Látogasson el a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Várjuk Zircen!
Látogasson el a ciszterci szellemiség magyarországi központjába! Várjuk Zircen!

Tájházak napja 2018

, több helyszínen

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018-ban is megszervezi a már hagyományos, a tájházak összefogását jelképező, az értük dolgozó lévő közösséget megerősítő rendezvényét, a Tájházak Napját. A tájházak Szent György napjához közeli ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatukra, eseményeikre felhívják a leendő tájházlátogatók figyelmét. A magyarországi és a határainkon túli magyar vonatkozású tájházakat megszólító eseménysorozat 2018. április 28-29-én zajlik, csatlakozni 2018. február 12-ig lehet.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

VI. TÁJHÁZAK NAPJA 2018

„Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket,
Otthon ne maradjon még az se, aki beteg!”

"Hiszünk abban, hogy közös gondolkodással, összefogással sikerül sok látogatót vonzó, gazdag kínálatot kialakítani, majd a megélt élmények arra ösztönzik vendégeinket, hogy az év többi napján is ellátogassanak az egyre gazdagodó, sok élményt nyújtó tájházakba, és megismerjék az azokat működtető közösségeket."

A Magyarországi Tájházak Szövetsége felhívást tesz közzé a VI. TÁJHÁZAK NAPJA programjához történő csatlakozásra,
melyet 2018. április 28-29-én tartunk.

Alkalmat kívánunk teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik. A jeles napot követő hétvégén hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani. Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitvatartás kezdetén megismerjük szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újraélhető modern világunkban is.

A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét.

Hiszünk abban, hogy közös gondolkodással, összefogással sikerül sok látogatót vonzó, gazdag kínálatot kialakítani, majd a megélt élmények arra ösztönzik vendégeinket, hogy az év többi napján is ellátogassanak az egyre gazdagodó, sok élményt nyújtó tájházakba és megismerjék az azokat működtető közösségeket

A Tájházszövetség az országos és határokon is átnyúló kezdeményezés szervezését, a jelentkezések regisztrálását, a beérkező információs anyagok központi kommunikációs felületekre történő továbbítását, valamint a központi kommunikáció biztosítását vállalja, a programok tervezéséhez és megvalósításához szakmai tanácsadást nyújt.

A rendezvényhez csatlakozók programját a Tájházszövetség és a Vidékjáró honlapján is közzé tesszük, illetve Facebook oldalainkon népszerűsítjük őket.

A kezdeményezéshez történő csatlakozás minden tagunk számára önként vállalt lehetőség. Javasoljuk, hogy elsősorban olyan programokkal kapcsolódjanak a központi eseményhez, amelyek saját településük hagyományait újszerű módon tárják a közönség elé, és kötődnek az év ünnepei közül a tavaszi időszakhoz és a pásztorélet, állattartás múltjához.

A Tájházak Napja alkalmat adhat arra is, hogy ráirányítsuk a figyelmet népi műemlékeink, gyűjteményeink értékeire, sérülékenységére, mulandóságára, ily módon is megismertetve a döntéshozókkal elhivatottságunk lényegét, jelentőségét. Ez különös fontosságot nyer 2018-ban, a kulturális örökség európai évében!

Kérjük, hogy akik vállalják a kapcsolódást a Tájházak Napjához, a következő szempontokat is vegyék figyelembe a programok tervezése során:
- tájházuk és programjaik látogatását ezen a napon díjmentesen vagy kedvezményesen biztosítsák;
- a nap folyamán meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutassák be a tájház épületét, berendezését;
- amennyiben lehetőségük van rá, színesítsék helyi hagyományőrző csoportok vagy személyek szereplésével programjukat;
- helyi és regionális szinten is népszerűsítsék az eseményt (saját írott és elektronikus felületeiken, az önkormányzat, az oktatás, a kulturális és turisztikai élet szereplőin keresztül, szakmai és civil szervezetek tájékoztatásával);
- az iskolás korosztály érdeklődésének felkeltésére és aktív részvételére is helyezzenek hangsúlyt.
Javasoljuk, hogy a megszokottnál nagyobb létszámmal, önkéntesek bevonásával fogadják látogatóikat, akikre így több időt szánhatnak

Forrás: Szervezők

Kapcsolódó időpontok

2018.08.11. Ócsai Tájház programok 2018
Nyáresti vendégség – Borkóstoló és vacsora
2018.08.18. Ócsai Tájház programok 2018
Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra
2018.08.25. Ócsai Tájház programok 2018
Nyár végi virágok – Lápréti túra
2018.09.01. Ócsai Tájház programok 2018
Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra
2018.09.15. Ócsai Tájház programok 2018
KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI – Élet az Öregfaluban
2018.09.30. Ócsai Tájház programok 2018
Meseösvény – Családi kaland a Népmese Napján
2018.10.14. Ócsai Tájház programok 2018
ÓCSAI GAZDANAP – Családi nap
2018.11.10. Ócsai Tájház programok 2018
LÁMPÁS NAP – Márton-napi fényeskedés
2018.12.08. Ócsai Tájház programok 2018
ANGYAL NAP – Karácsonyi készülődés

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Tájházak napja 2018

Programajánlat

Ócsai Tájház programok 2018
Ócsai Tájház programok 2018
  • Ócsa
2018. augusztus 11.