ÚJ PROGRAM HIRDETÉS

Sző-réti tanösvény Biharugra, ökotúra a Bihari Madárvártától a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Kiemelt ajánlat
2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

A közel két kilométer hosszúságú tanösvény a Bihari Madárvártától indul és ide is érkezik vissza. A Kis-Sárrét egykori mocsárvilágának egyik utolsó hírmondójaként maradt fenn a Sző-rét mocsara, mely 1997 óta a nemzetközi jelentőségű vizes területekről szóló Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik.

A tanösvényt végig járva különleges élőhelyeken sétálva ismerhetik meg a fokozottan védett terület értékes élővilágát. A tanösvény információs táblái közérthetően mutatják be a Sző-rét növény- és állatvilágát és a terület sajátosságait.

A Sző-réti tanösvény bejárására szakvezetéses túra keretében is lehetőség van, így az érdeklődők még bővebb ismeretekre tehetnek szert Magyarország egyik legértékesebb fennmaradt mocsaráról. A szakvezetéses túrákra előzetes bejelentkezéssel lehet jelentkezni.

A tanösvény állomásai

  • Sző-rét mocsara
  • Mocsarak állatvilága
  • Szikes puszták növényvilága
  • Mesterséges odútelep
  • Kisvízfolyások, cserjések

A terület élővilága
A túra vonala érinti a mocsarat, bepillantást enged az ürmös szikesek egyedi növényvilágába, míg a pihenőhely mellett az alföldi erdőfoltok odvas fáinak jelentőségéről, a különböző költőládákról szerezhetünk bővebb ismereteket. Gazdag rovarvilágából kiemeljük a feketefejű fakócsíbort, melynek egyik első hazai előfordulását itt regisztrálták. A környező mocsárréteken, a kiszáradó magassásos növényzetben sokfelé előfordul bennszülött növényünk a védett kisfészkű aszat. A legfontosabb kétéltű- és hüllőfajok a dunai tarajos gőte, a mocsári teknős, a mocsári béka és a vízisikló.

A tavasztól őszig terjedő időszakban a botanikai értékek mellett az itt fészkelő nyári ludak, üstökös gémek, cigányrécék és piroslábú cankók ragadják meg az ember figyelmét. Késő ősztől tavaszig pedig a Biharugrai- és a Begécsi- halastavakon telelő több tízezer nagy liliktől hangos a táj.

A határ túloldaláról érkező vizek fontos szerepet játszanak a Kis-Sárrét élőhelyeinek kialakulásában, a természeti értékek megőrzésében. A partot kísérő kökény és egybibés galagonya cserjések mindig hozzátartoztak az alföldi puszták világához. A szúrós bokrokban kiváló költőhelyet talál a tövisszúró gébics, a kis őrgébics, a mezei poszáta és az örvös galamb.

Emlősök közül a vidra, menyét és a hermelin előfordulása jellemző a területen.

GPS koordináták:
46°58’36.606” É
21°38’31.2” K


2024.01.01. - 2024.12.31.
Találatok száma: 2

Biharugra Turistaszállás Vendégszoba

Biharugra Turistaszállás Vendégszoba

A szálláshely a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, Biharugra település központjától 3 kilométerre található. A településre beérve burkolt út vezet a Madárvártáig. A 2007-ben újonnan nyílt létesítmény hagyományos szerkezetű, a bihari tájra jellemző építészeti stílus elemeit tükrözi. A ...

Kiemelt partner
Biharugrai Erdei Iskola

Biharugrai Erdei Iskola

Az épület a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, Biharugra település központjától 3 kilométerre található. A településre beérve burkolt út vezet a Madárvártáig. A létesítmény hagyományos szerkezetű, a bihari tájra jellemző építészeti stílus elemeit tükrözi. Mind az épület, mind az itt ...

Kiemelt partner

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kiemelt ajánlatok

Biharugrai programok 2024. Bihari Madárvárta Biharugrai programok 2024. Bihari Madárvárta
  • Biharugra
2024. március 23. (szombat)
A Bihari Táj Napja 2024. Természetvédelmi nyílt nap A Bihari Táj Napja 2024. Természetvédelmi nyílt nap
  • Biharugra
2024. május 18. (szombat)

Figyelmébe ajánljuk!

Foglaljon szállást!

Kapcsolat, elérhetőség
Kontakt személy:
Tóth Zsuzsanna

Foglaljon szállást!

Biharugrai programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
Megadott intervallumban:
-tól
-ig