák kísérik.

Orisza állam királya, aki tiszteletbeli királyi címét még ma is őrzi a demokratikus Indiában, nemcsak részt vesz az ünnepségen, hanem maga sepri fel az utat a szekerek előtt, kifejezve, hogy Isten szolgájaként tekint magára, a ráruházott szerep és hatalom pedig a szolgálat eszköze.

A Szekérfesztivál ünnepét követően az istenformákat visszahelyezik a Jagannātha templomba, eredeti oltárukra, ahol a papok folytatják megszokott imádatukat, amely során naponta átöltöztetik Őket, rituális kellékek felajánlásával és ételajánlásokkal kedveskednek Nekik. Az ételeket egy olyan konyhában készítik, amelyben évezredek óta őrzik a lángot, és ahol sohasem alszik ki a tűz. Az így főzött és felajánlott vegetáriánus ételekből naponta több tízezer embert vendégelnek meg. Az imádati rítusokban azoknak a családoknak a leszármazottai vesznek részt, akik a 12. században beállították az istenszobrokat ebben a templomban, a szolgálat pedig generációról generációra öröklődik, mint egyfajta örök kötelesség.

A tradíció nyugaton

A tradíció Indián kívül a Hare Kṛṣṇa mozgalom kiemelkedő tanítómestere, Śrīla Prabhupāda által vált ismertté, aki 1967-ben San Franciscoban rendezte meg az első felvonulást tanítványaival. Nyugaton a néhányezer fős fesztiválokon általában egy szekérrel vonul a menet. Az ünnepi felvonulást táncosok vezetik fel, és zenészekkel, dobosokkal és hangos énekszóval halad végig a városon, amelyhez mindenféle előfeltétel nélkül bárki nyugodtan csatlakozhat.

Hazánkban az ünnep idén is Budapesten kerül megrendezésre, július 9-én. A menet 10 órakor indul a Vörösmarty térről, majd várhatóan 13 órára érkezik meg a Városligetbe, ahol estig tartó India Fesztivállal várják az érdeklődőket. Itt indiai kirakodóvásár, kulturális programok, jógabemutatók és workshopok, spirituális és önismereti beszélgetések, Mandír-sátor, egy szentély, ahol mindenki találkozhat az Univerzum Urával, keleties zenei jamelés, vegán finomságok, indiai csemegék, édesség, könyvvásár, henna- és arcfestés és sok más érdekesség várja a fiatalokat és a családokat.

Az emberiség, mint nagycsalád

Az idei Szekérfesztivál vezérmotívuma a béke és az érzés, hogy mindannyian egyetlen hatalmas család részei vagyunk, ahogyan azt szanszkritul mondják: vasudhaiva kutumbakam. Az idő előrehaladtával könnyen közönyössé válhatunk a környezetünkben – akár a szomszédunkban – zajló krízisre és konfliktusokra. A Krisna-hívők azonban arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy csak akkor lehetünk egyénileg igazán boldogok, ha minden ember és minden élőlény egyaránt biztonságban van és boldog. A nemzeteken, vallásokon és ideológiákon átívelő valódi belső lényegünk az, ami valóban emberré tesz bennünket.

A szomszédunkban zajló fegyveres konfliktusban ember harcol ember ellen, lélek a lélek ellen, ami elfogadhatatlan. A boldogság a lélek valódi, eredeti természete, mint a víznek a folyékony halmazállapot, vagy a cukornak az édes íz, a ezt akkor érhetjük el, ha megértjük a külsőségek mögött húzódó valódi lelki önvalónkat. Hogyha összekapcsolódunk Istennel és képesek vagyunk mindenkire testvérünkként tekinteni, félretéve a különféle testi megkülönböztetéseket. Az India Fesztivál keretében 15:30-17:00 óra között ezért nyilvános, zenés békemeditációt szerveznek a hívők a Városligetben.

Ratha-yātrā időpont:

2022. július 09. (szombat)

Indulás: 10:00 – Vörösmarty tér
Érkezés: 13:00 körül – Városliget
Programok a Városligetben: 19:00-ig
Békemeditáció: 15:30-17:00

Kiemelt vendégek: Őszentsége Śivarāma Swami és Őszentsége Devāmṛta Swamī

Amit biztosan bárki megtehet, hogy a szekér indulására, 10 órára gyümölcsöt, sótlan, natúr olajos magvakat, virágokat vagy szigorúan vegán sütit hoz, és még a menet indulása előtt feladja a szekérre. Később ezek elérhetőek lesznek – már felajánlott módon – az ún. MAHA sátorban, a Városligetben. Ezzel igazán a kedvébe járhatsz az Univerzum Urának.

A programon a részvétel díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Találatok száma: 11

Green Hotel**** Budapest

Green Hotel**** Budapest

A Green Hotel Budapest a főváros egyik egyedi stílusú szállodája, a kiemelt rendezvényközpont közelében, a Puskás Ferenc Stadionnál. Különböző, a természet meghitt nyugalmát idéző hangulatban kialakított, tágas és modern szobákkal, illetve üzleti és családi rendezvényekhez, kisebb konferenciákhoz ... Bővebben


Hotel Lucky***

Hotel Lucky***

A Hotel Lucky*** kényelmes szobáival, konyhás, légkondicionált apartmanjaival minden elvárásnak megfelel, akár üzletemberek, turisták vagy tranzit utasok veszik igénybe szolgáltatásait. Legtöbb szobánkban vezeték nélküli internet hozzáférést biztosított. Éttermünk gazdag büféreggelivel várja kedves ... Bővebben


Passzió Panzió

Passzió Panzió

A panzió Zugló zöldövezetében található. Könnyen megközelíthető a belvárostól és az M3 autópályától. Szobáiban a vendégek kényelemre lelnek, akár pihenés akár munka céljából érkeznek a családias hangulatú szálláshelyre. Minden szobához fürdőszoba, rádió, kábeltévé, ventilátoros csillár tartozik. ... Bővebben


Szőnyi Garden Hotel Pest *** Superior és Étterem

Szőnyi Garden Hotel Pest *** Superior és Étterem

A Szőnyi Hotel*** Zuglóban található, így vendégeink egyszerre élvezhetik a belváros közelségét és a zöldövezet nyugalmát. Házunk 42 szobával rendelkezik, melyekben 90 fő szállásolható el. Budapest történelmi belvárosa autóval vagy tömegközlekedéssel néhány perc alatt elérhető. Legfontosabb célunk, ... Bővebben


Ajtósi Dürer sori Kollégium

Ajtósi Dürer sori Kollégium

Az Ajtósi Dürer sori Kollégium 9 emelete otthont nyújt az Eötvös Loránd Tudományegyetem minden karáról érkező hallgatóknak. Bővebben


Danubius Hotel Arena****

Danubius Hotel Arena****

A hotel Budapest legnagyobb sport- és rendezvénycentrumainak közelében, a Puskás Ferenc Stadion és a Papp László Sportaréna közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A hotel frissen felújított, mediterrán hangulatú, fürdőszobás, légkondicionált szobái ideális helyszínt biztosít sporteseményekre, ... Bővebben


Hotel Amadeus*** Budapest

Hotel Amadeus*** Budapest

A Hotel Amadeus Budapest zöldövezetében, Zugló kertvárosában csendes, kellemes környezetben helyezkedik el, a belvárostól és a Hungexpo területétől is csak néhány kilométerre. A szálloda 39 tágas, kényelmes szobával, valamint körpanorámás étteremmel, kerthelységgel, konferenciatermekkel és egy ... Bővebben


Hotel Romantik Panzió Budapest

Hotel Romantik Panzió Budapest

Hotelünk családias környezetben üzemel, mely Budapest belvárosától 3 km-re, a Városliget turisztikai látványosságainak közelében, az M3-as autópálya bevezető szakaszánál található. A Romantik Hotel a romantikát nemcsak a nevében viseli, hanem megjelenésében is: diófa falborítás, antik szekrények, régi ... Bővebben


Hotel Veritas Budapest

Hotel Veritas Budapest

A Hotel Veritas a Papp László Sportaréna, a SYMA kiállítási központ és az EXPO kiállítási területhez is közel található. Bővebben


Hotel Zugló Budapest

Hotel Zugló Budapest

Hotelunk Zuglóban, Pest egyik legelegánsabb, legrégebbi kerületében helyezkedik el, közel a város főbb látnivalóihoz. Légkondicionált szobáink LCD TV-vel, hűtőszekrénnyel illetve mini bárral, telefonnal, internet csatlakozási lehetőséggel vannak ellátva. Bővebben


1 2   


Találatok száma: 31

Aranyhal Vendéglő Budapest

Aranyhal Vendéglő Budapest

Vendéglőnk már évtizedek óta családi vállalkozásként üzemel, ahol mindig kiemelt hangsúlyt fektettünk a színvonalas vendéglátásra és a tradicionális magyar konyha kínálta gasztronómiai élmények megőrzésére. Méltóan az Aranyhal névhez, a hazai halétel különlegességek széles választékát kínáljuk; korhely ... Bővebben


Bagolyvár Étterem és Terasz Budapest

Bagolyvár Étterem és Terasz Budapest

A Bagolyvár egy családias hangulatú étterem, amely nagyanyáink és anyáink vasárnapi ebédjeit, vacsoráit idézi és a hagyományos magyar vendégszeretet értékeit kínálja az új évezred vendégeinek. Bővebben


Bocanova Olasz Étterem és Pizzéria Budapest

Bocanova Olasz Étterem és Pizzéria Budapest

Célunk, hogy vendégeink nagyon kellemes, igényes környezetben kóstolhassák meg a tradicionális olasz régiók konyháinak ízeit. Bővebben


Pavilon Kert Budapest

Pavilon Kert Budapest

Tökéletes kikapcsolódás a város zöld szívében. Ha azt mondjuk, Városliget, szinte biztos, hogy azonnal elmosolyodsz, hiszen ez az a hely Budapesten, amit egyszerűen nem lehet nem imádni. A közvetlen közelben a Széchenyi fürdő, az imádott Állatkert és a gyönyörű Hősök tere is, így nem csoda, ha örömmel és ... Bővebben


Robinson Restaurant Budapest

Robinson Restaurant Budapest

A Robinson Restaurant 1989-ben nyitotta meg kapuit a gasztronómia kis szigetén, a Városligeti tavon, amely a Hősök terétől néhány perc sétával elérhető. A Robinson az elmúlt évtizedekben a főváros közönségének és az itt élő külföldiek kedvelt éttermévé vált. Számos világsztár (Arnold Schwarzenegger, ... Bővebben


Stefánia Pizzéria és Étterem Budapest

Stefánia Pizzéria és Étterem Budapest

Zuglóban a Városliget szomszédságában, a Stefánia és a Thököly út sarkán kellemes hangulatú éttermünkben várjuk kedves vendégeinket. Nyáron nyitott, télen zárt teraszunkról szemlélheti a Stefánia úti fasor látványát. Belső termeink kellemes hangulatát a barátságos felszolgálás a természetes anyagokból ... Bővebben


Széchenyi Kertvendéglő Budapest

Széchenyi Kertvendéglő Budapest

A Széchenyi Kertvendéglő Budapest szívében, a Széchenyi fürdő patinás épületének tövében található, és bár a belvároshoz közel van, csodálatos körpanorámájának köszönhetően mégis távol áll a sematikus belvárosi pincehelyiségektől és a régi bérházak éttermeitől. Míg nyáron az étterem nyitott, de ... Bővebben


Szőnyi Étterem Budapest

Szőnyi Étterem Budapest

Éttermünk Zuglóban, a Városliget közelében, autóval és tömegközlekedéssel egyaránt jól megközelíthető helyen, ugyanakkor csendes környezetben található. Bővebben


Trófea Grill Étterem Zugló

Trófea Grill Étterem Zugló

Az étterem, ami már a századfordulón is fogadta a budapesti polgárokat, most különleges szolgáltatásokkal várja Önöket! Varázslatos svédasztalt állítottunk fel, amelyről meghatározott összegért korlátlanul fogyaszthat, több mint 100 féle ételből és italból! Bővebben


VAN BORIS

VAN BORIS

Nyitottunk Zuglóban egy helyet, ahol lehetsz, ehetsz, ihatsz...Találsz itt teát, kávét, finom falatokat, sört a csapon, minőségi párlatokat és Van Boris! Bővebben


1 2 3 4   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Budapesti orgonakoncertek híres áriákkal a Szent István Bazilikában
Budapesti orgonakoncertek híres áriákkal a Szent István Bazilikában
 • Budapest
 • V. kerület
2023. június 1. (Csütörtök) 20:00
Nagy Budapesti Kultúrzsibi 2023. Gozsdu Weekend Market
Nagy Budapesti Kultúrzsibi 2023. Gozsdu Weekend Market
 • Budapest
 • VII. kerület
2023. június 2. (Péntek) - 2023. június 4. (Vasárnap)

Hasonló ajánlatok

Virágkarnevál Debrecen 2023
Virágkarnevál Debrecen 2023
 • Debrecen
2023. augusztus 14. (Hétfő) - 2023. augusztus 20. (Vasárnap)
Karnevál felvonulás Debrecen 2023
Karnevál felvonulás Debrecen 2023
 • Debrecen
2023. augusztus 20. (Vasárnap)
Savaria Történelmi Karnevál 2023 Szombathely
Savaria Történelmi Karnevál 2023 Szombathely
 • Szombathely
2023. augusztus 24. (Csütörtök) - 2023. augusztus 27. (Vasárnap)

Érdemes felkeresni!

Hungária Koncert Programiroda
Hungária Koncert Programiroda
 • Budapest
 • V. kerület
Szent István Bazilika Budapest
Szent István Bazilika Budapest
 • Budapest
 • V. kerület
MAHART PassNave Személyhajózás
MAHART PassNave Személyhajózás
 • Budapest
 • V. kerület

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok