Tematikus városnéző séták 2021. Túrajó programok több helyszínen
Tök jó fesztivál Budapesten!
Tök jó fesztivál Budapesten!
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Budapesten.
Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Budapesten.
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Gyulai öszi szüneti wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai öszi szüneti wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Tematikus városnéző séták 2021. Túrajó programok több helyszínen

Jegyvásárlás
2021. október 2., Ajka

A Túrajó által szervezett tematikus programokon megismerheti az adott helyszín rejtélyes, titkos oldalát is. A programok egy adott témával foglalkoznak. A rendezvények Veszprém és a Bakony - Balaton térségére koncentrálnak.

Túrajó programok 2021

Bögre és Te-a Kossuth utcán

OKTÓBER 2. SZOMBAT, 14:00

Tizen1, húszemeletes, evangélikus templom: a veszprémi Kossuth utcán is érvényes a nagy számok törvénye. Minél többször végigsétálsz a Kossuth utcán, annál nagyobb eséllyel alakul ki benned az érzés, hogy a 60-as évek végi nagy utcarombolás és a “modern városközpont” megjelenése ellenére az emberek pontosan ugyanúgy sétálgatnak itt, mint száz éve tették. A Kossuth utca az ellene elkövetett brutális merénylet ellenére megőrizte az évszázadok során kiforrott korzó jellegét. Persze közben eltűnt néhány olyan emblematikus épülete (a kellemes kerthelyiséget kínáló Balaton cukrászda, a legendás Hungária Söröző vagy a központi Húsbolt), amelynek a sétánkon már csak a hűlt helyét tudjuk megmutatni. Szerencsére a Tizen1 Kávézó jóvoltából kezünkben egy bögre hideg tea kísér minket utunkon, melynek során elmeséljük a bal oldal közepéig még álló patinás házak történetét, megemlékezünk az átalakult házhelyekről, s végül a Méz Rádió stúdiójában a város ikonikus épületeit vesszük szemügyre madártávlatból, miközben betekintést kapunk a műsorkészítés folyamatába.

 • Találkozási hely: Tizen1 Kávézó (Veszprém, Kossuth utca 6., az evangélikus templom mellett)
 • Útvonal: Kossuth utca
 • Séta hossza: 500 m
 • Séta időtartama: 2 óra
 • Séta nehézségi foka: könnyű
 • Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő
 • A részvételi díj tartalmazza a tea árát.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!


Csúcs volt Inotán

 • OKTÓBER 28. CSÜTÖRTÖK, 10:00

Fedezd fel velünk az erőművészet gyöngyszemét és barangoljuk be együtt az egykori November 7. Hőerőmű ipari monstrumait!

Exkluzív sétánkon bejárjuk az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos, és a hétköznapi emberek elől elzárt területét. Bejutunk többek között a kazánházba, ahol Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 c. filmben, szétnézünk a Béke Művelődési Házban, ahol Jennifer Lawrence, a Vörös veréb gyönyörű titkos ügynöke vizsgázott a férfiak elcsábításának fogásaiból, megtekintjük a vezérlőtermet, ahonnan a rakéta kilövését irányítják a Lajkó – Cigány az űrben c. filmben, és bekukkantunk az ikonikus hűtőtornyok egyikébe is. A közelmúltat felelevenítő sétán azt is megtudhatod, hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben. Ha lenyűgöz a retro korszak, szereted az egzotikus filmforgatási helyszíneket és készen állsz egy unikális kalandra, tarts velünk!

Belépni tilos? Velünk szabad!

Találkozási hely: Erőmű bejárata (Erőmű utca eleji buszmegálló utáni körforgalomnál balra)

 • Útvonal: Erőmű épületei között
 • Séta hossza: 2,5 km
 • Séta időtartama: 2,5 óra
 • Séta nehézségi foka: közepes
 • Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő, sportos, vastag talpú és a lábfejet védő cipővel és zseblámpával
 • Parkolás: ingyenes parkolóhelyek az Erőmű bejárata előtt

További fontos információk:

 • Kérjük, hogy a sétára táska nélkül vagy legfeljebb egy darab, háton hordott, kisméretű hátitáskával érkezz!
 • Minden sétarésztvevőnek térítésmentesen munkavédelmi sisakot biztosítunk, melynek viselése a séta időtartama alatt kötelező!
 • A séta időtartama alatt fényképezhetsz, de a feszes időbeosztás miatt a fényképezésre külön idő nem áll rendelkezésre. Ha csak fényképeket szeretnél készíteni a helyszínen, ajánjuk figyelmedbe a fotóstúránkat.
 • A sétán való részvétel feltétele a jó állóképesség, mivel a nyolcemeletes kazánház legfelső szintjére is felmerészkedünk.
 • Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A sétát tizennégy éves kor felett ajánljuk!


Fiúk a bányából

OKTÓBER 2. SZOMBAT, 10:00 

Kincs, ami már nincs: az ajkai fekete gyémántot 136 éven keresztül bányászták a Csingervölgyben, a bányaváros ikonikus építményeinek zöme mára mégis az enyészeté lett.

Sétánkon bejárjuk a pár évtizede még nyüzsgő alsócsingeri bányatelepet, belépünk az immár lelakatolt épületeibe és közben újra átéljük egy vájár hétköznapját az ék és a kalapács vonzásában. Megtudjuk többek között, mit keresett Széchenyi a Bakonyban, hogy került a világ első kriptongyára Csingerbe, hányféleképpen lehetett lejutni a bányába, és mi történt akkor, ha valakinek nap végén hiányzott a leszálló márkája. Sétakalauzunk egy ősi bányászcsalád leszármazottja, aki az egykori üzem leszerelésért felelős bányamérnökeként 2004 óta fáradhatatlanul menti a még menthető értékeket. Belépni tilos? Velünk szabad!

 • Találkozási hely: Boldog IV. Károly király kápolna parkolója (Ajka, Feketegyémánt utca és Bányász utca találkozásánál)
 • Útvonal: Csingervölgyi mozdony – Kápolna – Kultúrház – Kriptongyár – Temető – Kiserőmű – Bányaudvar – Szénfeladó állomás és vissza a kiindulási pontra
 • Séta hossza: 2 km
 • Séta időtartama: 2,5 óra
 • Séta nehézségi foka: könnyű
 • Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő, vastag talpú és a lábfejet védő cipővel és zseblámpával
 • Parkolás: ingyenes parkoló a Boldog IV. Károly király kápolna előtt

Érdemes a sétára hideg élelemmel készülni és utána kedvezménykuponunkkal meglátogatni a közelben található Ajkai Bányászati Múzeumot!
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

Kérjük, hogy a séta teljes időtartama alatt viselj szájmaszkot vagy -kendőt és tarts 1,5 méteres távolságot a sétavezetőtől és a sétavendégektől!
A sétát tíz éves kor felett ajánljuk!

Sétavendégeink kedvezménykupont kapnak ajándékba, mely az Ajkai Bányászati Múzeum belépődíjából biztosít 50% kedvezményt!


Túrajó séták - Kab-hegyi vizes nyolcas

OKTÓBER 16. SZOMBAT, 10:00

Az egész Bakony, így a Kab-hegy terepviszonyait is meghatározza a víz, amely különböző formákban táplálja az élővilágot és alakítja a természeti környezetet. Túránkon a Kab-hegy vulkanikus kőzethatárán fakadó forrásokat (Sárcsi-kút), lefolyástalan területein képződött tavakat (Nyír-tó) és hatalmas víznyelő mélyedéseit keressük fel bányamérnök geotúra-vezetőnk társaságában. Az ezek alatt húzódó nagyméretű barlangok csak barlangászok által látogathatók, de a túra résztvevői a helyszínen megismerhetik feltárásuk történetét és fontos jellemzőiket. Túránk végén belesünk a Bazalt bánya területén található, kuriózumnak számító lávacső barlangba is, ahol jelenleg a víz az úr, s érdekességeket hallgathatunk a barlang korábbi használatáról.

 • Találkozási hely: Hubertus (VERGA) Erdészeti Erdei Iskola parkolója (volt „Hubertusz lak” Ajkacsingertől 5km-re a Kab-hegyi sétaúton, a Köleskepe völgy végén)
 • Útvonal: Erdei Iskola - Sárcsi-kút - Nyír-tó - Torma rét - Öreg köves barlangja - Nagy víznyelők - Halász Árpád barlang - Erdei Iskola
 • Túra hossza: 8 km
 • Túra időtartama: 5 óra
 • Túra nehézségi foka: könnyű (szintkülönbség: 120m)

Javasolt felszerelés: évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túrabakancs vagy -cipő, szendvics, vizespalack

Parkolás: ingyenes parkolóhelyek az Erdei Iskola bejárata előtt

Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A túraszervező a túra alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A túrát tizenkét éves kor felett ajánljuk!

Túrázóink kedvezménykupont kapnak ajándékba, mely az Ajkai Bányászati Múzeum belépődíjából biztosít 50% kedvezményt!


Túrajó séták - KAB-HEGYI BÁNYAKERÜLŐ

SZEPTEMBER 25. SZOMBAT, 10:00
NOVEMBER 20. SZOMBAT, 10:00 

A Déli-Bakony lakói életében fontos szerepet töltött be a bányászat, melynek nyomai a mai napig fellelhetők a Kab-hegy körüli bükkösben. Vendégeinknek bányamérnök túravezetőnk mutatja be a bezárt Jókai bányát a Köleskepe völgyben, annak kapcsolatát a bazaltbányászattal, és egy gyakorló bányamentő táró maradványait, A bátrabbak itt egy üzem alatt átvezető földalatti csatornába is bemerészkedhetnek. Felkeressük a Kab-hegy lábánál vájt bazaltbányát is, s megmutatjuk a benne rejtőző érdekes vulkanikus képződményeket. Bejárjuk a Pokol-lik barlangot, s megtudjuk, hogy eleink mire használták ezt a pokolian hideg lyukat. Utunk során avarkori sáncokat és temetkezési helyeket is érintünk, végül az egykori Cservár major érintésével ereszkedünk vissza a kiindulási helyre.

 • Találkozási hely: Bányászati Múzeum parkolója (Ajkacsinger, Molnár Gábor Parkerdő)
 • Útvonal: Bányászati Múzeum – Török tető – Avar sáncok – Köleskepe völgy – Jókai bánya – Erdei iskola (Szőke forrás) – Bazalt bánya – Pokol-lik barlang – Cservár – Bányászati Múzeum
 • Séta hossza: 12 km
 • Séta időtartama: 6 óra
 • Séta nehézségi foka: közepesen nehéz (szintkülönbség: 250m)
 • Javasolt felszerelés: évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túrabakancs vagy -cipő, elemlámpa, szendvics, 1 liter ivóvíz
 • Parkolás: ingyenes parkolóhelyek a Bányászati Múzeum bejárata előtt
 • Részvételi díj: 2900,-Ft/fő

Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A sétát tizenkét éves kor felett ajánljuk!

Túrázóink kedvezménykupont kapnak ajándékba, mely az Ajkai Bányászati Múzeum belépődíjából biztosít 50% kedvezményt!


Túrajó séták - HAJMÁSKÉRI ANZIX

OKTÓBER 3. VASÁRNAP, 10:00

Pusztulásukban is lenyűgöző, impozáns épületek, melyek az Osztrák-Magyar Monarchia idejétől az 1990-es szovjet kivonulásig tartó időszakból rengeteg emléket őriznek.

A sétán az egykori Monarchia és Közép-Európa legnagyobb katonavárosát járjuk be. Lépjünk be együtt egy olyan helyre, ahová eddig nem mertél! Belépni tilos? Velünk szabad!

 • Találkozási hely: Hajmáskér, Gábor Áron Általános Iskola melletti parkoló (Iskola utca 1.)
 • Útvonal: egykori katonaváros épületei
 • Séta hossza: 2 km
 • Séta időtartama: 2 óra
 • Séta nehézségi foka: közepesen nehéz
 • Javasolt öltözet: sportos, vastag talpú cipővel és zseblámpával
 • Parkolás: ingyenes parkoló az Iskola utca elején

Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A sétát tíz éves kor felett ajánljuk!


Fotóstúra az Inotai Erőműben

OKTÓBER 22. PÉNTEK, 13:30

Fotóstúra az Inotai Erőműben.

 • Találkozási hely: Erőmű bejárata (Erőmű utca eleji buszmegálló utáni körforgalomnál balra)
 • Útvonal: Erőmű épületei között
 • Séta hossza: 1,5-2 km
 • Séta időtartama: 4 óra
 • Séta nehézségi foka: közepes
 • Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő, sportos, vastag talpú és a lábfejet védő cipővel és zseblámpával
 • Parkolás: ingyenes parkolóhelyek az Erőmű bejárata előtt

Javasolt fotós felszerelés:
Érkezhetsz bridge fényképezőgéppel, de a nagy terek miatt inkább DSLR vagy MILC gépet javaslunk. (Mobiltelefonnal is próbálkozhatsz, de úgy nagyon korlátozott lehetőségeid lesznek a rendkívül változatos fényviszonyok miatt.) Célszerű nagylátószögű – akár halszem – objektívvel, és lehetőség szerint teleobjektívvel érkezned. A fényerő fontos szempont: az ISO-t módjával tudod csak emelni, nehogy a nagyon zajos fotók élvezhetetlenné váljanak. Érdemes állványt is magaddal hoznod, de lehetőleg olyan méretűt, amellyel összecsukott állapotában kis helyeken is könnyedén át tudsz jutni. Mint minden elhagyatott gyár, az Inotai Erőmű területe is poros, így ha teheted, hozz két vázat a két objektívnek, hogy ne kelljen cserélgetned őket a túra közben. Ha ezt nem teheted meg, vagy neked úgy praktikusabb, akkor egy olyan objektívvel érkezz, amely minőségben még nem jelent nagy kompromisszumot, de a fókusztartománya a nagylátótól a teleobjektív alsó határáig terjed. Javasoljuk, hogy a 4 órás sétára készülve pakolj felszerelést, mert a túl sok cucc felesleges terhet jelent és elveheti a fotózás élményét.

Javasolt objektívek az egyes helyszíneken (full frame-re megadva):

 • Halszem, nagylátó, fényerős: fix 8-14mm, zoom: 24-70 mm, f2.8
 • Tele: 70-200mm, f2.8
  Vonat: nagylátó, de a kisebb részletek is érdekesek
  Futószalag belseje: fényerős objektív
  Kazánház: halszem, nagylátó, és fényerős objektív egyaránt
  Tető: teleobjektív az érdekes részletekhez (szélerőmű, hűtőtornyok), de a kompozíciók miatt a nagylátó is
  Irodák: inkább a részletek (elhagyott iratok, tárgyak) dominálnak
  Művelődési ház: fényerős objektív, illetve a fentiek vegyesen

További fontos információk:

 • Kérjük, hogy a sétára legfeljebb egy fotóstáskával (+állvánnyal) érkezz!
 • Minden sétarésztvevőnek térítésmentesen munkavédelmi sisakot biztosítunk, melynek viselése a séta időtartama alatt kötelező!
 • A sétán való részvétel feltétele a jó állóképesség, mivel a nyolcemeletes kazánház legfelső szintjére is felmerészkedünk.
 • Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A sétát tizennyolc éves kor felett ajánljuk!


2021.10.02. 8400 Ajka
2021.10.02. 8200 Veszprém
2021.10.03. 8192 Hajmáskér
2021.10.08. 8100 Várpalota, Inota
2021.10.16. 8400 Ajka
2021.10.17. 8100 Várpalota, Inota
2021.10.22. 8100 Várpalota, Inota
2021.10.23. 8100 Várpalota, Inota
2021.10.28. 8100 Várpalota, Inota
2021.11.20. 8400 Ajka

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Ez is érdekelheti!


Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 2 000 Ft -tól 14 900 Ft -ig Online jegyvásárlás
Kapcsolat, elérhetőség
Pontos cím, geokód, térkép
, Több helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események